Autoverzekering: kan ik de auto van mijn kind verzekeren?
Tip een vriend:

Autoverzekering: kan ik de auto van mijn kind verzekeren?

Sommige ouders overwegen om voor hun kind een autoverzekering af te sluiten. Ze denken dat hun kind op deze manier minder premie hoeft te betalen. Het kind zou dan kunnen profiteren van de opgebouwde korting van de ouders. Maar is het mogelijk om als ouder een autoverzekering voor je kind af te sluiten? Kortgezegd: nee. Alleen de kentekenhouder van de auto kan de auto verzekeren. Dus als de auto op naam staat van het kind, kan alleen het kind zelf de auto verzekeren.

Partners kunnen wel elkaars auto verzekeren

Dit is een uitzondering op de regel. De partner van de kentekenhouder mag namelijk de auto wel verzekeren als diegene op hetzelfde adres woont.

De auto van het kind op naam van de ouder

Het komt voor dat ouders de auto van het kind op hun naam laten zetten. Zij verzekeren dan de auto en laten het kind erin rijden. Op deze manier betaalt hun kind minder premie wanneer het kind de autoverzekering zelf zou regelen. Kinderen hebben namelijk nog geen schadevrije jaren opgebouwd en krijgt dus geen no-claim korting op de premie. Toch is het verstandiger om de auto op naam van het kind te zetten en het kind zelf de auto te laten verzekeren. Zo bouwt ook het kind schadevrije jaren op. En hoe eerder je daarmee begint, hoe meer profijt je daar later van hebt.

Regelmatige bestuurder

Autoverzekeraars kijken bij het bepalen van de premie naar de leeftijd van de regelmatige bestuurder. Als het kind het meest in de auto zal rijden, is het kind de regelmatige bestuurder. Wil je als ouder de auto van je kind verzekeren, dan zul je dit ook moeten aangeven. Uiteindelijk bespaar je dan niets op de premie.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

24 Antwoorden op “Autoverzekering: kan ik de auto van mijn kind verzekeren?”

 1. G schreef op 

  Ik heb een vraag. Bij welke leeftijd van een kind is de premie gelijk aan een ouder?
  Is dit als ze 21 jaar zijn?

  1. Beste G,

   Dit verschilt per verzekeraar. De meeste verzekeraars rekenen een toeslag voor jonge bestuurders tot een door hen bepaalde leeftijd. Als u advies wilt bij het vergelijken van autoverzekeringen, kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op het nummer 035-626 55 44 en helpen u graag verder.

 2. W. schreef op 

  Als je 2 verzekeringen op je naam hebt staan en je zoon of dochter krijgt een ongelukje met de ene auto, gaat dan de no-claimkorting van beide verzekeringen omlaag?

  1. Beste W.,

   Als er een schade wordt gemaakt met uw ene auto, dan heeft dit geen invloed op de schadevrije jaren en no-claimkorting van uw andere auto.

 3. J. schreef op 

  De auto staat op de naam van de ouder staat en de verzekering ook, maar de tenaamstelling wordt naar het kind overgezet. Is de verzekering dan nog rechtsgeldig?

  1. Beste J.,

   In deze situatie is het voor een verzekeraar van belang dat de hoofdbestuurder van de auto ook de kentekenhouder en verzekeringnemer is.
   Als uw kind de hoofdbestuurder van de auto is, dan zal hij/zij de auto ook moeten verzekeren op zijn/haar naam. Verzekeraars willen dan vaak ook dat het kenteken op naam van uw kind staat. U kunt het best even contact opnemen met uw verzekeraar om te informeren hoe zij dit kunnen regelen.

 4. Phylicia schreef op 

  Beste j,

  Drie jaar geleden heb ik de auto van mijn dochter verzekerd. Mijn dochter woonde toen nog thuis en de auto staat op haar naam. Nu is zij uitwonend moet zij nu de autoverzekering omzetten om fraude te voorkomen?

  Groet,

  Phylicia

  1. Beste Phylicia,

   Wij raden u wel aan om dit te bespreken met uw verzekeraar. U weet dan in ieder geval zeker of de auto goed verzekerd is bij een eventuele schade.

   Los daarvan is misschien het wel een goed idee om de auto op naam van uw dochter te verzekeren. Zij is de hoofbestuurder en heeft ook de auto op haar naam staan. Als zij nu ook de verzekering op haar naam krijgt, begint zij ook met het opbouwen van schadevrije jaren op haar eigen naam.

 5. Tim schreef op 

  Even checken of het onderstaande mogelijk is. Ik geef mijn zoontje van 3 een 30 jaar oude motor cadeau. Die kost een paar honderd euro en is vrijgesteld van wegenbelasting. De motor gaat op zijn naam en hij betaalt per jaar een paar tientjes verzekering per jaar. Uiteraard rijdt hij er niet op tot zijn 18e. Hij heeft immers geen rijbewijs. Maar ook zonder rijbewijs mag je kentekenhouder zijn. Schadevrije jaren worden opgebouwd omdat er al die jaren niet geclaimd wordt. Op zijn 18e verkoopt hij de motor en bij aanschaf van een nieuw voertuig ontvangt hij 75% premiekorting o.b.v. 15 opgebouwde schadevrije jaren. Is dit mogelijk?

  1. Beste Tim,

   Het is volgens ons niet mogelijk om een autoverzekering aan te vragen op naam van uw zoontje. Onze kennis over motorverzekering is minder groot, maar wij gaan er toch vanuit dat daarvoor enigszins dezelfde regels gelden.
   Als het al mogelijk is om het kenteken van de motor op naam van uw zoontje te krijgen (volgens informatie van de RDW moet hij dan minimaal 18 jaar zijn), dan zal u bij het aanvragen van de verzekering moeten aangeven wie de hoofdbestuurder is. Als u hierbij de gegevens van uw zoontje opgeeft, zullen zij hier niet mee akkoord gaan. U zoontje is namelijk minderjarig en hij heeft geen geldig rijbewijs. Als u uw eigen gegevens opgeeft, zal de verzekering op uw naam komen te staan en bouwt u als hoofdbestuurder ook de schadevrije jaren op.

 6. Chantal schreef op 

  Mijn auto staat op mijn naam maar is verzekerd op mijn moeder haar naam,
  dit is inmiddels al 3 jaar zo, nu vraag ik mij af, kunnen wij de verzekering omzetten zonder problemen? Want voor zover ik weet (mocht de huidige verzekeringsmaatschappij er achter komen) kun je een boete oplopen? Ik wil nu wel erg graag schade vrije jaren opbouwen en op deze manier gaan die nl. alleen naar mijn moeder.

  En zeggen dat de auto is “verkocht” aan mij gaat niet voor zover ik weet, want daarvoor heb je weer een vrijwaring voor nodig, correct?

  Dus hoe kan ik zonder problemen de autoverzekering wijzigen op mijn naam?

 7. Beste Chantal,

  Het is inderdaad verstandig om dit zo snel mogelijk in orde te maken, anders loopt u risico dat u bij schade geen uitkering krijgt van uw verzekeraar. U kunt bij uw huidige verzekeraar aangeven dat u graag wilt overstappen naar een andere verzekeraar. U heeft dan geen vrijwaringsbewijs nodig. U kunt uw verzekering (na een eventuele opzegtermijn) beëindigen en een nieuwe verzekering aanvragen op uw eigen naam bij een andere verzekeraar. Vanaf dat moment bouwt u uw eigen schadevrije jaren op. Wilt u bij uw huidige verzekeraar blijven? Dan kunt u het beste eerlijk zijn over de situatie. Zij kunnen dit dan op de juiste manier voor u in orde maken.

 8. Faye schreef op 

  Ik heb 9 jaar schadevrij gereden in 2 verschillende auto’s, maar de verzekering heeft altijd op de naam van mijn vader gestaan (in totaal zijn er 2 auto’s op mijn vaders naam verzekerd). Nu wil ik een auto aanschaffen en laten verzekeren op mijn naam. Is het mogelijk dat ik de schadevrije jaren die ik heb opgebouwd op mijn 2 voorgaande auto’s (die verzekerd waren op mijn vaders naam) mee kan nemen naar mijn nieuwe verzekering?

  Is het mogelijk dat mijn vader dus eigenlijk zijn 9 schadevrije jaren aan mij afstaat? Ik heb namelijk gelezen dat het mogelijk is om schadevrij jaren af te staan aan een ander (partner) is het ook mogelijk om als ouder ze af te staan aan hun kind?

 9. Beste Faye,

  In principe zijn schadevrije jaren alleen overdraagbaar voor partners op hetzelfde adres. Stond u als regelmatige bestuurder geregistreerd op de polis? Dan maakt u kans dat de verzekeraar bij uitzondering wel de schadevrije jaren op uw naam over wil zetten. Dit zou u bij de verzekeraar voor kunnen leggen.

 10. Richard Harder schreef op 

  Als ik mijn auto vandaag verzekerd en ik zie dat ik schade aan mijn auto heb word dit dan vergoed door de nieuwe verzekeraar?

 11. Beste meneer Harder,

  Als de schadedatum na de ingangsdatum van de verzekering ligt dan kunt u deze schade claimen bij uw verzekeraar. De verzekeraar bepaald uiteindelijk of u de schade wordt vergoed.

 12. Feenstra schreef op 

  Beste,
  Ik heb van de autodealer te horen gekregen dat het mogelijk is om de verzekering op de naam van de ouder te zetten met het kind als hoofdbestuurder, zo bouw je wel schadevrije jaren op.

  Kan je mij hier verder over informeren?

  Met vriendelijke groet,
  Esmée

 13. Beste Esmée,

  De meeste verzekeraars accepteren verzekeringen alleen als de kentekenhouder zelf de verzekering aanvraagt. Via Independer is het daarom helaas niet mogelijk om de verzekering op naam van een van uw ouders af te sluiten met u als hoofdbestuurder. Volgens mij kunt u dit bij Centraal Beheer rechtstreeks wel op die manier aanvragen. U kunt contact met hen opnemen om te vragen hoe dit precies werkt. Zij zijn bereikbaar op 055-5798888.

 14. JACK GOOSENS schreef op 

  had een vraagje
  sinds enkele maanden heeft onze zoon zijn rijbewijs.
  kan hij rijden in onze auto.de auto is verzekerd maar staat op naam van mijn vrouw
  met v.g jack goosens

 15. Beste Jack,
  Goed dat u het even vraagt! Allereerst natuurlijk felicitaties voor uw zoon. Als hij af en toe in de auto rijdt, is dit geen probleem. Als hij echt de regelmatig bestuurder wordt van de auto, dan moet dit wel aangepast worden bij de verzekering.
  Als u nog vragen heeft, hoor ik het graag.

 16. Ali schreef op 

  Hallo,
  Ik heb een vraagje,
  Mijn vader heeft vandaag een auto gekocht maar hij kan niet een rijbewijs halen omdat hij een problemen heeft in zijn ogen en ik heb wel een rijbewijs.
  Als mijn vader de verzekering wil aanvragen dan moet hij het op zijn naam staat, toch??
  Maar hij is niet de hoofdbestuurder van die auto en ik ga wel die auto rijden en ik moet mijn gegevens invullen omdat ik de hoofdbestuurder zal zijn.
  Moet hij dan extra geld betalen voor de verzekering?? Ik wil nu wel erg graag schade vrije jaren opbouwen, kan dat als ik niet de kentekenhouder en verzekeringnemer ben maar wel de hoofdbestuurder??

  Kan je mij hier verder over informeren?

  Met vriendelijke groet,
  Ali

 17. Ronnel Holgado (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ali,
  Wat vervelend dat je vader last heeft van zijn ogen. Ik hoop dat het gauw beter gaat.
  Zolang je vader last heeft van zijn ogen is het misschien niet handig dat hij gaat rijden. Daarvoor kan hij het beste eerst een huisarts voor bellen.

  Als jij de hoofdbestuurder bent, moet de auto op jouw naam staan. En jij zal de auto moeten verzekeren. Op deze manier bouw jij de schadevrije jaren op en gaat je premie elk jaar omlaag.

  Mocht je meer vragen hebben, kun je ons bellen op 035-6265544 of stuur een WhatsApp op telefoonnummer 06-82846244. Ik hoor het graag als je nog vragen hebt.

 18. Antwan Bodar schreef op 

  Hallo
  Ik heb een vraag
  mijn zoon kan niet verzekert worden.
  om dat hij 3x een aanrijding heeft gehad in kort tijd p.s niet met zijn auto maar met mijn auto nu word hij gewijgerd .mijn vraag is hoe lang blijft dat staan.
  Ik kan er niet over vinden

  Met vriedelijke geroet

  Antwan

  1. Beste Antwan,
   Dat is een vervelende situatie. De schades over de laatste 5 jaar moeten altijd opgegeven worden bij de verzekeraars. Het is vaak wel mogelijk om dit voor te leggen als er een bepaalde tijd overheen is gegaan. Elke situatie is wel anders. Je kan ons ook bellen op 035-6265544. Dan kijken wij welke mogelijkheden we zijn.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Uitstekend Snelle en vakkundige afhandeling"

Dhr. Wulterkens uit APELDOORN
6 minuten geleden, autoverzekering

"Uitstekend "

Anoniem uit ROTTERDAM
10 uur geleden, autoverzekering

"Overzichtelijk. Waarbij ik goed de verschillen tussen de diverse aanbieders kon vergelijken. "

Anoniem uit AMSTELVEEN
11 uur geleden, autoverzekering

"Wordt goed geholpen met alles."

Anoniem uit VAALS
2020-01-19, autoverzekering

"omdat het makkelijk en betrouwbaar is"

Anoniem uit RUURLO
2020-01-19, autoverzekering

"Zeer snel verzekerd "

Anoniem uit ALMERE
2020-01-19, autoverzekering

"Een goede verzekeraar ! "

Meneer Alouane uit ROTTERDAM
2020-01-19, autoverzekering

"prettige vergelijkingsmogleijkheden. Wel jammer dat niet alle verzekeraars (zoals de mijne) niet meegenomen kon worden. Werd toch weer een stuk handmatig uitzoeken."

Anoniem uit RIJSSEN
2020-01-19, autoverzekering

"Erg blij met fbto"

Mevrouw Wilbers uit HELMOND
2020-01-19, autoverzekering

"Snel en duidelijk"

Mevrouw Engels uit BROEKHUIZEN LB
2020-01-19, autoverzekering

"Afsluiten ging zeer makkelijk. Snel de voordeligste verzekering gevonden. "

Mevrouw Leeflang uit DIEREN
2020-01-18, autoverzekering

"Mooie duidelijke site. Je wordt snel door de zeer transparante aanvraag geleid. "

Anoniem uit DIEREN
2020-01-18, autoverzekering

"Zeer fijn "

Mevrouw Kok uit ROERMOND
2020-01-18, autoverzekering

"ging perfect"

Meneer Pels uit LEUSDEN
2020-01-18, autoverzekering

"Goed"

Meneer Laktit uit UTRECHT
2020-01-18, autoverzekering