Auto te water, ben je hiervoor verzekerd?
Tip een vriend:

Auto te water, ben je hiervoor verzekerd?

Jaarlijks belanden ongeveer 750 Nederlanders met hun auto in het water. Heel vervelend, zeker als er iemand bij gewond raakt of overlijdt. En de auto kan naar de schroothoop, want die is meestal total loss.

Afhankelijk van gekozen dekking

Autoschade doordat je in het water bent beland, kun je vergoed krijgen van je autoverzekeraar. Je moet dan wel Allrisk (volledig casco) verzekerd zijn. Hoeveel je vergoed krijgt als je auto total loss is, hangt af van de vergoedingsregeling.

Schade van passagiers

Zat je niet alleen in de auto toen je in het water belandde? Dan is dat extra vervelend. Goed om te weten dat jouw passagiers verzekerd zijn via jouw WA-verzekering. Zij kunnen de schade die ze hebben opgelopen doordat ze gewond zijn geraakt, vergoed krijgen van jouw autoverzekeraar. Uitbetaling van de schade kan soms wel even duren, want er moet eerst worden uitgezocht wie er schuldig is aan het ongeval.

Neem je vaak mensen mee in de auto? Dan kun je een aanvullende schadeverzekering voor inzittenden afsluiten. Deze verzekering kijkt niet naar wie er schuldig is, maar betaalt de werkelijke letsel- en bagageschade die jouw passagiers hebben geleden direct uit. Deze verzekering dekt ook jouw schade als bestuurder. Via je autoverzekering ben je hier niet voor verzekerd. Ben je niet meer in staat om te werken? Ook dan heb je recht op vergoedingen. Bijvoorbeeld voor een verlies van inkomen, aanpassingen in je woning en immateriële schade (smartengeld). Voor deze schade ben je alleen verzekerd met een schadeverzekering voor inzittenden.

Niet door eigen fout in het water beland

Is een ander er de oorzaak van dat jij met je auto in het water terecht bent gekomen? Dan moet je zodra je dat kan samen met diegene het schadeformulier invullen. Als je schade wilt claimen, is het verstandig om bewijzen te verzamelen als getuigenverklaringen en foto’s van remsporen. Je kunt daarmee aantonen dat de andere bestuurder een fout heeft gemaakt. Vervolgens kun je diegene aansprakelijk stellen voor de schade en een schadevergoeding vragen. Dat is best lastig en daarom heb je er vaak hulp bij nodig. Heb je een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen dan ben je ervoor verzekerd. Als de andere bestuurder is doorgereden, kun je je schade claimen bij het Waarborgfonds. Je moet wel kunnen aantonen dat een ander ervoor heeft gezorgd dat jij met je auto in het water bent gereden. En je moet binnen 2 weken aangifte doen bij de politie.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

10 Antwoorden op “Auto te water, ben je hiervoor verzekerd?”

 1. Peter schreef op 

  Leuk zo’n artikel. Maar als dan toch al is uitgezocht hoe en wat, publiceer dan ook een lijstje waarin je makkelijk kan zien hoe je eigen verzekering presteert t.o.v. anderen. Nu moet je alsnog gaan puzzelen,terwijl de onderzoeker die dit artikel heeft geschreven dat al heeft gedaan

 2. CMJ. ROOVERS schreef op 

  Wat kost bij independer de auto verzekering ?

 3. hans de kritikaster schreef op 

  Nog eens over de onsamenhangende tot absurde begeleidende plaatjes bij Independer-artikelen………….

  Zit die bestuurder hier nu nog na te denken of hij het water zal inrijden?

 4. Beste Peter,

  Of de schade gedekt is en wat u uitgekeerd krijgt hangt niet af van verzekeraar waar u verzekerd bent. Het hangt er vanaf welke dekking u bij die verzekeraar heeft afgesloten en met welke regeling. Een verzekeraar biedt vaak meerdere dekkingen en regelingen aan. Zo kan de ene klant bij de verzekeraar een WA dekking hebben zonder nieuwwaarde regeling en een andere klant bij dezelfde verzekeraar een Allrisk verzekering met een nieuwwaarde regeling. Hiervan is dus niet zo eenvoudig een lijstje te maken. U kunt ons natuurlijk wel bellen voor een persoonlijk advies. Wij zijn bereikbaar op 035-6265544. Wij helpen u graag.

  1. Peter schreef op 

   Onzinnige reactie natuurlijk.
   Ik word met deze tekst naar jullie artikel gelokt via email/nieuwbrief:
   ———
   Auto te water, ben je hiervoor verzekerd?
   Je hoopt natuurlijk nooit met je auto in het water te belanden. Als je gelukt hebt, levert het je alleen een nat pak op en natuurlijk ook een auto die total loss is. Nu dekt een autoverzekering allerlei soorten schade. Maar hoe zit het in dit geval?
   ———
   …Dus, ben ik hiervoor verzekerd? Het zou makkelijk zijn als ik dan mijn verzekering kan invoeren die ik nu heb. Dat independer bevestigd met ja of nee. En mij eventueel nog suggesties doet voor betere verzekeringen.

   1. Beste Peter,

    Sorry dat mijn reactie niet duidelijk was. Als u een Allrisk verzekering heeft dan bent u verzekerd voor de schade die ontstaat als u met de auto in het water zou belanden. Met een WA-verzekering of WA+Beperkt Casco verzekering niet. Als u een verzekering heeft afgesloten met een nieuwwaarde regeling krijgt u de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd. Als u een verzekering met aanschafwaarde heeft afgesloten krijgt u de aanschafwaarde. Bij een gelijkwaardige autoregeling krijgt u een bedrag uitgekeerd waarmee u een vergelijkbare auto aan kunt schaffen. Heeft u een verzekering afgesloten zonder regeling? Dan krijgt u de dagwaarde van de auto uitgekeerd. Weet u niet zeker wat voor verzekering u heeft afgesloten? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeraar. Als dit via Independer is kijken wij het graag voor u na. U kunt uw gegevens met uw vraag sturen naar info@independer.nl of ons bellen op 035-6265544.

 5. Beste Hans de Kritikaster,

  Bedankt voor uw feedback. Wij kunnen ons voorstellen dat de afbeelding die erbij stond zo over kan komen. Zo hadden we er nog niet naar gekeken. We hebben de afbeelding vervangen voor een algemene foto van collega’s. Onze collega’s staan namelijk altijd graag klaar voor advies en hulp bij het afsluiten van de juiste verzekering.

  1. hans de kritikaster schreef op 

   YES, de Independer-plaatjesmaker heeft het (eindelijk) begrepen. Hier wordt duidelijk hard aan een probleem voor een klant gewerkt!!

 6. SiteMentrix schreef op 

  bedankt !

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Duidelijke site, goede informatie."

Meneer von Schukkmann uit EDE GLD
2020-01-16, autoverzekering

"kweenie. moe' k afwachten toch?"

Anoniem uit HAARLEM
2020-01-16, autoverzekering

"het was duidelijk en eenvoudig"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-01-16, autoverzekering

"Blijft een super bedrijf!"

Mevrouw van der Zwaan uit UITHOORN
2020-01-16, autoverzekering

"Je kan makelijk en op de juiste manier je verzekerimg afsluiten "

Anoniem uit HOOGVLIET ROTTERDAM
2020-01-16, autoverzekering

"."

Meneer Klein ovink uit APELDOORN
2020-01-16, autoverzekering

"Great service"

Meneer Phung uit KOOG AAN DE ZAAN
2020-01-16, autoverzekering

"Independer maakt het de consument makkelijk!"

Meneer Bax uit DUIVEN
2020-01-16, autoverzekering

"Top "

Anoniem uit HARKSTEDE
2020-01-16, autoverzekering

"Duidelijk, overzichtelijk en makkelijk!"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-16, autoverzekering

"Perfect om direct te kunnen zien welke site het voordeligst is en je kan het direct invullen."

Meneer Smolders uit MAASSLUIS
2020-01-15, autoverzekering

"De snelle reactie "

Mevrouw Goossens uit UDEN
2020-01-15, autoverzekering

"Easy to get an insurance "

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-01-15, autoverzekering

"Snel en eenvoudig af te sluiten"

Anoniem uit KATWIJK ZH
2020-01-15, autoverzekering

"Snel en gemakkelijk een betaalbare en goede verzekering gevonden!"

Meneer Vlasblom uit BREDA
2020-01-15, autoverzekering