Als je bij Independer.nl een vergelijking maakt voor een autoverzekering stellen we je een aantal vragen. Op basis van jouw antwoorden berekenen we autoverzekeringen die in jouw geval de beste prijs-kwaliteit bieden. Maar welke factoren spelen een rol bij het bepalen van de hoogte van je premie?

Gegevens van je auto

Ten eerste zijn natuurlijk de gegevens van je auto van belang voor de verzekeraar. Hiermee kan die een inschatting maken van de kosten die er komen kijken bij een schade. Autoverzekeraars kijken hierbij in het bijzonder naar:

    • Het gewicht van je auto. Voor het WA-deel van de verzekering (schade die jij toebrengt aan anderen) is het gewicht van de auto van belang. Verzekeraars verwachten namelijk meer schade bij een ongeval als je auto zwaarder is.
    • De waarde van je auto. Voor een beperkt casco autoverzekering is de dagwaarde van je auto van belang. Dit is de waarde die je auto op dit moment waard is. Dit wordt bepaald door onder meer de leeftijd van de auto, de accessoires en de kilometerstand). Voor een allrisk autoverzekering kijkt de verzekeraar naar de oorspronkelijke cataloguswaarde van je auto. Dit is het bedrag dat je auto kostte op het moment van aanschaf (de aanschafwaarde).

  • Je persoonlijke gegevens. Naast de gegevens van je auto kijkt de verzekeraar naar jouw persoonlijke gegevens om een inschatting te maken van het risico dat jij loopt op schade.
  • Je leeftijd. Verzekeraars vragen voor het bepalen van de premie altijd naar je geboortedatum, omdat zij hiermee de kans op schade kunnen inschatten. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat automobilisten onder de 24 jaar meer schade veroorzaken.
  • Je postcode. In hartje Amsterdam is de kans groter op een deukje dan op het platteland van Drenthe. Daarom wil een verzekeraar ook graag weten in welke regio je woont.
  • Het aantal gereden kilometers per jaar. Als je vaker op de weg zit, neemt statistisch gezien de kans op schade toe. Daarom gaat je premie bij de meeste verzekeraars omhoog als je meer kilometers per jaar rijdt.
  • Aantal schadevrije jaren. Autoverzekeraars belonen veilig rijgedrag. Dus hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de premie (de zogenaamde bonus/malus korting). Lees meer over de korting op basis van je schadevrije jaren.

 

Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Praat mee4 Reacties op “Wat bepaalt de premie van je autoverzekering?”
  1. LD schreef op 

    Waarom gaat de autoverzekeringspremie niet jaarlijks omlaag omdat de auto jaarlijks minder waard wordt?
    Het is heel vreemd dat bij all risk altijd van de cataloguswaarde wordt uitgegaan en niet van de dagwaarde. De verzekering loopt toch minder risico als de dagwaarde lager wordt?

    1. Sara (Independer.nl) schreef op 

      Goede vraag!

      Een oudere auto heeft doorgaans wel een lagere verzekeringspremie dan een nieuwere auto van hetzelfde type.

      Premies worden echter door verschillende factoren bepaald en loyaliteit wordt door de verzekeraar niet altijd beloond. Het kan wel lonen om af en toe een vergelijking te maken en over te stappen.

      Voor verdere vragen of advies over jouw persoonlijke situatie, neem even contact met ons op via Chat of Whatsapp!

  2. De premie wordt niet alleen bepaald op basis van de dagwaarde en leeftijd. Naast dat dit per verzekeraar verschild kijken ze ook naar het schadeverloop van het type auto. De premie zal jaarlijks dalen, maar de verzekeraar kan ook ineens duurder worden waardoor je premie niet lijkt te dalen, maar juist te stijgen. Het hangt dus van meerdere factoren af.

    Hopelijk heb ik je voldoende kunnen informeren.

  3. erik wahle schreef op 

    Ik heb onlangs mijn auto (2010) ingeruild voor een nieuwer model (2014 Mitsubishi ASX) en deze weer verzekerd bij dezelfde maatschappij (FBTO via Inpendeper). Mijn premie steeg van 100 naar 134 euro, Ik heb een all risk verzekering en snap niet waarom de premie dan zo stijgt. De enige verklaring is dat de dagwaarde van deze nieuwere auto hoger is. Als dit zo is waarom daalt de premie dan ook niet jaarlijks naarmate de dagwaarde per jaar minder wordt?

    mvgr,
    Erik Wahle

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Snel en makkelijk geregel
10