Autoverzekering: wat is een vrijwaringsbewijs?
Tip een vriend:

Autoverzekering: wat is een vrijwaringsbewijs?

Als je je auto hebt verkocht of je laat ‘m slopen, ontvang je een vrijwaringsbewijs. Met een kopie van dit bewijs kun je je autoverzekering opzeggen.

Geen eigenaar meer

Het vrijwaringsbewijs is een belangrijk document. Het toont namelijk aan dat jij niet langer de eigenaar van de auto bent, want het kenteken staat niet meer op jouw naam. Je bent dus niet meer aansprakelijk voor het verzekeren ervan, het regelen van de APK of het betalen van wegenbelasting en bekeuringen. Bij de verkoop aan een auto- of sloopbedrijf krijg je het vrijwaringsbewijs meteen mee. Bij de verkoop aan een particulier moet de nieuwe eigenaar het vrijwaringsbewijs voor jou regelen op het postkantoor.

Autoverzekering opzeggen

Je autoverzekeraar ontvangt geen bericht als je je auto verkoopt of laat slopen. Je moet dus zelf je verzekeraar op de hoogte brengen. Met een kopie van je vrijwaringsbewijs kun je de autoverzekering, zonder opzegtermijn, opzeggen. Want het vrijwaringsbewijs geeft je het recht om je autoverzekering direct te beëindigen. Je kunt de verzekering beëindigen vanaf het moment dat de auto niet meer op jouw naam staat. Het is dan wel belangrijk dat je het vrijwaringsbewijs binnen twee weken na de verkoop of sloop van je auto opstuurt. Als je te lang wacht, wordt je autoverzekering pas beëindigd op het moment dat de verzekaar de kopie van het vrijwaringsbewijs ontvangt.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

6 Antwoorden op “Autoverzekering: wat is een vrijwaringsbewijs?”

 1. kobus schreef op 

  Heeft u een bron waar staat dat het overleggen van een vrijwaringsbewijs verplicht is?
  Ik heb namelijk geen vrijwaringsbewijs gekregen en het staat ook niet in de polisvoorwaarden .
  Ik heb alleen n kentekencard ontvangen en ik geloof helemaal niet dat zon vrijwaring verplicht is ik zeg mijn verzekering op wanneer ik dat no dig vin en daar moeten ze het mee doen
  Volgens mij verspreid u onjuiste informatie ze kunnen het wel graag willen maar waar staat in de wet dat het verplicht is? En wat ik niet heb kan ik ook niet overleggen dus graag een artikelnummer of bronvermelding en niet wat ze graag zouden willen gr kobus

  1. Beste Kobus

   Tegenwoordig zijn steeds meer autoverzekeringen dagelijks opzegbaar. Het maakt voor deze verzekeraars niet uit of u de auto heeft verkocht of niet en u hoeft dan dus geen vrijwaringsbewijs te sturen. Toch zijn er ook nog heel wat verzekeringen waarbij u het eerste jaar een jaarcontract krijgt. Na dit jaar kunt u de verzekering maandelijks opzeggen. Wilt u de verzekering beëindigen voordat het jaar of de maand om is? Dan moet u kunnen aantonen dat de auto van uw naam af is gegaan. Dit toont u aan met een vrijwaringsbewijs. Zonder dit vrijwaringsbewijs kunt u de verzekering niet beëindigen en zit u dus nog vast aan het contract met de verzekeraar.
   Daarnaast is het vrijwaringsbewijs vooral belangrijk om aan te tonen dat u niet meer verantwoordelijk bent voor wat er met de auto gebeurt.
   Het gaat er dus niet om of het overleggen van een vrijwaringsbewijs wettelijk verplicht is. Het gaat erom dat het erg vervelend kan zijn voor uzelf als u deze niet krijgt bij verkoop. U kunt dan vastzitten aan een contract dat u niet meer nodig heeft of aansprakelijk worden gesteld voor de auto terwijl deze niet meer in uw bezit is.
   Op de website van de RDW kunt u hier meer over lezen. Een voorbeeld is deze bron.

 2. kobus schreef op 

  Vergis u niet ik het het voertuig geschorst dus het is nog in mijn bezit en elke nederlander kan als hij het kenteken intypt op de website van RDW.nl zien op welke datum het gewijzigd is en dat het niet meer de weg op mag dus dat kan de verzekeringsmaatschappij ook zien en wel met twee muisklikken.
  Zoals ik al zei ik vind het nergens terug in de polisvoorwaarden dus het gaat er wel om hoe het wettelijk geregeld is.
  U zegt dat ik zonder vrijwaringsbewijs de verzekerijg niet kan beeindigen maar dan moet dat of te wel in de polisvoorwaarden staan of in de wet en ik kan dit geen van beide terugvinden en dat betekend dat ik niets te vrezen heb omdat de verzekeringsmaatschappij toch aan het kortste eind trekt.

 3. Beste Kobus,

  Het bovenstaande artikel is niet van toepassing op uw situatie. Als u de auto heeft geschorst krijgt u inderdaad geen vrijwaringsbewijs. De auto blijft op uw eigen naam staan en u heeft dan ook geen vrijwaringsbewijs nodig om uw verzekering te beëindigen.

  De vraag of u een verzekering kunt beëindigen zonder vrijwaringsbewijs bij sloop of verkoop is dus vooral een principe vraag. In elk geval is het zo dat de RDW alle privacygevoelige informatie beschermd. Verzekeraars kunnen dus niet zien op wiens naam een kenteken staat. Voor zover wij weten staat er inderdaad niet met zoveel woorden in de wet of de polisvoorwaarden dat het vrijwaringsbewijs verplicht is. In de praktijk wordt hier echter wel vaak om gevraagd. Over het algemeen leidt dit niet tot discussie, omdat klanten bij verkoop of sloop wel gewoon een vrijwaringsbewijs krijgen.

 4. Sam Hitipeuw schreef op 

  U schrijft dat wanneer ik een vrijwaringsbewijs later opstuur naar de verzekringsmaatschappij de autoverzekering beeindigd per datum ontvangst en niet per de datum die vermeld wordt Op het vrijwaringsbewijs. Dit kan een verzekeringsmaatschappij toch niet zomaar doen? De opzegging wordt geregeld per de datum dat ik de auto niet meer in mijn bezit heb?

 5. Beste Sam,
  Zodra de auto is overgeschreven heb je 14 dagen om dit door te geven aan de verzekeraar. Doe je dit later, dan wordt de verzekering beëindigd op de dag dat je meldt dat de auto is verkocht. Is de auto gesloopt of is het kenteken geschorst bij de RDW, dan kan je vaak wel met terugwerkende kracht de verzekering beëindigen. Zolang het kenteken actief is, en dus niet gesloopt of geschorst, moet het kenteken verzekerd zijn. De verzekeraar meldt bij het RDW welke kentekens bij welke verzekeraar zijn onder gebracht. Stel je verkoopt de auto op 1 januari en geeft dit niet door aan de verzekeraar. Dan blijft jouw verzekeraar bij het RDW bekend als verzekeraar van dat kenteken. Veroorzaakt die auto schade, dan kan jouw verzekeraar aangesproken worden voor die schade. De verzekeraar is vervolgens verplicht de tegenpartij schadeloos te stellen. Vervolgens kan jouw verzekeraar de schade proberen te verhalen op de nieuwe eigenaar van de auto. Dit lukt niet altijd en kost in ieder geval meer moeite. Daarom is er een maximale termijn gesteld aan het doorgeven van de beëindiging van de verzekering. De verzekeraar kan dan binnen die termijn het kenteken afmelden bij de RDW.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Snel en duidelijk"

Anoniem uit TILBURG
2 uur geleden, autoverzekering

"makkelijke service"

Anoniem uit KAMPEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Heel tevreden"

Meneer EL Boubsi uit ROTTERDAM
2 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk afsluiten en fijn dat je zo makkelijk kan vergelijken. "

Anoniem uit DE COCKSDORP
2 uur geleden, autoverzekering

"Snel en makkelijk"

Meneer Drees uit ALMELO
3 uur geleden, autoverzekering

"duidelijkheid en goede prijs en goede service"

Meneer Popal uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
6 uur geleden, autoverzekering

"eenvoudig en duidelijk"

Anoniem uit IJSSELMUIDEN
7 uur geleden, autoverzekering

"snel en makkelijk "

Anoniem uit KERKRADE
2020-03-31, autoverzekering

"snel en makkelijk geregeld"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-03-31, autoverzekering

"makkelijk en snel"

Mevrouw Pierweijer uit KERKRADE
2020-03-31, autoverzekering

"Heel tevreden en duidelijk "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-03-31, autoverzekering

"Goed en snel"

Anoniem uit GOIRLE
2020-03-31, autoverzekering

"Duidelijk overzicht. Heel makkelijk vergelijken. TOP! "

Anoniem uit NUENEN
2020-03-31, autoverzekering

"Top "

Meneer Mashati Hamadani uit GRONINGEN
2020-03-31, autoverzekering

"prima"

Mevrouw de Bruin uit IJSSELSTEIN UT
2020-03-31, autoverzekering