Dezelfde autoverzekering, andere prijs. Hoe kan dat?
Tip een vriend:

Dezelfde autoverzekering, andere prijs. Hoe kan dat?

Wil je autoverzekeringen vergelijken? Dan kies je uit een WA-verzekering, beperkt casco of volledig casco verzekering. Maar dan wordt het moeilijker: want elke autoverzekering lijkt op elkaar, terwijl de premies flink kunnen verschillen. Hoe dat kan, lees je in onderstaande vier punten. Zo weet je wat je afsluit, als je een autoverzekering kiest.

1. Goedkope autoverzekering? Let op hoger eigen risico

Een eigen risico betekent dat je dat deel van het bedrag aan schade zelf moet betalen. Als je je autoverzekering aanvraagt, zie je meestal alleen het standaard eigen risico. Vaak is dit een bedrag van 130 tot 150 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Bij sommige verzekeraars kun je het eigen risico afkopen. Je betaalt dan een hogere premie, maar bij schade hoef je geen eigen risico te betalen. Je verzekeraar vergoedt dan het hele schadebedrag. Als je bijna nooit schade rijdt, kun je dus beter een keer 150 euro eigen risico betalen. En niet vijf jaar lang elke maand meer betalen voor een afgekocht eigen risico.

Tip: leen je je auto weleens uit aan je zoon of dochter? Let dan op. Als iemand onder de 24 jaar in jouw auto schade rijdt, moet je vaak een flink hoger eigen risico betalen.

2. Premiekorting door schadevrije jaren verschilt per verzekeraar

Rijd je bijna nooit schade? Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Hoeveel korting je precies krijgt, bepalen verzekeraars met de bonus-malusladder. Voor elk schadevrij jaar klim je meestal een trede op de bonus-malusladder. Als je wel schade claimt, dan daal je op die ladder. Vaak met meerdere treden tegelijk. Waardoor je meer premie moet betalen. Elke autoverzekeraar hanteert een eigen bonus-malusladder. Rijd je schade? Dan ga je bij de ene verzekeraar meer premie betalen dan bij de ander.

Tip: benieuwd hoe een bepaalde verzekeraar omgaat met de bonus-malus ladder? Dit vind je onder ‘bonus-malusladder’ in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

4. Vergoeding van de nieuwwaarde bij diefstal of total loss

Heb je een gloednieuwe auto? Kijk dan goed wat de verzekeraar vergoedt als je auto gestolen of total loss is. Daar zijn verschillende regelingen voor, zoals de nieuwwaarderegeling. Daarmee ontvang je een bedrag, waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen. Dat is slim om in het eerste jaar te doen, want je auto verliest dan het snelst zijn waarde. Sommige autoverzekeringen hebben een nieuwwaarderegeling die één jaar geldig is. Bij andere is dat twee of drie jaar.

Let op: sommige verzekeraars hanteren een maximaal bedrag bij diefstal of total loss. Hoe duur je auto ook was. In de polisvoorwaarden onder ‘nieuwwaarderegeling’ vind je of er een maximaal bedrag geldt en hoeveel dit is.

5. Voor accessoires geldt een maximale vergoeding

Wat is de waarde van je auto? Als je auto uit de fabriek komt, heeft hij een bepaalde waarde. Dat is de cataloguswaarde. Zitten bepaalde accessoires in de fabriek al op de auto? Dan zijn die inbegrepen bij de cataloguswaarde. Maar heb je later accessoires laten inbouwen of toegevoegd? Die vallen erbuiten. Deze ‘toegevoegde’ waarde moet je ook opgeven aan de verzekeraar. Zodat hij de hoogte van de premie kan bepalen. Vaak zijn accessoires tot een bepaald bedrag gratis meeverzekerd, tot een maximaal bedrag. Dit bedrag verschilt per verzekeraar. Heb je duurdere accessoires? Dan kun je het bedrag van de dekking verhogen. Dit kan gevolgen hebben voor de premie.

Let op: voor accessoires geldt een maximaal bedrag. Bekijk in je polisvoorwaarden onder de kop ‘accessoires’ wat het bedrag is dat jouw autoverzekeraar vergoedt.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

7 Antwoorden op “Dezelfde autoverzekering, andere prijs. Hoe kan dat?”

 1. Sander schreef op 

  Een ander punt waar ik me over blijf verbazen is het verschil in premie tussen vergelijkbare benzine/ hybride- en diesel-auto.
  De diesel is structureel duurder zelfs als de aanschafprijs van de auto gelijk zijn.

  Kunt u dat uitleggen?

  1. mvanbruggen (Independer.nl) schreef op 

   Beste Sander,
   De basispremie wordt berekend op onder andere het vermogen en het gewicht van de auto. Vaak is het gewicht van een diesel auto hoger en worden er ook meer kilometers meegereden. Meer kilometers betekent meer kans op een schade. Hierdoor is de premie vaak duurder.

 2. Han Heusinkveld schreef op 

  Dag, ik heb mijn auto Seat Altea 34-HNG-3 met max 20000 km nu verzekerd bij Verzeker je zelf.nl.. Eigen risico is 125. Ik heb ook een ongevalleninzittenden verzekering. Ik betaal hier voor vanaf 1-04-2018 €40.56 per maand. Heb hoogste korting 75 % en sta op trede 14.
  Alle verzekeringen welke ik via uw vergelijkingssite bekijk komen niet in de buurt van de premie welke ik betaal. Tot nu toe geen problemen gehad met hun. Heb 1x wildschade gehad, dit werd keurig vergoed. Hoe kan dit verschil zo groot zijn?

  1. mvanbruggen (Independer.nl) schreef op 

   Beste Han,
   Premies zijn afhankelijk van meerdere factoren. Iedere verzekeraar heeft daar zijn eigen risicocalculatie voor. Geboortedatum, woonplaats, hoeveel je rijdt, en type auto/vermogen/gewicht zijn de hoofdfactoren. Daarnaast krijg je dan nog korting als je schadevrije jaren hebt opgebouwd. Ook zijn natuurlijk de polisvoorwaarden niet bij iedere verzekeraar hetzelfde. Sommige verzekeraars kiezen er ook voor om niet telefonisch bereikbaar te zijn of alle documenten digitaal te versturen. Dit scheelt ook weer in de kosten en kan dus schelen in de premie.

   1. xipeng schreef op 

    Waarom is deze verzekeraar van Han niet opgenomen in de opties van Independer? Lijkt me een relevante verzekeraar voor een goed beeld van de markt, en de moeite waard gezien het grote prijsverschil met de andere door Independer aangeboden verzekeringen

 3. Jessie schreef op 

  Een vraagje: ik heb gisteren mijn vehuizing doorgegeven aan mijn huidige autoverzekeraar. Ik heb even op independer.nl gechecked wat mijn premie dan ongeveer zou worden. Een uur later kreeg ik mijn nieuwe polis en bleek deze 11 euro duurder (per maand) dan op jullie website. Ik heb navraag gedaan en het antwoord was:
  “Ik zie inderdaad dat de premie op de website anders is dan wat op independer staat, echter kunnen we dit helaas niet aanpassen. De premie wijzigd op basis van het tarief van wanneer jij je polis hebt afgesloten (september) Omdat je een premie voor een jaar hebt kunnen we dit niet aanpassen maar hopelijk is je premie rond 09-2019 weer goedkoper!”

  Mag dit? Kan ik er iets tegen doen?

 4. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Jessie,

  Om een goed antwoord te kunnen geven, hebben wij nog meer informatie nodig.
  Het verschilt namelijk per verzekeraar. Wij helpen u graag om alle opties te bekijken. Het beste kunt u ons dan even bellen. Ons telefoonnummer is 035-6265544.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Omdat ik wel vind dat de overstapprocedure lekker soepel verloopt. "

Meneer Post uit NIEUWEGEIN
41 minuten geleden, autoverzekering

"goede vergelijking en je wordt beloont als je via independer afsluit"

Meneer van Doggenaar uit HOOGLAND
1 uur geleden, autoverzekering

"Super gebruiksvriendelijke UI."

Meneer Verkerk uit TER AAR
1 uur geleden, autoverzekering

"Ik heb gehoord dat jullie bedrijf een goed bedrijf is. Gr, Ibrahim"

Meneer Kwara uit GELEEN
5 uur geleden, autoverzekering

"."

Anoniem uit MARSUM
6 uur geleden, autoverzekering

"Snel en makkelijk verzekeren via internet "

Meneer Meijers uit OOSTERHOUT NB
7 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk "

Meneer Sebbar uit ROTTERDAM
16 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijke informatie Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-23, autoverzekering

"Goodkooper"

Meneer Antolak uit VLAARDINGEN
2020-02-23, autoverzekering

"ALLES DUIDELIJK JAREN LANG GEBRUIK IK OM IETS VOOR JEZELF TE VINDEN BEST HANDIG WEBSITE ZEG "

Meneer PLACHIMOWICZ uit ROTTERDAM
2020-02-23, autoverzekering

"Top"

Mevrouw Engel uit ZAANDIJK
2020-02-23, autoverzekering

"duidelijk en overzichtelijk"

Meneer Ackermans uit VELDDRIEL
2020-02-22, autoverzekering

"Alles is top"

Meneer Agovic uit HEEMSTEDE
2020-02-22, autoverzekering

"Gewoon goed."

Anoniem uit HARDENBERG
2020-02-22, autoverzekering

"alles was duidelijk"

Meneer Moonen uit SITTARD
2020-02-22, autoverzekering