Een auto (uit)lenen voor je vakantie: hoe zit het met je autoverzekering?
Tip een vriend:

Een auto (uit)lenen voor je vakantie: hoe zit het met je autoverzekering?

Update 3-8-2017: Goed om te weten dat je een cascoverzekering die alleen voor je vakantieperiode geldt, niet bij Independer kunt afsluiten. Op internet zijn verschillende tussenpersonen te vinden waar dit wel kan. Leen je een auto van een vriend, en wil je deze allrisk verzekeren zodat je vriend bij schade geen schadevrije jaren verliest? Dat kan bij bijvoorbeeld Gappie, van Nationale-Nederlanden.


Je wilt met de auto op vakantie maar hebt geen eigen auto. Kun je dan gewoon een auto lenen van een vriend, vriendin of je familie? En waar moet je rekening mee houden en moet je nog iets doorgeven aan de autoverzekeraar? We vertellen er meer over in dit artikel. 

Mag je een auto lenen voor de vakantie?

Als je een rijbewijs hebt, mag je de auto van iemand anders lenen voor je vakantie. Je bent dan verzekerd via de autoverzekering van de eigenaar van de auto. Leen je de auto voor een lange periode? Dan moet je dit doorgeven aan de verzekeraar. De verzekeraar beoordeelt dan het risico voor die periode en kan de premie eventueel aanpassen bij een groter of lager risico. Ben je jonger dan 24 jaar? Houd er dan rekening mee dat de premie waarschijnlijk hoger wordt en dat veel verzekeraars een verhoogd eigen risico voor jonge bestuurders rekenen.

Maak goede afspraken met vriend(in) of familielid

Als je een auto leent van een vriend(in) of van je familie, is het belangrijk om goede afspraken te maken. De auto kan namelijk schade oplopen of je krijgt een boete in het buitenland. Dat kan behoorlijk veel geld kosten. Het is natuurlijk vervelend als jullie achteraf ruzie krijgen over wie er moet betalen.

Wie vergoedt de schade?

In principe komt alles eerst bij de eigenaar/verzekeringsnemer terecht. Zij draaien op voor schades en boetes die jij veroorzaakt. Als ze dit claimen bij hun verzekeraar, betalen ze vaak indirect mee doordat ze schadevrije jaren verliezen. Dat zorgt voor een hogere premie. Ook is er vaak een eigen risico dat ze zelf moeten betalen. Het is begrijpelijk dat de eigenaar van de auto deze kosten op jou wil verhalen als bestuurder. Zorg dus dat je goed weet waar je aan toe bent door dit van te voren met elkaar te bespreken.

Ga goed voorbereid op weg

De autoverzekering die op dit moment is afgesloten voor de auto, voldoet misschien niet helemaal aan de wensen die jij hebt. Zorg dus dat je de autoverzekering zo aanpast dat je met een gerust hart op weg kan. Dingen waar je aan kunt denken zijn:

Lees goed door wat er in het buitenland gedekt is en wat is uitgesloten. Neem het kentekenbewijs en de groene kaart mee. Eventueel kun je een briefje meenemen dat je toestemming van de eigenaar hebt om de auto te lenen.

Alleen WA-verzekerd: casco bijverzekeren voor vakantie

Is de auto die je gaat lenen alleen verzekerd voor WA-schades en wil je hem tijdens de vakantie ook voor cascoschades verzekeren? Dan kun je dit het beste bij een reisverzekeraar doen. Daar kun je speciaal voor de vakantie een vakantieautocascoverzekering afsluiten. Over het algemeen kun je deze verzekering afsluiten voor auto’s tot acht jaar oud. WA-schades blijven gewoon verzekerd op de bestaande verzekering van de eigenaar. Dat betekent wel dat die schades ook voor terugval in je schadevrije jaren kunnen zorgen. Maar heb je een cascoschade? Dan keert jouw eigen vakantieautocascoverzekeraar uit. Daardoor is er geen verlies van schadevrije jaren of premieverhoging.

Is het wel verstandig om je auto uit te lenen?

Je auto uitlenen is natuurlijk hartstikke aardig, maar is het wel zo verstandig? Als je een ander toestemming geeft om in jouw auto te rijden, ben jij aansprakelijk voor wat er met de auto gebeurt. Houd er dus rekening mee dat alles onder jouw naam kan worden geregistreerd door je verzekeraar. Niet alleen eventuele schades, maar ook ernstige zaken zoals bijvoorbeeld doorrijden na een (dodelijk) ongeval.

Verder is het belangrijk om je te realiseren dat je de auto misschien niet in dezelfde staat terugkrijgt. In het ergste geval wordt je auto total loss gereden. Zelfs als je daarvoor verzekerd bent kan dat problemen opleveren. Vaak krijg je namelijk alleen de dagwaarde (- eigen risico) van de auto vergoed en daarvoor kun je meestal geen gelijkwaardige auto kopen. Denk hier dus goed over na.

Wil je de auto toch uitlenen? Leg dan vooral jullie afspraken vast in een contract om misverstanden te voorkomen. Je kunt de schade die de bestuurder maakt niet op zijn of haar particuliere aansprakelijkheidsverzekering verhalen. Schade met motorrijtuigen is nooit gedekt onder een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

29 Antwoorden op “Een auto (uit)lenen voor je vakantie: hoe zit het met je autoverzekering?”

 1. Ferdinand schreef op 

  Beste Jen van Horen,

  Na het lezen van bovenstaande stuk over het lenen van een auto zit ik nog met de volgende vraag.

  Ik heb een auto van mijn zwager geleend tijdens de vakantie en hier is waarschijnlijk op een parkeerplaats een deuk in een deur ontstaan. Uiteraard geen briefje gevonden.
  Nou vind mijn zwager het geen probleem maar het is toch ondanks een kleine wel een opvallende deuk en ik vind het wel heel vervelend dat het er zit.

  Kan ik dit niet door mijn aansprakelijkheids- of reisverzekering laten repareren?

  Met vriendelijke groet,

  Ferdinand Wijnberg

 2. Beste Ferdinand Wijnberg,

  Vervelend dat de aansprakelijke partij geen briefje achter heeft gelaten. Als uw zwager de auto nu laat herstellen zal hij terugvallen in schadevrije jaren, omdat de schade niet kan worden verhaald. U kunt er ook voor kiezen om het schadebedrag voor hem te vergoeden. Op die manier heeft hij hier geen nadelige gevolgen van. Helaas kan dat niet vanuit uw WA-verzekering, omdat u niet aansprakelijk bent voor de schade. Een reisverzekering dekt dit alleen als u een vakantieautocasoverzekering heeft afgesloten.

  1. Hans Peitsman schreef op 

   Beste Jen,

   Wat is nu eigenlijk exact de reden dat wanneer je een auto leent en er abusievelijk schade aan maakt dat dit niet verhaald kan en of mag worden op de AVP van de bestuurder die de auto leent.

 3. Beste meneer Peitsman,

  De reden hiervoor is dat AVP-verzekeraars schade veroorzaakt door of met motorrijtuigen altijd uitsluiten. Het zou voor AVP-verzekeraars een grote impact hebben om dit in te sluiten, omdat het om veel schades en hoge schadebedragen gaat. Autoverzekeraars vangen dit risico op door in de premie rekening te houden met uw rijervaring en type auto. Bij de AVP-verzekeraar is dat niet het geval.

  1. Hans Peitsman schreef op 

   Dus het is niets wettelijks maar puur vanwege eventuele kosten?
   Wat mij verbaast is dat de AVP per gebeurtenis wel uitkeert tot een bedrag van 2,5M per gebeurtenis. Maar goed even kort door de bocht pure willekeur van de gezamenlijke AVP verzekeraars.
   Dank voor je reactie

 4. Beste Hans,

  Wat gedekt is onder een AVP-verzekering is inderdaad niet wettelijk geregeld. Een AVP-verzekering is namelijk geen verplichte verzekering. Een WA-verzekering is wel een verplichte verzekering, daarom zijn er daarvoor wel heel veel dingen wettelijk geregeld.

 5. Amine schreef op 

  Beste,

  In augustus wil ik de kust van Engeland gaan bezoeken. Een vriend van mij heeft een jeep en ik zou die graag van hem willen lenen.

  Aangezien ik met de boot moet oversteken (calais – dover) vroeg ik mij af of ik een document of dergelijke bij moet hebben dat kan aantonen dat ik de auto van mijne maat mocht lenen….

 6. Beste Amine,

  Wat een leuk plan! Waarschijnlijk zal er niet om gevraagd worden, maar het kan voor jezelf prettig zijn om zo’n verklaring te hebben. Als je vriend jou toestemming geeft om zijn auto te lenen kun je namelijk gebruik maken van zijn verzekering. Met zo’n verklaring is dat voor iedereen duidelijk. Alvast heel veel plezier gewenst.

 7. Ria Pomp schreef op 

  Beste Jen,

  Onze zoon, die toen nog onder onze AVP-verzekering viel, reed met de fiets tegen een geparkeerde auto, met schade tot gevolg. Onze AVP-verzekering heeft de schade wel vergoed. Ga er daarom niet op voorhand vanuit dat schade aan motorvoertuigen niet gedekt is.

 8. Beste mevrouw Pomp,

  Bedankt voor uw aanvulling. Dat klopt helemaal. AVP-verzekeraars sluiten schades door en met motorrijtuigen uit, maar niet schades aan motorrijtuigen. Als iemand per ongeluk schade toebrengt aan een auto van een ander is dat vaak wel gedekt. Als dit gebeurd door een aanrijding met een motorrijtuig alleen weer niet. Ik hoop dat dit het verschil duidelijk maakt.

 9. Suzan schreef op 

  Hoi,

  Ik mag de auto van vrienden lenen om op vakantie te gaan naar Kroatië, maar hoe moet ik mij dan verzekeren voor pechhulp onderweg binnen Europa?

  Groetjes Suzan

 10. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Suzan,

  Pechhulp is erg handig om te hebben als u op vakantie gaat. Pechhulp wordt op verschillende manieren aangeboden. Heeft de eigenaar van de auto een pechhulp buitenland verzekering? Dan is het belangrijk om te weten of de pechhulp persoonsgebonden of voertuig gebonden is. Wanneer de pechhulp voertuig gebonden is kunt u daar ook gebruik van maken, de pechhulp geldt namelijk dan voor de auto. Het maakt dan niet uit wie in de auto rijdt. In sommige gevallen is de pechhulp persoonsgebonden. Dan geldt de pechhulp dekking niet wanneer een ander in de auto rijdt.
  U kunt ook zelf een persoonsgebonden pechhulp afsluiten. Ik kan mij voorstellen dat dit niet handig is in uw situatie omdat u de auto alleen gebruikt voor de vakantie.
  Heeft u een reisverzekering? Dan kunt u de reisverzekeraar vragen de dekking uit te breiden met een pechhulp buitenland dekking. Laat u goed informeren over deze dekking.
  In ieder geval heel veel plezier in Kroatië!

 11. Naomi schreef op 

  Goedenmiddag

  mijn man gaat binnenkort mijn auto terugrijden vanuit Turkije naar Nederland. Nu staat de auto op mijn naam en wil een verklaring naar hem toe sturen dat ik hem machtig om met mijn auto te rijden. Waar kan ik zo’n formulier vinden?

  1. Beste Naomi,

   U kunt een machtigingsformulier vinden op deze website. Hij is niet in het Turks, maar zij kunnen vast een van de talen die erop staan vertalen naar het Turks.

 12. Alex schreef op 

  Hallo
  Ik wil een motor lenen om mee op vakantie te gaan. Deze is verzekerd door de eigenaar maar ik wil hem bij schade niet opzadelen met de afhandeling en eventuele terugval op de bonus/malus ladder.

  Kan ik deze motor tijdelijk zelf verzekeren? En moet ik die dan ook bij de rdw op mijn naam laten zetten of is dat niet nodig?

 13. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Jeroen,

  Wat leuk om met de motor op vakantie te gaan! Het is ook heel aardig dat u een motor mag lenen. Helaas is het niet mogelijk om deze op uw naam te verzekeren. Dit zou inderdaad alleen kunnen als u eigenaar bent van de motor.

 14. Iwan schreef op 

  Goedemiddag, is er een standaard contract dat wordt opgesteld en heb jij een voorbeeld van.

  1. Beste Iwan,

   Er is hiervoor geen standaard contract. Dit contract zou u zelf kunnen opstellen met de persoon die uw auto leent of waarvan u de auto leent.

 15. Natasja schreef op 

  Bij welke verzekeringsmaatschappij is het mogelijk om een vakantiecasco verzekering af te sluiten?

 16. Beste Natasja,
  Er zijn vast en zeker meerdere aanbieders maar u kunt in ieder geval via Clixx een geleende auto verzekeren. Gappie is een andere aanbieder welke binnenkort beschikbaar komt om een geleende auto te verzekeren.

 17. Rudie Luinge schreef op 

  Geldt deze regeling ook in de Verenigde Staten
  M.a.w als ik de auto van mijn schoonzuster rijdt en zij zit ook in de auto, ben ik dan verzekerd op haar polis

  1. Natascha Wildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Rudie, dat is een goede vraag! Wij durven niet te zeggen hoe dit geregeld is in het buitenland. Het advies is om met die verzekeraar contact op te nemen, zodat jullie dit zeker weten.

 18. Robin warnar schreef op 

  Kan ik mijn auto tijdelijk all risk verzekeren om hem uit te lenen? Na hoe lang kan ik weer terug naar beperkt casco?

 19. Beste Robin, Je kan dit beter even navragen aan je verzekeraar. Niet iedere verzekeraar vindt het namelijk goed om de dekking van je verzekering tijdelijk aan te passen. Daarbij mag je je auto natuurlijk altijd uitlenen, maar voor langere tijd je auto uitlenen aan een ander betekend dat de je dat ook aan de verzekeraar moet doorgeven. Als de ander in jouw auto een schade rijdt en je claimt die schade op je verzekering, dan ga je wel 5 schadevrije jaren achteruit. Ook als er alleen schade is aan je eigen auto die gedekt is op een all risk verzekering. Goed om hier bij stil te staan.

 20. Martine schreef op 

  Goedemiddag,

  Wij hebben onze auto uitgeleend aan vrienden tijdens onze vakantie. Nu is tijdens een autorit de v-snaar geknapt en heeft ze het rode lampje genegeerd en is doorgereden met alle gevolgen van dien. Waterpomp geknapt en heeft een voorbijganger de auto afgeblust met poederblusser. Kunnen wij deze schade verhalen op de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering van onze vrienden?

  1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

   Beste Martine,

   Wat vervelend dat er nu schade is aan jullie auto. Helaas is de schade niet op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering van jullie vrienden te verhalen. Schade met motorrijtuigen zijn niet gedekt onder een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

 21. Anneke schreef op 

  Goedenavond,

  De topic is al wat ouder toch hoop ik dat u nog reageert,
  Mijn vriend en ik gaan 3 weken op vakantie naar slovenie/Kroatië. Nu mogen wij de auto van een vriend mee, waar moeten we nu precies allemaal om denken? We willen niet dat hij kosten krijgt als wij wel schade rijden.

  Alvast bedankt

  Groeten Anneke

  1. Beste Anneke,

   Wat lief dat jullie de auto mogen lenen van uw vriend. Het is hierin belangrijk om dit te bespreken met de huidige verzekeraar van uw vriend. De verzekeringsnemer loopt namelijk altijd risico in het geval van schade. Het maakt hierin niet uit wie er de bestuurder is.

 22. heleen schreef op 

  wanneer mijn dochter de auto leent van een vriendin, kan ze dat apart verzekeren zodat de schadevrije jaren etc blijven bestaan igv schade?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Alles is overzichtelijk en de verzekering is snel geregeld."

Anoniem uit WAPSE
13 minuten geleden, autoverzekering

"het ging gemakkelijk "

Meneer Azizi uit NIJMEGEN
1 uur geleden, autoverzekering

"Goed overzicht"

Meneer Frederiks uit NIJMEGEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Perfect"

Meneer Holtuin uit AMSTERDAM
3 uur geleden, autoverzekering

"Ik word altijd heel blij over hoe ik geholpen word bij Independer. Altijd vriendelijk en meedenkend. Zeer tevreden"

Mevr. van Iersel uit EEMNES
3 uur geleden, autoverzekering

"Doe al jaren zaken met Independer en altijd naar volle tevredenheid."

Meneer Beethuizen uit HOUTEN
4 uur geleden, autoverzekering

"Snelle en makkelijke service. alleen zou het betaalgemak wel iets ruimer mogen aangezien mijn verzekering eind februari ingaat maar ik nu al mag aftikken."

Anoniem uit ZEVENHUIZEN ZH
5 uur geleden, autoverzekering

"Goede en correcte hulp. En waren goed op de hoogte van hun vakkennis. "

Mevr. Ronken uit GELEEN
6 uur geleden, autoverzekering

"Goed geholpen"

Meneer Steinbach uit AMSTERDAM
6 uur geleden, autoverzekering

"als antwoord op de vraag"

Anoniem uit SCHIEDAM
6 uur geleden, autoverzekering

"omdat het programma je op een eenvoudige manier door de vragen heen leidt. Alleen als je bij de controle van de gegevens een fout vind dan moet je helemaal terug naar gegevens omdat te herstellen. Dat zou m.i. moeten kunnen in het controlescherm."

Anoniem uit VOORSCHOTEN
7 uur geleden, autoverzekering

"Heb al 2 auto verzekeringen bij U lopen, tot nu zonder schade"

Meneer de Heus uit REUVER
2020-01-22, autoverzekering

"Goeie service"

Anoniem uit WIJK BIJ DUURSTEDE
2020-01-22, autoverzekering

"Snel , kracht en duidelijk "

Meneer Gorski uit ZEVENHUIZEN ZH
2020-01-22, autoverzekering

"Top service"

Meneer el Hannouci uit ZAANDAM
2020-01-22, autoverzekering