Autoverzekering: ben ik nog verzekerd als mijn APK verlopen is?
Tip een vriend:

Autoverzekering: ben ik nog verzekerd als mijn APK verlopen is?

Is je auto een paar jaar oud? Dan ben je wettelijk verplicht deze regelmatig te laten keuren. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete voor het rijden met een ongekeurde auto. En het kan gevolgen voor je autoverzekering hebben als je een aanrijding veroorzaakt.

Verkeersveiligheid

De APK (Algemene Periodieke Keuring) is een wettelijk verplichte keuring voor auto’s die ouder zijn dan 3 jaar (LPG of diesel) of 4 jaar (benzine e/o elektromotor). Je auto wordt dan door een erkend garagebedrijf gekeurd op punten die belangrijk zijn voor de verkeersveiligheid. De bedoeling van de APK is om te voorkomen dat er auto’s rondrijden die niet meer veilig zijn. Na de eerste keuring moet je auto elke twee jaar opnieuw worden gekeurd. Als de auto acht jaar oud is, moet dat zelfs elk jaar.

Gevolgen verlopen APK

Laat je je auto niet op tijd keuren en is je APK verlopen dan kan de dekking van je autoverzekering bij schade vervallen. Veroorzaak jij een aanrijding bijvoorbeeld doordat je met spekgladde banden, blokkerende remmen of slechte verlichting reed dan kan de verzekeraar besluiten dat je op dat moment niet verzekerd was. Je auto was namelijk met deze mankementen niet door de keuring gekomen. Een APK had de aanrijding dus kunnen voorkomen.

Check jouw auto

Op de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) kan je voor jouw auto controleren of die een geldige APK keuring heeft en wanneer de volgende keuring moet plaatsvinden.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

12 Antwoorden op “Autoverzekering: ben ik nog verzekerd als mijn APK verlopen is?”

 1. Wolters schreef op 

  En hoe dan met geldige APK defecte verlichting en gladde banden, want de APK is een moment opname en na een x aantal maanden kan er veel gebeuren.
  Hoe zit dat, Michel de Jong.

 2. Beste Michel de Jong,

  Het is inderdaad belangrijk om tussen de APK-keuringen goed in de gaten te houden of er niets aan de auto mankeert. Voor uw eigen veiligheid en die van anderen. De verzekeraar gaat echter alleen uit van de momentopnamen van de APK-keuring. Zij zullen u de tussentijdse slijtage van de banden of een defecte verlichting niet aanrekenen. Als uw auto maar geldig APK-gekeurd is.

 3. Paul schreef op 

  Beste Jen van Horen

  Ook al is je auto apk goedgekeurd en er zijn verwijtbare gebreken aan het voertuig die wel degelijk bekend waren ten tijde van hey ongeluk dan is er verwijtbaar gedrag en dus aansprakelijkheid. Ik denk dat independer even terug moet naar de schoolbanken.

 4. Beste Paul,

  Bedankt voor de feedback. We zijn er nog even ingedoken en het bericht van 20 mei is inderdaad niet juist. Onze excuses voor het ongemak.

  We hebben het er in mei intern over gehad en onze ervaring is dat er in de praktijk eigenlijk altijd wordt uitgekeerd als de auto APK gekeurd is. Het komt namelijk nauwelijks voor dat de slijtage aan de auto tussen de keuringen door zo groot is dat er sprake is van verwijtbaar gedrag. Bovendien zijn klanten meestal niet op de hoogte van een eventueel defect. Ons eerdere bericht was dus vooral gericht op hoe het in de praktijk gaat.

  In theorie is het zoals u zegt: verwijtbare gebreken die bekend waren ten tijde van het ongeluk zijn wel uitgesloten. Als de lichten van een auto defect zijn en u weet dit, dan is het levensgevaarlijk om in het donker te rijden. Dit is strafbaar en valt onder roekeloos rijgedrag. De verzekeraar zal dan niet uitkeren. Het zelfde geldt bijvoorbeeld voor het rijden met defecte remmen terwijl u hiervan op de hoogte bent.

  Verder is het van belang wat er in de polisvoorwaarden staat. Niet alle verzekeraars stellen een APK-keuring verplicht. Sommige verzekeraars zien het onderhoud van de auto als uw eigen verantwoordelijkheid. In de polisvoorwaarden staat omschreven in welke gevallen er wel of niet wordt uitgekeerd bij (verwijtbare) defecten aan de auto.

 5. antoine schreef op 

  vraagje mijn apk is verlopen en er is zojuist iemand achterop mij gereden mijn verlichting was in orde zijn auto is apk verzekerd hoe zit het dan

 6. Beste Antoine,

  Je bent nog wel verzekerd zonder APK maar je bent strafbaar als je wel de weg op gaat. Bij een schade zal de verzekeraar wel kijken of die schade te maken kan hebben met het ontbreken van de APK en dus achterstallig onderhoud. Als jou dan iets te verwijten valt kan dit gevolgen hebben. Controleer je polisvoorwaarden even of jouw verzekeraar regels stelt omtrent de APK.

 7. Lex Kroes schreef op 

  Als ik een auto met een Nederlands kenteken in het buitenland gebruik en regelmatig laat onderhouden maar niet Apk laat keuren omdat dat nu eenmaal niet kan in het buitenland ben ik dan wel verzekerd met een wa-verzekering?

  1. Beste Lex,
   Met betrekking tot de apk in combinatie met een schade is dat volledig afhankelijk van de polisvoorwaarden van de verzekeraar en de oorzaak van de schade. Verder stellen verzekeraars vaak eisen aan de periode dat een auto aaneengesloten in het buitenland mag zijn, let dus ook hier goed op om verassingen te voorkomen.

 8. Alex van Kuik schreef op 

  Nu heb ik een camper, ga daarmee voor ,laten we zeggen, meer dan 2 jaar het buitenland in. Ben dan niet in de gelegenheid de auto “even” terug naar Nederland te brengen om hem te laten keuren. ( afstand te groot en kosten te hoog ) De APK is dus verlopen, hoe zit het dan ?
  Gelet op APK keuring/boetes, verzekering/dekking en houderschap belasting ?
  Als ik schors bij RDW, kan ik hem namelijk niet meer verzekeren in Nederland, ook niet tegen diefstal oid ! Dus schorsen om van APK en houderschap belasting af te zijn deze “vakantie” periode is geen optie.

 9. Karen van Wagensveld (Independer.nl) schreef op 

  Beste Alex,
  Als het kenteken actief blijft, en je deze niet schorst bij de RDW, hou je de verplichting tot het zorgen voor een geldige APK. Ditzelfde geldt voor de het betalen van de wegenbelasting en het aanhouden van een autoverzekering.
  Er zijn verzekeraars die je wel de mogelijkheid bieden om de auto alleen tegen beperkt casco- of volledig cascoschades te verzekeren. Het kenteken kan dan wel geschorst worden bij de RDW, maar de auto moet dan wel van de openbare weg af.

 10. Remy van Dongen schreef op 

  Hoe is het mogelijk dat er hier in FR een rond rijd al 3 jaar met een wit nrplaat,uitvoer kenteken ,deze is is niet verzekerd geen apk niks ,rijd elke dag ermee :19 JP BH
  Graag reactie
  Gr remy

 11. Beste Remy,
  Het kenteken dat je opnoemt is niet meer actief in Nederland. Aangezien de auto in Frankrijk rijdt, zal de auto daar moeten worden aangemeld, gekeurd en verzekerd.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Duidelijke site, goede informatie."

Meneer von Schukkmann uit EDE GLD
2020-01-16, autoverzekering

"kweenie. moe' k afwachten toch?"

Anoniem uit HAARLEM
2020-01-16, autoverzekering

"het was duidelijk en eenvoudig"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-01-16, autoverzekering

"Blijft een super bedrijf!"

Mevrouw van der Zwaan uit UITHOORN
2020-01-16, autoverzekering

"Je kan makelijk en op de juiste manier je verzekerimg afsluiten "

Anoniem uit HOOGVLIET ROTTERDAM
2020-01-16, autoverzekering

"."

Meneer Klein ovink uit APELDOORN
2020-01-16, autoverzekering

"Great service"

Meneer Phung uit KOOG AAN DE ZAAN
2020-01-16, autoverzekering

"Independer maakt het de consument makkelijk!"

Meneer Bax uit DUIVEN
2020-01-16, autoverzekering

"Top "

Anoniem uit HARKSTEDE
2020-01-16, autoverzekering

"Duidelijk, overzichtelijk en makkelijk!"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-16, autoverzekering

"Perfect om direct te kunnen zien welke site het voordeligst is en je kan het direct invullen."

Meneer Smolders uit MAASSLUIS
2020-01-15, autoverzekering

"De snelle reactie "

Mevrouw Goossens uit UDEN
2020-01-15, autoverzekering

"Easy to get an insurance "

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-01-15, autoverzekering

"Snel en eenvoudig af te sluiten"

Anoniem uit KATWIJK ZH
2020-01-15, autoverzekering

"Snel en gemakkelijk een betaalbare en goede verzekering gevonden!"

Meneer Vlasblom uit BREDA
2020-01-15, autoverzekering