Zorgverzekering: medische zorg in het buitenland

| Door: (nog geen reacties)

Zorgverzekering: medische zorg in het buitenlandZorgverzekering

Ga je binnenkort op vakantie naar het buitenland? Een goede voorbereiding is belangrijk zodat je lekker op je vakantie kan genieten. Wij hebben daarom enkele handige tips voor je, als je toch onverwachts medische zorg nodig hebt.

Neem juiste verzekeringsbewijs mee

Heb je medische zorg nodig in het buitenland dan hangt het van het land af welk verzekeringsbewijs je moet kunnen tonen:

    • Neem naar EU-/EER-landen, Zwitserland en Australië je Europese Health Insurance Card (EHIC) mee. Deze is vaak al gecombineerd met je zorgpas. Zo niet, neem dan even contact op met je zorgverzekeraar.
    • Naar een verdragsland moet je een E111-formulier meenemen, deze kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar.
    • Ga je naar een verre bestemming als Cuba, Rusland of Zuid-Afrika dan moet je een Engelstalige verzekeringsverklaring bij je hebben. Ook deze kun je opvragen bij je zorgverzekeraar.

Met deze verklaringen op zak heb je recht op noodzakelijke onvoorziene medische zorg bij ziekte of een ongeval. Meestal hoef je dan niet je zorgkosten voor te schieten of een garantieverklaring geven. Helaas komt het nog steeds voor dat je ook met bovenstaande papieren in de hand toch de ziekenhuisrekening moet voorschieten.

Verzekeren voor buitenlandse medische kosten

De kosten voor medische zorg in het buitenland kunnen duurder zijn dan in Nederland, vooral als je naar een privéziekenhuis gaat. In dat geval vergoedt je basisverzekering niet alles. Deze kosten kun je op twee manieren bijverzekeren: via een aanvullende zorgverzekering of met een reisverzekering met de dekking geneeskundige kosten. Ook voor medische kosten in het buitenland geldt het eigen risico. Enkele reisverzekeringen vergoeden het eigen risicobedrag wel. Ben je nog niet voldoende verzekerd voor medische kosten in het buitenland? Dan kun je zelfs op de dag van vertrek nog de dekking ‘medische kosten’ toevoegen aan je reisverzekering.

Zorgapps

Hulp nodig op reis en je zorgpas niet bij de hand? Veel zorgverzekeraars en reisverzekeraars bieden handige apps aan. Hierin kun je ook je polisgegevens opslaan, alarmnummers of de dichtstbijzijnde dokterspost of een ziekenhuis vinden. Kijk vooraf welke mogelijkheden jouw verzekeraar biedt voor extra hulp onderweg. Zet ook eventueel het alarmnummer van je zorgverzekeraar of reisverzekeraar in je mobiel.
Bereid je voordat je op vakantie gaat altijd goed voor, zodat je snel hulp kan krijgen als het nodig is. Als er toch iets gebeurt, bel dan gerust met de alarmcentrale. De medewerkers van de alarmcentrale kunnen je altijd helpen en regelen dit ook met jouw zorgverzekering of reisverzekering. Bewaar altijd alle originele voorschriften en rekeningen van behandelingen. Als je thuiskomt kun je die eventueel nog indienen bij je verzekeraar als dit nog niet is geregeld.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Mayke Melgers

Over Mayke Melgers

Mayke zorgt er als junior productmanager woon-, reis- en zorgverzekeringen voor dat er interessante nieuwsberichten op het weblog komen en dat de vergelijking klopt. Ze helpt klanten graag met duidelijke en eerlijke informatie over hun verzekering. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603