Iedereen raakt zijn sleutels wel eens kwijt. Gelukkig vind je ze meestal snel weer terug. Maar wat als je je autosleutel kwijt bent? Of als je autosleutel gestolen is? Een huissleutel kan je voor een paar euro laten bijmaken door een sleutelmaker. Autosleutels zijn tegenwoordig van zoveel technische snufjes voorzien dat je al snel enkele honderden euro’s kwijt bent. Kun je dat claimen op je autoverzekering?

Waarom zijn autosleutels zo duur?

De meeste auto’s hebben tegenwoordig een sleutel waarmee je op afstand de auto kan ontgrendelen. Meer luxe modellen hebben een smart key. Je auto gaat vanzelf open als je de sleutel in je zak hebt. Eenmaal in de auto hoef je alleen nog maar op een knopje te drukken om te starten.  Goedkopere modellen hebben nog steeds een sleutel die eruit ziet als een fietssleutel. Maar ook deze autosleutels kan je niet zomaar na laten maken. Vanaf 1998 zijn namelijk alle sleutels voorzien van een startonderbreker. Daarmee wordt het voor een dief een stuk lastiger om een auto zonder sleutel mee te nemen.

Autosleutel kwijt? Nieuwe sleutel vergoed door je verzekeraar

Als je een autosleutel kwijt bent kan dat dus behoorlijk in de papieren lopen. Veel autoverzekeraars vergoeden een nieuwe sleutel  als je een beperkt of volledig casco verzekering hebt. De meeste verzekeraars vergoeden de kosten alleen als het gaat om diefstal. Sommige verzekeraars stellen daarbij de voorwaarde dat het om inbraak of beroving gaat.  De meeste polissen kennen een vergoeding van maximaal € 500,-. Daar gaat je eigen risico eventueel nog vanaf. Als je verzekeraar de kosten voor een nieuwe autosleutel vergoedt, heeft dat in de meeste gevallen geen gevolgen voor je no claim.

Zijn je sleutels gestolen tijdens een beroving of (woning)inbraak?

Het is verstandig om je sloten te laten vervangen als je autosleutels gestolen zijn. De kosten van nieuwe sloten en sleutels  worden meestal ook vergoed tot € 500,-.

Zijn je sleutels gestolen tijdens een beroving of een woninginbraak? Dan is het ook interessant om je  inboedelverzekering te checken:  de meeste verzekeringen bieden ook dekking voor diefstal van autosleutels.

Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Praat mee11 Reacties op “Autoverzekering: autosleutel kwijt: wat nu?”
  1. zaar schreef op 

    bij allsecurallianz was er voorstel om de sloten te vernieuwen als men de een van de twee sleutels kwijt is geraakt maar dit kost dan honderden euro’s meer dan dat je met je reserve een nieuwe sleutel laat maken en een nieuwe code in laat programmeren Wat is dan de juiste ingreep

  2. Pim schreef op 

    Dankjewel voor dit artikel over wat je moet doen als je je autosleutel verliest. Je hebt gelijk dat autosleutels duurder zijn vanwege het speciale ontgrendelingsknopje. Ik vraag me af hoe je kunt bewijzen aan verzekeringen dat een sleutel gestolen is. Zijn daar inbraaksporen voor nodig of is een vermoeden genoeg?

  3. O. Verheijen schreef op 

    Mijn autosleutel (met centrale vergrendeling) is uit mijn jas gevallen tijdens het oversteken. Iemand anders attendeerde mij hier op. Jammer genoeg is er in de tussentijd een auto overheen gereden en nu is deze redelijk kapot en niet te meer te repareren. Ik kan in mijn polis nergens iets vinden of ik hiervoor verzekerd ben. Weten jullie misschien of ik hiervoor verzekerd ben?

    Alvast bedankt.

  4. Beste Laura, Dat is een vervelend ongelukje. Helaas wordt de sleutel meestal alleen vergoed als deze is gestolen. Of je in dit geval ook een nieuwe sleutel vergoed krijgt kun je het beste even navragen bij zijn autoverzekeraar. Je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering kan je helaas ook niet aanspreken, omdat jullie samenwonen. Als je vriend verzekerd is tegen diefstal is het wel belangrijk om een nieuwe reserve sleutel aan te vragen. Bij diefstal van de auto vraagt de verzekeraar meestal namelijk om beide sleutels.

  5. laura klijnstra schreef op 

    ik heb de reserve autosleutel van mijn vriend waar ik mee samenwoon in het water laten vallen na een boottochtje. Ben ik hiervoor verzekerd?

  6. Beste meneer of mevrouw Strubbe,

    Dat is nog eens een mooi bericht voor de afwisseling. Heel fijn dat u hem weer heeft gevonden!

  7. G.Strubbe schreef op 

    Auto sleutel weeer gevonden.

  8. Beste Aria,

    Wat vervelend dat uw auto is gestolen. Verzekeraars willen bij diefstal alle (beide) sleutels hebben, daar zullen zij u ook naar vragen. U zal moeten aantonen dat er altijd maar één sleutel is geweest. U kunt het beste met uw verzekeraar bespreken wat zij precies van u nodig hebben. Hopelijk wordt de auto zo snel mogelijk zonder schade teruggevonden.

  9. aria schreef op 

    Beste,

    ik heb de auto gekocht met EEN sleutel. de auto heb ik nu al 8 maanden. Vanmorgen is mijn auto gestolen. ik heb wel een allrisk verzekering. Heb ik nu een probleem wat betreft het ontvangen van mijn vergoeding, omdat ik de tweede sleutel niet kan aantonen?

    graag uw reactie

  10. Beste E TOPAL,

    Het kwijt raken van autosleutels wordt niet door alle verzekeraars vergoed. Als dit wel wordt vergoed kunt u dit vinden in de polisvoorwaarden van uw verzekering. U kunt hiervoor ook contact opnemen met uw verzekeraar. Zij kunnen u vertellen of dit gedekt is en wat u moet doen om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

  11. E TOPAL schreef op 

    Ik heb mijn auto sleutel kwijt ,hoe kan ik het bewestegen of aan geven dat mijn verzekering de kosten vergoedt ,ik heb wel (MERCEDES- benz bestel WA/casco) verzekering.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Snel en makkelijk geregel
10