Vanaf vandaag tanken de benzinestations uit een ander vaatje.  Geen ‘gewone’ Euro 95 benzine meer, maar uitsluitend E10. Veel verschil tussen beide brandstofsoorten is er overigens niet. Daarom kunnen bijna alle automobilisten probleemloos door blijven tanken. Je herkent E10 benzine aan de ronde witte sticker op het vulpistool.

Tweemaal zoveel plantaardige brandstof

Aan E10 benzine is 10% bio-ethanol toegevoegd. Dat is een plantaardige brandstof. In Euro 95 benzine zat tot vandaag slechts 5% van deze schonere brandstof. Door deze verdubbeling, vermindert de CO2-uitstoot op de Nederlandse wegen.  

Let op: de meeste Nederlandse tankstations handhaven de naam Euro 95. Ook nu er 10% in plaats van 5% biobrandstof wordt bijgemengd.

Is mijn auto wel klaar voor E10?

Waarschijnlijk wel. Op een enkele uitzondering na, zijn alle auto’s die na het jaar 2000 werden gemaakt geschikt voor E10 benzine. Heb je een oudere auto of oldtimer? Check dan vóór je eerstvolgende tankbeurt of je kunt rijden op E10.   

Verkeerd getankt?

Stel dat je dit weblog nét wat te laat hebt gelezen en zojuist E10 hebt getankt. Terwijl jouw oudere auto dat niet slikt? Moet je je dan zorgen maken?

Nee hoor, op korte termijn is er weinig aan de hand.

Staat je auto lang stil met E10 in de motor? Dan kan deze brandstof met name de rubberen onderdelen aantasten, waardoor de kans op pech of autobrand toeneemt.

Laat je auto dus nooit dagenlang stil staan met de ‘verkeerde’ benzine in de motor en tank de volgende keer weer alcoholvrij (zoals Shell V-Power, BP Ultimate) of Super Plus 98.

Domme pech

Gaat het ooit écht verkeerd met tanken en gooi je diesel in een benzinemotor of omgekeerd? Met de Independer Pechhulp ben je zelfs gedekt voor ‘domme pech’ door eigen schuld. Zoals het tanken van de verkeerde brandstof of een lege accu.   

Praat mee6 Reacties op “Dag ‘gewone’ Euro 95, hallo E10 benzine”
  1. Rudi Hogeboom schreef op 

    Mijn auto reed altijd (al 7 jaar) gemiddeld 1 op 15/16. Sind ik de nieuwe benzine tank rijd ik slechts 1 op 13/14. Dat scheelt echt veel.

    1. Koen der Kinderen schreef op 

      Goh, wat raar @Rudi Hogeboom. Mijn eigen auto is van 1:16 naar 1:19 gegaan qua verbruik. Top !

  2. Ron Wes schreef op 

    Het is een scenic Die zou geschikt zijn, maar dus niet ! Voor 100€ benzine weggepompt. Loopt nu op dure Shell v-power.
    Dit is een unieke manier om autos heel snel van de weg te krijgen

  3. Ron schreef op 

    Vandaag E10 getankt in een Renault van 2005. Gevolg:,Emissiestoring en de auto schokt bij optrekken en langzaam rijden.

    Bedankt

    1. Beste Ron,

      Wat vervelend dat uw auto niet goed reageert op de andere brandstof! Als ik via de link in het artikel kijk of uw auto er geschikt voor is zie ik wel 2 modellen van een Renault erbij staan waarbij E10 niet goed gaat. Ik raad u aan hier goed naar te kijken en bij twijfel met uw dealer contact op te nemen.

    2. Jean van het Vogelei schreef op 

      Dit gaat over binnen 2 weken. De motor van uw auto moet even wennen aan de E10.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Altijd de beste prijs
10