Autoverzekering: wat moet ik doen als mijn auto gestolen is?
Tip een vriend:

Autoverzekering: wat moet ik doen als mijn auto gestolen is?

Stel je auto is gestolen. Heel vervelend, maar gelukkig heb je een autoverzekering. Toch is er wel een aantal acties die je zelf moet ondernemen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Betrapt op heterdaad?

De kans is niet groot maar ben je getuige van de diefstal van je auto? Bel dan direct 112. De politie kan dan meteen uitkijken naar jouw auto en de kans dat de autodief wordt gepakt, wordt daarmee flink vergroot.

Doe aangifte bij de politie

In de meeste gevallen ontdek je pas dat je auto gestolen is als de dief gevlogen is. Doe dan wel meteen aangifte bij de politie. En zorg ervoor dat je je kentekenbewijs bij de hand hebt. In het kentekenregister van de RDW zet de politie een aantekening dat je auto gestolen is. Je hoeft dan geen motorrijtuigbelasting te betalen. Ook ben jij niet meer aansprakelijk voor schade die de dief met jouw auto veroorzaakt bij anderen. De politie vraagt bij de aangifte onder meer naar:

• merk, type en kenteken;
• plek waar de auto gestolen is;
dagwaarde van de auto;
• kilometerstand;
• bijzonderheden van de auto;
• serienummers e.d. van spullen in de auto (autoradio, fototoestel, etc.).

Is je auto in het buitenland gestolen? Doe dan meteen aangifte bij de politie in het buitenland. Met dit proces-verbaal kun je aangifte doen als je weer terug bent in Nederland. Dat is nodig omdat alleen de Nederlandse politie aan de RDW doorgeeft dat je auto gestolen is.

Meld de diefstal bij VBV

Als je auto is gestolen dan kun je de auto laten registeren als ‘vermist’. Je kunt de diefstal melden bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV).

Meld de diefstal bij je verzekeraar

Diefstal van je auto is niet altijd gedekt in je autoverzekering. Een WA verzekering dekt alleen de schade die jij met je auto bij iemand anders veroorzaakt, dus geen diefstal. Bij een WA met beperkt casco en volledig casco is een diefstal wel gedekt. Je moet een diefstal wel altijd melden bij je verzekeraar (ook als je WA verzekerd bent). De verzekeraar kan dan jouw autoverzekering opschorten, dat betekent tijdelijk stopzetten. Je betaalt dan niet voor je autoverzekering voor de periode van diefstal. De verzekeraar kan namelijk jouw kenteken afmelden bij de RDW en je autoverzekering schorsen. Je betaalt dan niet voor je autoverzekering. Als de diefstal wel gedekt is, zal je verzekeraar je vragen om een ingevuld schadeformulier en een bewijs van aangifte bij de politie.

30 dagen vindtijd

Verzekeraars handelen de diefstal van jouw auto niet meteen af. Ze houden namelijk een wachtperiode van 30 dagen aan. Wordt jouw auto binnen deze 30 dagen teruggevonden dan vergoedt de verzekeraar de eventuele schade aan je auto.

Is jouw auto na 30 dagen niet terecht? Dan keert de verzekeraar je het bedrag uit. Wordt je auto na 30 dagen alsnog teruggevonden? Dan krijg je je auto terug, je moet uiteraard wel het schadebedrag aan de verzekeraar terugbetalen.

Vervangende auto

Als diefstal gedekt is in je autoverzekering vergoedt je verzekeraar meestal ook de kosten die je maakt voor een vervangende auto. Dit geldt dan vaak voor een maximale periode van 30 dagen. In de voorwaarden van je verzekering kun je deze informatie terugvinden.

Hoeveel krijg ik terug van de verzekering?

Dat hangt af van de regeling die jouw autoverzekering heeft. Bij een nieuwwaarderegeling (alleen voor nieuwe auto’s) krijg je het bedrag dat jouw auto nu nieuw kost uitgekeerd. Vaak geldt een nieuwwaarderegeling alleen voor het eerste jaar van je verzekering. Een aanschafwaarderegeling vergoedt het aankoopbedrag van een tweedehands.  Als je een gelijkwaardige autoregeling hebt dan krijg je genoeg geld van de verzekeraar terug om een gelijkwaardige auto te kopen.

Heb je geen speciale regeling dan zal de verzekeraar de dagwaarde uitkeren. Dat is de waarde die je auto had op het moment van de diefstal. De dagwaarde kan onder de marktwaarde van je auto liggen, waardoor je met het schadebedrag niet een gelijkwaardige auto kunt aanschaffen. Bekijk voor meer informatie deze video over dagwaarde.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

55 Antwoorden op “Autoverzekering: wat moet ik doen als mijn auto gestolen is?”

 1. henk broos schreef op 

  Hallo,
  Recent is mijn auto gestolen. Deze was goed verzekerd bij de dealer ( dit merk heeft een eigen verzekering ).
  Nu krijg ik een nieuwe ( 3 jaar nieuwwaarde regeling ) maar moet ik een nieuwe auto accepteren ? kan ik ook het geld vragen ?

 2. Beste Henk Broos,

  Als u liever het geld wilt ontvangen dan een nieuwe auto, dan kunt u daar natuurlijk altijd om vragen. Of zij dit zullen accepteren is afhankelijk van de polisvoorwaarden die u bij uw dealer heeft. Vaak keren verzekeraars bij diefstal de dagwaarde of nieuwwaarde uit. Uw dealer heeft echter het recht om hier een andere keuze in te maken als dit zo in de polisvoorwaarden staat.

 3. niels schreef op 

  Mijn auto is gestolen op vakantie in Spanje, maar diefstal is niet gedekt op de verzekering die ik via Independer bij de OHRA heb afgesloten. De diefstal heb ik meteen gemeld bij de OHRA Hulpdienst en ik heb aangifte gedaan bij de lokale politie.
  Nu ik weer terugben, blijkt dat de OHRA Hulpdienst de auto niet heeft uitgeschreven. De OHRA wil dat ik zelf nog een keer aangifte ga doen bij de politie in Nederland, meer dan een maand na dato, en dat ik zelf actie onderneem om hem bij RDW om de auto uit te schrijven. Totdat ik zelf actie onderneem mag ik voor de autoverzekering blijven betalen, ook al kan ik bewijzen dat de auto ruim een maand geleden is gestolen.
  Ik zou de tekst in jullie artikel dus aanpassen want het is niet zo dat de verzekering de auto uitschrijft en stopt met het innen van de premie.

 4. Beste Niels,

  Wat vervelend dat uw auto is gestolen op vakantie. Vooral ook omdat u in Nederland opnieuw voor verassingen bent komen te staan. Bedankt voor het delen van uw ervaring en voor uw feedback op dit artikel. We hebben het meteen aangepast. We hopen dat anderen die hetzelfde meemaken als u nu beter weten waar ze aan toe zijn. We wensen u toe dat het verder snel en goed met u wordt opgelost bij Ohra.

 5. Kawa schreef op 

  Hello

  Heb vraagje me auto is Iets meer dan 4 weken is gestolen
  Maar nog niks gehord van verzieking heb ze gebeld
  Zeggen ze we moeten uitzoeken iemand weet iets meer
  Wat moet k doen want zondrr auto is niks

  Bedankt

 6. Beste Kawa,

  Wat vervelend dat uw auto is gestolen. Vooral omdat u op dit moment graag een auto wilt gebruiken. Het is gebruikelijk dat verzekeraars bij diefstal eerst dertig dagen wachten of uw auto nog terug wordt gevonden. Helaas kunt u daar meestal niets aan veranderen. U kunt natuurlijk wel vragen aan uw verzekeraar om de afhandeling zo snel mogelijk te laten verlopen, omdat u erg graag weer auto wilt rijden. Wij wensen u toe dat u snel weer de weg op kunt met uw eigen of met een andere auto.

 7. Wendell schreef op 

  Halo mijn auto is gestolen en is verzekerd bij centraal beheer Achmea de auto verzekering stond op naam van mijn schoonmoeder maar het overschrijf bewijs stond op mijn. Naam nu wilt de verzekering niet uitkeren omdat ze zeggen dat dit niet mag? Ik heb in het verleden wel eerder een schade gehad dit hebben ze toen wek uitgekeerd op mijn naam en rekening nummer maar nu mijn wagen gestolen is willen ze niet uitkeren naar mijn inzien kan dit niet je kan niet een keer wel uitkeren en de andere keer niet? Dan hadden ze de eerste keer ook niet. Mogen uitkeren?

 8. Beste Wendell,

  Bij de aanvraag van de verzekering had u moeten aangeven dat het kenteken op uw naam stond. Heeft u opgegeven dat het kenteken op naam van uw schoonmoeder stond? Dan heeft u niet voldaan aan uw mededelingsplicht. De verzekeraar had de aanvraag waarschijnlijk niet geaccepteerd wanneer u wel de juiste informatie had opgegeven. Om die reden mogen zij nu weigeren om de schade uit te keren en de verzekering beëindigen. Het lijkt erop dat zij dit nog niet wisten toen zij uw eerste schade hebben uitgekeerd. De verzekeraar is namelijk verplicht om binnen twee maanden nadat ze ontdekken dat u de mededelingsplicht niet bent nagekomen aan u te laten weten wat daarvan de gevolgen zijn.

  1. Wendell schreef op 

   Beste heer wij hebben dit duidelijk aangegeven nubontkent de verzekeraar dit bij de eerste schade is dit oonieuwe aangegeven waardoor zij onder mij naam op mijn rekeninge. Nummer hebben uitgekeerd omdat ik de bestuurder was en ik aangaf dat de auto van mij was dat ze daarom op mijn. Rekening moesten uitkeren dit is toen gebeurd een jaar geleden de auto is al 3 jaar verzekerd bij de verzekeraar in mijn ogen lijkt het dat de verzekeraar niet mag uitkeren op iemand anders zijn naam als zij niet akkoord gaan met die voorwaarden dit hebben ze een jaar geleden dus wel gedaan? Hadden ze dan niet op het rekening nummer moeten uitkeren wat bij hun bekend is fit is het rekening nummer van mijn schoonmoeder de verzekering nemer?

 9. Beste Wendell,

  Als u kunt aantonen dat u drie jaar geleden al heeft aangegeven dat het kenteken op uw naam stond, dan kunt u mogelijk bezwaar maken. Als de verzekeraar toen al wist dat de auto op uw naam stond, dan kunnen zij op dit moment niet weigeren om uit te keren om deze reden. De verzekeraar had u dan binnen twee maanden moeten laten weten wat de consequenties waren van deze ontdekking. Het is dus verstandig om na te gaan of u daar nog iets zwart op wit heeft staan. Alleen het feit dat er op uw rekeningnummer is uitgekeerd is onvoldoende informatie. Het is niet de verantwoordelijkheid van de verzekeraar om er achter te komen wie de kentekenhouder is. Als zij aan u betaald hebben, betekent dat niet dat zij ook wisten dat u de kentekenhouder was. Dit had u dan dus wel duidelijk moeten communiceren naar de verzekeraar.

 10. Wendell schreef op 

  Beste ik heb tijden het melden. Van een nieuwe schade dit nogmaals aangeven dit is ook de reden waarom ze op mij naam hebben uitgekeerd en niet op de verzekerde in de polis zie ik mijn. Naam biet staan alleen van. Mij schoonmoeder wij hebben wel duidelijk aan gegeven dat ik de regelmatige bestuurder ben de reden van het uitkeren op mij rekening is omdat ik zelf heb gebeld met de verzekering en heb aangegeven dat de auto van mij is hierop hebben ze op mijn rekening het schade bedrag gestort ik weet niet of ik hier sterk mee sta.

  1. Beste Wendell,

   U kunt dit in elk geval bespreken met uw verzekeraar. Komt u er in overleg niet uit? Dan kunt u erover denken om een klacht in te dienen. Als u niets zwart op wit heeft staan kan het inderdaad moeilijk zijn om aan te tonen dat dit echt besproken is. Telefoongesprekken worden meestal niet zo lang bewaard. Het is aan te raden om zoveel mogelijk in samenspraak te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Mogelijk wil uw verzekeraar u dan wel tegemoet komen.

 11. johan schreef op 

  goeie avond

  2 en half jaar geleden is mijn auto gestolen, nooit terug gevonden als ik het kenteken in toets op rdw staat er ook ja bij geregistreerd als gestolen.

  nou krijg ik vandaag na 2 en half jaar een bekeuring in de bus voor het niet hebben van een geldig keuring en verzekering terwijl de auto al vanaf het begin geregistreerd staat als gestolen wat nu >?

  1. Beste Johan,

   Het lijkt erop dat er iets mis gaat. U kunt hierover contact opnemen met de RDW. Zij kunnen de boetes weer intrekken als deze onterecht zijn geweest.

 12. mahmutcan schreef op 

  Hallo,
  mijn auto is gestolen door een junk en politie heeft op weg klemgereden. daardoor is er een grote schade bij mijn auto.
  mijn auto was ook niet verzekerd voor diefstal. Ik heb mijn auto teruggekregen van de politie maar met schade. omdat de tegenpartij junk is en geen inkomen etc heeft kan ik ook niet bij hem claimen.
  hoe kan ik nu verder?
  wie kan mijn kosten vergoeden?
  groeten,
  Mahmutcan

 13. Beste Mahmutcan,

  Helaas hebben wij geen goed nieuws voor u. Deze schade kunt u niet claimen op uw WA-verzekering voor de auto of bij het waarborgfonds voor motorverkeer. U kunt wel de junk aansprakelijk stellen, maar wij begrijpen dat dit een lange en lastige weg kan zijn als hij geen inkomen heeft. Het is waarschijnlijk de snelste manier om de schade zelf voor te schieten en achteraf te verhalen op de dader.

 14. pragmaticus schreef op 

  @mahmutcan. Ik stel, dat de politie deze schade heeft veroorzaakt door de junk in jouw auto te rammen……stel tevens, dat de politie gewoon verzekert is tegen beroepsmatig veroorzaakte schade…..
  dàn zou je de schadeclaim bij de politie moeten neerleggen. Kun je niet zonder auto, dan huur er een.

  Vergeet je, dat je ooit een rechtsbijstandsverzekering had afgesloten……ben je een beetje dom bezig om Independer naar de onbekende weg te vragen, want dan moet je dit de verzekering melden, tenzij je bij Independer verzekert bent…..maar ook dan is dit forum weer een onnodige omweg.

  Mijn uitgangspunt is:
  Het politievoertuig heeft jouw auto beschadigd en de politie zal deze schade moeten vergoeden en op de junk moeten verhalen. Hoe? is jouw probleem niet.

  Hoe denkt Independer (de jurist) over deze pragmatische insteek? Gaan jullie op het forum ook verregaande adviezen geven, of is het teveel verwacht. Ik miste een verwijs naar de rechtsbijstand.

  Wie had al eens zo’n akkefietje? en kan zijn/haar ervaring hier delen?

  1. pragmaticus schreef op 

   @mamutcan. Helaas had Independer hierboven slecht nieuws voor je, maar ga ikzelf ervan uit, dat de politie jouw auto heeft beschadigd en dit nog niet einde verhaal hoeft te zijn. Dat de auto vooraf gestolen was staat niet als een uitsluiting in àlle verzekeringsvoorwaarden.
   Daarom mijn raad, laat je vakkundig en gratis begeleiden door een verzekeringsdeskundige die wéét hoe hij de voorwaarden van de politieverzekering moet lezen, interpreteren, benaderen of aanpakken.

   Zo snel als Independer geven we niet op….toch?

   Geef je ooit een feed-back a.u.b. ‘dàt is beter voor elkaar’!

   http://www.verzekeraarklachten.nl/gratis-advies/

  2. k schreef op 

   HERHALING: Op 25 oktober 17.46 geplaatst op dit forum maar niet gepubliceerd

   @mamutcan. Helaas had Independer hierboven slecht nieuws voor je, maar ga ikzelf ervan uit, dat de politie jouw auto heeft beschadigd en dit nog niet einde verhaal hoeft te zijn. Dat de auto vooraf gestolen was staat niet als een uitsluiting in àlle verzekeringsvoorwaarden.
   Daarom mijn raad, laat je vakkundig en gratis begeleiden door een verzekeringsdeskundige die wéét hoe hij de voorwaarden van de politieverzekering moet lezen, interpreteren, benaderen of aanpakken.
   Zo snel als Independer geven we niet op….toch?

   Ik heb verzekeringsklachten al vooraf geïnformeerd.
   Geef je ooit een feed-back a.u.b…….
   ‘dàt is beter voor elkaar’!

   http://www.verzekeraarklachten.nl/gratis-advies/

 15. pragmaticus schreef op 

  Verzekeringsklachten.nl heeft zondag! meteen op de vraag gereageerd

  Interpretatie:

  – de toedracht en het schaderapport zijn nodig voor een precieze beoordeling

  – de verzekeringspolis (van de politie) vertelt iets over de gestelde voorwaarden
  (op het internet staan overigens veel in-officiële verhalen van uitgeklede overheidsverzekeringen)

  – in de praktijk is er héél vaak ‘niemand thuis’

  Dit kan ons burgers morgen dus allemaal overkomen……?

  Auto gestolen, door de politie teruggevonden en door de politie beschadigd, een uitgeklede junk als dader……en de burger zoekt het allemaal zèlf maar uit.

  Prima thema voor een Independer-Blog denk ik. Misschien bij het thema rechtsbijstandsverzekering?

  Kan Independer voor ons misschien ook iets meer dan alleen ‘het beste uit verzekeraars halen’?
  Bij voorbeeld de verzekeraars hiervoor een aanvullende verzekering laten ontwikkelen? Want dit betreft toch een onverwachte financiële inbreuk die behoorlijke gevolgen kan hebben. Ook van een heel ander niveau als: ‘mijn kind heeft mijn i-pad in het toilet gegooid’, waarvoor bijna dagelijks verzekeraars worden aangesproken…….(lastig gevallen)!

 16. Elaine schreef op 

  Goedemiddag

  Onze invaludebus is op 24 januari gestolen! Vandaag een bedrag uitgekeerd gekregen, lager dan taxatie! Hele periode niks gehoord van mijn tussenpersoon. Zelf paar x achteraan gebeld. Nu een bedrag op de rekening die lager is dan de getaxeerde bedrag van de taxateur!! Nu gebeld met tussenpersoon blijkt dat de bus maar voor 5000 casco plus! Iis verzekerd sinds 2013! Hiervoor vanaf 2007 voor 29.000 all risk hun zeggen nu dat ik de polis had moeten nakijken en zelf had moeten laten taxeren, dit vind ik heel vaag! Dat hadden ze in 2013 met mij moeten overleggen. Kunt u mij zeggen of ik hier nog wat aan kan doen, en welke stappen ik moet nemen. Want heb niet het gevoel dat mijn tussenpersoon hier goed over informeert. Daar ik de hele periode van dat die gestolen is tot uitkering van het lage bedrag. En ik ben best boos dat het op deze manier gaat! Ben heel lang klant en vind dat ze mij hadden kunnen benaderen waarom het zo lang duurde.

  Hoop van u wat tips te kunnen krijgen om hier wat mee te doen.

  Mvg elaine

  1. Beste Elaine,

   Wat een vervelende situatie. Inhoudelijk kunnen wij ons niet uitspreken over wie er gelijk heeft in deze situatie, omdat we daarvoor te weinig informatie hebben. U kunt zelf stappen ondernemen door een klacht in te dienen. Het is verstandig om in uw brief zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat er is gebeurd. Bijvoorbeeld hoe het is gegaan rondom de taxatie, de wijziging van uw dekking en de informatie die u wel of niet heeft ontvangen over deze wijziging. Ook kunt u aangeven waarom dit voor u onvoldoende duidelijk is geweest. Lees verder in ons artikel: Autoverzekering: waar kan ik heen met een klacht?

 17. Rosh schreef op 

  Vandaag mijn auto gestolen 20-06-2015 om 5:16 terwijl ik de alarm klasse 2
  Heb horen afgaan rende ik naar de raam en weg was die…

  Aangifte gedaan en kijken of ik binnen 30 dagen terug kan
  Vinden (hoop ik) wa-plus bij fbto.
  Ik lees nu dat je auto 3 jaar verzekerd moet zijn om je auto
  Volledig te kunnen vergoed krijgen klopt dit?
  Ik heb in 2 jaar 2 auto’s wa-plus verzekerd
  Dus 1 jaar op de gestolen auto.

  Wat krijg ik wel vergoed?

  Mvg.

  Rosh

  1. Beste Rosh,

   Wat vervelend dat uw auto is gestolen. Goed dat u meteen aangifte heeft gedaan bij de politie. Laten we hopen dat ze de auto en de dader snel vinden. Er bestaan verschillende vergoedingsregelingen. Voor zover wij weten bestaan er geen autoverzekeraars die met een wachttijd werken zoals u beschrijft. Vaak geldt bijvoorbeeld dat er een nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling, waarmee u gedurende de eerste 3 jaar juist wel de volledige vergoeding krijgt en daarna niet meer. Als u wilt weten hoe het precies is geregeld bij FBTO kunt u hen het beste even bellen op 0582345678.

  1. Beste Herman de Vos,

   Op de website van de politie staat inderdaad dat alles met één telefoontje geregeld is als u aangifte doet. Helaas is dat niet het geval. Wat de politie wel doet is het schorsen van het kenteken bij de RDW. Wat de politie niet doet is uw verzekeraar en het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit op de hoogte brengen van de aangifte. Verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de eigenaar van de auto. Deze informatie ontbreekt dus in het artikel op de website van de politie.

 18. demir schreef op 

  hallo,

  mijn auto is vandaag gestolen op 27-6-2015 mijn auto i wa verzekerd wegens mijn jonge leeftijd (19) en omdat het een snelle auto is. ik kon nergens terecht voor een wa-plus verzekeringen, ik ben nu wa verzekerd bij centraal beheer Achmea, wat nou als mijn auto niet wordt gevonden heb ik dan het recht om geld te krijgen ??.

  1. Hallo Demir,

   Wat vervelend dat je auto is gestolen. Op alleen een WA dekking heb je geen diefstaldekking. Mocht de auto niet teruggevonden worden dan krijg je geen uitkering van de verzekeraar. Het is wel belangrijk dat je aangifte doet bij de politie. Zo vergroot je de kans dat het voertuig teruggevonden wordt. Ik hoop voor je dat de auto wordt teruggevonden.

  2. Hasan schreef op 

   Salak! Sende ne hizli araba aliyorsun 19 yasinda. Havasina ettigim !! Bok herif !

 19. Roman schreef op 

  Mijn auto is ook gestolen 20-06-2015
  Ik heb gelukkig wel wa-plus verzekering (fbto)
  En de auto had ik pas een jaar.
  Wordt alles vergoed? ( aankoopbon)
  Spullen die in de auto zaten :
  Er zat een kinderwagen in de auto helaas
  Ook gestolen , wordt dat ook vergoed?
  Ook had ik een iPad mini ingebouwd voor geluid en beeld
  Installatie wordt dat wel vergoed.
  Helaas ook een TomTom (zonder bon)

  Hoe zit het met allarm? Ik had een draadloos allarm
  Ik hoor het graag
  Mvg
  Roman

 20. Beste Roman,

  Wat een vervelende situatie, Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen naar voren komen zodra uw auto gestolen is. Het is voor ons erg lastig om deze vragen te beantwoorden, omdat het verschilt per situatie. U kunt het beste contact opnemen met uw verzekeraar FBTO. Zij zijn voor u telefonisch bereikbaar op nummer 058- 234 56 78. Wij hopen dat u alles vergoed krijgt.

 21. Vincent Smit schreef op 

  Vraagje; Mijn auto is een paar maanden geleden gestolen. Verzekering heeft dit niet gedekt maar de auto is enkele dagen later ook terug gevonden (Gebruikt tijdens een ramkraak). De verzekering is opgeschort maar blijkbaar nooit weer geactiveerd. Nu ben ik staande gehouden door de politie voor het onverzekerd rondrijden. Wat zijn mijn rechten in dit geval? Had de verzekering niet allang de verzekering moeten activeren?

  1. Beste Vincent Smit,

   Wat vervelend dat uw auto is gestolen en dat u nu ook nog een boete krijgt. We begrijpen dat u graag bezwaar wilt maken tegen de boete. Helaas hebben wij onvoldoende zicht op de situatie om te beoordelen waar het mis is gegaan. Als u geen dekking had voor diefstal, is de verzekeraar waarschijnlijk ook niet betrokken geweest bij de opsporing van uw auto. Als u niet heeft doorgegeven dat uw auto weer was gevonden, waren zij hiervan mogelijk niet op de hoogte. U kunt het beste in overleg met uw verzekeraar kijken wat de mogelijkheden zijn. Als u de auto nog niet verzekerd heeft, is het in elk geval belangrijk om dat zo snel mogelijk te regelen. Zonder autoverzekering loopt u risico dat u nogmaals een boete ontvangt of dat u eventuele schades zelf moet betalen. Wilt u weten wat op dit moment de voordeligste verzekering is voor uw auto? Maak dan een vergelijking op onze website.

 22. Mark schreef op 

  Goeiedag ik had een vraag

  Ik hoorde dat als je auto gestolen wordt dat je premie ook dan omhoog gaat klopt dat?

  Want dat lijkt me niet logisch aangezien je niks aan de diefstal kon doen

  Of dat je daardoor een zwarte naam krijgt bij de verzekeraar waardoor ze je niet meer willen verzekeren?

 23. Beste Mark,

  Voor diefstal wordt in principe geen terugval gerekend in schadevrije jaren. Het is mogelijk dat een enkele verzekeraar dit op dit moment wel nog doet, maar door een nieuwe regeling van het Verbond van Verzekeraars mogen verzekeraars vanaf 2016 geen terugval meer regelen in geval van diefstal.

  Schades worden geregistreerd op uw naam, ongeacht of dit schuldschades zijn of niet. Verzekeraars hebben nooit acceptatieplicht. Als een verzekeraar vindt dat u teveel schades heeft geclaimd kunnen zij een nieuwe aanvraag dus afwijzen. Vaak wordt er wel onderscheid gemaakt of het om schuldschades gaat of niet, maar als uw auto’s in korte tijd steeds gestolen worden of schade hebben buiten uw schuld om, zal een verzekeraar daar waarschijnlijk wel terughoudend mee zijn. Een zwarte lijst is erg sterk verwoord, maar in de praktijk geldt wel hoe minder schades u heeft gehad, hoe liever een verzekeraar uw aanvraag accepteert.

 24. ben schreef op 

  Ongeveer 2 maanden geleden is mijn auto gestolen. Kreeg na een week bericht van de schade-expert om alle sleutels inclusies kentebewijzen op te sturen. Heb 3 sleutels en de kentekenkaart opgestuurd. De tenaamstellingscode ben ik kwijtgeraakt en kon geen nieuwe meer aanvragen bij de rdw, omdat de auto inmiddels als gestolen was opgegeven. De verzekering wil nu niet de schade uitkeren, omdat ze de tenaamstellings code willen. Ik ben de eigenaar van de auto en de auto stond op mijn naam en was ook op mijn naam verzekerd. Ik had de auto 4 maanden in mijn bezit en zal hierdoor nu 20000 euro verliezen. Ik weet niet wat ik moet doen nu en hoop dat iemand mij kan helpen.

 25. Beste Ben,

  Wat vervelend dat de verzekeraar niet wil uitkeren nadat uw auto is gesloten. Is het kwijt zijn van de tenaamstellingscode de enige reden dat de verzekeraar niet uitkeert? Dan kunt u de klachtenprocedure starten. U moet eerst bij de verzekeraar een klacht indienen. Zodra zij intern de klacht afwijzen kunt u de klacht indienen bij het Kifid. Meer informatie over het indienen van een klacht bij het Kifid? Ga dan naar http://www.kifid.nl.

 26. daisy schreef op 

  Goeiedag, ik heb een vraag. Mijn auto is gesloten en binnen de dertig dagen termijn terug gevonden. Ik ben allrisk verzekerd. Mijn auto is teruggevonden met verschillende schades en ook van binnen een niet te harde lucht. Al mijn bezittingen zijn uit de auto gestolen. Wordt dit allemaal vergoed?

 27. Beste Daisy,

  Wat naar dat uw auto zo vies en beschadigd is teruggevonden. Gelukkig valt dit onder de dekking van een allrisk verzekering. U kunt de schade dus wel claimen op uw verzekering. Wat er precies vergoed wordt is altijd ter beoordeling van uw verzekeraar. Dit wordt beoordeeld op basis van uw schadeclaim. We wensen u toe dat alles netjes en kosteloos weer wordt opgeknapt door uw verzekeraar!

 28. marcel schreef op 

  Mijn auto is een week geleden gestolen. Ik lease deze auto via financial lease. Ik kan maar een sleutel overhandigen want de ander is gestolen of verloren dat weet ik niet. Ik moest nog steeds een sleutel laten bijmaken maar ben nu te laat want d auto is weg.Wat doet een verzekering hiermee? Auto is WA en casco verzekerd.

 29. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Marcel,

  Wat balen dat uw auto is gestolen! En ook balen dat u maar één sleutel had. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de uitkering van de schadevergoeding. Hoe verzekeraars hiermee omgaan staat in de polisvoorwaarden. Niet elke verzekeraar gaat er hetzelfde mee om. Ik hoop dat het geen gevolgen heeft voor u. U kunt het beste contact opnemen met de verzekeraar om dit te bespreken.

 30. Miranda Boeren schreef op 

  Onze auto is twee maanden geleden gestolen. De verzekering heeft ons voldoende schadeloos gesteld. Nu is de auto afgelopen week teruggevonden, voor zover wij weten zonder schade en met een aantal persoonlijke spullen er nog in.
  Wij hoorden dat de verzekering ( nu de eigenaar van de auto) verplicht is deze te koop aan te bieden aan ons.
  Klopt dit? Is dit gebruikelijk?

 31. Beste mevrouw Boeren,

  Wat vervelend te horen dat uw auto gestolen is geweest, goed nieuws dat deze met persoonlijke spullen erin weer is terug gevonden.

  Een verzekeraar is niet verplicht om de auto weer aan u te koop aan te bieden. Zij zullen dit waarschijnlijk wel doen nadat u bij de verzekeraar aangeeft dit graag te willen. De persoonlijke spullen die nog in de auto liggen mag u natuurlijk altijd wel ophalen.

 32. stefan. M schreef op 

  Mijn auto is onlangs gestolen.

  Ik kom in aanmerking voor een aanschafwaarde regeling. Wat er niet bij verteld is Een aftrek van € 250,= werd toegepast, wegens het niet kunnen overleggen van de
  volledige kentekenbewijzen (kentekencard).

  Deel 1 lag namelijk in de auto… zoals 9 van de 10 mensen hebben?

  Ik kan dit nergens terug vinden en heb hier zelf ook nog niet eerder van gehoord.

  Klinkt dit voor iemand bekend ?

 33. Beste Stefan,

  Er zijn verzekeraars die vragen om het kentekenbewijs, omdat u hiermee kunt aantonen dat de auto daadwerkelijk op uw naam stond. Op die manier weten ze dat u inderdaad recht heeft op de uitkering. Het kan zijn dat zij in de polisvoorwaarden hebben geregeld dat u een lagere uitkering ontvangt als u de kentekencard niet kunt overleggen, in dat geval zal er niet zoveel aan te doen zijn, want u bent met de polisvoorwaarden akkoord gegaan.

  Kunt u dit nergens terug vinden in de polisvoorwaarden en kan uw verzekeraar u ook niet wijzen waar dit staat? Dan kunt u hier bezwaar tegen maken door een klacht in te dienen bij uw verzekeraar. Komt u er met hen niet uit? Dan kunt u eventueel ook terecht bij het Klachten Instituut Financiële Dienstverlening (Kifid) voor een onafhankelijke uitspraak.

 34. hakan schreef op 

  Hallo,
  Onze auto was gestolen, die is na 3 weken terug gevonden, maar politie heeft hem nu nog steeds 3-4 na dat het al gevonden is niet vrij gegeven omdat er een onderzoek naar loopt. Wij hebben ook nu twijfels wat er met de auto allemaal gedaan is, is er de mogelijkheid om de auto niet te accepteren?

  1. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

   Beste Hakan,

   Wat vervelend dat de auto gestolen is geweest en nog niet is vrijgegeven door de politie. Als de auto binnen 30 dagen is teruggevonden bent u helaas verplicht om de auto weer terug te nemen. De verzekeraar zal dan wel schade vergoeden die gemaakt is toen de auto gestolen was. Hoeveel schade er wordt vergoed wordt beoordeeld door de verzekeraar. Jammer genoeg moet u wachten tot de auto is vrijgegeven voordat hier verder naar gekeken kan worden. U kunt altijd navragen bij uw verzekeraar hoe zij met deze situatie omgaan.

 35. johan schreef op 

  halo daar op eerste kerstnacht is mijn auto gestolen
  nu ik iedere instantie op de hoogte heb gesteld ,zij mijn verzekering dat ik na de diefstal geen premie meer hoef te betalen is dat zo hij is dus geschorst .
  ben ik niet meer verantwoordelijk voor de auto?

 36. Ronnel Holgado (Independer.nl) schreef op 

  Hallo Johan, wat balen zeg! Waar is die kerstgedachte gebleven?
  Als je auto is geschorst, heb je geen verplichting om de auto te verzekeren. En hoef je geen premie te betalen. Ik ga er van uit dat je dit ook hebt gemeld bij je verzekeraar?
  Ik hoop dat je auto weer wordt gevonden. Geef dan door aan je verzekeraar dat je auto weer terecht is.

 37. SB schreef op 

  Hallo, op 13 februari jl. is mijn auto gestolen, ik ben WA+ verzekerd. De afhandeling loopt en gaat goed. Maar ik gebruikte de auto samen met mijn moeder.
  Nu lag er een sleutel in de auto van een pand waar ze schoonmaakt voor het werk. Nu wil dat bedrijf nieuwe sloten laten plaatsen omdat de sleutel ook is gestolen. Wordt dat ook door mijn autoverzekering vergoed?
  Of gaat dat via een andere verzekering?

  1. Natascha Wildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste SB, wat ontzettend vervelend dat uw auto is gestolen! Goed om te lezen dat de afhandeling goed verloopt. Deze vraagt kunt u het beste neerleggen bij onze schadeafdeling. De schadeafdeling is bereikbaar via 035-6265544 en kan u goed verder helpen. Veel succes met alles toegewenst.

 38. Harn schreef op 

  Geachte heer/mevrouw,

  Wat als de auto onder WA plus, gestolen wordt, en terug wordt gevonden. Haalt de verzekeraar de autovoor mij op?

  1. mvanbruggen (Independer.nl) schreef op 

   Beste Harn, Dit wordt inderdaad door de verzekeraar geregeld als dat onder je dekking valt. Je moet dus minimaal een beperkt casco dekking hebben om hiervoor in aanmerking te komen.

 39. David schreef op 

  hallo

  3 jaar geleden werd mijn auto gestolen omdat ik toen geen bonnetjes had van de auto heb ik dagwaarde gekregen want aanzienlijk minder was dan de waarde van de auto.Ook heb ik spullen die in de auto lagen niet vergoed gekregen.Nu heb ik een brieg gekregen van ministerie of ik de verdachte wil aanklagen en of ik schadervergoeding wil verhalen op de verdachte.Hoe kan ik dit beste aanpakken en zijn er bedrijfen/instanties die me kunnen helpen met verhalen of heb ik geen recht meer omdat verzekering toen uitgekeerd had?

  1. Beste David,

   Wat ontzettend vervelend dat uw auto toendertijd gestolen is. Om de spullen vergoed te krijgen heeft u bonnen/aankoop nota’s nodig. Anders zal dit helaas niet te verhalen zijn. Mocht u deze gegevens nog hebben, is het zeker mogelijk om dit alsnog vergoedt te krijgen.
   Het is helaas niet mogelijk om nog een keer een uitkering te krijgen voor de diefstalschade. Deze heeft u tenslotte al gekregen van de verzekeraar. Wel zou u het eigen risico terug kunnen krijgen wat u toen betaald heeft.
   Als u destijds rechtsbijstand had kunt u daarop een beroep doen. Ook zou u contact kunnen opnemen met de instantie slachtoffer hulp.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Snel en eenvoudig"

Anoniem uit TILBURG
2019-08-23, autoverzekering

"Ja"

Meneer Berhe uit NIEUWEGEIN
2019-08-23, autoverzekering

"Snel"

Meneer Barreto Cantero uit PURMEREND
2019-08-23, autoverzekering

"Independer maakt het makkelijk om door alle termen en gedoe heen te kijken en een veel duidelijker beeld te krijgen bij het maken van een keuze. "

Anoniem uit TILBURG
2019-08-23, autoverzekering

"het ging goed en snel."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-08-23, autoverzekering

"top geregeld"

Mevrouw Kroon-Ros uit ZUID-SCHARWOUDE
2019-08-23, autoverzekering

"Soepel, snel, vriendelijke klantenservice."

Meneer Visser uit DRACHTEN
2019-08-23, autoverzekering

"Simpel"

Meneer Bazghout uit AMSTERDAM
2019-08-23, autoverzekering

"Topsite"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-23, autoverzekering

"Speed, Transparency and Value for Money"

Meneer Barla uit 'S-GRAVENHAGE
2019-08-23, autoverzekering

"snelle administratie"

Mevrouw Darányi-Harkai uit TILBURG
2019-08-23, autoverzekering

"Goede vergelijking van diverse verzekeringen, hele duidelijke en gebruikersvriendelijke website"

Meneer van der Kolk uit LELYSTAD
2019-08-23, autoverzekering

"Snelle doorloop aanvraag"

Meneer Schilperoord uit WOERDEN
2019-08-23, autoverzekering

"Het was heel simpel en duidelijk!"

Anoniem uit MIJDRECHT
2019-08-23, autoverzekering

"helder en klantgericht"

Meneer Sanders uit BEILEN
2019-08-23, autoverzekering