Autoverzekering: autosleutel kwijt: wat nu?
Tip een vriend:

Autoverzekering: autosleutel kwijt: wat nu?

Iedereen raakt zijn sleutels wel eens kwijt. Gelukkig vind je ze meestal snel weer terug. Maar wat als je je autosleutel kwijt bent? Of als je autosleutel gestolen is? Een huissleutel kan je voor een paar euro laten bijmaken door een sleutelmaker. Autosleutels zijn tegenwoordig van zoveel technische snufjes voorzien dat je al snel enkele honderden euro’s kwijt bent. Kun je dat claimen op je autoverzekering?

Waarom zijn autosleutels zo duur?

De meeste auto’s hebben tegenwoordig een sleutel waarmee je op afstand de auto kan ontgrendelen. Meer luxe modellen hebben een smart key. Je auto gaat vanzelf open als je de sleutel in je zak hebt. Eenmaal in de auto hoef je alleen nog maar op een knopje te drukken om te starten.  Goedkopere modellen hebben nog steeds een sleutel die eruit ziet als een fietssleutel. Maar ook deze autosleutels kan je niet zomaar na laten maken. Vanaf 1998 zijn namelijk alle sleutels voorzien van een startonderbreker. Daarmee wordt het voor een dief een stuk lastiger om een auto zonder sleutel mee te nemen.

Autosleutel kwijt? Nieuwe sleutel vergoed door je verzekeraar

Als je een autosleutel kwijt bent kan dat dus behoorlijk in de papieren lopen. Veel autoverzekeraars vergoeden een nieuwe sleutel  als je een beperkt of volledig casco verzekering hebt. De meeste verzekeraars vergoeden de kosten alleen als het gaat om diefstal. Sommige verzekeraars stellen daarbij de voorwaarde dat het om inbraak of beroving gaat.  De meeste polissen kennen een vergoeding van maximaal € 500,-. Daar gaat je eigen risico eventueel nog vanaf. Als je verzekeraar de kosten voor een nieuwe autosleutel vergoedt, heeft dat in de meeste gevallen geen gevolgen voor je no claim.

Zijn je sleutels gestolen tijdens een beroving of (woning)inbraak?

Het is verstandig om je sloten te laten vervangen als je autosleutels gestolen zijn. De kosten van nieuwe sloten en sleutels  worden meestal ook vergoed tot € 500,-.

Zijn je sleutels gestolen tijdens een beroving of een woninginbraak? Dan is het ook interessant om je  inboedelverzekering te checken:  de meeste verzekeringen bieden ook dekking voor diefstal van autosleutels.

 

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

10 Antwoorden op “Autoverzekering: autosleutel kwijt: wat nu?”

 1. E TOPAL schreef op 

  Ik heb mijn auto sleutel kwijt ,hoe kan ik het bewestegen of aan geven dat mijn verzekering de kosten vergoedt ,ik heb wel (MERCEDES- benz bestel WA/casco) verzekering.

 2. Beste E TOPAL,

  Het kwijt raken van autosleutels wordt niet door alle verzekeraars vergoed. Als dit wel wordt vergoed kunt u dit vinden in de polisvoorwaarden van uw verzekering. U kunt hiervoor ook contact opnemen met uw verzekeraar. Zij kunnen u vertellen of dit gedekt is en wat u moet doen om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

 3. aria schreef op 

  Beste,

  ik heb de auto gekocht met EEN sleutel. de auto heb ik nu al 8 maanden. Vanmorgen is mijn auto gestolen. ik heb wel een allrisk verzekering. Heb ik nu een probleem wat betreft het ontvangen van mijn vergoeding, omdat ik de tweede sleutel niet kan aantonen?

  graag uw reactie

 4. Beste Aria,

  Wat vervelend dat uw auto is gestolen. Verzekeraars willen bij diefstal alle (beide) sleutels hebben, daar zullen zij u ook naar vragen. U zal moeten aantonen dat er altijd maar één sleutel is geweest. U kunt het beste met uw verzekeraar bespreken wat zij precies van u nodig hebben. Hopelijk wordt de auto zo snel mogelijk zonder schade teruggevonden.

 5. G.Strubbe schreef op 

  Auto sleutel weeer gevonden.

 6. Beste meneer of mevrouw Strubbe,

  Dat is nog eens een mooi bericht voor de afwisseling. Heel fijn dat u hem weer heeft gevonden!

 7. laura klijnstra schreef op 

  ik heb de reserve autosleutel van mijn vriend waar ik mee samenwoon in het water laten vallen na een boottochtje. Ben ik hiervoor verzekerd?

 8. Beste Laura, Dat is een vervelend ongelukje. Helaas wordt de sleutel meestal alleen vergoed als deze is gestolen. Of je in dit geval ook een nieuwe sleutel vergoed krijgt kun je het beste even navragen bij zijn autoverzekeraar. Je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering kan je helaas ook niet aanspreken, omdat jullie samenwonen. Als je vriend verzekerd is tegen diefstal is het wel belangrijk om een nieuwe reserve sleutel aan te vragen. Bij diefstal van de auto vraagt de verzekeraar meestal namelijk om beide sleutels.

 9. O. Verheijen schreef op 

  Mijn autosleutel (met centrale vergrendeling) is uit mijn jas gevallen tijdens het oversteken. Iemand anders attendeerde mij hier op. Jammer genoeg is er in de tussentijd een auto overheen gereden en nu is deze redelijk kapot en niet te meer te repareren. Ik kan in mijn polis nergens iets vinden of ik hiervoor verzekerd ben. Weten jullie misschien of ik hiervoor verzekerd ben?

  Alvast bedankt.

 10. Pim schreef op 

  Dankjewel voor dit artikel over wat je moet doen als je je autosleutel verliest. Je hebt gelijk dat autosleutels duurder zijn vanwege het speciale ontgrendelingsknopje. Ik vraag me af hoe je kunt bewijzen aan verzekeringen dat een sleutel gestolen is. Zijn daar inbraaksporen voor nodig of is een vermoeden genoeg?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Prima site"

Meneer Levoleger uit AMERSFOORT
2020-02-20, autoverzekering

"omdat ik altijd uitstekend geholpen wordt en ik zeer vriendelijk wordt te woord gestaan."

Meneer Vos uit ENSCHEDE
2020-02-20, autoverzekering

"Snel duidelijk en makkelijk afsluiten"

Mevrouw Volkers uit VIJFHUIZEN
2020-02-20, autoverzekering

"vlot en duidelijk"

Meneer Pleijsier uit ZWOLLE
2020-02-20, autoverzekering

"Ik kreeg een medewerker aan de lijn en die heeft mij heel goed geholpen"

Anoniem uit EGMOND-BINNEN
2020-02-20, autoverzekering

"Altijd een duidelijk overzicht van alle voor/nadelen en prijzen. Ook telefonisch contact gehad en goed te woord gestaan. Makkelijkste manier om keuze te maken."

Anoniem uit CUIJK
2020-02-20, autoverzekering

"duidelijke website en gemakkelijk vergelijken tussen aanbieders"

Meneer Gerritsen uit DEVENTER
2020-02-20, autoverzekering

"gelijk overzichtelijk of jouw verzekering erbij zit."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-20, autoverzekering

"Molto serio "

Meneer Moujoud uit LIMMEN
2020-02-20, autoverzekering

"Makkelijk geregeld"

Meneer Bacon uit HEEZE
2020-02-20, autoverzekering

"Werk snel en serieus"

Meneer Al Nasaan uit UTRECHT
2020-02-20, autoverzekering

"easy and clear to choose what I need"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-02-19, autoverzekering

"Top geregeld"

Mevrouw Kerstens uit WAALWIJK
2020-02-19, autoverzekering

"top"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-19, autoverzekering

"zeer tevreden omdat de diensten,heel goed worden opgepakt"

Meneer Nirmalsingh uit ROTTERDAM
2020-02-19, autoverzekering