Autoschade door winters weer: dit vergoedt je autoverzekering
Tip een vriend:

Autoschade door winters weer: dit vergoedt je autoverzekering

Deze week is het sinds lange tijd weer glad op de Nederlandse wegen. Het risico op kop-staartbotsingen en andere ongelukken is hierdoor groter dan normaal. Houd bij het rijden dan ook voldoende afstand. Heb je toch autoschade als gevolg van het winterse weer, wat vergoedt je autoverzekering dan?

Je botst met je auto ergens tegenaan

Bots je als gevolg van de gladheid tegen een andere auto? Dan ligt het aan de dekking van je autoverzekering wat je wel en niet vergoed krijgt. Ook al kon je zelf niets aan het ongeluk doen, je blijft er als bestuurder wel verantwoordelijk voor.

De schade die je bij anderen veroorzaakt, wordt vergoed door de verplichte WA-autoverzekering. Schade aan je eigen auto wordt alleen vergoed met een WA + volledig cascodekking. Het claimen van de schade gaat wel ten koste van je schadevrije jaren.

Iemand rijdt tegen jou aan

Iemand kan natuurlijk ook tegen jouw auto aanrijden. Wanneer de andere bestuurder schuldig is aan het ongeluk, vergoedt zijn of haar WA-autoverzekering de schade aan jouw auto. Loopt je autoverzekering bij Independer? Dan heb je recht op onze schadeclaimservice. Onze schadecoaches helpen je graag de kosten van de tegenpartij vergoed te krijgen.

Schade door sneeuwballen

Wanneer iemand een sneeuwbal tegen je auto gooit, kan dat ook schade veroorzaken. Bijvoorbeeld een flinke kras of deuk in de ruit. Je autoverzekering vergoedt deze schade alleen bij een WA + volledig casco dekking. Ook daarvoor geldt dat je schadevrije jaren kwijtraakt. Weet je wie die sneeuwbal heeft gegooid? Dan kun je hem of haar aansprakelijk stellen voor de schade.

Botsing met lantaarnpaal of boom

Raak je door de gladheid de macht over het stuur kwijt en kom je tegen een lantaarnpaal of boom tot stilstand? Ook dan heb je de WA + volledig cascodekking nodig om de schade vergoed te krijgen en val je terug in schadevrije jaren.

Rijden met code geel, oranje of rood

Per provincie kan het KNMI een waarschuwingscode afgeven. Dit is code geel, oranje of rood. Wanneer het KNMI code rood afgeeft, ofwel een weeralarm, is het opletten geblazen. Zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt mag je de weg op en ben je verzekerd via je autoverzekering. Maar heb je je ruiten niet goed ijsvrij gemaakt en is het zicht daardoor slecht? Dan kun je hier wel een boete voor krijgen en heeft dit gevolgen voor de aansprakelijkheid.

Uiteraard is het verstandig om te bedenken of je echt de weg op moet bij code geel, oranje of rood. Houd hiervoor de site van het KNMI in de gaten.

Pechhulp bij auto die niet meer start

Met het koude weer kun je te maken krijgen met een auto die niet meer start door een kapotte accu. Pechhulp valt niet onder de dekking van je autoverzekering, je hebt hier een aparte pechhulpverzekering voor nodig. Je kunt pechhulp op verschillende manieren verzekeren, bijvoorbeeld bij je autoverzekeraar of apart bij een pechhulpspecialist. Ook Independer heeft een pechhulpservice.

Winterbanden en aansprakelijkheid

In Nederland hebben de meeste mensen geen winterbanden onder hun auto. Goed om te weten dat dit ook niet uitmaakt voor de aansprakelijkheid bij eventuele schade. Maar in de omringende landen, net name in Duitsland, gelden strengere regels. Meer daarover lees je op onze pagina over winterbanden.

Lees meer over: autoverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Het werkt snel en effectief. "

Meneer de Kruijf uit NIEUWEGEIN
2 uur geleden, autoverzekering

"lekker makkelijk"

Mevrouw Schellekens uit UTRECHT
2 uur geleden, autoverzekering

"Goede deals en punctuele hulp!"

Anoniem uit AMSTERDAM
4 uur geleden, autoverzekering

"Overzichtelijk en makkelijk afsluiten "

Anoniem uit HOORN NH
4 uur geleden, autoverzekering

"snel inzicht in de verschillen en telefonisch prima te woord gestaan."

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
7 uur geleden, autoverzekering

"Gemakkelijk overzichtelijk"

Anoniem uit NIJMEGEN
14 uur geleden, autoverzekering

"."

Anoniem uit HEEMSKERK
2019-04-18, autoverzekering

"Overzichtelijk, eenvoudig en direct geregeld (verzekerd)"

Anoniem uit GRONINGEN
2019-04-18, autoverzekering

"Makkelijk en snel"

Meneer Keskin uit EINDHOVEN
2019-04-18, autoverzekering

"Prima site, goed advies"

Meneer Oepkes uit IJMUIDEN
2019-04-18, autoverzekering

"Goede en duidelijke service"

Meneer Dings uit SEVENUM
2019-04-18, autoverzekering

"Nog niet veel ervaring met independer"

Meneer van der Meij uit RIJNSBURG
2019-04-18, autoverzekering

"Hout helpen "

Mevrouw Bujalowska uit DRUNEN
2019-04-18, autoverzekering

"site werkt prima, overzichtelijk ."

Mevrouw de Vries uit BREDA
2019-04-18, autoverzekering

"Super makkelijk en snel om je verzekering af te sluiten. Overzichtelijk, eenvoudig en binnen enkele minuten geregeld. Goede vergelijking kunnen maken. 10/10"

Meneer Bouma uit BEST
2019-04-18, autoverzekering