Autoverzekering: de ongevallen verzekering voor inzittenden
Tip een vriend:

Autoverzekering: de ongevallen verzekering voor inzittenden

Ga je een autoverzekering afsluiten, dan moet je nogal wat keuzes maken. Wat voor dekking wil je, en welke aanvullende verzekeringen? Genoeg keuzes waar je even goed over na moet denken. Dubbel verzekeren is immers zonde, en onderverzekeren net zo goed. In dit vierde deel van de serie ‘Dekkingen’ leggen we je meer uit over de ongevallen inzittenden verzekering. Iedere week volgt een nieuw deel in deze serie. Volgende week in deze serie vertellen we je meer over de andere variant van de inzittendenverzekering: de schadeverzekering voor inzittenden.

De ongevallen verzekering voor inzittenden bij je autoverzekering

Een inzittendenverzekering biedt een dekking voor de passagiers in de auto, maar ook voor de bestuurder zelf. Eigenlijk is deze dekking vooral bedacht voor de bestuurder. Passagiers kunnen namelijk hun schade claimen onder de WA-dekking van de auto waar ze in zitten (of van een tegenpartij die schuld heeft aan het ongeval). De bestuurder zelf kan dat niet.

Voordeel van de inzittendenverzekering is wel dat deze altijd uit zal keren, schuld of geen schuld. Je hoeft dus niet op je geld te wachten. Bij de ongevallen verzekering voor inzittenden is er alleen een dekking als er door het ongeval iemand blijvend invalide raakt of komt te overlijden. Als daar sprake van is wordt er een vast bedrag uitgekeerd wat er vooraf is gekozen.

Wanneer kies je voor een ongevallen verzekering voor inzittenden?

Veel mensen denken dat mensen die met ze meerijden niet verzekerd zijn als je deze aanvullende verzekering niet hebt. Dat is niet zo. Zoals we hierboven ook al uitleggen vallen die meerijders ook onder WA dekking. Alleen is het zo dat je dan soms lang op een uitkering moet wachten, omdat het niet duidelijk is wie er schuld heeft. Ook is de bestuurder van de auto uitgesloten op de WA-dekking. Met die 2 dingen in je achterhoofd kun je overwegen deze aanvulling bij je autoverzekering te nemen. Ben je zelf als bestuurder al prima verzekerd en vind je de snelle uitkering voor je passagiers niet zo belangrijk? Dan is het niet nodig deze aanvulling te kiezen.

Bekijk de eerdere delen uit deze serie:

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

10 Antwoorden op “Autoverzekering: de ongevallen verzekering voor inzittenden”

 1. M.C.de Beijer schreef op 

  Geachte mevrouw/mijnheer,

  ik heb een vraag ik las in gelden recht van het blad PLus,..dat als je de 70 jarige leeftijd hebt bereikt bij een ongeval je van de verzekering nog weinig kan verwachten zoal bij bijv. bij OHRA.En dat terwijl de premie voor iedereen gelijk is.
  Is er een verzekerings maatschappij die niet aan leeftijds discriminatie doet?
  Graag zou ik u horen hoe dat zit ik hoop dat ik op het goede adres zit.
  Met vriendelijke groet Marie-Claire de Beijer

 2. Beste Marie-Claire de Beijer,

  Verzekeraars mogen hun eigen richtlijnen bepalen voor de acceptatie van verzekeringen. Er zijn inderdaad verzekeraars die een maximum leeftijdsgrens hebben voor hun klanten. Als een klant ouder is of wordt, dan hoeven zij deze klant niet (meer) te verzekeren. Centraal Beheer Achmea, Nationale Nederlanden, Ohra, Onna-Onna, Premio en Zelf hebben geen maximum leeftijdsgrens, Bij Allsecur is dit 105 jaar en bij Unigarant 99 jaar. Als u verzekerd bent, heeft u een contract met uw verzekeraar. Dat betekent dat zij uw schade gewoon moeten betalen als u daarvoor gedekt bent, hoe oud u ook bent.

 3. Marjolein schreef op 

  Beste independer,

  Af en toe rij ik in de auto van mijn vriend.
  De auto is all risk verzekerd en hebben een inzittende verzekering.

  Maar wat als ik iemand mee neem in zijn auto en we krijgen een ongeluk en we lopen beide letsel op of blijvende invaliditeit. Zijn we dan verzekerd via de verzekering van mijn vriend?

  mvg Marjolein

 4. Beste Marjolein,

  Als u af en toe in de auto van uw vriend rijdt en mensen meeneemt, dan bent u daarvoor verzekerd. U en de andere inzittenden van de auto kunnen lichamelijke en materiële schade claimen bij de verzekeraar van uw vriend. Dit kan wel consequenties hebben voor de premie die uw vriend betaalt.

 5. Michel schreef op 

  Kunt u wat voorbeelden noemen van schade voor de bestuurder waarvoor het nuttig is een ‘ongevallen verzekering voor inzittenden’ af te sluiten?

  En wat bedoelt u precies met: ‘.. niet nodig als u als bestuurder al prema verzekerd bent…’?

  Hartelijk dank

 6. Beste Michel,

  Wanneer de bestuurder blijvend invalide raakt of komt te overlijden is het nuttig om een ongevallen verzekering voor inzittenden te hebben. De bestuurder of nabestaanden ontvangen dan een uitkering na het ongeval. Heeft u bijvoorbeeld al een overlijdensrisicoverzekering of een ongevallen verzekering afgesloten die blijvende invaliditeit dekt? Dan bent u hiervoor al verzekerd en heeft u geen ongevallen verzekering voor inzittenden nodig.

 7. Ger schreef op 

  Beste Independer,

  Voor mijn hypotheek heb ik een verzekering die blijvende invaliditeit dekt. Ik heb bij Centraal Beheer een autoverzekering met Inzittenden Beschermingsverzekering. Als ik invalide raak door een auto-ongeluk waarbij ik zelf bestuurder was gaan die verzekeringen elkaar dan niet aanspreken op de vraag wie evt. moet uitkeren? Waardoor een uitkering door niemand gedaan wordt?

 8. Beste Ger,

  Wanneer u dubbel verzekerd bent voor blijvende invaliditeit, kunt u bij beide verzekeraars terecht. Als u blijvend invalide raakt door een auto-ongeluk, is de verzekeraar die u als eerste heeft benaderd verplicht om het schadebedrag aan u uitkeren. Deze verzekeraar kan wel van u eisen dat u doorgeeft of u nog ergens anders verzekerd bent voor dezelfde schade. Op die manier kunnen de verzekeraars achteraf de kosten van de schade verdelen.

 9. Niels schreef op 

  Hallo, mijn vrouw heeft een lease auto. Kan ik hiervoor een losse ongeval inzittene verzekering afsluiten?

 10. mvanbruggen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Niels,
  Helaas is het niet mogelijk om die verzekering los af te sluiten. Ik raad je aan om even contact op te nemen met de leasemaatschappij. Vaak wordt de verzekering daar wel aangeboden.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Gemak en duidelijk"

Meneer Twigt uit BERGAMBACHT
19 minuten geleden, autoverzekering

"Zeer tevreden mo dat het snel ging En ook klantgericht "

Meneer Hasselbaink uit SPIJKENISSE
1 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijk en simpel"

Anoniem uit TJERKWERD
3 uur geleden, autoverzekering

"Goeie service"

Meneer El Hannouti uit HOORN NH
3 uur geleden, autoverzekering

"duidelijk, en snel afgehandeld"

Meneer Mulder uit WIJCHEN
4 uur geleden, autoverzekering

"Goed "

Meneer Mikail uit VEENENDAAL
4 uur geleden, autoverzekering

"Omdat ok tevereden ben"

Meneer Santos uit VALKENSWAARD
4 uur geleden, autoverzekering

"goed gegaan"

Meneer Jamroz uit TILBURG
5 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijk overzicht, makkelijk vergelijken en afsluiten verliep moeiteloos. Heel prettig om je auto te verzekeren via Independer!"

Meneer de Wit uit MIDDENBEEMSTER
5 uur geleden, autoverzekering

"goed te woord gestaan en duidelijke website"

Anoniem uit VOORSCHOTEN
6 uur geleden, autoverzekering

"duidelijke vergelijking, zeer makkelijk aanvraag proces"

Meneer van den Berg uit NIEUWEGEIN
7 uur geleden, autoverzekering

"Snel, gemakkelijk en keurig netjes alles geregeld "

Anoniem uit WAGENBERG
8 uur geleden, autoverzekering

"Top service alles makelijk te vinden en begrijpen"

Anoniem uit UTRECHT
9 uur geleden, autoverzekering

"Super snel geregeld "

Meneer van den Brand uit HEERLE
9 uur geleden, autoverzekering

"Werknemer briedt mij aan ok via een ander weg een verzekering te zoeken en niet via independer"

Meneer Moumni uit 'S-GRAVENHAGE
11 uur geleden, autoverzekering