Autoverzekering: hoe lang zijn schadevrije jaren geldig?
Tip een vriend:

Autoverzekering: hoe lang zijn schadevrije jaren geldig?

Als je in een auto rijdt die op jouw naam is verzekerd, bouw je schadevrije jaren op. Elk jaar dat je geen schade claimt bij je autoverzekeraar, levert je een extra schadevrij jaar op. En op basis van opgebouwde schadevrije jaren krijg je korting op de premie van je autoverzekering. Als je een aardig aantal schadevrije jaren hebt, levert je dat een leuke korting op. Maar hoe lang zijn schadevrije jaren eigenlijk geldig?

Schadevrije jaren niet onbeperkt geldig

Schadevrije jaren zijn maar beperkt geldig. Als je je autoverzekering opzegt, blijven je opgebouwde schadevrije jaren nog één jaar staan. Sluit je binnen dat jaar geen nieuwe autoverzekering af? Dan verlies je je schadevrije jaren.

Autoverzekering tijdelijk stopzetten

Je kunt je autoverzekering ook tijdelijk stopzetten. In verzekeringstermen heet dat ‘opschorten’. Dan onderbreek je als het ware je autoverzekering , zonder hem echt te beëindigen. Je stopt dan met premie betalen. Als je een nieuwe auto koopt, kun je de verzekering voortzetten en ga je gewoon weer premie betalen. Het voordeel van opschorten is dat je schadevrije jaren drie jaar geldig blijven. Weet je niet zeker hoe lang je zonder auto zit? Dan is het dus slim op de verzekering op te schorten in plaats van te beëindigen.

Update 29 oktober 2015: Schadevrije jaren zijn tegenwoordig meestal drie jaar geldig. Bekijk de geldigheid per autoverzekeraar.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

56 Antwoorden op “Autoverzekering: hoe lang zijn schadevrije jaren geldig?”

 1. Herbert schreef op 

  Dus wat dan ook het maakt niet uit hoeveel jaren je auto rijdt zonder schade, ook al 50 jaar. Als je auto verzekering opzegt voor een jaar vervallen al die 50 schadevrije zomer . Wat een onzin en oplichterij is dat . Dit is pure onrecht voor automobilist die behandeld wordt als een nieuweling in de verkeerd door autoverzekerer . Dit moeten wij als automobilisten niet zomer accepteren want autoverzekerer verdienen hierdoor dik veel geld door deze stomme regel ( wet ) die wij allemaal weten dat niet klopt. Ik hoop dat er vele die ook hetzelfde voelen en genoeg mee hebben gehad en hier een het einde moeten /willen maken. Laat je niet door autoverzekerer oplichten van je hard verdient geld plus nog die hoger auto belasting en accijns belasting die eraan komt volgende jaar. Doe wat mannen ophouden met alles slikken.!

  1. Danielle schreef op 

   Helemaal gelijk! Ik heb anderhalf jaar geen auto gehad en ben nu mijn schadevrije jaren kwijt. Ik wist er ook niet van. Ik heb dus ook niet kunnen opschorten. Nu moet ik premie van de afgelopen maanden bijbetalen. omdat ik die jaren had opgegeven. Dit is onrechtvaardig.

  2. Ajjmuijtjens schreef op 

   Ook zit ik in dit schuitje 3 jaar niet gereden na 30 jaar geen brokken gemaakt te hebben.nu weer auto begint ik met 0 wat een oplichterij

 2. Wim schreef op 

  Een vraagje:
  Stel mijn vrouw bezit twee schadevrije jaren maar is nog onder de 24 jr.
  Ik heb geen schadevrije jaren maar ouder dan 24jr. en dus geen jongere meer volgens de verzekering.
  Kan de verzekering van m’n vrouw worden opgeschort voor drie jaar en de huidige auto onder mijn naam worden verzekerd? Zodat de schadevrije jaren blijven staan voor haar?

  1. Beste Wim,

   Hoe lang de schadevrije jaren geldig blijven als de verzekering van uw vrouw wordt opgeschort, is afhankelijk van de polisvoorwaarden. Veel verzekeraar gaan inderdaad uit van een periode van 3 jaar (of 36 maanden). Binnen die 36 maanden moet zij de dan wel weer een auto verzekeren op de opgeschorte polis, om de schadevrije jaren geldig te laten blijven. Als zij dit niet doet, zal de verzekeraar de polis alsnog beëindigen per schorsingsdatum. Hierdoor zijn haar schadevrije jaren toch weer ouder dan 1 jaar en voor veel verzekeraar te oud.

   De schadevrije jaren van uw vrouw blijven in gebruik op de opgeschorte polis en kunnen dus niet op een andere verzekering gebruikt worden. Als u de auto op uw naam verzekert, zal dit dus op basis van 0 schadevrije jaren worden. U moet dan dus even bekijken of de premie op basis van uw leeftijd met 0 schadevrije jaren voordeliger is dan de premie van uw vrouw met 2 schadevrije jaren.

 3. Barry schreef op 

  Ik heb hetzelfde meegemaakt, dit is echt van de zotte, dit slaat echt totaal nergens op.
  Waar kunnen we hier beklag over doen?

  1. Beste Barry,

   U geeft aan dat u hetzelfde heeft meegemaakt. Ik vermoed dat u hiermee bedoelt dat uw schadevrije jaren niet werden overgenomen door de verzekeraar, omdat deze volgens hen te oud waren. Veel verzekeraars nemen uw schadevrije jaren niet over als deze ouder zijn dan een jaar. Een aantal verzekeraars accepteren uw schadevrije jaren tot maximaal drie jaar oud. Misschien is dit dus nog een mogelijkheid voor u.

   U zou een klacht in kunnen dienen bij de verzekeraar die uw schadevrije jaren niet accepteerde. Als u vervolgens niet tevreden bent met het antwoord dat zij u geven, kunt u uw klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

   1. Barry schreef op 

    Bedankt voor de heldere uitleg, kunt u een aantal opnoemen die tot 3 jaar accepteren?

    Mvg, Barry

    1. Beste Barry,

     Via onze website zijn dit op dit moment de verzekeraars Bruns ten Brink, Centraal Beheer, FBTO, Onna-Onna, Klik & Go, Budgio en ASR. Houdt u er wel rekening mee dat dit anders kan zijn als u de verzekering via een andere tussenpersoon aanvraagt. U kunt dit dan het best eerst even met de tussenpersoon bespreken.

  2. piet zwart schreef op 

   hoi ik ben het helemaal eens die lui moeten verdwijnen want ze zitten daar mooi weer te spelen op onze centen het is diefstal en hun mogen blijkbaar straffeloos stelen , we moeten gewoon een forum vormen en een grote vuist maken en met harde hand terugslaan dat is tegenwoordig het beste

 4. Bea schreef op 

  Ik had 5 schadevrije jaren opgebouwd met onze tweede auto, maar zes jaar geleden hebben we deze uit besparingsoverwegingen verkocht en sindsdien heeft ons gezin één auto, die we ook al deze tijd schadevrij hebben gereden. Deze auto staat op naam van mijn partner. Nu gaan we uit elkaar, en er is afgesproken dat ik de gezinsauto houd, deze wordt dus op mijn naam overgeschreven. Betekent dit dat als ik doorgeef dat de verzekering op mijn naam moet worden gezet, de premie een stuk duurder wordt omdat ik in plaats van de huidige 11 schadevrije jaren op de polis nu niet met mijn oude 5, maar zelfs met 0 schadevrije jaren kom te zitten? Dat zou ik wel heel zuur vinden… Dan is aantoonbaar dat je al jaren zonder een schrammetje schade rijdt, maar je kan daar niet van profiteren….

  1. Beste Bea,

   Omdat uw vijf schadevrije jaren al zes jaar oud zijn, worden deze waarschijnlijk niet meer geaccepteerd door een verzekeraar. De meeste verzekeraars accepteren uw schadevrije jaren alleen als deze niet ouder zijn dan een jaar. Er zijn een paar verzekeraars die uw schadevrije jaren tot drie jaar terug accepteren, maar een verzekeraar die dit tot 6 jaar terug accepteert is bij ons niet bekend.

   De 11 schadevrije jaren die u samen met uw partner heeft opgebouwd met de andere auto, staan op naam van uw partner omdat de verzekering ook op zijn naam stond. Deze kunt u dus niet gebruiken voor het aanvragen van een nieuwe verzekering. Nu zou uw partner de 11 schadevrije jaren nog aan u over kunnen dragen door middel van een overdrachtsverklaring, maar dan kan hij deze zelf niet meer gebruiken voor een verzekering op zijn naam. Als hij hier niet mee akkoord gaat, zal u voor de verzekering op uw naam helaas weer beginnen met 0 schadevrije jaren.

   1. Fred schreef op 

    Ik vind dat wel een schande want je rijd er met 2 in continu. En maar 1 heeft geluk.
    Ik was jaren geleden over gestapt en ik keek dit jaar naar mijn polis en mijn oude verzekering heeft niets door gegeven dus ik was ook idd overnieuw begonnen. Hoe zit het als ik nu mijn verzekering op zeg. En volgend jaar bij een ander een verzekering oversluit? Hoe doen ze dat met mijn schade vrije jaren?

    1. Beste Fred,

     Helaas is het inderdaad zo dat alleen de verzekeringsnemer de schadevrije jaren opbouwd. Ze worden maar op één naam geregistreerd. Met de verzekering die u op uw naam heeft staan, bouwt u schadevrije jaren op. Wanneer de verzekering wordt beëindigd, worden de jaren in een landelijk systeem gezet. De nieuwe verzekeraar haalt de schadevrije jaren hier weer uit. Zij nemen wel alleen de volle jaren over. De meeste verzekeraars kijken 3 jaar terug. Uw schadevrije jaren blijven dan 3 jaar in dit systeem staan wanneer u geen verzekering heeft.

 5. Michael schreef op 

  Hoi, ik heb door 3 schade gevalletjes (2 welke niet mijn schuld waren, maar helaas geen 2e partij ter plaatsen aansprakelijk kunnen stellen) in de afgelopen 4 jaar een negatief saldo opgebouwd qua schadevrije jaren doordat je per ongeval -5 jaren terug valt. Vervalt het negatief saldo ook als je een jaar geen auto verzekerd of is dit enkel met een positief saldo? MVG

 6. Beste Michael,

  Schadevrije jaren blijven 10 jaar bewaard in de landelijke database voor schadevrije jaren, RoyData. Het verschilt per verzekeraar hoever er wordt terug gekeken in deze databank. Bij een positief aantal schadevrije jaren kijken de meeste verzekeraars tot 1 jaar terug, maar er zijn ook verzekeraars die tot 3 jaar terug kijken. Bij een negatief aantal schadevrije jaren bepaalt iedere verzekeraar zelf hoever er wordt terug gekeken. Uit navraag bij verzekeraars blijkt dat er ook verzekeraars zijn die tot bijvoorbeeld 7 jaar terugkijken.

  1. FGPAM Schoormans schreef op 

   Hoi Astrid,

   welke verzekeraar kijkt tot 7 jaar terug ? Ik heb nl. 5 jaar een leaseauto van mijn vrouw gedeeld en daarvoor had ik 20 schadevrije jaren.

   Mvg,
   Frank Schoormans

   1. Beste meneer Schoormans,

    Ik durf niet te zeggen of Astrid gaat reageren op haar bericht van 10 februari 2014. Vandaar dat ik alvast antwoord geef op uw vraag. Zover wij weten kijken de meeste reguliere verzekeraars niet verder dan maximaal 3 jaar in RoyData terug. De verzekeraar Inshared kijkt tot maximaal 4 jaar terug in RoyData. Maar aangezien uw jaren ouder zijn dan 5 jaar heeft u daar helaas weinig aan. Sinds kort hebben wij een nieuwe verzekeraar op onze website staan: Roxo, deze kijkt tot maximaal 10 jaar terug. Maar ze kunnen dan niet alle jaren overnemen, ze berekenen het verschil tussen de maximale registratie ‘3’ en hoe oud uw jaren zijn en dat verschil trekken ze van uw schadevrije jaren af. In uw geval kan dat zijn dat er 2 of 3 schadevrije jaren van uw 20 jaren worden afgetrokken. Maar dit is natuurlijk altijd nog beter als weer beginnen op 0 schadevrije jaren.

  2. piet zwart schreef op 

   nee dit klopt niet 3 jaar terugkijken is de limiet en dan ben je alles kwijt , leuk he zo,n beloning om schadevrij te rijden , het is gewoon diestal en we kijken ernaar en niemand doet zijn muil open

 7. Niki schreef op 

  Beste,

  Ik heb ongeveer 2,5 jaar geen auto op mijn naam gehad en ben dus bang dat ik mijn schade vrije jaren kwijt ben. Ik wil binnenkort een auto kopen en vraag me dan af hoelang een auto op je naam moet staan totdat je schade vrije jaren weer voor een jaar worden opgeslagen?
  Ik weet namelijk niet hoelang ik de auto kan houden ivm verhuizen naar het buitenland. Nu hoop dat ik dat er een verzekeraar uberhaupt bereid is om 2,5 jaar terug te kijken. Alvast bedankt.

 8. Beste Niki,

  Via Independer zijn er op dit moment vijf verzekeraars die tot drie jaar terug kijken. Dat zijn Bruns ten Brink, Centraal Beheer Achmea, FBTO, Ohra en Onna-Onna. Als uw schadevrije jaren in gebruik zijn geweest, worden ze in theorie soms al binnen enkele dagen weer als nieuw geregistreerd. In de praktijk gaan verzekeraars wel uit van uw rijervaring. Een toekomstige verzekeraar kan uw schadevrije jaren toch als verouderd beschouwen als u tussendoor te kort verzekerd bent geweest. Er is dus geen absoluut antwoord te geven, maar als richtlijn zou ik minimaal twee maanden adviseren.

 9. R Gonlag schreef op 

  Beste mensen van Independer.
  Ik heb sinds 1963 mijn rijbewijs en rijd al 50 jaar auto zonder maar een schade. Ik zit bij Auto
  verzekeraar All -Secur en op mijn polis staat 19 jaar schadevrij .Ik wilde laats naar Ditzo
  auto verzekeraar., en vulde op de aanvraag 31 en meer schadevrij in. Dit zou mij 9euro
  per maand schelen. Maar Ditzo neemt het schadevrijl jaren van mijn huidige verzekering over
  en daarna is het over .Ik ben op 7 April Nog in de tv uitzending van Tros Radar geweest
  over schade vrije jaren ,die allemaal niet mee tellen en kwijt ben. Dit is zeer onterecht en
  hoop dat hier snel verandering in komt. Ben benieuwd
  R Gonlag. 50 jaar schadevrij auto rijden 43 jaar buschauffeur waarbij 30 jaar schadevrij .

 10. Beste meneer Gonlag,

  Wij hopen net als u dat hier verandering in komt en zetten ons daarvoor in. Wij willen dat klanten waardering ontvangen voor een hoog aantal schadevrije jaren. Het is dan ook mooi dat u namens alle bestuurders die met dit probleem zitten uw stem laat horen! Dat is dé manier om deze verandering op gang te brengen.

 11. Sander schreef op 

  Als werkgever die een polis sluit voor een werknemer met auto van de zaak kom ik er achter dat Roy Data één grote truckendoos is. De nieuwe verzekeraar, Unive, kan niets vinden over schadevrije jaren. De oude, Interpolis, zou ze hebben teruggehaald voor de vorige werkgever.
  Ja ja, probeer er chocolade van te maken maar dat lukt me niet.
  Conclusie is met nul schadevrije jaren beginnen. Een getekende verklaring van werknemer en werkgever is zinloos.
  Roy Data rules en is de nieuwe winstmachine.
  Wat ik hier lees over vervallen jaren is toch een schande. Is je woord als verzekeringsnemer dus helemaal niets meer waard?
  Mooie taak voor de consumentenverenigingen om er eens een proces aan te wagen. Zeker weten dat ze winnen!

 12. Beste Sander,

  Wat vervelend dat uw schadevrije jaren niet kunnen worden overgenomen bij Univé. Wij kunnen helaas niet uit uw bericht opmaken waar het precies mis gaat. Mogelijk zijn uw schadevrije jaren verlopen voor Univé, maar kunt u ze bij een andere verzekeraar wel nog gebruiken. Ook kan het zijn dat uw werkgeversverklaring niet wordt geaccepteerd bij Univé, terwijl dit bij een andere verzekeraar wel het geval is. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden. U kunt ons voor advies bellen op 035-6265544.

 13. Sylvia Arts schreef op 

  Ik had een autoverzekering van Klik & Go afgesloten via de Independer. Helaas was ik genoodzaakt mijn auto te verkopen, dit was in mei 2014.
  Gelukkig komt er binnenkort toch weer een auto, maar als ik weer een verzekering ga afsluiten weet ik eigenlijk niet hoeveel schadevrije jaren ik ook al weer had.
  Kan ik deze zelf ergens vinden? ik heb geen papieren meer van de stopgezette autoverzekering.
  Alvast bedankt voor het antwoorden.

  Met vriendelijke groeten,
  S. Arts

 14. Beste Sylvia Arts,

  We kijken het graag voor u na. Wilt u uw postcode en huisnummer sturen naar info@independer.nl? Als u aangeeft dat u de schadevrije jaren van uw beëindigde verzekering bij Klik & Go wilt weten, krijgt u zo snel mogelijk antwoord. U kunt ons natuurlijk ook even bellen op 035-6265544.

 15. Carlos schreef op 

  Momenteel heb ik een verzekering maar sta ik -3 in schade vrijejaren.
  Nu zit ik te denken om mijn auto te verkopen omdat ik een leuke lease auto kan bekostigen in mijn eigen bedrijf. Is dit wel mogelijk? of vormen mijn schade jaren een probleem?
  Vervallen negatieve schade jaren ook na 3 jaar?

 16. Beste Carlos,

  Wij zijn niet gespecialiseerd in leasecontracten. Helaas kunnen we u daarom niet goed informeren over hoe leasemaatschappijen ermee omgaan als u een negatief aantal schadevrije jaren heeft. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met een specialist in leasecontracten.

  Uw negatieve schadevrije jaren blijven net als positieve schadevrije jaren heel lang bewaard in Roydata. Het verschilt per verzekeraar hoe ver er terug wordt gezocht in Roydata. Voor positieve schadevrije jaren is dat meestal 3 jaar terug. Bij negatieve schadevrije jaren kan dat ook langer zijn, bijvoorbeeld tot 7 jaar terug. Een verzekeraar mag zelf kiezen vanaf wanneer zij weer een aanvraag op 0 schadevrije jaren accepteren. U kunt dit navragen bij de verzekeraar.

 17. vrieskist schreef op 

  Vraag mbt negatieve schadevrije jaren.

  Even wat aanvullende info:
  27 jaar oud, sinds maart 2009 in het bezit van een rijbewijs;
  in 2009 in het bezit gekomen van een auto.
  In datzelfde jaar (2009), en het jaar (2010) erna helaas 2 ongelukjes gehad waardoor ik op het maximaal aantal schadevrije jaren kwam te staan (- 8). Sindsdien schadevrij gereden.
  Vorig jaar (2014) november auto weg moeten doen ivm te hoge reparatiekosten, stand schadevrije jaren – 4.
  Nu wil ik binnen +/- 6maanden weer een auto gaan aanschaffen ivm woon-werk verkeer.
  Echter liggen de premies gigantisch hoog voor mensen met negatieve schadevrije jaren (wat ik tot op zekere hoogte logisch vind).

  Nu is mijn vraag: hoe lang blijven NEGATIEVE SCHADEVRIJE JAREN staan?
  5 jaar? 10 jaar? tot mijn dood?

 18. Beste Vrieskist,

  Volgens de landelijke databank voor schadevrije jaren, Roy Data, blijven uw negatieve schadevrije jaren tot 10 jaar lang zichtbaar voor verzekeraars. Niet alle verzekeraars kijken echter zo ver terug. Het kan dus dat een verzekeraar na 5 jaar alweer een nieuwe aanvraag accepteert op basis van 0 schadevrije jaren. De snelste manier om van negatieve schadevrije jaren af te komen is om toch een verzekering af te sluiten en nog een aantal jaar te rijden zonder schade. Op die manier heeft u het snelst weer een voordeligere premie.

 19. john zwarts schreef op 

  hallo
  ben erachter dat dat gaat over opschorten van de verzekering. en niet over beeindiggen.
  maar bovenin het artikel staat wel zonder verzekering vermeld zou dan ook lezen beeindigde verzekering
  maar dat staat er op niet bij daar staat overzicht schadevrije jaren per verzekeraar
  denk dat heeeell veeeeeeeeel mensen dat lezen en denken dat hun schadevrije jaren 3 jaar geldig zijn
  want wordt in dat overzicht niks vermeld dat het over opschorten gaat
  ik meld dit zelfde antwoord op je andere blog voor andere mensen
  groetjes john

  http://weblog.independer.nl/autoverzekeringen/beleid-schadevrije-jaren-per-verzekeraar/

  http://weblog.independer.nl/autoverzekeringen/geldigheid-schadevrije-jaren/

  zie onderaan bij tijdelijk stopzetten van de verzekering
  dan kom je bij datzelfde overzicht schadevrije jaren per verzekeraar
  moet de update die daar onderaan staat bij opschorten niet verwijderd worden ?
  of naarboven verplaats bij opheffen verzekering ?
  of is dat naaraanleiding van beleid-schadevrije-jaren-per-verzekeraar gedaan
  en dus niet juist ?

  of is alles weer veranderd maar moet nog aangepast worden?

  1. Beste meneer Zwarts,

   Het spijt me dat mijn bericht blijkbaar meer verwarring heeft gezaaid dan dat het verheldering heeft gebracht. Ik zal het proberen te verduidelijken.

   Het overzicht is gericht op klanten die een nieuwe verzekering willen afsluiten. Als zij bijvoorbeeld schadevrije jaren hebben die al 3 jaar oud zijn, kunnen zij in het overzicht kijken welke verzekeraar deze schadevrije jaren nog accepteert. Zij kunnen daarin bijvoorbeeld zien dat De Goudse hun schadevrije jaren dan bijvoorbeeld niet meer wil overnemen, maar Bruns ten Brink wel nog.

   De verzekeraar waar u een verzekeraar beëindigt registreert de schadevrije jaren alleen in Roydata. Zij bepalen dus niet hoe lang deze geldig blijven. De nieuwe verzekeraar bepaalt of zij uw schadevrije jaren nog geldig vinden of niet.

   Vroeger was het zo dat een nieuwe verzekeraar schadevrije jaren alleen wilde accepteren als deze niet ouder waren dan één jaar. Daarom waarschuwden wij klanten ervoor dat schadevrije jaren bij beëindiging na één jaar al verliepen. Wij gaven daarom aan dat als klanten langer de tijd wilden hebben, ze de verzekering beter konden opschorten, zodat de schadevrije jaren 3 jaar geldig bleven. Dat is inderdaad veranderd. Onderaan het bovenstaande artikel staat daarom ook een update dat schadevrije jaren ook na beëindiging meestal tot 3 jaar geldig blijven.

   Wij vonden namelijk vanuit Independer dat het beleid van verzekeraars klantgerichter kon, daarom hebben wij verzekeraar gevraagd om schadevrije jaren ook na een beëindiging tot 3 jaar terug te accepteren. Daar leest u hier meer over.

   Toen de eerste verzekeraars om waren, volgde de grote meerderheid snel. Daaruit is het overzicht ontstaan. Dit gaat dus over de acceptatie van schadevrije jaren bij een nieuwe verzekeraar na beëindiging bij een oude verzekeraar.

   Bij opschorten werkt het nog steeds zoals vroeger. U zet de verzekering tijdelijk stop en kunt deze dan binnen 3 jaar weer activeren. Uw schadevrije jaren blijven dan in gebruik bij de verzekeraar waar u hem tijdelijk heeft stopgezet.

 20. john zwarts schreef op 

  hoop echt dat je gelijk hebt ( ja ben moeilijk te overtuigen sorry )

  dus dan staat de update en het artikel over het beleid schadevrije jaren per verzekeraar op de verkeerde plaats
  die moeten dan 1 alinea hoger worden geplaatst
  bij schadevrije jaren niet onbeperkt geldig
  ipv bij autoverzekering tijdelijk stop zetten
  of de alinea met schadevrije jaren niet onbeperkt houdbaar aanpassen
  daar staat 1 jaar bij opzeggen autoverzekering.
  dan is het een stuk duidelijker
  denk je ook niet ?

  groetjes john

 21. Beste meneer Zwarts,

  Wij kunnen ons voorstellen dat u informatie niet zomaar als waar aanneemt, want het gaat natuurlijk om veel geld als u schadevrije jaren zou verliezen. Wij hebben echter als tussenpersoon de verantwoordelijkheid om u juist te informeren over uw verzekering. U heeft van ons een schriftelijke bevestiging ontvangen over de geldigheid van uw schadevrije jaren. U kunt er met een gerust hart vanuit gaan dat deze informatie juist is.

  Op ons weblog schrijven wij voordurend nieuwe artikelen. Oude artikelen worden ook bewaard, maar als de informatie verouderd is verwijzen wij boven of onderaan het artikel naar een nieuwer artikel. Oude artikelen worden dus in principe niet herschreven en ook wordt er niet in de tekst zelf verwezen naar wat er gewijzigd is. Normaal gesproken zou ik niet hebben verwezen naar een ouder artikel en zou deze verwarring dus ook niet zijn ontstaan. U vroeg echter om een bron en dan komen wij bij een ouder artikel terecht. Wij kiezen ervoor om updates alleen boven of onderaan artikelen te blijven vermelden. Toch vriendelijk bedankt voor uw feedback.

 22. John zwarts schreef op 

  Zo lees ik het niet
  de update staat onder tijdelijk stopzetten verzekering

  Gecopieerd van de site

  of bij de update vermelden dat het om een nieuwe verzekering gaat
  En niet om tijdelijk stopzetten

  Als je in een auto rijdt die op jouw naam is verzekerd, bouw je schadevrije jaren op. Elk jaar dat je geen schade claimt bij je autoverzekeraar, levert je een extra schadevrij jaar op. En op basis van opgebouwde schadevrije jaren krijg je korting op de premie van je autoverzekering. Als je een aardig aantal schadevrije jaren hebt, levert je dat een leuke korting op. Maar hoe lang zijn schadevrije jaren eigenlijk geldig?

  Schadevrije jaren niet onbeperkt geldig
  Schadevrije jaren zijn maar beperkt geldig. Als je je autoverzekering opzegt, blijven je opgebouwde schadevrije jaren nog één jaar staan. Sluit je binnen dat jaar geen nieuwe autoverzekering af? Dan verlies je je schadevrije jaren.

  Autoverzekering tijdelijk stopzetten
  Je kunt je autoverzekering ook tijdelijk stopzetten. In verzekeringstermen heet dat ‘opschorten’. Dan onderbreek je als het ware je autoverzekering , zonder hem echt te beëindigen. Je stopt dan met premie betalen. Als je een nieuwe auto koopt, kun je de verzekering voortzetten en ga je gewoon weer premie betalen. Het voordeel van opschorten is dat je schadevrije jaren drie jaar geldig blijven. Weet je niet zeker hoe lang je zonder auto zit? Dan is het dus slim op de verzekering op te schorten in plaats van te beëindigen.

  Update 29 oktober 2015: Schadevrije jaren zijn tegenwoordig meestal drie jaar geldig. Bekijk de geldigheid per autoverzekeraar.

  Lees meer over: autoverzekering

 23. Milja Marte schreef op 

  Ik heb een andere vraag. Het is dus geen reactie op de laatst geplaatste mail. Mijn vraag luid: ik heb 2 auto’s op mijn naam bij dezelfde verzekering verzekerd. Nu is er met 1 van de 2 auto’s schade gemaakt waardoor ik mijn no claim kwijt ben. Ben ik nu bij alletwee de auto’s mijn no claim kwijt of gaat alleen de auto waar schade mee is gemaakt in schadevrije jaren omlaag ? Mvg. Mevr . Marte

 24. Beste Milja,

  Schadevrije jaren bouwt u op per auto. Alleen de schadevrije jaren van de auto waar schade mee is geweest wordt aangepast. Mocht u in de toekomst van twee auto’s naar één auto gaan? Dan kunt u het beste bij uw verzekeraar navragen of u niet op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt. Is dat wel het geval? Neemt u dan contact op met onze autoexperts. Zij kunnen u dan informeren over wat u in de toekomst het beste kan doen. Dit zodat u niet voor verrassingen komt te staan. De experts zijn bereikbaar op nummer 035-62 65 544.

 25. Julinda schreef op 

  Hoe zit het bij ABN AMRO die staat er ook niet tussen?

 26. Beste Julinda,

  Wij hebben ABN AMRO om deze gegevens gevraagd, maar helaas hebben wij deze niet mogen ontvangen. U kunt het beste rechtstreeks contact opnemen met de bank om dit op te vragen.

 27. Chantal schreef op 

  Beste,

  Door een fout heeft onze oude verzekeraar vijf jaar geleden te laat onze schadevrije jaren in Roy data geplaatst. Nieuwe verzekeraar heeft zodoende nul jaren gebruikt (we zijn toen overgestapt en hebben dus niet zonder zetten). Hier komen wij, stom genoeg, nu pas echter. Huidige verzekeraar claimt nu dat de schadevrije jaren van eerder zijn komen te vervallen daar we hier geen beroep op hebben gedaan. Klopt dit?

 28. Beste Chantal,

  Wat een lastige situatie waarin u terecht zijn gekomen. Helaas heeft de verzekeraar wel gelijk en kunnen schadevrije jaren vervallen. De meeste verzekeraars laten schadevrije jaren vervallen na 3 jaar. Wat kunt u nu het beste doen? De afgelopen jaren wel altijd verzekerd geweest? Dan kunt u het beste per verzekeraar (vanaf de verzekeraar waar het fout is gegaan) vragen of zij alsnog een registratie willen doen in Roydata. Dit zodat er geen gat meer zit in uw opbouw. Vervolgens kunt u de huidige verzekeraar op de hoogte brengen zodat zij alsnog de jaren kunnen overnemen. Komt u er niet uit? Belt u ons dan voor advies. De experts zijn bereikbaar op nummer 035-62 65 544.

 29. mark vermeer schreef op 

  Hallo,
  Ik heb verzekerd op 1 polis (Centraal Beheer) op mijn naam.
  -Mijn auto (16 schadevrije jaren)
  -Auto van mijn partner ( 18 schadevrije jaren)

  De auto van mijn partner moet binnenkort weg maar wordt nog niet gelijk vervangen door een ander.
  We willen even op ons gemak kijken voor een ander.
  Hoe zit het dan met opschorten, want niet de hele polis moet worden opgeschort, alleen de premie over 1 auto binnen de polis.

 30. Beste Mark,
  U kunt dan de verzekering van de auto die u gaat verkopen opschorten. Dit kunt u aan Centraal Beheer doorgeven. De andere verzekering blijft dan gewoon doorlopen.

 31. Ina Spijk schreef op 

  Vorig jaar zomer reed een vriendin in mijn auto en veroorzaakte een ongeluk. Had 32 jaar schadevrije jaren opgebouwd en was daar best trost op. Baalde dus enorm dat ik door een ander mijn schadevrije jaren kwijt was. Maar dacht heb er heel wat opgebouwd. Kijk ik in mijn polis en staan daar maar negen jaren! Huh, hoe kan dan nou?? Ik naar de verzekeraar gebeld dat er een fout stond in mijn polis. Maar nee hoor. Blijkt ooit bij het overstappen naar andere maatschappij dat mijn jaren niet zijn overgenomen. Daar had ik een brief van gehad ooit en had ik zelf moeten regelen. Ik weet van niets. Hoe zit eigenlijk?

 32. Hoi Ina, Dat is inderdaad heel vervelend! Iedere verzekeraar neemt de schadevrije jaren over uit een database (Roy-data). Het kan gebeuren dat de schadevrije jaren per abuis niet in Roy-data worden gezet, waardoor de nieuwe verzekeraar deze ook niet op de nieuwe polis kan zetten. In dat geval vragen wij altijd contact op te nemen met je vorige verzekeraar. Zij moeten deze schadevrije jaren dan nogmaals in Roy-data zetten. Wanneer dit niet gebeurd zullen ze naar drie jaar vervallen. Daar kan de huidige verzekeraar helaas weinig aan doen.
  Als er schade op jouw verzekering wordt verhaald, zal je minimaal 5 schadevrije jaren terugvallen. Als je boven de 15 schadevrije jaren zit, val je na een schade standaard terug naar 10 schadevrije jaren. Het lijkt erop dat je 14 schadevrije jaren had en door de schade bent teruggevallen naar 9 schadevrije jaren.
  Hopelijk heb ik je voldoende kunnen informeren.

 33. Ans schreef op 

  Ik heb een vraagje: ik heb op dit moment geen auto meer sinds een maand ik wil na 1 jaar weer een auto kopen om daar 1 maand mee te rijden kan ik daarna weer 1 jaar stoppen en mijn no- claim behouden ?

 34. Beste Ans,

  Je mag natuurlijke een auto aanschaffen voor een korte periode, maar het is niet perse nodig. Schadevrije jaren blijven 3 jaar geldig. Als je de oude verzekering in januari 2017 hebt opgezegd, kan je die schadevrije jaren dus gebruiken tot januari 2020. Ook al heb je tussendoor geen auto op je naam gehad.

 35. Wim schreef op 

  Ik had in 2009 2 auto’s op naam staan. 1 waar mijn vrouw in reed en 1 waar ik in reed. Ik was verzekerd bij Interpolis. Ik had met mijn auto inmiddels 13 schadevrije jaren opgebouwd. Ik kocht eind augustus 2009 een derde auto met de bedoeling om mijn andere auto direct (zo spoedig mogelijk) te verkopen. Ik verzekerde mijn 3e auto op 31 augustus ook bij Interpolis en verkocht mijn andere auto begin oktober en zegde de verzekering hier voor op! Nu blijkt dat de schadevrije jaren niet automatisch zijn overgezet naar mijn nieuwe auto en dat er vanaf die tijd weer vanaf 0 jaar begonnen is met de telling. Aangezien mijn premie niet veel gewijzigd was, is het mij niet opgevallen dat de schadevrije jaren niet automatisch door Interpolis zijn overgezet en kwam ik er vandaag pas achter (door een schade te melden) dat ik in plaats van ongeveer 20 schadevrije jaren, maar recht heb op 10 schadevrije jaren.
  Ik heb op één polisblad van Interpolis (van 2009) staan dat ik voor mijn VW Golf 13 schadevrije had opgebouwd en dat dat is doorgegeven aan Roy-Data. Ik heb gebeld met Interpolis en zij geven nu aan dat ik zelf had moeten aangeven dat ik recht had op 13 schadevrije jaren. Omdat ik er vanuit ging dat, omdat ik bij dezelfde verzekeringsmaatschappij bleef, dit automatisch geregeld zou worden, heb ik hier geen acht op geslagen. Ondanks het feit dat ik alles zwart op wit heb staan, geeft Interpolis aan dat het mijn eigen schuld is en dat ik een klacht in kan dienen, maar dat ik weinig kans van slagen zal hebben. Ik voel mij in mijn hemd gezet!

 36. Raul schreef op 

  Hallo allen,

  Als beginnende rijder maakte ik een schade, dus meteen naar -5. Had de auto verkocht, werd niet vermeld dat het niet handig was… achter gekomen dat andere auto verzekeren lastig gaat aangezien ik – (min)schadevrije jaren heb.

  Mijn vraag is hoe lang blijft -(min)schadevrije jaren staan? Vervalt het ook als je 1 jaar geen auto verzekerd/ op je naam hebt?

  Alvast bedankt!

  1. Beste Raul,

   Wat vervelend dat u door de schade op de -5 bent gekomen. Helaas is het wettelijk vastgesteld dat men na een schade met 5 jaar naar beneden valt tot een minimum van -5. Dit staat geregistreerd in een landelijk systeem genaamd Roydata. Om de jaren weg te poetsen, moet u 5 jaar een verzekering op naam hebben. Helaas zijn de negatieve jaren niet na 1 jaar weg wanneer u geen auto meer heeft. De meeste verzekeraars kijken 3 jaar terug en er zijn zelfs verzekeraars die 5 jaar terugkijken in het geval van negatieve jaren.

   1. Raul schreef op 

    Dank voor uw reactie.

    Wel apart dat de plus schadevrije jaren komen te vervallen na 1 jaar, ook al heeft men soms 15-50 schadevrije jaren opgebouwd. Maar de -(min) schadejaren blijven 3-5 jaar staan. Een beetje gek voor worden!

    Kortom, het blijkt maar weer waar ze geld aan kunnen verdienen en wat gunstig voor ze is, dat hanteren ze en totaal geen rekening houden met de mensen/verzekeraars.

    1. Beste Raul,

     Ook in het geval van plus schadevrije jaren kijken de meeste verzekeraars 3 jaar terug. Helaas is het wel zo dat ze met negatieve jaren inderdaad een stuk strenger zijn.

 37. Raymond schreef op 

  Ik heb momenteel een autoverzekering die niet bij ROYdata is aangesloten. Dit omdat zij een gelijke premie geven aan alle verzekeringsnemers. Oftewel ongeacht het aantal schadevrije jaren krijg je geen korting. Maar de premie op mijn huidige auto was heel scherp. Weet u toevallig hoe verzekeraars hiermee omgaan? Volgens Roydata is mijn laatste melding van 6-1-2017 van een tweede auto die ik ook op mijn naam had. Deze is in 2017 verkocht aan de garage. Ik heb dus wel daarna een auto gehad, maar daarvan worden de jaren niet geregistreerd.

  Ik heb dus 8 schadevrije jaren, maar ik mis dus 2017 en 2018 in Roydata (heb zelf een opgave gevraagd bij SEPS)

  1. Beste Raymond,

   Wij hebben helaas geen ervaring met hoe u die schadevrije jaren dan kan aantonen bij een nieuwe verzekeraar. U zal misschien met een verklaring van die verzekeraar alsnog die 2 schadevrije jaren kunnen krijgen maar ik raad u aan dit eerst goed te overleggen met uw nieuwe verzekeraar voordat u overstapt.

 38. Gijs Schinkel schreef op 

  Beste lezer, Ik heb tot 2014 48 jaar als beroepschauffeur gewerkt. Dus heel veel km, en dat schadevrij.
  Door epilepsie die in 2014 de kop op stak, ben ik toen onmiddellijk gestopt , met autorijden.
  Dit was toen geen onoverkomelijk probleem, om dat mijn toenmalige vriendin, mij overal heen reed. Door een hele goede behandeling, en de juiste medicijnen, mag ik nu weer auto rijden.
  Om dat de auto, toen ik ziek was, op naam van mijn vroegere vriendin stond. Kreeg ik te horen , dat mijn bonus is vervallen. En dat ik nu de hoofdprijs kan gaan betalen, namelijk het dubbele, na 48 jaar beroepschauffeur te zijn geweest. Ik nam mijn verantwoordelijkheid, en wordt daar dan nu voor gestraft , Dank u verzekeringsmaatschappijen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Duidelijke uitleg en logische opbouw vragen."

Mevrouw Heilbron uit ROTTERDAM
47 minuten geleden, autoverzekering

"Alles is overzichtelijk en de verzekering is snel geregeld."

Anoniem uit WAPSE
1 uur geleden, autoverzekering

"het ging gemakkelijk "

Meneer Azizi uit NIJMEGEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Goed overzicht"

Meneer Frederiks uit NIJMEGEN
4 uur geleden, autoverzekering

"Perfect"

Meneer Holtuin uit AMSTERDAM
4 uur geleden, autoverzekering

"Ik word altijd heel blij over hoe ik geholpen word bij Independer. Altijd vriendelijk en meedenkend. Zeer tevreden"

Mevr. van Iersel uit EEMNES
4 uur geleden, autoverzekering

"Doe al jaren zaken met Independer en altijd naar volle tevredenheid."

Meneer Beethuizen uit HOUTEN
5 uur geleden, autoverzekering

"Snelle en makkelijke service. alleen zou het betaalgemak wel iets ruimer mogen aangezien mijn verzekering eind februari ingaat maar ik nu al mag aftikken."

Anoniem uit ZEVENHUIZEN ZH
6 uur geleden, autoverzekering

"Goede en correcte hulp. En waren goed op de hoogte van hun vakkennis. "

Mevr. Ronken uit GELEEN
7 uur geleden, autoverzekering

"Goed geholpen"

Meneer Steinbach uit AMSTERDAM
7 uur geleden, autoverzekering

"als antwoord op de vraag"

Anoniem uit SCHIEDAM
8 uur geleden, autoverzekering

"omdat het programma je op een eenvoudige manier door de vragen heen leidt. Alleen als je bij de controle van de gegevens een fout vind dan moet je helemaal terug naar gegevens omdat te herstellen. Dat zou m.i. moeten kunnen in het controlescherm."

Anoniem uit VOORSCHOTEN
8 uur geleden, autoverzekering

"Heb al 2 auto verzekeringen bij U lopen, tot nu zonder schade"

Meneer de Heus uit REUVER
2020-01-22, autoverzekering

"Goeie service"

Anoniem uit WIJK BIJ DUURSTEDE
2020-01-22, autoverzekering

"Snel , kracht en duidelijk "

Meneer Gorski uit ZEVENHUIZEN ZH
2020-01-22, autoverzekering