Autoverzekering: wanneer is schade niet gedekt?
Tip een vriend:

Autoverzekering: wanneer is schade niet gedekt?

Heb je schade opgelopen? Als je bij je autoverzekering schade wilt claimen kan het soms voor komen dat de schade niet gedekt is.In sommige situaties zijn er namelijk uitsluitingen mogelijk. Uitsluitingen zijn gevallen waarbij de autoverzekeraar de schade aan jouw auto niet vergoedt, omdat je zelf een fout gemaakt hebt. Bijvoorbeeld omdat je geen geldig rijbewijs hebt en toch bent gaan rijden. Je kunt in de voorwaarden van je autoverzekering precies terugzien welke uitsluitingen er bij jouw autoverzekering gelden.

Wanneer wordt schade niet vergoed?

Schade wordt in onderstaande situaties vaak niet vergoed:

  • Als je rijdt zonder geldig rijbewijs.
  • Als de schade ontstaat door rijden onder invloed van alcohol of drugs.
  • Als de bestuurder zonder toestemming in jouw auto rijdt.

 • Als de schade ontstaat tijdens een snelheidswedstrijd.
 • Als de schade opzettelijk veroorzaakt is.
 • Als de auto “verhuurd” was aan iemand anders.
 • Als andere passagiers tegen betaling worden vervoerd (geldt niet voor carpoolen).

 

Ook de schade die ontstaat bij catastrofes is niet verzekerd. Dit geldt niet alleen voor autoverzekeringen, maar voor alle verzekeringen. Voorbeelden van catastrofes  zijn natuurrampen, oorlogen, oproer of atoomkernreacties. Overstromingen zijn wel gedekt bij autoverzekeringen.

Schade aan slachtoffers altijd vergoed

Schade die je bij iemand anders veroorzaakt wordt wel altijd vergoed. Een slachtoffer wordt goed beschermd en mag niet de dupe worden van jouw fout. Als jij dronken achter het stuur zit en je rijdt tegen de auto van je buurman, krijgt die dus gewoon zijn schade vergoed. De schade aan jouw eigen auto zal dan niet vergoed worden, omdat je dronken was terwijl je reed. In sommige gevallen zal de verzekeraar de schade aan het slachtoffer wel op jou verhalen. Dat betekent dat jij uiteindelijk zelf die kosten terug zal moeten betalen aan de verzekeraar.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

176 Antwoorden op “Autoverzekering: wanneer is schade niet gedekt?”

 1. Mia schreef op 

  Ben je verzekerd als je teenslippers draagt terwijl je auto rijdt, met het zomerse weer

  1. Jay schreef op 

   Ik zat in een auto die niet verzekerd was op dat moment als bij rijder
   Nou werden we aangereden niet onze fout we hebben de schade aan de auto onderling geregeld maar nu heb ik last van mijn nek kan ik mijn schade aan me nek verhalen op de tegen partij die gewoon toegeeft dat die fout is ?

   1. Beste Jay,

    Wat vervelend dat u last van uw nek heeft door de aanrijding. U kunt letselschade inderdaad verhalen op de aansprakelijke partij. Als de tegenpartij aansprakelijk is, kunt u dit vergoed krijgen door zijn WA-verzekeraar.

  2. Claudia schreef op 

   Ik ben in een vriend zijn auto gestapt (met toestemming van hem) en bij het achteruit rijden tegen een andere auto opgeknald. Schade is +/- €850.-. Wat kan ik nu het beste doen? Auto waar ik in reed was een lease en mijn vriend wil niet de waarheid aan zijn ouders vertellen

   1. Beste Claudia,

    Wat vervelend om te horen.Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan iedereen overkomen.

    Er zijn veel verschillende leaseconstructies. Daardoor weten wij niet wat de gevolgen zijn voor uw vriend. Het beste wat uw vriend kan doen is contact opnemen met de leasemaatschappij, zij kunnen u het beste vertellen wat verstandig is om te doen in deze situatie.

    Sorry dat ik u niet meer kan vertellen. Ik hoop dat het goed komt.

  3. Brummer schreef op 

   ik heb met de auto van mijn moeder tegen mijn eigen caravan aangereden is deze schade dan gedekt

   1. Beste meneer Van Brummer,
    Wat vervelend dat uw caravan schade heeft! Helaas heb ik op dit moment te weinig informatie om een goed advies te kunnen geven. U mag altijd contact met de schade afdeling opnemen op telefoonnummer 035-6265544. Ook kunt u natuurlijk contact opnemen met de verzekeraar van uw moeder of met de verzekeraar waar de caravan is verzekerd.

 2. Beste Mia,

  U bent gewoon verzekerd als u teenslippers draagt tijdens het rijden. Als u dan een schade veroorzaakt, wordt deze gewoon vergoedt door uw verzekeraar.

 3. Milan schreef op 

  Ben ik verzekerd als ik b.v. op de parking de handrem vergeet en mijn auto zonder bestuurder een schade aan andere auto aanricht?

  1. Beste Milan,

   Wij kennen geen verzekeraars die dit soort schade hebben uitgesloten. Voor de zekerheid kunt u dit even nakijken in uw polisvoorwaarden of vragen aan uw verzekeraar, maar waarschijnlijk bent u hier gewoon voor verzekerd. Of de schade aan uw eigen auto dan ook wordt vergoed, is afhankelijk van de dekking op uw verzekering.

 4. peter schreef op 

  Ben in bezit van een oldtimer, verzekert vol casco, als ik hier iemand anders in laat rijden
  En er ontstaat schade, ben ik dan verzekerd!!
  Bvd voor je toelichting.
  Peter

 5. Beste Peter,

  In sommige gevallen kan de oldtimerverzekeraar extra voorwaarden stellen aan bijvoorbeeld de bestuurder. Ik adviseer je om dit bij twijfel na te vragen bij je verzekeraar.

 6. lola schreef op 

  Goedemiddag, regelmatig rijdt een vriendin in mijn auto, die all risk verzekerd is.Wat gebeurd er als zij een aanrijding krijgt, veroorzaakt door eigen schuld?

  M v g Lola

  1. Beste Lola,

   U mag uw auto best af en toe uitlenen, zolang u maar wel zelf de hoofdbestuurder blijft. Als u uw auto uitleent aan een vriendin, dan is zij verzekerd op uw all risk verzekering. Mocht zij een schade veroorzaken, dan gaat dit wel ten kosten van uw schadevrije jaren en no-claimkorting. Er zijn een aantal verzekeraars die graag de gegevens van alle regelmatig bestuurders willen hebben. U kunt het best even contact opnemen met uw verzekeraar om te vragen of zij de gegevens van uw vriendin ook nodig hebben.

 7. macy schreef op 

  Ik heb een aanrijding gehad met een andere auto de man had de dag ervoor al een aanrijding gehad vandaar dat zijn portier in elkaar zat toen we uitstapte had ik een kleine deuk aan me bumper de man wilden geen schadeformulier invullen wel een verklaring met mijn gegevens hier staat niet op waar de schade op beide auto’s zit wel staat er dat ik de bocht om reed en ik niet opletten kunt hij nu de schade die hij zelf heeft veroorzaakt op mij verhalen

  1. Beste Macy,

   Vervelend dat u schade heeft gehad met uw auto. Op het schadeformulier dat u opstuurt naar uw verzekeraar kunt u uw verhaal vertellen en uitleggen hoe het zit met de schade aan de deur van de andere auto. De schade zal dan waarschijnlijk worden beoordeeld door een schade-expert. Aan de hand van die beoordeling zal de verzekeraar de schade vergoeden. Als u hier meer informatie over wilt hebben, kunt u het best even bellen met de schadeafdeling van uw verzekeraar. Zij kunnen u vast verder helpen.

 8. Arthur schreef op 

  Hallo, ik zit met het volgende. Ik was 3 weken terug bij een auto garage, ik zat in de kantine, vervolgens rijd de persoon die bezig was met mijn auto mijn auto naar buiten en knalde tegen een geparkeerde auto aan.
  Wat nu?

 9. Wat een vervelende situatie. In principe is de auto op uw naam verzekerd en komen de gevolgen in eerste instantie bij u en uw verzekeraar terecht. Het kan wel zo zijn dat de garage hier een regeling voor heeft getroffen. U kunt het beste in overleg met het garagepersoneel proberen te komen tot een oplossing. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Dan kan een juridisch medewerker u daarbij helpen.

 10. bianca schreef op 

  Hallo, ik heb geen rijbewijs maar de auto staat inmiddels(echtgenoot overleden) wel op mijn naam en tot mijn stomme verbazing kon ik ook gewoon een verzekering overzetten.
  Ik rij uiteraard niet in de auto maar wel als passagier mee als ik met iemand boodschappen ga doen.
  Is diegene nou wel of niet verzekerd of hoe werkt nou zoiets, ik snap er niets meer van.mag ze wel in mijn auto rijden ? ik hoor het graag

  1. Beste Bianca,

   Uit uw bericht begrijp ik dat de verzekering op uw naam staat, maar dat u niet de hoofdbestuurder bent. Veel verzekeraars willen wel weten wie de hoofdbestuurder is. Ik raad u aan om even contact op te nemen met uw verzekeraar om uw situatie te bespreken. Zij kunnen dan voor u bekijken wat de mogelijkheden zijn voor uw verzekering.

 11. Patrick schreef op 

  Hallo

  Mijn vriendin heeft schade veroorzaakt aan een andere auto en daarbij was bij haar alcohol in het spel.

  Vergoedt mijn verzekeraar de schade aan die andere auto? Welke verzekeraars doen dat wel? Uiteraard wordt onze schade niet vergoed . En wat betekent het voor mij premie?

  Grtjes

 12. bram schreef op 

  Hallo. vannacht is er iemand tegen mijn auto aan gelopen en de spiegel is afgebroken. getuigen hebben het gezien alleen niet gezien wie het waren. word die spiegel dan vergoed

 13. Beste Bram,

  Wat vervelend dat iemand schade heeft gemaakt aan uw auto zonder een briefje achter te laten. Helaas kunnen wij u niet vertellen of u de schade vergoed krijgt door uw verzekeraar. Dit ligt eraan hoe uw auto verzekerd is en hoe uw verzekeraar de schade beoordeelt. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met uw verzekeraar.

 14. John schreef op 

  Goedendag
  Een dronken jonge man van 25 zonder rijbewijs heeft de auto van zijn zus gereden en bij ons in de straat een zwaar ongeluk gemaakt en 5 auto’s van licht tot zeer zwaar vernield. De auto van zijn zus was verzekerd. Mijn vraag is word de schade nu betaald aan alle slachtoffers of ziet dat niet goed uit voor ons

  Gr john

 15. Beste John,

  De WA-verzekeraar waar de auto verzekerd is zal alle partijen die schade hebben geleden door de auto schadeloos stellen. Zij zullen dit achteraf wel verhalen op de bestuurder of zijn zus, omdat het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs zijn uitgesloten van de verzekering. U kunt als benadeelde partij de schade rechtstreeks vorderen bij de verzekeraar van de zus.

 16. sabrina schreef op 

  Ben ik verzekerd als ik met een ingetapten teen rij.
  mijn kleine teen is namelijk gebroken.

  mvg

  sabrina meerwaldt

 17. Karin Hesseling schreef op 

  Beste,

  Vorig jaar april heb ik een zeer kleine aanrijding gehad, waarbij ik een auto die van rechts kwam geen voorrang verleende. De tegenpartij stond nagenoeg stil, ik was optrekkende, keek iets te lang naar links en tegen de zon in.

  Ikzelf had geen schade (zegt iets over de snelheid/de ernst van het ongeval), de tegenpartij had mijn inziens een paar krassen op de zijkant van zijn auto.

  Weken later werd ik zonder pardon door mijn huidige verzekeraar op de hoogte gebracht dat ze de tegenpartij bijna €900 voorgeschoten hadden en hoe ik dacht dat terug te betalen. Door middel van mijn BM-regeling of direct. Ik heb ervoor gekozen om het ineens af te kopen, dit bedrag staat dus nog open.

  Ik ben het er niet mee eens, aangezien ik met mijn All Risk verzekering goed gedekt te zijn. Dat schade bij anderen, ook door mijn toedoen, verzekert is. “Ja, dit is ook verzekert” hoor ik uit meerdere hoeken. Ik mag dan traag van begrip zijn, maar “waarom ben ik dan All Risk verzekert, als de kosten nog steeds voor mijn rekening komen”? Linksom of rechtsom, ik betaal meneer zijn nieuwe zijkap zelf.

  Graag jullie reactie en hulp!! Ik ben radeloos.
  MvG, Karin

  1. Beste Karin,

   Een All-risk verzekering betekent dat u voor (bijna) alle risico’s recht hebt op herstel van de schade. Als u geen schade claimt dan krijgt u van uw verzekeraar een “no-claimkorting”. Claimt u wel een schade? Dan krijgt u minder korting bij uw verzekeraar. U betaalt dan niet voor de schade, maar uw premie wordt hoger. Wij begrijpen dat het vervelend is dat de schade in beide situaties financiële gevolgen voor u heeft.

   Ons advies is om na te vragen bij uw verzekeraar hoeveel premie u meer gaat betalen zodra u deze schade laat vergoeden U kunt dan bekijken of het goedkoper is om de schade zelf te betalen of de schade te claimen.

 18. Ton schreef op 

  Ben ik verzekerd als de auto all-risk verzekerd is op mij naam maar de auto op een ander zn naam staat?

  Dank

 19. Beste Ton,

  Alleen als je in de aanvraag hebt opgegeven dat de auto op iemand anders naam staat en dit geaccepteerd is door uw verzekeraar, is uw verzekering geldig. Wanneer de auto wordt overgeschreven op een andere naam, dan moet de nieuwe eigenaar zelf een verzekering voor de auto aanvragen. Uw verzekering biedt geen dekking voor de nieuwe eigenaar.

 20. Davey schreef op 

  Ik heb onlangs een auto ongeluk gehad, waarbij ik in de fout ging. De slachtoffer was niet de eigenaar van de auto. De eigenaar wilde de schade formulier invullen waarbij zij de “bestuurder” was. Maar dit was niet geval.Hoe zit dat precies?

 21. Beste Davey,

  Het is de bedoeling dat het schadeformulier naar waarheid wordt ingevuld. Als er wordt gevraagd wie de bestuurder was, moet dat eerlijk worden opgegeven. Wanneer er opzettelijk onjuiste informatie wordt opgegeven op het schadeformulier, wordt dat gezien als fraude. De verzekeraar kan de verzekering dan beëindigen en hoeft de schade niet uit te keren.

  In het algemeen maakt het voor het slachtoffer niet veel uit of deze de auto leende of de eigenaar van de auto was. Het is mogelijk dat er iets aan de hand was waardoor de bestuurder eigenlijk niet mocht rijden in de auto. Het is dan toch belangrijk dat dit eerlijk wordt opgegeven.

  U kunt contact opnemen met de verzekeraar als er (per ongeluk) verkeerde informatie is opgegeven. Op die manier kunt u dit rechtzetten.

 22. sali schreef op 

  Vriendin zonder rijbewijs van mijn dochter mocht van mijn dochter even uitparkeren in de garage maar vriendin raakte in paniek en raakte de voorkant van de geparkeerde auto. Auto staat op mijn naam en mijn dochter heeft ook rijbewijs. Mijn vraag is vergoed de verzekering se schade van geparkeerde auto ook al is het veroorzaakt Door meisje zonder rijbewijs?

 23. Beste Sali,

  De eigenaar van de geparkeerde auto mag de schade claimen bij uw verzekeraar. Uw verzekeraar moet zijn schade dan uitbetalen. Vervolgens zal uw verzekeraar het schadebedrag wel op u verhalen. U moet het schadebedrag dan terug betalen aan uw verzekeraar. Voor het gebruik door bestuurders zonder rijbewijs bent u namelijk niet verzekerd.

 24. Tes schreef op 

  ik heb een aanrijding gehad met een geparkeerde auto bij mij in de straat, ik kan mij hier niks van herinneren.
  Ik heb een zware hersenschudding.
  De dag ervoor ben ik uit geweest ook moest ik blazen en daar kwam een A indicatie uit.. Verder geen blaastesten meer gedaan.
  De auto van de tegenpartij is totall löss mijn vraag is nu: keert mijn autoverzekering Inshared de schade nu wel uit? En gaan ze de schade op mij verhalen?

  Vriendelijke groeten

 25. Soof schreef op 

  Ik ben laatst aangereden door een auto, die vervolgens direct weer wegreed zonder dat ik ook maar iets kon doen, ik weet niet alles er meer van en de bestuurder wilde niks van zijn gegevens kwijt aan mij. Krijg ik de kosten vergoed?

  1. Beste Soof,

   Vervelend dat de tegenpartij is weggereden na de aanrijding. Als u de schade vergoed wilt krijgen is het belangrijk dat u binnen twee weken na de schade aangifte doet bij de politie. De politie zal dan proberen om de dader op te sporen. Als de dader niet gevonden wordt kunt u uw claim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

 26. Beste Tes,

  Dat klinkt niet zo best.Veel sterkte gewenst.
  De tegenpartij mag een claim indienen bij uw verzekeraar. Inshared moet deze schade dan vergoeden. Inshared heeft rijden onder invloed wel uitgesloten van de dekking, dus zullen zij de schade inderdaad achteraf op u verhalen.

 27. Ria schreef op 

  beste, ik heb een vervelende vraag, heb een tweedehandswagens gekocht en stond voor de deur geparkeerd tot de verzekering in orde gebracht zou worden.
  Tot mijn ongeluk kwam er een vrachtwagen tegen rijden terwijl ik nog niet verzekerd was! Die persoon is wel gestopt en heeft aangifte gedaan dat hij effectief in fout is.
  Wat gebeurd er nu? Zal zijn verzekering mijn schade uitbetalen? Mijn verzekering start nu maandag.

 28. Beste Ria,

  Dat is inderdaad een vervelende situatie. Omdat uw verzekering pas na de schade is ingegaan, kunt u niet bij uw eigen verzekeraar terecht om de schade te claimen. Wel kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw schade. U kunt rechtstreeks contact opnemen met de verzekeraar van de eigenaar van de vrachtwagen. Zij zullen de schade dan verder met u afhandelen.

 29. Lisa schreef op 

  Hallo,

  Ik heb net een kleine file botsing gehad, waarbij mijn voorganger onverwachts snel op haar rem trapte en ik er tegen aangetikt ben. Het was een Duits stel en spraken slecht Engels. Haar auto had geen schade op de achterkant dan 2 lichte krasjes. Mijn voorzijde is helemaal ingedeukt. We hebben alleen gegevens uitgewisseld in de vorm van adres, telefoonnummers en verzekerings nummers. Ook hebben we foto’s gemaakt. We hebben geen schadeformulier ingevuld en geen handtekeningen gezet, want het was voor haar net zo onbekend als voor mij. In hoeverre kan zij als Duitse alsnog een schadeclaim indienen bij mijn verzekeraar zonder ingevuld schadeformulier met handtekeningen? Is haar schadeclaim dan wel rechtsgeldig?

 30. Beste Lisa,

  Wanneer u een aanrijding heeft met een andere partij, dan mag deze partij altijd rechtstreeks contact opnemen met uw verzekeraar en een schadeclaim indienen. De tegenpartij heeft daarvoor geen handtekening van u nodig. De verzekeraar zal nagaan of u inderdaad aansprakelijk bent voor de schade. Als uw verzekeraar u als aansprakelijke partij beschouwt zullen zij de schade uitkeren. U wordt vanzelf door uw verzekeraar geïnformeerd als dit consequenties heeft voor uw schadevrije jaren en uw premie. U kunt natuurlijk ook zelf contact opnemen met uw verzekeraar om uw kant van het verhaal te belichten of om de stand van zaken na te vragen.

  1. Lisa schreef op 

   Oke duidelijk, ik zal hoe dan ook morgen even contact opnemen met mijn verzekeraar. En ik dacht niet dat dat relevant was of een verzekeraar daar geen boodschap aan heeft, maar ik lees net een vorig reactie over teenslippers. Ik had vandaag met het warme weer ook zeker teenslippers aan waar ik wel degelijk achter bleef hangen toen ik optijd op mijn rem wilde trappen van de schrik! Maar hoe kan ik zo iets nou hard maken? Tevens zit ik al in -3 schadejaren omdat ik een vorig schadeclaim niet in 1 keer kon betalen.. Hoe diep kan ik nog zakken met de schadejaren :( zo kom ik er nauwelijks nog uit en betaal ontzettend veel premie voor het kleine auto’tje wat ik heb. Iets met pech hebben..

   1. Beste Lisa,
    Vervelend dat u niet op tijd kon remmen door uw teenslippers. Vaak is het wel zo dat zodra u als bestuurder achterop een ander voertuig rijdt vaak als aansprakelijke voor het ongeval wordt gezien. Dit kunt u het beste bespreken met uw verzekeraar. Naar hoeveel schadevrije jaren u terug kan vallen? Dat is op dit moment nog verschillend per verzekeraar. Vanaf 2016 wordt de terugval overal gelijk, hier kunt u meer over lezen over in het volgende artikel. Uw verzekeraar kan u precies aangeven naar hoeveel schadevrije jaren u terug valt en welke premie u gaat betalen.

 31. Kimmy schreef op 

  Hallo even een vraag, Ik volg een opleiding met behoud van een bijstandsuitkering. Nu heb ik een auto die staat op mijn vadersnaam omdat je niet met een uitkering een auto mag hebben. maar ik ben de regelmatige bestuurder, Nu wil ik de verzekering van de auto op mijn naam zetten omdat je anders niet verzekerd bent bij schade of aanrijding klopt dat? Zijn er verzekeringen waar je niet perse de auto op je eigen naam moet hebben en toch een verzekering kan afsluiten?

 32. Beste Kimmy,

  Verzekeraars willen inderdaad dat de regelmatige bestuurder ook de auto op naam heeft en de verzekering aanvraagt. Alleen voor partners op hetzelfde adres is het mogelijk om voor elkaar een verzekering aan te vragen. Er zijn verzekeraars waar het mogelijk is dat het kenteken op naam van de ouder staat en het kind rijdt. Als dit echter is omdat het kind zelf geen kenteken op naam mag hebben zullen verzekeraars hier niet aan meewerken. Wanneer u de bijstand uitkering wilt behouden kunt u dus geen auto rijden, tenzij het om incidenteel lenen van een auto gaat.

 33. Ronnie schreef op 

  Hall, ik wil weten of ik nog dekking heb op mijn polis als mijn APK is verlopen? Ik kan dat niet terug vinden in de voorwaarden namelijk maar kan me voorstellen dat dit problemen geeft. Ik zit in het buitenland en kan niet voor de APK vervaldatum terug naar Nederland met het voertuig namelijk.

 34. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ronnie,

  Hier is niet zomaar antwoord op te geven omdat verzekeraars hier verschillend mee omgaan. Als u via Independer verzekerd bent kunt u ons een mailtje sturen met uw kenteken of polisnummer zodat wij dit kunnen nagaan. Het is overigens formeel niet toegestaan te rijden met een auto zonder geldige APK.

 35. Bakker schreef op 

  Ik ben aangereden door een ongewenst vreemdeling die zonder rijbewijs in de auto zat van een cafetaria, hij was aan het bezorgen. Ik kreeg geen voorrang en heb nu waarschijnlijk een wiplash. Buiten de schade aan de auto ( total los) wil ik ook een schade claim indienen voor o.a medische kosten. En kan ik nu eigenlijk wel letselschade eisen. Omdat deze persoon niet bestaat (geen adres, geen bsn geen verzekering etc) is dan de eigenaar van de auto aansprakelijk of ben ik nu dubbel slachtoffer.

 36. Beste meneer of mevrouw Bakker,

  Wij kunnen ons voorstellen dat de schade een grote impact voor u heeft en dat u met veel vragen zit. Wij willen u daarom allereerst wijzen op de mogelijkheid om contact op te nemen met specialisten op het gebied van letselschade. U kunt gratis bellen naar 0800-0112 voor hulp en advies rondom uw letselschade.

  Aangezien de auto van het cafetaria was en de bestuurder een bestelling aan het bezorgen was, kunt u inderdaad het cafetaria aansprakelijk stellen. Tenzij de auto gestolen is door de bestuurder, is het cafetaria aansprakelijk voor wat er met de auto gebeurt.

 37. arnoud schreef op 

  Hi,

  Ik heb een motor aangeschaft en verzekerd. Nu ben ik gaan rijden voordat ik mijn rijbewijs heb gehaald ( ja ik weet het, dat is een stomme fout) Ik ben onderuit gegaan in een bocht en ben uiteindelijk tot stilstand gekomen tegen een andere auto ( geen schade) Nu ben ik wel opgehaald door de ambulance en mijn motor is wegsleept door een sleepbedrijf. Mijn vraag is nu

  Zijn mijn medische kosten gedekt onder mijn zorgverzekering?
  Zijn de kosten voor het wegslepen van mijn motor gedekt?

  Mvg,
  Arnoud

  1. Hoi Arnoud,
   Ja, de medische kosten worden gedekt door de zorgverzekering. Je moet alleen je eigen risico betalen (als je deze nog niet hebt verbruikt het afgelopen jaar).
   De kosten voor het wegslepen van de motor komen helaas voor je eigen rekening, omdat het ongeluk is gebeurd op het moment dat je nog geen rijbewijs had.

   1. Arnoud schreef op 

    Hoi Lindsey,

    Bedankt voor de reactie.

    Mvg,

    Arnoud

 38. Sam schreef op 

  Beste,

  Ik heb een auto ongeluk gehad,
  Het is in mijn nadeel.

  Heb iemand geraakt mijn voorkant tegen zijn achterkant. De tegenpartij heeft hierbij ook
  Letsel opgelopen.
  Maar ik zit met het volgende:

  De auto staat op mijn vriend’s naam en hij heeft geen rijbewijs en de verzekering staat ook op zijn naam.
  Hij heeft niet aan de verzekering doorgegeven dat hij geen rijbewijs heeft. Omdat hij bijna zijn rijbewijs heeft hij moet bijna afrijden op zijn autorijexamen.

  Mijn vraag is,
  Kan ik of mijn vriend hierdoor in de problemen komen?

  Alvast bedankt.

  Mvg,

  Sam

 39. Beste Sam,

  Wat een vervelende situatie. Ik zou u graag gerust stellen, maar helaas kan dit inderdaad voor problemen zorgen.

  Bij het aanvragen van een autoverzekering moet altijd alles naar waarheid worden opgegeven. Als uw vriend niet aan deze mededelingsplicht heeft voldaan, kan het zijn dat hij geen recht op dekking heeft en dat zijn verzekering wordt beëindigd.

  De verzekeraar zal wel zorgen dat de schade van het slachtoffer betaald wordt, maar vervolgens kan de verzekeraar het volledige schadebedrag verhalen op de eigenaar of de bestuurder van de auto.

  Het kan dus zijn dat u voor een flink bedrag aansprakelijk wordt gesteld. Voor vragen hierover kunt u het beste contact opnemen met zijn verzekeraar.

  We wensen u toe dat de schade meevalt en dat u er met de schrik vanaf komt.

  1. Sam schreef op 

   Beste meneer Horen,

   Maar ik zelf heb wel een rijbewijs en op dat moment was de auto gewoon verzekerd.

   Dan ben ik wettelijk gezien gewoon verzekerd?

   Als mijn vriend erin reed zonder rijbewijs, dan zou het
   Wel een probleem zijn?

   Dan zou de schade niet op mijn verhaald
   Kunnen worden of op de eigenaar van de auto?

 40. Beste Sam,

  In de wet staat hierover in BW 7 Artikel 930:
  1 Indien aan de in artikel 928 omschreven mededelingsplicht niet is voldaan, bestaat alleen recht op uitkering overeenkomstig de leden 2 en 3.
  2 De bedongen uitkering geschiedt onverkort, indien de niet of onjuist meegedeelde feiten van geen belang zijn voor de beoordeling van het risico, zoals dit zich heeft verwezenlijkt.
  3 Indien aan lid 2 niet is voldaan, maar de verzekeraar bij kennis van de ware stand van zaken een hogere premie zou hebben bedongen, of de verzekering tot een lager bedrag zou hebben gesloten, wordt de uitkering verminderd naar evenredigheid van hetgeen de premie meer of de verzekerde som minder zou hebben bedragen. Zou de verzekeraar bij kennis van de ware stand van zaken andere voorwaarden hebben gesteld, dan is slechts een uitkering verschuldigd als waren deze voorwaarden in de overeenkomst opgenomen.
  4 In afwijking van de leden 2 en 3 is geen uitkering verschuldigd indien de verzekeraar bij kennis van de ware stand van zaken geen verzekering zou hebben gesloten.
  5 In afwijking van de leden 2 en 3 is geen uitkering verschuldigd aan de verzekeringnemer of de derde, bedoeld in artikel 928 lid 2 of lid 3, die heeft gehandeld met het opzet de verzekeraar te misleiden. Evenmin is een uitkering verschuldigd aan de derde indien de verzekeringnemer, met het opzet de verzekeraar te misleiden, niet heeft voldaan aan de mededelingsplicht betreffende de derde.

  Waarschijnlijk had de verzekeraar van uw vriend zijn aanvraag niet geaccepteerd bij kennis van de ware stand van zaken, namelijk dat uw vriend (nog) geen rijbewijs heeft. De verzekeraar is dan dus geen uitkering verschuldigd en mag de schade op u verhalen.

  1. Sam schreef op 

   Maar dit kan je uiteraard dan wel juridisch uitvechten met de verzkering.

   Omdat je wettelijk gezien, zonder rijbewijs een auto mag verzekeren.

   En wettelijk gezien ben ik op dat moment verzekerd,
   Omdat ik een geldig rijbewijs heb en de auto is verzekerd.

 41. Kim schreef op 

  Hallo,

  Ik was laatst bij een evenement in de stad en toen was er weinig parkeerplek. Ik heb mijn auto toen geparkeerd naast een officiele parkeerplek en niet erop (het was ontzettend druk), er was nog wat ruimte ernaast. Toen we weer naar huis gingen draaide ik de parkeerplek af en toen raakte ik een paaltje.
  Ik heb een all risk verzekering en wilde het dus via de verzekering oplossen, maar wordt het wel vergoedt als je verkeerd geparkeerd staat?

 42. Beste Kim,

  Voor de verzekeraar maakt het niet uit of de auto op een officiele parkeerplek stond of niet. U kunt de schade gewoon claimen op uw Allrik verzekering. Houd er wel rekening mee dat u dan terugvalt in schadevrije jaren. Daardoor gaat u een hogere premie betalen. U kunt bij uw verzekeraar om advies vragen wat het voordeligste is in uw situatie; claimen of de schade zelf betalen.

 43. Chris schreef op 

  Hallo,

  Een kennis van mij heeft in het verleden 3 jaar geleden met alcohol achter het stuur gezeten en hij is gepakt .
  Hiervoor heeft hij alcoholslot 2 jaar in bedrijfsauto en rijontzegging voor personenauto ook 2 jaar.

  En boetes dus goed gestraft en terecht maar .maar nu heeft hij motor rijbewijs gehaald en wilde deze verzekeren maar dat kon niet wegens verleden .1 verzekeraar doet het wel. Alleen dat kost een vermogen .
  nu had hij al een motor gekocht niet wetende dat dit niet te verzekeren was.

  Als ik die motor over zou nemen van hem en hij zou hem af en toe van mij lenen om te toeren mag dit hij kan ook gewoon een motor huren zonder probleem.

  Ik heb gewoon motorrijbewijs en geen probleem met verzekeren

 44. Beste Chris,

  Als de motor op uw naam staat, deze op uw naam verzekerd is en u de hoofdbestuurder bent, is er niets aan de hand. U kunt de motor dan gerust af en toe aan uw vriend uitlenen. Bij incidenteel uitlenen hoeft u dit niet op te geven bij de verzekeraar.

 45. Roy schreef op 

  Zaterdag van achter aangereden door een auto op de snelweg.
  Hij geeft aan dat ik naar links ging en niet keek.
  Ik heb natuurlijk wel gekeken en er was normale situatie om naar links te gaan.
  Ik reed al op de linker baan toen hij mij van achter raakte.
  Welles nietes dus.
  Ik heb een casco beperkt verzekering en mijn verzekering zegt dat ik zelf zijn verzekering moet bellen om te verhalen.
  Dat klopt toch niet?
  En daar komt bij dat hij alcohol had tijdens de blaas test
  hij moest op het bureau weer blazen waar ik de uitkomst niet van weet.
  Is hij na de eerste blaastest al schuldig?
  Wat moet ik nu doen

 46. Beste Roy,

  Wat vervelend dat u bent aangereden. Met een WA + Beperkt Caswcoverzekering bent u niet verzekerd voor schade aan uw eigen auto door een aanrijding. Het klopt dus dat uw eigen verzekeraar deze schade niet in behandeling neemt. Als volgens u de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade, dan kunt u hem voor uw schade aansprakelijk stellen. Dit kunt u doen door zelf rechtstreeks contact op te nemen met de verzekeraar van de tegenpartij of door dit via uw rechtsbijstandsverzekeraar te regelen als u deze heeft. Het is verstandig om zoveel mogelijk informatie naar de verzekeraar van de tegenpartij te sturen, om uw standpunt te onderbouwen. Een positieve blaastest betekent niet per definitie dat de tegenpartij volledig aansprakelijk is voor de schade, maar het is wel relevante informatie voor de beoordeling van de aansprakelijkheid. U doet er dus goed aan om dit aan te geven bij de verzekeraar. Als de tegenpartij (gedeeltelijk) aansprakelijk blijkt te zijn, zal zijn verzekeraar de schade rechtstreeks met u afhandelen.

 47. Predator schreef op 

  hallo ik heb laatst een ongeluk gehad twee jochies zaten op een scooter en die waren op
  Mijn weghelft tegen mijn auto opgeknalt scooter Total
  Loss die is allrisk verzekerd. De bestuurder was ook nog eens niet de eigenaar van de scooter. Maar ik was op dat moment niet verzekerd terwijl t hun fout was. Wat is de uitkomst hiervan? Zit ik in een slechte positie.

  In afwachting van u antwoord verblijf ik

 48. Beste Predator,

  Het ligt er maar net aan wie er aansprakelijk wordt gesteld. Wordt de tegenpartij aansprakelijk gesteld? Dan zal de verzekeraar van de eigenaar van de scooter de schade aan uw auto aan u vergoeden. Wordt u zelf (gedeeltelijk) aansprakelijk gesteld voor de schade? Dan zal de verzekeraar van de scooter de schade aan de scooter eerst vergoeden, omdat het een Allrisk verzekering is. Vervolgens zullen zij deze schade (gedeeltelijk) op u verhalen. Als u niet verzekerd was zult u dit zelf moeten betalen. De schade aan uw eigen auto komt dan ook voor uw eigen rekening, omdat u hiervoor niet verzekerd was.

 49. Monique schreef op 

  ik heb een aanrijding gehad op een doorgaande weg in de bocht. Ik had de binnenbocht. Er kwam een tegenligger die de bocht afsneed en tegen mijn auto botste, hij was niet verzekerd. Nu heeft hij een advocaat ingeschakeld en zij komen met het verhaal dat hij van rechts komt en ik dus fout ben. Kan dit zomaar?

 50. Beste Monique,

  Het is belangrijk om binnen twee weken na de aanrijding aangifte te doen bij de politie. Probeer zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen, zoals foto’s en getuigenverklaringen. Als u een rechtsbijstandsverzekeraar heeft is het verstandig om die in te schakelen. Zij kunnen u helpen om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Heeft u geen rechtsbijstandsverzekeraar? Dan kunt u advies vragen bij een juridisch loket. Heeft u er alles aan gedaan en weigert de tegenpartij om uw schade uit te keren? Dan kunt u een claim indienen bij het Waarborgfonds Motorrijtuigen. Mogelijk kunnen zij de schade voor u vergoeden.

  Als de tegenpartij een claim indient bij uw verzekeraar, is het belangrijk dat u uw eigen verzekeraar ook uitlegt wat de werkelijke situatie is geweest en hen zoveel mogelijk informatie geeft om dit te onderbouwen. Op die manier kunnen zij de claim mogelijk afwijzen en voorkomt u dat u schadevrije jaren verliest.

  Veel succes gewenst!

 51. Jessica schreef op 

  Mijn broertje heeft tijdens een feestje zijn auto uitgeleend aan een jongen die daar ook aanwezig was, de jongen die de auto heeft bestuurd bleek gedronken te hebben en geen rijbewijs te hebben, echter had mijn broertje zelf ook gedronken en heeft zelf de autosleutels aan de bestuurder gegeven, niet wetende dat hij geen rijbewijs heeft.
  Ze zijn met de auto op de kop in de sloot beland en er gelukkig met alleen wat kleerscheuren vanaf gekomen… Uiteraard gaat de verzekering hier niks in vergoeden aangezien er drank in het spel is geweest…
  Maar wie is er nu aansprakelijk??
  Mijn broertje die zelf de sleutel overhandigd heeft… of de jongen die zonder rijbewijs de auto heeft bestuurd??

 52. Beste Jessica,

  Wat een heftig verhaal, gelukkig is er alleen materiele schade en geen letselschade. Waarschijnlijk gaat het niet lukken om deze schade te verhalen op de bestuurder. Uw broertje heeft de auto vrijwillig uitgeleend aan de bestuurder en daarmee het risico genomen dat er iets zou kunnen gebeuren. De eigenaar van de auto is in principe aansprakelijk voor wat er met de auto gebeurd. De schade aan de eigen auto wordt meestal niet vergoed zodra er drank in het spel is. We hopen dat uw broertje en de bestuurder er onderling met elkaar uit komen.

 53. Ozi schreef op 

  Mijn neef van 24 heeft met de motor van zijn vader( verzekerd)
  Een ongeluk gehad met een fietser. Fietser zat fout ik weet niet precies hoe. Maar wat fout is,dat mijn neef geen motor rijbewijs had.
  En fietser heeft de heup gebroken. Ik hoop ten eerste dat het met hem goedkomt. Maar wat zal het gevolgen hiervan voor mijn neef worden?

 54. Diana Gaus (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ozi,

  Wat een vervelend verhaal. Ik hoop dat alles snel goedkomt met de fietser. Er spelen meerdere zaken een belangrijke rol in deze situatie. Namelijk de schuldvraag ten opzichte van de aanrijding, het rijden zonder rijbewijs en ook de beschermde status van de zwakkere verkeersdeelnemers (fietsers, voetgangers). Helaas kan ik daarom ook niet een kant-en-klaar antwoord geven op je vraag. Je neef zal de verdere schadeafhandeling moeten afwachten. Veel sterkte voor alle partijen.

 55. Koen schreef op 

  Beste,
  Als mijn vrienden op de achterbank bij elkaar op schoot zitten of meer mensen in de auto zitten dan dat past en ik krijg een ongeluk is dan nog steeds iedereen verzekerd of niet meer?

 56. Beste Koen,

  De personen in de auto zijn wel verzekerd, echter kan dit wel gevolgen hebben voor de uitkering. De uitkering kan op twee punten worden verminderd:
  -De verzekeraar kan de uitkering verminderen, omdat iemand niet in de gordel zit. De verzekeraar ziet dit als een verhoging van het risico en kan daarom bepalen dat het slachtoffer buiten de gordel een lagere uitkering krijgt.
  -Daarnaast kan het ook zo zijn dat de slachtoffers een lagere uitkering ontvangen, omdat er meer mensen in de auto zitten dan zou mogen. Het schadebedrag wordt dan gebaseerd op het aantal mensen dat in de auto mogen zitten. Echter omdat er te veel mensen in de auto zitten krijgen de slachtoffers per persoon een lagere uitkering.

 57. B.S. schreef op 

  Ik heb een aantal dagen geleden een ongeluk gehad. Ik zat op een scooter en werd door een onoplettende bestuurder van een auto aangereden. Ik had voorrang. Tegenpartij geeft toe. Nu moest ik in februari mijn rijbewijs inleveren bij het politiebureau vanwege een openstaande boete. Dit heb ik niet gedaan. Uiteindelijk hebben we geen formulier ingevuld.ik durfde het niet.Ik heb lichamelijke letsel en de scooter is total los.De auto heeft bijna geen schade. De scooter is gewoon verzekerd. Word mijn schade vergoed als ik alsnog een formulier invul of krijg ik dan nog meer hoofdpijn van de justitie. Alvast bedankt.

 58. Beste B.S.,

  Wat ontzettend vervelend dat u door een schade lichamelijk letsel heeft opgelopen en dat uw scooter total loss is.

  U kunt de schade gewoon nog melden. Het is verstandig om contact op te nemen met de automobilist om alsnog samen een schadeformulier in te vullen en te ondertekenen. Als uit het schadeformulier duidelijk blijkt dat u voorrang had en de tegenpartij ook ondertekend dat hij aansprakelijk was, kan de verzekeraar de schade eenvoudig beoordelen en snel in behandeling nemen.

  Lukt het niet om nog samen met de automobilist een schadeformulier in te vullen? Dan kunt u eenzijdig een schadeformulier opsturen naar de verzekeraar. De verzekeraar zal dan waarschijnlijk meer informatie nodig hebben, zoals een bevestiging van de automobilist en/of getuigen, waardoor het wat langer kan duren.

  Wij kunnen helaas geen uitspraak doen over de vraag of u problemen met justitie zult krijgen als u niet bevoegd was om met uw rijbewijs te rijden.

  In elk geval veel sterkte toegewenst!

 59. sara schreef op 

  hoi. De auto van mijn broer is gestolen geweest, hiervan is aangifte gedaan bij de politie. Tijdens de diefstal is er een ongeluk gebeurd, achteraf bleek de auto onverzekerd van mijn broer. Kan de tegenpartij nu de schade bij hem verhalen?

 60. Beste Sara,

  Vanaf het moment dat uw broer aangifte heeft gedaan van de diefstal bij de politie is hij niet verantwoordelijk meer voor wat er met de auto gebeurt. De schade die daarna is veroorzaakt aan een tegenpartij kan dan niet op uw broer worden verhaald. Als er geen aansprakelijke partij kan worden aangewezen, kan de tegenpartij terecht bij het Waarborgfonds voor Motorrijtuigen om de schade toch vergoed te krijgen.

  1. sara schreef op 

   Beste Jen, dankjewel voor je reactie. Het waarborgfonds voor motorrijtuigen denkt daar blijkbaar anders over. Die vinden namelijk dat hij ondanks dat zijn auto gestolen was, toch aansprakelijk is en verhalen de schade bij hem. Ook na het versturen van zijn aangifte van diefstal bij de politie. Zij geven letterlijk aan dat als de dader van de diefstal niet bekend is, mijn broer verantwoordelijk is. Hopelijk wordt het goed opgelost. bedankt iig

 61. Beste Sara,

  Mijn excuses, waarschijnlijk heb ik het verkeerd begrepen.

  Een auto die is geschorst bij de RDW hoeft niet verzekerd te zijn. U heeft dan geen WA-verzekering of diefstalverzekering nodig voor schade die door een dief met uw auto aan een tegenpartij wordt toegebracht. De tegenpartij kan dan terecht bij het Waarborgfonds voor Motorrijtuigen.

  Als de auto niet was geschorst bij de RDW is het een andere situatie. Ook dan is geen diefstalverzekering nodig, maar een WA-verzekering is altijd verplicht. Als er geen WA-verzekering is afgesloten is dat strafbaar en kan de eigenaar helaas wel aansprakelijk worden gesteld.

 62. Dimitri Saija schreef op 

  Als een auto verzekerd is. En JE hebt een gelding rijbewijs Ben JE Dan gedekt of niet , als je hem niet bij je hebt? sinds wanneer is dat zo bij verzekeringen of voor de wet? Want ik dacht op tv gehoord te hebben nee.
  En op een site zeggen ze ja. En mensen die een rijbewijs hebben. Denken dat ook. Dus wie heeft gelijk?

 63. Beste Dimitri,

  In een auto rijden zonder een geldig rijbewijs bij u te hebben is strafbaar. De politie mag u dan een boete geven en uw verzekeraar hoeft in geval van schade niet uit te keren. In de praktijk zal de verzekeraar meestal niet vragen of u op het moment van een schade wel of geen rijbewijs bij u had. Als u een geldig rijbewijs heeft en de schade onder uw verzeking gedekt is, wordt er in de praktijk dus wel vaak uitgekeerd, ook als u het rijbewijs niet bij u had.

 64. Annemarie schreef op 

  Ik ben vorig weekend in mijn auto aangereden door een andere auto. Ik was net klaar met uitparkeren en wilde wegrijden toen een andere meneer aan zijn uitparkeeractie begon, ik zag het gebeuren en heb lang op mijn toeter gedrukt, hij heeft het alleen niet gehoord en ramde toen mijn portier, ik had niet voldoende tijd om iets te kunnen ondernemen om dit verder te voorkomen. Meneer heeft ook zijn schuld hiervoor volledig aanvaard en we hebben keurig netjes gegevens uitgewisseld. Nu is de schade bekend, deze bedraagt €1000,– maar zijn verzekering wil maar 50% uitbetalen. Zij claimen dat we gelijktijdig bezig waren met een bijzondere manoeuvre en daardoor allebei voor 50% schuldig zijn. Kan de verzekering van meneer mij nu ook nog aansprakelijk stellen voor de schade aan zijn auto? En verlies ik dan mijn no claim? Het komt nu allemaal zo oneerlijk over…

 65. Beste Annemarie,

  Als twee partijen allebei tegelijkertijd een bijzondere manouvre uitvoeren en er ontstaat schade, dan worden beide partijen over het algemeen voor 50% aansprakelijk gesteld.

  Was dat niet het geval? Dan kunt u het beste contact opnemen met de verzekeraar van de tegenpartij. Op die manier kunt u toelichten hoe de schade wel heeft plaatsgevonden. Als u getuigen heeft, die hebben gezien hoe het is gegaan, heeft u extra bewijs dat uw verhaal klopt en zal de verzekeraar daar dus ook sneller in mee gaan. Aangezien u een claim indient, zult u ook moeten aantonen dat de tegenpartij daadwerkelijk de schade heeft veroorzaakt. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft is het verstandig om die om hulp te vragen.

  Wanneer u 50% aansprakelijk wordt gesteld voor de schade, is het mogelijk dat er inderdaad ook een claim door de tegenpartij wordt ingediend bij uw verzekeraar. Ook hier geldt dat als dat volgens u niet terecht is, u het beste contact opnemen met uw verzekeraar om uit te leggen en aan te tonen waarom u niet aansprakelijk was. Ook daarbij kan een rechtsbijstandsverzekeraar u helpen.

 66. Annie schreef op 

  Ben aangereden was niet mijn fout,
  Was niet verzekerd op dat moment
  maar heb wel schade aan auto?
  Nu het de fout van tegenpartij was,
  Vergoed die nu de schade?

 67. Annie schreef op 

  Was aangereden van achteren, niet mijn
  fout, de tegenpartij was schuldig, maar mijn
  verzekering was niet gedekt op dat moment,
  Kan ik nu schade verhalen op verzekering
  Tegenpartij? Is die nu verantwoordelijkheid de
  Schade te verhelpen?

 68. Beste Annie,

  U kunt inderdaad contact opnemen met de verzekeraar van de tegenpartij en daar de schade claimen die de tegenpartij bij u heeft veroorzaakt. Zij zullen u moeten helpen ook al was u zelf niet verzekerd op het moment van de schade.

  Uw eigen verzekeraar hoeft u niet te helpen, omdat u niet verzekerd was. Ook kunt u eventueel een boete krijgen, omdat onverzekerd rijden strafbaar is. Dat betekent echter niet dat de tegenpartij vrij uit gaat. U kunt de tegenpartij dus gewoon aansprakelijk stellen.

 69. Nicole Blanker schreef op 

  Beste,
  Mijn vader heeft met zijn auto onlangs een aanrijding gehad.
  Buiten zijn schuld, de schade was ruim 2000 euro.
  Nu heeft de verzekering niet t volledige bedrag betaald maar 400 in mindering gebracht.
  Dit omdat zijn auto 17 jaar oud was.
  Dus dan wordt je buiten je schuld aangereden en kost t je 400 euro?Dit zou wettelijk zo geregeld zijn?Klopt dit wel?Zo ja, is dit bedrag misschien nog elders te verhalen?
  Met vrgroet, Nicole

 70. Beste Nicole,

  Wat een vervelende situatie. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een total loss regeling bij de verzekeraar. Wij adviseren u om het expertrapport op te vragen bij de verzekeraar. Hierdoor krijgt u een duidelijk beeld waarvan de 400,00 euro in mindering is gebracht. Daarnaast kunt u de verzekeraar ook vragen op basis welke wet/bedrijfsregeling zij de 400,00 euro in mindering brengen. Wij hopen dat u eruit komt met uw verzekeraar. Lukt dit niet? Dan kunt u altijd een klacht indienen bij het Kifid.

 71. Herman schreef op 

  Ik ben gisteren bij het achteruitrijden uit een parkeerplaats gebotst op een auto die op de weg geparkeerd stond. Omdat ik ervan uit ging dat het een weg is, heb ik enkel gelet of er een auto kwam aanrijden en niet of er een geparkeerd stond. Daar mag niet geparkeerd worden. Nu is de vraag wie in deze situatie aansprakelijk is.

 72. Beste Herman,

  Wij kunnen daar geen sluitende uitspraak over doen, maar wij denken dat de kans groot is dat u aansprakelijk zult worden gesteld. De andere auto stond namelijk stil, terwijl u bezig was met een bijzondere manouvre. Het is aan uw verzekeraar om na te gaan in hoeverre het verschil maakt dat de andere auto verkeerd geparkeerd stond.

 73. Geerten schreef op 

  Beste,

  Wanneer ik all risk verzekerd ben en met mijn tandem asser aanhanger (door uitwijk manoeuvre , veroorzaker door gereden ) over een varkensrug (opstakel langs de kant van de weg) gereden waardoor mijn as van de aanhanger gebroken is . Kan ik dit opgeven of heb ik pech gehad.

  Vast bedankt

 74. Beste meneer of mevrouw Geerten,

  Schade aan de aanhanger valt helaas niet onder de dekking van de allrisk verzekering van uw auto. Als er geen verzekering is afgesloten voor de aanhanger kunt u de schade dus niet claimen op uw verzekering.

  U geeft aan dat de schade is veroorzaakt door een andere partij. Wanneer u getuigen heeft die dit kunnen bevestigen en binnen 14 dagen aangifte doet van de schade, kunt u wel een claim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

 75. mo schreef op 

  Ik ben vandaag per ongeluk tegen een slagboom gereden in de ondergrondse parking van AH en is kapot. Ik heb mij gegevens achtergelaten bij de balie.. wat kan ik nu verwachten?

  1. Beste Mo,

   Wat u nu kunt verwachten ligt aan of de eigenaar van de parkeergarage. Als zij willen kunnen zij de schade verhalen bij uw verzekeraar. Dit kan gevolgen hebben voor uw schadevrije jaren en uw premie. Wat precies de gevolgen zijn kan uw verzekeraar vertellen. U kunt de schade zelf bij uw verzekeraar melden. Als de eigenaar van de parkeergarage niet claimt zal dit zal dit geen gevolgen hebben voor uw schadevrije jaren.

 76. Jiri schreef op 

  Beste,

  Ik had een vraag over een situatie dat mij is overkomen. Afgelopen zomer is een vriend vam mij, rijdend op mijn scooter, aangereden op het fietspad door een afslaande automobilist. Nu zegt Univé dat mij dit dus 3 schade vrije jaren kost. Nu begrijp ik dat als die vriend van mij aangereden is door zijn eigen toedoen, het mij premie kost. Echter is in dit geval de tegenpartij aansprakelijk, kost het mij dan ook schade vrije jaren?

  Met vriendelijke groet,
  Jiri

 77. Beste Jiri,

  Wat een lastige situatie. Claimt u de schade bij uw eigen verzekeraar ook al is de schade niet door uw schuld ontstaan? Dan valt u terug in uw schadevrije jaren. Wanneer u een schade lijdt door een andere partij kunt u de schade claimen bij de tegenpartij. Omdat de verzekeraar van de tegenpartij uw schade zal vergoeden valt u niet terug in uw schadevrije jaren.

  Het kan zijn dat de tegenpartij niet bekend is en dat u de schade daardoor niet kunt verhalen. U kunt in sommige gevallen gebruik maken van het waarborgfonds. Hiervoor is het wel belangrijk dat er binnen 2 weken na de schade aangifte is gedaan en dat er een getuige is van het ongeval.

 78. Evan schreef op 

  Hey,

  Ik had een vraag, ik heb net mijn rijbewijs gehaald en ben 18 jaar oud en ik ben perongeluk tegen een geparkeerde auto aangebotst de schade waren alleen een paar krassen niet eens een deuk en alles is verzekerd en geregeld alleen krijg ik nu ook van die punten waarbij ik bij 3 opnieuw op moet of hoe zit dit?

  1. Beste Evan,

   Allereerst gefeliciteerd met uw rijbewijs!
   Een schade veroorzaken kan iedereen gebeuren. Ongelukken zitten namelijk in een klein hoekje. Zolang u de verkeersregels niet heeft overtreden zal dit geen invloed moeten hebben op uw punten/beginnersrijbewijs. Denk bijvoorbeeld aan rijden onder invloed. Op de website van de rijksoverheid vindt u hier meer informatie over.

 79. eelco schreef op 

  ik heb een ongeluk reed bij iemand achter op maar hij had alcohol op moet ik de schade tocht betalen?

 80. Beste Eelco,

  Wanneer u bij een voorganger achterop rijdt bent u vrijwel altijd aansprakelijk voor de schade aan zijn of haar auto. Uw voorganger kan dan een claim indienen bij uw verzekeraar. Wanneer uw verzekeraar de schade betaalt, verliest u schadevrije jaren. U kunt er daarom in zo’n geval ook voor kiezen om de schade zelf te betalen.

  In principe maakt het geen verschil dat uw voorganger alcohol op had. Het kan natuurlijk wel dat hij teveel had gedronken en daardoor onveilig heeft gereden. Als uw voorganger hierdoor (ook) schuld had aan de schade, kunt u dat laten weten aan uw verzekeraar. Op die manier kunnen zij de aansprakelijkheid mogelijk (deels) afhouden. Dat scheelt weer, want dan hoeft u niet de volledige schade te vergoeden.

 81. M aa schreef op 

  Beste verzekering,

  Onlangs heb ik mijn auto geparkeerd bij het station langs de rij baan op het grasveld mijn auto stond in parkeer stand met de motor af mijn deur portier stond op een kier en wordt geschept door een auto op de rijbaan welke harder dan de toegestane snelheid rijd. Mijn auto heeft behoorlijke schade en sluit niet meer de auto welke mijn deur schept klemt mijn portier met die van haar portier. De rijbaan is breed genoeg om ruim om mijn auto heen te rijden .

  Nu heeft de tegen partij verzekering mij geadviseerd mijn auto schade op te laten nemen en dit heb ik direct gedaan na mijn auto 3 dagen kwijt te zijn zonder enig contact weer voor ophalen heb ik de auto zelf opgehaald en moest ik 85 euro onderzoeks kosten betalen en heb heb ik het originele schade rapport inclusief 85 euro rekening toegezonden aan de tegen partij verzekering.

  In al mijn mails van dag van ongeval tot aan de dag van ophalen van de auto zit 4 dagen in geen geval wordt er bevestigd nog gerageerd op de toegezonden mails, rapport of het digitale schadeformulier.

  Nu stuurt de verzekeraar echter dat zij geen schuld erkennen en dat ik mijn deur open deed op het moment van passeren van de tegen partij en dus geen schuld is vanuit de tegen partij . de tegenpartij verzekeraar geeft aan op papier en oom telefonisch na contact opnemen van de ontvangen mail geen rapport nog ontvangen te hebben van de expert maar dit hun oordeel is .

  De tegenpartij geeft een ander verhaal op dan mijn verhaal er waren verder geen getuigen bij dit ongeval .

  Mag de verzekeraar van de tegen partij zeggen dat hij cliënt de waarheid spreekt en zij daar van uit gaan ?

  Alvast dank voor de reactie.

  1. Beste M aa,

   Wat vervelend om te horen dat u een schade heeft gehad. Ik hoop dat u zelf ongedeerd bent.
   Het komt natuurlijk vaker voor dat de tegenpartij met een ander verhaal komt. Zijn verzekeraar zal het verhaal beoordelen. Het is daarom belangrijk dat u uw verhaal ook goed kunt onderbouwen en uitleggen. Zo kan uw verzekeraar in discussie met de verzekeraar van de tegenpartij en samen beoordelen wie aansprakelijk is voor de schade.
   Als u onzeker bent over de afhandeling van de schade en geen reactie krijgt op uw e-mails doet u er goed om regelmatig te bellen met de verzekeraar. Zo blijft u toch op de hoogte van de schadeafhandeling.

   1. Mike Aalders schreef op 

    Hartelijk dank voor de reactie,

    Na enige tijd en auto bij schade expert gebracht te hebben op advies van tegen partij geconstateerd dat de schade 1400 is . Nu wilt de tegenpartij niet uitkeren op basis van het later I sturen van een ander digitaal schadeformulier met een heel ander verhaal hier uit beweert de tegenpartij dat ik de weg versperde op het moment van voorbij rijden. Mijn auto stond naast de rijbaan motor af en meerdere secondes stond mijn deur open de tegenpartij rijd echter met een harde snelheid vol ik mijn deur. De schade is aan beide auto’s enorm de tegenpartij draait het verhaal nu zo dat ik mijn deur opende terwijl dit niet het g3val is voor beiden partijen geld dat er geen getuigen bij waren. De tegenpartij verzekering reageerd na het weekend alleen op de foutieve schademeldingen van hun cliënt en zegt op basis van hun cliënt haar info er niks wordt vergoed.

    Ik ben ik parkeerstand motor uit en deur enige tijd open de tegenpartij rijd veel te hard evenals olie dicht op de geparkeerde auto’s en heeft om die reden mijn deur van te dichtbij geschept .
    Wat kan ik nog meer doen naast het gemeld te hebben en de schade op gemaakt te hebben op tegen partij hun advies en het in handen van mijn rechtsbijstand te hebben gegeven ??

    Er wordt gevraagd om een getuigen maar die is er voor beiden partijen niet ik zit met een fikse schade en ben aangereden (1 seconde later en ik zat zelf tussen de deur in )

    1. Beste Mike Aalders,

     Wat vervelend dat de tegenpartij het verhaal verdraaid in zijn/haar eigen voordeel. Wanneer beide partijen met een verschillend verhaal komen is het voor verzekeraars vaak lastig om vast te stellen wat er precies gebeurd is. In de regel geldt hierbij ‘wie eist, bewijst’.

     Als u dus een claim in dient om uw schade vergoed te krijgen van de tegenpartij, zult u moeten aantonen dat de tegenpartij ook daadwerkelijk aansprakelijk is voor uw schade. Als de tegenpartij een schade wil claimen bij uw verzekeraar, zal hij/zij ook moeten bewijzen dat u aansprakelijk bent voor deze schade.

     Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen en een kloppend, concreet verhaal te schtesen van de situatie. Hoe aannemelijker u kunt maken dat de tegenpartij de schade heeft veroorzaakt, hoe groter de kans is dat u toch (een deel van) de schade vergoed krijgt.

     Heel veel succes gewenst met de verdere schadeafhandeling.

     1. Henk van Beemster schreef op 

      Mijn ervaring is juist dat als de tegenpartij het hards schreeuwt men zijn gelijk haalt, maw ook al voer je bewijzen aan dan nog loop je de kans dat deze zonder meer terzijde worden geschoven. en je dus dmv een proces voeren je gelijk moet halen. Dus mensen trap niet in de goedwillendheid van deze bedrijven.

 82. Wesley schreef op 

  Beste
  Ben gisteren laat thuis gekomen en nergens kunnen parkeren ( drukke woonwijk ) heb ik mijn auto ” all risk verzekerd ” om de breede hoek gezet – trotoir en wou vroeg volgende ochtend weghalen
  Helaas is er om 0600 in de ochtend een vrachtwagen met 40ft container de woonwijk ingereden ( tom tom heeft hem verkeerd richting verstuurd
  Hij heeft de te smalle bocht probeerde te halen en heeft met uitzwinken mij auto geraakt vervolgens rijd hij door en is door een oplettend buurvrouw gestopt hij is terug gekomen en wij hebben gegevens verwisseld en ik heb de schade formulier per email naar zijn baas verstuurd
  Vraagje-zal mij all-risk verzekering dit bedekken

 83. Beste Wesley,

  Wanneer uw auto all-risk verzekerd is kunt u schade aan uw eigen auto claimen op de verzekering. Dit gaat normaal gesproken wel ten koste van uw schadevrije jaren en no-claim korting. In dit geval is de schade door een ander veroorzaakt en kan uw verzekeraar de schade dus waarschijnlijk verhalen op de werkgever van de bestuurder van de vrachtwagen. Wanneer de hele schade door uw verzekeraar verhaald kan worden, hoeven zij geen uitkering te doen en valt u dus ook niet terug in schadevrije jaren en korting. Het is dus verstandig om uw verzekeraar de gegevens van de tegenpartij te geven, zodat zij hier achteraan kunnen gaan.

 84. Wesley schreef op 

  Hi Jen
  Bedankt voor de spoedig reactie ik kan hopelijk weer ademen was erg ongerust omdat ik stond op de trotoir geparkeerd- stomme fout dus door mij,

  Zou ik hier iets kunnen verwachten omdat ik op het trotoir gepaarkeerd was ? Er is geen politie bij gekomen omdat wij netjes papier en contact numbers hebben geruild en vervolgens is de vrachtwagen weggereden

  Mvg
  Wesley

 85. Beste Wesley,

  Uw verzekeraar en de verzekeraar van de tegenpartij zullen de aansprakelijkheid beoordelen, daar kan ik helaas geen toezeggingen over doen. Als u gedeeltelijk aansprakelijk wordt gesteld zal niet de volledige schade verhaald kunnen worden en kan dit dus consequenties voor u hebben.

  Het is aan u om uw kant van het verhaal toe te lichten, zodat uw verzekeraar kan proberen de volledige schade te verhalen en uw aansprakelijkheid af te houden. Het is daarom verstandig om bij uw verzekeraar aan te geven dat uw auto geparkeerd stond en dat de tegenpartij er tegen aan gereden is. Ik hoop dat het naar tevredenheid wordt afgehandeld!

  1. Wesley schreef op 

   Hi Jen
   Dank u wel voor jouw advies, een laatste vraag hierover, in zulke gevallen is er een kans dat ik zelf persoonlijk moet iets betalen in de geval van “all risk ” ?
   Mvg
   Wesley

 86. Hoi Wesley,

  Wanneer de schade niet helemaal te verhalen is kan het zijn dat er kosten zijn die u zelf moet betalen. Dat ligt aan de voorwaarden van uw verzekering. Er kan bijvoorbeeld een eigen risico zijn, of extra kosten wanneer u kiest voor een niet-aangesloten schadehersteller. Dit kunt u het beste navragen bij uw verzekeraar.

  Bovendien valt u in dat geval terug in schadevrije jaren door de claim, waardoor uw premie hoger kan worden. Afhankelijk van het schadebedrag en de premieverhoging kan het soms handiger zijn om de schade voor eigen rekening te nemen om premieverhoging te voorkomen. Uw verzekeraar kan voor u berekenen wat in uw situatie het voordeligst is.

  1. Wesley schreef op 

   Hi Jen
   Dank u wel nog mals voor u reactie
   Ik had direct gebeld met lease plan die mij naar CARE schade service had verstuurd dus ik neem aan dat die zijn bij lease plan aangesloten.
   Ik zal deze forum op de hoogte houden van deze geval en hopelijk komt het goed met de schade indeling en ik zal ook melden als ik moest zelf betalen zelves met een ” all risk ” verzekerde auto voor de record
   Mvg
   Wesley

 87. Beste Wesley,

  Graag gedaan. Fijn dat u zo snel via uw verzekeraar heeft kunnen regelen dat de auto naar de hersteller gebracht kon worden. We hopen dat u snel en naar tevredenheid wordt geholpen.

  1. Wesley schreef op 

   Hello Jen
   En dan nog een alle alle laatste vraag, mijn auto is een lease auto geregeld door mijn werk waar ik de bijtelling betaal en is all-risk verzekerd heeft dit dan invloed op wat ik zelf persoonlijk moet betalen als het een 50/50 is omdat ik op het trottoir stond geparkeerd
   Mvg
   Wesley

 88. Beste Wesley,

  Voor zover wij weten heeft de terugval in schadevrije jaren alleen consequenties voor de premie en niet voor de bijtelling. Als u dus alleen de bijtelling betaalt, zult u hier waarschijnlijk niets van merken. Voor de zekerheid kunt u dit het beste navragen bij uw leasemaatschappij, omdat dit niet onze expertise is.

 89. Bibi schreef op 

  Ik ben vandaag aangereden door een auto terwijl ik op de scooter reed.

  Ik reed op het fietspad langs een N-weg. Ik moest een zijweg oversteken en zag niets aankomen van links. Uit het niets komt er toch een auto van links. Ik had er voorrang, gezien ik van rechts (voor de auto) kwam en er voor de auto haaientanden stonden op de weg. Hij had dus moeten stoppen.

  Ik heb mijn teen gebroken en ben helemaal beurs en mijn scooter is kapot. Kappen kapot, remhendels krom en waarschijnlijk ook een kromme voorvork.
  De auto heeft een klein deukje en zijn bumper zit een heel klein beetje schade op.

  Ik reed wel zonder rijbewijs. De verzekering en scooter staan op naam van mijn partner.

  Wie is er nu verantwoordelijk? Naar mijn idee zat de auto echt fout.
  En hoe zit dit met de verzekering?

  Groetjes

  1. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

   Beste Bibi,

   Vervelend hoor zo`n schade. Hopelijk knapt u snel op. Zo te lezen is de tegenpartij aansprakelijk voor de schade, u kunt die dan ook aansprakelijk stellen. Of het rijden zonder rijbewijs uiteindelijk gevolgen heeft durf ik niet te voorspellen. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft zou ik die inschakelen.

 90. familie schreef op 

  Onze auto en nog 2 auto’s zijn ’s nachts in geparkeerde stand aangereden door een ander voertuig. De ravage is enorm en onze auto is enorm beschadigd danwel total loss.

  De bestuurder was dronken en niet in het bezit van een rijbewijs. Tevens is hij niet de eigenaar van de auto.

  Eigen verzekering kan niets betekenen ivm wa verzekering. Eigenaar van de andere auto is all risk. Schade/ongeval gemeld bij verzekeraar tegenpartij. Hoe groot is de kans dat we de schade kunnen verhalen?

 91. Beste Familie,

  Wat vervelend dat er schade is veroorzaakt aan uw auto’s. Gelukkig is de kans dat u de schade kunt verhalen groot. Uit uw verhaal blijkt namelijk duidelijk dat u niet aansprakelijk bent voor de schade en de tegenpartij wel. Als dat zo is, is de verzekeraar van de tegenpartij verplicht om u schadeloos te stellen. Er is een kans dat zij de schade vervolgens verhalen op hun verzekerde, omdat hij niet mocht rijden. Maar dat mag geen negatieve consequenties hebben voor u.

 92. Claudia schreef op 

  Hallo,

  Een aantal dagen geleden ben ik met de auto van mijn moeder tegen een geparkeerde auto aangereden.

  Aangezien ik pas twee maanden mijn rijbewijs heb ben ik uitgestapt en heb de auto bekeken waartegen ik ben aangereden, hier was niks op te vinden qua schade.

  Ik ben mijn auto weer ingestapt en terug naar huis gereden.

  Mevrouw heeft de politie opgebelt vanwege schade aan haar auto, ben ik hiervoor verzekerd en hoe is verstandig te handelen?

  groetjes,

 93. Beste Claudia,

  Auto’s moeten altijd minimaal verzekerd zijn voor WA-schades. Als het goed is heeft uw moeder de auto dus verzekerd voor WA-schades. Dit betekent dat alle schades die met haar auto aan anderen worden toegebracht kunnen worden geclaimd op haar WA-verzekering.

  U kunt samen met de vrouw die de schade vergoed wil hebben een schadeformulier invullen. Hierop geeft u aan hoe de schade in onstaan. De verzekeraar handelt de schade vervolgens de schade rechtstreeks met de tegenpartij af.

  Wanneer de verzekeraar een uitkering doet voor een WA-schade, verliest uw moeder hierdoor wel schadevrije jaren. Wanneer het een klein schadebedrag is, kan het daarom soms voordeliger zijn om het schadebedrag voor eigen rekening te nemen.

 94. Ad schreef op 

  Goeiedag,

  Laatst heb ik een ongeluk gehad.. Hoog waarschijnlijk is het mijn fout. Tegenpartij kwam halverwege met scooter van stoep af op weg en vanuit rechts kwam hij aan. Hij is gevlucht omdat hij geen rijbewijs heeft. Volgens mij scooter is totalos verklaard! De scooter was van iemand anders hij bezit wel van een rijbewijs en zijn scooter is verzekerd. Nu is de vraag is hij aansprakelijk voor de schade of de eigenaar? Aangezien hij zonder rijbewijs reedt? Wie heeft gelijk in dit situatie

 95. Beste Ad,

  Wat een verhaal zeg! Als ik het goed begrijp heeft u een ongeval gehad waarbij de tegenpartij geen rijbewijs had en op andermans scooter reed.
  Als iemand geen rijbewijs heeft maar toch gaat rijden is dat natuurlijk niet goed. Toch wordt er altijd gekeken naar wie de schade heeft veroorzaakt. Als u verantwoordelijk bent voor de schade zou de echte eigenaar van de scooter de schade op u kunnen verhalen, ook al had de bestuurder geen rijbewijs.
  Als u de schade aan uw eigen voertuig wilt verhalen op de tegenpartij kunt u de eigenaar van de scooter aansprakelijk stellen. Dit kan natuurlijk alleen wanneer u kunt aantonen dat de scooterrijder schuldig is.
  Ik hoop dat u eruit komt.

 96. Ab schreef op 

  Beste,

  Ik heb een tweedehands auto gekocht. Ik heb online een verzekering afgesloten en aangegeven dat de verzekering gelijk moest beginnen. Ik heb ook een email van de verzekeringsmaatschappij gekregen dat mijn auto vanaf dezelfde dag verzekerd is.
  Die zelfde dag heb ik een aanrijding gehad, waarbij ik gelijk heb. De tegen partij accepteert dat hij fout zat. En dit hebben we ook opgeschreven op het aanrijdings formulier. Maar ik had toen nog geen polis nummer.

  Zal dit een probleem zijn bij heb claimen van mijn schade?

 97. Beste Ab,

  Wat een pech dat u meteen schade heeft gehad. Ik hoop dat het goed gaat met u en de betrokkenen. Als u al een bevestiging heeft ontvangen van de verzekeraar dat uw auto verzekerd was, dan is het geen probleem dat u nog geen polisnummer heeft. U kunt dan gewoon contact opnemen met uw verzekeraar om de schade te melden. Het is altijd aan uw verzekeraar om te beoordelen hoe de schade verder afgehandeld wordt. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor uw schade, zal diens verzekeraar waarschijnlijk moeten vergoeden. Uw verzekeraar kan u hier alles over uitleggen.

 98. els schreef op 

  Hallo.
  Ik heb al 10 jaar een rijbewijs maar die is nu verlopen. Vanmorgen heb ik een nieuw rijbewijs aangevraagd. Mag ik nu rijden? Gemeentehuis zegt van wel.

 99. Beste Els,

  Het is altijd vervelend om de auto te laten staan. Vooral als uw rijbewijs alleen verlengd hoeft te worden. Op de website van de rijksoverheid staat dat u niet mag rijden tenzij u een geldig rijbewijs kunt laten zien. Heeft u deze niet? Dan heeft u kans op een boete.
  Wel vreemd dat de medewerker van het gemeentehuis wat anders zegt. In dit soort gevallen kunt u het beste het zekere voor het onzekere nemen en de auto even laten staan.

 100. Mikkie schreef op 

  Halloo, gisteravond ben k perongeluk tegen de auto van mijn vriendin aan gereden.. zij stond schuin achter mijn auto op de stoep en ik in een parkeer vak. K heb niks aan mijn auto maar zij heeft een flinke deuk in haar auto. Ben k hier voor verzekerd? Ookal stond zij op de stoep?

 101. Beste Mikkie,

  Schade die u met uw auto toebrengt aan anderen valt in principe onder de WA-verzekering. Woont u samen met uw vriendin? Dan telt de auto van uw vriendin als een tweede auto. Dit wordt ook wel een sistercar genoemd. Het verschilt per verzekeraar of hier dekking voor is.

  U kunt het beste samen met uw vriendin een schadeformulier invullen. Hierop kunt u aangeven wat er precies is gebeurd. De schadeafdeling kan dit dan beoordelen en u uitleggen of dit wel of niet onder uw dekking valt.

  Houd er rekening mee dat als uw verzekeraar een schade uitkeert, u hierdoor schadevrije jaren zult verliezen. Uw premie zal hierdoor hoger worden. Bij een laag schadebedrag is het daarom soms voordeliger om de schade zelf te betalen. De schadeafdeling kan u hier ook over informeren.

 102. Mikkie schreef op 

  Beste jen,
  Dankuwel dat u zo snel heeft gereageerd.
  Maar t is niet mijn partner maar gewoon een vriendin van mij. De auto waar ik in ree is van mijn stiefvader. De auto staat onder zijn naam. Alleen mijn stiefvader zit in de gevangenis.. dus k weet nu niet of k dit kan regelen. Is er nog iets wat ik kan doen? Ben echt radenloos..

 103. Beste Mikkie,

  Goed dat u om hulp vraagt, we denken graag met u mee. U kunt het beste gewoon het schadeformulier invullen met uw vriendin. De schadeafdeling zal u waarschijnlijk aansprakelijk stellen en ervoor zorgen dat uw vriendin haar auto kan laten herstellen.

  De verzekeraar van uw stiefvader zal u vervolgens informeren over de consequenties voor de schadevrije jaren en de premie. U kunt met uw stiefvader vervolgens bespreken of dit akkoord is. Gaat hij niet akkoord? Dan kunt u alsnog het schadebedrag aan zijn verzekeraar terug betalen. De verzekeraar zal dan de schadevriej jaren en de premie weer corrigeren.

  Meestal heeft u tot een jaar na de schadeuitkering de tijd om de schade terug te betalen. Als u het geld niet meteen beschikbaar heeft kunt u dus nog even sparen. Zodra het gehele schadebedrag terug is betaald worden de schadevrije jaren gecorrigeerd en wordt de teveel betaalde premie terug betaald.

  Loopt de verzekering via Independer? Bel ons dan gerust met onze schadeafdeling op 035-7515023. Wij helpen u graag.

 104. maker schreef op 

  Goeie dag we hebben ten korte een ongeval gehad was niet inze fout dus en we hebbe ook alles geregeld enz uiteindelijk hebben we onze auto bij mercedes garage binne gebracht maar we hebbe de 2 de sleutels kwijt vinden em niet meer terug is dat groot probleem of ?mvg

 105. Beste Maker,

  Uit uw vraag kan ik niet helemaal opmaken wat de situatie is. Als de auto hersteld is en u deze weer wilt gebruiken, dan zult u daarvoor een autosleutel nodig hebben. Als u geen sleutels meer heeft voor de auto, kunt u het beste aan de Mercedes garage vragen wat de mogelijkheden zijn om nieuwe sleutel te laten maken voor de auto.

  Is de auto total loss gegaan en/of heeft u afstand gedaan van de auto? Dan gaat het u er waarschijnlijk om of u een vergoeding krijgt of niet nu de autosleutels ontbreken. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeraar. Zij kunnen in de voorwaarden precies nakijken wat uw rechten en plichten zijn als verzekerde.

  We hopen dat u hier verder mee komt!

 106. Alberto schreef op 

  Hallo experts,

  Stel je rijdt een eenrichtingsweg vanaf de verkeerde kant in (dus tegen het verkeer in) om tijdwinst te boeken en je rijdt daarbij vervolgens eenzijdige schade, valt dit dan ook onder de all risk?

  Groet,

  Alberto

 107. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Alberto,

  Schades die worden veroorzaakt terwijl de verkeersregels worden nageleefd vallen vaak als nog onder de All Risk dekking. Dit kan per verzekeraar verschillen. Sommige verzekeraars zouden dit soort schades niet in behandeling nemen wanneer zij dit vinden vallen onder roekeloos rijgedrag. Of dit zo is kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.
  Ik hoop dat u hier iets aan heeft.

  1. Alberto schreef op 

   Dank voor het antwoord! Maakt het nog verschil of je op de openbare weg of op een parkeerterrein/parkeergarage in de verkeerde rijrichting rijdt?

 108. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Alberto,

  Ook hiervoor geldt dat het gewoon onder de All Risk valt. Ziet de verzekeraar het ongeval als gevolg van opzettelijk roekeloos rijden? Dan zullen zij de schade niet in behandeling nemen.

 109. Ezra schreef op 

  Ik heb een bedrijfswagen waarin wij privé mogen rijden, en mijn compagnon heeft zijn BE en wij lenen een caravan van iemand (eigen kenteken).
  Nu is schade door eigen schuld mij duidelijk, en ook als er schade met de aanhangwagen aan derden wordt gemaakt.
  Maar nu is mijn vraag, hoe is de dekking voor schade door derden aan mijn (dus die van iemand anders) aanhanger geregeld?
  Voorbeeld, iemand ziet de file niet en parkeert zijn auto zo bij mij in de caravan. Ik houd me netjes aan de regels dus mij kan niets worden verweten, is dan de schade aan de caravan verzekert?
  Ik ben verzekert met aanhanger, en mag zo doende legaal en verzekert met het ding de weg op, en ik heb volledige toestemming van de eigenaar van de caravan.

 110. Beste Ezra,

  Wanneer een andere partij aansprakelijk is voor schade aan de caravan, dan valt dit onder zijn of haar (verplichte) WA-verzekering. U (of de eigenaar van de caravan) kan de tegenpartij dan dus gewoon aansprakelijk stellen en de schade claimen bij diens verzekering. U zult dan wel aantoonbaar moeten maken dat de tegenpartij de schade heeft veroorzaakt. Wilt u schade aan de caravan ook vergoed krijgen als deze niet te verhalen is op een andere partij? Dan kunt u een caravan verzekering afsluiten. Alvast een fijne vakantie gewenst!

 111. h hendriks schreef op 

  hallo mijn zoon heeft sinds wee weken een bus die hij als zzper nodig heeft. nu heeft hij per ongeluk schade veroorzaakt aan een andere auto. hij heeft dit zelf niet gemerkt en is vervolgens weggereden zonder zich er van bewust er zijn schade te hebben veroorzaakt. hij moest zich verantwoorden op het politie bureau. nu komt hij door dit voorval er achter dat de bus niet verzekerd is door een fout van de verzekeringsmaatschappij. moet hij nu zelf de schade van de tegenpartij betalen, of kan hij de verzekeringsmaatschappij aansprakelijk stellen voor de fout die hun gemaakt hebben waardoor hij onverzekerd rond rijd sinds twee weken. graag wacht ik op een antwoord.
  mvg h hendriks.

  1. Beste H. Hendriks,
   Wat een vervelende situatie voor uw zoon. U geeft aan dat het een fout is van de verzekeraar. De eerste stap is dan contact opnemen met de verzekeraar om de situatie uit te leggen. Als een verzekeraar een fout maakt dan is het aan hen om dit op te lossen. Mocht het nou geen fout zijn van de verzekeraar en wordt de schade niet vergoed, dan kan hij contact opnemen met zijn rechtsbijstandsverzekeraar of het juridisch loket voor mogelijke vervolgstappen.

   Succes in ieder geval met de afwikkeling.

 112. Gerry schreef op 

  Mijn dochter haar auto werd op een parkeerterrein aangereden door een andere auto terwijl ze stilstond en het dus niet haar schuld is.De tegenpartij heeft schuld bekend . Nu krijgt ze maar de helft van de schade vergoed van de verzekering van de tegenpartij omdat die uitgaat van de,, 50/50 “regeling . Kan dit zomaar?

 113. Beste Gerry,
  Allereerst hoop ik dat uw dochter zelf niks aan de schade heeft overgehouden.
  Het is heel erg afhankelijk van de hele situatie of het kan dat zij maar 50 procent van de schade uitbetaald krijgt. Als zij ook al uit het parkeervak aan het rijden was maar stil is gaan staan omdat er iemand aan kwam, dan kan het zijn dat ze kiezen voor een 50/50 regeling. Dit is wel maar een voorbeeld, maar het is dus wel mogelijk dat verzekeraars kiezen voor deze oplossing. Als het u niet volledig duidelijk is waarom er een 50/50 regeling gekozen is, dan wil ik u toch adviseren om het even na te vragen. Ik hoop dat jullie er zo uitkomen met de verzekering van uw dochter.

 114. Lee schreef op 

  Beste,

  Vandaag heb ik tijdens het parkeren per ongeluk een auto in de hoek van de voorbumper geraakt. Ik wilde mijn gegevens opschrijven, maar had geen pen of papier bij me. Vervolgens ben ik zo in paniek geraakt dat ik zomaar ben weggereden. De schade aan de andere auto zijn geloof ik een paar hele lichte krasjes. Nu laat deze aanrijding me niet los, omdat ik geen gegevens heb achtergelaten en helemaal verkeerd heb gehandeld. Wat kan ik het beste doen? Nu gaat het om een parkeerplaats van een supermarkt. Hoogstwaarschijnlijk bevond de eigenaar van de andere auto zich in die supermarkt. Zal ik naar alsnog naar de supermarkt gaan en vragen of iemand zich gemeld heeft met autoschade? Ik voel me zo ongelooflijk schuldig.

  1. Natascha Wildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Lee,

   Goed dat u om advies vraagt over deze situatie, wij helpen u graag. Het beste kunt u dit melden bij uw verzekeraar en bij de politie. Langs de supermarkt gaan en vragen of iemand meer weet, is een goed idee. Doorrijden na een aanrijding wordt wel gezien als een misdrijf (Art. 7 WVW), dit staat los van de afhandeling van de schade door de verzekeraars. De consequentie kan verschillen, dit kan bijvoorbeeld een geldboete zijn. Om die reden is het belangrijk om dit ook te melden bij de politie, dan kan alles netjes uitgelegd worden.

 115. stella schreef op 

  Hallo,
  Mijn auto staat op mijn naam, maar mijn man heeft de auto in gereden. De tegenpartij heeft per ongeluk tegen mijn bumper gebotst. De tegenpartij was te laat om te remmen.
  Wordt mijn auto wel vergoed?

 116. stella schreef op 

  Hallo,

  Mijn man heeft in mijn auto gereden, maar de auto staat op mijn naam. Hij kreeg van mij toestemming om in mijn auto te rijden.
  Er is een mevrouw die heeft per ongeluk tegen mijn bumper gebotst, maar ik reed toen niet in mijn auto.
  De tegenpartij was te laat om te remmen.
  Zal dan mijn auto wel vergoed ondanks mijn man in mijn auto rijdt?

 117. Ronnel Holgado (Independer.nl) schreef op 

  Beste Stella,

  Wat vervelend van de schade. Maak je geen zorgen, de verzekeraar van de tegenpartij betaalt de schade. Daar is de WA verzekering voor. De WA verzekering van de tegenpartij betaalt de schade als vaststaat dat het de schuld was van de tegenpartij. Zorg er wel voor dat jullie een schadeformulier invullen.

 118. Mirjam schreef op 

  Hallo,

  Mijn auto stond geparkeerd, toen de auto werd aangereden door een andere auto. Ik heb niet gereden met mijn auto omdat mijn rijbewijs kwijt was. Nu moet ik op de schadeformulier de gegevens van mijn rijbewijs geven. Nu heb ik een nieuwe rijbewijs aangevraagd. Kan dit problemen opleveren? Vriendelijk bedankt

  1. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

   Beste Mirjam,

   Wat vervelend dat de auto is aangereden toen hij geparkeerd stond. Ik begrijp dat u het schadeformulier goed wilt invullen. Omdat er geen bestuurder was van uw auto, kunt u dat gedeelte van uw kant van het schadeformulier openlaten. U vult dus alleen het gedeelte in van de verzekeringnemer. U hoeft dan ook geen gegevens over uw rijbewijs in te vullen. Hopelijk wordt de schade snel opgelost!

 119. G schreef op 

  Beste,

  Ik ben pas overgestapt van de ene verzekeringmaatschappij naar de ander ivm goedkopere maand premie. Dit betreft een allrisk verzekering. Mijn vraag is: ik heb redelijke schade gereden (achteruit gereden tegen een stadspaaltje met schade van 1100 euro) Dekt mijn nieuwe verzekering dit of wijzen ze dit af omdat ik pas de auto heb verzekerd (2 weken). Ik heb bij mijn vorige verzekering maatschappij (3 jaar verzekerd)nog nooit schade geclaimd of gereden en zit op 5 schade vrije jaren. Ben zelf geen beginnende bestuurder (eind 30)
  Alvast bedankt.

 120. Ronnel Holgado (Independer.nl) schreef op 

  Beste G,

  Bah! Supervervelend dat het is gebeurd. In je Allrisk verzekering zit ook een WA verzekering. De WA verzekering betaalt de schade aan het stadspaaltje. Je eigen schade valt onder de Allrisk dekking. Je kan ervoor kiezen om je eigen schade door je verzekeraar te laten betalen.

  De verzekeraar trekt voor de totale schade (stadspaal en aan je eigen auto) 5 schadevrije jaren af. Als je alle schade terugbetaalt aan de verzekeraar, krijg je de schadevrije jaren weer terug.

  Soms kan het beter zijn om de schade zelf te betalen. Hoe raar ook, want waar ben je anders voor verzekerd. Het kan namelijk zo zijn, dat de premieverhoging hoger is dan de totale schade.
  Laat je goed informeren voor je verdergaat. Heb je verder nog vragen, of loopt de verzekering via Independer? Bel ons op 035-6265544. Mijn collega’s en ik staan voor je klaar.

 121. Naciye Kiziltepe schreef op 

  Ik heb iemand aangereden met Mn auto. Auto is al risk verzekerd. Wordt de schade aan het slachtoffer betaald door deverzekering?

 122. Beste Naciye,

  Wat vervelend dat u bij een ongeluk betrokken bent. Gelukkig wordt de schade aan het slachtoffer helemaal vergoed door de verzekeraar. De verzekeraar keert de schade namelijk uit aan de tegenpartij als u aansprakelijk bent voor de schade. Uw schadevrije jaren gaan dan met 5 jaar naar beneden. Daardoor wordt de premie wel hoger dan u nu betaald.

 123. Hendrik van Beemster schreef op 

  Verzekerings maatschappijen betalen de schade zonder meer uit aan de andere partij, ook al is er een politie dosier en zijn er foto´s van de situatie. Waarheids vinding is niet het belang van verzekerings maatschappijen, enkel geldelijk gewin. In dit geval werd pas na een jaar van processen het gelijk gehaald en de premie herstel ( OHRA ) echter nu was de nz schuldige partij niet van plan om de schade te betalen aan mijn auto. Nu moet ik dus weer een proces gaan voeren om dit te verhalen op de andere partij. Dus mensen voor mij zijn Dit soort bedrijven regelrechte criminelen incl de personen die hier werken, immers ze volgen tegen beter weten in de richtlijnen. Wees gewaarschuwd.

 124. Kelly schreef op 

  Goedendag,
  Ik ben helaas achterop bij iemand zijn auto gebotst, waarbij mijn voorkant aan puin ligt.
  Auto van de ander praktisch geen schade, alleen licht lichamelijk letsel wel opgelopen.
  Ik ben WA verzekerd en weet dat ik de schade aan mijn eigen auto niet vergoed krijg, maar hoe zit het met de vergoeding voor het lichamelijk letsel ?
  Vergoed mijn verzekering dit of wordt het op mij persoonlijk verhaald ?

 125. Beste Kelly,

  Heel vervelend zo’n schade en zeker met persoonlijk letsel. Het klopt dat jouw WA verzekering alleen de schade aan de andere partij vergoed. Zowel schade aan de auto als aan de persoon of personen die in de andere auto zaten. Heb je zelf lichamelijk letsel, dan kan je dat vergoed krijgen als je een schade verzekering voor inzittenden hebt afgesloten bij je autoverzekering. Anders kom je uit bij je zorgverzekeraar. Heel veel succes!

 126. Rob schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een aanrijding gehad. Een scooter reed tegen mijn auto, terwijl ik van rechts kwam. Hij zat dus fout. Nu kijk ik dus op mijn rijbewijs en zie dat deze net 2 weken is verlopen.

  Wordt de schadevergoeding nu uitgekeerd aan mij?

  Gr,
  Rob

  1. Joseph Rios (Independer.nl) schreef op 

   Beste Rob,
   Wat vervelend dat je betrokken bent bij een ongeluk.
   Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over het feit dat je op het moment van het ongeluk geen geldig rijbewijs in bezit had.
   Je had natuurlijk wel een boete kunnen krijgen hiervoor, maar dit speelt voor een verzekeringsmaatschappij geen rol bij het moeten uitkeren van een schadebedrag.
   Hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

 127. Peter de Wert schreef op 

  Hallo,
  Eelco van Dijk geeft op 25 april 2016 aan “Of het rijden zonder rijbewijs uiteindelijk gevolgen heeft durf ik niet te voorspellen. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft zou ik die inschakelen”
  In een soortgelijke situatie geeft Joseph Rios hierboven op 17 mei 2017 aan: “Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over het feit dat je op het moment van het ongeluk geen geldig rijbewijs in bezit had.”

  In beide gevallen werd dus gereden zonder rijbewijs waarbij de schuld vd aanrijding ligt bij de tegenpartij. In het eerste advies kan men niet voorspellen hoe het afloopt en in het tweede advies zegt men stellig dat het geen rol speelt of je een rijbewijs hebt of niet.

  Wat is nu de regel? Of is dat per maatschappij anders?

  1. Beste Peter, Het klopt inderdaad dat dit kan verschillen per verzekeraar. Daar komt bij dat elke situatie ook weer anders is en daarom is het moeilijk voor ons om het te voorspellen. Bij de meeste verzekeraars is het van belang dat u bij het afsluiten in het bezit bent van een geldig Nederlands rijbewijs. De verzekeraar vraagt alleen niet bij een schade of u nog steeds een geldig rijbewijs heeft. Hierdoor wordt in de meeste gevallen de schade uitbetaald, ook wanneer het rijbewijs is verlopen.

 128. britt schreef op 

  Hallo,
  Ik reed in de auto van de moeder van mijn vriendin en heb een kleine botsing gehad waardoor de bumper kapot was. Nu willen ze mij alle kosten laten betalen, maar ben ik hier verzekerd voor?

  1. Hoi Britt,
   Dat is inderdaad een vervelende situatie. Ik ben bang dat je hiervoor zelf niet verzekerd bent. Het is vaak uitgesloten op je aansprakelijkheidsverzekering. Soms wordt het wel gedekt door de autoverzekering, maar dan ligt het eraan welke dekking de moeder van je vriendin op de auto heeft. Het spijt me, maar ik ben bang dat je het niet kan verhalen op een verzekering.

 129. Simone schreef op 

  Stel, je negeert het bord eenrichtingverkeer. Vervolgens volgt er een aanrijding, dekt je verzekering dan de schade?

  1. Beste Simone,
   In dit geval dekt de verzekeraar zeker de schade. Het is alleen zo dat u de schuldige bent zodra u een verkeersregel negeert. Uw schadevrije jaren worden hierdoor naar beneden gecorrigeerd.

 130. Marc schreef op 

  hoi,
  ik ben donderdag aangereden op mijn scooter, het is niet mijn schuld want die ander kwam uit een uitrit. nu had ik een balr jas aan met een prijskaartje van 599 euro, nu heb ik alleen geen bon meer en de jas is een half jaar oud, wat kan ik hiermee?

  1. Beste Marc,

   Wat vervelend van die aanrijding, ik hoop dat alles verder goed met u gaat! Als uw jas is beschadigd bij de aanrijding dan kunt u die schade claimen bij de tegenpartij. Ik durf niet te zeggen of ze de aanschafwaarde of de ‘dagwaarde’ van de jas gaan vergoeden en hoe u dit moet aantonen. Ik raad u aan om uw verzekeraar hierover te bellen, zij moeten namelijk ook die claim van die jas bij de tegenpartij indienen. Succes!

 131. Coach schreef op 

  Beste,

  Mijn auto stond geparkeerd in vak naast andere auto’s.
  Een bestuurder zonder rijbewijs heeft tegen mijn auto gebotst. Bestuurder is gestopt en heeft zijn gegevens achtergelaten. De auto van de veroorzaker zonder rijbewijs is verzekerd en staat op de naam van zijn broer. Zijn broer geeft aan dat de veroorzaker geen toestemming had om met de auto te rijden. Verder willen ze ook niet de schade formulier invullen. Politie is wel geweest en heeft een melding van gemaakt.

  Mijn vragen zijn als volgt:
  Krijg ik de schade vergoed door de verzekering van de verzekerde auto tegenpartij?
  Of kan de verzekering van de verzekerde auto tegenpartij zeggen dat ik dat zelf moet verhalen op de bestuurder zonder rijbewijs?

  Alvast bedankt!

  1. Beste Coach,

   Wat vervelend om te horen van de schade! Het maakt het nog vervelender wanneer de bestuurder en eigenaar van de auto niet mee willen werken. U kunt uw vraag het beste stellen bij uw eigen verzekeraar. Het is wel het verstandigste om dit te verhalen op de verzekering van de eigenaar. Diegene is verantwoordelijk voor de auto en ook verantwoordelijk als er schade mee gereden wordt. Wanneer u een rechtsbijstandsverzekering heeft, raad ik u aan om hier gebruik van te maken.

 132. Anne de Bie schreef op 

  Beste coach

  Ik heb vrienden geholpen met verhuizen. Hun spullen in mijn auto gelegd en met het erin proppen van een matras de spiegel eraf geduwd. Gevolg: spiegel helemaal eraf en een net van barsten in de voorruit, daar waar de spiegel zit en de barsten zijn zo diep, dat je ze aan de buitenkant echt voelt. Waarschijnlijk moet er een nieuwe voorruit in en de (nieuwe?) spiegel er op gezet. Betaalt de verzekering deze schade? Mijn auto is verzekerd.

  1. Beste Anne,

   Wat vervelend van de ruitschade! Het beste kunt u contact opnemen met uw verzekeraar. Zij kunnen u vertellen of u hiervoor bent verzekerd of niet.

 133. Hasret schreef op 

  Beste,

  Heb een aanrijding gehad terwijl ik geparkeerd stond. Claim staat open expert is langs geweest volgende dag heb ik de auto verkocht. Tegenpartij neemt volledige verantwoordelijkheid. Word mijn schade nog uitbetaald terwijl de auto niet meer in mijn bezit is ?

  1. Beste Hasret,

   Dat is een hele goeie vraag! Helaas kan ik u hier geen antwoord op geven. Hier gaat uw verzekeraar over namelijk. Ik raad u aan om contact met hun op te nemen voor meer duidelijkheid in deze zaak.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"we hebben net een nieuwe auto verzekering afgesloten,dat ging heel vlot."

Anoniem uit NUMANSDORP
39 minuten geleden, autoverzekering

"makkelijk, snel geregeld"

Mevrouw Demir uit AMSTERDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"klaar en duidelijk"

Anoniem uit NAARDEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk in gebruik en overzichtelijk"

Meneer Rodermond uit BILTHOVEN
3 uur geleden, autoverzekering

"4"

Anoniem uit ARNHEM
3 uur geleden, autoverzekering

"Goedkoep"

Meneer Mohmand uit AALSMEER
7 uur geleden, autoverzekering

"Het lijkt allemaal erg gladjes te verlopen!!"

Anoniem uit MARKELO
2020-01-21, autoverzekering

"Correct, betrouwbaar, informatief, klantgericht"

Meneer Jonges uit MUIDERBERG
2020-01-21, autoverzekering

"Makkelijk."

Meneer Swietek uit WADDINXVEEN
2020-01-21, autoverzekering

"Independer, gewoon goed"

Anoniem uit CUIJK
2020-01-21, autoverzekering

"Nog nooit problemen gehad met jullie; klantvriendelijk, snel en correct. Wat wil je nog meer !!!"

Meneer Merk uit VALKENBURG LB
2020-01-21, autoverzekering

"Altijd handige vergelijkingssite "

Mevrouw Molleman uit TILBURG
2020-01-21, autoverzekering

"Zo snel heb ik nog nooit geld bespaard door een andere verzekeraar te nemen."

Meneer Makkus uit ZOETERMEER
2020-01-21, autoverzekering

"Goede voorlichting en toelichting, en ook goede telefonische hulp."

Meneer Wesdorp uit BERKEL EN RODENRIJS
2020-01-21, autoverzekering

"Duidelijke en volledige informatie over de verschillende verzekeringen. "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-01-20, autoverzekering