Autorijden wordt steeds duurder: ook de wegenbelasting stijgt
Tip een vriend:

Autorijden wordt steeds duurder: ook de wegenbelasting stijgt

Heb je een auto, dan ben je dit jaar meer geld kwijt aan je verzekering, parkeer- en brandstofkosten dan in 2018. Ook de wegenbelasting stijgt in een aantal provincies flink. Het Rijk en de provincies verwachten in 2019 ruim 5,9 miljard euro aan wegenbelasting te innen. Dat is zo’n 200 miljoen euro meer vergeleken met vorig jaar.  

Wegenbelasting afhankelijk van auto en provincie

Iedereen met een motorvoertuig jonger dan 40 jaar betaalt wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting). De overheid gebruikt deze inkomsten voor het onderhoud van onze wegen. Hoeveel wegenbelasting je precies betaalt is afhankelijk van het type auto dat je rijdt. Maar ook van de provincie waarin je woont. Verder geldt: hoe zwaarder je auto, hoe hoger het bedrag van de wegenbelasting. En wist je dat dieselrijders ongeveer twee keer zo veel belasting betalen als mensen met een benzineauto?

Verschillende tarieven

De wegenbelasting bestaat uit twee delen: een deel dat je betaalt aan het Rijk en een deel dat bestemd is voor de provincies (het zogeheten opcententarief). De provincies mogen hun eigen wegenbelastingtarief bepalen, tot een bepaald maximum. Het kan dus gebeuren dat je voor precies dezelfde auto meer of minder wegenbelasting gaat betalen, wanneer je naar een andere provincie verhuist.

Opbrengsten wegenbelasting voor Provincies en Rijk van 2010 t/m 2019 (Bron: CBS)

Zeeland grootste stijger

Zeeuwse autobezitters merken dit jaar het meest van de stijging. De provinciale toeslag in deze provincie steeg dit jaar met maar liefst 8,3 procent. Dat gaat de Zeeuwse provinciekas naar verwachting ruim 4 miljoen euro extra inkomsten opleveren. Zeeland gebruikt deze inkomsten om de begroting op orde te krijgen, na een paar flinke financiële tegenvallers in de afgelopen jaren.

In acht van de twaalf provincies verandert het opcententarief niet. Autobezitters in deze provincies betalen desondanks toch wat meer wegenbelasting, maar dat komt door een verhoging van het gedeelte Rijkstarief.

Opbrengsten wegenbelasting voor provincies, begrotingen 2019 (Bron: CBS)

Hoogste wegenbelasting in Drenthe, laagste in Noord-Holland

Benieuwd of je in een belastingongunstige of juist zeer voordelige provincie woont? We hebben de provincies met elkaar vergeleken. Woon je in Noord-Holland, dan zit je wat betreft de wegenbelasting goed. Het provinciale opcententarief is in deze provincie het laagst. Dus woon je bijvoorbeeld in Alkmaar en rijd je in een Volkswagen Golf (op benzine), dan betaal je elk jaar 552 euro aan wegenbelasting. Dit bedrag is inclusief het Rijksdeel voor benzinevoertuigen in deze gewichtsklasse (365 euro per jaar). Maar woon je in Drenthe met precies dezelfde auto, dan betaal je dit jaar 64 euro meer (616 euro per jaar). Geen benzine maar een diesel? Dan kun je in 2019 een rekening van 1.256 euro tegemoet zien.

Totale kosten (Rijksdeel en provinciale opcenten) wegenbelasting per jaar, voertuig 1151 tot 1250 kg, diesel en benzine (bron: CBS)

Wil je weten wat jij dit jaar aan wegenbelasting betaalt? Wegenbelasting berekenen

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

42 Antwoorden op “Autorijden wordt steeds duurder: ook de wegenbelasting stijgt”

 1. Jan Dubois schreef op 

  het is toch te gek voor woorden de EU landen om ons heen zit de wegenbelasting in de benzineprijs en die is in sommige EU landen gelijk aan die van Nederland zonder wegenbelasting en landen in het zuiden betalen zelfs minder. Het beetje verhoging aan inkomsten gaat er met scheppen uit aan belastingen.
  Nu zelf parkeervergunningen boven op de wegenbelasting van € 36 naar €60 zonder enige reden.

  1. Rin schreef op 

   Vergeet je niet dat er in veel andere landen tolwegen zijn? Duitsland kom ter ook mee, in de vorm van vignetten. Sowieso liever wegenbelasting dan telkens weer in de rij staan bij tolpoortjes hoor :-)

   1. J.G Das schreef op 

    Wordt eens wakker, hier krijgen we beide!!!!!!!! Wegenbelasting én tol!!!!! Alles om die kist maar te vullen!!!! Niet voor hier, neen!!!! Om weg te geven!!!! Idioot Astrid Kaag heeft 100 miljoen, op verzoek van zangeres/ uitvreter Rihanna, overgemaakt voor educatie van minderheden daar!!!! Maar hier sluiten we 3 ziekenhuizen!!!!!!!! Lekker bezig toch????? Wij gaan steeds meer betalen voor minder!!!!!! Zie het toch eens!!!!!!!

    1. Henk Talsma schreef op 

     He’ he’, waarom krijgen we dit niet breed uitgedragen ???

   2. P van Leeuwen schreef op 

    alleen buitenlanders moeten een vignet

   3. Martin schreef op 

    Martin,

    Maar al je dus naar het buitenland gaat betaal je voor de tol of de vignetten en hier nog eens de wegenbelasting. En wat betalen de buitenlandse toeristen hier in Nederland?
    En wij maar dokken.

  2. J.G Das schreef op 

   Hallo, worden we eindelijk wakker???

  3. Jakhals schreef op 

   De wegenbelasting wordt allang niet meer, enkel en alleen, gebruikt voor de wegen! Is slechts een roofschatting van Rutte en zijn haagsche trawanten om de mogelijkheid te bieden, het over de balk te kunnen gooien. Tuig van Laban!!

   1. Henk Talsma schreef op 

    Eindelijk iemand die het door heeft, nu nog onder je eigen naam i.p.v. eenpseudoniem/ nickname

    1. H ten Hove schreef op 

     Gewoon naar eerlijk verdelen! en kilometerheffingen invoeren en buitenlanders extra belasten!!

     1. John schreef op 

      Niet eerlijk verdelen, maar een eerlijke prijs.
      Nu wordt ca 15% van de wegenbelasting voor de wegen gebruikt, dus betalen we 85% te veel.
      Het is hard voor kinderen als hen verteld wordt dat sinterklaas niet bestaat. Ze voelen zich verraden.
      Net zoals veel Nederlanders zich voelen.
      Verraden door hen op wie ze gestemd hadden, en wie ze vertrouwden…
      Maar de volgende keer, dan stemmen we écht op de goede!

  4. Hans van der Jagt schreef op 

   Tja, geen democratie. Op z’n minst totalitarisme. Eigenlijk dictatoriaal en het riekt naar crimineel gedrag als het dat al niet is.

  5. Hans schreef op 

   Tja, geen democratie. Op z’n minst totalitarisme. Eigenlijk dictatoriaal en het riekt naar crimineel gedrag als het dat al niet is.

  6. J pastor schreef op 

   We betalen ook fietspaden en streekbussen en de rest naar alg midd..

  7. R.Wagenaar schreef op 

   De auto is al jaar en dag een melk koe voor de overheid, er zijn steeds meer buurlanden die overgaan op tolheffing voor buitenlanders overheid moet dit ook maar snel gaan regelen voor alle buitenlandse gasten die van onze wegen gebruik maken dat is wel zo eerlijk.

   1. John schreef op 

    Maar dacht je dat jij of ik daardoor minder hoeven te betalen?

  8. wiilem 1971 schreef op 

   het is belachelijk dat je mrb betaald naar het gewicht van de auto. Veel beter zou zijn per kilometer. dan betaal je niet voor het bezit maar gebruik van de weg. Immers wie meer rijd en dus meer van de weg gebruikt maakt meer laat betalen. Voor benzine auto s tot 13000 km per jaar niet meer kwijt zijn als nu aan mrb. Maar als men meer rijd daar extra over betaald . Zo ook voor de dieselrijders en oven die km grens betalen naar uitstoot per kilometer.

 2. Robear schreef op 

  Ik woon in Drenthe, maar compenseer de stijging van de wegenbelasting door te tanken in Duitsland wat voor ons maar 12 km rijden is.
  € 1,32 per liter E10, dat scheelt me per tankbeurt al snel meer dan €10 is het niet links om dan moet het maar rechts om.

  1. Henk Talsma schreef op 

   👍en een 🖕voor Rutte en z’n trawanten.

  2. J pastor schreef op 

   Voor west Ned. Een beetje ver.

 3. John schreef op 

  Echt maar een fractie van de wegenbelasting wordt echt voor de wegen benut.
  (Dacht ca 15%)
  Waarom gelooft toch iedereen dat de overheid er voor jou is, en dat ze het beste met je voor hebben? Dat hebben ze niet.
  Nog altijd bleven ze de belasting verhogen, en nog altijd hebben ze beloofd dat we er dit jaar écht op vooruit zouden gaan.
  Vroeger, in het begin van de belastingen betaalde men iets van 10% in totaal.
  Nu ca 80% in totaal, als je werkt.
  Tel je loonbelasting, BTW, accijnzen, en heffingen maar bij elkaar op.
  En dit gaat nog door omdat we steeds meer mensen in het land hebben die niet werken maar wel een uitkering willen, en de overheid nog heel veel mooie plannen heeft (van jouw en mijn geld).
  Maar de kruik gaat zolang te water…

  1. Henk Talsma schreef op 

   In Mrt. is de gelegenheid om af-
   te rekenen met (pinokio) Rutte viazetels in de 1e kamer.

   1. Berthy schreef op 

    Tja klopt, helaas denken de mensen die het verschil kunnen maken met het stemmen zo dat het geen zin meer heeft om te stemmen en daarom gaan die mensen ook niet meer stemmen.
    De stemplicht had nooit afgeschaft mogen worden, dan had het er heel anders uitgezien.
    De mensen denken nu och voor provinciale staten niet belangrijk, maar ze vergeten dus dat hieruit de eerste kamer wordt gekozen!

   2. Berthy schreef op 

    Tja klopt, helaas denken de mensen die het verschil kunnen maken met het stemmen zo dat het geen zin meer heeft om te stemmen en daarom gaan die mensen ook niet meer stemmen.
    De stemplicht had nooit afgeschaft mogen worden, dan had het er heel anders uitgezien.
    De mensen denken nu och voor provinciale staten niet belangrijk, maar ze vergeten dus dat hieruit de eerste kamer wordt gekozen!

  2. J pastor schreef op 

   Ze noemen t netto ja ja

 4. Perry Drisdale schreef op 

  Zeeland kampte met een paar financiele tegenslagen en daarom gaan ze de wegenbelasting verhogen. Maar gaan ze zodra ze het weer op orde hebben, de wegenbelasting weer verlagen?? Dacht het even niet. Nederland is een grote boef.. en wij zijn de slachtoffers!
  Ik ben het er met John hierboven meer dan eens.

  1. Peter schreef op 

   Vaak zijn de financiële tegenvallers het gevolg van mismanagement en zakken vullerij van hoge functies die na hun ontslag meer geld meekrijgen dan jij en ik in 10 jaar verdienen… Nederland is een witte borden criminaliteitsstaat geworden!

  2. Sjef Wijns schreef op 

   Hebben we ooit het : Kwartje van Kok, teruggekregen !? En is de BPM al niet vreselijk genoeg ?

   1. John schreef op 

    Ja jongen, het vuur is heet, een mes is scherp, en politici liegen.
    En oh ja: we krijgen nog 1000€ (sigaar uit eigen doos). Boehoe…

   2. Henk Talsma schreef op 

    Dat is nog maar peanuts, wat dacht je van de door (pinokio) Rutte beloofde € 1000,–

 5. Maurice Smeets schreef op 

  Ik ben blij dat ik maar 2 kilometer van Duitsland af woon en daar dus kan tanken.
  met de prijs die gemiddeld 25 cent onder de prijs van de nl pomp ligt heb je de wegenbelasting er zo uit

 6. koos schreef op 

  100.000 polen in nederland rijden allemaal dikke diesels , betalen NIKS , geen belasting !

  1. Adrie gelderblom schreef op 

   Daar ben ik het ook mee eens ,laat in Nederland ook een betaal vignet komen voor buitenlandse kentekens zodat die ook moeten betalen om op onze wegen te rijden net als in Zwitserland,en nog een paar landen die dat hanteren..

   1. Eejtz schreef op 

    Als ze niet kunnen aantonen dat ze eens in de 3 weken het land verlaten zijn het dus geen toeristen en zouden ze het volle pond wegenbelasting moeten betalen. Zoveel mogelijk flitsen en controleren die kentekenplaten. Cash laten aftikken bij staande houding. Vaker aanhouden, en vaker controleren op vervuiling, technische staat van de auto en keuringspapieren.

 7. Eejtz schreef op 

  Als ze niet kunnen aantonen dat ze eens in de 3 weken het land verlaten zijn het dus geen toeristen en zouden ze het volle pond wegenbelasting moeten betalen. Zoveel mogelijk flitsen en controleren die kentekenplaten. Cash laten aftikken bij staande houding. Vaker aanhouden, en vaker controleren op vervuiling, technische staat van de auto en keuringspapieren.

 8. John schreef op 

  We gaan stemmen, en wat verandert er?
  Niks.
  Het is altijd alleen achteruit gegaan.
  Alleen zal het de komende jaren harder achteruit gaan door het groeiende aantal profiteurs.

 9. Freddy Verstraete schreef op 

  even een korte aanvulling. Ik woon in Zeeland en betaal voor mijn opel meriva 696€ p/j. en zoals hierboven al is aangeven, Nederland is het grootste graaiersland van Europa.

 10. Marten Dijk schreef op 

  Kan Independer er niet voor zorgen, dat bijv. de Polen hier ook belasting gaan betalen, door dit aan te kaarten bij bijv. Radar? Het is de belastingdienst/Financien, die er over gaan uiteindelijk.

 11. P. Wilmas schreef op 

  Ik erger mij inderdaad aan al die NIET-Nederlanders die wij moeten omarmen om hier te werken. Uiteraard doen velen het werk waarvoor Jan den Hollander niet uit zijn bed wil komen aangezien hij in de bijstand meer vrijstellingen van lasten krijgt dan dat hij zou werken.

  Derhalve hebben wij die hard werkende Polen en anderen hard nodig. Bij mij zie ik al jaren Duitsers in auto’s rijden met Duits kenteken. Als een Buitenlander ingezetene van Nederland is dient hij/zij zich na `183 dagen te melden bij de Belastingdienst voor registratie van het voertuig.
  Natuurlijk doet men dat niet aangezien zij zo onder de uitpersing door de Nederlandse overheid voorkomen. Aangezien de overheid niet handhaaft in dit land, behoudens de makkelijk in te vorderen verschuldigde kosten van Jan met de Pet, rijden onze buitenlandse ingezeten vrijelijk rond voor een dubbeltje op de eerste rang.

  Independer, boor uw contacten aan bij de overheid en pak deze onderkruipers aan.

  1. John schreef op 

   Ach kom, die ‘migranten’ zijn er niet omdat ‘De Nederlander’ het werk niet wil doen.
   Het gaat alleen om de poen.
   Als je een Afrikaan kan krijgen voor 4 of 5€ per uur, dan ga je Jan, Klaas, of Miep geen Nederlands minimumloon geven.
   Nee, natuurlijk mag je iemand niet minder betalen, maar het gebeurt wel.
   Ik woon in Venlo. Er zijn hier massa’s distributiecentra.
   Om er te mogen werken MOET je engels kunnen spreken, want ze hebben het liefste ‘migranten’, en je moet met hen kunnen communiceren.
   Er zijn veel werklozen hier. Af en toe is het in het nieuws dat er weer een DC bij komt, en werk biedt aan 500 mensen.
   Er werkt misschien 10% Nederlanders.
   Ik heb zelf gesolliciteerd via een uitzendbureau bij zo’n DC.
   Je hoort er nooit meer iets van.

  2. Eejtz schreef op 

   Helemaal mee eens!

 12. wiilem 1971 schreef op 

  het is belachelijk dat je mrb betaald naar het gewicht van de auto. Veel beter zou zijn per kilometer. dan betaal je niet voor het bezit maar gebruik van de weg. Immers wie meer rijd en dus meer van de weg gebruikt maakt meer laat betalen. Voor benzine auto s tot 13000 km per jaar niet meer kwijt zijn als nu aan mrb. Maar als men meer rijd daar extra over betaald . Zo ook voor de dieselrijders en oven die km grens betalen naar uitstoot per kilometer.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Omdat jullie heb goed prijs "

Meneer ALSAATI uit ENKHUIZEN
2020-04-04, autoverzekering

"Goed "

Meneer Boulmal uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-04-04, autoverzekering

"Top"

Meneer Jeuken uit AMSTERDAM
2020-04-04, autoverzekering

"Gratis extsa's"

Mevrouw Assen uit COEVORDEN
2020-04-04, autoverzekering

"Duidelijk en makkelijk"

Meneer Van der Molen uit MAASBOMMEL
2020-04-04, autoverzekering

"Zeer tevreden "

Anoniem uit TILBURG
2020-04-04, autoverzekering

"Top service!!"

Anoniem uit SINT NICOLAASGA
2020-04-04, autoverzekering

"Omdat het gebruik vriendelijk is en echt binnen 3 min klaar bent en uurtje wachten op andwoord"

Meneer De Kort uit TILBURG
2020-04-04, autoverzekering

"Correct, fast, simple!"

Mevrouw eszter Breitenstein uit OISTERWIJK
2020-04-04, autoverzekering

"Snel en eenvoudig "

Meneer Javed uit ROTTERDAM
2020-04-03, autoverzekering

"Sunteti foarte seriosi"

Meneer Vararu uit BRAKEL
2020-04-03, autoverzekering

"Good"

Meneer Szostak uit BREDA
2020-04-03, autoverzekering

"zeer goede service"

Meneer de Nooijer uit ROTTERDAM
2020-04-03, autoverzekering

"MAKKELIJK, JE BESPAART VEEL GELD MET JULLIE PLATFORM!"

Meneer Eftegari uit ZWAANSHOEK
2020-04-03, autoverzekering

"altijd goed bij independer!!!!!!!"

Anoniem uit SIRJANSLAND
2020-04-03, autoverzekering