Kan ik een autoverzekering afsluiten met een alcoholslot?
Tip een vriend:

Kan ik een autoverzekering afsluiten met een alcoholslot?

Een alcoholslot is bedoeld om het aantal verkeersongevallen door alcoholgebruik terug te dringen. In Nederland ontstaat ongeveer 20% van de dodelijke verkeersongevallen door rijden onder invloed. Hoe werkt zo’n alcoholslot precies en kun je met een alcoholslot wel een autoverzekering afsluiten?

Hoe werkt een alcoholslot?

Het alcoholslot werkt als een startonderbreker. De auto kan pas gestart worden nadat er een blaastest is gedaan. Wanneer het alcoholpromillage lager is dan 0,2 promille gaat het slot eraf en kun je de auto starten. Om te voorkomen dat er met het slot gefraudeerd wordt, wordt er ook op onverwachte momenten tijdens de rit om een blaastest gevraagd. De bestuurder moet de blaastest opnieuw uitvoeren om verder te kunnen rijden. Daarnaast registreert het apparaat gegevens, waardoor fraudepogingen kunnen worden gesignaleerd. Wanneer een bestuurder wordt betrapt op een poging tot fraude, kan het rijbewijs ongeldig worden verklaard.

Is een alcoholslot verplicht?

Sinds 1 december 2011 is het alcoholslot verplicht gesteld voor bestuurders die werden aangehouden met een alcoholpromillage boven de 1,3 promille. Voor beginnende bestuurders gold een promillage van 1,0 promille. Sinds 3 maart 2015 is deze verplichting (voorlopig) teruggedraaid. Het CBR mag de verplichting tot een alcoholslot niet meer opleggen. Er is momenteel een politieke discussie gaande over hoe het beleid in de toekomst er uit komt te zien.

Kun je een autoverzekering afsluiten met een alcoholslot?

Wanneer je een autoverzekering wil afsluiten, moet je altijd alle vragen volledig en eerlijk beantwoorden. Er wordt onder andere gevraagd of je ooit een rijontzegging hebt gehad en of je een strafrechtelijk verleden (laatste 8 jaar) hebt gehad. Heb je tijdelijk een rijontzegging gehad tot je het alcoholslot kreeg? Of heb je een alcoholslot gekregen, omdat je met te veel drank achter het stuur zat? Dan moet je dit dus opgeven. Met een rijontzegging of een strafrechtelijk verleden kun je meestal pas na acht jaar weer bij een gewone autoverzekeraar terecht. Tot die tijd kun je alleen een autoverzekering afsluiten bij Rialto.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

14 Antwoorden op “Kan ik een autoverzekering afsluiten met een alcoholslot?”

 1. Jan van klaveren schreef op 

  Hallo ik heb een alcoholslot moet tot 07-01-2016. Ik wil een andere autoverzekering kan ik dat het is me een keer gebeurd dit , heb er zo veel stress van financiële zit ik er ook door heen kunt u mij helpen

 2. Beste Jan van Klaveren,

  Wat vervelend dat u met zoveel stress zit rondom uw financieën. Wij willen graag kijken wat wij voor u kunnen betekenen. Als u op dit moment nog niet bij een reguliere verzekeraar terecht kunt, kunnen wij een verzekering voor u aanvragen bij Rialto. Als u deze verzekering via Independer afsluit houden wij jaarlijks voor u in de gaten of u al bij een reguliere verzekeraar terecht kunt, zodat u niet teveel betaald. U kunt ons bellen op 035-6265544, wij helpen u graag.

 3. Jan van klaveren schreef op 

  Ik zit al bij Rialto pfff lezen aub dank u

 4. Beste Jan van Klaveren,

  In uw bericht staat niet vermeld dat u bij Rialto verzekerd bent, dus dat was mij niet meteen duidelijk. Als u de verzekering bij Rialto via Independer heeft afgesloten krijgt u vanzelf bericht van ons als u ergens voordeliger terecht kunt. Zo niet? Dan is het handig om dit zelf in de gaten te houden. U kunt altijd contact met ons opnemen, zodat wij voor u kunnen nagaan of u al kunt overstappen naar een reguliere verzekering.

 5. David GS schreef op 

  Beste Jen van Horen,

  Schandelijk, eenmalige fout, veroordeeld door een rechter tot een geldboete en een rijontzegging, vervolgens door het CBR een alcoholslot opgelegd krijgen a 5000 euro of 5 jaar niet rijden en vervolgens nog een keer genaaid worden door Rialto, dubbel straffen mag niet volgens de Raad van State maar 3 x wel? Gegevens over een rijontzegging dienen 5 jaar na dato uit het CIS verwijderd te worden maar blijkbaar is dat 8 jaar? Moet niet gekker worden, ik emigreer naar Griekenland, daar wil de Nederlandse staat nog wel een wat kwijt schelden!

 6. Piet schreef op 

  Je kiest ervoor om de auto in te stappen met alcohol op. Dan moet je de consequenties ook accepteren. 1 op de 5 dodelijke ongelukken komt door alcohol volgens Jen. Wat als dat nu door jou schuld kwam? Slaap je dan nog lekker David? Ga maar lekker naar Griekenland.

 7. Beste David en Piet,

  Het is niet aan Independer om te oordelen over de vraag of het terecht is of niet dat dit zo werkt. Wij gaan niet over de acceptatierichtlijnen van verzekeraars. Verzekeraars mogen zelf hun richtlijnen vaststellen en hebben geen acceptatieplicht. Wij zijn er om klanten te helpen aan een zo voordelig mogelijk aanbod. Wij kijken dus graag naar wat er wel mogelijk is. Waar ruimte is voor overleg, bespreken wij altijd graag met verzekeraars wat de mogelijkheden zijn. Ook kunnen wij u op de hoogte houden zodra u weer ergens voordeliger terecht kunt. Voor ons staat uw belang als klant voorop. De beoordeling is verder aan de verzekeraar.

 8. Link schreef op 

  Beste jen!

  Wat fijn dat ik je een vraag mag stellen.

  Ik wil graag de volgende situatie voorleggen:
  Ik heb een auto op mijn naam en ben verzekerd. Mijn vriend heeft 2 jaar geleden een alcoholslot opgelegd gekregen. Het zou handig zijn als hij in mijn auto kan rijden. Ben ik verplicht om mijn huidige verzekeraar ervan op de hoogte te brengen dat er een alcohol slot wordt geplaatst in mijn auto? Ik heb mijn huidige verzekering toestemming gevraagd voor het plaatsen van het alcohol slot, geen toestemming gekregen.

  Zelf heb ik vorig jaar een week lang overzekerd autogereden (was me hier niet van bewust) ik heb aangehouden door de politie. Ik heb een fixe boete betaald + bij het afsluiten van een verzekering bij mijn huidige verzekeraar de afspraak gemaakt om de premie voor het hele jaar in 1 x te betalen,.gedaan dus. Het 2e jaar met mijn verzekeraar afgesproken per kwartaal te betalen. Dit doe ik nu al 3 kwartaal.
  Ik ben in de tussentijd zwanger geraakt en het is nu tijd dat mijn vriend weer gaat rijden.

  Denk je dat wanneer ik overstap naar rialto, zodat er een alcoholslot geplaatst kan worden in mijn auto voor 2 jaar en ik mij hierna wil verzekeren bij een andere verzekering dat ik opnieuw mijn ”betrouwbaarheid” moet bewijzen als klant door bijv. Opnieuw een jaar lang premie te moeten betalen?

  Zou het in mijn sitatie beter zijn om mijn auto over te laten zetten op de naam van mijn vriend?

  Begrijp ik uit je bovenstaande uitleg dat wanneer je een alcoholslot opgelegd heb gekregen dat je de aankomende 8 jaar alleen bij rialto kan verzekeren?

  Welke ”gevolgen” heeft het voor mij als auto eigenaar wanneer ik na 2 jaar verzekerd te zijn geweest bij rialto en ik wil me elders verzekeren? Zullen verzekeringsmaatschappijen hier moeilijk over doen?

  Ik zie heel graag je reactie tegemoet!

  1. Beste,

   Wat een lastige situatie voor jullie. De situatie die u schetst is erg ingewikkeld en kan soms verschillen per verzekeraar. Officieel heeft u tijdens de looptijd van een verzekering geen tussentijdse mededelingsplicht. Echter kan de verzekeraar uw vriend als risico verhogend zien. Mocht u het niet melden en er vindt een schade plaats op het moment dat u vriend rijdt. Dan kan dit gevolgen hebben voor de uitkering van de schade.

   Stapt u over naar een andere verzekeraar? Dan moet u melden dat uw vriend in de auto gaat rijden, dit kan gevolgen hebben voor de acceptatie. Het kan hierdoor zo zijn dat u de auto moeilijk/ tot niet elders kan verzekeren.

   Overstappen naar Rialto voor het alcoholslot? Rialto is een laatste vangnet voor mensen die zich niet bij reguliere verzekeraars kunnen verzekeren. Dit houdt in dat zij een hoge premie hanteren met bijzonder voorwaarden. Wij adviseren u niet om de overstap naar Rialto te maken, zodat u een alcoholslot kan inbouwen. Dit weegt niet op tegen de premie die u maandelijks moet betalen. Toch overstappen naar Rialto? Bent u verzekerd geweest bij Rialto en stapt u dan over naar een andere verzekeraar. Dan hoeft u zich niet opnieuw te bewijzen, de nieuwe verzekeraar kijkt namelijk naar wat de reden is dat u bij Rialto verzekerd bent.

   Wij vinden het erg moeilijk om uw advies te geven in uw verhaal. Het beste voor nu is de situatie laten voor wat het is. De auto niet overschrijven en de verzekering behouden. Uw vriend niet in de auto te laten rijden tot alles verjaard. Bij de meeste verzekeraars geldt hiervoor een termijn van 8 jaar. Echter is er ook een groep waarbij dit na 5 jaar verjaard.

   1. Link schreef op 

    Bedankt voor uw snelle reactie!

    Bedoeld u met het laatste dat het verstandig is om mijn vriend niet in mijn auto te laten rijden zolang ik het alcoholslot heb in de auto, dus voor de duur van ongv 2 jaar, of voor de duur van 5-8 jaar, afhankelijk van onder welke groep hij valt? Met verjaren bedoeld u dat je het plaatsen van het slot na.5-8 jaar niet meer hoeft te benoemen bij afsluiten van een autoverzekering?

    Ik lees dat ik officieel geen meldplicht heb voor het plaatsen van een autoslot, echter heb ik toestemming gevraagd en niet gekregen. Kan ik er vanuit gaan dat hiervan een aantekening is gemaak bij de verzekeraar? Misschien overstappen op een andere?

    Ik zie graag uw reactie tegemoet,

 9. Beste mevrouw,

  Graag gedaan. Wij adviseren u na te vragen bij uw huidige verzekeraar of zij toestemming geven aan uw partner om in de auto te rijden. Officieel gezien heeft u geen tussentijdse mededelingsplicht. Echter zodra het risico wijzigt en dit van belang is voor de verzekeraar om te weten, dient u dit wel te melden.

  U bent altijd vrij om over te stappen. Echter moet u wel waakzaam zijn dan dit stroef kan verlopen. Dit in verband met de situatie van uw vriend en tevens uw eigen situatie. U bent namelijk onder bijzondere voorwaarden geaccepteerd bij uw huidige verzekeraar.

  Wij kunnen voor u kijken of wij u wellicht kunnen helpen met een overstap. Het is wel van belang dat wij uw persoonlijke situatie nog beter in kaart krijgen. Hiervoor kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn voor u bereikbaar op nummer 035-62 65 544.

 10. Piet schreef op 

  Hoi,

  Ik heb in het verleden een slot gehad. Echter nog nooit schade of dergelijke gereden en nog verzekerd bij een ‘normale’ verzekeringsmaatschappij. Ik overweeg nu om een andere/extra auto aan te schaffen. Moet ik hiervoor opnieuw geaccepteerd worden door mijn verzekeringsmaatschappij? (Kans bestaat dat ik dan geweigerd wordt en een torenhoge premie krijg) Of kan ik een andere auto zonder problemen laten toevoegen op mij naam?

  1. Jan schreef op 

   Zou ik niet doen ga je door de molen dan zien ze het zeker , ik zit bij die verzekering bakken geld , welke zit jij dan , gr j

 11. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

  Beste Piet,

  Bepalend voor het antwoord op uw vraag is wanneer u bent aangehouden voor het rijden onder invloed en wanneer het slot samen met een mogelijke andere straf is opgelegd.
  Bij een nieuwe aanvraag wordt gevraagd naar de laatste 8 jaar en moet alles opgegeven worden.
  Bij een autowijziging wordt over het algemeen niet gevraagd naar het verleden en daardoor zal het verzekeren van een andere auto minder problemen opleveren. Dit is wel per verzekeraar anders.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Prima site"

Meneer Levoleger uit AMERSFOORT
2020-02-20, autoverzekering

"omdat ik altijd uitstekend geholpen wordt en ik zeer vriendelijk wordt te woord gestaan."

Meneer Vos uit ENSCHEDE
2020-02-20, autoverzekering

"Snel duidelijk en makkelijk afsluiten"

Mevrouw Volkers uit VIJFHUIZEN
2020-02-20, autoverzekering

"vlot en duidelijk"

Meneer Pleijsier uit ZWOLLE
2020-02-20, autoverzekering

"Ik kreeg een medewerker aan de lijn en die heeft mij heel goed geholpen"

Anoniem uit EGMOND-BINNEN
2020-02-20, autoverzekering

"Altijd een duidelijk overzicht van alle voor/nadelen en prijzen. Ook telefonisch contact gehad en goed te woord gestaan. Makkelijkste manier om keuze te maken."

Anoniem uit CUIJK
2020-02-20, autoverzekering

"duidelijke website en gemakkelijk vergelijken tussen aanbieders"

Meneer Gerritsen uit DEVENTER
2020-02-20, autoverzekering

"gelijk overzichtelijk of jouw verzekering erbij zit."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-20, autoverzekering

"Molto serio "

Meneer Moujoud uit LIMMEN
2020-02-20, autoverzekering

"Makkelijk geregeld"

Meneer Bacon uit HEEZE
2020-02-20, autoverzekering

"Werk snel en serieus"

Meneer Al Nasaan uit UTRECHT
2020-02-20, autoverzekering

"easy and clear to choose what I need"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-02-19, autoverzekering

"Top geregeld"

Mevrouw Kerstens uit WAALWIJK
2020-02-19, autoverzekering

"top"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-19, autoverzekering

"zeer tevreden omdat de diensten,heel goed worden opgepakt"

Meneer Nirmalsingh uit ROTTERDAM
2020-02-19, autoverzekering