Een epileptische aanval tijdens het autorijden kan ernstige gevolgen hebben. Daarom mag je soms pas weer achter het stuur kruipen als je een jaar aanvalsvrij bent geweest. Maar dat geldt niet voor iedereen met epilepsie. Hoe weet je of je wel of niet mag rijden? En wat zijn de gevolgen voor je autoverzekering? Independer zocht het voor je uit.

Nieuwe autoverzekering

Wanneer je een autoverzekering afsluit, krijg je meestal de vraag of je gezond bent. Of  ‘heb je lichamelijke gebreken die de rijvaardigheid beïnvloeden?’ Als je een epileptische aanval hebt gehad, moet je dit melden. Als je niet eerlijk antwoordt kan dat problemen geven als je schade hebt. De verzekeraar kan de uitkering dan weigeren of de schade op jou verhalen.

Acceptatie van autoverzekering

Een autoverzekeraar is niet verplicht jouw autoverzekering te accepteren. Ze mogen je daarom ook weigeren omdat je een epileptische aanval hebt gehad. De meeste verzekeraars zullen je niet zomaar weigeren. Meestal willen ze meer informatie van je. Zo vragen ze waarschijnlijk hoe lang je al aanvalsvrij bent en willen ze  misschien een medisch rapport. Ook kunnen ze vragen of je een keuring bij het CBR hebt gehad. Je bent dit allemaal niet verplicht te melden, maar de kans is groot dat ze je niet verzekeren als je geen informatie wilt geven.

Keuring CBR

Als je epilepsie hebt, kun je dit melden bij het CBR. Je bent het niet verplicht, maar voor je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers is het wel verstandig. Het CBR bepaalt vervolgens of je mag blijven rijden. Of als je een medisch rapport hebt van jouw neuroloog, bepaalt het CBR of je voor een bepaalde periode juist niet mag rijden. Zijn jouw aanvallen het gevolg van een hersenaandoening met functiebeperkingen? Dan moet je ook een rijtest afleggen.  Als je lang genoeg aanvalsvrij bent, kan het CBR ook bepalen dat je voor een periode (of voor altijd) weer mag autorijden.

Je hebt al een autoverzekering

Heb je al een autoverzekering en krijg je nu je eerste epileptische aanval? Dan ben je dat niet verplicht te melden bij je verzekeraar. Ook in deze situatie is het aan te raden om een melding te maken bij het CBR, zodat zij je rijvaardigheid kunnen bepalen. Blijkt het dat je een bepaalde periode niet kunt autorijden? Dan kun je twee dingen met je autoverzekering doen:

  • Je laat iemand anders in je auto rijden. Meld dit altijd bij je verzekeraar om problemen bij schade te voorkomen.
  • Staat je auto stil? Dan kun je je auto laten schorsen. Dan betaal je geen wegenbelasting en heb je ook geen autoverzekering nodig.

Vragen?

Wil je meer weten over je autoverzekering en epilepsie? Of heb je een andere vraag over je autoverzekering? Bel gerust met één van onze experts op 035 – 626 55 44 of stuur een e-mail naar info@independer.nl. Wij helpen je graag!

Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Praat meeÉén reactie op “Epilepsie en je autoverzekering: hoe zit dat?”
Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Snel en makkelijk geregel
10