Autoverzekering: Hoeveel kost het herstel van autoschade?
Tip een vriend:

Autoverzekering: Hoeveel kost het herstel van autoschade?

Heb je schade aan je auto? Dan wil je graag weten hoeveel de reparatie kost, ook als je autoverzekering de schade dekt. Ga je shoppen langs garages dan kom je er al snel achter dat je bij de ene garage meer betaalt voor het herstel dan bij de andere. Hoe dat komt, leggen we je in dit artikel uit.

Berekening herstelkosten

Om de kosten van een autoschade te berekenen, gebruiken schadeherstelbedrijven het zogeheten Audatexsysteem. Moet er een onderdeel worden vervangen? Dan kijkt de reparateur in dit systeem hoeveel tijd dit in beslag neemt. Ook de spuitkosten en de prijzen van nieuwe onderdelen staan in het Audatexsysteem. Moet een beschadiging aan de auto bijvoorbeeld een deuk worden hersteld? Dan bepaalt de reparateur op basis van zijn vakmanschap en ervaring hoeveel tijd hij nodig heeft om dit te repareren. Deze tijd wordt dan in het Audatexsysteem gezet. Op basis van de gegevens die andere reparateurs invoerden en de gegevens van jouw auto, wordt door het systeem een bedrag berekend voor het herstel van de schade.

Verschillende prijzen

De reparateur stelt zelf vast hoeveel tijd hij nodig heeft om de schade te herstellen. De ene reparateur heeft meer tijd nodig dan de ander. Ook speelt het uurloon van de reparateur een rol. Dit kan flink verschillen en is dus ook van invloed op de kosten van een autoschade. De hoeveelheid tijd en de kosten per uur vormen een belangrijk deel van het schadebedrag. Verzekeraars en reparateurs proberen wel afspraken te maken over het maximum uurtarief.

Kleine schade, grote kosten?

Soms lijkt een beschadiging klein, maar zijn de reparatiekosten fors. Denk aan lichte lakschade aan de achterbumper. De montage van een bumper inclusief spuitwerk komt snel op 400 euro. Daar bovenop komt de schade die niet direct zichtbaar is. Zo kan er achter de bumper ook het nodige zijn vervormd of beschadigd. Als onderdelen moeten worden vervangen, kost een simpele schade ineens aanzienlijk meer.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

13 Antwoorden op “Autoverzekering: Hoeveel kost het herstel van autoschade?”

 1. Marly van Leeuwen schreef op 

  Beste Michiel, je geeft de situatie niet helemaal juist weer. Bij de professionele autoschadeherstelbedrijven zullen de tariefverschillen juist níet groot zijn, vooral omdat deze bedrijven allen met hetzelfde gestandaardiseerd calculatiesysteem werken. Er zijn wat variabelen, inderdaad zoals: een onderdeel vervangen of herstellen, maar die keuze wordt meestal gemaakt op basis van overleg met klant en verzekeraar en soms op basis van reparatiesnelheid en duurzaamheid.
  En jouw alinea ‘kleine schade, grote kosten’ suggereert helaas een verrassingseffect voor -op het oog- kleine schades. Het komt echter door de techniek van moderne auto’s dat de kosten soms wat hoger uitpakken dan je in eerste instantie zou denken. Inderdaad kan dat zijn schade aan de binnenzijde van de auto, maar ook door soms dure plaat- en onderdelen, al dan niet door gebruik van electronikca, dure lak etc.
  Het zou fijn zijn als je wat nuances in je artikel zou willen aanbrengen, bij voorbaat dank.

 2. Beste Marly,

  Bedankt voor je reactie. Met dit artikel willen we uitleggen welke redenen er zijn voor de prijsverschillen die je in de praktijk tegen kan komen bij het herstellen van je auto. Deze verschillen kunnen zoals je aangeeft inderdaad groot of klein zijn, afhankelijk van de garage waar je langs gaat. Om aan te geven dat de kosten soms hoger kunnen zijn dan je van tevoren verwacht, noemen we het voorbeeld dat een kleine schade soms toch veel kan kosten. Jouw voorbeeld van hoge kosten door de techniek van moderne auto’s sluit ook mooi aan bij de situatie dat je soms meer betaalt dan je op het oog zou verwachten.

 3. Frans van den Berg schreef op 

  En ook hier geldt dat je goede en slechte vaklieden hebt. Duur is het in elk geval altijd en omdat de meeste schade door verzekeraars wordt vergoedt accepteert men dit over het algemeen.
  Als klant is het moeilijk in te schatten of de berekende kosten wel in verhouding zijn tot het geleverde werk. Waarschijnlijk een lucratieve bezigheid dus.

 4. Mulder schreef op 

  Beste Michel,
  Waar ik mij het meeste aan erger, is de opmerking de schade wordt toch vergoedt? Elke reparateur gaat daar vanuit en berekend dan een fors bedrag. Vaak wordt er dan gezegd, dan krijgt u uw eigen risico terug Ook het feit dat de expert heel vaak bij de zelfde herstelbedrijven komt, werkt hoge kosten in de hand. Want hoe gaat dat? Goh, Jan schadetje,? nou eerst maar koffie en dan zal ik even kijken. Wat dacht jij dat het moest kosten, zoveel? ok geregeld. Ga nu niet vertellen dat dit niet waar is. Probeer maar bij de garage en zeg dat je het zelf moet betalen. Kosten zijn dan bijna gehalveerd.

 5. arend slinger schreef op 

  Beste Mulder ik ben het niet eens dat de expert bij een kopje koffie de schade bepaald dit is
  30 jaar geleden gebeurt maar kan nu niet meer de Focwa bedrijven calculeren
  steeds minder dit komt omdat de verzekeringen en expertise bedrijven steeds meer via een data base alles kunnen vergelijken en wie te duur of verkeerde reparatie technieken toepast valt af en krijgt geen werk meer en als je langs komt met een eigen schadetje dan werk men veel al onder de kost prijs om toch wat werk binnen te halen.

 6. J.Haefkens schreef op 

  het lijkt erop dat in de autoschade herstelbedrijven maar wat aangerommeld wordt volgens sommige reactie,s . De bedrijven die samenwerken met de bekende verzekeringen moeten aan zeer veel eisen voldoen zowel equipment om de schade te herstellen alsook back-office.
  Zoals als is aangegeven wordt er gecalculeerd met het audatex systeem dat is een databank met reparatietijden en onderdeelprijzen die er in vastgelegd zijn.
  Dus of een schade in Amsterdam of in Groningen gecalculeerd wordt de uitkomst zal afgezien van een klein verschil in uurtarief hetzelfde zijn.
  Tevens wordt erop landelijk nivo afspraken gemaakt door de verzekeringmij en ook leasemij over een te hanteren uurtarief.
  Voor de goede autoschade herstelbedrijven moet veel gedaan worden om een redelijke boterham te verdienen, zoals investeren in nieuwe reparatie technieken alsook in ict. alleen dan kun je blijven werken voor de verzekering en lease bedrijven. Job Haefkens

  1. Marc schreef op 

   Mijn oom daar auto in gezeunveld à , dam mee maar me in den haag
   2544ea n.r. 33
   Ik heb 3jaar al auto les daarom ik heb borg 5 steren
   Goed rijd

 7. mos schreef op 

  beste Michiel de Jong ik heb een vraag ik wil graag weten ben alrisk verzekerd mar wil graag me auto bij een garage reparen waar ik me onderhoud doe alleen is mijn volgende vraag hoe zit het met een exper voor taxatie rapport angezien de garage niet angesloten is bij independer shcade bedrijeven

 8. Marjan schreef op 

  Goedendag,

  ik heb laatst een indicatie laten maken van het schade bedrag bij een focwa schaxdeherstel bedrijf welke is aangesloten bij mijn verzekering. Het schade bedrag viel veel hoger uit dan de indicatie (29% hoger). Mijn vragen hierbij zijn; kan ik hier actie tegen ondernemen daar er niks gemeld is bij mij en is dit erg voor de het dus te lage uitgevallen bedrag op het schade formulier?

  Vr. gr.
  Marjan

  1. Beste Marjan,

   Het is over het algemeen niet erg als de schatting op het schadeformulier afwijkt van het daadwerkelijke schadebedrag. Het komt vaker voor dat tijdens de reparatie schades zichtbaar worden die daarvoor nog niet zichtbaar waren. Wilt u weten hoe het precies zit in uw situatie en wat uw mogelijkheden zijn? Stuur dan een mailtje met uw gegevens en het kenteken van de auto naar webcare@independer.nl, we zoeken het graag voor u uit. Is uw auto niet via Independer verzekerd? Dan kunt hierover het beste rechtstreeks contact opnemen met uw verzekeraar.

 9. Antonija Vrbic schreef op 

  Beste,

  Ik krabde mijn auto deur aan Golf 6 , dat is 4 jaar oud en behoort tot het bedrijf waar ik werkte. Zij namen de auto naar de concessiehouder garage en ze zeggen dat het zal kosten 2800 E om de krassen te repareren. Is dat mogelijk? Ook niet de bedrijven hebben verzekering voor hun auto’s? Ze willen dat ik het hele bedrag te betalen.

  Alvast bedankt!

  Mvg

 10. Beste mevrouw Vrbic,

  Wat vervelend dat er krassen zijn ontstaan op de auto en dat u hiervoor nu zo’n groot bedrag moet betalen aan de garage.

  Meestal is het zo dat het bedrijf zelf de verzekeringen verzorgt voor bedrijfauto’s. Een auto van 4 jaar oud wordt over het algemeen vaak Allrisk verzekerd, zodat dit soort beschadigingen onder de verzekering vallen en u alleen het eigen risico hoeft te betalen.

  Het kan per bedrijf verschillen hoe dit soort dingen geregeld zijn. Waarschijnlijk kunt u de afspraken die hierover met u zijn gemaakt terug lezen in uw contract of opvragen bij het bedrijf waar u werkte.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Sluit altijd makkelijk en snel een verzekering af .."

Meneer Jansen uit VENLO
19 minuten geleden, autoverzekering

"we hebben net een nieuwe auto verzekering afgesloten,dat ging heel vlot."

Anoniem uit NUMANSDORP
1 uur geleden, autoverzekering

"makkelijk, snel geregeld"

Mevrouw Demir uit AMSTERDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"klaar en duidelijk"

Anoniem uit NAARDEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk in gebruik en overzichtelijk"

Meneer Rodermond uit BILTHOVEN
3 uur geleden, autoverzekering

"4"

Anoniem uit ARNHEM
4 uur geleden, autoverzekering

"Goedkoep"

Meneer Mohmand uit AALSMEER
7 uur geleden, autoverzekering

"Het lijkt allemaal erg gladjes te verlopen!!"

Anoniem uit MARKELO
2020-01-21, autoverzekering

"Correct, betrouwbaar, informatief, klantgericht"

Meneer Jonges uit MUIDERBERG
2020-01-21, autoverzekering

"Makkelijk."

Meneer Swietek uit WADDINXVEEN
2020-01-21, autoverzekering

"Independer, gewoon goed"

Anoniem uit CUIJK
2020-01-21, autoverzekering

"Nog nooit problemen gehad met jullie; klantvriendelijk, snel en correct. Wat wil je nog meer !!!"

Meneer Merk uit VALKENBURG LB
2020-01-21, autoverzekering

"Altijd handige vergelijkingssite "

Mevrouw Molleman uit TILBURG
2020-01-21, autoverzekering

"Zo snel heb ik nog nooit geld bespaard door een andere verzekeraar te nemen."

Meneer Makkus uit ZOETERMEER
2020-01-21, autoverzekering

"Goede voorlichting en toelichting, en ook goede telefonische hulp."

Meneer Wesdorp uit BERKEL EN RODENRIJS
2020-01-21, autoverzekering