Autoverzekering: welke beveiligingsklassen zijn er?
Deel met een vriend:

Autoverzekering: welke beveiligingsklassen zijn er?

Als je een autoverzekering afsluit, moet je invullen hoe jouw auto is beveiligd tegen diefstal. Beveiligingssystemen voor auto’s zijn er in verschillende klassen: van eenvoudig en passief tot zeer uitgebreid en actief. Vanaf 1998 wordt bij elke auto standaard het meest eenvoudige beveiligingssysteem ingebouwd. Bij sommige auto’s, zoals dure auto’s of cabrio’s, worden er uitgebreidere beveiligingssystemen ingebouwd.

Minimumeisen beveiliging

Verzekeraars kunnen bij dure auto’s minimale beveiligingseisen stellen, omdat deze auto’s gevoeliger zijn voor diefstal. In de voorwaarden van jouw verzekering kun je lezen welke eisen jouw verzekeraar stelt. Als je op Independer.nl je kenteken invult om een vergelijking te maken, zie je meteen in welke beveiligingsklasse jouw auto valt.

SCM beveiligingsklassen

De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) heeft een indeling gemaakt van de verschillende beveiligingsklassen die er zijn. Beveiligingssystemen die voldoen aan de eisen van de SCM krijgen een certificaat.

Klasse 1
Alle auto’s vanaf 1998 hebben standaard minimaal een klasse 1-beveiliging. Deze beveiliging bestaat uit een startonderbreking: deze blokkeert je startmotor en je brandstofvoorziening.

Klasse 2
Deze beveiliging heeft startonderbreking en reageert op gerommel aan je auto (inbraakdetectie). Je alarm (sirene) gaat af en je lichten gaan knipperen.

Klasse 3
Dezelfde beveiliging als klasse 2 uitgebreid met hellingdetectie. Dit betekent dat het alarm afgaat zodra je auto bijvoorbeeld met een krik wordt opgetild om de velgen te stelen.

Klasse 4
Hetzelfde als klasse 3 uitgebreid met een voertuigvolgsysteem. Zo’n systeem kan de positie van je auto bepalen en doorgeven aan een meldkamer. Dit systeem gaat aan door een beweging van de auto (bewegingssensor) of wordt op afstand aangezet na een diefstalmelding van de eigenaar. Zo kan dus worden achterhaald waar de auto zich bevindt.

Klasse 5
Hetzelfde als klasse 4 met het verschil dat het voertuigvolgsysteem altijd direct aangaat, zodra het alarm afgaat.

Lees meer over: autoverzekering

Reacties

8 Antwoorden op “Autoverzekering: welke beveiligingsklassen zijn er?”

 1. Cavid schreef op 

  Hoe kan ik weten welke klasse alarmsysteem mijn auto heeft? Ik heb een BMW e90 bj 2006. De auto heeft af-fabriek alarminstallatie. Ik denk dat het klasse 3 alarmsysteem is wwant de auto heeft naast ook hellingdetectie. Ik weet niet of mijn auto SCM goedgekeurd is. Hoe kan ik dat weten? Bij WA beperkt casco moet de auto aan de minimale beveiligingseisen voldoen. Dus dat betekent dat ik SCM certificaat moet hebben klopt dat?

 2. Cavid schreef op 

  Hoe kan ik weten welke klasse alarmsysteem mijn auto heeft? Ik heb een BMW e90 bj 2006. De auto heeft af-fabriek alarminstallatie. Ik denk dat het klasse 3 alarmsysteem is wwant de auto heeft naast startonderbreking ook hellingdetectie. Ik weet niet of mijn auto SCM goedgekeurd is. Hoe kan ik dat weten? Bij WA beperkt casco moet de auto aan de minimale beveiligingseisen voldoen. Dus dat betekent dat ik SCM certificaat moet hebben klopt dat?

  1. Cavid schreef op 

   Bedankt voor uw reactie,
   Ik heb mijn kenteken gecheckt en er stond ‘[voertuig is niet geregistireerd”. Dus dan heb ik geen SCM certificaat toch? Maar mijn alarmsysteem werkt gewoon.Hoe kan ik dat certificaat aanvragen? En hoeveel kost een SCM certificaat?

 3. Demko schreef op 

  “Als je op Independer.nl je kenteken invult om een vergelijking te maken, zie je meteen in welke beveiligingsklasse jouw auto valt.”

  Waar dan?

 4. Beste Demko,

  Dit is zichtbaar op de pagina nadat u een verzekeraar heeft gekozen. Op deze pagina vult u uw persoonlijke gegevens in. Aan de bovenzijde wordt dan aangegeven welke beveiligingsklasse er op uw auto zit. Komt u er niet uit? Neemt u dan telefonisch contact met ons op. Wij zijn voor u bereikbaar op nummer 035-62 65 544.

 5. M. de Jong schreef op 

  dus dat betekent dat verzekeraars verschillende eisen stellen??
  Bij de ene verzekeraar moet je met een dagwaarde boven de 80.000,- een klasse 4 hebben en bij de andere verzekeraar is een startonderbreker voldoende. Vreemde gang van zaken toch??

  1. Beste M. de Jong,

   Iedere verzekeraar bepaalt zijn eigen richtlijnen. Dat is gebaseerd op het risico dat zij wensen te verzekeren en de premie die zij daar tegenover willen stellen.
   Uiteraard kunnen wij u helpen om uit te zoeken of uw alarm voldoende is en bij welke verzekeraar u terecht kan.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Goed bedrijf "

Dhr. K. Kobus uit ASSEN
13 minuten geleden, autoverzekering

"Prima"

Mevr. M. Dabrowska uit HEERLEN
1 uur geleden, autoverzekering

"Speed"

Anoniem uit MAARSSEN
1 uur geleden, autoverzekering

"gewoon makkelijk en duidelijk, toch staan niet alle verzekeraars erbij, dus ook andere verzekeraars zelf checken."

Anoniem uit UTRECHT
1 uur geleden, autoverzekering

"goed uitzoekwerk!"

Anoniem uit TIENHOVEN UT
2 uur geleden, autoverzekering

"gewoon goed"

Mevr. P.F.C.L. Henskens uit BERGEN OP ZOOM
2 uur geleden, autoverzekering

"makkelijk te regelen en er werd desgevraagd prima informatie vertstrekt"

Dhr. W.A.M. van Kesteren uit WINSSEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Good"

Dhr. W. Liang uit ALMERE
2 uur geleden, autoverzekering

"Altijd via independer verzekeringen vergeleken echt ideaal."

Anoniem uit ZOETERMEER
2 uur geleden, autoverzekering

"Bedankt"

Dhr. M. Rizko uit SINT NICOLAASGA
2 uur geleden, autoverzekering

"Goede telefonische ondersteuning"

Anoniem uit DEVENTER
4 uur geleden, autoverzekering

"ging makkelijk"

Dhr. W. Kollumer uit HATTEM
4 uur geleden, autoverzekering

"+ Goed vergelijk + Duidelijke voorwaarden + Direct verzekerd + Gratis 'extras'- Aanbod van verzekeraars zou breder mogen zijn."

Dhr. M.F. Flentge uit HAARLEM
4 uur geleden, autoverzekering

"Goede vergelijking mogelijk en snelle service. Super!"

Anoniem uit NIEUWLAND
5 uur geleden, autoverzekering

"Zeer effectief!"

Mevr. M.J. de Ruig uit ZOETERMEER
5 uur geleden, autoverzekering