7 tips voor de aankoop van je tweedehands auto
Tip een vriend:

7 tips voor de aankoop van je tweedehands auto

Veel mensen krijgen deze week weer hun vakantiegeld. Hoewel dit extraatje oorspronkelijk bedoeld is om van op vakantie te gaan, gebruikt iets meer dan de helft van de Nederlanders het voor andere dingen. Bijvoorbeeld voor het doen van een grote aankoop, zoals een auto. Als je hier je vakantiegeld aan besteedt, wil je natuurlijk nog wel jaren plezier hebben van je auto. Bij een spiksplinternieuwe auto mag je daarvan uitgaan. Maar ga je voor een tweedehands? Dan is dat minder vanzelfsprekend. Hij mag dan tijdens de proefrit lekker rijden, maar wie zegt dat dat over een paar maanden nog steeds zo is? Door een aantal dingen te checken, zorg je ervoor dat je met meer vertrouwen een occasion koopt. Daarom vroegen we de experts van AutoTrack naar hun beste tips.

1. Huiswerk

Je kunt natuurlijk spontaan bij een willekeurige dealer binnenstappen en kijken wat er voorradig is, maar veel beter is om te beginnen met huiswerk, thuis achter de computer. Op een occasionportaal als AutoTrack.nl vind je immers tienduizenden tweedehands auto’s in alle prijsklassen en in alle soorten en maten.

Weet je al welk merk en type je voorkeur heeft? Start dan een zoektocht naar de zwakke punten van je favoriete auto. Kijk bijvoorbeeld in het occasiondossier van het AD. Daar vind je van de populairste occasions de bekendste mankementen. Ook is te lezen of er terugroepacties zijn geweest vanwege een fabrieksfout. En niet onbelangrijk: je vindt er ook een profiel van de auto met plussen en minnen, en eventueel alternatieven voor je favoriete gebruikte auto.

Heb je al een specifieke auto op het oog? Verdiep je dan ook alvast in de teurgkerende kosten ná de aankoop. Denk hierbij aan de wegenbelasting en de autoverzekering. Bij Independer check je eenvoudig welke verzekering het best bij je past.

2. Proefrit

Een proefrit maak je niet alleen met een nieuwe auto, maar zeker ook met een occasion. Vink daarbij een lijstje af met punten die kunnen voorkomen dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan. Gaat het schakelen soepel? Rijdt de auto comfortabel bij verschillende snelheden? En hoe trekt-ie op? Wat kun je zeggen over de vering en de werking van de remmen? Idealiter maak je proefritten bij verschillende weersomstandigheden (dus één keer zonnig en één keer in de regen) en op verschillende soorten wegen (stadsverkeer en snelweg).

3. Schade?

Verkopers hebben de verplichting om gebreken en mankementen van de auto te melden. Vraag je verkoper daar ook expliciet naar. Je kunt het deels ook zelf checken. Zijn de naden aan weerszijden van de motorkap niet even breed? Dan ligt de motorkap scheef, wat kan duiden op schade in het verleden. Datzelfde geldt voor de achterklep: als de klep niet aan beide zijden op gelijke hoogte sluit, kan dit wijzen op schade. Uiteraard controleer je de gebruikte auto ook op roestplekken.

4. Kilometerstand

Altijd een hot item in autoland: klopt die kilometerstand wel? Toch is dat tegenwoordig eenvoudig te controleren. Vraag de aanbieder of de auto een Nationale Auto Pas (NAP) heeft, verzorgd door de RDW. Heeft de auto geen NAP en een lage kilometerstand in verhouding tot het bouwjaar? Controleer dan zaken als pookknop, pedaalrubbers en het stuur op slijtage. Zie je daar slijtage, dan is er mogelijk geknoeid met de kilometerstand.

Met Carfax, een internationale database, kom je nog veel meer te weten over het verleden van de auto. In die database kun je de voertuighistorie nagaan. Komt de auto uit het buitenland? Is hij ooit zwaar beschadigd geraakt bij een ongeluk? Heeft de auto dienstgedaan als taxi of huurauto? Dat soort zaken kun je terugvinden met Carfax. Via AutoTrack kun je deze historie gratis en eenvoudig opvragen. Dat geldt ook voor auto’s uit het buitenland, met uitzondering van Duitsland. Het is direct de reden dat er nogal eens berichten opduiken over geknoei met tellerstanden van auto’s die uit Duitsland worden geïmporteerd.

5. Lekkages

Een lekkage ontdek je niet altijd op het eerste gezicht. Kijk daarom verder:

 • Verwijder de mat voorin bij de voetenruimte en controleer de auto op vocht. Doe hetzelfde bij de kofferbak en check het laagste punt van de auto.
 • Om te controleren of de uitlaat is doorgeroest of lek is, laat je de motor stationair lopen. Houd je voet dicht tegen de uitlaat. Hoor je een sissend geluid? Dan is de uitlaat lek. En deel twee van deze operatie: geef na zo’n twee minuten stationair draaien flink gas. Is er een dikke, blauwe walm uit de uitlaat te zien? Dat duidt op olieverbruik. Het betekent kans op motorschade door een te laag oliepeil en een sneller slijtende katalysator.
 • Ontdek je (meestal groene) aanslag op de radiateur? Dat duidt op een lekkage, die kan leiden tot motorschade.
 • Bij een vettige motor hangen er vaak oliedruppels aan het motorblok. Dit betekent dat de motorolie lekt. Is de motor bij de start nog opvallend schoon? Check ‘m dan nog een keer na je proefrit. Misschien heeft de verkoper een lekkage willen verhullen.

6. Slijtage

Mogelijke slijtage van onderdelen kun je zelf eenvoudig op verschillende plekken ontdekken:

 • Koppeling. Als je de koppeling hoog moet laten opkomen (aangrijpingspunt) voordat de auto in beweging komt, kan er sprake zijn van een versleten koppeling.
 • Schokdempers. Druk enkele keren stevig op de hoeken van de auto. Als je hebt losgelaten, moet de auto na maximaal twee keer veren stilstaan. Is dat niet het geval? Dan zijn de schokdempers versleten.
 • Banden. Slijtage is eenvoudig te meten met een profieldieptemeter of met je sleutel: bij een profiel van twee millimeter of minder is de band versleten. Vergeet niet het profiel van de band van het reservewiel te controleren. Banden vallen niet onder de garantie, dus als je er een week na aankoop achter komt dat de banden te weinig profiel hebben, betekent dat direct een flinke kostenpost voor jezelf.

7. Laatste check

Controleer bij aflevering of de auto nog in exact dezelfde staat verkeert zoals de verkoper hem eerder aan je heeft getoond. En controleer het kentekenbewijs in combinatie met het voertuig, het onderhoudsboekje, de Nationale Auto Pas, eventuele APK-rapporten uit het verleden of de uitgebreide voertuighistorie via Carfax.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “7 tips voor de aankoop van je tweedehands auto”

 1. L de Jong schreef op 

  U geeft aan dat de gegevens opvragen van het autoverleden via autotrack carfax gratis is ,
  dit kost echter minimaal 9 ,95 euro

 2. Importautos.nl schreef op 

  Misschien voor de hand liggend, maar neem ook altijd iemand mee! Dit geeft je rust de auto goed te controleren, terwijl je partner de verkoper bezig kan houden. Ook valt een ander dingen op die jij misschien niet ziet. Verder zou ik al deze tips ook aanraden :)

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Omdat jullie heb goed prijs "

Meneer ALSAATI uit ENKHUIZEN
2020-04-04, autoverzekering

"Goed "

Meneer Boulmal uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-04-04, autoverzekering

"Top"

Meneer Jeuken uit AMSTERDAM
2020-04-04, autoverzekering

"Gratis extsa's"

Mevrouw Assen uit COEVORDEN
2020-04-04, autoverzekering

"Duidelijk en makkelijk"

Meneer Van der Molen uit MAASBOMMEL
2020-04-04, autoverzekering

"Zeer tevreden "

Anoniem uit TILBURG
2020-04-04, autoverzekering

"Top service!!"

Anoniem uit SINT NICOLAASGA
2020-04-04, autoverzekering

"Omdat het gebruik vriendelijk is en echt binnen 3 min klaar bent en uurtje wachten op andwoord"

Meneer De Kort uit TILBURG
2020-04-04, autoverzekering

"Correct, fast, simple!"

Mevrouw eszter Breitenstein uit OISTERWIJK
2020-04-04, autoverzekering

"Snel en eenvoudig "

Meneer Javed uit ROTTERDAM
2020-04-03, autoverzekering

"Sunteti foarte seriosi"

Meneer Vararu uit BRAKEL
2020-04-03, autoverzekering

"Good"

Meneer Szostak uit BREDA
2020-04-03, autoverzekering

"zeer goede service"

Meneer de Nooijer uit ROTTERDAM
2020-04-03, autoverzekering

"MAKKELIJK, JE BESPAART VEEL GELD MET JULLIE PLATFORM!"

Meneer Eftegari uit ZWAANSHOEK
2020-04-03, autoverzekering

"altijd goed bij independer!!!!!!!"

Anoniem uit SIRJANSLAND
2020-04-03, autoverzekering