Autoverzekering: ben ik nog verzekerd met alcohol achter het stuur?
Deel met een vriend:

Autoverzekering: ben ik nog verzekerd met alcohol achter het stuur?

Met een drankje teveel op achter het stuur stappen is niet slim. Want wanneer je een ongeval veroorzaakt, kunnen de gevolgen erg groot zijn. De kans is groot dat jouw autoverzekering de schade niet vergoedt. Ook wordt je autoverzekering waarschijnlijk direct beëindigd door de verzekeraar. En daardoor is het lastiger om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Schade onschuldige tegenpartij altijd vergoed

Veroorzaak je met te veel drank op een ongeval waarbij iemand anders betrokken is? Dan is jouw verzekeraar wettelijk verplicht om de schade van de onschuldige tegenpartij te vergoeden. Dat gebeurt altijd en daar is nooit discussie over.

Heb je een aanrijding met een ander voertuig gehad waarvan de bestuurder te veel gedronken had? Dan geldt hetzelfde. De verzekeraar van de tegenpartij vergoedt de schade aan jouw voertuig. Zo word jij als onschuldige niet de dupe van het drankgebruik van een ander.

Schade aan je eigen voertuig

Rijd je met teveel drank op tegen bijvoorbeeld een boom of lantaarnpaal? Dan ligt het anders. In dat geval is er geen tegenpartij bij de aanrijding betrokken en moet je de schade aan je eigen voertuig verhalen bij je eigen verzekeraar. En die vergoedt de schade waarschijnlijk niet als jij te veel gedronken hebt.

Rijden onder invloed: verzekerd of niet

Verzekeraars zijn dus wettelijk verplicht om de schade aan de tegenpartij te vergoeden. Maar ongeveer 40% van de verzekeraars kan deze schade vervolgens verhalen op degene die te veel gedronken had. Deze verzekeraars hebben voor de WA-dekking een uitsluiting voor rijden onder invloed opgenomen in hun polisvoorwaarden. Andere verzekeraars zullen de schade dus niet verhalen.

Dit onderwerp kwam ook aan bod in de uitzending van EditieNL van 27 mei 2015.

In onderstaande tabel zie je welke verzekeraars die uitsluiting wel en niet hebben.

* De informatie uit deze tabel is gebaseerd op de Rolls database van Kooijmans.

Lees meer over: autoverzekering

Reacties

18 Antwoorden op “Autoverzekering: ben ik nog verzekerd met alcohol achter het stuur?”

 1. Tim schreef op 

  Mijn vraag naar jullie,ik heb afgelopen zondag een ongeluk veroorzaakt met drank op waar ik een tegenliggende auto heb geraakt.de auto is van mijn vrouw staat op haar naam,zij heeft nog niet haar rijbewijs.ze is verzekerd bij Kroller.
  Ik snap dat ik de schade aan eigen auto zelf moet betalen,maar zal onze verzekeringsmaatschappij wel de schade van de tegenpartij vergoeden?bij voorbaat dank

 2. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

  Beste Tim,
  De schade aan uw eigen auto komt inderdaad direct voor uw eigen rekening. Uw verzekeraar zal de schade aan de tegenpartij betalen, dit zijn zij verplicht vanuit de WA verzekering.
  Afhankelijk van de polisvoorwaarden mag uw verzekeraar eventueel de schade aan de tegenparij op u verhalen.

 3. don schreef op 

  Een aantal weken geleden is de auto van mijn schoonmoeder die geparkeerd stond in een parkeervak aangereden door een bestuurder met drank op.
  Politie ingeschakeld en gelijk gechecked of de bestuurder verzekerd was, en deze bevestigde ons dat hij verzekerd was en gaf ons de gegevens van zijn verzekering inclusief polisnummer, daarna op het buro de formulieren ingevuld en proces verbaal opgemaakt inclusief getuigenverklaringen. .
  Bestuurder krijgt een boete, rijbewijs kwijt, alcoholcursus en dag vaardiging.
  Na bijna drie weken krijgt ze te horen dat hij niet verzekerd is en dat het via het Waarborgfonds moet lopen.
  Hoe is dit nu mogelijk – politie geeft op het moment van het ongeval de verzekering gegevens inclusief polisnummer en vervolgens krijgen we te horen van zijn verzekering dat hij en het kenteken niet bekend is bij hun.

 4. Beste Don,

  Wat een vervelende situatie voor uw schoonmoeder. Het is voor ons heel lastig om te zeggen hoe dit komt. Mocht u de verzekeringsgegevens in bezit hebben dan kunt u altijd bellen met die verzekeraar om het verhaal te verifiëren. Uiteraard kunt u ook bij de politie zelf navraag doen. U kunt het beste starten met het verhalen bij het waarborgfonds. Zodat uw schoonmoeder schadeloos wordt gesteld. Veel succes met het afhandelen van de schade.

 5. koos schreef op 

  Weten jullie of ackermans adviesgroep ook een uitsluiting heeft op alcohol in de all risk polisvoorwaarden?

  er is een vrouw aan gereden en heeft een gebroken been, moet diegene die het ongeluk heeft veroorzaakt alle kosten zelf dekken omdat er alcohol in het spel is geweest?

 6. Beste Koos,

  Wat naar voor de betrokkenen. Het slachtoffer kan zich altijd rechtstreeks tot de verzekeraar van de auto richten. De verzekeraar is wettelijk verplicht om het slachtoffer schadeloos te stellen. Als rijden onder invloed is uitgesloten kan de verzekeraar dit achteraf verhalen op de degene die aansprakelijk is. Of Ackermans Adviesgroep rijden onder invloed heeft uitgesloten in de polisvoorwaarden is ons helaas niet bekend. U kunt hier het beste contact met hen zelf over opnemen.

 7. Rob schreef op 

  Mijn zoon is gisteren op de scooter van zijn vriendin die achter op zat tegen een uit parkerende auto die bijna dwars op de web stond aangereden gelukkig geen ernstige verwondingen .
  De tegen partij was volgens getuige en de politie die later kwam fout , alleen zowel de tegenpartij als mijn zoon hadden alcohol gedronken .
  Wat zal de stellingname van beide verzekeringen zijn ?

 8. Beste Rob,

  Wat een nare situatie.
  In de basis zit de auto fout omdat diegene een bijzondere handeling uitvoerde. De verzekeraar van de tegenpartij zal daardoor in principe moeten uitkeren om uw zoon schadeloos te stellen. Wanneer er alcohol in het spel is zullen beide verzekeraars kijken in hoeverre dat een rol heeft gespeeld in het ongeval. Op basis daarvan wordt besloten of er een uitkering zal plaatsvinden. Ook wanneer er sprake is van rijden onder invloed is dit niet altijd de oorzaak van de schade. Zo kan het dus zijn dat het niet altijd van invloed is op de schadeafhandeling. Wanneer de alcohol toch een grote rol heeft gespeeld kan dit wel gevolgen hebben. Helaas kan ik u inhoudelijk geen informatie geven. Daarvoor kunt u uiteraard wel terecht bij de scooterverzekeraar van uw zoon.

 9. claudia schreef op 

  een vriendin van mij heeft met drank op in mijn (lease) auto, lichte krasschade gemaakt bij een andere auto in belgie…

  verbaal etc zijn al opgemaakt. haar rijontzegging is inmiddels al weer opgeheven en ze heeft haar rijbewijs terug.

  schade aan de aangereden auto zal (zoals ik hier gelezen heb) vergoed worden, echter ben ik benieuwd hoe het nu verder afgehandeld wordt? omdat het niet haar eigen auto was? maakt dit nog verschil? Kan ik uit de verzekering gezet worden hierdoor? word de schade aan mijn auto wel of niet vergoed? ik ben ALLrisk verzekerd.
  Is er wellicht een andere manier/verzekering die de schade aan mijn auto kan dekken? bijvoorbeeld haar reisverzekering of haar aansprakelijkheidsverzekering?

 10. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Claudia,

  Wat vervelend dat er een schade is geweest.
  Door de uitkering aan de tegenpartij zal u terugvallen in uw schadevrije jaren. Om dit te voorkomen zal de schade aan de verzekeraar moeten worden terugbetaald.

  Als u Allrisk verzekerd bent kunt u de schade aan uw eigen auto wel laten maken. Maar ook dit heeft invloed op de schadevrije jaren.

  Nu begrijp ik dat de schade niet door uzelf is gereden. Dan kan ik mij voorstellen dat u ook niet voor de schade wilt opdraaien. U kunt de schade wel op uw vriendin verhalen. Maar dit kan niet op haar verzekering. Zij zou het dan uit eigen zak moeten betalen, zowel de schade aan uw auto als de schade van de tegenpartij. Dat kan behoorlijk wat kosten natuurlijk.

  Zodra bekend is wat het totale schadebedrag is kunnen jullie misschien onderling overleggen of het mogelijk is om de schade zelf te betalen. Hopelijk komen jullie daar samen uit.

 11. Aggie schreef op 

  Ik heb een auto ongeluk gemaakt. Ik ben tegen een fietser aangegaan omdat hij op mijn rijbaan kwam hij was helemaal dronken en hij zat zelf fout maar ik moest ook van de politie blazen en ik had 2 glazen op en kwam een p/a uit de agent zei dat ik onder de grens zit want ik ben geen beginnend bestuurder. Kan ik hierdoor problemen krijgen met mijn verzekeraar?

 12. Beste Aggie,

  Wat vervelend dat u betrokken bent bij een ongeluk.

  Veel verzekeraars hebben in de polisvoorwaarden bepalingen opgenomen over alcoholgebruik in het verkeer. Iedere verzekeraar heeft daarvoor eigen voorwaarden. Zo kan het zijn dat de ene verzekeraar geen moeite heeft met het blazen van een P/A door een niet beginnend bestuurder, maar dat een andere verzekeraar voor iedereen maximaal een P aanhoudt, dus helemaal geen alcohol achter het stuur.
  U kunt het beste contact opnemen met uw verzekeraar of uw eigen polisvoorwaarden nalezen om te zien wat uw verzekeraar voor voorwaarden hanteert.

 13. sofie schreef op 

  Hallo mijn vriend heeft vanavond een accident gehad in fout en dronken achter het stuur met mijn auto wat zouden de kosten zijn voor mij wat doet mijn verzekering wat betaal ik en welke boete kan hem opgelegd worden en welke kosten zullen voor mij zijn help me aub ik weet geen raad meer

 14. Beste Sofie,

  Wat vervelend dat uw vriend een ongeluk heeft gehad met uw auto.
  Ik hoop dat niemand gewond is geraakt hierbij.

  Als er een tegenpartij betrokken is geweest bij het ongeluk zal uw verzekeraar de schade aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal het schadebedrag wel worden verhaald, dit komt omdat veel verzekeraars een uitsluiting kennen van alcohol en of drugs in het verkeer.

  Ik kan u helaas niet vertellen of uw vriend een boete kan verwachten, dat bepaald een verzekeraar niet.

  Omdat ik niet genoeg informatie heb over uw persoonlijke situatie kan ik u inhoudelijk niet verder helpen, maar ik raad u aan om de schadeafdeling van uw verzekeraar te bellen.
  Zij kunnen u hopelijk voorzien van goed advies.

 15. Ronald schreef op 

  Goede dag,

  Mijn vrouw heeft afgelopen week schade gereden, terwijl ze onder invloed van drank was. Nu staat de wagen op mijn naam en de wagen is ook verzekerd op mijn naam. Heeft de verzekeringsmaatschappij nu het recht om mij uit de verzekering te halen.

  Ik verneem het graag van u. Alvast bedankt voor het antwoord

 16. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ronald,

  Wat vervelend dat uw vrouw een ongeluk heeft gehad met uw auto. Ik hoop dat er niemand gewond is geraakt. Als er een tegenpartij geraakt is zal uw verzekeraar diens schade sowieso vergoeden.
  Het kan dat zij die schade vervolgens verhalen op uw vrouw. Omdat het om uw vrouw gaat, kan het zijn dat zij u beëindigen. Om dit zeker te weten kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeraar.

 17. gerry van ginneken schreef op 

  Beste. in de bovengenoemde lijst staat dat generalie geen uitsluitsel heeft. echter heb ik een ongeval gehad waarbij ik onder invloed was en in de polisvoorwaarde staat netjes dat ze de schade verhalen op verzekerde als hij onder invloed is/was.

 18. Beste Gerry,

  Bedankt voor uw informatie. Het bovenstaande artikel is inmiddels 2 jaar oud, het kan dus inderdaad zo zijn dat de polisvoorwaarden inmiddels zijn aangepast. Wel erg vervelend voor u dat u betrokken bent geweest bij een dergelijke schade.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"gemak"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-11-24, autoverzekering

"Altijd overzichtelijk en voordelig"

Mevr. P.D. Koelewijn uit HARDERWIJK
2017-11-24, autoverzekering

"goeie vergelijkingssite"

Anoniem uit UTRECHT
2017-11-24, autoverzekering

"HEEL GOED"

Dhr. W. Haoming uit ROTTERDAM
2017-11-24, autoverzekering

"tot nog toe tevreden"

Anoniem uit KESTEREN
2017-11-24, autoverzekering

"Het is erg makkelijk vergelijken Met de andere verzekeraars Om gelijk een offertete maken "

Dhr. Y. Ertemiz uit AMSTERDAM
2017-11-24, autoverzekering

"Independer laat altijd de meest goedkope zien."

Anoniem uit VLAARDINGEN
2017-11-24, autoverzekering

" Weet ik veel "

Dhr. A.W.A.T. Mohmoud Kaka abdulla uit ZOETERMEER
2017-11-24, autoverzekering

"Great service"

Dhr. M.I.H.A.L.Y. Laton uit STERKSEL
2017-11-24, autoverzekering

"Zeer tevreden "

Dhr. J.D. Krouwel uit ALPHEN AAN DEN RIJN
2017-11-24, autoverzekering

"Snel geholpen "

Dhr. R.M.J.A. De Gouw uit HAARSTEEG
2017-11-24, autoverzekering

"Handige website"

Mevr. B. Begerova uit NIJMEGEN
2017-11-24, autoverzekering

"Heel eenvoudig af te sluiten."

Anoniem uit DEVENTER
2017-11-24, autoverzekering

"Duidelijk, kort en krachtig"

Anoniem uit NUENEN
2017-11-24, autoverzekering

"Overzichtelijke site met relevante informatie. Tevreden met gratis Pluspakket en verdere service. "

Mevr. J.G. Messemaker uit NIJKERK GLD
2017-11-24, autoverzekering