Hoe zit het met autoverzekering bij deelauto?
Tip een vriend:

Hoe zit het met autoverzekering bij deelauto?

Autodelen wordt in Nederland steeds populairder. Steeds meer mensen zien dat je met het delen van een auto geld kunt besparen. Minder gebruik van de auto is ook nog eens beter voor het milieu. Autodelen kan via een bedrijf of organisatie, maar je kunt het ook zelf regelen. Hoe werkt autodelen precies en hoe zit het met je autoverzekering? We leggen het je graag uit.

Georganiseerd autodelen

Autodelen via een bedrijf of organisatie is heel gemakkelijk. Je meldt je aan en kunt telefonisch of via internet een auto reserveren. Het bedrijf of de organisatie zorgt voor de auto en de autoverzekering. Dus daar heb je geen omkijken naar. Onder meer Greenwheels en Car2Go houden zich hier mee bezig.

Particulier autodelen

Particulier autodelen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt als eigenaar je auto tegen betaling uitlenen aan anderen of je koopt met een aantal mensen gezamenlijk een auto. In het eerste geval regelt de eigenaar van de auto de autoverzekering, want hij is en blijft hoofdbestuurder van de auto. Koop je met meerdere mensen een auto? Dan moet je goede afspraken maken over de aankoop, het onderhoud en de autoverzekering. Als iedereen evenveel gebruikmaakt van de auto is er geen hoofdbestuurder. Je kunt dan geen gewone autoverzekering afsluiten. Je hebt een speciale deelautoverzekering nodig. Tot nu toe is Centraal Beheer Achmea de enige verzekeraar die zo’n speciale verzekering aanbiedt. Je moet wel lid worden van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Dat geldt voor zowel de eigenaar van de auto als de medegebruikers.

De belangrijkste kenmerken van deze deelautoverzekering zijn:

 • Het is toegestaan om de auto door anderen te laten gebruiken. Deze bestuurders moeten wel bij de verzekeraar geregistreerd staan.
 • Ontstaat er schade door bijvoorbeeld een aanrijding? Dan gaat deze niet ten koste van de no-claimkorting van de eigenaar, als deze de schade niet heeft veroorzaakt.
 • De bestuurders bouwen afzonderlijk schadevrije jaren op.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

23 Antwoorden op “Hoe zit het met autoverzekering bij deelauto?”

 1. Michiel schreef op 

  Ik had dit artikel graag wat uitgebreider gezien:
  Hoe werkt dat met de verzekering (rechten en plichten) als je wél hoofdeigenaar van een auto bent? Ik ben nieuwsgierig naar wat dat betekent voor zowel incidenteel delen (uitlenen aan een onbekende) als als regelmatiger uitlenen aan bijvoorbeeld een buurman.

  1. Beste Michiel,

   Bedankt voor je vraag. Ik vermoed dat je benieuwd bent wat de gevolgen zijn als je je auto uit leent of verhuurt zonder een speciale deelauto-verzekering te hebben afgesloten. Hier ben ik in ieder geval vanuit gegaan met de beantwoording van je vraag.

   Indien je de auto uit leent en er ontstaat schade dan kan het zijn dat de schade niet onder de verzekering valt. Deze schade dien je dan te verhalen op degene die de schade heeft veroorzaakt.

   Wordt deze schade wel gedekt door je verzekering dan kan het zijn dat je terugvalt in schadevrije jaren. Dit heeft meestal tot het gevolg dat je een hogere premie betaalt. (Mits je voldoende schadevrije jaren kan het zijn dat je alleen in jaren terugvalt maar er geen premieverhoging volgt). Deze stijging van de premie kun je verhalen op degene die de schade heeft veroorzaakt. Het verhalen van de schade valt niet onder je autoverzekering zelf. Het is dan verstandig om een rechtsbijstandsverzekering motorvoertuigen af te sluiten.

   Het beste is om hier vooraf afspraken over schade voor je de auto uit leent om vervelende verassingen te voorkomen.

   Ik hoop hiermee antwoord te hebben gegeven op je vraag.

   Vriendelijke groeten,

   Michiel Ummels Independer

   1. Gerard schreef op 

    Hallo,

    Al jaren delen mijn buurman en ik opeenvolgende auto’s die steeds op zijn naam staan, maar die we samen betalen. Nu we weer een volgende auto hebben gekocht, zoek ik de verzekering uit. En pas nu lees ik dat we ons voor autodelen kunnen verzekeren. Maar ik vraag me af of we dat ook moeten.

    Een paar vragen;
    1. We willen een complete verzekering (WA + volledig caso plus rechtsbijstand- en inzittendenverzekering), maar liever niet de speciale en dure verzekering van Centraal Beheer. Gelden al die verzekeringen ook als ik de bestuurder ben in plaats van de verzekeringnemer?
    2. We hebben wel eens schade gehad en dat steeds samen opgelost, ook als daardoor de premie steeg. Dus als we nu eens niet uitgaan van ruzie en het onderling verhalen van schade, kunnen we dan toe met een pakket verzekeringen van elke verzekeraar of moeten we per se naar Centraal Beheer?

    Alvast bedankt voor uw antwoord,
    Gerard

    1. Beste Gerard,

     Dit kunt u het beste bespreken met uw huidige verzekeraar. Mogelijk heeft uw verzekeraar er geen bezwaar tegen als u de situatie uitlegt. Omdat u al een bestaande klant bent en er tot zover geen problemen door zijn ontstaan. Als u dit niet bespreekt met uw verzekeraar en deze er achteraf achter komt kan dit problemen geven. Als uw huidige verzekeraar er niet mee akkoord gaat kunt u toch overwegen om de verzekering bij Centraal Beheer af te sluiten, zodat u in elk geval goed verzekerd bent.

     1. Gerard schreef op 

      Beste Jen,

      Bedankt voor uw antwoord. Als ik het goed begrijp, moeten we toestemming van de verzekeraar hebben. Klopt dat? En anders ben ik, als tweede bestuurder, niet goed verzekerd?
      Wat voor problemen kan het geven als de verzekeraar er achteraf achter komt?

      Vriendelijke groeten,
      Gerard

      1. Beste Gerard,

       Voor de verzekeraar gaat het erom dat zij een goede risico-inschatting kunnen maken. Als zij een aanvraag binnen krijgen van uw buurman waarin staat dat hij de hoofdbestuurder is, gaan ze uit van deze informatie. Hierdoor kunnen ze op een andere risico-inschatting uitkomen dan wanneer zij zouden weten dat er twee hoofdbestuurders zijn en zij ook uw gegevens zouden hebben. Als u dit niet op geeft, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de verzekeraar. Zij mogen hier dan ook consequenties aan verbinden op het moment dat er een schade plaats vindt. De verzekeraar hoeft bij schade niet (volledig) uit te keren als zij de verzekering niet hadden geaccepteerd als u wel alles juist en volledig had vermeld in de aanvraag. Om te voorkomen dat u voor vervelende verrassingen komt te staan is het dus verstandig om dit met uw verzekeraar te bespreken.

  2. Peter schreef op 

   Op de website van Centraal Beheer lees ik net dat, afgezien van de eigenaar van de auto, de overige bestuurders géén schadevrije jaren opbouwen.

 2. Ruud schreef op 

  Ik had een vraag over, als iemand anders de eigenaar is van een auto(een 2e auto), kan een derde als hoofdverzekerde , dat auto op zijn naam verzekeren als hoofdbestuurder. Omdat die het vaakste de auto gaat gebruiken??

  Of moet je ook weer een deelverzekering afsluiten??

 3. Beste Ruud,

  Het ligt eraan wat de relatie is tussen de aanvrager/hoofdbestuurder en de kentekenhouder. Als de aanvrager/hoofdbestuurder de ouder, de partner (op hetzelfde adres) of de werkgever van de kentekenhouder is, zijn er wel mogelijkheden. Bij een andere relatie tussen de aanvrager/hoofdbestuurder en de kentekenhouder is het altijd ter beoordeling van de verzekeraar

 4. Sjefke schreef op 

  Bericht van mij aan de verzekeraars.

  Op zich is er niks mis met het deelautoconcept. Wel met de manier waarop er verzekerd wordt en dit bericht is dan ook meer richting verzekeraars (die met hun tijd meegaan, want autodelen zal veel vaker voor gaan komen, omdat de Nederlandse roverheid een auto bezitten zo goed als onbetaalbaar maakt) bedoeld.
  En nu kan je verhuurde auto wel heel gezellig verzekerd zijn via de ritverzekering van Centraal Beheer, schades die door een huurder gereden worden, worden op naam van de verzekeringNEMER geregistreerd en de verzekeringNEMER is de verhuurder. Als je de pech hebt veel aan brokkenpiloten te verhuren kan je dat zuur komen te staan. En je weet pas dat het een brokkenpil(o)ot(e) is als hij of zij meerdere keren met je auto schade rijdt.
  Het zou dus zo moeten zijn dat de HUURDER de verzekeringNEMER

  (zo werkt het bij een echte verhuurmaatschappij toch ook?)

  is en door hem of haar gereden schades op ZIJN of HAAR naam geregistreerd worden.
  Hier zou men zelfs nog een beloningssysteem aan kunnen koppelen, zodat ook de huurder schadevrije jaren opbouwt en dus voorzichtiger zal rijden. Bijvoorbeeld dat voor elke 12000 schadevrije kilometers (aangezien dit meestal de ondergrens is voor de goedkoopste jaarpremie) de huurder er één schadevrij jaar bij krijgt in RoyData. Mocht hij of zij dan ooit zelf een auto aanschaffen en deze verzekeren dat hij of zij dan al kan profiteren van een of meerdere schadevrije jaren.
  Momenteel heb ik zelf geen auto, maar wil er wel zelf een aanschaffen, zodat ik de controle over de beschikbaarheid heb.
  Maar bij welke verzekering ik ook vragen stel (ik heb ze natuurlijk nog niet allemaal gehad) over het fenomeen autodelen, het antwoord is totnogtoe: wij zullen uw aanvraag dan ook niet kunnen accepteren.
  Dus nu heb ik hier graag ook een antwoord op de vraag welke verzekeraars staan toe dat je je auto deelt, als je het maar meldt?
  Als ik ze allemaal apart moet benaderen ben ik volgend jaar nog bezig.
  Voor de welwillende verzekeraars (die verder dan één jaar terug kijken in RoyData). Ik ben een man van 42 jaar, 23 jaar rijbewijs en 13 schadevrije jaren.

 5. Beste Sjefke,

  Er is een verschil tussen je auto delen en je auto verhuren. Als je een auto deelt met anderen kun je gebruik maken van de deelautoverzekering zoals beschreven in het bovenstaande artikel. De bestuurders bouwen dan afzonderlijk schadevrije jaren op. Als je je auto verhuurt, bijvoorbeeld via Snappcar, WeGo of MyWheels, kun je inderdaad een rittenverzekering afsluiten. Schades die door de huurders worden gemaakt gaan niet ten koste van je eigen no-caimkorting, omdat ze op de rittenverzekering worden geclaimd en niet op je gewone autoverzekering. De enige verzekeraar die een deelautoverzekering en een rittenverzekering aanbiedt is Centraal Beheer Achmea. Bij andere verzekeraars is deelgebruik en verhuur uitgesloten van particuliere autoverzekeringen.

  1. Manon schreef op 

   Beste Jen,

   Waar ligt juridisch gezien het onderscheid tussen delen en verhuren. In de polis van mijn verzekeraar staat dat bij verhuur niet verzekerd is, maar zonder daarbij een definitie van verhuur. Is er bij het delen van kosten voor verzekering, MRB, geschatte reparatiekosten, APK, benzinekosten op basis van kilometerprijs sprake van verhuur?

   1. Beste Manon,

    Dit is een erg lastig gebied. Ik raad u aan om hier informatie over in te winnen bij uw verzekeraar hoe zij hier over denken. Een definitie van verhuur is: Een overeenkomst waarbij de ene partij aan de andere partij een zaak ter beschikking stelt en daarvoor een vergoeding krijgt. Na afloop van de huurovereenkomst dient de zaak weer te worden teruggeven.

 6. Sjefke schreef op 

  De reden dat ik dit bericht plaatste is de opmerking die op jullie eigen website staat (https://www.independer.nl/autoverzekering/info/auto-verhuren.aspx):

  Let op dat alle schade die een huurder rijdt, wel op jouw naam komt te staan in het frauderegister. Dit kan gevolgen hebben voor elke nieuwe verzekering die je wilt afsluiten. Verzekeraars kunnen je aanvraag weigeren of een hogere premie vragen.

  Op deze manier lijkt het dat ik de reguliere verzekering alleen bij Centraal Beheer kan afsluiten (en laat Centraal Beheer daar nu veel te duur voor zijn). Aangezien zij zelf de deelautoverzekering aanbieden neem ik aan dat zij geen problemen hebben met autodelen. Feit blijft wel die (eventuele) registratie op MIJN naam in het frauderegister. Vandaar dat ik vind dat de huurder de verzekeringNEMER moet zijn.

  1. Sjefke schreef op 

   In deze zin bedoelde ik de ritverzekering (dus verhuur) in plaats van deelautoverzekering:

   Aangezien zij zelf de deelautoverzekering aanbieden neem ik aan dat zij geen problemen hebben met autodelenik

   1. Beste Sjefke,

    Ik begrijp wat u bedoelt. Wij zijn om diezelfde reden aan het onderzoeken of het op termijn mogelijk zal zijn om een bestuurdersverzekering aan te bieden. Het is wel zo handig als degene die de auto bestuurt tijdens een schade ook de gevolgen krijgt van deze schade en niet de eigenaar van de auto. Helaas bestaat zo’n verzekering op dit moment nog niet in Nederland.

    Als u de verzekering bij Centraal Beheer te duur vindt, kunt u de reguliere verzekering afsluiten bij een andere verzekeraar en alleen de rittenverzekering los afsluiten bij Centraal Beheer. Op onze website kunt u vergelijken welke reguliere autoverzekering het voordeligste voor u is. Ook kunt u ons bellen op 035-6265544, wij helpen u graag. Voor de rittenverzekering kunt u rechtstreeks contact opnemen met Centraal Beheer via 055-5798000.

 7. Sjefke schreef op 

  “Als u de verzekering bij Centraal Beheer te duur vindt, kunt u de reguliere verzekering afsluiten bij een andere verzekeraar en alleen de rittenverzekering los afsluiten bij Centraal Beheer”

  Daar lijkt het niet op. Zodra je een vraag (per email, ik ben niet zo’n belmens) stelt over autodelen krijg ik het antwoord dat dit niet wenselijk is en ze mij dus niet zullen accepteren.
  Dat was het antwoord van Zelf verzekeringen (was een van de goedkopere, maar heeft blijkbaar geen relatie met Independer en vond ik via een andere vergelijkingssite)

  EN van Interpolis (waar ik al jaren – en ook nog naar tevredenheid – verzekerd ben en dat kan dus wel eens WAS worden, mijn laatste auto, mijn scooter, aansprakelijkheid en inboedel).

  Ook al geef je duidelijk aan dat het risico tijdens verhuur door Centraal Beeer gedragen wordt (en daar is al weken de reply knop van hun email kapot).
  Via Independer kom ik als goedkoopste bij Ohra uit.
  Nog geen antwoord op de vraag (rechtstreeks aan OHRA per email) of zij GEEN probleem met autodelen hebben.
  Het is lastiger dan het lijkt :(

 8. Beste Sjefke,

  Wat vervelend dat u er tegen aanloopt dat dit blijkbaar in de praktijk niet geaccepteerd wordt. Wij hebben hierover ook contact opgenomen met verzekeraars en het blijkt inderdaad dat verzekeraars hier niet mee akkoord gaan.

  De reden hiervan is dat wettelijk is geregeld dat een slachtoffer van een ongeluk altijd rechtstreeks een claim mag indienen bij de WA-verzekeraar van de auto. Uw reguliere verzekeraar is dus wettelijk verplicht om een tegenpartij schadeloos te stellen, ongeacht het gebruik van de auto (particulier of verhuur). Zij kunnen deze schade vervolgens wel op u of op de rittenverzekering verhalen, maar zij blijven dus het eerste aanspreekpunt bij schade. De WA-verzekeraar is namelijk bekend bij de RDW als risicodrager en de rittenverzekeraar niet.

  Hoewel het in theorie mogelijk zou moeten zijn, houden verzekeraars dit in de praktijk inderdaad af. Bedankt voor het delen van uw ervaring, zodat wij klanten hier beter over kunnen informeren. Het ziet er inderdaad naar uit dat het verhuren van de auto in de praktijk alleen wordt geaccepteerd met een reguliere én rittenverzekering bij Centraal Beheer. Mijn excuses dat ik u hier niet beter over kon voorlichten.

 9. Sjefke schreef op 

  Dan hoop ik dan Independer en andere organisaties er eens op aandringen dat deze wet zodanig gewijzigd wordt dat wanneer er een extra verzekering van kracht is in verband met verhuur deze verzekering de hoofdverzekering is en het niet (meer) mogelijk is/wordt verhaal te halen bij de reguliere verzekering.
  Gedeelde auto’s zullen zoals ik in mijn eerste bericht al aangaf vaker voor gaan komen, aangezien Vadertje Staat het bewust onbetaalbaar maakt voor Jan-met-de-pet, dus zal er ook iets moeten gebeuren met betrekking tot de verzekeringswetgeving.
  Overigens is de ritverzekering van Centraal Beheer de bedrijfswagenverzekering, waarbij het woord bedrijfswagen niet verward dient te worden met BESTELwagen. een personenauto kan dus ook een bedrijfsauto zijn.
  Dit is duidelijk wanneer je op de Centraal Beheer voorwaarden klikt op MyWheels.
  Dus de ritverzekering is een ZAKELIJKE verzekering en die kun je als particulier niet afsluiten. In ieder geval niet permanent.
  Ik heb ooit ingeschreven gestaan als koeriersdienst (zzp) bij de KvK en kon toen de auto verzekeren (een stationwagon op geel kenteken) als bedrijfswagen tegen een fors hogere premie (voor het bedrag aan WA-premie zakelijk kon ik de auto in een particuliere verzekering bij Interpolis all-risks verzekern).
  Ondanks dat zaten er toch een paar pluspunten aan. Ik mocht Jan en alleman (ook niet-werknemers) met die auto laten rijden en dit durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen, maar volgens mij ook nog verhuren.
  Er was ook geen bonus/malusregeling van toepassing.
  Het zou dus eigenlijk mogelijk moeten zijn om als particulier een zakelijke (verhuur)verzekering af te kunnen sluiten.
  Op die maniet komt er ook weer meer concurrentie tussen de verzekeringen onderling en kunnen er ook gunstigere premies gevraagd worden.
  Dat de premie dan wat hoger is, is logisch.
  Geweigerd worden simpelweg, omdat je de kosten van het autobezit wil drukken is niet logisch.
  Wat ook niet logisch is, is dat Centraal Beheer (onderdeel van Achmea) autodelen wel toestaat en Interpolis (ook Achmea) en andere verzekeringen onder de Achmeavlag niet.

 10. Inge schreef op 

  Ik heb een vrij nieuwe auto gekocht en wil deze graag delen met mijn moeder, simpelweg omdat ik mijn woon-werkverkeer met het ov doe en de auto vaal werkeloos thuis staat. We zullen nauwelijks aan de 4000 km per jaar komen maar zij kan een auto niet langer betalen.

  Nu weet ik me niet goed raad met de verzekering eerlijk gezegd. Ik moet nog een verzekering afsluiten op deze auto maar ik ben nu al bang dat verzekeraars de boot af zullen houden.

 11. Hoi Inge,

  Als u de auto op uw naam zet, op uw naam verzekert en uzelf als hoofdbestuurder opgeeft, dan zal er geen probleem zijn, omdat uw moeder hem maar af en toe van u leent. Het is daarbij geen probleem dat u de auto zelf ook maar af en toe gebruikt. Gaat uw moeder er juist meer in rijden dan u? Dan kunt u de auto en verzekering beter op haar naam zetten en haar als hoofdbestuurder opgeven. Zij kan de auto dan ook zonder probleem af en toe aan u uitlenen. Een deelautoverzekering zal in uw situatie dus niet nodig zijn.

  1. Inge schreef op 

   Beste Jen,

   Dank voor dit antwoord, dat laatste de auto op haar naam zetten zal helaas niet gaan aangezien het mijn auto is en het dan direct bij haar vermogen wordt opgeplust wat problemen geeft want leg maar eens uit dat het mijn auto is aan instanties. We zullen er beiden evenveel in rijden.

 12. Beste Inge,

  In dat geval kunt u het beste voor de eerste optie gaan. Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen uw verzekeraar, maar u kunt wel een keuze maken in hoe u de situatie uitlegt.

  Als u aangeeft dat u de auto samen gaat delen, dat uw moeder om financiële redenen de auto niet op naam kan hebben en dat u allebei evenveel in de auto gaat rijden, kan dit verkeerd op uw verzekeraar overkomen. Zij horen daarin al snel ‘deelauto, meerdere bestuurders en financiële problemen’ daar zijn ze terughoudend mee.

  Als u gewoon aangeeft dat het uw auto is die u wilt verzekeren en dat uw moeder hem af en toe zal gebruiken, dan bent u ook eerlijk en zullen verzekeraars hier geen enkel probleem in zien.

  Ik hoop dat dit u helpt bij het vinden van een voordelige verzekering. Wilt u hulp bij het vergelijken en afsluiten? Bel ons dan gerust op 035-6265544, wij helpen u graag!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Vlot en tot de laatste cent accuraat"

Mevrouw Ferwerda-lammerts uit SELLINGEN
3 uur geleden, autoverzekering

"Overzichtelijke website met duidelijke keuze mogelijkheden. En toch de mogelijkheid van telefonische backup."

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
3 uur geleden, autoverzekering

"Snel en duidelijk."

Meneer Tuzuner uit ROTTERDAM
3 uur geleden, autoverzekering

"lekker snel geregeld!!"

Anoniem uit GRONINGEN
6 uur geleden, autoverzekering

"Is makkelijker alles doen"

Mevrouw Szafarczyk uit ZALTBOMMEL
12 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk, snel en goedkoop"

Anoniem uit WAALWIJK
15 uur geleden, autoverzekering

"Njej"

Meneer Alhamadi uit MADE
2019-10-18, autoverzekering

"Goed verzekering"

Meneer Kheder uit KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
2019-10-18, autoverzekering

"Alles top"

Mevrouw Blaszkow uit HELLEVOETSLUIS
2019-10-18, autoverzekering

"snel verzekerd"

Meneer Vergeer uit SAS VAN GENT
2019-10-18, autoverzekering

"Quick and easy. Many thanks! "

Meneer Kolesnikov uit LELYSTAD
2019-10-18, autoverzekering

"Hele goede site! Zeer tevreden"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-10-18, autoverzekering

"Alles wordt duidelijk aangegeven"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-10-18, autoverzekering

"Snel makkelijk overzichtelijk"

Mevrouw Peter uit METSLAWIER
2019-10-18, autoverzekering

"Je ontvangt altijd de juiste info en krijgt de juiste hulp."

Meneer Ghanmi uit WEERT
2019-10-18, autoverzekering