Autoverzekering: is personenvervoer verzekerd?
Tip een vriend:

Autoverzekering: is personenvervoer verzekerd?

Met je ouders een weekendje weg in één auto, carpoolen met je collega of als BOB je vrienden thuisbrengen na een avondje stappen. Bijna iedereen neemt wel eens iemand mee in de auto. Natuurlijk zijn al die passagiers verzekerd met de autoverzekering voor je auto. Je kunt inzittenden van je auto ook nog aanvullend verzekeren met een speciale inzittendenverzekering. Maar kun je altijd iedereen meenemen in je auto?

Privé personen vervoeren

Als je personen vervoert in de privésfeer dan ben je gewoon verzekerd. Denk hierbij aan je voetbalteam naar een uitwedstrijd rijden of de klasgenootjes van je kinderen in je auto meenemen op excursie. Natuurlijk geldt wel dat je niet meer personen mag vervoeren dan het aantal zitplaatsen (met gordel) dat in de auto aanwezig is.

Zakelijk personenvervoer

Zodra je wordt betaald voor het vervoer van personen heet dit zakelijk gebruik. Een voor de hand liggend voorbeeld is natuurlijk de taxi. Als taxichauffeur moet je voor je auto een zakelijke autoverzekering afsluiten.

UberPOP: zakelijk of privévervoer?

UberPOP is een initiatief waarbij je als particulier via een app taxiritten kunt aanbieden. Op dit moment is uberPOP alleen beschikbaar in Amsterdam. Hoewel je je auto vooral privé gebruikt en geen bordje ‘taxi’ op je dak hebt staan, kun je zo toch wat bijverdienen. Dat lijkt lekker makkelijk, maar je autoverzekeraar denkt er wellicht anders over. Voor de uberPOP-ritten wordt je namelijk betaald en de meeste autoverzekeraars zien dit als zakelijk gebruik. Wil je met jouw auto ritten aanbieden via uberPOP? Neem dan eerst even contact op met je autoverzekeraar om te checken of je dan wel verzekerd bent. Anders kun je bij schade voor nare verrassingen komen te staan.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

12 Antwoorden op “Autoverzekering: is personenvervoer verzekerd?”

 1. p baak schreef op 

  “Als je personen vervoert in de privésfeer dan ben je gewoon verzekerd. Denk hierbij …..”
  Geldt dit voor de Wa of alleen voor all-risk?

  1. Beste meneer of mevrouw Baak,

   Dit geldt voor de WA-verzekering. Dit is een aansprakelijkheidsverzekering. Bent u als bestuurder aansprakelijk voor een schade aan de passagiers? Dan betaalt uw verzekeraar de schade aan uw passagiers. Materiële schade en schade aan de bestuurder zelf worden niet vergoed. Daarvoor kunt u een schadeverzekering voor inzittenden afsluiten.

 2. A.Dijk schreef op 

  Wie bepaalt,of iemand die ziek chronisch ziek is,of de inzittende verzekering van toepassing is?Kan iemand die afweging,of hij nog veilig kan rijden,zelf maken of moet een arts toestemming geven.Als iemand bijvoorbeeld met echtgenote of kleinkinderen rijdt,moet het natuurlijk wel duidelijk zijn,of de inzittenden dan goed verzekerd zijn.Kunt u daarop een antwoord geven?

  1. Beste meneer Dijk,

   Het is van belang om te weten of iemand volledig rijgeschikt is. Heeft iemand een rijbewijs, maar is de gezondheidssituatie veranderd? Dan is het verstandig om de eigen verklaring van het CBR in te vullen. Daarin staan vragen over uw geestelijke en fysieke situatie. Geeft het CBR of uw arts op basis van de eigen verklaring toestemming om te rijden? Dan keren uw WA-verzekering en eventuele inzittenden verzekering gewoon uit bij schade. Doet u dit niet en blijkt dat u gedeeltelijk ongeschikt was om te rijden, dan kan dit van invloed zijn op de uitkering bij schade.

 3. Luis v/d Pels schreef op 

  ‘Voor de uberPOP-ritten wordt je namelijk betaald en de meeste autoverzekeraars zien dit als zakelijk gebruik.’

  U zegt in uw artikel ‘meeste autoverzekeraars’

  Weet u van een autoverzekering die, zoals intussen in de VS, een zgn hybride verzekering aanbiedt?

  Hierbij betaalt de verzekerde een hoger ‘zakelijk’ tarief alleen op de momenten dat er daadwerkelijk zakelijk gebruik gemaakt wordt van de auto.

 4. Beste Luis v/d Pels,

  Voor zover wij het weten bestaat zo’n verzekering (nog) niet in Nederland. Wel kunt u bij bepaalde verzekeraars voor het zelfde tarief een zakelijke verzekering afsluiten als een privéverzekering. Voor meer informatie over de voorwaarden, de verzekeraars en de tarieven kunt u ons bellen op 035-6265544. Wij helpen u graag verder.

 5. J St3kkinger schreef op 

  Als je collega op het werk een ongeluk(je) heeft gehad en hiervoor naar de dokter of spoedeisende hulp moet, en je als bedrijfshulpverlener hem hiernaar toe brengt, valt dit dan onder privé of zakelijk rijden? En mocht mijn collega onderweg fysieke problemen krijgen, ben ik dan verzekerd? Of van wie heb ik eerst toestemming nodig? De wet over ziekenvervoer is mij nog niet duidelijk.

 6. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

  Beste J St3kkinger,

  Ik beperk me hier tot de autoverzekering. Als u een collega naar een dokter brengt tijdens het werk(namens uw werkgever) dan zal het niet uitmaken wat voor een soort verzekering u op de auto heeft. Omdat u namens uw werkgever rijdt zal deze meestal aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld een ongeluk onderweg en schade die u daarmee oploopt.

 7. wendy schreef op 

  hallo,
  hoe zit het met de verzekering als je als vrijwilliger (onbetaald) personen vervoert , bijvoorbeeld voor een
  stichting?

 8. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Wendy,

  Als u onbetaald en vrijwillig mensen vervoert in uw eigen auto is dat over het algemeen geen probleem. Maar staat de auto op naam van de stichting? Dan is het wel zakelijk. De auto staat dan namelijk op naam van een bedrijf.
  In praktijk kan het zijn dat u net zo vaak mensen vervoert als iemand die daar wel voor wordt betaald. Dan is het gebruik hetzelfde als zakelijk en is het risico dat zij verzekeren groter dan bij particulier gebruik. Daar kan een verzekeraar bezwaar tegen hebben. Dit zal verschillen per verzekeraar. Overleg daarom voor de zekerheid met uw verzekeraar en laat hen u vertellen of zij het acceptabel vinden.

 9. Ad Bulten schreef op 

  Ik moet voor het bedrijf waarvoor ik werk met mijn prive-auto verplicht mensen meenemen, carpoolen. Ik krijg per gemaakte km € 0,19, wettelijk bedrag. De reistijd wordt niet betaald. Het is woon-werkverkeer. Bij een ongeval ben ik aansprakelijk als chauffeur. Moet ik een extra inzittende verzekering afsluiten ? De passagiers zijn geen familieleden.

  1. Beste Ad Bulten,

   Een schadeverzekering voor inzittenden is uiteraard niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. Je inzittenden zijn dan beter verzekerd, maar deze verzekering geldt uiteraard ook voor u als bestuurder van de auto. De schadeverzekering geldt voor de inzittenden waarvoor er ook gordels beschikbaar zijn in uw auto. Ongeacht of dat familie is of collega’s die je meeneemt om te carpoolen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Duidelijk, handig, makkelijk in gebruik en binnen een half uur alles rond."

Anoniem uit RENKUM
6 uur geleden, autoverzekering

"Altijd de goedkoopste "

Anoniem uit HOUTEN
8 uur geleden, autoverzekering

"Goede service, goed bereikbaar"

Mevrouw Winkelmolen uit MAASBRACHT
2019-09-18, autoverzekering

"."

Anoniem uit ZWOLLE
2019-09-18, autoverzekering

"Uitstekende hulp aan klanten"

Meneer Yumerov uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, autoverzekering

"Snel en gemakkelijk vergelijken en een verzekering afsluiten"

Anoniem uit VEGHEL
2019-09-18, autoverzekering

"Omdat ik gewoon tevreden ben met Independer’s dienstverlening. "

Meneer Motshagen uit HOOGLAND
2019-09-18, autoverzekering

"Snel, makkelijk en voordelig een verzekering kunnen afsluiten. "

Meneer Heijkoop uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2019-09-18, autoverzekering

"Top"

Meneer Simons uit ROTTERDAM
2019-09-18, autoverzekering

"Heldere informatie en goed telefonisch bereikbaar."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-09-18, autoverzekering

"Duidelijk"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2019-09-18, autoverzekering

"Snel en goed geregeld en eenvoudig de beste verzekering gevonden."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, autoverzekering

"5 star"

Anoniem uit PURMEREND
2019-09-18, autoverzekering

"heel snel online geregeld. "

Anoniem uit HOENSBROEK
2019-09-18, autoverzekering

"bedank je zijn goede verzekering "

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2019-09-18, autoverzekering