Hoe ouder de bestuurder, hoe ouder de auto. Of niet?
Deel met een vriend:

Hoe ouder de bestuurder, hoe ouder de auto. Of niet?

Stel dat je nu een auto gaat kopen. Kies je dan voor een tweedehands auto of een nieuw exemplaar? Als je boven de 40 jaar bent, is de kans groter dat je voor een nieuwe auto gaat dan als je onder de 40 bent. Dat blijkt uit eigen onderzoek onder klanten in de periode 1 januari t/m 31 juli 2017. De meest populaire nieuwe auto is de Renault Clio, op de voet gevolgd door de Kia Picanto en de Renault Captur.

Mensen boven de 40 jaar kiezen eerder voor een nieuwe auto dan veertigminners

Alhoewel de meeste mensen nog altijd een tweedehands auto kopen, zien we dat bestuurders boven de 40 jaar sneller voor een nieuwe auto kiezen dan veertigminners. Van de bestuurders tussen de 41 en 70 jaar koos namelijk 4,7% voor een auto uit het bouwjaar 2016 en 2017. Bij de groep van 21 tot 40 jaar is dit percentage slechts 1,5%. Mensen boven de 40 jaar kiezen dus ruim drie keer zo vaak voor een spiksplinternieuwe auto.

Redenen voor een nieuwe auto

Maar waarom kiezen mensen tussen de 41 en 70 jaar eerder voor een nieuwe auto? Hiervoor zijn een aantal redenen te benoemen:

 • Mensen van boven de 40 verdienen over het algemeen meer dan ze tien jaar daarvoor deden en hebben vaak gespaard. Daarbij is het een periode waarin eventuele kinderen het huis uitgaan en de maandelijkse vasten dalen. Een nieuwe auto kan dan een goede investering voor hun toekomst zijn.
 • 41- tot 70-jarigen hebben vaak aardig wat schadevrije jaren. Hierdoor betalen zij per maand minder premie voor hun autoverzekering. Deze besparing steken zij vervolgens in de aanschaf van de auto zelf.
 • Een nieuwe auto vraagt minder onderhoud en vaak is hij zuiniger in gebruik. Dit neemt onzekerheid weg en zorgt voor lagere lasten. Het lijkt erop dat mensen boven de 40 deze zekerheid en comfort hoger op hun lijstje hebben staan dan veertigminners.

Wat zijn de meest populaire auto’s?

Het is dus duidelijk dat veertigplussers sneller kiezen voor een nieuwe auto dan bestuurders jonger dan 40. Maar voor welke auto kiezen ze dan? Dit is de top 5 nieuwe auto’s onder bestuurders van 41 tot 70 jaar:

 1. Renault Clio
 2. Kia Picanto
 3. Renault Captur
 4. Fiat 500
 5. Ford Fiesta

Bij mensen onder de 40 jaar staan naast de Renault Clio, Kia Picanto en Ford Fiesta, de Volkswagen Polo en Seat Ibiza in de top 5.

Heb je voor een nieuwe auto ook een andere autoverzekering nodig?

Dat lijkt misschien een gekke vraag, maar zelfs als je geen nieuwe auto koopt is het verstandig om je autoverzekering af en toe tegen het licht te houden. Want als je leven verandert, verandert de dekking van je autoverzekering helaas niet met je mee. Ben je bijvoorbeeld gestopt met werken en rijd je minder kilometers? Zitten er sinds kort (klein)kinderen op je achterbank, of ben je verhuisd? In al deze gevallen het belangrijk om te kijken of je nog de beste dekking hebt tegen de beste prijs. Bij Independer zie je binnen een paar minuten welke autoverzekering het best bij je past. Ook hebben wij 5 handige tips voor je:

 1. Autoverzekering met de juiste dekking

Er zijn meerdere type autoverzekeringen met verschillende dekkingen. Niet elke verzekering past even goed bij je nieuwe auto en bij jouw leven. Bij Independer kun je van 50 verzekeraars 75 autoverzekeringen met elkaar vergelijken. En als je wilt, kun je ook meteen afsluiten.

 1. Nieuwwaarderegeling bij je autoverzekering

Voor een nieuwe auto is de nieuwwaarderegeling misschien interessant, omdat je hiermee bij total loss of diefstal in de eerste 3 jaar nadat je de auto hebt gekocht de volledige nieuwwaarde vergoed krijgt. Als je bij Independer een vergelijking van autoverzekeringen maakt, kun je onder het kopje ‘dekking’ zien of de verzekeraar een nieuwwaarderegeling heeft. En of deze regeling 1, 2 of 3 jaar geldt.

 1. Welke pechhulpverzekering past bij je?

Als je een nieuwe auto koopt, krijg je er bij de dealer vaak één of meerdere jaren pechhulp bij. Vraag na bij je dealer na of dit zo is, wat de dekking is en hoe lang deze pechhulpverzekering geldig is. Als dit overeenkomt met je wensen, kun je eventuele andere pechhulpverzekeringen stopzetten om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.

 1. Ingangsdatum autoverzekering

Je nieuwe autoverzekering moet ingaan voordat de auto op je naam staat. Zorg daarom dat je een autoverzekering hebt afgesloten vóórdat je je nieuwe auto ophaalt.

 1. Oude verzekering opgezegd?

Als je je auto hebt verkocht, kun je de verzekering vanaf dat moment stopzetten. De meeste verzekeraars willen dan een bewijs hebben dat de auto niet meer op je naam staat: het vrijwaringsbewijs. Je krijgt dit bewijs als je je auto verkoopt of naar de sloop brengt.

Heb je nog een vraag over je autoverzekering? Neem dan contact op met één van onze 40 auto-experts op 035 – 626 55 44.

Lees meer over: autoverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Tevreden"

Dhr. K. Balmoussa uit 'S-GRAVENHAGE
25 minuten geleden, autoverzekering

"geduldig , goede uitleg "

Mevr. J. van Roekel uit 'S-GRAVENHAGE
35 minuten geleden, autoverzekering

"Had vijf sterren kunnen zijn, maar ik miste de mogelijkheid om te zeggen dat er niet is opgezegd door de vorige verzekeraar maar dat ze een nieuwe verzekering afwezen. Verder hoop ik dat de nieuwe verzekeraar zelf kan achterhalen hoeveel schadevrije "

Mevr. H.G. Schadd uit DELDEN
1 uur geleden, autoverzekering

"Snel afsluiten en een scherpe prijs"

Anoniem uit ANNEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Goedkoop en snel"

Dhr. J.H. Visch uit GORINCHEM
3 uur geleden, autoverzekering

"Het is goed"

Dhr. M. Osman Abou uit HEESCH
3 uur geleden, autoverzekering

"Informatie is duidelijk "

Dhr. P.J.M. Samsom uit ALPHEN AAN DEN RIJN
3 uur geleden, autoverzekering

"duidelijke website"

Anoniem uit NIEUWERKERK AD IJSSEL
4 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk afsluiten van verzekeringen en goed vergelijk tussen verzekeringen"

Dhr. R. Klomp uit HOOGEVEEN
5 uur geleden, autoverzekering

"independer is makelijk"

Dhr. F.M.G. Jansen uit BRUNSSUM
2017-11-02, autoverzekering

"Eerst in weekend goede telefonische ondersteuning en dan digitaal zeer eenvoudig afsluiten. Nu natuurlijk afwachten of alles echt goed wordt afgehandeld."

Dhr. G.W. Pieterse uit VENLO
2017-11-02, autoverzekering

"Super service! Ik heb al vaker verzekeringen via Independer afgesloten waarbij ik altijd vriendelijk, klantgericht en goed ben geholpen. Vandaag heeft Jelle me snel en prettig geholpen om mijn autoverzekeringen te regelen. Bedankt, Jelle!"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-11-02, autoverzekering

"een goede actie"

Anoniem uit ZEEWOLDE
2017-11-02, autoverzekering

"Verzekering afsluiten ging erg makkelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
2017-11-02, autoverzekering

"Kon geen nadere informatie kwijt ten aanzien van één van mijn vorige verzekeraars"

Anoniem uit BREDA
2017-11-02, autoverzekering