De meeste mensen doen het minstens één keer in hun leven: een huis kopen. En als je het al een keer gedaan hebt, weet je dat je een hele papierwinkel (loonstrook, bankafschrift etc.) moet opsturen naar de hypotheekaanbieder. Hoe sneller je dit doet, hoe sneller de aanbieder je hypotheek in orde kan maken. En tijd is kostbaar als het gaat om een huis kopen, zeker in de drukte van november en december. Maar kijk hierbij ook goed naar wát de hypotheekaanbieder van je wil.

Niet alleen snelheid is belangrijk

Natuurlijk is snelheid geboden bij het kopen van een huis. Maar kijk ook goed naar wát je aanlevert. Hoe zien de documenten eruit? Hoe oud zijn ze en wat moet erop staan? Een werkgeversverklaring mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan één maand. Dit is belangrijk voor een hypotheekaanbieder. Het is zonde om tijd te verliezen omdat bepaalde documenten niet aan alle voorwaarden voldoen. Om je hierbij te helpen hebben we een lijstje voor je gemaakt.

5 documenten waarbij je extra moet opletten

1. Een kopie van je identiteitsbewijs.
Waarom? Om te bewijzen dat jij echt bent wie je zegt dat je bent.
Waar moet je op letten? Bij paspoorten vanaf 2014 staat het BSN nummer op twee plaatsen. Op de voorkant van het verharde gedeelte (waar je pasfoto op staat) in een code onderaan en op de achterkant van deze pagina. De hypotheekaanbieder heeft daarom van beide kanten een foto nodig om ze met elkaar te vergelijken. Dit geldt ook voor een identiteitskaart

2. Een werkgeversverklaring
Waarom? Om aan te tonen wat voor contract je hebt en hoeveel je verdient.
Waar moet je op letten? Een werkgeversverklaring moet:
a. in één keer door één persoon volledig ingevuld zijn;
b. met een blauwe pen ingevuld zijn;
c. niet ouder zijn dan een maand;
d. niet door jou zijn ingevuld. Je mag er zelf helemaal niets op invullen.

Er zijn meer regels rondom de werkgeversverklaring.

3. De koopakte
Waarom? De koopakte is de overeenkomst tussen jou en de verkopende partij. Hierin staat onder andere de koopsom en wat je afgesproken hebt over de ontbindende voorwaarden.
Waar moet je op letten? Een koopakte moet ondertekend zijn door beide partijen. Daarnaast moeten alle losse pagina’s een paraaf krijgen van jou en de verkoper. Mist er een paraaf op een pagina? Dan gaat de hypotheekaanbieder hier niet mee akkoord. Ook de ontvangstbevestiging moet ondertekend worden door beide partijen

4. Een afschrift van je spaar- of betaalrekening
Waarom? Om aan te tonen dat je eigen geld hebt en hoe je eraan bent gekomen.
Waar moet je op letten? Om te bewijzen dat je echt eigen geld hebt, moet je de hypotheekaanbieder een afschrift van de afgelopen drie maanden laten zien. Dit mag geen screenshot zijn, alleen een echt afschrift. Deze kun je downloaden via de internetbankeren omgeving van je bank. Kijk er goed naar dat de datum, je naam en adres en de bij- en afschrijvingen goed leesbaar zijn.

5. Contracten van eventuele leningen
Waarom? Om aan te tonen wat voor leningen je hebt en hoe hoog je schuld is.
Waar moet je op letten? Een lening kan een persoonlijke lening, doorlopend krediet, creditcard schuld of een lening bij je ouders zijn. Het belangrijkste is dat de hoofdsom en looptijd van de lening altijd duidelijk op het contract staan. Heb je een studieschuld? Log dan in bij DUO (mijn duo) en maak een print screen van het overzicht. De hypotheekaanbieder moet kunnen zien dat je bent ingelogd. Rechtsboven zie je dan namelijk je naam + BSN staan. Goed om te weten: als je een lening hebt gehad die inmiddels is afgelost, wordt deze automatisch afgemeld bij BKR.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8