Auto uitlenen: wie betaalt de schade?
Tip een vriend:

Auto uitlenen: wie betaalt de schade?

Iedereen leent wel eens een keer zijn auto uit. Aan je buurman voor een ritje naar de supermarkt. Of aan je zus voor een kinderpartijtje. En dan zul je net zien dat je auto schade oploopt, doordat degene aan wie je hem uitleent niet goed oplet. Betaalt jouw autoverzekering dan ook de schade?

Auto uitlenen mag

Je mag je auto gewoon uitlenen aan anderen. Het is dus geen probleem als familie of vrienden zo nu en dan een rit in jouw auto maken. Als zij met jouw toestemming in je auto rijden, kun je gewoon gebruikmaken van je autoverzekering bij eventuele schades.

Schade aan eigen of andere auto

Als de buurman in jouw auto een ongeval veroorzaakt, wordt de schade die ontstaat bij een ander vergoedt door jouw WA-verzekering. Een WA-verzekering is verplicht voor iedereen, zodat de schade bij een ander altijd vergoed wordt. Heeft jouw auto bij het ongeval ook schade opgelopen? Dan krijg je deze schade alleen vergoed als je een WA plus Volledig Cascoverzekering hebt.

Eigenaar draait op voor schade

Je auto uitlenen aan je buurman mag dus en voor schade ben je verzekerd. Maar het is wel goed om je te realiseren dat de gevolgen van een schade voor jouw rekening komen en niet voor degene aan wie jij je auto uitleende. Veroorzaakt je buurman schade en vergoedt je verzekeraar die ook? Dan krijg jij te maken met een terugval in schadevrije jaren. En dat kan je geld kosten. Wel iets om rekening mee te houden of vooraf afspraken over te maken.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

14 Antwoorden op “Auto uitlenen: wie betaalt de schade?”

 1. Monique Bollen schreef op 

  Dus: als iemand anders de hoofdbestuurder is, is het beter een andere verzekering af te sluiten? is het überhaupt mogelijk een verzekering af te sluiten met een andere dan de verzekerde als hoofdbestuurder? Of moet de hoofdbestuurder zich dan apart verzekeren?

 2. Beste Monique Bollen,

  Het is geen probleem als u een verzekeraar afsluit voor uw partner op hetzelfde adres. Bij sommige verzekeraar is het ook mogelijk oom een verzekering aan te vragen voor uw kind(eren). U moet dan wel op de juiste manier opgeven wie de aanvrager is, op wiens naam de auto staat en wie de hoofdbestuurder is. Het is helaas niet mogelijk om een autoverzekering aan te vragen voor een vriend(in) of familielid. Zij moeten de autoverzekering dan op hun eigen naam afsluiten. In bijzondere situaties kan een uitzondering mogelijk zijn. Neem gerust contact met ons op als u hier vragen over heeft. Wij zijn bereikbaar op 035-6265544.

 3. W van Campen schreef op 

  Ik begrijp uit bv Ohra website dat je je auto wel kunt uitlenen aan iemand die een nederlands rijbewijs bezit.
  Hoe zit het met schadeverzekering als ik mijn auto uitleen aan iemand uit het buitenland die wel een internationaal rijbewijs bezit?
  Bij voorbaat dank voor Uw info
  Wim

  1. Beste meneer Van Kampen,

   U mag uw auto ook uitlenen aan iemand met een internationaal rijbewijs, zolang dit rijbewijs maar geldig is in Nederland. De richtlijnen over wanneer een rijbewijs geldig is in Nederland leest u in ons artikel Buitenlands Rijbewijs.

 4. Marrit schreef op 

  Wat zijn gebruikelijke afspraken bij het uitlenen van een auto? Stel je rijdt de auto Total löss met alleen een WA verzekering, wat laat je de bestuurder dan betalen?

 5. Beste Marrit,

  De nadelige gevolgen van de schade, zoals terugval in schadevrije jaren en de schade aan de eigen auto komen in principe bij de eigenaar van de auto terecht. Er zijn geen afspraken over het verhalen van deze schade op de bestuurder. Wel kan de eigenaar de bestuurder vragen om deze schade terug te betalen. Het is wel zo netjes als de bestuurder dit wil doen, aangezien deze de schade heeft veroorzaakt.

  1. nelly de noor schreef op 

   Kan schade aan eigen auto verhaalt worden op de particuliere wa verzekering van diegene die schade veroorzaakt heeft

 6. Anneke schreef op 

  Hallo, mijn broer is dialyse en diabetespatient en vind dat hij best auto kan rijden. Hij leent de auto van mijn ouders met regelmaat want zij durven geen nee te zeggen. Ik vind dit onverantwoord en denk dat de verzekering niets uitkeert bij een aanrijding en dat mijn ouders dan dus met de problemen zitten. Hij denkt dat een arts zegt dat je geen auto meer mag rijden, maar volgens mij heb je zelf ook een verantwoordelijkheid, dus erigenlijk net als medicijngebruik en alcoholmisbruik. Dan zegt ook niemand dat je niet mag rijden maar het mag niet en is strafbaar. Hoe werkt dit als er iets gerbeurt?

 7. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Anneke,

  Ik snap je zorgen. Goed dat je het vraagt. Wanneer iemand wettelijk gezien bevoegd is om te rijden moet het eigenlijk geen probleem zijn. Dus als uw broer een geldig rijbewijs heeft is hij niet strafbaar.

  Het klopt dat bestuurders zelf moeten beoordelen of rijden verstandig is. Artsen laten zich hier niet vaak over uit.
  Verzekeraars kunnen dit ook niet beoordelen. Zij hebben namelijk zelf geen verstand van medische zaken. Toch kan het gevolgen hebben voor de schade afhandeling. In de praktijk zal de verzekeraar toch vaak de schade vergoeden.
  De verzekeraar zal het alleen niet vergoeden als blijkt dat de schade te wijten is aan zijn medische aandoening en hij van te voren wist dat hij een risico zou vormen in het verkeer. Ik lees in uw bericht dat u het gevoel heeft dat uw broer daarin niet de juiste beslissing maakt.
  Het CBR kan daar hulp bij aanbieden. Zij bieden een rijgeschiktheidstest. Hiermee kan hij beoordelen of het verantwoord is om in een auto te rijden. Misschien helpt deze link: https://www.cbr.nl/medisch.pp.
  Ik hoop u hiermee verder geholpen te hebben.

 8. Beste Nelly,

  Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) sluit schades met en door motorrijtuigen uit. Als u uw auto uitleent en de bestuurder schade aan uw auto of aan een andere auto veroorzaakt, kan deze dus niet worden verhaald op diens AVP.

 9. MB schreef op 

  Ik heb recent in de auto van een familielid gereden toen deze een motordefect kreeg. Ik heb de auto meteen aan de kant gezet, maar helaas heeft het niet mogen baten. De motor is kapot. De auto is altijd dealer onderhouden. Ik ben WA met beperkt casco verzekerd. Is hier sprake van een claimbare schade?

 10. Beste MB, Wat vervelend! Helaas wordt dit niet als een schade gezien, omdat het een (gebrek) aan de auto betreft. Als de auto nog onder fabrieksgarantie valt, dan zou je het daar op kunnen verhalen. Hopelijk heb je zo voldoende informatie.

 11. John Numan schreef op 

  Onze buurvrouw heeft schade gereden in de door ons uitgeleende auto. Deze schade heeft de buurvrouw betaald, Echter de eigenaar van het hek waar zij tegenaan gereden is, heeft ook schade. Onze auto is WA verzekerd. Kan ik de schade aan het hek ergens claimen?

  1. Beste meneer Numan,

   Wat vervelend van de schade! Die schade aan het hek kunt u claimen op uw auto verzekering. De auto is namelijk WA verzekerd: Wetelijke Aansprakelijkheid. De gedupeerde van het kapotte hek kan de schade verhalen wettelijk gezien op uw autoverzekering. Dit heeft wel invloed op uw schadevrije jaren. U kunt overleggen met uw verzekeraar wat voordeliger is voor u: of de schade laten vergoeden door de verzekeraar en terugvallen in uw schadevrije jaren wat invloed heeft op uw premie ( gaat omhoog). Of dat u de schade zelf vergoed / door uw buurvrouw laat vergoeden.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Alles is overzichtelijk en de verzekering is snel geregeld."

Anoniem uit WAPSE
36 minuten geleden, autoverzekering

"het ging gemakkelijk "

Meneer Azizi uit NIJMEGEN
1 uur geleden, autoverzekering

"Goed overzicht"

Meneer Frederiks uit NIJMEGEN
3 uur geleden, autoverzekering

"Perfect"

Meneer Holtuin uit AMSTERDAM
3 uur geleden, autoverzekering

"Ik word altijd heel blij over hoe ik geholpen word bij Independer. Altijd vriendelijk en meedenkend. Zeer tevreden"

Mevr. van Iersel uit EEMNES
3 uur geleden, autoverzekering

"Doe al jaren zaken met Independer en altijd naar volle tevredenheid."

Meneer Beethuizen uit HOUTEN
5 uur geleden, autoverzekering

"Snelle en makkelijke service. alleen zou het betaalgemak wel iets ruimer mogen aangezien mijn verzekering eind februari ingaat maar ik nu al mag aftikken."

Anoniem uit ZEVENHUIZEN ZH
5 uur geleden, autoverzekering

"Goede en correcte hulp. En waren goed op de hoogte van hun vakkennis. "

Mevr. Ronken uit GELEEN
6 uur geleden, autoverzekering

"Goed geholpen"

Meneer Steinbach uit AMSTERDAM
7 uur geleden, autoverzekering

"als antwoord op de vraag"

Anoniem uit SCHIEDAM
7 uur geleden, autoverzekering

"omdat het programma je op een eenvoudige manier door de vragen heen leidt. Alleen als je bij de controle van de gegevens een fout vind dan moet je helemaal terug naar gegevens omdat te herstellen. Dat zou m.i. moeten kunnen in het controlescherm."

Anoniem uit VOORSCHOTEN
7 uur geleden, autoverzekering

"Heb al 2 auto verzekeringen bij U lopen, tot nu zonder schade"

Meneer de Heus uit REUVER
2020-01-22, autoverzekering

"Goeie service"

Anoniem uit WIJK BIJ DUURSTEDE
2020-01-22, autoverzekering

"Snel , kracht en duidelijk "

Meneer Gorski uit ZEVENHUIZEN ZH
2020-01-22, autoverzekering

"Top service"

Meneer el Hannouci uit ZAANDAM
2020-01-22, autoverzekering