De 5 grootste misverstanden over je autoverzekering
Tip een vriend:

De 5 grootste misverstanden over je autoverzekering

“Het is slim om iedere schade door te geven aan je autoverzekeraar.” Of: “Hoe uitgebreider je autoverzekering hoe beter.” En: “Een schadevrij jaar is hetzelfde als een jaar geen schade rijden.” Discussiëren jullie tijdens het avondeten ook wel ‘s over je auto en de verzekering? Lees dan even dit blog. We vegen de vijf grootste misverstanden van tafel.

Misverstand 1: het aantal schadevrije jaren is het aantal jaren dat ik geen schade heb gereden

Rijd je al acht jaar auto? En heb je al die jaren geen schade gereden? Dan heb je niet automatisch acht schadevrije jaren. Want het aantal schadevrije jaren ligt aan hoeveel jaren je een autoverzekering op je eigen naam hebt staan. Staat de auto op naam van je partner? Dan heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd.

Handig: als je autoverzekeringen vergelijkt, moet je ook weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Gebruik voor een indicatie onze schadevrijejarentool.

Misverstand 2: het is slim om alle autoschades te claimen bij m’n autoverzekeraar

Als je schade claimt bij je verzekeraar, dan dalen je schadevrije jaren. (Dat geldt niet als de schade niet jouw schuld is, zoals bij diefstal.) Claim je schade en heb je geen no-claimbeschermer? Dan gaat ook je premie omhoog. Dat geldt soms ook bij schades die niet jouw schuld zijn, zoals een aanrijding met een fietser of vandalisme.

Het is dan ook verstandig om kleine schades aan je auto zelf te betalen. Het herstellen van een klein krasje op de deur bijvoorbeeld. Want dan is de premieverhoging meestal hoger dan de reparatiekosten. De verzekering is meer voor schades die je zelf niet kunt betalen.

Misverstand 3: een allrisk autoverzekering is voor elke auto de beste keuze

De allrisk autoverzekering (volledig casco) is de meest uitgebreide dekking. De meeste schades aan je eigen auto krijg je vergoed. Ook als je die zelf hebt veroorzaakt. En: je bent verzekerd voor schade aan anderen.

Maar, bedenk wel of deze uitgebreide dekking bij de waarde van je auto past. Stel: je hebt een allrisk verzekering en je auto is gestolen of total loss. Dan krijg je vaak niet meer dan de dagwaarde vergoed: het bedrag dat je auto op dat moment waard is. En dat is bij een oudere auto natuurlijk minder.

Goed om te weten: het is niet voldoende om alleen naar de leeftijd van je auto te kijken om te weten welke autoverzekering bij je past. Ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto kan een reden zijn om te kiezen voor een uitgebreidere verzekering. Heb je een lening afgesloten om je auto te financiëren? Ook dat is een reden om te kiezen voor volledig casco. 

Misverstand 4: als ik een tweede auto koop, krijg ik geen korting op de premie

Heb je een tweede auto of motor gekocht? Dan begin je altijd met nul schadevrije jaren. Maar: bij sommige verzekeraars kun je terecht voor een tweede autoregeling. Hiermee kun je extra korting op je tweede autoverzekering krijgen. Niet alle autoverzekeraars hebben deze optie. Vraag het na bij je verzekeraar.

Misverstand 5: ik doe mijn kind een plezier met het verzekeren van zijn auto

Een autoverzekering op jouw naam afsluiten zodat je kind kan meeprofiteren van jouw schadevrije jaren? Dat mag niet. Degene die het vaakst in de auto rijdt, moet de autoverzekering op zijn of haar naam hebben staan. Dat biedt ook voordelen voor je kind: dan kan hij zelf schadevrije jaren en no-claimkorting opbouwen.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

12 Antwoorden op “De 5 grootste misverstanden over je autoverzekering”

 1. Jan van de grootevheen schreef op 

  Hoe zit het met een echtpaar die een auto hebben. De een heeft de auto op naam en de ander rindt niet, als diegene die de verzekering op naam heeft hoe zit het dan met de achterblijver?

  1. mverbeek (Independer.nl) schreef op 

   Beste Jan van de Grootevheen,
   Partners op hetzelfde adres worden als één gezien door een verzekeraar. Als de verzekeringnemer wegvalt, zal de verzekeraar op de hoogte gesteld moeten worden. De schadevrije jaren kunnen dan overgenomen worden door partner en er zal een nieuwe verzekering afgesloten moeten worden op naam van nieuwe verzekeringnemer. De meeste verzekeraars zullen hierbij niet om een verklaring vragen, maar houdt er rekening mee dat dit een mogelijkheid is.

 2. Rob schreef op 

  Geachte lezer,
  ik heb een vraag over de volgende passage: “Degene die het vaakst in de auto rijdt, moet de autoverzekering op zijn of haar naam hebben staan”.
  Geldt hierbij de verplichting, dat het kenteken van de auto, oftewel het eigendom, ook op dezelfde persoon, als waar de autoverzekering op staat, moet staan?
  Of kan je ook als hoofdbestuurder van een auto te boek staan, terwijl je er geen eigenaar van bent?
  Vriendelijke groet,
  Rob.

  1. WH schreef op 

   Je kunt een verzekering verzekering afsluiten op het kenteken van de auto als je de eigenaar bent, terwijl er een ander als hoofdbestuurder wordt opgegeven. Vaak worden er dan wel aanvullende vragen gesteld, die door de hoofdbestuurder moeten worden ingevuld.

   “Degene die het vaakst in de auto rijdt, moet de autoverzekering op zijn of haar naam hebben staan” geldt in principe alleen, wanneer 1 van de 2 bestuurders niet of nooit rijdt in het voertuig, in inderdaad ingeval van het (veel voordeliger) verzekeren van het zesdehands autootje van je kind wat net zijn rijbewijs heeft, da’s dus niet verstandig (maar wel handig).
   (ervaring helaas…)

   De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen volgens de belastingdienst, hij moet dus zorgen voor verzekering, tijdig APK, en betalen van de wegenbelasting en/of schorsing. Voor de verzekeringsplicht geldt alleen, dat het kenteken verzekerd moet zijn, en is niet van belang wie de premie betaald, of wie hem verzekerd heeft.
   (ervaring vanuit klassieker-bezit)

 3. mvanbruggen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Rob,
  De kentekenhouder is in principe verzekeringsplichtig. Die moet dus zorgdragen voor de verzekering. De verzekering wordt dan ook doorgaans op naam van de kentekenhouder afgesloten. Een andere mogelijkheid is dat een partner op hetzelfde adres de verzekering aanvraagt. De regelmatige bestuurder is doorgaans de verzekeringnemer of diens partner. Andere constructies ( bv ouder/kind) zijn vaak alleen in overleg met de verzekeraar te verzekeren.

 4. Hicham schreef op 

  Beste,

  Ik ben in het bezit van een cabrio en heb deze WA+ verzekerd, omdat all risk geen optie was.

  Nu hebben ze in mijn auto ingebroken door met een voorwerp mijn dak te scheuren en de glazen ruit eruit proberen te trekken/snijden. Ze hebben tevens mijn auto proberen op te krikken, hierdoor hebben ze mijn subframe beschadigd.

  Achteraf; helaas dat ze niets hebben meegenomen, maar sporen van dat ze hebben geprobeerd waren aanwezig. Dit heb ik bij mijn assurantiekantoor weggelegd en die hebben me direct aangegeven dat ik nergens op terug kan vallen, omdat ze niets hebben meegenomen en omdat ik geen aangifte heb gedaan alvorens ik hun heb gebeld. Nu gaven ze me al direct aan dat een aangifte geen toegevoegde waarde zou hebben, omdat er niets is gestolen en er dus sprake is van van vandalisme.

  Was een WA+ verzekering achteraf voldoende geweest of kon ik inderdaad nergens op terugvallen?

  Alvast bedankt

  1. Beste Hicham,

   Wat vervelend dat uw auto zo beschadigd is door vandalen! Als ik uw verhaal zo lees dan heeft het assurantiekantoor wel gelijk. Als de auto alleen Wa+ is verzekerd is de auto niet verzekerd tegen vandalisme, hiervoor moet de auto volledig casco verzekerd zijn. Ik hoop dat het herstellen van de auto qua schadelasten mee valt, en misschien is het wel verstandig om te kijken naar een verzekeraar die deze auto wel volledig casco wilt verzekeren.

   1. Hicham schreef op 

    Hoi Samantha,

    Bedankt voor je reactie.

    Hiermee spoor je fraude aan en dat is ook exact wat ik de volgende keer zal doen. Zeker wanneer de deur op deze manier wordt dicht gegooid.

    Met vriendelijke groet,

    Hicham

 5. P.R Kok schreef op 

  man en vrouw liggen in scheiding, wettelijk nog getrouwd.
  Man is verzekeringnemer en vrouw eigenaresse van de auto
  Man haalt auto weg bij de woning van de vrouw
  Is het eigendom leidend vwb het ontvreemden van de auto, ofwel te benomen als diefstal
  of is staat de verzekeringnemer in zijn recht de auto te vorderen.

  1. Beste meneer/mevrouw Kok,

   Dit is een uitstekende vraag voor een rechtsbijstandsverzekeraar. Ik kan u hier helaas geen advies over geven, mocht dit een echte situatie zijn waar u inzit en u heeft geen rechtsbijstandsverzekering dan raad ik u aan om aan te kloppen bij het juridische loket of u te wenden naar DAS rechtsbijstand om advies in te winnen.

 6. Marjan schreef op 

  Beste meneer/mevrouw,

  Ik heb een deuk in mijn auto gereden, echter ben ik WA+ verzekerd. Kan het zo zijn dat ik als ik me nu als nog All Risk verzeker, de deuk alsnog kan claimen bij de verzekeraar.

  Alvast Hartelijk dank!

  1. Beste Marjan,

   Wat vervelend van de deuk in de auto! Helaas is het niet mogelijk om de dekking van de auto te verhogen om alsnog die schade vergoed te krijgen. Een verzekering geldt alleen tegen een onzeker voorval: uw voorval is al gebeurd.

   Een schade expert kan zien dat het om een oude schade gaat, bij melding bij de verzekeraar kan u zomaar in het fraude register terecht komen. Dat is zeker niet aan te raden. Wat u wel kan doen is de schade zelf betalen. U kunt bij een aantal schade herstellers offertes opvragen wat zij ervoor in rekening brengen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Makkelijk en overzichtelijk "

Anoniem uit HOOFDDORP
11 minuten geleden, autoverzekering

"GEWOON TOP"

Anoniem uit ROTTERDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"vertrouwen."

Meneer Nguyen uit SITTARD
1 uur geleden, autoverzekering

"duidelijk overzicht"

Anoniem uit LOOSDRECHT
1 uur geleden, autoverzekering

"vertrouwen."

Meneer Nguyen uit SITTARD
2 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijke site"

Meneer Van der Tang uit ALPHEN AAN DEN RIJN
2 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijke site, goede informatie."

Meneer von Schukkmann uit EDE GLD
2020-01-16, autoverzekering

"kweenie. moe' k afwachten toch?"

Anoniem uit HAARLEM
2020-01-16, autoverzekering

"het was duidelijk en eenvoudig"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-01-16, autoverzekering

"Blijft een super bedrijf!"

Mevrouw van der Zwaan uit UITHOORN
2020-01-16, autoverzekering

"Je kan makelijk en op de juiste manier je verzekerimg afsluiten "

Anoniem uit HOOGVLIET ROTTERDAM
2020-01-16, autoverzekering

"."

Meneer Klein ovink uit APELDOORN
2020-01-16, autoverzekering

"Great service"

Meneer Phung uit KOOG AAN DE ZAAN
2020-01-16, autoverzekering

"Independer maakt het de consument makkelijk!"

Meneer Bax uit DUIVEN
2020-01-16, autoverzekering

"Top "

Anoniem uit HARKSTEDE
2020-01-16, autoverzekering