Autoverzekering: kan mijn partner een verzekering voor mijn auto afsluiten?
Tip een vriend:

Autoverzekering: kan mijn partner een verzekering voor mijn auto afsluiten?

Als je een auto koopt komt die op jouw naam te staan. Jij bent dan de kentekenhouder. De kentekenhouder is verplicht om te zorgen voor een autoverzekering. De auto moet minimaal WA verzekerd zijn. Maar hoe werkt het als je op naam van je partner een autoverzekering wilt afsluiten?

Alleen bij partners op hetzelfde adres

Bij de meeste autoverzekeraars kan ook de partner van de kentekenhouder de autoverzekering afsluiten. Verzekeraars gaan er namelijk ook al van uit dat partners in elkaars auto rijden. De verzekeraar stelt alleen wel altijd de voorwaarde dat de partner die de verzekering afsluit op hetzelfde adres woont als de kentekenhouder.

Voordeel bij tweede auto

Als je een tweede auto hebt die op jouw naam staat kan het slim zijn om deze op naam van je partner te verzekeren. Als de eerste auto ook al op naam van je partner verzekerd is, heeft je partner namelijk meer schadevrije jaren opgebouwd dan jij en krijgt je partner dus meer korting op de premie. Als je ook de tweede auto op naam van je partner verzekert dan geldt dezelfde korting op de premie (no-claim korting) als bij de eerste auto.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

91 Antwoorden op “Autoverzekering: kan mijn partner een verzekering voor mijn auto afsluiten?”

 1. sam schreef op 

  hoi, mijn vader heeft een auto botsing gehad en de auto is op het naam van mijn broer dus de verzekering ook. en dus wonen we ook in dezelfde adres. mijn vraag: wordt dat weldoor de verzekering??

  1. Gerda schreef op 

   Hallo vraaag je ik heb wel al 17 jaar een rijbewijs….maar kan geen autovetzekering ivm door achmea die zegt dat ik fraide heb geplecht…….maar mag ik dan wel in de auto van mij vriend of schoinzoon rinden

 2. Beste Sam,
  Aangezien de auto en de verzekering op naam van je broer staan zal de schade op zijn polis afgehandeld worden.
  Bij het aanvragen van een verzekering op je eigen naam zul je hier in principe geen last van hebben. De verzekeraar kijkt niet alleen naar het adres maar bijvoorbeeld ook naar de geboortedatum.

 3. Antoinne schreef op 

  Hoi,

  Ik heb een tijd geleden een botsing gehad en heb nu -5 schade vrije jaren.
  Is het mogelijk dat wanneer ik een nieuwe auto koop deze op naam van mij echtgenote te kopen en te verzekeren als 2e auto?

  gr,

  Antoinne

  1. Beste Antoinne,

   Als u een tweede auto krijgt, kunt u die verzekeren op naam van uw partner. Het is hierbij wel belangrijk dat u uw eigen verzekering niet gaat beëindigen, Dan komen uw -5 schadevrije jaren namelijk vrij en zal de nieuwe verzekeraar deze overnemen op de verzekering op naam van uw partner. Wij raden u aan om even contact op te nemen met uw verzekeraar om uw situatie te bespreken. Zij kunnen u dan verder informeren over de mogelijkheden voor een verzekering op naam van uw partner.

 4. Sander schreef op 

  hoi,

  onze autoverzekering staat op naam van mijn vrouw. Een tijd geleden is er iemand tegen onze geparkeerde auto aangereden. Mijn vrouw heeft samen met de ‘dader’ het schadeformulier ingevuld. Toen bleek dat haar rijbewijs al enige tijd verlopen was. Ze heeft wel het schadeformulier ingevuld (en haar rijbewijs onmiddelijk verlengd). Mijn eigen rijbewijs is wel gewoon geldig en ik ben met haar in gemeenschap van goederen getrouwd en rij ook gewoon in de auto. Bovendien stond onze auto zonder bestuurder aanwezig geparkeerd op het moment van de aanrijding. Ik heb contact opgenomen met onze verzekeraar en zij weigeren nu te bemiddelen in deze zaak omdat mijn vrouw niet verzekerd was op het moment van de aanrijding omdat haar rijbewijs niet gedlig was. Kan ik aanspraak maken op het feit dat mijn eigen rijbewijs wel geldig was en wij samen deze auto bezitten? Als de verzekering claimt dat er de auto niet verzekerd was ten tijde van het niet geldig zijn van het rijbewijs van mijn vrouw, heb ik dan recht op restitutie van onze verzekeringskosten over die periode?

  Ik hoor graag van jullie! Bedankt,

  Sander

  1. Beste Sander,

   Wat vervelend dat uw verzekeraar u niet verder wil helpen. Ik denk dat het geen verschil maakt dat u wel een geldig rijbewijs heeft, maar zeker weten doe ik dit niet. Daarnaast denk ik dat u het best nogmaals kunt bellen met uw verzekeraar om de situatie uit te leggen. Als zij toch niet mee willen werken, kunt u de verzekeraar van de tegenpartij benaderen om de schade direct met hen af te handelen
   Waarschijnlijk krijgt u geen premie terug, als u hier om vraagt. Als uw vrouw zelf een schade zou hebben veroorzaakt, had de verzekeraar de schade wel moeten behandelen voor de benadeelde tegenpartij. Ook al geven zij nu dus aan dat zij niet verzekerd is, de verzekeraar loopt wel risico.

 5. Remco schreef op 

  Goedendag,

  Wij willen graag een 2de auto kopen. Mijn partner heeft net haar rijbewijs en nog niks opgebouwd aan schadevrijejaren. Ik heb 13 schade vrije jaren en 85% bonus malus korting.
  Stel nu dat ik de auto op mijn naam schijf krijg ik dezelfde korting maar wat als er met auto 2 schade wordt gereden hoe zit het dan met de korting van auto 1 en auto 2?
  Hoop senl van u te horen

  groetjes Remco

  1. Beste Remco,

   Veel verzekeraars hebben voor dit soort situaties een tweede autoregeling. Dit houdt in dat uw partner dezelfde no-claimkorting als u krijgt op de verzekering van de tweede auto. Hier kunt u alleen gebruik van maken als u beide auto’s bij dezelfde verzekeraar verzekert. Wij raden u aan om met uw verzekeraar te bellen om te vragen of zij u hiermee verder kunnen helpen.

 6. tigo schreef op 

  goede avond,

  ik kan geen auto op naam zetten omdat ik voor 5 jaar geleden een rekening te laat heb betaalt wegens omstandig heden… ik baal er nu wel van. maar nu is men vraag kan mij partner (samenwonend) zonder rijbewijs de auto laten verzekeren, en aan geven dat ik de bestuurder ben ? wat zijn daar de regels van ?

  mvg tigo

  1. Beste Tigo,

   Via ons is het helaas niet mogelijk om uw auto op deze manier te verzekeren. Veel verzekeraars willen namelijk dat de verzekeringsnemer/kentekenhouder ook een rijbewijs heeft. Misschien kunt u direct een verzekeraar bellen om uw situatie uit te leggen en te vragen of zij hier mogelijkheden voor hebben.

 7. Zwollevriend schreef op 

  Hallo,

  Mijn partner en ik hebben allebei een eigen auto en ieder heeft een auto op eigen naam staan. Nu willen we naar een nieuwe autoverzekering kijken. Het idee is dat we samen overgaan naar een verzekeringsmaatschappij (we zitten nu allebei bij twee verschillende maatschappijen).

  De vraag die daarbij komt is: zijn wij dan niet voordeliger uit en kunnen we ook korting krijgen als we allebei een auto op onze naam hebben staan, of moeten dan beide auto’s op een naam staan?

  Wie kan ons helpen en uitleggen hoe dit werkt?

  1. Beste Zwollevriend,

   Als u beide een auto op uw eigen naam heeft, bouwt u ook ieder uw eigen schadevrije jaren op. Aan de hand van deze schadevrije jaren krijgt u no-claimkorting op de premie. Als u uw auto’s beide bij dezelfde verzekeraar verzekert, kunt u voordeliger uit zijn. Veel verzekeraars kunnen u namelijk een tweede autoregeling aanbieden. Hierbij hoeven beide auto’s niet op een naam te staan, maar is het wel belangrijk dat u beide op hetzelfde adres woont. In de volgende situatie kan dit voor u een voordeel opleveren.

   Stel u heeft 6 schadevrije jaren en krijgt daardoor 60% no-claimkorting. U partner heeft 4 schadevrije jaren en krijgt daardoor 50% no-claimkorting. Met een tweede autoregeling kan uw partner dan ook 60% no-claimkorting krijgen, omdat u dit ook heeft. Sommige verzekeraars stellen wel een maximum aan de no-claimkorting die de tweede auto kan krijgen. Daarom is het verstandig om dit eerste te bespreken met de verzekeraar, voordat u de verzekering afsluit. Als u hier nog vragen over heeft, kunt u bellen met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op het nummer 035-626 55 44. Wij helpen u graag.

 8. Saar schreef op 

  Hallo,

  Mijn collega heeft twee auto’s. Zij wil haar tweede auto op mijn naam zetten. Wat zijn de voor -en nadelen hiervan? Stel zij krijgt een boete, wordt deze naar mijn adres verstuurd? Ik heb pas 1 jaar mijn rijbewijs heeft dit ook gevolgen hiervoor? Ik rij zelf niet in haar auto

 9. Beste Saar,

  Mijn advies zou zijn om het kenteken op naam van uw collega te laten staan en de auto op haar naam te verzekeren. Zij gaat er namelijk in rijden. Zo bouwt ze haar eigen schadevrije jaren op en als ze schadevrije jaren verliest heeft dat geen negatieve consequenties voor u. Ook de belasting en eventuele boetes komen dan bij haar terecht en niet bij u.
  Kiest u er wel voor om het kenteken op uw naam te zetten? Dan bent u ook zelf verzekeringsplichtig. Er zijn maar weinig verzekeraars die een aanvraag accepteren waarbij de kentekenhouder en de regelmatig bestuurder afwijkend zijn. Dat betekent dat u minder keuze hebt tussen verzekeraars en daardoor vaak duurder uit bent met de premie. Ook wordt de premie waarschijnlijk duurder, omdat u pas net uw rijbewijs heeft. Als de verzekering op uw naam staat, zullen ook de registraties rondom de verzekering op uw naam komen te staan. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan schades en schadevrije jaren, maar ook bijvoorbeeld aan een eventuele weigering of opzegging door een verzekeraar.
  Als uw collega schadevrije jaren heeft, dan kan zij waarschijnlijk gebruik maken van een tweede autoregeling (korting). Wij willen haar daar graag over informeren en bij helpen. U kunt hierover bellen met onze klantenservice op het telefoonnummer 035-6265544.

 10. Jean carlo josefina schreef op 

  Heey ik heb een vraag ik ga binnen kort
  In de schuldsonering 3 jaar lang voor me schuld
  Dus dat betekening dat ik geen auto op
  Me naam staan maar kan ik wel auto kopen
  Dat mij broer 2 auto op hem naam staat
  En dat hij die auto ga verzeker en dat hij de
  Wegenbelasting betaal maar ik geef hem wel die
  Geld permaand.mag dat ik woonsamen met me
  Vriendin als ik haar vraag om mij auto op haar
  Naam zet dan bij haar ga verzekering op haar naam
  Kan dat om dat ik geen 3 jaar geen auto om me naam
  Mag staan door die schuldsonering maar ik wil wel auto
  Kopen maar op haar naam we zijn niet getrouw dag wel denk ik
  Ik zit te denken dat ik me broer mij auto op heb naam zet ik wil wel mee betalen
  Zonder dat belasting moeilijk over doet.

 11. Beste Jean Carlo Josefina,

  Uw contactpersoon bij de schuldsanering weet meer over wat er mag en kan in uw situatie. Als u zelf geen auto op uw naam mag hebben, geldt dit waarschijnlijk ook voor de partner waarmee u samenwoont. Of u wel een auto kunt kopen op naam van uw broer is de vraag. Er komen veel kosten kijken bij een auto, zoals wegenbelasting, verzekeringspremie en brandstof. Als u daaraan mee wilt betalen kunt u dit het beste van te voren bespreken met uw schulphulpverlener.

  Helaas zijn er bijna geen verzekeraars die een auto willen verzekeren als de aanvrager of kentekenhouder iemand anders is dan de hoofdbestuurder van de auto. Uw broer kan dus wel een auto kopen en verzekeren, maar als u de auto regelmatig gebruikt moet u dit aangeven bij de verzekeraar. Er zijn niet veel verzekeraars die dat accepteren. Als de auto op naam van uw partner staat en zij hem verzekert, is het voor verzekeraars geen probleem als u in de auto gaat rijden.

 12. andi schreef op 

  Hallo,

  Ik woon sinds 2 jaar in het buitenland maar ik heb nog een huis in Nederland dat bewoond is door mijn dochter. In Nederland heb ik nog een auto die op mijn naam staat. Nu wil ik mijn Nederlandse auto inruilen maar de nieuw auto kan niet op mijn naam staat omdat ik niet meer in Nederland ingezeten ben. Kan ik de nieuwe auto op de naam van mijn dochter en de verzekering op mijn naam zetten? De nieuwe auto is alleen gebruikt door mij en mijn vrouw als we met vakantie in Nederland zijn want mijn dochter heeft haar eigen auto.

 13. Beste Andi,

  Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om een verzekering op uw naam af te sluiten als het kenteken op naam van uw dochter staat. Wilt u meer informatie? Bel ons dan gerust op 035 – 626 55 44. We helpen u graag bij het vinden van de voordeligste verzekeraar in uw situatie.

 14. Louise schreef op 

  Hallo,
  Sinds 2008 staat de autoverzekering van onze auto op mijn naam . Mijn man rijdt ook in de auto.
  Ik heb echter een aantal schades gehad de afgelopen jaren. Hierdoor betaal ik meer premie.

  Als ik nu de verzekering over laat zetten op mijn man waar begint hij dan mee met aantal vrije schadejaren?
  Of gaan die schades gewoon over op zijn naam?

 15. Beste Louise,

  Verzekeraars beschouwen partners op hetzelfde adres als één risico. In de praktijk wordt er namelijk meestal door beide partners gebruik gemaakt van de auto. Verzekeraars bekijken dus niet alleen de registraties op naam van de aanvrager, maar ook op diens adres. Als zij op basis van uw adres registraties vinden van schades of van een negatief aantal schadevrije jaren, dan zullen zij dit risico meewegen in de beoordeling. Het is dus belangrijk om de schades en negatieve schadevrije jaren altijd op te geven in de aanvraag. Op die manier is de kans het kleinst dat uw aanvraag achteraf wordt afgewezen. Als er geen negatief aantal schadevrije jaren is, kunt u gerust de schadevrije jaren van uw man opgeven als dit er meer zijn dan die van u. U kunt de verzekering dan aanvragen op zijn naam of hij kan de schadevrije jaren aan u overdragen voor een verzekering op uw naam.

 16. brady schreef op 

  Hallo..

  Mijn vraag is ik heb vorig jaar 9 okt 2013 auto ongeluk gehad nu zijn de verzekeringen er nog niet overuit en komt er een rechtzaak als ik nu een auto zou kopen kan ik dat dan wel op mijn naam en op mijn naam verzekeren?

  En mijn 2e vraag is
  Ik wil een auto kopen van een kennis van mij nu moet hy even opnieuw de papieren opvragen en hy is niet verzekerd zou ik dat op mijn naam kunnen verzekeren om in ieder geval naar huis te mogen rijden?

 17. Beste Brady,

  We hebben helaas onvoldoende informatie om deze vragen te beantwoorden. Het kan lastig zijn om een verzekering af te sluiten als er een lopende rechtzaak is. Het hangt er echter maar net vanaf om wat voor soort zaak het gaat. U kunt ons het beste even bellen op 035-6265544, dan kunnen we u beter helpen.

  Via Independer is het helaas niet mogelijk om een verzekering af te sluiten voor een auto van een kennis. U kunt in principe alleen een verzekering afsluiten voor uw eigen auto of voor een auto van een partner op hetzelfde adres. Alleen in bijzondere gevallen worden daar uitzonderingen op gemaakt.

 18. Gijs schreef op 

  Beste,
  Wij hebben net een tweede auto gekocht. Beide auto’s staan op naam van mijn partner. Ik ben degene die het meest in auto 1 rijd. Mijn partner is de regelmatige bestuurder van auto 2. Beide auto’s zijn nu verzekerd op naam van mijn partner, maar auto 2 is bij een ander bedrijf verzekerd, omdat deze goedkoper is. Wij willen auto 1 nu ook daar verzekeren, maar dan op mijn naam. We hebben geen schadevrije jaren vanwege een schade afgelopen jaar. Zo bouwen we dus beide schadevrije jaren tegelijk op. Mijn vraag is: kunnen we auto 1 die op mijn partners naam is verzekerd bij bedrijf X opzeggen en dezelfde dag op mijn naam bij bedrijf Y verzekeren?

 19. Beste Gijs,

  U kunt inderdaad de auto waar u het meeste in rijdt op uw eigen naam verzekeren in plaats van op naam van uw partner. U kunt eerst een aanvraag doen bij bedrijf y op uw naam. Is de aanvraag geaccepteerd? Dan kunt u de verzekering bij bedrijf x op uw partners naam opzeggen. Dat lukt in de meeste gevallen gewoon allemaal binnen een dag. U kunt voor de zekerheid eerst navragen of uw partner geen opzegtermijn heeft bij bedrijf x. Zo voorkomt u dat u dubbel verzekerd bent.

 20. Marielle schreef op 

  Beste Independer,

  Mijn ex partner heeft een jaar of acht geleden een rijontzegging gehad van een paar maanden voor rijden onder invloed. Hij geeft aan dat het nu heel moeilijk en duur is om zijn auto verzekert te krijgen en heeft mij gevraagd om de verzekering op mijn naam te zetten en mij maandelijks hiervoor te betalen. Wat zijn de mogelijkheden? En als ik de auto op mijn naam zet, wat zijn dan de gevolgen voor mij?
  Ik heb zelf nu bijna twee jaar een auto en tot nog toe schadevrij gereden.

 21. Beste Marielle,

  De eigenaar moet in principe de auto verzekeren. Als uw ex-partner de hoofdbestuurder wordt van de auto moet dit opgegeven worden aan de verzekering. Het is belangrijk de aanvraag echt naar waarheid in te vullen, er kunnen anders grote problemen ontstaan bij een eventuele schade.

 22. bas nijhuis schreef op 

  hallo!!

  ik heb een vraag ik sta ingeschreven bij mijn in duitsland maar ik woon bij mijn vriendin nederland ik wil een auto en de auto op haar naam zetten en de verzekering ook en dan wil de in gaan rijden kan dat zonder problemen te krijgen ???

  1. Beste Bas,

   Als u het meeste in de auto gaat rijden dan moet u dit ook opgeven bij de verzekeraar. Wij hebben voor u rondgebeld met een aantal verzekeraars. De verzekeraars gaven aan dat zij de auto niet willen verzekeren. Dit komt omdat u als vaste bestuurder niet in Nederland staat ingeschreven. Helaas kijkt de verzekeraar niet waar u woont, maar waar u staat ingeschreven. De verzekering kan alleen aangevraagd worden als uw vriendin zelf de hoofdbestuurder is.

 23. Emil schreef op 

  Beste Independer,

  Onlangs laat mijn autoverzekering weten dat de premie van onze tweede gezinsauto (van mijn vrouw als kentekenhouder en regelmatige gebruiker) ‘zomaar’ flink heeft verhoogd met bijna 15 euro per maand! Ze zeggen dat het tot nu toe te goedkoop is geweest en veel mensen hebben te veel beroep gedaan op de verzekering en dus veel declaraties hebben gemaakt op hun verzekering. Ik dacht toen, kan dit echt zomaar? Ik krijg een keus om bij hen te blijven met de hogere premie voor de tweede gezinsauto of verhuizen naar een andere autoverzekering. Ik kies voor de tweede omdat ik boos ben op hun manier van behandeling!

  Nu wil ik de auto van mijn vrouw los verzekeren. Ik weet niet hoe ik hem moet verzekeren. De auto staat verzekerd bij mij als verzekeringsnemer en heeft 7 schadevrij jaren. Ikzelf heb 23 schadevrij jaren voor de eerste auto op mijn naam. Moet ik de auto van mijn vrouw verzekeren met mij als verzekeringshouder en mijn vrouw als regelmatige gebruiker om de no-claim korting en schadevrij jaren te behouden? Of moet mijn vrouw nu haar auto zelf verzekeren? Kan ze de 7 schadevrij jaren dan behouden? Of zou ze de 7 schadevrij jaren verliezen en daarmee ook de no-claim korting van mij? Bestaat nog een autoverzekering voor vrouwen met voordeel dan gewone autoverzekering? Graag wil ik weten hoe ik het beste moet aanpakken. Hartelijk dank voor de informatie!

 24. Beste Emil,

  U mag bij een algehele premieverhoging inderdaad altijd per direct overstappen. Als u en uw vrouw op hetzelfde adres wonen, maakt het niet uit op wiens naam u de nieuwe verzekering aanvraagt. Uw 23 schadevrije jaren blijven bij uw huidige verzekeraar in gebruik, dus voor de auto van uw vrouw kunt u alleen de 7 schadevrije jaren gebruiken. Het is wel belangrijk dat u aangeeft dat zij de hoofdbestuurder van de auto is en wie de kentekenhouder van de auto is. Vraagt u de verzekering op uw naam aan? Dan zullen de 7 schadevrije jaren op uw naam worden geregistreerd. Vraagt u de verzekering aan op haar naam, dan worden de schadevrije jaren op haar naam geregistreerd. U kunt ook met beide auto’s overstappen naar een andere autoverzekeraar. Er zijn meer verzekeraars die een tweede autoregeling aanbieden, zodat u voor beide auto’s de maximale korting krijgt. Wilt u weten wat in uw situatie het voordeligst is? Bel ons dan gerust op 035-6265544. Wij helpen u graag.

 25. ron schreef op 

  Vorig jaar schade gereden ivm hagelbui zijkant bekrast aan stenenblok! Heb nu -3 schade jaren maar schade is niet uitbetaald! ivm wanbetaling is dit terecht??

  Nix uitgekeert wrm dan -3 schade jaren??

  Mvg

 26. Beste Ron,

  Wat vervelend dat u terug bent gevallen naar een negatief aantal schadevrije jaren. Wij weten niet het volledige verhaal. Echter mogen verzekeraars niet uw schadevrije jaren aanpassen als er geen uitkering heeft plaatsgevonden. U kunt het beste contact opnemen met uw verzekeraar. Vraag na bij uw verzekeraar waarom zij de schadevrije jaren aanpassen als er geen schade is uitbetaald. Wij hopen dat u eruit komt met uw verzekeraar.

 27. Romy schreef op 

  Hallo,

  Ik zou graag binnenkort mijn eerste auto willen kopen. Ik woon momenteel samen met mijn vriend, die zelf al een auto heeft en al 8 schadevrije jaren heeft opgebouwd.

  Is het mogelijk om de nieuwe auto wel op mijn naam te zetten, maar te verzekeren onder de naam van mijn vriend? Zo ja, stel dat ik betrokken zou zijn bij een aanrijding, hoe zit het dan met de verzekering als deze niet op mijn naam staat? Verder vraag ik me ook af of het mogelijk is om zelf schadevrije jaren op te bouwen terwijl ik verzekerd zou zijn onder naam van mijn vriend? Zijn verzekering stond namelijk vroeger op naam van zijn moeder, maar hij kon zijn schadevrije jaren wel meenemen toen hij later zelf een verzekering afsloot.

  Alvast bedankt!

 28. Beste Romy,

  Als u zelf schadevrije jaren op wilt bouwen, dan kunt u de verzekering voor uw auto het beste op uw eigen naam afsluiten. Wilt u wel gebruik maken van de korting van uw vriend? Dan kunt u ervoor kiezen om beide auto’s bij één verzekeraar onder te brengen die een tweede autoregeling heeft. U krijgt als partner op hetzelfde adres dan een korting omdat uw vriend zijn auto daar ook verzekerd heeft en al 8 schadevrije jaren heeft.

  U kunt de auto ook op naam van uw vriend verzekeren. Dat mag omdat u partners op hetzelfde adres bent. Hij krijgt dan een tweede setje schadevrije jaren op zijn naam. Als u zonder schade rijdt bouwt u schadevrije jaren op, op zijn naam. Als u schade maakt verliest hij die schadevrije jaren weer, maar dat heeft geen consequenties voor zijn andere setje schadevrije jaren. Het is voor de verzekeraar geen probleem als u in de auto rijdt terwijl de verzekering op zijn naam staat. Als u de hoofdbestuurder bent is het wel belangrijk dat u dit in de aanvraag opgeeft.

  Als u schadevrije jaren op zijn naam opbouwt en u wilt deze later toch voor een verzekering op uw eigen naam gebruiken, dan moet u daarvoor beide een formulier ondertekenen.

  Heeft u verder nog vragen, of kunnen wij u helpen bij het vergelijken van een verzekering met tweede autoregeling? Bel ons dan gerust op 035-6265544.

 29. Jessica schreef op 

  Hallo,

  Ik wilde mn auto verzekeren en dat kon totdat ik zei dat mn vriend er ook in zou rijden. Hij heeft namelijk een ongeluk gehad in 2008 en kan ik de auto wel verzekeren als ik er alleen zelf in rijd. Mijn vraag nu kan ik wel gewoon bij een andere verzekeringsmaatschappij mijn auto verzekeren of doen ze daar dan gelijk allemaal moeilijk over. Hij is namelijk zelf wel verzekerd en niet bij rialto maar bij een gewone verzekeringsmaatschappij.

  Groetjes Jessica

  1. Beste Jessica,

   De richtlijnen voor de acceptatie zijn per verzekeraar verschillend. Als één verzekeraar je aanvraag afwijst, kun je het gewoon bij een andere verzekeraar proberen. Op onze website kun je een vergelijking maken voor de voordeligste verzekeringen en deze meteen aanvragen. Wel is het belangrijk om in de aanvraag op te geven dat de schade is geweest en dat je ooit bent geweigerd door een verzekeraar. Als je niet bij de verzekeraar van je keuze terecht kunt, nemen wij vanzelf contact met je op om je te helpen bij het vinden van een andere verzekering. Je kunt ons ook bellen op 035-6265544 om telefonisch een verzekering af te sluiten.

 30. mariska schreef op 

  hallo! Ik heb een vraag. Ik woon samen met mijn partner en heb de autoverzekering op mijn naam staan. Ik ben een stuk jonger en betaal dus meer premie. Daarnaast heb ik vorig jaar schade laten repareren en sta ik nu -1 in mijn schadevrije jaren.
  Mijn partner heeft 9 schadevrije jaren en geen autoverzekering momenteel. Kan ik de verzekering omzetten naar mijn partner? We gebruiken de auto beide
  en wat gebeurd er met zijn schadevrije jareb, levert hij dan 1 jaar in? Mvg Mariska

 31. Beste Mariska,

  Partners op hetzelfde adres worden door de verzekeraar als één beschouwd. Het voordeel is dat u zelf mag kiezen op wiens naam u de auto wil zetten en op wiens naam u de verzekering aanvraagt. Er wordt gekeken naar de schadevrije jaren op uw adres. Daarbij maakt het voor de verzekeraar geen verschil of deze op zijn naam staan of op die van u. Helaas geven verzekeraars wel voorrang aan negatieve schadevrije jaren. Dat betekent dat de verzekeraar -1 in gebruik zal nemen en niet 9 schadevrije jaren. Zodra u de schadevrije jaren heeft opgebouwd van -1 naar 0, zijn er geen negatieve schadevrije jaren meer op uw adres. U kunt vanaf dat moment gebruik maken van de 9 schadevrije jaren van uw partner. Losse setjes schadevrije jaren worden helaas niet bij elkaar opgeteld of met elkaar verrekend.

 32. arjanne schreef op 

  hoi,

  ik heb een klein vraagje ik heb momenteel een voorlopig rijbewijs en wou mijn auto inschrijven op mijn naam maar de verzekering op mijn man zijn naam gezien hij al jaren rijd zonder ongeval. nu zegt mijn verzekeraar dat ik de auto ook beter inschrijf op mijn man zijn naam kan dit kloppen?

  1. Beste Arjanne,

   Sommige verzekeraars willen graag dat de verzekeringsnemer ook de eigenaar van de auto is. Als uw verzekeraar dit niet vereist dan kunt u de auto ook op uw eigen naam laten staan. Houdt u er wel rekening mee dat u zelf geen schadevrije jaren opbouwt zodra uw partner de verzekeringsnemer is. Zelf schadevrije jaren opbouwen? Dan dient u de auto zelf te verzekeren.

 33. Muisje schreef op 

  Hallo.
  Mijn vriend en ik hebbe 2wagens. Een ervan is mijn wagen de andere is zijn wagen. Hij betaald hiervoor een lening van 2jaar af in de garage. Soms rij ikzelf met deze wagen maar hij is vooral hoofdbestuurder. Echter staat de verzekering op mijn naam bij een andere maatschappij dan de eerste wagen. Dit omdat hij door een ongeval moeilijk of geen verzekering meer kan krijgen. Boetes voor foutparkeren ed. komen op mijn naam toe, maar wat als hij een zware overtreding of ongeval heeft? Loop ik dan het risico om berecht te worden? Of mijn rijbewijs kwijt te
  raken? Vb hij rijd te snel en word geflitst.aar verzekering en kenteken staat op mijn naam…

 34. Beste Muisje,

  Uit uw verhaal maken wij op dat uw vriend moeite heeft om de auto te verzekeren omtrent een aantal zaken uit het verleden. Om deze reden heeft u de auto verzekerd op uw naam, maar is uw partner de hoofdbestuurder. Dit kan gevolgen hebben voor een eventuele uitkering bij schade. U heeft uw verzekeraar namelijk niet op de hoogte gebracht dat uw partner de hoofdbestuurder is. Als uw verzekeraar dit bij de aanvraag wist hadden zij misschien niet over gegaan tot acceptatie van de verzekering. Als uw partner nu een schade rijdt met de auto en de verzekeraar erachter komt dat niet alle gegevens bij de aanvraag juist zijn opgegeven, hoeven zij niet de (volledige) schade uit te keren. Wij adviseren u contact op te nemen met uw verzekeraar omtrent bovenstaand.

  Omdat u kentekenhouder en verzekeringsnemer bent loopt u het risico negatieve gevolgen te ondervinden door het handelen van uw partner als bestuurder. Mocht er iets voorvallen waardoor iemand zijn rijbewijs wordt ingenomen, dan is dit veelal van de veroorzaker van het ongeval. Echter zoals u zelf aangeeft zijn alle boetes voor u.

 35. Carol schreef op 

  Hallo,

  Sinds enkele dagen ben ik bezig om voor mijn ouders de verzekeringsportefeuille te doorlopen. Mijn beide ouders rijden nog auto. Mijn vader van 72 claimt af en toe een zeer kleine schade (max. 500 euro). Door een zeer slechte voorlichting van de assurantietussenpersoon is hij nimmer geattendeerd dat hij dergelijke schade beter zelf kan betalen. Nu is het aantal schadevrije jaren -17 m.i.v. 1-2-2016. Bovendien twijfel ik aan de juistheid van de schadevrije jaren. Dat ga ik zeker opvragen bij roy data. Ik heb de indruk dat hij door door de assurantietussenpersoon enorm neus genomen wordt. Kunnen de twee auto verzekeringen niet beter op naam van mijn moeder staan. Zij rijdt al 38 jaar schade vrij.

 36. Beste Carol,

  Wat vervelend dat uw vader niet op de hoogte is gebracht dat hij de schades beter voor eigen rekening kon nemen. De terugval in schadevrije jaren kan hard gaan als er meerdere schades worden geclaimd. Hierover hebben we goed nieuws en slecht nieuws.

  Het goede nieuws is dat vanaf januari 2016 een minimaal aantal schadevrije jaren van -5 zal gelden. Iedereen met minder dan -5 schadevrije jaren zal op -5 worden gezet. Daarmee heeft hij de kans om de schadevrije jaren in enkele jaren weer op te bouwen om uit de negatieve schadevrije jaren te komen.

  Het slechte nieuws is dat het schadeverloop van uw vader gemiddeld hoog is, ongeacht de grootte van de schadebedragen. Als hij zijn huidige verzekering zou beëindigen zou hij mogelijk niet bij andere verzekeraars worden geaccepteerd. Bovendien zou zijn huidige verzekeraar hem niet opnieuw hoeven te accepteren als hij de verzekering al heeft beëindigd.

  Als u dus denkt aan een overstap is het belangrijk dat u eerst afwacht of een andere verzekeraar de aanvraag definitief accepteert, voordat u de huidige verzekering beëindigd.

  Verzekeraars kijken altijd op het adres voor schadevrije jaren. Als zij zien dat er een setje van -17 of -5 van uw vader zijn en een setje van 38 van uw moeder, zullen zij voorrang geven aan de negatieve schadevrije jaren. Pas als die weer neutraal zijn komt het setje van 38 schadevrije jaren in aanmerking. Heeft uw moeder het setje van 38 schadevrije jaren zelf in gebruik voor een autoverzekering op haar naam, dan kunnen deze schadevrije jaren niet tegelijkertijd ook in gebruik worden genomen voor uw vaders auto.

  Wij kunnen ons voorstellen dat het nogal ingewikkeld is. Heeft u nog vragen? Bel ons dan gerust op 035-6265544. Wij helpen u graag.

 37. meriem schreef op 

  Hallo
  Ik heb mijn auto uitgeleent aan kennis toen had ze een ongeluk ik stond nu met -5 jaar vrijschade een mijn premie is omhoog gegaan maar ik vind het echt veel meer dan 100%omhoog
  Wat is normaal procent die zou premie omhoog gaan met een nieuwe rijbewijs van 1 jaar

 38. Beste Meriem,

  Hoeveel korting u verliest bij een schade verschilt per verzekeraar. U kunt dit bekijken in de Bonus-Malusladder in de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Over het algemeen schiet de premie behoorlijk omhoog wanneer u van een neutraal of positief aantal schadevrije jaren terugvalt naar een negatief aantal schadevrije jaren. Gaat het om een laag schadebedrag? Dan is het daarom vaak verstandig om de schade zelf terug te betalen. Op die manier wordt de terugval ongedaan gemaakt en betaalt u dus weer een lagere premie. U kunt overwegen om uw kennis te vragen om de schade terug te betalen. Uw kennis heeft deze schade tenslotte veroorzaakt. Over het algemeen krijgt u vanaf de schadedatum een jaar de tijd om het schade terug te betalen. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met uw verzekeraar.

 39. Jacqueline schreef op 

  Mijn vriend heef een zakelijke bus gekocht en staat op zijn naam en ik wil hem verzekeren op mijn naam. Wij wonen alle twee op het zelfde adres en zijn alle twee eigenaar van het bedrijf. Kan dit gewoon? En zijn er nog andere regels waar wij aan moeten denken?

 40. Beste Jacqueline,

  Daar zijn inderdaad mogelijkheden voor. Helaas kan ik u hier niet volledig over informeren, omdat wij via Independer geen mogelijkheden hebben om een grijs kenteken zakelijk te verzekeren. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met een specialist in bestelautoverzekerignen of zakelijke verzekeringen. Zij kunnen u hier beter in adviseren en u helpen om een passende verzekering af te sluiten.

 41. Jana schreef op 

  Hoi, ik heb samen met mijn vriend een auto gekocht. Deze staat nu op mijn naam en de verzerkering loopt ook over mij omdat ik 11 schadevrije jaren heb opgebouwd en mijn vriend nog nooit een auto heeft gehad (hij heeft wel zijn rijbewijs). Nu is het zo dat hij de auto voornaamelijk zou gebruiken om naar zijn werk te rijden. Wij hebben geen geregistreerd partnerschap maar wonen wel samen. Zou dit een probleem kunnen zijn en moet ik bij de verzekeraar aangeven dat mijn partner de hoofdbestuurder is? En als ja, zou de maandelijkse premie dan omhoog gaan?
  Dankjewel!

 42. Beste Jana,

  U kunt het beste de verzekeraar hier wel van op de hoogte brengen. Misschien dat u in overleg uw partner kan opgeven als medebestuurder. Dat jullie alleen samen wonen is hiervoor geen probleem. Of de premie omhoog gaat is helaas moeilijk om te zeggen. Mocht dit wel het geval zijn dan kunt u eventueel uw schadevrije jaren overdragen op naam van uw partner. U bent dan wel al uw schadevrije jaren kwijt. Dit kunt u eventueel in de toekomst weer terugdraaien.

 43. F schreef op 

  Goedendag,

  Mijn vriend en ik willen een (tweede) gezamenlijke auto kopen die op zijn naam komt te staan. Wat is in dit geval de meest praktische regeling voor een verzekering? Mijn vriend en ik wonen namelijk niet op hetzelfde adres. De auto komt op zijn naam te staan, ivm een parkeervergunning.
  Graag hoor ik wat hier in de mogelijkheden zijn.

 44. Beste F,

  Als jullie samen een auto gaan kopen maar niet samenwonen kun je het beste de auto ook op zijn naam verzekeren. De meeste verzekeraars willen alleen de aanvraag accepteren als de aanvrager zowel de hoofdbestuurder is als de kentekenhouder. Je kunt natuurlijk de auto wel lenen van je vriend.

  Als je meer vragen hebt horen wij het graag. Je kunt ons ook bellen op telefoonnummer 035-6265544.

 45. J schreef op 

  Hoi, ik heb 2 auto’s op mijn naam staan (A en B). Auto A is WA verzekerd op mijn naam. Auto B via de partnerregeling op naam van mijn vrouw bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Mijn vrouw heeft vorig jaar schade gereden met auto A. Voor auto B is de no-claim korting nu dus hoger want deze valt niet terug na de schade van auto A. Nu zijn we van plan een jong gebruikte auto te kopen die eigenlijk All Risk verzekerd moet worden. Deze auto komt in de plaats voor auto A maar het zou verzekeringspremietechnisch een stuk gunstiger zijn als we de no-claim korting van auto B zouden kunnen gebruiken voor de verzekering van de nieuwe auto. Is er een manier dit voor elkaar te krijgen? Ik heb eerder al eens gevraagd of de verzekeringen niet van auto zouden kunnen verwisseld omdat mijn vrouw vaker in auto A rijdt maar dat was niet mogelijk.

 46. Beste J,
  Ik kan mij voorstellen dat u graag de hoogste no-claimkorting wilt gebruiken voor een All-Risk polis. Of dit kan en hoe dit geregeld kan worden verschilt per verzekeraar.

  Over het algemeen kunt u zelf beslissen voor welke polis u de schadevrije jaren wilt gebruiken. Wilt u de schadevrije jaren van een partner gebruiken of andersom? Dan kan dit door een formulier in te vullen. Daarmee kunt u schadevrije jaren overdragen van partner op partner.

  Ik lees in uw bericht dat u ook gebruik maakt van een tweede autoregeling/partnerregeling. Profiteert auto B op de no-claim korting van auto A? Dan zal er een deel van deze korting ook vervallen door de schade. De schadevrije jaren die zijn opgebouwd op auto B zullen niet worden beïnvloed door de schade, deze zijn namelijk van auto B zelf.

  Vraag uw verzekeraar wat de mogelijkheden zijn. Zij kunnen u hier verder over informeren. Als u er niet uit komt met uw eigen verzekeraar geven wij u graag advies over de mogelijkheden bij andere verzekeraars, passend bij uw situatie.

 47. Q Kroon schreef op 

  Beste,
  Ik en mijn moeder willen samen een auto nemen.. Ik heb net mijn rijbewijs dus het is handiger om de auto op naam van mijn moeder te zetten.. Maar ik zou de ene week meer rijden dan mijn moeder en soms mijn moeder vaker in de week
  /maand dan ik mag dit?

  1. Beste Q Kroon,
   Wanneer u een auto gaat delen met uw moeder is het natuurlijk goedkoper om de auto op naam van uw moeder te verzekeren. Dit is ook mogelijk, maar alleen wanneer uw moeder de hoofdbestuurder van de auto is. U mag de auto als het ware lenen. Gebruiken jullie de auto ongeveer even vaak of gebruikt u de auto meer? Dan zal de verzekeraar de verzekering alleen accepteren wanneer deze op uw naam wordt afgesloten. De verzekeraar kiest er namelijk voor om de premie te berekenen op de bestuurder met de minste rijervaring.
   Wat ook belangrijk is om te weten is dat de persoon die de auto uiteindelijk verzekert ook degene is met de auto op naam.

 48. Tom schreef op 

  Hello,

  Sorry I need to ask in English.

  I live with my partner (not married or legally recognised as a couple) and we have one car. The car is registered and insured in my name. When applying for car insurance I see no option to inform the insurance company that my partner will also be driving the car. Does she need her own insurance policy on the same car? If she is covered by my insurance, is she allowed to contact the insurance company herself if she has an accident? Will the insurance company want proof that we are a couple and that we live together?
  Dankjewel!

 49. Dear Tom,

  You don’t need to inform your insurance company that you and your partner will both be driving in the car. Also there is no need for your partner to apply for her own insurance for the car. You are both covered by your insurance, so if she contacts your insurance company herself, they will help her without proof that she is your partner.

 50. Nina schreef op 

  Goede middag,

  Mijn man en ik hebben 2 auto’s die beiden op naam van mijn mij staan en ook op zijn naam zijn verzekerd bij verschillende maatschappijen (5 schadevrije jaren). 2 jaar geleden werd hij aangehouden voor te hard rijden (>50 km p/uur) met een rijontzegging van 2 maanden, boete en een CBR cursus als gevolg. Nu heeft hij een kennisgeving ontvangen dat een van de auto’s geflitst is binnen de bebouwde kom terwijl er 32km te hard is gereden (gecorrigeerde snelheid). Ik geloof dat de boete hoger zal zijn als mijn man als bestuurder wordt vermeld en ik weet niet of zijn rijbewijs dan weer ingehouden kan/mag worden. Daarom leek het mij handiger om te zeggen dat ik de bestuurder was op het moment van de overtreding maar ik heb een paar vragen:
  – als je geflitst wordt, kunnen ze dan zien wie de auto bestuurt?
  – onlangs hebben we een van de twee auto’s ingeruild en wilden we van verzekering veranderen maar omdat de auto op mijn man zijn naam stond en hij een rijontzegging heeft gehad was het niet mogelijk van verzekeringsmaatschappij te wisselen. Ook kon die auto niet op mijn naam worden verzekerd omdat “het verhaal van mijn man dan toch naar voren zou komen??!!?” werd ons verteld. Zullen er gevolgen zijn mbt huidige/toekomstige autoverzekeringen?

  We zouden een antwoord op zeer korte termijn op prijs stellen aangezien we het formulier van het CJIB mbt wie de bestuurder was, terug moeten sturen.
  Alvast bedankt

 51. Beste Nina,

  Het onjuist opgeven van de bestuurder op het moment dat de auto geflitst werd is fraude. Op een flitsfoto is niet altijd te zien wie de bestuurder was, maar als ze er wel achter komen dat u fraude heeft gepleegd zit u in veel grotere problemen. We willen u dit daarom absoluut afraden.

  Na een rijontzegging kan het inderdaad lastig zijn om uw auto weer te verzekeren. Er wordt altijd gekeken op het adres van de aanvrager. Als jullie samenwonen, zullen verzekeraars inderdaad altijd op het adres de melding van de rijontzegging zien. Na twee jaar kunt u meestal nog niet bij een reguliere verzekeraar terecht. De meeste verzekeraars accepteren een aanvraag pas weer 5 tot 8 jaar na de rijontzegging. Tot die tijd kunt u de auto wel bij Rialto verzekeren. Neem voor een offerte gerust contact met ons op via 035-6265544. Wij helpen u graag.

 52. Danny schreef op 

  Beste Independer,

  Ik heb een auto op mijn naam staan en de verzekering afgesloten op mijn naam.
  Nu heeft mijn partner vorig jaar een ongeluk gehad waarbij zij als schuldige is aangewezen.
  Gevolg is dat ik nu op -5 schadevrije jaren sta en mijn premie is verdubbeld.
  Als ik de auto overzet op naam van mijn partner(wonent op hetzelfde adres) en ook een nieuwe verzekering op haar naam afsluit kan dat obv haar 0 schadevrije jaren?

 53. Beste Danny,

  Wat vervelend dat u door een schade nu zoveel meer premie moet betalen. Helaas is het niet mogelijk om een aanvraag op naam van uw partner te doen met 0 schadevrije jaren. Om te voorkomen dat mensen op deze manier onder hun negatieve schadevrije jaren uitkomen, controleren verzekeraars namelijk altijd op het adres. Als u of uw partner een negatief aantal schadevrije jaren heeft, dan berekenen ze daarmee de premie. Gelukkig zal de premie ieder jaar dat u schadevrij rijdt weer wat lager worden.

 54. Martijn schreef op 

  Beste Independer,

  Vorig jaar hebben ik een autoverzekering WA+Casco afgesloten bij AllSecur op mijn naam. De premie was toen €86,78. Nu heeft mijn vriendin in de vorig jaar zomer een ongeluk gehad in deze auto(auto staat ook op mijn naam). Hierdoor is mijn premie gestegen naar €165,07 met een -5 schadevrije jaren. Mag en kan een autoverzekering in 1 jaar zoveel stijgen?

 55. Beste Martijn,

  Wat een flinke premieverhoging! Jammer genoeg kan dit inderdaad voorkomen. De terugval in schadevrije jaren heeft veel invloed op de premie. Daarnaast hebben veel verzekeraars een algemene premieverhoging doorgevoerd. Daardoor kan de premie opeens enorm stijgen.
  Overstappen met -5 schadevrije jaren is niet makkelijk. Veel verzekeraars accepteren geen negatief aantal schadevrije jaren. Wilt u toch weten wat de mogelijkheden zijn? Dan kunt u onze klantenservice een vergelijking laten maken.

 56. Willem schreef op 

  Beste Independer,

  Sinds kort heb ik een nieuwe baan waarbij ik de auto van mijn vriendin gebruik als woon-werk vervoer. Zij gaat nu met de trein, omdat mijn werk niet makkelijk met het OV te bereiken is. De auto en verzekering staan op haar naam. Mag ik de auto zomaar gebruiken, of moet ik de verzekering overzetten op mijn naam? We wonen overigens samen (op hetzelfde adres).

 57. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Willem,

  Gefeliciteerd met uw nieuwe baan! Ik hoop dat het bevalt.
  Als ik u goed begrijp zijn jullie partners op hetzelfde adres. In dat geval maakt het niet uit wie de auto op naam heeft, wie de verzekering heeft afgesloten of wie in de auto rijdt.
  Voor de schadevrije jaren is het misschien wel een idee om de auto op uw eigen naam te verzekeren. Wanneer u een schade rijdt in de auto van uw vriendin kan dit invloed hebben op haar schadevrije jaren. Haar no-claimkorting gaat er dan op achteruit. Dat kan nog wel eens voor vervelende verrassingen zorgen achteraf. Wilt zij dit risico liever niet lopen? Dan kunt u de verzekering op uw eigen naam afsluiten om zo een situatie te voorkomen.

 58. Simon schreef op 

  Beste Independer,

  Ik sta op het punt om mijn eerste auto te kopen samen met mijn vriendin waarmee ik op het zelfde adres woon. We hebben beide nog geen schadevrije jaren opgedaan aangezien het voor ons beide de eerste auto is die gekocht wordt. Mijn vriendin zal de auto de komende 4 maanden meer gebruiken dan ik aangezien ik met de fiets naar mijn werk kan. Na 4 maanden rij ik meer in de auto dan mijn vriendin.

  Ik heb drie vragen:
  1) Wie moet ik opgeven als hoofdbestuurder, mijn vriendin of ikzelf?
  2) Moet er een speciale verzekering af worden gesloten als twee personen (partner en ikzelf) de auto beide gebruiken (naar schatting ik 60% en mijn vriendin 40% van de gevallen. Na de eerder genoemde vier maanden.)
  3) Is het verstandig/verplicht te melden aan de verzekering dat mijn vriendin de komende 4 maanden meer in de auto zal gaan rijden dan ik? Ik ben namelijk 27 jaar en zij 23 jaar. We zitten natuurlijk niet op een verhoging van de premie te wachten maar willen wel alles netjes aangeven.

  Graag ontvang ik advies over hoe het beste te handelen.

  Bij voorbaat dank

  1. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

   Beste Simon,

   Als samenwonende partners zijn maakt het niet uit wie de auto verzekerd of in de auto gaat rijden. De verzekeraar gaat er namelijk vanuit dat jullie beide in de auto gaan rijden. Bij het invullen van het aanvraagformulier is het de bedoeling dat de vragen worden beantwoord vanuit jullie beide.

   Nu de antwoorden op uw vragen:
   1, Het maakt niet uit wie u opgeeft als hoofdbestuurder. Zoals gezegd gaat de verzekeraar er vanuit dat jullie beide in de auto gaan rijden. Ook wanneer dit niet zo wordt opgegeven in de aanvraag.
   2, Het is niet nodig om een speciale verzekering af te sluiten. Geen verzekeraar zal moeilijk doen over deze constructie.
   3, U bent niet verplicht te melden wie de auto in de praktijk gebruikt. Dit is alleen nodig wanneer u de auto uitleent aan iemand buiten uw gezin. Er zijn veel mensen die de auto van hun partner gebruiken hoewel dit niet is opgegeven bij de verzekeraar. De reden dat verzekeraars hier zo soepel in zijn heeft te maken met het feit dat zij niet kunnen controleren wie de auto wanneer gebruikt.

   Nog een kleine tip: Omdat u ouder bent dan 25 jaar wordt u niet meer gezien als jeugdige bestuurder. Jeugdige bestuurders betalen doorgaans een hogere premie. Ik wil jullie adviseren de verzekering op uw naam af te sluiten en uzelf ook als hoofdbestuurder op te geven. Hopelijk kunnen jullie op deze manier extra geld besparen.

   Heel veel plezier met de nieuwe auto!

 59. André schreef op 

  Beste Independer,

  Ik heb een algemene vraag. Mijn partner heeft een auto en autoverzekering waarbij zij één schadevrij jaar heeft opgebouwd. Nu heb ik met haar auto schade gereden. Voor een fors bedrag. Als we dit uit laten keren dan betekent dit dat zij -4 schadevrije jaren in de polis komt en dat we een hoge polis moeten betalen voor de komende jaren. Nu bedachten wij dat het wellicht slim is om de schade uit te laten keren en dat wij de huidige auto verkopen en de nieuwe auto op mijn naam zetten. Dan is én de schade uitgekeerd én we beginnen weer met een schadevrije polis.

  Is dit rechtsgeldig? Of zien we nu iets over het hoofd?

  Alvast bedankt voor de reactie!

 60. Beste André,

  Vervelend dat er zo’n grote schade geweest is. Als u deze laat uitbetalen zorgt dat inderdaad voor een forse verhoging.

  De oplossing die u aandraagt is helaas niet mogelijk. Schadevrije jaren staan namelijk niet op een auto. Deze staan op het adres en de naam van de verzekeringnemer. Als u partners bent op hetzelfde adres dan ziet de verzekeraar u als één. Als uw partner de auto verkoopt en u koopt een nieuwe auto, dan worden de schadevrije jaren van uw partner gebruikt op uw verzekering.

  U heeft eventueel wel een jaar de tijd om de schade terug te betalen. U kunt vragen of uw verzekeraar een berekening kan maken om te zien of dit voor jullie voordeliger is.

 61. Esmeralda schreef op 

  Beste Independer,

  Onze huidige auto en autoverzekering staan op naam van mijn man. Aangezien ik de auto merendeels gebruik, willen we onze nieuwe auto op mijn naam zetten. Moet ik dan ook de autoverzekering afsluiten of kan mijn man dit ook doen? Hij heeft namelijk schadevrije jaren opgebouwd en ik niet, waardoor de premie behoorlijk verschilt.

  Alvast bedankt!

  1. Beste Esmeralda,
   Wanneer jullie op hetzelfde adres wonen maakt het niet uit wie de verzekering aanvraagt. Wat wel belangrijk is dat de schadevrije jaren van uw man maar op 1 auto tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Meer informatie over een tweede auto verzekeren vindt u hier.

 62. Ed schreef op 

  Hallo,
  Ik heb 2 auto’s op mijn naam staan, waarvan 1 met nu -5 schadevrije jaren, de 2e auto met 0. Om niet in de problemen te komen bij een eventueel nieuw schadegeval wil ik de 1e auto op naam van mijn echtgenote zetten en deze op haar naam verzekeren. Kan dit en hoe zit het dan met de schadevrije jaren?

 63. Beste Ed,
  Het is natuurlijk mogelijk om de auto op naam van uw partner te verzekeren. Als u zelf de auto verzekerd heeft met -5 schadevrije jaren, dan kan uw partner gewoon een auto met 0 schadevrije jaren verzekeren. Als u juist de auto waar u -5 schadevrije jaren op heeft op haar naam wilt verzekeren, dan moet zij de verzekering aanvragen met -5 schadevrije jaren. De verzekeraar kijkt dan namelijk op uw adres. Als we u hier mee kunnen helpen, dan horen we dat uiteraard graag.

 64. Willem schreef op 

  Beste Mensen,

  Mijn vader heeft een auto, maar hij heeft een hersenbloeding gekregen

  ik heb geen auto maar ik rij mijn vader nu overal waar hij moet en wil wezen in zijn auto .

  Mijn vraag is kan ik omdat ik nu eigenlijk de hoofdbestuurder ben een autoverzekering afsluiten op mijn naam?

  Ik woon op een ander adres !

  Groetjes Willem

 65. Beste Willem,

  Goede vraag en fijn dat u dit voor uw vader kunt doen! Er zijn zeker mogelijkheden om de auto op uw naam te verzekeren. Helaas doen niet alle verzekeraars dit. We zouden de situatie kunnen voorleggen bij de verzekeraar.
  Er is ook een mogelijkheid om de auto op uw naam te zetten, dan kunt u de auto ook zelf verzekeren.

  Hopelijk heb ik u voldoende kunnen informeren. Als u wilt dat wij naar de mogelijkheden kijken, dan wil ik u vragen om telefonisch contact met ons op te nemen. U kunt dan bellen naar het telefoonnummer 035-6265544

  Groeten, Julia

 66. Petra schreef op 

  Mijn man ik gaan scheiden. Ik rijd al jaren het meest van ons tweeën in onze auto.
  De verzekering staat op zijn naam. Wij rijden dus beiden al jaren schadevrij. Nu neem ik de auto mee en blijkt dat ik een heel hoge premie ga betalen, zo’n € 85.=, per maand (…) dat was € 25.=.
  Ik kan geen schadevrije jaren aantonen.
  U begrijpt mijn vraag; hoe toon ik aan dat ik al 26 jaar schadevrij rijd?
  En bestaat daar ook korting op premie voor?

  1. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

   Beste Petra,

   Wat naar dat u gaat scheiden. Ik begrijp heel goed dat u wilt aantonen dat u de afgelopen jaren schadevrij hebt gereden. Helaas worden schadevrije jaren opgebouwd op naam van de verzekeringnemer, in dit geval uw (ex)partner. Op uw eigen naam heeft u nu geen schadevrije jaren opgebouwd. Wel kan uw (ex)partner afstand doen van zijn schadevrije jaren door een afstandsverklaring in te vullen. Dan neemt u zijn schadevrije jaren over. Dan heeft hij alleen geen schadevrije jaren meer.

   1. petra schreef op 

    Een antwoord leidt vaak tot een vraag, zo ook nu :-)
    Kan dat overnemen van schadevrije jaren ook 50/50?

 67. Beste Petra,
  Goed dat u het vraagt!
  Dat is helaas niet mogelijk. Schadevrije jaren worden in setjes opgebouwd en die kunnen niet gedeeld worden. Heeft u daar op dit moment nog andere vragen over?

 68. Marsha schreef op 

  Hallo, ik heb een vraag.
  Ik ga een auto kopen. Dit is mijn eerste auto, dus ik heb zelf 0 schadevrije jaren. Als ik deze auto door mijn vader laat verzekeren, kost het dan minder geld en spaar ik dan zelf voor schadevrije jaren, of gaan ze dan uit van de schade vrije jaren van mijn vader. De auto komt wel zelf om mijn eigen naam.
  Groetjes.

 69. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Marsha,

  Altijd leuk een eerste auto!
  De persoon die de autoverzekering op naam heeft staan, die bouwt de schadevrije jaren op. Een regelmatige bestuurder van een auto bouwt helaas geen schadevrije jaren op.
  De kentekenhouder (dat bent u in dit geval) is ook de verzekeringsplichtige. Het is daarom ook niet mogelijk om via ons de auto op naam van uw vader te verzekeren. Een uitzondering is partners op hetzelfde adres zoals in het artikel hierboven staat beschreven.

  Ik hoop dat het zo wat duidelijker is.

 70. Ayse schreef op 

  Hoi,

  onze auto staat op naam van mijn man en de verzekering staat op mijn naam omdat ik meer schadevrije jaren heb. Wij gaan binnenkort naar het buitenland en ik heb begrepen dat ze in Bulgarije moeilijk doen hierover, klopt dit?

  1. Beste Ayse,

   Zover wij weten moet dit geen probleem opleveren. Ik raad u wel aan om de originele groene kaart en eventueel uw polisblad mee te nemen. Zodat u kan aantonen dat de auto verzekerd is. Goeie reis alvast!

 71. Haidy schreef op 

  Omdat in Wsnp was sta ik bij de EDR geregistreerd voor vijfjaren en ik kreeg een melding dat ik niet verzeker kan worden bij Independer .hebt toen gebeld en gevraagd waarom niet ze zelden toen weten wij niet,maar wordt toch door gestuurd naar Allesur.Ik rij nu al11.jaar in een auto die door mijn partner verzekerd is.Nu wil ik het op mijn zetten ,maar gaat niet .kan mijn partner het ook voor mij verzekeren

  1. Beste Haidy,
   Vervelend dat het niet lukt om de auto te verzekeren.
   We kunnen altijd met u meekijken naar een andere verzekering. Dit kan ook op naam van uw partner maar ook dan wordt gekeken naar de EDR registratie.
   Als we u kunnen helpen, dan horen we dat graag. U kunt ons dat het beste even bellen op 035-626 55 44.

 72. Battiau Marquita schreef op 

  Is het mogelijk om de autoverzekering te laten overplaatsen op naam van mijn echtgenoot (daar hij nu 60 + is en in pensioen) ?
  Ik rij al jaaaren ongevalvrij en heb bonusmalus -2 en kreeg 3 jaren terug bij aankoop andere wagen daarvoor 10 % korting op mijn autoverzekering .
  Neemt mijn echtgenoot dan ook dit alles over bij het overzetten op zijn naam ?
  Wij wonen samen .
  Krijgen wij dan nog eens korting omdat mijn echtgenoot 60 + is ?
  Mvg.
  Mevr. Battiau ,

  1. Battiau Marquita schreef op 

   Wij wonen wel in belgie . Zie nu pas dat het hier over nederland gaat .
   Of gelden deze voorwaarden ook voor belgie ?

  2. Goede vraag! Op het moment dat je partners bent op het zelfde adres kijken ze ook naar beide gegevens. Dus als de auto wordt overgezet dan kijken ze alsnog naar uw schadevrije jaren. Als één van de twee malus (min) schadevrije jaren heeft, worden deze door de verzekeraar in gebruik genomen ongeacht op welke naam de auto staat. Dit geldt niet voor plus schadevrije jaren.
   Wat betreft de leeftijd kan het zijn dat er een korting is, maar dit verschilt per verzekeraar en als je een vergelijking maakt is de korting al meegenomen in de prijs die aangetoond wordt.

 73. Niels schreef op 

  Ik en mijn samenwonende partner denken erover om van 2 naar 1 auto te gaan.
  Is het mogelijk als we de autoverzekering elk jaar verlengen en deze afwisselend op naam van de ene en dan weer de ander te zetten we beiden onze schadevrije jaren behouden?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Duidelijke uitleg en logische opbouw vragen."

Mevrouw Heilbron uit ROTTERDAM
43 minuten geleden, autoverzekering

"Alles is overzichtelijk en de verzekering is snel geregeld."

Anoniem uit WAPSE
1 uur geleden, autoverzekering

"het ging gemakkelijk "

Meneer Azizi uit NIJMEGEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Goed overzicht"

Meneer Frederiks uit NIJMEGEN
4 uur geleden, autoverzekering

"Perfect"

Meneer Holtuin uit AMSTERDAM
4 uur geleden, autoverzekering

"Ik word altijd heel blij over hoe ik geholpen word bij Independer. Altijd vriendelijk en meedenkend. Zeer tevreden"

Mevr. van Iersel uit EEMNES
4 uur geleden, autoverzekering

"Doe al jaren zaken met Independer en altijd naar volle tevredenheid."

Meneer Beethuizen uit HOUTEN
5 uur geleden, autoverzekering

"Snelle en makkelijke service. alleen zou het betaalgemak wel iets ruimer mogen aangezien mijn verzekering eind februari ingaat maar ik nu al mag aftikken."

Anoniem uit ZEVENHUIZEN ZH
6 uur geleden, autoverzekering

"Goede en correcte hulp. En waren goed op de hoogte van hun vakkennis. "

Mevr. Ronken uit GELEEN
7 uur geleden, autoverzekering

"Goed geholpen"

Meneer Steinbach uit AMSTERDAM
7 uur geleden, autoverzekering

"als antwoord op de vraag"

Anoniem uit SCHIEDAM
8 uur geleden, autoverzekering

"omdat het programma je op een eenvoudige manier door de vragen heen leidt. Alleen als je bij de controle van de gegevens een fout vind dan moet je helemaal terug naar gegevens omdat te herstellen. Dat zou m.i. moeten kunnen in het controlescherm."

Anoniem uit VOORSCHOTEN
8 uur geleden, autoverzekering

"Heb al 2 auto verzekeringen bij U lopen, tot nu zonder schade"

Meneer de Heus uit REUVER
2020-01-22, autoverzekering

"Goeie service"

Anoniem uit WIJK BIJ DUURSTEDE
2020-01-22, autoverzekering

"Snel , kracht en duidelijk "

Meneer Gorski uit ZEVENHUIZEN ZH
2020-01-22, autoverzekering