Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs: kan dat?
Tip een vriend:

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs: kan dat?

In Nederland is iedereen die in het bezit is van een auto verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het klinkt logisch dat iedereen die een auto heeft ook een rijbewijs heeft. Maar het komt wel eens voor dat je zonder rijbewijs een autoverzekering af wilt sluiten. In dit artikel leggen we uit hoe en waar je zonder rijbewijs een auto kunt verzekeren.

Waarom sluit een verzekeraar niet zomaar een autoverzekering zonder rijbewijs?

De meeste Nederlandse verzekeraars hebben als harde eis dat je een rijbewijs hebt. Wanneer je namelijk een auto of ander voertuig op je naam zet, betekent dit dat je als kentekenhouder een verzekeringsplicht hebt. Je mag alleen zelf niet in de auto rijden omdat je geen rijbewijs hebt. Je bent dus niet de regelmatige bestuurder. Het is voor de verzekeraar niet duidelijk wie er dan wel in de auto gaat rijden.

Geen rijbewijs en toch een autoverzekering afsluiten?

In bepaalde situaties kan het voorkomen dat je een autoverzekering wilt afsluiten, maar op dat moment (nog) geen rijbewijs hebt. Wat moet je doen?

Nog geen rijbewijs
Als je nog geen rijbewijs hebt, kun je geen auto verzekeren. Bezit je wel een auto dan moet je het kenteken laten schorsen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). En de auto moet je op privéterrein laten stallen, want alleen dan heb je geen autoverzekering nodig.

Rijbewijs verlopen
Zonder geldig rijbewijs mag je niet rijden, dus ook niet met een verlopen rijbewijs. Moet je echt een autoverzekering afsluiten en kun je niet wachten tot je jouw nieuwe rijbewijs hebt? Bel dan even met onze autoverzekeringsexperts (035 – 626 5544). Zij bespreken graag met jou wat de mogelijkheden zijn om dit probleem op te lossen.

Rijbewijs ingevorderd
Als je rijbewijs is ingevorderd, is het bijna niet mogelijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Wij raden je aan om gewoon bij je huidige verzekeraar te blijven. De enige verzekeraar die je onder bepaalde voorwaarden wel geaccepteerd is Rialto. Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact op met onze klantenservice. Onze experts helpen je graag.

Lees in welke situaties je nog meer een autoverzekering kunt afsluiten zonder rijbewijs.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

21 Antwoorden op “Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs: kan dat?”

 1. Paul schreef op 

  Mijn schoonmoeder heeft een auto en is verzekerd, waarschijnlijk mag ze zelf niet meer rijden ivm haar gezondheid. Nu heeft ze wel vrienden die regelmatig haar helpen met boodschappen en gebruik maken van haar auto, kan ze de auto behouden ?

  grt,

  Paul

 2. Beste Paul,

  Het is verschillend hoe verzekeraars hier mee omgaan. Het is verstandig om deze situatie te bespreken met uw verzekeraar. Uw schoonmoeder is namelijk niet (meer) de regelmatige bestuurder van de auto. Uw verzekeraar wil mogelijk weten wie er in de auto gaan rijden en hoeveel er met de auto wordt gereden. Op die manier kunnen zij een nieuwe risico-inschatting maken. Is het een probleem om de auto bij haar huidige verzekeraar te verzekeren op deze manier? Bel ons dan gerust op 035-6265544. Wij kijken graag wat de mogelijkheden zijn in haar situatie.

 3. Thomas schreef op 

  Goendag ik wel vragen ik nie heb rijbevijs en ik wel voor me verzekering voor auto en ik voon in gent

 4. Beste Thomas,

  Via Independer is het helaas niet mogelijk om een verzekering af te sluiten zonder rijbewijs. Ook sluiten wij alleen verzekeringen af voor mensen die in Nederland ingeschreven staan. U kunt dus beter contact opnemen met een verzekeraar in Gent.

 5. antje schreef op 

  ik heb een vraagje ik mag binnenkort afrijden kan ik alvast een auto kopen en verzekerrn of kan ik beter nog even wachten?

 6. Om een auto te kunnen verzekeren stellen veel autoverzekeraars de voorwaarde dat je in het bezit moet zijn van een (Nederlands) rijbewijs. Er zijn echter een paar verzekeraars die je wel zullen verzekeren zonder een rijbewijs. We denken graag met je mee over een verzekeraar die jou wel verzekert. Bel ons gerust op 035-626 5544.

 7. Bruno schreef op 

  Als ik geen rijbewijs heb maar wel een auto op mijn naam heb staan, kan ik hem dan ook verzekeren en mijn partner die wel een rijbewijs heeft er in laten rijden?

 8. Beste Bruno,

  Via Independer is het helaas niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten als u geen rijbewijs heeft. Wel kunt u een aanvraag doen op naam van uw partner. Woont hij op een ander adres? Dan is het wel belangrijk dat het kenteken ook op zijn naam wordt overgeschreven. Bel ons gerust op 035-6265544 als u nog vragen heeft. Wij helpen u graag.

  1. Bruno schreef op 

   Bedankt voor je reactie. Het is inmiddels allemaal geregeld.

 9. dayana schreef op 

  Ik heb nu en auto op mijn naam en wil laten verzekeren mr ik ben al vijf keer gezakt me vriend.heb wel rijbewijs mr hij kan het niet op zijn naam en hij gaat voor mij rijden wat kan ik doen hellp

 10. Beste Dayana,

  Wat vervelend dat het nog niet is gelukt om uw rijbewijs te halen. Zonder rijbewijs is het inderdaad helaas niet mogelijk om een verzekering af te sluiten. De meest gebruikelijke oplossing is om de auto op naam van uw vriend te zetten, zodat hij er in kan rijden en de verzekering op zijn naam kan afsluiten. Kan de auto niet op zijn naam worden overgeschreven? Dan kan hij de auto ook niet verzekeren en gebruiken. Alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen we een aanvraag toch voorleggen bij een verzekeraar. Niet als het bijvoorbeeld met zijn financiële situatie te maken heeft dat hij de auto niet op naam kan hebben.
  Lukt het niet om de auto te verzekeren? Dan is het belangrijk om de auto zo snel mogelijk te schorsen bij de RDW. U bent dan niet meer verplicht om de auto te verzekeren. U kunt de auto weer uit de schorsing halen zodra u het rijbewijs heeft gehaald. Alvast veel succes gewenst met uw volgende examen.

 11. loretta schreef op 

  ik heb een vraag,
  ik wil voor mijn moeder een auto kopen omdat ze het zelf niet kan betalen, alleen ze het nog niet op haar eigen naam zetten, maar ze heeft wel een auto nodig om naar haar baan te kunnen rijden. alleen het probleem is ik heb geen rijbewijs en mijn vriend wilt die auto niet op zijn naam laten zetten wat moet ik nu doen?

 12. Beste Loretta,

  Als ik uw bericht goed begrijp mag uw moeder de auto niet op haar eigen naam zetten. Als dit met bewindvoering te maken heeft is het ook niet de bedoeling dat jullie toch een auto voor haar regelen. Dit brengt namelijk allerlei kosten met zich mee zoals wegenbelasting en verzekeringskosten. Bij bewindvoering mag dit daarom alleen als er toestemming is van de bewindvoerder/budgetbeheerder.

  Als zij een auto nodig heeft voor haar werk, is het misschien een goede reden om hier eens over te spreken met uw contactpersoon. Mogelijk kunnen zij haar toch toestemming geven om een auto op haar naam te zetten als blijkt dat zij dit nodig heeft om geld te kunnen verdienen. Als dat lukt kan zij de auto gewoon op haar eigen naam zetten en verzekeren en er ook zelf in rijden. U kunt haar dan natuurlijk wel financieel steunen door bijvoorbeeld haar premie te betalen.

  Helaas is het in principe alleen mogelijk om een auto te verzekeren die op uw eigen naam staat en waar u zelf in rijdt (of voor een partner op hetzelfde adres). Wij kunnen u daarom op dit moment helaas niet helpen aan een autoverzekering.

 13. Bernard schreef op 

  Goedemiddag,

  Ik heb geen rijbewijs maar ik heb een auto gekocht die moet ik sturen naar andere land ,de probleem is die auto moet van af de plek afgekocht tot naar antwerpen haven zijn alleen 1 of 2 dagen maar rijden met een vriend die rijbewijs hebt maar hij wil niet op zij naam. kan ik op mijn naam voor 2 dagen verzekering aanvragen?

  1. Beste Bernard,

   Helaas kan je geen auto verzekeren zonder een geldig rijbewijs. Je kan bij de Wouda Groep de auto misschien nog wel verzekeren, maar of zij een verzekering willen aflsuiten voor maar 2 dagen weet ik niet zeker. Succes!

 14. niels bakker schreef op 

  hoi
  is het mogelijk om een auto die op mijn naam staat te laten verzekeren op de naam van mijn partner die bij mij op het zelfde adress staat ingeschreven?
  grt

  1. Natascha Wildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste meneer Bakker,

   Dat is een hele goede vraag. Wanneer je partners op hetzelfde adres bent, maakt het niet uit wie de auto/verzekering op naam heeft of wie de regelmatige bestuurder is.

 15. Rakesh schreef op 

  Geachte heer,

  Ik heb onlangs een auto gekocht. Deze auto staat op naam van mijn tweelingbroer, hij heeft geen rijbewijs.
  De enige die de auto zal rijden ben ikzelf en ik heb wel een rijbewijs. Ik kan de auto niet op mijn naam zetten vanwege een schuldhulpverleningstraject, maar ik kan hem wel verzekeren.

  Is er een mogelijkheid om deze te verzekeren?

  1. Beste Rakesh,

   Goeie vraag! Omdat de auto op naam van uw broer staat is het zijn eigendom. Het is helaas niet mogelijk om het eigendom van iemand anders te verzekeren. De enige die auto kan verzekeren is uw broer. Via Independer hebben we geen mogelijkheden voor deze constructie.
   U zou het kunnen proberen bij de Wouda groep dan kan uw broer de auto verzekeren en kunt u uzelf als hoofdbestuurder op de polis laten zetten.

 16. Laura van Schouwen schreef op 

  Ik wil samen met mijn vriend een auto kopen in Nederland en exporteren naar Griekenland. Hij heeft een Europees rijbewijs maar geen Europees identiteitkaart. Ik heb geen rijbewijs maar wel een Nederlandse identiteitkaart. Is het mogelijk om een verzekering op mijn naam af te sluiten en mijn vriend als hoofdbestuurder op te geven?

  Laura.

  1. Beste Laura,

   Dat is een goede vraag! Helaas is het niet mogelijk om een verzekering af te sluiten zonder geldig rijbewijs. Ook moet u in Nederland ingeschreven staan om een verzekering aan te vragen. Het spijt me, maar helaas is deze constructie niet mogelijk.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Omdat ik wel vind dat de overstapprocedure lekker soepel verloopt. "

Meneer Post uit NIEUWEGEIN
2 uur geleden, autoverzekering

"goede vergelijking en je wordt beloont als je via independer afsluit"

Meneer van Doggenaar uit HOOGLAND
3 uur geleden, autoverzekering

"Super gebruiksvriendelijke UI."

Meneer Verkerk uit TER AAR
3 uur geleden, autoverzekering

"Ik heb gehoord dat jullie bedrijf een goed bedrijf is. Gr, Ibrahim"

Meneer Kwara uit GELEEN
7 uur geleden, autoverzekering

"."

Anoniem uit MARSUM
8 uur geleden, autoverzekering

"Snel en makkelijk verzekeren via internet "

Meneer Meijers uit OOSTERHOUT NB
9 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk "

Meneer Sebbar uit ROTTERDAM
18 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijke informatie Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-23, autoverzekering

"Goodkooper"

Meneer Antolak uit VLAARDINGEN
2020-02-23, autoverzekering

"ALLES DUIDELIJK JAREN LANG GEBRUIK IK OM IETS VOOR JEZELF TE VINDEN BEST HANDIG WEBSITE ZEG "

Meneer PLACHIMOWICZ uit ROTTERDAM
2020-02-23, autoverzekering

"Top"

Mevrouw Engel uit ZAANDIJK
2020-02-23, autoverzekering

"duidelijk en overzichtelijk"

Meneer Ackermans uit VELDDRIEL
2020-02-22, autoverzekering

"Alles is top"

Meneer Agovic uit HEEMSTEDE
2020-02-22, autoverzekering

"Gewoon goed."

Anoniem uit HARDENBERG
2020-02-22, autoverzekering

"alles was duidelijk"

Meneer Moonen uit SITTARD
2020-02-22, autoverzekering