In Nederland rijden duizenden mensen rond met een ongeldig rijbewijs. Dat bleek vandaag uit een nieuwsbericht van de NOS. Auto-expert Menno Dijcks van Independer: “Rijd je zonder geldig rijbewijs? Dan riskeer je een forse boete. Maar dat niet alleen: je bent nog verder van huis als je een aanrijding veroorzaakt.” 

Doorrijden met ongeldig of verlopen rijbewijs

Vorig jaar werden er door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) meer dan 10.000 rijbewijzen ongeldig verklaard. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld gepakt zijn voor rijden onder invloed van alcohol of drugs. Of ouderen die niet meer veilig kunnen rijden door dementie. Het blijkt dat veel mensen gewoon blijven doorrijden. Vorig jaar werden namelijk bijna 5.000 mensen opgepakt zonder geldig rijbewijs. Dat zijn er omgerekend 13 per dag. 

Heb je een verlopen of ongeldig rijbewijs? Dan kan dit flink wat geld kosten. Lever je je verlopen rijbewijs niet in? Dan riskeer je een boete van 240 euro. En ga je ook nog eens de weg op zonder geldig rijbewijs? Dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot honderden euro’s. 

Wat als je een aanrijding veroorzaakt?

Je bent nog verder van huis als je een aanrijding veroorzaakt terwijl je geen geldig rijbewijs hebt. Auto-expert Menno: “Je autoverzekering vergoedt wel de schade bij de tegenpartij. Dat is namelijk verplicht. Maar de verzekeraar kan deze kosten wel op jou proberen te verhalen. Heb je schade aan je eigen auto? Dan krijg je de kosten meestal niet vergoed. Ook goed om te weten: rijd je iemand aan die daardoor invalide of arbeidsongeschikt raakt? Dan lopen de kosten op tot wel tienduizenden euro’s.”

Rijbewijs verloren of gestolen?

Ben je je rijbewijs kwijt? Dan mag je niet autorijden. Ook niet een klein stukje. Check bij je gemeente hoe je een nieuw rijbewijs kunt aanvragen. De kosten verschillen per gemeente. Houd rekening met een vervangingstarief en vermissingskosten. In totaal kun je denken aan een bedrag van rond de 30 tot 100 euro. Doe je een spoedaanvraag? Dan betaal je ongeveer 30 euro extra. 

Menno: “Krijg je een ongeluk terwijl je je rijbewijs bent kwijtgeraakt, of deze is gestolen? Dan kán de verzekeraar coulant zijn. Je moet dan wellicht achteraf aantonen dat je rijbewijs op het moment van het ongeval wel geregistreerd was en niet ongeldig verklaard was.” 

Rijbewijs vergeten?

Heb je wel een geldig rijbewijs, maar ben je die vergeten mee te nemen? Zorg dat je dan wel een paspoort of identiteitsbewijs bij je hebt. De agent kan dan controleren of je inderdaad wel een rijbewijs hebt, maar die thuis hebt laten liggen. Soms krijg je alleen een waarschuwing, maar je kunt ook alsnog een boete krijgen. Gelukkig is die boete een stuk lager dan wanneer je autorijdt terwijl je helemaal geen geldig rijbewijs hebt. Hoe hoog de boete precies is, kun je vinden in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM). Veroorzaak je schade als je je rijbewijs bent vergeten, maar wel een geldig rijbewijs thuis hebt liggen? Dan ben je gewoon verzekerd. Alleen als je geen geldig rijbewijs hebt, kan je problemen krijgen bij schade door jouw schuld.

Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Snel en makkelijk geregel
10