Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs, kan dat?
Tip een vriend:

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs, kan dat?

Er zijn verschillende situaties te bedenken waarin je (nog) geen rijbewijs hebt. Maar misschien heb je wel al een auto die je wilt verzekeren. In dit artikel gaan we in op de meest voorkomende situaties en leggen we uit welke mogelijkheden er zijn om toch een autoverzekering af te sluiten.

Je bent nog aan het lessen

Ben je nog bezig met je rijlessen? Dan kun je helaas via Independer geen autoverzekering afsluiten. Heb je al wel een auto gekregen of gekocht? Dan zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Je kunt de auto schorsen bij de RDW. Je hoeft je auto dan niet te verzekeren en geen belasting te betalen, maar dat betekent wel dat de auto ook niet op de openbare weg mag staan of rijden.
 • Je kunt de auto tijdelijk overschrijven op de naam van iemand die wel een rijbewijs heeft. Zo kan diegene alvast in jouw auto rondrijden.
 • Je kunt een autoverzekering afsluiten bij Interpolis. Dit kan alleen als je ouder bent dan 18 jaar. Ook zitten daar een aantal voorwaarden aan.

Je gaat bijna afrijden

Staat je examen binnen twee weken gepland? Dan helpen wij je graag verder bij het vinden van een autoverzekering. Bij een aantal verzekeraars kun je alvast een voorlopige verzekering krijgen. Haal je je rijbewijs? Dan stuur je ons een kopie en blijf je gewoon verzekerd. Haal je je rijbewijs niet? Dan wordt de voorlopige verzekering beëindigd. Je kunt gebruikmaken van een van de bovenstaande mogelijkheden totdat je je rijbewijs wel hebt gehaald. 

Je rijbewijs is verlopen

Als je rijbewijs is verlopen, is het belangrijk om deze te verlengen. Zonder geldig Nederlands rijbewijs mag je namelijk niet rijden en kun je ook geen autoverzekering afsluiten. Heb je een nieuw rijbewijs aangevraagd, maar kun je die niet meteen ophalen? Dan kun je wel alvast een verzekering afsluiten. Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag. 

Je hebt een auto geërfd

Heb je een auto geërfd? Dan ben je er verantwoordelijk voor dat de auto verzekerd is. De nabestaanden denken er meestal niet meteen aan om de auto over te schrijven op hun eigen naam, te verkopen of te schorsen. Dat is logisch. De verzekering van de overledene blijft in principe nog twee maanden geldig na het overlijden. Wel moet de premie betaald zijn. Na die twee maanden is het belangrijk om de auto en de verzekering over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Of om deze te schorsen bij de RDW. Heb je een auto geërfd en geen rijbewijs? Dan kun je de auto verkopen, schorsen of bij Interpolis verzekeren onder beperkende voorwaarden. 

Je hebt een beperking of aandoening

Om verschillende redenen kun je afhankelijk zijn van iemand anders die jou rondrijdt. Bijvoorbeeld omdat je ziek of oud bent, of omdat je een lichamelijke of geestelijke beperking hebt. In dat geval kun je wel zonder rijbewijs een autoverzekering afsluiten via Independer. Voorwaarde is dat er wel een vaste bestuurder is van de auto. Wij laten je graag weten bij welke verzekeraars je terechtkunt.

Je rijbewijs is ingenomen

Is je rijbewijs ingenomen? Dan kun je niet bij een reguliere verzekeraar terecht. Wel kun je de auto via Independer bij Rialto verzekeren. Je mag zolang je rijbewijs is ingenomen, niet zelf in de auto rijden. Je kunt wel een andere hoofdbestuurder opgeven totdat je je rijbewijs weer terug hebt. Is je rijbewijs in het verleden ingenomen geweest en heb je hem nu weer terug? Dan kun je is sommige gevallen wel weer bij een reguliere verzekeraar terecht. Wij zoeken graag de voordeligste autoverzekering voor je uit.

Je hebt een buitenlands rijbewijs

Heb je een buitenlands rijbewijs? Lees hoe zit het met afsluiten van een Nederlandse autoverzekering.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

36 Antwoorden op “Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs, kan dat?”

 1. oza schreef op 

  Geachte heer mevrouw,

  Mijn partner is blind & kan daarom helaas niet rijden,
  Nou willen we toch onse nieuwe auto binnenkort op haar naam zetten aangezien ik haar weg breng als het nodig is, ik heb zelf mijn eigen auto ook via inepender verzekerd, ik vroeg me af hoe dit in zijn werking gaat?

  Zou u mij dit kunnen mailen?

  Mvg

 2. Karin schreef op 

  Beste heer /mevrouw,

  Mijn vader,71 jaar, slechtziend, is van mij afhankelijk. Hij heeft wel een rijbewijs gehad, maar deze is verlopen, en omdat hij toch niet weer voor een rijbewijs in aanmerking komt vanwege zijn huidige slechte zicht, kan hij zijn huidige auto niet verzekeren. Zou dit elders wel mogelijk zijn?

 3. Beste Karin,

  Begrijp ik u goed dat uw vader zelf niet meer in de auto gaat rijden, maar dat u hem bijvoorbeeld ergens heen brengt en op haalt met zijn eigen auto? Als dat het geval is kunnen wij de auto waarschijnlijk verzekeren op zijn naam met u als hoofdbestuurder. U kunt ons bereiken op 035-6265544, wij helpen u graag.

 4. bert schreef op 

  hallo,
  mijn vriendin heeft geen rijbewijs en wil graag een klein autootje kopen, ik heb zelf wel een rijbewijs, maar door mijn ex kan ik het financieel niet opbrengen om de lasten van de auto te betalen.
  kan mijn vriendin wel de auto verzekeren, en mij als hoofdbestuurder aangeven ?
  graag wacht ik op uw antwoord
  mvg bert

 5. Beste Bert,

  Ik begrijp dat jullie graag een auto willen aanschaffen. Uw vriendin kan wel een auto aanschaffen. Jammer genoeg kan zij deze alleen niet op haar eigen naam verzekeren.
  Om een auto te verzekeren moet je in bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs. U kunt wel de verzekering op uw eigen naam aanvragen terwijl de auto op naam van uw vriendin staat. Dit kan alleen wanneer jullie als partners op hetzelfde adres wonen. Als het nodig is kunt u bij de aanvraag het rekeningnummer van uw vriendin invullen zodat zij als nog de lasten betaald. Wel met haar toestemming natuurlijk.

 6. M. van Zanten schreef op 

  Geachte mijnheer, mevrouw,

  ik heb een vraag over de volgende situatie. Een ouder echtpaar heeft om gezondheidsredenen vervoer nodig, zij beschikken niet over een rijbewijs. De inwonende zoon heeft wel een rijbewijs. Is het mogelijk dat de ouders een auto aanschaffen (op naam) en verzekeren als verklaard wordt dat de zoon hoofdbestuurder is? Zo ja, welke verzekeringsmaatschappijen komen eventueel in aanmerking? Graag zou ik uw antwoord zo mogelijk op heel korte termijn tegemoet zien (ivm een situatie die zich voordoet). Met vriendelijke groet, mevrouw Van Zanten.

 7. Beste M. van Zanten,

  Het is niet makkelijk om deze constructie te verzekeren. Wat natuurlijk erg jammer is, want in dit soort situaties kan ik mij voorstellen dat het wel nodig is. Er zijn wel verzekeraars die de mogelijkheid bieden, bijvoorbeeld Voogd en Voogd. Onze experts bij de klantenservice kunnen een premieberekening hiervoor maken en eventueel ook de verzekering afsluiten. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 035 626 5544.

 8. Rampadarathsing schreef op 

  Ik heb een verzoek. Of er contact met kan worden opgenomen ivm een verzekering willen afsluiten zonder rijbewijs.
  Alvast bedankt

 9. Beste Rampadarathsing,

  Helaas zijn de mogelijkheden om een verzekering af te sluiten zonder rijbewijs zeer beperkt. We willen je er natuurlijk met alle liefde even over bellen. Wil je je gegevens en telefoonnummer sturen naar webcare@independer.nl? Dan zorgen we dat je gebeld wordt door een van onze experts.

 10. Matijs schreef op 

  Ik heb een eigen bedrijf nu wil ik personeel in dienst nemen die voor mij kan rijden alleen zelf heb ik geen rijbewijs maar wil wel de auto op mijn naam en de verzekering ook. Hoe los ik dat op. Mag niet rijden vanwege epelepsi.

  Groetjes matkjs

 11. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Matijs,

  Dat klinkt als een mooie stap!
  Als u geen rijbewijs heeft wordt het lastig om een autoverzekering af te sluiten op uw eigen naam. De meeste verzekeraars willen namelijk dat de verzekeringsnemer en eigenaar van de auto ook de bestuurder van de auto is.
  Gebruikt u een auto voor zakelijke ritten? Dan moet de auto ook zakelijk verzekerd zijn. Dit betekent dat de auto op naam van het bedrijf moet staan. Ook moet er een zakelijk verzekering voor worden afgesloten. Daarbij wordt uw personeelslid als bestuurder op de polis gezet. Dit klinkt als een hoop gedoe, maar het fijne hieraan is dat het niets uitmaakt dat u zelf geen rijbewijs heeft.
  Er zijn verzekeraars die speciaal zakelijke verzekeringen aanbieden. Zij kunnen u hopelijk een passende verzekering aanbieden.
  Succes!

 12. William berkhout schreef op 

  Door mijn financiële situatie kan ik mijn auto niet op mijn naam zitten ik heb het op de naam van mijn vriendin gezet wij wonen niet op het zelfde adres

  Ik heb schade vrij jaren opgebouwd bij real kan ik de auto op mijn naam laten verzekeren als hoofd bestuurder?

 13. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste William,

  Ik ben bang dat het niet makkelijk is om de auto te verzekeren. Ik begrijp dat uw huidige situatie u weinig ruimte geeft om het anders te regelen.
  Verzekeraars staan het vaak niet toe dat een ander persoon dan de aanvrager de hoofdbestuurder is op de polis, tenzij die andere persoon uw partner is op hetzelfde adres.
  U kunt uw partner opgeven als hoofdbestuurder. Dat zullen verzekeraars wel accepteren. Het is dan wel belangrijk dat uw partner in de praktijk ook echt de hoofdbestuurder is. U mag de auto uiteraard wel lenen. Uw schadevrije jaren kunnen dan niet in gebruik worden genomen helaas.
  Ik hoop dat u een goede oplossing vindt.

 14. Kitty schreef op 

  Hallo een vraag . Ik heb geen rijbewijs maar heb een auto op mij naam . Een vriendin van me met rijbewijs zei rijd ook in de auto . Kan zei die dan verzekeren op haar naam .

 15. Arie de vroedt schreef op 

  Hallo,

  Mijn moeder is oud en heeft geen rijbewijs. Ik heb wel een rijbewijs maar geen auto.
  mijn moeder wil graag een auto kopen zodat ik haar op kan zoeken en verzorgen en boodschappen met haar kan doen met de auto.
  Ik woon ongeveer 40 km van mij ma.
  Ik word dan de hoofdbestuurder en zal mijn ma ook op dagjes uit mee kunnen nemen.
  Mag dit.

  Arie de vroedt

  1. Natascha Wildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste meneer de Vroedt,
   Dat is een goede vraag! Wij begrijpen de situatie, het is helaas lastig om hier nu een antwoord op te geven. Wij hebben wat meer informatie nodig om deze situatie te kunnen beoordelen/voorleggen bij verzekeraars. Mijn advies is om ons te bellen op 035-6265544.

 16. Freya schreef op 

  Hallo, wij hebben zojuist een auto geimporteerd die op naam van mijn vader zou komen, ondanks dat hij zijn rijbewijs niet meer heeft laten verlengen omdat hij inmiddels zo slechte ogen heeft dat hij autorijden niet meer veilig genoeg acht. Wij wonen op het zelfde adres, dus het idee was dat de auto op zijn naam zou komen te staan, en ik als vaste bestuurder de auto zou gaan gebruiken, zodat hij toch enigszins mobiel blijft. Eerder werd toegezegd dat dit geen probleem zou zijn, maar nu we vandaag de autoverzekering wilden afsluiten (aan alle verplichtingen bij de RDW is inmiddels voldaan, nu alleen de verzekering nog) blijkt dit alsnog niet mogelijk, en zouden we de auto alsnog over moeten schrijven op mijn naam. Maar als ik de tekst hierboven goed begrijp zou het via Independer in feite toch wel gewoon mogelijk zijn?
  mvg
  Freya

 17. Beste Freya,
  Ik heb vernomen dat u inmiddels al contact heeft gehad met één van mijn collega’s.
  Omdat het in jullie geval een medische reden betreft en omdat er in jullie geval ook een vaste bestuurder is zijn er inderdaad wel mogelijkheden.
  De grotere verzekeraars bieden vaak verzekeringen op maat aan, dan is zo’n speciale constructie (onder bepaalde voorwaarden) wel mogelijk.
  Ik hoop dat het inmiddels al is gelukt, anders helpen wij u uiteraard graag verder.
  Wij zijn bereikbaar op 035 – 626 55 44

 18. Chris schreef op 

  Mijn vader is in december 2016 het rijden ontzegd door CBR ivm dementie. Hij heeft de auto nog verzekerd. Nu rijdt mijn zuster er regelmatig mee, ook om hem weg te brengen naar ziekenhuis of familie. In februari wordt normaal de verzekering verlengd. Kan dit nu nog?

  1. Natascha Wildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Chris,

   Wat heftig dat uw vader dementie heeft en hierdoor ook geen auto meer mag rijden. Wanneer uw zus grotendeels zelf in de auto rijd, kan de auto bijvoorbeeld beter op haar naam worden overgeschreven en dat zij de auto zelf verzekerd. Opzegtermijnen verschillen per verzekeraar, deze situatie kan hier natuurlijk ook een rol in spelen. Ons advies is om telefonisch contact op te nemen met de verzekeraar, om de situatie te bespreken. Mocht de verzekeraar hier niet mee akkoord gaan, kan het natuurlijk besproken worden met andere verzekeraars.

 19. Bart schreef op 

  Ik wil graag een auto kopen. Maar omdat ik veel op zee zit heb ik geen rijbewijs. Als ik aan wal ben wil ik me laten rond rijden door vrienden in mijn auto. Is er een manier dat ik mijn auto kan verzekeren??
  Groeten bart

 20. Bart schreef op 

  Ik wil graag een auto aanschaffen ( er komt er nu een vrij uit ervenis van mijn moeder). Maar omdat ik veel op zee zit heb ik geen rijbewijs. Als ik aan wal ben wil ik me laten rond rijden door vrienden in mijn auto. Is er een manier dat ik mijn auto kan verzekeren??
  Groeten bart

  1. Joseph Rios (Independer.nl) schreef op 

   Beste Bart,
   Op het moment dat je geen rijbewijs hebt, is het best lastig om een autoverzekering af te sluiten. Wat het in jouw geval misschien nog net iets moeilijker maakt, is dat je geen vaste bestuurder hebt voor de auto,je spreekt over “vrienden”, er kunnen dus meerdere mensen in de auto rijden. Vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen zullen je hierdoor afwijzen.
   Daarnaast is het de bedoeling dat zowel de kentekenhouder als de verzekeringaanvrager dezelfde persoon is.
   Mocht je wat meer informatie willen, kan je ook telefonisch contact met ons opnemen.

 21. Francis schreef op 

  Ik heb geen rijbewijs maar heb wel een auto gekocht. Mijn auto en de verzekering staat nu tijdelijk op de naam van een vriend maar wil er zsm vanaf.
  Ik ben wel bezig met rijlessen. Is het mogelijk om  alsnog een autoverzekering af te sluiten op mijn naam met als hoofdbestuurder op een ander naam? Zo ja wat zijn de mogelijkheden?

  1. Natascha Wildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Francis,

   Dan moet de verzekering op naam van de regelmatige bestuurder komen en kan het kenteken op jouw naam staan. Dit is alleen mogelijk wanneer je partners op hetzelfde adres bent. Anders is het mogelijk om de auto te schorsen bij het RDW, totdat je je rijbewijs hebt gehaald. Veel succes met je rijlessen!

 22. Arie de vroedt schreef op 

  Hallo,

  Mijn pleegdochter wil graag een auto aanschaffen (zonder rijbewijs) zodat ik naar mijn moeder kan gaan twee keer in de week ( ik heb wel rijbewijs ) maar ik zit in de shv dus kan geen auto op mijn naam nemen.
  Mag ik de hoofdbestuurder zijn.
  Mijn pleegdochter en ik wonen op hetzelfde adres.
  Mijn moeder heeft last van dementie en ik woon 35 km van haar vandaan.
  Dan kan ik haar meenemen en boodschappen ect doen met haar.

  Mvg ariedevroedt

 23. Arie de vroedt schreef op 

  Hallo,

  Mijn pleegdochter wil graag een auto aanschaffen (zonder rijbewijs) zodat ik naar mijn moeder kan gaan twee keer in de week ( ik heb wel rijbewijs ) maar ik zit in de shv dus kan geen auto op mijn naam nemen.
  Mag ik de hoofdbestuurder zijn.
  Mijn pleegdochter en ik wonen op hetzelfde adres.
  Mijn moeder heeft last van dementie en ik woon 35 km van haar vandaan.
  Dan kan ik haar meenemen en boodschappen ect doen met haar.
  Duurt nog een paar maanden en een jaar dan kan hij op mijn naam gezet worden

  Mvg ariedevroedt

 24. Beste Arie,

  Wat lief van uw pleegdochter dat zij een auto voor u wilt aanschaffen zodat u uw moeder kan bezoeken.

  Helaas is het sowieso via Independer niet mogelijk om een auto te verzekeren die niet op uw naam staat. Omdat uw pleegdochter geen rijbewijs heeft kan zij helaas ook de verzekering niet op haar naam aanvragen.
  Misschien kunt u uw situatie uitleggen aan een aantal grote verzekeraars. In sommige situaties bieden zij namelijk aangepaste verzekeringen op maat aan. Ik kan alleen helaas niet beoordelen of dit in uw situatie ook mogelijk is.

 25. Sabrina schreef op 

  Mijn vriendin woont tijdelijk bij mij in omdat zij zelf op zoek is naar woonruimte. Zij heeft echter een postadres en staat dus niet bij mij ingeschreven. Zij heeft een auto maar nu is onlangs haar rijbewijs (tijdelijk) ingenomen omdat ze epilepsie aanval heeft gehad in de auto. Ze heeft al 23 jaar haar rijbewijs en nog nooit eerder aanval gehad in auto. CBR is procedure gestart om te kijken wanneer en onder welke voorwaarden ze haar rijbewijs weer terugkrijgt.

  Nu is mijn vraag of de auto wel verzekerd is wanneer ik met haar rondrijd en haar naar haar afspraken breng?

  1. Beste Sabrina,
   Wat een vervelende situatie waar uw vriendin in zit. Ik hoop dat het onderzoek van het CBR positief gaat uitvallen.

   Het is erg moeilijk om te zeggen of de auto dan nog steeds verzekerd is, dit verschilt namelijk per verzekeraar. Het is wel belangrijk dat u dit bij hen aangeeft. Zij zullen u verder de informatie geven die u nodig heeft.

 26. Wilma schreef op 

  Mijn moeder heeft een auto verzekerd op haar naam maar mag niet meer rijden ivm haar gezondheid. Nu rijden mijn man en ik af en toe in haar auto, mag dat? De bedoeling is om deze auto te verkopen.

 27. Beste Wilma,

  Begrijpelijk dat jullie af en toe gebruik willen maken van de auto. Meestal is het wel zo dat de verzekering geen dekking meer geeft als de hoofdbestuurder niet meer onder de voorwaarden van de verzekering valt. De beste oplossing zou zijn om de auto tijdelijk op uw eigen naam over te schrijven en te verzekeren tot de auto is verkocht. U kunt natuurlijk ook altijd even contact met haar eigen verzekeraar opnemen en de situatie voorleggen.

 28. Peter schreef op 

  Hallo,

  Ik had de volgende vraag,

  Mijn moeder heeft 4 herseninfarcten gehad en is daardoor oa slecht ter been en loopt ze erg moeilijk. Ze moet geregeld naar de fysio en het ziekenhuis. Door deze situatie ben ik nu haar mantelzorger waardoor ik met haar mee ga en tevens de boodschappen doe voor haar. Ze heeft geen rijbewijs maar wil wel een auto aanschaffen zodat ik haar overal naartoe kan brengen aangezien het openbaar vervoer vaak lastig is voor haar met een rollator of rolstoel. Ikzelf heb wel een rijbewijs maar zit in de schuldhulp waardoor ik geen auto mag hebben.

  Is het mogelijk om in zo’n situatie de auto op haar naam te hebben en te verzekeren met mij als hoofdbestuurder???

  1. Beste Peter,

   Wat vervelend dat uw moeder zo ziek is! Helaas hebben we via Independer geen mogelijkheid voor deze constructie, ik raad je aan om dit rechtstreeks te overleggen met een verzekeraar.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Prima site"

Meneer Levoleger uit AMERSFOORT
2020-02-20, autoverzekering

"omdat ik altijd uitstekend geholpen wordt en ik zeer vriendelijk wordt te woord gestaan."

Meneer Vos uit ENSCHEDE
2020-02-20, autoverzekering

"Snel duidelijk en makkelijk afsluiten"

Mevrouw Volkers uit VIJFHUIZEN
2020-02-20, autoverzekering

"vlot en duidelijk"

Meneer Pleijsier uit ZWOLLE
2020-02-20, autoverzekering

"Ik kreeg een medewerker aan de lijn en die heeft mij heel goed geholpen"

Anoniem uit EGMOND-BINNEN
2020-02-20, autoverzekering

"Altijd een duidelijk overzicht van alle voor/nadelen en prijzen. Ook telefonisch contact gehad en goed te woord gestaan. Makkelijkste manier om keuze te maken."

Anoniem uit CUIJK
2020-02-20, autoverzekering

"duidelijke website en gemakkelijk vergelijken tussen aanbieders"

Meneer Gerritsen uit DEVENTER
2020-02-20, autoverzekering

"gelijk overzichtelijk of jouw verzekering erbij zit."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-20, autoverzekering

"Molto serio "

Meneer Moujoud uit LIMMEN
2020-02-20, autoverzekering

"Makkelijk geregeld"

Meneer Bacon uit HEEZE
2020-02-20, autoverzekering

"Werk snel en serieus"

Meneer Al Nasaan uit UTRECHT
2020-02-20, autoverzekering

"easy and clear to choose what I need"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-02-19, autoverzekering

"Top geregeld"

Mevrouw Kerstens uit WAALWIJK
2020-02-19, autoverzekering

"top"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-19, autoverzekering

"zeer tevreden omdat de diensten,heel goed worden opgepakt"

Meneer Nirmalsingh uit ROTTERDAM
2020-02-19, autoverzekering