Kredietverstrekkers moeten meer aandacht geven aan het belang van hun klanten. Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op dit onderdeel scoren kredietverstrekkers maar 2,4 van de 5 punten. Er valt vooral veel te verbeteren in het voorkomen dat mensen te veel geld lenen. Ook moeten zij beter omgaan met klanten die een betalingsachterstand hebben.

Voorkomen van te hoge leningen

Vraag je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet aan? Dan moet de kredietverstrekker berekenen of dit bedrag niet te hoog is ten opzichte van je inkomsten en uitgaven. Dit moet voorkomen dat je maandelijkse lasten te hoog worden, waardoor je in de financiële problemen komt. De AFM zegt dat er op dit gebied veel ruimte voor verbetering is. Uit de onderzochte dossiers blijkt dat mensen te hoge leningen hebben gekregen. Natuurlijk kun je zelf ook veel doen om te voorkomen dat je te veel leent. Bekijk daarvoor onze checklist.

Haalbare betalingsregelingen

Als je een lening aangaat moet je iedere maand rente en aflossing betalen. Gaat dit mis? Dan loop je een betalingsachterstand op. Natuurlijk wil een kredietverstrekker dat je je achterstand zo snel mogelijk afbetaalt. Maar van de AFM moeten zij meer rekening houden met de oorzaak van een betalingsachterstand. En betalingsregelingen moeten in beter overleg met de klant worden afgesproken. Hierdoor is de kans groter dat de klant zich aan de betalingsregeling houdt.

Voorbeeld: als een klant 50 euro per maand kan missen, dan heeft het geen zin om een betalingsregeling af te spreken van 100 euro per maand.

Kredietverstrekkers beloven beterschap

Ten opzichte van vorig jaar is er weinig veranderd, maar inmiddels zijn veel kredietverstrekkers bezig met verbeteringen. In 2018 voert de AFM opnieuw een onderzoek uit. Bij Independer hopen we dat de resultaten er dan beter uitzien.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Moet nog afwachten wat resultaat is
6