Auto met grijs kenteken verzekeren: hoe doe je dat?
Tip een vriend:

Auto met grijs kenteken verzekeren: hoe doe je dat?

Update: Vanaf juli 2017 kun je bij Independer bestelautoverzekeringen vergelijken en afsluiten. Dat betekent dat onderstaande informatie verouderd is. Dus heb je een auto met een grijs kenteken? Dan kun je op de pagina bestelautoverzekering terecht voor advies, vergelijken en afsluiten.

Als je autoverzekeringen vergelijkt via Independer, kun je de melding krijgen dat het kenteken wordt herkend als ‘grijs kenteken’. Met een grijs kenteken bedoelen we auto’s die bij de RDW staan geregistreerd als bestelauto’s met belastingvoordeel. Hoe zit het precies met een autoverzekering voor een grijs kenteken? We leggen het uit in dit artikel.

Grijs kenteken verzekeren

Hoe verzeker je een grijs kenteken?

 • Bekijk hier of jouw bestelauto wordt gezien als grijs kenteken;
 • Lees meer over wat een grijs kenteken is;
 • Vergelijk 19 verzekeringen voor je auto met grijs kenteken;
 • Vind een passende en goedkope bestelautoverzekering;
 • Bereken de premie voor je verzekering;
 • Bij Independer kun je voor privé en zakelijk gebruik je grijs kenteken verzekeren.

Hoe herken je een auto met een grijs kenteken?

De nummerplaat van auto’s met een grijs kenteken is gewoon geel. Oorspronkelijk was het kentekenbewijs deel 1 van deze auto’s grijs, maar dat is tegenwoordig aangepast naar groen. Grijze kentekens zijn nu nog te herkennen aan het nummerbord. De eerste letter op het nummerbord is bij deze auto’s namelijk een B of een V. Er zijn vijf verschillende types grijze kentekens:

 • Bestelbusjes en verhuisbusjes (grote grijze kentekens);
 • Combi’s (grijze kentekens met een verhoogd dak);
 • Minibusjes of terreinauto’s zonder verhoogd dak (middelgrote grijze kentekens);
 • Auto’s met twee rijen stoelen in de personencabine (dubbele cabine);
 • Auto’s met een open laadbak.

Belastingvoordeel voor ondernemers en invaliden

Als je een nieuwe auto koopt dan moet je daarover belasting betalen. Deze belasting heet BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen). Dat is netto ongeveer gelijk aan een derde van de nieuwprijs van de auto. Ondernemers en invaliden die een grijs kenteken kopen, hoeven deze belasting niet te betalen. Aan dit belastingvoordeel worden wel voorwaarden gesteld. Zo moeten ondernemers minimaal 10% zakelijk gebruik maken van de auto en een BTW-nummer hebben. Voor invaliden geldt dat moet worden aangetoond dat zij voor vervoer afhankelijk zijn van een bestelauto. Het is verstandig om eerst goed uit te zoeken welke eisen worden gesteld aan de vrijstelling. De Belastingdienst controleert namelijk gedurende vijf jaar of je de verplichtingen wel nakomt. Anders moet je misschien later toch nog BPM betalen voordat je zo’n auto koopt.

Een grijs kenteken voor privégebruik

Je kunt ook een voertuig met grijs kenteken kopen voor privégebruik. Als je veel kilometers rijdt is dat voordelig omdat ze meestal op diesel rijden. Als je in je vrije tijd een keer spullen wilt vervoeren, kan het ook handig zijn om een ruime laadbak te hebben. Let op: een voertuig met grijs kenteken heeft vaak maar weinig zitplaatsen en in de laadruimte mogen geen personen worden vervoerd. Doe je dit toch, dan riskeer je een hoge boete.

Waar kun je een grijs kenteken privé verzekeren?

Je kunt voor een grijs kenteken een privéverzekering afsluiten via Independer. Zakelijke ritten zijn dan wel uitgesloten van de verzekering. In het onderstaande overzicht kun je zien bij welke verzekeraars je terecht kunt via Independer. Op onze website kun je autoverzekeringen vergelijken en kijken welke autoverzekering voor jou het meest voordelig is. Vul bij kenteken ‘onbekend’ in en volg de verdere stappen. Je kunt het type auto er dan handmatig bij zoeken. Houd er rekening mee dat ons systeem de autogegevens niet automatisch kan controleren. Wijkt er iets af in het gewicht, het vermogen, het bouwjaar, de cataloguswaarde of de dagwaarde? Dan kan de premie dus nog veranderen na controle door de verzekeraar. Wil je hulp of advies bij het afsluiten van de autoverzekering? Bel ons dan gerust op 035-6265544.

AutoverzekeraarGrijs kenteken verzekeren?Aanvullende voorwaarden
Acuranee
Aegonnee
Allianznee
Allsecurnee
ASR (Klik&Go, Budgio)jaKlant heeft geen eigen bedrijf
AvérojaKlant heeft geen eigen bedrijf
Centraal Beheerja
De GoudsejaKlant heeft geen eigen bedrijf
Delta Lloydja
Ditzonee
EAGja
FBTOjaAlleen kleine types**
Klaverbladnee
Lancyrnee
Londonja
Nationale Nederlandennee
OHRAnee
Onna-Onnanee
Premionee
REAALjaKlant heeft geen eigen bedrijf
Rialtoja
SAAnee
Turien & CojaIn overleg
Unigarantja
Univéja
Verzekeruzelf.nlja
Voogd & Voogdnee
Whoosz!nee
Witgeldnee
Zelfnee

* Wanneer een klant wel een eigen bedrijf heeft, vindt de verzekeraar het risico te groot dat de auto toch stiekem zakelijk gebruikt wordt. In dat geval wil de verzekeraar de auto niet verzekeren, tenzij daar een heel goede reden voor is (bijvoorbeeld invalidegebruik). 

**Geen grote bestelbussen en combi’s.

Hoe kun je een grijs kenteken zakelijk verzekeren?

Helaas bieden wij via Independer geen zakelijke verzekeringen aan voor grijze kentekens. Je kunt een vergelijking maken bij een specialist in zakelijke autoverzekeringen zoals Logischverzekerd.nl en Diks.nl. Je kunt ook een verzekeraar rechtstreeks benaderen voor een offerte.

Lees meer over: autoverzekering

Reacties

10 Antwoorden op “Auto met grijs kenteken verzekeren: hoe doe je dat?”

 1. A.Wagenaar schreef op 

  We ruilden Prius om voor Mercedesbus. Unive rekende 3x ons Priusbedrag. Ondanks dat we een invalidenkeuring op de auto hebben. Na wat omzwervingen, gewoon bij Mercedesgarage grijs kenteken verzekerd voor de juiste nieuwwaarde: inclusief ombouw en exclusief de extra belasting, die we niet hoefden te betalen.

  (Ondanks dat we ook al bedrijfsverzekeringen hebben bij Unive, bleef men ons voor de invalidenbus hardnekkig op personenauto tarief zetten, voor nieuwwaarde. Ik zelf alles ingevuld bij Unive op bedrijfsautoverzekering en toen kwam er al een halvereing uit van de premie, maar men wilde dat niet uitvoeren. Contact met Unive leverde niets op, men wilde uiteindelijk wel nieuwwaarde iets verlagen, maar ging niet in op ons wel ingevulde grijs kenteken formulier.)

 2. e percin schreef op 

  ik wil graag aan julli vezekeren

  1. Rinkens schreef op 

   Zelfde verhaal als hierboven. Wij hebben een ford transit invalide voertuig van 2003. Er word hooguit 4000 km per jaar mee gereden. Wat kunt u voor ons betekenen. Mvg k Rinkens

 3. Beste Rinkens,

  Wij maken graag een berekening voor u. Wij hebben wel wat meer informatie nodig om een berekening te kunnen maken. Kunt u telefonisch contact opnemen met onze autoexperts? Zij kunnen dan ook direct een volledig advies aan u geven. Niet alle verzekeraars accepteren uw aanvraag. De autoexpert houdt hier direct rekening mee in het advies. De autoexperts zijn bereikbaar op nummer 035-62 65 544.

 4. slagerij schreef op 

  hallo beste mensen kan eimand mij helpen om een ander verzekering matchapij voor mijn bedrijf auto alvast bedankt maar niet zo belaachlijk duur
  alvast bedank groeten de slager

 5. Beste Slagerij,

  Helaas bieden we via Independer geen verzekeringen aan voor bedrijfsauto’s. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met een verzekeraar of vergelijker die gespecialiseerd is in zakelijke autoverzekeringen.

 6. Dick schreef op 

  Centraal Beheer verzekert wel bedrijfsauto’s die particulier worden gereden. De premie is er niet echt goedkoop. Bij een dure “bedrijfswagen”stellen ze wel eisen aan de beveiliging- klasse van je auto.
  Ook de ANWB doet mee maar vraagt wel een flinke maandprijs
  Ik heb nu zo’n 10 verzekeringen gebeld, vooraf de situatie uitgelegd en steeds nee op het rekest gehad.
  Op naar de dealer voor hun voorwaarden.

 7. Beste Dick,

  Wij kijken graag of wij uw auto voordelig kunnen verzekeren. Wij hebben wel wat meer informatie nodig om een berekening te maken. Kunt u telefonisch contact opnemen met onze autoexperts? Zij kunnen dan ook direct een volledig advies aan u geven. De autoexpert houdt uiteraard rekening met de alarmklasse van uw auto en kijkt vrijblijvend of wij wat voor u kunnen betekenen. De autoexperts zijn bereikbaar op nummer 035-62 65 544.

 8. M. schreef op 

  Wie weet waar ik (iemand met een lichamelijke beperking) goedkoop me vw transporter kan verzekeren?

 9. mvanbruggen (Independer.nl) schreef op 

  Beste M,
  Bij Independer hebben wij een ook aanbod autoverzekeringen voor een VW Transporter. Als u telefonisch contact met ons opneemt dan nemen wij graag de opties met u door.
  Wij zijn telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 035-6265544.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Ik ben tevreden met de dienstverlening van Independer."

Meneer Bergmeijer uit ZEIST
23 minuten geleden, autoverzekering

"Snelle service. Duidelijke voorwaarden. Overzichtelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk een nieuwe verzekering afgesloten"

Meneer Staals uit 'S-HERTOGENBOSCH
2 uur geleden, autoverzekering

"Gister telefonisch ook goed geholpen"

Anoniem uit KOOTWIJKERBROEK
3 uur geleden, autoverzekering

"Het was makkelijk, goedkoop eenvoudig te verzekeren. "

Meneer Seyed uit BERGEN OP ZOOM
5 uur geleden, autoverzekering

"werkt goed,geen problemen en snel."

Meneer Ubags uit MEERSSEN
5 uur geleden, autoverzekering

"SNEL EN VLOT GEREGELD ZONDER NONSENS"

Meneer Nieuwenhuis uit ALMELO
2019-03-18, autoverzekering

"Beste vergelijkingssite! Makkelijk en snel!"

Anoniem uit MAASLAND
2019-03-18, autoverzekering

"Gewoon alles perfect"

Mevrouw De koster uit UTRECHT
2019-03-18, autoverzekering

"ik houd van goedkoop en ben voor mijn gemak"

Mevrouw Benia uit OUD-VOSSEMEER
2019-03-18, autoverzekering

"Zeer overzichtelijk en ben tevreden met de service die wordt geboden bij vragen"

Meneer de Rooij uit VEENENDAAL
2019-03-18, autoverzekering

"Omdat ik al eerder tot tevredenheid een auto verzekering heb afgesloten. Tevens heb ik ook mijn WA en Inboedel bij jullie lopen."

Meneer Wiegers uit HOOGEZAND
2019-03-18, autoverzekering

"because its cheapest insurance "

Meneer Najjar uit AMSTERDAM
2019-03-18, autoverzekering

"Top"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-03-18, autoverzekering

"Omdat het eenvoudig en soepel verliep"

Anoniem uit HENGELO OV
2019-03-18, autoverzekering