Aanrijding met fietser of voetganger: wie betaalt de schade?
Tip een vriend:

Aanrijding met fietser of voetganger: wie betaalt de schade?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. In een druk centrum of juist ’s avonds op een verlaten weg, kan het zomaar gebeuren dat je een fietser of voetganger niet op tijd ziet. Wie wordt er bij zo’n ongeluk aansprakelijk gesteld voor de schade en hoe moet je de schade melden?

Wat zijn de gevolgen na de schade?

De gevolgen van een aanrijding zijn vaak niet meteen duidelijk. Er kan zichtbare schade zijn aan kleding, de fiets en het lichaam, maar door de schrik kan het best zijn dat het slachtoffer niet goed kan voelen of er nog verdere letselschade is. Een schade die op het eerste gezicht mee lijkt te vallen kan dus soms nog een lange nasleep hebben.

Wie wordt er aansprakelijk gesteld voor de aanrijding?

Fietsers en voetgangers, maar ook andere verkeersdeelnemers die ‘zwakker’ zijn dan motorrijtuigen, zijn goed beschermd. Als je als automobilist een aanrijding hebt met een zwakkere verkeersdeelnemer sta je dus niet sterk. Is het een aanrijding met een kind? Dan wordt je altijd 100% aansprakelijk gesteld, ook als het kind zelf schuldig is. Was de aanrijding met een volwassene? Dan ben je in principe ook 100% aansprakelijk. Alleen als je duidelijk kunt aantonen dat de ander schuld heeft aan de schade kun je de ander soms voor een deel aansprakelijk stellen. Jij wordt wel altijd minimaal voor 50% aansprakelijk gesteld.

Wie betaalt de schade?

Als je als automobilist 100% aansprakelijk wordt gesteld betaalt je WA-verzekeraar de lichamelijke en materiële schade aan de fietser of voetganger. De schade aan je auto betaal je zelf of kun je laten betalen door je cascoverzekeraar. Heb je zelf als bestuurder lichamelijk letsel opgelopen dan kun je hiermee terecht bij je zorgverzekering of schadeverzekering voor inzittenden. Is de fietser of voetganger ook deels aansprakelijk? Dan worden de kosten verdeeld.

Schade melden

Zorg dat je het schadeformulier volledig en duidelijk invult. Vooral als je vindt dat de fietser of voetganger aansprakelijk is, moet je dit goed kunnen aantonen. Naast een tekening en toelichting op het schadeformulier is het verstandig om de contactgegevens van eventuele getuigen te verzamelen. Ook foto’s kunnen belangrijk bewijsmateriaal zijn. Zorg dat het schadeformulier door alle betrokkenen wordt ondertekend en stuur deze naar je verzekeraar.

De schadeafhandeling

Op basis van het schadeformulier en de andere bewijsstukken beoordeelt de verzekeraar wie aansprakelijk is. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kan een juridisch medewerker je helpen om op te komen voor jouw belangen. Word je 100% aansprakelijk gesteld? Dan handelt de verzekeraar de schade rechtstreeks met de benadeelde af. Jij krijgt alleen bericht over de consequenties voor je schadevrije jaren en je premie. Is de andere partij ook gedeeltelijk aansprakelijk? Dan kun je jouw schade rechtstreeks afhandelen met de aansprakelijkheidsverzekering van de voetganger of fietser.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

8 Antwoorden op “Aanrijding met fietser of voetganger: wie betaalt de schade?”

 1. Jacob schreef op 

  Waarom lees ik hier niets over ‘overmacht’?

 2. Beste Jacob,

  We hebben daarvoor gekozen, omdat het in de praktijk bijna nooit mogelijk is om een beroep te doen op overmacht. Zwakkere verkeersdeelnemers zijn erg goed beschermd. De meeste situaties die voor de bestuurder als overmacht worden ervaren worden niet erkend.

  U kunt als bestuurder alleen een beroep doen op overmacht als:
  – U geen enkel verwijt valt te maken over hoe u aan het verkeer deelnam. Denk hierbij aan snelheid, zicht, verlichting, anticipatie en reactie.
  – Een andere verkeersdeelnemer een fout maakte die zo onwaarschijnlijk was dat u hier redelijkerwijs geen rekening mee had kunnen en hoeven houden.

  Als de zwakkere verkeersdeelnemer jonger dan 14 jaar is, kunt u zich als bestuurder alleen beroepen op overmacht als het kind opzet of daaraan grenzende roekeloosheid kan worden verweten.

 3. Yvonne schreef op 

  Beste Jen,
  Bedankt voor deze heldere uiteenzetting. Is er ook een waarborgfonds wat aangesproken kan worden als een kind onverwacht de straat oversteekt, waardoor een scooter moet uitwijken en hier schade door heeft en kind en ouder geen aansprakelijkheidsverzekering heeft en in de bijstand zit? De ouders hebben wel aansprakelijkheid erkend.
  Ook al is het artikel wat ouder, hoop ik dat je nog reageert op vragen.
  Alvast bedankt voor je reactie.

 4. Beste Yvonne,

  Als u schade heeft door een ander, dan kunt u diegene aansprakelijk stellen. De ouders van het kind zijn het zo te lezen met u eens dat zij verantwoordelijk zijn voor uw schade. U kunt hen daarom vragen om de schade aan u te vergoeden. Als zij hiervoor niet verzekerd zijn, krijgen zij dit niet vergoed vanuit hun verzekeraar, maar zullen zij dit zelf aan u moeten betalen. Helaas bestaat daarvoor geen waarborgfonds. Komt u er met hen onderling niet uit? Dan kunt u hier juridische hulp bij vragen, bijvoorbeeld bij een Juridisch Loket of bij uw rechtsbijstandsverzekeraar.

 5. JW schreef op 

  Als je als fietser wordt aangereden en de automobilist is volledig aansprakelijk, kan het eigen risico van de zorgverzekering ook worden verhaalt op de tegenpartij?

 6. Beste JW,

  Stel u wordt als fietser aangereden door een auto, ik hoop dat dat nu niet werkelijk het geval is. Is dat het wel, dan wens ik u natuurlijk heel veel sterkte met het herstel. In het geval dat de auto aansprakelijk was voor het ongeval, dan kan alle, bij het ongeval ontstane, schade verhaalt worden op de tegenpartij. Ook letselschade en de direct daaruit voortkomende schadeposten, zoals het eigen risico van de zorgverzekering, vallen daaronder.

 7. Maarten van den Berg schreef op 

  Complete kolder deze wetgeving, gewoon echt heel onrechtvaardig om de schuld te krijgen, van iets, waar je helemaal niets aan kan doen. Een fietser rijdt al app-ent met volle snelheid tegen je auto en jij moet alle schade betalen, hoe kan je zoiets verzinnen.
  Hoe zou het toch komen, dat je heel vaak hoort, dat een automobilist is doorgereden na een aanrijding.
  Ik vraag me af of je zelfs de schade mag betalen als deze app-ende fietser tegen je auto aanrijdt, terwijl je geheel stilstaat of zelfs niet in de auto zit.
  Dit moet toch anders te regelen zijn, een eigen WA-verzekering bijvoorbeeld.
  Zo is het echt heel onrechtvaardig!!!!!!

 8. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer Van den Berg,

  Dat is inderdaad een hele vervelende situatie.
  Ik raad u aan om contact op te nemen met uw huidige verzekeraar. In sommige gevallen is het zo dat u in het gelijk wordt gesteld, als u aan kunt tonen dat u werkelijk stil stond.
  Het is natuurlijk altijd mogelijk om de schade zelf te betalen of onderling te regelen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Omdat ik wel vind dat de overstapprocedure lekker soepel verloopt. "

Meneer Post uit NIEUWEGEIN
1 uur geleden, autoverzekering

"goede vergelijking en je wordt beloont als je via independer afsluit"

Meneer van Doggenaar uit HOOGLAND
2 uur geleden, autoverzekering

"Super gebruiksvriendelijke UI."

Meneer Verkerk uit TER AAR
2 uur geleden, autoverzekering

"Ik heb gehoord dat jullie bedrijf een goed bedrijf is. Gr, Ibrahim"

Meneer Kwara uit GELEEN
6 uur geleden, autoverzekering

"."

Anoniem uit MARSUM
7 uur geleden, autoverzekering

"Snel en makkelijk verzekeren via internet "

Meneer Meijers uit OOSTERHOUT NB
8 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk "

Meneer Sebbar uit ROTTERDAM
17 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijke informatie Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-23, autoverzekering

"Goodkooper"

Meneer Antolak uit VLAARDINGEN
2020-02-23, autoverzekering

"ALLES DUIDELIJK JAREN LANG GEBRUIK IK OM IETS VOOR JEZELF TE VINDEN BEST HANDIG WEBSITE ZEG "

Meneer PLACHIMOWICZ uit ROTTERDAM
2020-02-23, autoverzekering

"Top"

Mevrouw Engel uit ZAANDIJK
2020-02-23, autoverzekering

"duidelijk en overzichtelijk"

Meneer Ackermans uit VELDDRIEL
2020-02-22, autoverzekering

"Alles is top"

Meneer Agovic uit HEEMSTEDE
2020-02-22, autoverzekering

"Gewoon goed."

Anoniem uit HARDENBERG
2020-02-22, autoverzekering

"alles was duidelijk"

Meneer Moonen uit SITTARD
2020-02-22, autoverzekering