In ons vorige artikel hebben we uitgelegd wat het Centraal Informatie Systeem (CIS) is en wanneer je daar geregistreerd wordt. Eén van die registraties is een speciale melding. Zo’n speciale vermelding kun je bijvoorbeeld krijgen als je onjuiste informatie hebt verstrekt bij het aanvragen van je nieuwe autoverzekering. Over welke informatie gaat het, en wanneer krijg je dan precies zo’n melding? En wat zijn de gevolgen? In dit artikel lees je er alles over.

Vragen eerlijk beantwoorden

Als je een autoverzekering aanvraagt, moet je verschillende vragen beantwoorden. Heb je schade gehad? Heb je een strafblad? Heb je ooit betalingsproblemen gehad? Maar ook: wanneer is het kenteken op jouw naam gekomen, en hoeveel schadevrije jaren heb je? Het is belangrijk dat je al deze vragen eerlijk beantwoordt. Doe je dat niet, dan kan een speciale vermelding in CIS het gevolg zijn.

Vergissen is menselijk

Natuurlijk kun je je vergissen in je schadevrije jaren. En het is ook helemaal niet raar als je bent vergeten dat je vier jaar geleden een sterretje in je voorruit hebt laten repareren. Bij dat soort vergissingen zal een verzekeraar niet snel een melding maken in CIS. Maar als je autoverzekering vorige week is beëindigd omdat je de premie niet op tijd hebt betaald, mag een verzekeraar wel van je verwachten dat je dat netjes opgeeft als ze daar naar vragen.

Controle op antwoorden

Bijna alle antwoorden die je geeft bij het aanvragen van je autoverzekering worden gecontroleerd. Meestal blijkt dan ook snel dat je iets niet goed hebt opgegeven. Afhankelijk van de ernst van de situatie zal een verzekeraar besluiten of ze wel of geen speciale vermelding voor je registreren in CIS. Sommige dingen komen pas later aan het licht. Bijvoorbeeld als een verzekeraar extra controles uitvoert nadat je een schade hebt geclaimd. Ook in dat geval bepaalt de ernst van de situatie of er wel of geen registratie gedaan wordt.

Wat zijn de gevolgen van de registratie?

Een verzekeraar kan besluiten jouw verzekering te weigeren of te beëindigen als blijkt dat je de vragen niet correct hebt beantwoord. De meeste verzekeraars doen dat alleen als ze je ook niet hadden geaccepteerd wanneer je die informatie wel had opgegeven. Sommige verzekeraars accepteren je bijvoorbeeld niet als je pas geleden twee schades hebt gehad.Stel je voor dat je één schade bent vergeten te melden. De ene verzekeraar zal je polis beëindigen als ze zien dat er nog een tweede schade is geweest. De andere verzekeraar zal je polis gewoon voortzetten omdat ze twee schades geen probleem vinden. Als je verkeerde informatie hebt gegeven, kan dat ook gevolgen hebben voor de afhandeling van je schade.

Heb je een speciale melding in CIS en zoek je een nieuwe verzekering?

Iedere verzekeraar heeft zo zijn eigen regels bij het accepteren van een nieuwe verzekering. Het verschilt per melding of een verzekeraar je wel of niet accepteert. Via onze website kun je een nieuwe autoverzekering aanvragen. Binnen twee uur weet je of de verzekeraar van jouw keuze je aanvraag goedkeurd. Zo niet, dan gaan wij voor jou op zoek naar een goed alternatief. Lukt het niet om je auto bij een reguliere verzekeraar te verzekeren? Dan kunnen wij je een verzekering bij Rialto Verzekeringen aanbieden.

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van je nieuwe verzekering? Onze klantenservice helpt je graag verder.

Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Praat mee2 Reacties op “Autoverzekering: wanneer krijg je een speciale vermelding in het CIS?”
  1. Beste Michiel,

    We hadden u gisteren middag meteen even gebeld, maar konden u niet bereiken. Het lijkt erop dat u daarna nog iemand gesproken heeft, omdat er een offerte voor u is aangemaakt. Als we u nog ergens bij kunnen helpen of als u nog vragen heeft, bel ons dan gerust op 035-6265544.

  2. Michiel schreef op 

    Tot voor 3 weken geleden was ik nog gewoon verzekerd via klik&go. Nu heb ik een nieuwe auto gekocht en krijg ik nergens meer een verzekering.
    Ik weet dat ik negatieve schadejaren heb maar niemand kan mij het juiste aantal vertellen, het varieert van -1 tot -3. Ik sta blijkbaar vermeld in het cis dossier, iets wat ik tot vanmorgen niet eens kende! Een sterretje in je ruit, aangereden worden, het telt (blijkbaar) allemaal en je kunt er niets aan doen!
    Ik zit nu op mijn werk (tot 11:00 vanmorgen wist ik nog van niets en dacht ik gewoon verzekerd te zijn) en moet zo naar huis, Aaargh! (de frustratie maakt zich van mij meester!)

    Dit is zo’n bizarre situatie, het kan toch niet zo zijn dat ik de enige ben die dit probleem heeft?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Snel en makkelijk geregel
10