Ga je deze zomer met de auto op vakantie naar het buitenland? Waar je dan niet op zit te wachten, is schade aan je auto. Als dit niet je eigen schuld is, is het belangrijk om erachter te komen wie de tegenpartij is en waar die is verzekerd. Anders kun je de schade niet verhalen. Is er schade veroorzaakt door een Nederlandse auto? Dan kun je via je verzekeraar erachter komen waar de andere auto is verzekerd. Bij een tegenpartij met een buitenlands kenteken wordt het lastiger. Independer vertelt je graag hoe je dit doet.

Achterhalen verzekeraar

Is de persoon die de schade heeft veroorzaakt bekend? Vul dan samen het Europees Aanrijdingsformulier in. Ben je zelf WA + Volledig Casco (allrisk) verzekerd? Dan stuur je het formulier naar je verzekeraar. Die verhaalt de schade dan op de tegenpartij. Als de veroorzaker van de schade is doorgereden, is er gelukkig nog een manier om de verzekeraar te achterhalen. Je hebt dan wel het kenteken van de andere auto nodig. Via je eigen verzekeraar of het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars (NBM) kun je achter deze gegevens komen.

Verzekeraar binnen Europa

Als je auto WA of WA + Beperkt Casco verzekerd is, kan je verzekeraar de schade niet op de tegenpartij verhalen. Heb je ook geen rechtsbijstandsverzekering? Dan moet je zelf de schade gaan verhalen. Goed om te weten dat iedere verzekeraar in de EU (en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) een vertegenwoordiger heeft in Nederland. Via het NBM kun je de vertegenwoordiger vinden die je nodig hebt. Hier kun je in het Nederlands je schade doorgeven en zij handelen het voor je af namens de buitenlandse verzekeraar.

Verzekeraar buiten Europa

Is de schade veroorzaakt door een auto die buiten Europa verzekerd is? Dan kun je dit helaas niet regelen via een vertegenwoordiger in Nederland. Als je niet WA + Volledig Casco bent verzekerd, moet je zelf contact opnemen met de buitenlandse verzekeraar. Dit kan lastig zijn vanwege de taal. Maar ook doordat er in het buitenland andere wetten en regels zijn dan in Nederland. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kan je verzekeraar je daarbij helpen.

Voorkom een hogere premie

Krijg je je schade vergoed van je verzekeraar, maar kan deze niet worden verhaald op de tegenpartij? Dan verlies je vijf schadevrije jaren. Hierdoor ga je meer premie betalen. Zeker als de schade niet jouw schuld was, is dit zonde van je geld. Probeer dus altijd om zoveel mogelijk gegevens van de tegenpartij te achterhalen. De kans dat de schade verhaald kan worden is dan groter.

Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Praat mee2 Reacties op “Autoschade met buitenlandse tegenpartij: dit moet je weten”
  1. Ziya schreef op 

    Beste,
    Ik heb een auto ongeluk gehad in Nederlend met duitsche auto.
    het is niet mijn fout, politie ook bij geweest, schade formulier ingevuld.
    Ik kreeg nu te horen dat ik GEEN rechtbijstand heb en mijn verzekering zegt dat ze mij niet kan helpen omdat de auto buitenlandse auto is.
    We hebben alle bewijs, foto schade formulier, politie bij geweest, ezv
    Is dit mogelijk?
    Zo ja wat kunnen we beter doen?

    1. anne (Independer.nl) schreef op 

      Hi Ziya, wat vervelend dat je niet geholpen kan worden. Ik neem aan dat de auto dan ook verzekerd is in Duitsland. Wellicht kan je verzekeraar in Duitsland meer voor je betekenen!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Snel en makkelijk geregel
10