Autoverzekering: wanneer ben je niet rijvaardig?
Tip een vriend:

Autoverzekering: wanneer ben je niet rijvaardig?

Veel mensen zijn zich er bewust van dat je rijvaardigheid verslechtert wanneer je medicijnen slikt, je ziek bent of een andere beperking hebt. Maar waar ligt precies de grens wanneer je wel of niet mag rijden?  En vergoedt je autoverzekering eventuele schade dan wel? In dit artikel geven we je daar meer informatie over.

Bepaalde situaties onverstandig om te gaan autorijden

Als je een rijbewijs hebt, betekent dat niet dat je ook altijd geschikt bent om auto te rijden. Er kunnen altijd dingen veranderen in je situatie. Bij een gebroken been of arm zal je arts je waarschijnlijk afraden om achter het stuur te kruipen. Toch zijn er veel situaties te bedenken waarin het helemaal niet zo duidelijk is of het een probleem is om te rijden.

Autoverzekeraar kan weigeren schade te vergoeden

Je autoverzekeraar kan jouw medische situatie niet beoordelen. Zij zullen je dus geen uitsluitsel geven of je wel of niet mag rijden. Ook je arts zal niet zo snel een verklaring afgeven of je wel of niet mag autorijden, omdat hij of zij dan verantwoordelijk wordt gesteld. Je bent dus zelf verantwoordelijk om te bepalen of je wel of niet kunt autorijden. Aan de andere kant kan je verzekeraar wel weigeren om je schade te vergoeden als die vindt dat je niet rijvaardig was. Ze kunnen dit bijvoorbeeld roekeloos rijgedrag noemen.

CBR kan oordeel geven over jouw rijvaardigheid

Gelukkig is er een manier om toch duidelijkheid te krijgen over of je veilig kunt gaan rijden. Op de website van het CBR kun je een eigen verklaring invullen. In deze verklaring worden verschillende vragen gesteld over je fysieke en geestelijke gezondheid. Je kunt deze vragen invullen en versturen naar het CBR ter beoordeling. Zij kunnen op basis van je antwoorden beoordelen of je rijgeschikt bent, of dat je bijvoorbeeld een rijvaardigheidstest moet doen.

Heb je de vragen van de eigen verklaring eerlijk en volledig ingevuld en heeft het CBR beoordeeld dat je rijgeschikt bent? Dan zal je verzekeraar gewoon betalen als je een schade maakt.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

14 Antwoorden op “Autoverzekering: wanneer ben je niet rijvaardig?”

 1. Hugo de Meeuw schreef op 

  Een vriend van mij is tegen een geparkeerde auto gebotst. De wa-verzekering van mij zal de tegenpartij altijd uitkeren. Maar zijn verzekering kan dat bedrag weer op hem verhalen als hij : teveel alcohol heb gedronken, onder invloed was van drugs of zonder rijbewijs reed. Er is een ademtest uitgevoerd bij die vriend en hij had geen alcohol of drugs gebruikt.
  Echter mijn vriend had wel medicijnen in gebruik. Namelijk Nortrilen, een antidepressivum van 25 mg. Er is geen bloed afgenomen. De politie twijfelde aan de rijvaardigheid van mijn vriend en heeft het rijbewijs ingevorderd. Het rijbewijs is naar het CBR gestuurd. Het CBR beoordeeld of hij geschikt was om een auto te besturen. Kan de verzekering op basis van medicijngebruik de wa-dekking op hem verhalen? Het is lastig te bewijzen dat hij medicijnen gebruikt heeft; er is immers geen bloed afgenomen. En bij twijfel van de rijvaardigheid: is dat een argument om de wa dekking op hem te verhalen? Medicijngebruik staat ook niet in de uitsluiting van de wa verzekering voorwaarden omschreven. Waarom niet?

 2. Hugo de Meeuw schreef op 

  De wa verzekering van mij moet zijn: :de wa-verzekering van HEM. Was een foutje.

 3. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Hugo de Meeuw,

  Wat een lastige situatie. Ik hoop dat de betrokkenen het verder in orde zijn.
  Op de polis is medicatie niet uitgesloten van de polis. Medicijnen komen in allerlei vormen en maten. De verzekeraar heeft niet de medische kennis om te bepalen welke medicijnen wel of niet invloed hebben op iemands rijgedrag.

  In de bijsluiter van elk medicijn wordt aangegeven of het verstandig is om te rijden. De verzekeraar gaat ervan uit dat bestuurders zelf de verantwoordelijkheid nemen om dit van te voren uit te zoeken. Omdat verzekeraars niet kunnen beoordelen of iemand geschikt is om te rijden is het aan de bestuurder zelf om hier zelf op te letten. In geval van alcohol en drugs is dit een ander verhaal. Daarover heeft de wet al besloten.

  Blijkt achteraf dat uw vriend niet had mogen rijden terwijl hij onder invloed is van de medicijnen? Dan kan de verzekeraar ervoor kiezen de schadevergoeding bij uw vriend te verhalen. De verzekeraar moet dan eerst kunnen achterhalen of de medicijnen de schade heeft veroorzaakt. Dit is namelijk niet altijd het geval. Is er geen verband tussen de schade en de medicatie? Dan zal de verzekeraar de schade ook niet verhalen op uw vriend.

 4. Hugo de Meeuw schreef op 

  Hallo Felicia,

  Dank voor je duidelijke antwoord! Er zijn gelukkig geen persoonlijke slachtoffers gevallen! Alleen blikschade.
  Maar er moet ook bewezen kunnen worden dat mijn vriend uberhaupt medicijnen heeft geslikt. Er is immers geen bloedproef afgenomen. Hoe groot acht u de kans dat de verzekeraar gewoon uitkeert en het bedrag niet op mijn vriend verhaalt?

 5. Hugo de Meeuw schreef op 

  Met zijn medicijn(antidpressivum) mocht hij de eerste week niet rijden(opbouwfase medicijn), daarna wel mits de bijwerking zouden aanhouden, dan niet. Hij gebruikt het antidepressivum al 2 jaar. Met bijvoorbeeld oxazepam is bekend dat je na inname de eerste 16 uur niet mag autorijden. Dat middel gebruikte hij niet. Hoezo zijn medicijnen niet uitgesloten op de polis?

 6. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Hugo de Meeuw,

  Als niet meer kan worden aangetoond dat uw vriend medicatie heeft geslikt die invloed heeft op zijn rijgedrag zal de verzekeraar daar ook niet over kunnen oordelen. De kans dat de schade verhaalt wordt op uw vriend is daarmee erg klein. Ik ken de details van de schade niet dus ik durf niets uit te sluiten.
  De bijwerkingen van medicatie kunnen zo wisselend zijn per persoon en per situatie. De verzekeraar kan daar onmogelijk een grens in trekken. Het CBR kan hier wel in helpen. Zij hebben de medische specialisten in huis om te beoordelen of rijden wel of niet verstandig is. Mocht uw vriend twijfelen over zijn rijbevoegdheid, dan kan hij een test laten doen bij het CBR.

 7. Hugo de Meeuw schreef op 

  Felicia, bedankt voor jouw antwoord.

  De schade aan de auto bedraagt 4000 euro. Zal de verzekeringsmaatschappij dit “lachend” betalen oftwel is dat voor hun maar een schijntje en zullen ze niet al te veel moeite doen om dit op mijn vriend te verhalen. En het bewijsstuk is misschien toch lastig dat dit misschien te lang zal gaan duren en ze zullen denken: we betalen maar en doen geen moeite om het te gaan verhalen..
  Toch zal de verzekering ook kunnen denken: een gele sticker op de medicijnen (kan rijvaardigheid beinvloeden) en dan toch rijden da’s vragen om problemen dus betaal maar 4000 euro!

 8. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Hugo de Meeuw,

  Een schade van 4000 euro is niet niets. Of de verzekeraar dit hoog genoeg vindt om de schade op uw vriend te verhalen weet ik helaas niet. Dit is namelijk niet iets dat vastgelegd staat in de polisvoorwaarden. Het zou vervelend zijn als ik u verkeerde informatie geef.
  Ik kan mij voorstellen dat uw vriend zekerheid hierover wilt zonder slapende honden wakker te maken. Een schade expert zal de situatie beoordelen en zijn conclusie trekken.
  Het spijt me dat ik u geen beter antwoord kan geven.

 9. Hugo de Meeuw schreef op 

  Hoe kan den schade-expert de situatie beoordelen en zijn conclusies trekken?

 10. Beste Hugo,

  Uw vriend kan voor verdere vragen het beste contact opnemen met zijn verzekeraar. Deze kan hem vertellen hoe de schade precies zal worden afgehandeld. Ik kan hier geen algemene uitspraken over doen. Ik begrijp van u dat er een beoordeling komt van het CBR over zijn rijvaardigheid. Het kan dat deze beoordeling wordt meegenomen in de afhandeling, maar zijn verzekeraar kan hem daar over inlichten.

 11. Hugo de Meeuw schreef op 

  Vandaag heb ik uitsluitsel gekregen over het ongeval op 19 augustus jl.
  ze hebben bij de verzekeringsmaatschappij Avero Achmea het dossier gesloten. Ze hebben het politierapport bestudeerd en daaruit kwam naar voren dat het inderdaad lastig te bewijzen was m.b.t. medicijngebruik en het manisch-depressief zijn!
  Dus de 4600 euro wordt niet op mijn partner verhaald! Ik ben heel opgelucht en wilde even het goede nieuws delen! Fijne feestdagen iedereen!

 12. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Hugo,

  Dat is nog eens goed nieuws! Ik kan me voorstellen dat het erg stressvol was. Nu kunt u, en de andere betrokkenen, toch met een gerust hart de feestdagen vieren.
  Prettige feestdagen toegewenst!

 13. Hugo de Meeuw schreef op 

  Beste Felicia,

  Inderdaad kan ik nu samen met mijn partner met een gerust hart de feestdagen vieren! Ik wens jou ook hele fijne feestdagen toe en alle goeds voor 2017! En heel erg bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag! Succes bij Independer!

 14. Hugo de Meeuw schreef op 

  Beste Felicia,

  Ik kan nu inderdaad met een gerust hart samen met mijn partner de feestdagen gaan vieren! Heel erg bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag. Daardoor was ik al enigszins gerustgesteld!
  Ik wens jou ook hele fijne feestdagen toe en alle goeds voor 2017 en succes met je verdere werkzaamheden bij Independer!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Snel en goed geregeld"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2020-02-25, autoverzekering

"Beste"

Meneer Girdjuks uit HOOFDDORP
2020-02-25, autoverzekering

"snel een verzekering afsluiten"

Meneer Kiewiet uit NIJEHOLTPADE
2020-02-25, autoverzekering

"fijne website scherpe prijzen"

Anoniem uit EMST
2020-02-25, autoverzekering

"Snel makkelijk via een overzichtelijk goed vergelijk snel een verzekering af te sluiten"

Anoniem uit VLEUTEN
2020-02-25, autoverzekering

"makkelijk en snel"

Meneer Bremer uit VENLO
2020-02-25, autoverzekering

"Top"

Meneer Van de berg uit ROTTERDAM
2020-02-25, autoverzekering

"Makkelijk snel en overzichtelijk"

Meneer Schouten uit HEEZE
2020-02-25, autoverzekering

"Gemakkelijk af te sluiten goede autoverzekering"

Mevrouw van Leeuwe-Toenbreker uit OLST
2020-02-25, autoverzekering

"Super eenvoudig en direct overzicht?"

Anoniem uit OOSTWOUD
2020-02-25, autoverzekering

"Omdat"

Meneer Cecilia uit NIJMEGEN
2020-02-25, autoverzekering

"Tevreden hele goede service en de website werkt supergoed"

Meneer Schell uit PAPENDRECHT
2020-02-25, autoverzekering

"Goed"

Meneer Jama uit BEVERWIJK
2020-02-25, autoverzekering

"Te vreden"

Meneer ALABDALA uit ROTTERDAM
2020-02-25, autoverzekering

"zeer makkelijk een verzekering afsluiten."

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-02-25, autoverzekering