De 5 grootste misverstanden over je autoverzekering
Tip een vriend:

De 5 grootste misverstanden over je autoverzekering

“Het is slim om iedere schade door te geven aan je autoverzekeraar.” Of: “Hoe uitgebreider je autoverzekering hoe beter.” En: “Een schadevrij jaar is hetzelfde als een jaar geen schade rijden.” Discussiëren jullie tijdens het avondeten ook wel ‘s over je auto en de verzekering? Lees dan even dit blog. We vegen de vijf grootste misverstanden van tafel.

Misverstand 1: het aantal schadevrije jaren is het aantal jaren dat ik geen schade heb gereden

Rijd je al acht jaar auto? En heb je al die jaren geen schade gereden? Dan heb je niet automatisch acht schadevrije jaren. Want het aantal schadevrije jaren ligt aan hoeveel jaren je een autoverzekering op je eigen naam hebt staan. Staat de auto op naam van je partner? Dan heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd.

Handig: als je autoverzekeringen vergelijkt, moet je ook weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Gebruik voor een indicatie onze schadevrijejarentool.

Misverstand 2: het is slim om alle autoschades te claimen bij m’n autoverzekeraar

Als je schade claimt bij je verzekeraar, dan dalen je schadevrije jaren. (Dat geldt niet als de schade niet jouw schuld is, zoals bij diefstal.) Claim je schade en heb je geen no-claimbeschermer? Dan gaat ook je premie omhoog. Dat geldt soms ook bij schades die niet jouw schuld zijn, zoals een aanrijding met een fietser of vandalisme.

Het is dan ook verstandig om kleine schades aan je auto zelf te betalen. Het herstellen van een klein krasje op de deur bijvoorbeeld. Want dan is de premieverhoging meestal hoger dan de reparatiekosten. De verzekering is meer voor schades die je zelf niet kunt betalen.

Misverstand 3: een allrisk autoverzekering is voor elke auto de beste keuze

De allrisk autoverzekering (volledig casco) is de meest uitgebreide dekking. De meeste schades aan je eigen auto krijg je vergoed. Ook als je die zelf hebt veroorzaakt. En: je bent verzekerd voor schade aan anderen.

Maar, bedenk wel of deze uitgebreide dekking bij de waarde van je auto past. Stel: je hebt een allrisk verzekering en je auto is gestolen of total loss. Dan krijg je vaak niet meer dan de dagwaarde vergoed: het bedrag dat je auto op dat moment waard is. En dat is bij een oudere auto natuurlijk minder.

Goed om te weten: het is niet voldoende om alleen naar de leeftijd van je auto te kijken om te weten welke autoverzekering bij je past. Ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto kan een reden zijn om te kiezen voor een uitgebreidere verzekering. Heb je een lening afgesloten om je auto te financiëren? Ook dat is een reden om te kiezen voor volledig casco. 

Misverstand 4: als ik een tweede auto koop, krijg ik geen korting op de premie

Heb je een tweede auto of motor gekocht? Dan begin je altijd met nul schadevrije jaren. Maar: bij sommige verzekeraars kun je terecht voor een tweede autoregeling. Hiermee kun je extra korting op je tweede autoverzekering krijgen. Niet alle autoverzekeraars hebben deze optie. Vraag het na bij je verzekeraar.

Misverstand 5: ik doe mijn kind een plezier met het verzekeren van zijn auto

Een autoverzekering op jouw naam afsluiten zodat je kind kan meeprofiteren van jouw schadevrije jaren? Dat mag niet. Degene die het vaakst in de auto rijdt, moet de autoverzekering op zijn of haar naam hebben staan. Dat biedt ook voordelen voor je kind: dan kan hij zelf schadevrije jaren en no-claimkorting opbouwen.

Lees meer over: autoverzekering

Reacties

8 Antwoorden op “De 5 grootste misverstanden over je autoverzekering”

 1. Jan van de grootevheen schreef op 

  Hoe zit het met een echtpaar die een auto hebben. De een heeft de auto op naam en de ander rindt niet, als diegene die de verzekering op naam heeft hoe zit het dan met de achterblijver?

  1. mverbeek (Independer.nl) schreef op 

   Beste Jan van de Grootevheen,
   Partners op hetzelfde adres worden als één gezien door een verzekeraar. Als de verzekeringnemer wegvalt, zal de verzekeraar op de hoogte gesteld moeten worden. De schadevrije jaren kunnen dan overgenomen worden door partner en er zal een nieuwe verzekering afgesloten moeten worden op naam van nieuwe verzekeringnemer. De meeste verzekeraars zullen hierbij niet om een verklaring vragen, maar houdt er rekening mee dat dit een mogelijkheid is.

 2. Rob schreef op 

  Geachte lezer,
  ik heb een vraag over de volgende passage: “Degene die het vaakst in de auto rijdt, moet de autoverzekering op zijn of haar naam hebben staan”.
  Geldt hierbij de verplichting, dat het kenteken van de auto, oftewel het eigendom, ook op dezelfde persoon, als waar de autoverzekering op staat, moet staan?
  Of kan je ook als hoofdbestuurder van een auto te boek staan, terwijl je er geen eigenaar van bent?
  Vriendelijke groet,
  Rob.

  1. WH schreef op 

   Je kunt een verzekering verzekering afsluiten op het kenteken van de auto als je de eigenaar bent, terwijl er een ander als hoofdbestuurder wordt opgegeven. Vaak worden er dan wel aanvullende vragen gesteld, die door de hoofdbestuurder moeten worden ingevuld.

   “Degene die het vaakst in de auto rijdt, moet de autoverzekering op zijn of haar naam hebben staan” geldt in principe alleen, wanneer 1 van de 2 bestuurders niet of nooit rijdt in het voertuig, in inderdaad ingeval van het (veel voordeliger) verzekeren van het zesdehands autootje van je kind wat net zijn rijbewijs heeft, da’s dus niet verstandig (maar wel handig).
   (ervaring helaas…)

   De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen volgens de belastingdienst, hij moet dus zorgen voor verzekering, tijdig APK, en betalen van de wegenbelasting en/of schorsing. Voor de verzekeringsplicht geldt alleen, dat het kenteken verzekerd moet zijn, en is niet van belang wie de premie betaald, of wie hem verzekerd heeft.
   (ervaring vanuit klassieker-bezit)

 3. mvanbruggen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Rob,
  De kentekenhouder is in principe verzekeringsplichtig. Die moet dus zorgdragen voor de verzekering. De verzekering wordt dan ook doorgaans op naam van de kentekenhouder afgesloten. Een andere mogelijkheid is dat een partner op hetzelfde adres de verzekering aanvraagt. De regelmatige bestuurder is doorgaans de verzekeringnemer of diens partner. Andere constructies ( bv ouder/kind) zijn vaak alleen in overleg met de verzekeraar te verzekeren.

 4. Hicham schreef op 

  Beste,

  Ik ben in het bezit van een cabrio en heb deze WA+ verzekerd, omdat all risk geen optie was.

  Nu hebben ze in mijn auto ingebroken door met een voorwerp mijn dak te scheuren en de glazen ruit eruit proberen te trekken/snijden. Ze hebben tevens mijn auto proberen op te krikken, hierdoor hebben ze mijn subframe beschadigd.

  Achteraf; helaas dat ze niets hebben meegenomen, maar sporen van dat ze hebben geprobeerd waren aanwezig. Dit heb ik bij mijn assurantiekantoor weggelegd en die hebben me direct aangegeven dat ik nergens op terug kan vallen, omdat ze niets hebben meegenomen en omdat ik geen aangifte heb gedaan alvorens ik hun heb gebeld. Nu gaven ze me al direct aan dat een aangifte geen toegevoegde waarde zou hebben, omdat er niets is gestolen en er dus sprake is van van vandalisme.

  Was een WA+ verzekering achteraf voldoende geweest of kon ik inderdaad nergens op terugvallen?

  Alvast bedankt

  1. Beste Hicham,

   Wat vervelend dat uw auto zo beschadigd is door vandalen! Als ik uw verhaal zo lees dan heeft het assurantiekantoor wel gelijk. Als de auto alleen Wa+ is verzekerd is de auto niet verzekerd tegen vandalisme, hiervoor moet de auto volledig casco verzekerd zijn. Ik hoop dat het herstellen van de auto qua schadelasten mee valt, en misschien is het wel verstandig om te kijken naar een verzekeraar die deze auto wel volledig casco wilt verzekeren.

   1. Hicham schreef op 

    Hoi Samantha,

    Bedankt voor je reactie.

    Hiermee spoor je fraude aan en dat is ook exact wat ik de volgende keer zal doen. Zeker wanneer de deur op deze manier wordt dicht gegooid.

    Met vriendelijke groet,

    Hicham

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Het is nog afwachten, maar de eerste indruk is goed."

Anoniem uit ABBENES
23 minuten geleden, autoverzekering

"Omdat ik gewoon tevreden ben"

Meneer Kok uit EDE GLD
49 minuten geleden, autoverzekering

"goede en duidelijke informatie en makkelijke manier om deze verzekering af te sluiten"

Anoniem uit VOGELENZANG
1 uur geleden, autoverzekering

"Ik ben nog in afwachting van afhandeling"

Mevrouw Hagenaars uit BERGEN OP ZOOM
2 uur geleden, autoverzekering

"Het gemak waar ik de verzekering mee heb kunnen afsluiten"

Anoniem uit ZANDVOORT
6 uur geleden, autoverzekering

"Al jaren een goede keus. Geen tegenvallers. Dank."

Meneer Heemink uit HAAKSBERGEN
7 uur geleden, autoverzekering

"tot nu toe zeer duidelijk en overzichtelijk"

Meneer Botter uit 'S-GRAVENHAGE
2018-12-18, autoverzekering

"Goeie service en alles overzichtelijk op 1 site. Eerlijk en onafhankelijk. Top!"

Anoniem uit HOOFDDORP
2018-12-18, autoverzekering

"Snel duidelijk vlot overzichtelijk"

Meneer Beekman uit ENSCHEDE
2018-12-18, autoverzekering

"Enorm eenvoudige afsluiting verzekering voor mijn nieuwe auto!"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2018-12-18, autoverzekering

"Snel, kundig en klantvriendelijk."

Anoniem uit LELYSTAD
2018-12-18, autoverzekering

"Beetje vervelend, dat als je gewoon echt niet meer weet hoeveel schadevrije jaren je hebt gehad; je toch iets moet invullen waarvan ik niet weet of het klopt om gewoon verder te kunnen gaan; verzekeraars kunnen dat toch zelf wel uitzoeken?!?"

Anoniem uit GENNEP
2018-12-18, autoverzekering

"Omdat ik tevreden ben"

Meneer Bouchlarhem uit ALMERE
2018-12-18, autoverzekering

"TOT ZOVER OVERZICHTELIJK EN DUIDELIJK "

Mevrouw de Raadt uit 'S-GRAVENHAGE
2018-12-18, autoverzekering

"GEWOON DUIDELIJK EN GOED"

Meneer HERMANS uit RIJSWIJK ZH
2018-12-18, autoverzekering