Zorgverzekering en je baby

| Door: (12 reacties)

Zorgverzekering en je babyZorgverzekering

Een pasgeboren baby moet je bij veel instanties aanmelden. Ook voor je zorgverzekering is het verplicht dat je het kind binnen vier maanden na de geboorte meeverzekert.  Meld je je baby te laat bij de zorgverzekeraar? Dan moeten je als ouders zelf de gemaakte zorgkosten betalen. Stichting De ombudsman vindt dit een te zware straf.

Gratis meeverzekerd tot 18 jaar

Kinderen onder de 18 jaar hoeven geen premie voor een zorgverzekering te betalen. De overheid betaalt deze premie aan de zorgverzekeraars. Hiervoor moeten de kinderen wel zijn aangemeld bij de zorgverzekeraar van één van de ouders. Stichting De Ombudsman verleende het afgelopen jaar 10 keer hulp aan ouders die hun kind niet op tijd hadden ingeschreven. Tijdens en na een bevalling kunnen de zorgkosten oplopen. Bij een te late inschrijving moet de ouder deze kosten zelf betalen.

Hoe meld je een baby aan bij de zorgverzekeraar?

Kijk dan in ons overzicht voor het bijschrijven van je kind op je zorgverzekering.  Je kind mag je aanmelden bij jouw zorgverzekeraar of die van je partner.  Je kind krijgt dezelfde zorgverzekering als jij en kan alleen een aanvullende verzekering hebben als jij die ook hebt. Heeft je partner een uitgebreidere zorgverzekering? Meld je kind dan aan bij zijn zorgverzekeraar.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 4
Google+ 0
Klik hier om ons te volgen op Google+
Mayke Melgers

Over Mayke Melgers

Mayke zorgt er als junior productmanager woon-, reis- en zorgverzekeringen voor dat er interessante nieuwsberichten op het weblog komen en dat de vergelijking klopt. Ze helpt klanten graag met duidelijke en eerlijke informatie over hun verzekering. Lees verder

12 Reacties op dit artikel
 1. Moet je je kind ook alsnog aanmelden bij de zorgverzekeraar als je kind binnen drie dagen na de geboorte in het ziekenhuis overlijd?

  Winnie 8 augustus 2013 om 10:20
 2. Beste Winnie,

  Allereerst gecondoleerd met het verlies van uw kind. U moet inderdaad nog wel uw kind aanmelden bij de zorgverzekeraar. Dit omdat het ziekenhuis kosten heeft gemaakt.

  Chantal Klomp (Independer.nl) 8 augustus 2013 om 16:59
 3. Beste,

  Mijn partner en ik zijn bij een andere zorgverzekering verzekerd. Onze dochter stond bij mij verzekerd maar onlangs,toen ze net 5 maanden oud was, hebben we ze ook bij mijn partner bijgeschreven. Is dit nodig of moet ze slechts bij 1 van de ouders bijgeschreven zijn?
  Ps is het nog steeds zo dat als je je kind te laat bij de zorgverzekeraars hebt bijgeschreven dat je de kosten van dat jaar zelf moet betalen?

  Alvast bedankt!

  Mvg

  Lieve 29 augustus 2013 om 14:56
 4. Beste Lieve,

  Uw dochter kan niet bij beide ouders verzekerd zijn, het beste is om haar mee te verzekeren bij degene die de meest uitgebreide verzekering heeft. Als je je baby te laat aanmeldt, dan zijn de zorgkosten die tot die tijd eventueel gemaakt zijn voor eigen rekening.

  Chantal Klomp (Independer.nl) 3 september 2013 om 17:13
 5. hoi Chantal,
  Onze kindjes staan bij mij op de polis nu heeft mijn man een betere verzekering als mij vergoeding van brillen ik niet dus kwam we er achter dat ik zelf haar brilletje moest betalen.
  Kunnen we de kindjes nog overschrijven op de polis van mijn man.
  Dank u.
  Mvg Guusje.

  guusje 11 december 2013 om 22:51
 6. Beste Guusje,

  Ja hoor, dit is geen enkel probleem. U kunt dit aangeven bij de verzekeraar, en zij zullen de kinderen overschrijven.

  Chantal Klomp (Independer.nl) 12 december 2013 om 09:28
 7. Hoi,

  Wij moeten ons kind nog aangeven bij een van beide zorgverzekeraars (die van mij of mijn partner; dit is binnen de 4 maanden) maar willen ook nog van verzekering veranderen voor 2014. Gaat het goed als wij de baby bij een van beiden bij schrijven en dan gelijk overstappen?

  Mvg,

  Ralph

  Ralph 30 december 2013 om 15:09
 8. Beste Ralph,

  Dit kan inderdaad prima, zou geen problemen moeten opleveren.

  Chantal Klomp (Independer.nl) 31 december 2013 om 09:28
 9. Mijn zoontje is 20-02-13 geboren en had al eens naar mijn verzekeraar gebeld om hem erbij te schrijven.
  Tot ik een rekening thuis kreeg van onze huisarts, bleek hij nog niet verzekerd te zijn.
  Verzekeraar weer gebeld en is hij alsnog aangemeld per 08-08-13
  Nu heb ik een rekening gehad van het ziekenhuis €1.450 en die mag ik dus zelf betalen omdat hij naar hun zeggen te laat is aangemeld.
  En van mijn telefoontje is daar niks te zien…
  Kan ik hier nog iets aan doen?

  Melanie 7 januari 2014 om 22:29
 10. Beste Melanie,

  Dit is wel een hele vervelende situatie. Ik raad je aan om een officiele klacht in te dienen bij de verzekeraar, je geeft zelf aan dat je het hebt doorgegeven. Zij zijn verplicht om een klacht uit te zoeken. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren, dan kan je je nog wenden aan het SKGZ (Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen). Veel succes!

  Chantal Klomp (Independer.nl) 8 januari 2014 om 13:52
 11. Hoi ik ben thuis bevallen maar moest daarna naar ziekenhuis ze is geboren op 27 februari en krijg nu een rekening van bijna 800 omdat ze nog niet verzekerd is als ik haar nu verzeker een maand na geboorte hoef ik het dan niet zelf te betalen. Zet haar dan bij ons op de polis

  danie 6 april 2014 om 10:09
 12. Beste Danie,

  Je kunt het beste contact opnemen met de zorgverzekeraar waar je zelf verzekerd bent om je dochter mee te verzekeren. Dit kan namelijk pas wanneer je dochter een eigen BSN nummer heeft. De verzekeraar kan je vertellen of deze kosten alsnog vergoed worden.

  Michelle van Amelsfort (Independer.nl) 7 april 2014 om 12:12
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.

RSS Feed

Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

17.920
7.656
836