Autorijden met slippers: wel of niet verzekerd?
Tip een vriend:

Autorijden met slippers: wel of niet verzekerd?

Heerlijk, dat zomerse weer. Koelbox mee, slippers aan en dan lekker met de auto naar het strand. Waarschijnlijk sta je er niet eens bij stil, maar autorijden met slippers of op blote voeten kan gevaarlijk zijn. Sterker nog, een groot deel van de automobilisten geeft aan wel eens bijna een ongeluk te hebben gehad door het rijden met slippers. In sommige landen kun je er zelfs een boete voor krijgen. Nederland kent geen wet die het rijden met dit zomerse schoeisel verbiedt. Maar hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering? Stel dat je een ongeluk veroorzaakt terwijl je rijdt met slippers: wordt de schade dan wel volledig vergoed?

Rijden met slippers of blote voeten onverstandig

Met mooi weer trekken we graag onze zomerse schoenen uit de kast. Maar of het nu gaat om de bekende Havaianas of een paar Birkenstocks: autorijden met slippers is niet echt veilig. Je kan bijvoorbeeld met je slippers achter de pedalen blijven hangen, of er juist vanaf glijden. Veel mensen stappen daarom liever zonder schoenen de auto in. Hoewel dit misschien een goede oplossing lijkt, is niets minder waar. Ook met blote voeten heb je namelijk minder grip op de pedalen.

Slippers vergroten risico op ongelukken

In hoeverre is het nu echt gevaarlijk om met slippers aan de auto in te stappen? De cijfers liegen er niet om. Eén op de drie automobilisten zegt wel eens met slippers aan achter het stuur te stappen. Uit een onderzoek van het Britse Uswitch blijkt dat 20% van de ondervraagde automobilisten wel eens een ongeluk, of bijna een ongeluk heeft gehad door het autorijden met slippers. De meest voorkomende problemen die werden genoemd waren te snel versnellen (27%) en te hard remmen (28%). Daarnaast zegt een schrikbarende 54% van de ondervraagden dat het wel eens nodig is geweest om de auto langs de weg stil te zetten omdat het rijden met slippers problemen veroorzaakte.

Rijden met slippers niet wettelijk verboden

Autorijden met slippers of blote voeten is in Nederland niet wettelijk verboden. Dat wil zeggen: het wordt niet letterlijk in de wet benoemd. Wel is de volgende zin opgenomen in de Wegenverkeerswet:

“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd”.

Deze wettelijke bepaling is officieel niet voldoende om een in slippers gehulde bestuurder te kunnen bekeuren. Als de wetgever het rijden met slippers wil verbieden, moet hier namelijk een specifieke wettelijke bepaling voor komen. Toch raden veel instanties autorijden met slippers af. Veilig Verkeer Nederland zegt hierover bijvoorbeeld: “Het is niet verboden, maar zeker niet handig en verstandig.”

Slippers en je autoverzekering

Er is in de Nederlandse wet dus niets vastgelegd over autorijden met slippers of op blote voeten. Maar wat nu als je als bestuurder een ongeluk veroorzaakt op je slippers? Ben je met je autoverzekering dan wel goed verzekerd? Op internet zijn hierover verschillende verhalen te vinden. We hebben het even voor je uitgezocht.

In de polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeraars staat niets over het rijden met slippers. In principe ben je dus verzekerd. Wel wordt er in de polisvoorwaarden gewezen op het feit dat de bestuurder zich niet zó mag gedragen op de weg dat er gevaar kan ontstaan. Hierbij wordt er ook gesproken over de term ‘grove schuld’, wat betekent dat je bewust gevaarlijke situaties opzoekt.

Je kunt dus niet letterlijk aansprakelijk worden gesteld (of een boete krijgen) voor het feit dat je slippers draagt achter het stuur. Wel kunnen de slippers ervoor zorgen dat je in een gevaarlijke situatie belandt. Zo zou je bijvoorbeeld een aanrijding kunnen veroorzaken doordat je niet op tijd kunt remmen. Of dit valt onder ‘grove schuld’ of niet, valt te betwisten. Ons advies? Zorg dat je geen risico loopt en wissel je slippers even om voor gewone schoenen voordat je wegrijdt.

Met slippers autorijden op vakantie

Ga je op vakantie naar Frankrijk of Spanje deze zomer? Zorg dan zeker dat je goede schoenen aan hebt in de auto. In Frankrijk en Spanje zijn de regels voor autorijden met slippers namelijk veel strenger. De overheid in deze landen ziet autorijden met slippers echt als een serieus gevaar voor de verkeersveiligheid. Word je in deze landen betrapt op het rijden met slippers? Dan kan je een forse boete krijgen.

Tips om veilig de weg op te gaan

Autorijden met slippers aan gebeurt vaak onbewust. We geven je daarom graag een aantal tips om hier wat bewuster mee om te gaan.

 • Zorg dat er altijd een extra paar schoenen in je auto ligt. Bij voorkeur in het dashboardkastje, zodat je er makkelijk bij kunt. Het beste zijn gympen met rubberen zolen.
 • Neem geen risico in het buitenland. Zo voorkom je problemen en eventuele vervelende discussies.
 • Doe je je schoenen graag uit omdat het erg warm is in de auto? Zet de airconditioning dan wat hoger. In veel auto’s kan je deze ook specifiek op je voeten richten. Een bijkomend voordeel is dat je concentratie toeneemt als het wat frisser is in de auto!

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

16 Antwoorden op “Autorijden met slippers: wel of niet verzekerd?”

 1. G schreef op 

  Hoe ver willen we gaan? Rijden zonder zonnebril, schoenen met kunstof zolen, zonder airco in 25+ graden, slippers kan ik nog begrijpen maar wat een onzin over rijden met blote voeten.

  1. Gerard schreef op 

   Het is niet verstandig en heeft niets met kinderachtigheid te maken. Er zijn OV bedrijven waar het al vele jaren verboden is op slippers of chauffeursklompen zonder hiel te rijden. En ik vind dat terecht. (50 jaar beroepschauffeur) Probeer maar eens met je blote voeten een noodstop te maken.

  2. Zjeng schreef op 

   het is niet verstandig om met slippers of bloten voeten te rijden, je hebt inderdaad een betere grip op de pedalen met goede schoeisel , als je plots moet ingrijpen kun je je zelf aan je voet behoorlijk lichamelijke schade aanrichten …….. ook bij je zelf .

  3. Theo Arts schreef op 

   Hallo G, ik sluit mij aan bij Gerard. Mijn eerste ongeluk werd veroorzaakt doordat de achteropkomende automobiliste slippers droeg en kan niet vroegtijdig remmen / stoppen. Bij het besturen van een voertuig is vast schoeisel geen overdaad en zou verplicht moeten zijn.

  4. Ton Verhagen schreef op 

   Wat een flauwe kul dat rijden met slippers niet veilig zou zijn. Ik heb mijn rijbewijs al 45 jaar en rijd heel mijn leven al met slippers en ik heb hier nog nooit enige hinder van ondervonden.
   Ook het rijden met blote voeten kan ik niet afkeuren. Zomers als het erg warm is,
   en in de vakanties, zoals nu rijd ik met blote voeten, je hebt maximaal contact met je pedalen.

  5. Wim Ahlers schreef op 

   De verwijzing naar https://www.uswitch.com/media-centre/2015/05/staling-in-clogs-and-swerving-in-slippers-summer-shoes-putting-british-divers-at-risk-warns-uswitch/
   is geen serieus onderzoek maar een verzameling meningen van een onderbuik gevoel.
   Zo ken ik er nog wel één … in Australië komen er jaarlijks meer mensen om het leven die van hun stoel afvallen dan dat er omkomen door haai aanvallen. Wat nu … een artikel met: “Wel of geen valhelm dragen wanneer je in een stoel zit: wel of niet verzekerd?”

   Voordat we ons op schoenen concentreren kunnen we beter eerst kijken naar afleidingen zoals: Roken in de auto, eten in de auto, kinderen in de auto, dieren in de auto, vuile ruiten, te luide muziek (NB ik weet het, een whataboutism/tu quoque argument, maar toch…).
   En (seksistisch, maar als we toch bezig zijn), misschien moeten we vrouwen in andere auto’s verbieden niet te zomers gekleed te gaan want dat leid sommige mannelijke bestuurders af, wat (mogelijk) weer ongelukken veroorzaakt. Het is maar een mening, een onderbuik gevoel.

 2. Beste chauffeur van nederland schreef op 

  Goh is nieuw voor mij.Rij al vanaf mijn 18e tot heden 76 met slippers aan. Zeker op lange afstanden.

 3. Martin schreef op 

  Slippers rijden niet fijn, sandalen of gympen zijn een mooi alternatief. Ik rijd vaak met hardloopschoenen, die ventileren goed en hebben een goede rubberen zool.
  Het is maar wat je gewend bent.

 4. Mark schreef op 

  Dat het rijden met slippers afgeraden wordt, kan ik me wel voorstellen. Maar ben het oneens dat dit ook geldt voor rijden met blote voeten. Mijn ervaring is dat je juist dan meer gevoel hebt met het bedienen van de pedalen. Het doseren wordt makkelijker en een noodstop is geen probleem.

 5. Dennis schreef op 

  Slippers klinkt begrijpelijk, maar blote voeten? Zijn die niet ook gemaakt van leer? Van het soort waarbij het feedback mechanisme nog werkt?
  Dikke zolen of hakken verbieden. Bergschoenen uit den boze verklaren. Hakende sandalen verketteren.
  Dat snap ik dan weer wel.

 6. Chris schreef op 

  Wat een onzin over zooltjes, blote voeten, enz. Ik rij 70000 km per jaar en zie veel geslinger, te laat remmen, enz.
  Laten we beginnen dat bellen/appen/ mailen/youtuben in de auto onmogelijk wordt. Dat draagt echt bij aan minder ongelukken. Ik bel handsfree en merk dat het toch enorm afleid bij een aantal gesprekken.

 7. Theo Krabbendam schreef op 

  Slippers lijken mij echt gevaarlijk in noodsituaties of er ontstaat juist een noodsituatie doordát je slippers draagt. Blote voeten kan ik me nog enigszins iets bij voorstellen; sommigen hebben zoveel eelt op hun zolen, die hebben geen schoenen meer nodig. Maar ik zou het zéker afraden.

  Moest wel een beetje lachen om deze (serieus bedoelde) tip:
  <>
  Vroeger werd dit ook wel het ‘handschoenenkastje’ genoemd; geen schoenenkast. In moderne auto’s is er doorgaans nog minder ruimte, omdat een groot deel voor de airbag bestemd is. Ik ben al blij als mijn parkeerschijf erin past. Ik zou er nog geen halve zool in kwijt kunnen, al dan niet van rubber. ;-)

 8. Raúl Henriquez schreef op 

  Slippers begrijp ik maar waarom rijden op blote voeten gevaarlijker is dan met schoenen aan, begrijp ik niet. Graag de bron vermelden, is er wel uitgebreid onderzoek gedaan naar rijden met schoenen of zonder schoenen/slippers aan. Hoe zit het met mensen die rijden met steunzolen of mensen die andere afwijkingen hebben? Ik zie in dit artikel niet naar welke onderzoeken er wordt verwezen en het wordt niet duidelijk of er misschien wel meer ongelukken gebeuren met schoenen aan? Hoewel mijn verstand zegt dat slippers kunnen blijven haken, begrijp ik het blote-voetenverhaal echt niet. Als je schrijft: “Uit een onderzoek van het Britse Uswitch blijkt dat 20% van de ondervraagde automobilisten wel eens een ongeluk, of bijna een ongeluk heeft gehad door het autorijden met slippers. De meest voorkomende problemen die werden genoemd waren te snel versnellen (27%) en te hard remmen (28%). Daarnaast zegt een schrikbarende 54% van de ondervraagden dat het wel eens nodig is geweest om de auto langs de weg stil te zetten omdat het rijden met slippers problemen veroorzaakte.”, dan weet je dus niet of er misschien wel 35% hetzelfde had met schoenen aan. En zijn de blotevoetenrijders wel ervaren blotevoetenrijders of gelegenheidblotevoetenrijders? Etc.

  1. Raúl Henriquez schreef op 

   Het gehele artikel van Suzan Samson is gebaseerd op het artikel van Uswitch en daarmee geheel geen (journalistiek) onderzoek, ook als je het artikel leest, blijft het niet gestaafd te zijn op degelijk onderzoek, het artikel is min of meer een vertaling en absoluut luie journalistiek. De eerste zin al: “Eight in ten drivers (82%) believe their footwear affects their safety behind the wheel[1]” Het woord BELIEVE zegt genoeg!

   1. Independer (Independer.nl) schreef op 

    Beste Raúl, bedankt je reactie. De insteek van dit artikel was voornamelijk om mensen bewust te maken van de mogelijke gevaren, en uit te leggen hoe het precies werkt met het autorijden met slippers en je verzekering. We hopen dat mensen er in ieder geval bij stil staan en gaan ervan uit dat zij dan zelf een verstandig besluit kunnen nemen.

 9. Gerard schreef op 

  Als ik hier de reacties zo lees zijn er nog velen, die al zeer lang het rijbewijs hebben, die comfort belangrijker vinden dan veiligheid. Net als de velen die ondanks alle waarschuwingen toch de GSM tijdens het rijden in de hand houden. Er is zelfs een schrijver bij die zichzelf de beste chauffeur van Nederland durft te noemen. Nou meneer Beste Chauffeur, ik heb er ong 4miljoen kilometers op zitten (hoofdzakelijk op groot materiaal) en heb heel wat ongelukken gezien van mensen die het ook zo goed als U wisten.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Uitstekend "

Anoniem uit ROTTERDAM
8 uur geleden, autoverzekering

"Overzichtelijk. Waarbij ik goed de verschillen tussen de diverse aanbieders kon vergelijken. "

Anoniem uit AMSTELVEEN
9 uur geleden, autoverzekering

"Wordt goed geholpen met alles."

Anoniem uit VAALS
2020-01-19, autoverzekering

"omdat het makkelijk en betrouwbaar is"

Anoniem uit RUURLO
2020-01-19, autoverzekering

"Zeer snel verzekerd "

Anoniem uit ALMERE
2020-01-19, autoverzekering

"Een goede verzekeraar ! "

Meneer Alouane uit ROTTERDAM
2020-01-19, autoverzekering

"prettige vergelijkingsmogleijkheden. Wel jammer dat niet alle verzekeraars (zoals de mijne) niet meegenomen kon worden. Werd toch weer een stuk handmatig uitzoeken."

Anoniem uit RIJSSEN
2020-01-19, autoverzekering

"Erg blij met fbto"

Mevrouw Wilbers uit HELMOND
2020-01-19, autoverzekering

"Snel en duidelijk"

Mevrouw Engels uit BROEKHUIZEN LB
2020-01-19, autoverzekering

"Afsluiten ging zeer makkelijk. Snel de voordeligste verzekering gevonden. "

Mevrouw Leeflang uit DIEREN
2020-01-18, autoverzekering

"Mooie duidelijke site. Je wordt snel door de zeer transparante aanvraag geleid. "

Anoniem uit DIEREN
2020-01-18, autoverzekering

"Zeer fijn "

Mevrouw Kok uit ROERMOND
2020-01-18, autoverzekering

"ging perfect"

Meneer Pels uit LEUSDEN
2020-01-18, autoverzekering

"Goed"

Meneer Laktit uit UTRECHT
2020-01-18, autoverzekering

"Super in de begeleiding bij de keuze. "

Meneer van Weel uit WOUDRICHEM
2020-01-18, autoverzekering