Autoverzekering: is iemand anders ook verzekerd als die in mijn auto rijdt?
Tip een vriend:

Autoverzekering: is iemand anders ook verzekerd als die in mijn auto rijdt?

Iedereen leent zijn auto wel eens uit aan vrienden of familie. Vaak gaat het om korte ritjes en daarom denk je er niet zo snel aan dat er ook dan schade kan ontstaan. Maar hoe zit het dan met je autoverzekering?

Wie betaalt de schade?

Stel dat je je auto uitleent aan je broer om even snel een boodschap te doen. Hij komt terug met een deuk in de bumper, omdat hij een paaltje over het hoofd zag. Wie is er dan aansprakelijk voor de schade?

Het antwoord is gelukkig eenvoudig. Als iemand anders in jouw auto rijdt en schade veroorzaakt, kan jij die schade gewoon claimen op jouw autoverzekering. Jouw verzekeraar moet dan de schade afhandelen. Uiteraard heeft een schademelding wel gevolgen voor je no-claim korting. Maar dat geldt ook als jij zelf de schade had veroorzaakt. Als je je auto een keertje uitleent, is het dus niet nodig om dat van tevoren te melden bij je verzekeraar.

Regelmatige bestuurder melden bij autoverzekeraar

Er gelden andere regels als niet jijzelf, maar een ander heel vaak in jouw auto rijdt. Staat de auto op jouw naam, maar rijdt iemand anders er veel meer in dan jij? Dan moet je dit melden bij je verzekeraar. De verzekeraar stemt de premie namelijk af op degene die het meest in de auto rijdt (de regelmatige bestuurder). In dat geval kun je het beste opnieuw een vergelijking van autoverzekeringen maken. Het zou kunnen zijn dat je je auto goedkoper kunt verzekeren als je een andere regelmatige bestuurder opgeeft.

Welke autoverzekering past het beste bij jou?

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

348 Antwoorden op “Autoverzekering: is iemand anders ook verzekerd als die in mijn auto rijdt?”

 1. m paulssen schreef op 

  wanneer mijn dochter in de auto van een kennis rijdt en ze veroorzaakt een botsing door haar schuld, kan de verzekering dan lastig gaan doen en geld opmij verhalen?
  wanneer mijn dochter soms in mijn ault rijdt moet ik dit melden aan verzekering?
  alvast bedankt M.Paulssen

  1. Beste M. Paulssen,

   Als uw dochter een geldig Nederlands rijbewijs heeft en als zij toestemming heeft om in de auto van u of uw kennis te rijden, dan is eventuele schade die zij maakt verzekerd op de verzekering die voor de auto is afgesloten. Als uw dochter vaker in de auto rijdt als u, en dus eigenlijk de hoofdbestuurster is, dan moet u dit melden bij uw verzekeraar. Als zij maar af en toe in uw auto rijdt, dan is dit niet nodig.

  2. M. Verstrealen schreef op 

   Als ik in de auto van een vriend rijd, met zijn toestemming, hij zit ernaast omdat hij gedronken heeft, en ik maak schade omdat ik tegen een paaltje aanrijdt, wie is er dan wettelijk aansprakelijk? Wordt deze schade vergoed? Hij heeft geen all-risk verzekering.

   1. Beste M. Verstrealen,

    Als u met toestemming van uw vriend in zijn auto rijdt, dan bent u verzekerd voor de schade die u maakt. De schade aan het paaltje zal worden vergoed door de verzekeraar van uw vriend (dit zal ook ten kosten gaan van zijn schadevrije jaren). Voor schade aan zijn eigen auto is hij in dit geval niet verzekerd. Daarvoor heeft hij een all risk dekking nodig.

    1. van Wijk schreef op 

     goedemiddag , maar kan jou verzekering de schade gaan verhalen op de vriend , en hoe moet hij zich dan gaan verzekeren voor eventuele schade aan de auto van een ander ,bij schade .

     1. Beste meneer of mevrouw van Wijk,

      De verzekeraar zal de schade niet op een bestuurder verhalen die met toestemming van de eigenaar in de auto rijdt. De bestuurder moet natuurlijk wel een geldig rijbewijs hebben en bijvoorbeeld niet gedronken hebben. De aansprakelijkheid voor schade die veroorzaakt wordt door de auto, ligt namelijk bij de eigenaar van de auto en wordt dus vergoed door zijn of haar verzekering.

  3. chris schreef op 

   Goedendag. Omdat mijn vader geen rijbewijs meer heeft rijden wij (als gezin) dus steeds iemand anders in zijn auto. Mijn vader betaald nog wel de verzekering e.d.. Mag dit volgens de verzekering.

   1. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

    Beste Chris.

    De verzekeraar wil het weten als er veranderingen zijn ten opzichte van de aanvraag. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ander adres, een andere eigenaar of een andere bestuurder van de auto. U moet dit dan ook aan de verzekeraar doorgeven.

  4. Serdjo schreef op 

   Wat nou als iemand een auto op mijn naam heeft maar op zijn naam verzekerd is omdat hij de regelmatige bestuurder is schade maakt tegen de vangrail ben ik dan ook aansprakelijk en wat zijn mijn rechten…

   1. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

    Beste Serdjo,
    Als de auto uw eigendom is bent u verantwoordelijk voor de auto en verzekering. Bij veel verzekeraars is het niet mogelijk dat de verzekering dan op naam van een ander staat. De verzekeraar moet hier in ieder geval van op de hoogte zijn. Als dit juist is opgegeven aan de verzekering is er niets aan de hand.

  5. Anna schreef op 

   Goedenavond,

   Wanneer jij de schuldige bent van het ongeluk, maar de auto van de tegenpartij na jou mening weinig tot niets schade aan zijn auto heeft en de tegenpartij beweert van wel, kan een verzekeraar dat achterhalen? Op de foto zie je namelijk duidelijk dat er geen schade is!

   Vriendelijk groet,

   Anita

 2. l jerio schreef op 

  Wanneer er iemand zonder rijbewijs in mijn auto rijdt en diegene veroorzaakt schade. Auto is wel verzekerd. Wie is er dan verantwoordelijk?

  Moet ik dan de schade betalen, of degene die in de auto rijdt zonder rijbewijs of de verzekering de schade betalen?

  Bij voorbaat dank.

  1. Beste I Jerio,

   Als iemand zonder rijbewijs in uw auto rijdt met uw toestemming, dan zal de veroorzaakte schade aan uw eigen auto niet verzekerd zijn. De schade die is toegebracht aan derden zal wel worden vergoed. De verzekeraar zal deze schade echter wel verhalen op u en/of de bestuurder.

  2. Nana schreef op 

   Mijn partner heeft een auto voor mij gekocht op zijn naam maar heeft zelf geen rijbewijs, hij heeft em voor mij gekocht omdat ik geen auto op mijn naam kan zetten omdat ik wegenbelasting open heb staan. Ik kan de auto wel op mijn naam verzekeren maar vroeg me wat de gevolgen zijn als hij zelf zou gaan rijden in de auto zonder rijbewijs en een ongeluk veroorzaakt. Wordt het dan niet vergoed en wordt de schade dan op mij verhaalt aangezien de verzekering op mijn naam staat?

   1. Beste Nana,

    Veel verzekeraars zullen de auto niet willen verzekeren met deze constructie (een eigenaar zonder rijbewijs). Als je partner zonder rijbewijs gaat rijden in de auto is hij vanzelfsprekend strafbaar. De verzekeraar is bij wet verplicht de veroorzaakte schade aan de tegenpartij te vergoeden maar zal deze gaan verhalen op jullie. De schade aan de eigen auto wordt niet betaald.

 3. Arno schreef op 

  Een vriendin van mij is studente en wil een auto kopen voor haar zelf op haar naam. Ze is nog jong en heeft nog niet zo lang haar rijbewijs voor een automaat. Ze heeft mij gevraagd of de all risk verzekering op mijn naam kan omdat dat behoorlijk in de premie scheelt. Kan dat?
  Kan het dat de auto op haar naam staat en de verzekering om mijn naam. Wil haar best helpen maar wil graag weten of het kan en wat de consequenties zijn.

  1. Beste Arno,

   Uw vriendin kan de auto verzekeren op uw naam als zij uw partner is en op hetzelfde adres als u woont. U wordt dan de verzekeringnemer. Eventuele schade die wordt gereden met de auto zal dan op uw naam komen te staan en dit gaat ten kosten van uw schadevrije jaren.

   Als u geen partners op hetzelfde adres bent, kan zij de auto alleen op haar eigen naam verzekeren. De premie zal hoger zijn, maar zij kan dan wel zelf schadevrije jaren opbouwen. Als zij meer schadevrije jaren heeft, zal de premie dalen.

   1. Evert schreef op 

    En als zij haar vriendin toch helpt en de auto op haar naam verzekert? Wat zijn dan de consequenties?

 4. j.dold schreef op 

  Mijn dochter van 17 jaar heeft haar autorijbewijs gehaald. Als zij nu ook af en toe de auto meeneemt ( ook alleen, als ze 18 word) word onze auto verzekering dan ook duurder omdat ze een beginnende rijder is?

 5. j.dold schreef op 

  Ik heb een scooter maar mijn dochter van 17 rijd er ook op. Ik heb nu begrepen van onze verzekering,dat ze niet verzekerd is als ik haar er ook op laat rijden, omdat ze een beginnende bestuurder is. De scooter staat op mijn naam, klopt dat?

 6. Beste J. Dold,

  In principe mag iedereen met uw toestemming en met een geldig rijbewijs in uw auto rijden. Zolang uw dochter incidenteel gebruikt maakt van uw auto zal dit over het algemeen geen problemen geven. Zolang uw dochter maar geen regelmatige bestuurder van de auto wordt. Een enkele verzekeraar wil echter elke bestuurder weten.

  Bij de scooter kan het zijn dat uw dochter vanwege haar leeftijd uitgesloten wordt. Het is belangrijk dit goed met de verzekeraar af te stemmen.

  1. ernesto schreef op 

   En wat als de auto van mij is maar is verzekerd op iemand anders zijn naam.En de deurwaarder
   sta aan zijn huis omdat hij nog schulden moest betalen dus besluiten ze om de auto mee te nemen dat niet van hem is hoe kan ik bewijs dat de auto van mij is ? Is het met bestelbon genoeg om te bewijzen dat het mijn eigendom

 7. Dylan schreef op 

  Geachte heer Dold,
  door de prachtige sneeuwval en mijn eigen schuld heb ik een lelijke botsing gemaakt met mijn voertuig tegen een betonnen verhoging (waar alleen wat zwarte lak op zit). Helaas ben ik alleen WA+ verzekerd. Ik heb mijn verzekering nog niet ingelicht, omdat ik vrees voor mijn no-claim. Bestaat er wel een kans dat ik de schade aan mijn voertuig vergoed krijg en terugval, of kan ik dat sowieso vergeten. Mijn idee is dat melden geen zin heeft, omdat er geen derde is die schade heeft, en ik niets krijg omdat het mijn eigen schuld is. In principe zal mijn no-claim dan ook hetzelfde blijven. Klopt dit?
  Met vr. gr. Dylan

  1. Beste Dylan,

   De schade aan uw eigen auto krijgt u in uw situatie niet vergoed. Deze hoeft u dus ook niet te melden bij uw verzekeraar. Uw no-claimkorting zal hierdoor gelijk blijven.
   Als u toch nog aansprakelijk wordt gesteld door de eigenaar van de betonnen verhoging of de wegbeheerder, dan moet u wel meewerken aan de afhandeling van de schade.

 8. Helmert schreef op 

  Mijn vrouw en ik rijden allebei ongeveer even vaak in de auto. Wat is dan de beste manier van verzekeren? Of kan ik mijn vrouw ook meeverzekeren op mijn verzekering?

 9. Beste Helmert,
  Iedereen met jouw toestemming en natuurlijk een geldig rijbewijs mag in principe in je auto rijden. Je hoeft voor je vrouw dan ook niets apart te regelen. De verzekeraar wil meestal wel weten wie de meest regelmatige bestuurder is.

 10. souraya schreef op 

  Beste

  Ik wil iemand helpen om auto op mijn naam te zetten en ook de verzekering omdat degene die ik help zit in schuldhulpverlening en mag geen auto meer. Maar aangezien hun kindjes heb en voorziening ver zijn is het best zielig. Ik wil helpen en krijgen dus auto van mij maar zit er risico bij? Bv autoongeluk of aanrijding wie is er dan verantwoordlijk voor de bestuurder of ik uiteindelijk?

  Mvg
  S.

  1. Beste Souraya,

   Als u de auto en de verzekering op uw naam zet, bent u ook verantwoordelijk voor de schades die worden veroorzaakt met de auto. U bent dan dus ook verantwoordelijk voor schades die andere bestuurders maken.
   Daarnaast is het niet mogelijk om een auto te verzekeren als u niet de hoofdbestuurder bent. Af en toe uw auto uitlenen mag wel, maar een auto verzekeren die door iemand anders gebruikt wordt kan helaas niet.

 11. Ela ulgen schreef op 

  Beste,

  Mijn neef heeft met mijn auto een ongeluk gemaakt. Als ik zijn naam door geef wat zal dan met hem gebeuren?
  Hij heeft tegen een motor aangereden en hij wilt de schade weten zodat hij die geld aan mij kan betalen? Is het mogelijk om die totale schade van mijn verzekering te horen?

  Groeten,

  Ulgen

  1. Beste Ela Ulgen,

   U bent ook verzekerd voor schade die andere mensen maken als u uw auto aan hen uitleent. Als u wilt weten wat het schadebedrag is, dan kunt u dit navragen bij uw verzekeraar. Zij kunnen u ook uitleggen hoe u de schade zelf kunt betalen.

 12. Lisa schreef op 

  Beste J.Dold,

  Ik heb een vriendin mij laten wegbrengen in mijn auto opdat zij die auto later op de dag nog kon gebruiken omdat haar auto stuk was. Onderweg is zij tegen een auto opgebotst. Ik ben alleen verzekerd voor schade van derden. Wie is verplicht de schade van mijn auto ten de no-claim van de andere auto te betalen?
  Alvast bedankt,

  Groeten,

  Lisa

  1. Beste Lisa,

   Uw verzekeraar zal de schade aan de andere auto vergoeden. Dit gaat dan ten kosten van uw no-claimkorting, omdat de auto op uw naam is verzekerd. Voor de schade aan uw eigen auto bent u niet verzekerd, ook niet als iemand anders in uw auto reed. U kunt uw vriendin wel aansprakelijk stellen, maar zij is ook niet verzekerd voor deze schade. De schade kan zij wel zelf aan u vergoeden.

   1. Lisa schreef op 

    Dankuwel voor uw antwoord. Kan zij ook weigeren de schade te betalen aangezien het niet haar auto is?

    1. Beste Lisa,

     Het is lastig hier een goed antwoord op te geven, omdat onze kennis hierover niet voldoende is. Waarschijnlijk is zij niet verplicht de schade aan u te betalen. U kunt dit met haar bespreken en kijken of jullie eruit komen.

 13. Linda Caruso schreef op 

  Onze dochter van 20 heeft met het voertuig ( auto 1) van haar schoonmoeder tijdens het achteruit rijden schade veroorzaakt aan zowel dat voertuig als het voertuig van haar schoonvader (auto 2). De schade van auto 1 valt opzich mee maar de schade van auto 2 is groter. Nu willen zij de schade verhalen op haar en niet op hun verzekering. Hoe kunnen wij dit het beste afhandelen.

  1. Beste Linda Caruso,

   Het is lastig om u hierin te adviseren, omdat wij hier niet genoeg vanaf weten. Wij raden u aan om dit te bespreken met de schoonfamilie van uw dochter. Misschien kan uw rechtsbijstandverzekering u ook advies geven.

 14. Linda Caruso schreef op 

  Bedankt voor jullie reactie. de “schoonouders” willen hun verzekering niet aan spreken zij willen hun no claim niet kwijt. En vinden dat de jeugd van tegenwoordig maar op moet komen voor hun gemaakte fouten. Onze dochter zegt stomme fout maar dit is niet express gedaan. Heb uw advies genomen en contact opgenomen met de rechtsbijstandverzekering.

 15. Rachel schreef op 

  Geachte lezer,

  Kan ik een auto kopen, die op mijn naam zetten, en mijn moeder hem laten verzekeren.
  Wij wonen op het zelfde adres, zij zal dan bijvoorbeeld 5 dagen erin rijden en ik 2 (het weekend).
  Of moet de auto op haar naam staan om hem te verzekeren?

  Met vriendelijke groet,
  Rachel

  1. Beste Rachel,

   Als uw moeder de hoofdbestuurder van de auto is, zal zij het kenteken op haar naam moeten hebben staan. Ook de verzekering komt dan op haar naam. Veel verzekeraars zullen niet accepteren dat het kenteken op uw naam staat, als uw moeder de auto verzekert. Als u dit toch wilt, kunt u dit wellicht bespreken met u verzekeraar.

 16. Amanda schreef op 

  Beste Astrid,

  Mijn man heeft in het verleden een auto geleend, die achteraf niet verzekerd bleek. Hij is van achteren aangereden, maar omdat de auto niet verzekerd bleek.. ligt de schuld bij hem (zeggen ze). Moet mijn man nu opdraaien voor de schade aan de auto van de tegenpartij? Of is de eigenaar van de auto gewoon aansprakelijk? Onze advocaat zegt dat ze mijn man aansprakelijk kunnen stellen, maar artikel 185 uit het wetboek zegt iets heel anders..

  Namelijk:”Aansprakelijkheid als eigenaar of houder
  De eigenaar of houder van de auto is aansprakelijk voor de schade die met de auto wordt toegebracht aan niet-gemotoriseerde weggebruikers, zelfs als hij ten tijde van het ongeval niet de bestuurder van de auto is. Wanneer de auto is uitgeleend aan iemand anders, en deze veroorzaakt met de auto schade aan derden, is de eigenaar van de auto dus aansprakelijk.
  Gelukkig wordt op de (verplichte) aansprakelijkheidsverzekering iedere bestuurder als verzekerde aangemerkt en zal de verzekeraar de schade in behandeling nemen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen er echter problemen optreden. Zie hiervoor de tekst Aansprakelijkheid als anderen uw auto besturen.

  Aansprakelijkheid voor zaakschade beperkt
  De eigenaar van de auto is aansprakelijk voor de volledige schade wanneer de bestuurder een ongeval veroorzaakt waarbij het slachtoffer letsel oploopt. Blijven de ongevalsgevolgen echter beperkt tot zaakschade, dan is de schadevergoedingsverplichting van de aansprakelijke eigenaar, zoals geregeld in artikel 185 Wegenverkeerswet, beperkt tot de waarde van de auto.
  Is die waarde echter minder dan EUR 227 dan geldt een aansprakelijkheid van EUR 227. Wanneer de zaakschade van het slachtoffer hoger is, kan hij / zij trachten om het meerdere met een beroep op artikel 162 Burgerlijk Wetboek te vorderen. ”

  Met vriendelijke groeten,

  Amanda

  1. Beste Amanda,

   Het is lastig om u hierin te adviseren, omdat wij hier niet genoeg vanaf weten. Wellicht kunt u de informatie uit Artikel 185 bespreken met uw advocaat. Hij kan u vast vertellen of dit artikel invloed van toepassing is op uw situatie en waarom ze uw man aansprakelijk kunnen stellen.

 17. Caroline schreef op 

  In de zomerperiode zal mijn auto 2 weken gebruikt worden door mensen uit het buitenland. Ik begrijp uit de info dat alles weliswaar verzekerd is maar dat evt. schade gevolgen heeft voor mij als zou ik zelf schade hebben veroorzaakt. Is dat te voorkomen door het afsluiten van een kort lopende verzekering op hun naam en dat mijn eigen verzekering even ‘ on hold ‘ wordt gezet?

  1. Amanda schreef op 

   Ik heb er niet heel veel verstand van, weet wel dat wij bij de proefrit van onze nieuwe auto een contract moesten ondertekenen. Hierin stond de naam van mijn man en de tijd/datum dat hij reed. Ook een kopie van het rijbewijs van mijn man. Dus misschien een idee om ze zowieso een contract te laten tekenen, waarin staat dat zij rijden en aansprakelijk zijn voor eventuele bekeuringen e.d. in die tijd. Voor t zelfde geldt plegen ze een overval met uw auto, bent u aansprakelijk. En voor u t weet zit u in dezelfde procedure als wij nu: advocaat moeten inschakelen en wachten totdat alles eindelijk rond is (duurt bij ons nu al dik een jaar). Dat gun je niemand :) succes!

  2. Beste Caroline,

   Het is niet mogelijk om een kort lopende verzekering op hun naam af te sluiten. Dan zou het kenteken namelijk ook op hun naam moeten komen en ik denk dat u dit niet wilt. Uw eigen verzekering kunt u niet stopzetten zolang het kenteken op uw naam staat.

 18. Linda schreef op 

  Als ik op wedstrijd ga, neem ik de paardenvrachtwagen mee van de eigenaren van het paard. Nu heb ik daarmee tegen de lantaarnpaal gereden en heeft de wagen schade. Wie is hiervoor aansprakelijk en wie moet deze schade betalen?

  1. Amanda schreef op 

   Bij aanrijdingen is de eigenaar altijd aansprakelijk, behalve met aanrijdingen met andere motorvoertuigen kennelijk. Dus de eigenaar van die paardenvrachtwagen moet gewoon
   hopen dat zijn verzekering t dekt.. anders eventueel onderling regelen hoe jullie de schade
   oplossen. Maar ‘wettelijk’ gezien hoeft de bestuurder dit niet te betalen, maar de eigenaar.
   (stom gezegd: dan had hij de wagen maar niet moeten uitlenen)..

 19. Rianne schreef op 

  Een vriendin van mij leent de auto van haar moeder en daarmee gaat ze naar Duitsland voor een dagje. Als er iets gebeurd is ze dan verzekerd? Omdat ze naar het buitenland gaat en niet in haar eigen auto rijd.
  Groetjes

  1. Beste Rianne,

   Als uw vriendin met de auto van haar moeder naar Duistland gaat is zij verzekerd op de autoverzekering van haar moeder.

 20. Patrick schreef op 

  Hallo,

  Even een vraagje.
  Als persoon A een auto koopt en Persoon B (die een vriend is van persoon A en op een ander adres woonachtig is) de hoofdbestuurder word. is dit mogelijk??
  Persoon A zet de auto op zijn naam om zijn vriend te helpen. Vriend zit in een scheiding en het huis staat te koop.

  Ik vraag me dus af of het uberhaupt mag dat iemand een auto op zijn naam zet om vervolgens zelf helemaal niet in die auto te rijden. Het lijkt me niet de bedoeling n.l. dat je een auto op naam zet, een verzekering af sluit en vervolgens een vriend in laat rijden, alleen om hem uit de brand te helpen.

  Ik hoor graag van u.

  1. Beste Patrick,

   Bij veel verzekeraars kunt u alleen een auto verzekeren als het kenteken en de verzekering op uw naam staan en u ook de hoofdbestuurder bent. Als persoon A een auto wil verzekeren waar persoon B in gaat rijden, zal dit dus lastig worden. Wellicht is het wel mogelijk als uw een verzekeraar belt en de situatie uitlegt. Persoon A moet wel weten dat hij hierdoor verantwoordelijk is voor de schades die persoon B maakt en dat dit ten kosten gaat van zijn schadevrije jaren.

 21. Marianne schreef op 

  Hallo,

  Gisteravond reed ik in de auto van een goeie vriend (geen partner) naar benzinestation. Daar aangekomen reed ik per ongeluk een deuk in een andere auto. Is het ook op mijn WA verzekering te verhalen? Want die vriend is bang zijn no-claim kwijt te raken hierdoor.

 22. peter schreef op 

  Hallo.Ik heb een auto ,maar nog geen rijbewijs en heb deze verzekerd,maar kwam tot de ontdekking dat ik 90 euro per maand betaal voor enkel WA,terwijl een vriend van mij net een jaar zijn rijbewijs heeft en 30 euro per drie maanden betaald.heeft deze hoge premie te maken met dat ik nog geen rijbewijs heb?En zou ik zodra ik mijn rijbewijs heb mijn verekering in dat geval gewoon moeten afsluiten bij een ander of met mijn verzekeraar praten over verlaging van de premie.Ik ben 34 en ga over 3 weken afrijden.

  1. Beste Peter,

   Omdat u nog geen schadevrije jaren heeft opgebouwd, kan het zijn dat u premie hoger is dan de premie van uw vriend. Ik denk niet dat uw premie lager wordt zodra u uw rijbewijs heeft behaald. Dit zou u even na kunnen vragen bij uw verzekeraar.
   Naast het aantal schadevrije jaren, is de premie ook afhankelijk van uw gegevens en de auto die u wilt verzekeren. U kunt altijd een vergelijking maken op onze website om te kijken of er misschien een voordeligere verzekering voor u is. Hiervoor kunt u ook contact opnemen met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op het nummer 035-626 55 44. Wij helpen u graag.

 23. Mark schreef op 

  Hallo,

  Ik heb twee vragen:

  1. Is er ergens een standaarddocument / sjabloon voor een uitleenovereenkomst?
  Ik zou zoiets graag gebruiken als ik mijn auto uitleen om duidelijke afspraken te hebben. In zo’n overeenkomst zouden dan zaken benoemd moeten zijn als:
  – vergoeding verhoging no-claim
  – schade aan de auto zelf (bij WA verzekering)
  – zaken waar ik niet aan denk.

  2. Bestaat er zoiets als een uitleenverzekering? Zodat degene voor 1 dag mijn auto kan lenen en dat alle schade vergoed wordt, en ik m’n no-claim niet kwijt raak.

  1. Beste Mark,

   Wij hebben geen standaard formulier dat u kunt gebruiken bij het uitlenen van uw auto. Het is bij ons ook niet bekend wat hier dan precies in zou moeten staan.

   Wij hebben ook geen uitleenverzekering. Vaak willen verzekeraars u alleen verzekeren als het kenteken ook op naam van de verzekeringsnemer staat. Dit is bij het uitlenen van uw auto niet het geval. Misschien kunt u een verzekeraar direct benaderen, om te vragen of zij mogelijkheden hebben in deze situatie.

 24. Rob de Brabander schreef op 

  Wat als ik de auto van een vriendin leen om twee weken in het buitenland te rijden? Moet ik dan een aparte verzekering afsluiten?

  1. Beste Ron de Brabander,

   Als u de auto van een vriendin leent, dan hoeft u daar geen aparte verzekering voor af te sluiten. U kunt een auto namelijk alleen verzekeren als het kenteken op uw naam staat en dat zal in deze situatie niet gebeuren.

   Uw vriendin mag de auto uitlenen, zolang zij maar wel de hoofdbestuurder/regelmatig bestuurder van de auto blijft. Als u schade maakt met haar auto, dan is dit verzekerd op haar verzekering.

 25. Bastiaan Tenge schreef op 

  Beste Michiel,

  Wij ( 2 vrienden en ik ) zijn van plan om deze zomer op vakantie te gaan naar Frankrijk.
  Hiervoor willen we de auto van mijn ouders mee nemen maar één van mijn vrienden zal daar ook in rijden.
  Nu weet ik dat mijn verzekering de schade dekt (WA plus dekking) die hij eventueel zal veroorzaken , maar hoe zit het met de no-claim? Ben ik deze kwijt als mijn vriend schade rijdt?
  Kan de vriend in kwestie niet beter zelf een verzekering afsluiten en zo ja welke? Mijn ouders willen voorkomen dat zij met allerlei administratieve rompslomp worden geconfronteerd wegens door die vriend veroorzaakte schade.

  Alvast bedankt en vriendelijke groet,
  Bastiaan Tenge

  1. Beste Bastiaan Tenge,

   Als uw vriend een schade maakt die de uw verzekeraar vergoedt, dan verliest u hierdoor wel schadevrije jaren en no-claimkorting. Het is niet gemakkelijk om een verzekering op zijn naam af te sluiten, omdat de meeste verzekeraars willen dat de auto dan ook op zijn naam staat.

 26. jos schreef op 

  ik ben al jaren in het bezit van een auto die op mijn naam staat en ook verzekerd is op mijn naam .Nu wil ik de auto op iemands anders naam zetten maar de verzekering gewoon op mijn naam .Ik blijf gewoon hoofdbestuurder en eigenlijk alleen de gene die de auto bestuurdt ,kan dit ?

  1. Beste Jos,

   Veel verzekeraars gaan hier niet mee akkoord, omdat zij willen dat de hoofdbestuurder, kentekenhouder en verzekeringsnemer dezelfde persoon zijn. Een uitzondering wordt wel gemaakt als u de auto overschrijft op naam van uw partner die op hetzelfde adres als u woont.

 27. lieke schreef op 

  Hallo, in het verleden, dan praat ik over tien jaar en zes jaar geleden heeft mijn vriend door roekeloos rijgedrag als jonge knul twee ongelukken veroorzaakt waarbij geen gewonden, maar werk veel schade is ontstaan. De verzekering heeft de laatste schade niet uitgekeerd. Als hij nu, zes jaar later in mijn auto rijdt, is het dan verzekerd? Ik hoor graag van u.

  1. Beste Lieke,

   Dit kunt u het best bespreken met uw verzekeraar. Zij kunnen dan bekijken of zij het goed vinden dat uw vriend in uw auto rijdt.

 28. A.Zakaria schreef op 

  is mogelijk om met auto van iemand anders of je partner naar buitenland te rijden

  1. Beste A. Zakaria,

   Dit is mogelijk als u toestemming heeft van de eigenaar van de auto en de persoon die de auto heeft verzekerd. Ook moet u een geldig Nederlands rijbewijs hebben. Als u een schade maakt met de auto, dan zal de verzekeraar die de auto verzekerd heeft deze schade behandelen. Dit kan dan wel ten kosten gaan van de schadevrije jaren en de no-claimkorting van de verzekeringsnemer.

 29. mdg schreef op 

  Hallo,

  Binnenkort moet ik mijn paard wegbrengen naar een kliniek voor onderzoek. Helaas heb ik geen auto die een trailer kan trekken. Nou is een vriend van me zo aardig om zn auto uit te lenen aan mij.
  Stel dat ik schade rij, is het dan ook op rekening van mijn vriend zn verzekering?
  Hoe zit het met de verzekering van de trailer? Die wil ik gaan huren bij een aanhangwagen verhuurbedrijf. Zijn die trailers dan ook automatisch verzekerd? Of moet/ kan ik voor 3 dagen een vezekering afsluiten?

  Alvast bedankt!
  Mdg

  1. Beste Mdg,

   Als u schade maakt met de auto van uw vriend, dan zal zijn verzekeraar de schade behandelen. Schade die je maakt met de trailer valt ook onder zijn autoverzekering zolang deze is gekoppeld aan de auto. Dit geldt ook na ontkoppeling, tot het moment dat de trailer veilig buiten het verkeer tot stilstand is gekomen. De schade die bij een ongeluk ontstaat aan de trailer zelf wordt niet vergoed door de autoverzekeraar. U kunt het best aan de verhuurder van de trailer vragen of zij hier een verzekering voor hebben of dat u dit zelf moet regelen.

 30. Priscilla S. schreef op 

  De afgelopen jaren heb ik af en toe in de auto van mijn moeder gereden, omdat zij naast deze auto nog een andere auto heeft. Nu is het zo dat ik in een jaar tijd twee keer een aanrijding heb gehad (mijn schuld in de zin van dat ik achterop ben geklapt). Nu wil ik die auto van haar overnemen omdat ik de regelmatige bestuurder ga worden. Alleen is er een schade nog in behandeling, kan ik de auto dan wel al op mijn naam laten zetten en een nieuwe verzekering afsluiten? Gezien zij mij bij de huidige verzekering van mijn moeder, waar de auto nu verzekerd is niet willen verzekeren gezien mijn schades en leeftijd. En als ik dat doe moet ik dan zelf nog die schade afbetalen of kunnen zij de schade op mijn moeder verhalen? Of kan zij gewoon opzeggen zodat ik haar auto kan overnemen?

 31. Beste Pricilla S.,

  U kunt de auto van uw moeder nu al overnemen op uw naam. De verzekering op haar naam kan dan beëindigd worden. De schade die is geweest, wordt dan nog afgehandeld door de verzekeraar van uw moeder. Omdat uw moeder de auto verzekerd heeft ten tijden van de schade, zal de schade ook op haar naam geregistreerd worden. Bij het aanvragen van een nieuwe verzekering moet u wel aangeven dat u schade heeft gemaakt in de auto van uw moeder. Wij raden u aan om eerst een nieuwe verzekeraar te zoeken, voordat u de verzekering van uw moeder beeindigt. Als u hulp wilt bij het zoeken van een verzekeraar kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Wij zijn op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur bereikbaar op het nummer 035-626 55 44.

  1. Priscilla S. schreef op 

   Bedankt voor uw reactie.
   Ik heb een verzekeraar gevonden. Alleen is het nu zo dat mijn moeder opeens op -7 staat volgens haar verzekeraar, en dit terwijl ze hiervoor nog op80% no claim korting stond. Kan dit dan wel? Zij heeft die schade toch niet gereden? En na mijn eerste aanrijding moest ze alleen voor de auto die ik nu heb meer betalen en niet voor haar andere auto, dus dan lijkt het mij sterk dat ze opeens op -7 staat?

   1. Beste Priscilla S.,

    Als u schade maakt met de auto die is verzekerd op naam van uw moeder, dan gaat dit ook ten kosten van haar schadevrije jaren. Of zij de schade nu zelf heeft veroorzaakt of niet. Haar verzekeraar heeft de schade namelijk ook vergoed. Het kan dus goed zijn dat zij na de schade die u heeft gemaakt, nu -7 schadevrije jaren heeft. Als u precies wilt weten wat er na iedere schade is gebeurd met de schadevrije jaren, kunt u dit het best navragen bij de verzekeraar van uw moeder.

 32. Carol schreef op 

  Goedemorgen,
  Kan ik de verzekering op mijn vriend zijn naam zetten als de auto op mijn naam staat? Wij wonen samen, maar hebben geen geregistreerd partnerschap of zijn niet getrouwd.
  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Carol

 33. Beste Carol,

  Bij de meeste verzekeraars is dit geen probleem, voorwaarde is dan wel dat je zoals je aangeeft samenwoont. Niet elke verzekeraar accepteert dit dus.

 34. Rick schreef op 

  Hallo, ivm werkverlies en al 3,5 jaar zonder werk te zitten komen wij vanaf volgende maand in de schuldhulpverlening. Hierdoor moesten wij ook onze auto verkopen. Nu is mijn vraag hoe kan ik mijn opgebouwde schade-vrije jaren bewaren. Ik heb begrepen dat als ik mijn verzekering opzeg deze schade-vrije jaren nog 1 jaar blijven bestaan, en dat er afhankelijk wat welke maatschappij je hem kunt opschorten en dan blijven ze nog 3 jaar bestaan. Het traject wat wij gaan volgen duurt tenminste 3 jaar dus ik ben bang ik dan weer opnieuw moet gaan beginnen met het opbouwen van schade-vrije jaren. Is hier een oplossing voor te bedenken? .

  1. Beste Rick,

   Hier weten wij helaas ook geen oplossing voor. Zoals u inderdaad zelf ook aangeeft zijn uw schadevrije jaren vaak maar 1 jaar geldig en zijn er een aantal verzekeraars die deze tot maximaal 3 jaar terug accepteren.

 35. Ronald schreef op 

  Beste,

  Mijn schoonvader woont en werkt in Duitsland en heeft een auto met Duits kenteken. Kan er nu iemand anders incidenteel in Nederland in zijn auto rijden of ben je dan niet verzekerd? En zit hier nog een leeftijdsgrens aan vast?
  alvast bedankt.

  1. Beste Ronald,

   Bij Nederlandse verzekeraars geldt dat uw schoonvader zijn auto mag uitlenen, zolang hij maar de hoofdbestuurder van de auto blijft. De persoon die de auto leent is dan verzekerd op zijn verzekering. Ook als dit in het buitenland is. Hoe een Duitse verzekeraar hiermee omgaat, weten wij helaas niet. Dit kunt u het best navragen bij de verzekeraar van uw schoonvader. Zij kunnen u dan ook vertellen of zij een leeftijdsgrens hebben.

 36. Rob de Brabander schreef op 

  Even een vraag over het lenen van een auto van een kennis om in het buitenland daarmee te rijden (tjechie / polen / duitsland): moeten we dan iets apart regelen qua verzekering??

  alvast dank,
  vrgr

  Rob

  1. Beste Ron de Brabander,

   Als u de auto van een kennis leent, dan hoeft u daar geen verzekering voor aan te vragen. Uw kennis mag de auto uitlenen, zolang hij/zij maar wel de hoofdbestuurder/regelmatig bestuurder van de auto blijft. U bent dan verzekerd op de autoverzekering van uw kennis. Als u schade maakt, zal zijn/haar verzekering deze schade in behandeling nemen.

 37. Paul Veen schreef op 

  Mijn vrienden en ik gaan binnenkort op vakantie. Nou rijd ik in mijn auto afwisselend met een vriend die een geldig Nederlands rijbewijs heeft. Wanneer mijn vriend in het buitenland rijdt, ben ik dan ook voor hem verzekerd bij schade of een ongeval?

  1. Beste Paul Veen,

   Uw vriend is ook gewoon verzekerd als hij in uw auto rijdt. Als hij een schade maakt, zal uw verzekeraar deze in behandeling nemen. Houdt u er dan rekening mee dat dit wel ten kosten gaat van uw schadevrije jaren en no-claimkorting.

 38. munten schreef op 

  Ik ben een nederlands staatsburger met ned verzekering en auto, wil mijn auto uitlenen aan duitse vriendin met duits rijbewijs . Mag zij in mijn auto rijden ? en is zij dan verzekert. Is slechts incidenteel het geval.

  1. Beste heer Munten,

   Uw vriendin is verzekerd als zij een in Nederland geldig rijbewijs heeft. Meer informatie over de geldigheid van het rijbewijs van uw vriendin in Nederland kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid. Als haar rijbewijs volgens deze informatie geldig is, dan is zij ook verzekerd als zij incidenteel in uw auto rijdt.

 39. Yvez schreef op 

  Ik ben achter op een stilstaande auto gereden bij een stoplicht (hij stond te wachten op een rood stoplicht). De jongen die in de andere auto zat heeft waarschijnlijk geen rijbewijs (kom ik nu de dag erna achter/ ze doen heel moeilijk met het invullen van de schadeformulieren. Ik was er helemaal van uit gegaan dat ik fout zat omdat ik achterop hem reed, maar hoe zit dat eigenlijk als de tegenpartij bv geen rijbewijs heeft??
  Ik heb best wat schade en heb mijn auto moeten laten afslepen.

  1. Beste Yvez,

   Als u de schade zelf heeft veroorzaakt aan de tegenpartij, dan lijkt het ons dat dit soort zaken geen verschil maken. Ook als de tegenpartij wel een geldig rijbewijs had gehad, was de schade door u veroorzaakt. Wij raden u echter wel aan om deze informatie aan uw verzekeraar door te geven als u de schade meldt.

 40. Haaksman schreef op 

  Mijn moeder van 88 heeft op haar naam een touran staan, maar kan daar zelf niet meer mee rijden .
  Nu heb ik die auto op mijn naam in de verzekering gedaan om de kosten te drukken (haar dochter) .
  We rijden zo nu en dan wat rond en gaan soms een paar daagjes naar Duitsland of zo.
  Dat mag niet volgens de verzekering we mogen enkel in Culemborg waar mijn moeder woont rijden volgens de clausule?.
  is er een mogelijkheid om hem gewoon te verzekeren op mijn naam en bij welke verzekering? of moet ik hem dan ook gelijk als tweede auto op mijn naam nemen .Ik woon in Amsterdam

  1. Beste mevrouw Haaksman,

   Uit uw verhaal begrijp ik dat uw moeder niet meer in de auto rijdt en u de hoofdbestuurder bent geworden. U kunt de auto dan verzekeren op uw naam, maar dan moet u inderdaad ook het kenteken op uw naam hebben staan. Misschien dat u contact op kunt nemen met de verzekeraar van uw eerste auto, om te vragen of zij u voor de tweede auto een tweede autoregeling aan kunnen bieden. Met een tweede autoregeling krijgt u op de tweede auto vaak dezelfde no-claimkorting als die u op uw eerste auto heeft.

 41. cynthia schreef op 

  mijn vriendin heeft in mijn auto gereden en hem al rijdend in de achteruit proberen te schakelen,(zij is een 6 versnellingsbak gewend) nu is mij versnellingsbak stuk en dit gaat aardig wat kosten. waar kunnen we dit evt op verhalen? mijn verzekering of de hare en welke?

  mvg c schop

  1. Beste C. Schop,

   Wat vervelend dat u schade heeft aan uw auto. Als u een volledig casco verzekering heeft, kunt u contact opnemen met de verzekeraar van uw auto om te vragen of deze schade verzekerd is. Uw vriendin zou dit ook aan haar aansprakelijkheidsverzekeraar kunnen vragen.

 42. Ben schreef op 

  Ik heb een auto geleend en nu is er motorschade ontstaan aan de auto er ging een rood lichtje branden waarop ik de eigenaar belde of dit kwaad kon .
  Na zijn overleg met de dealer bleek geen noodzaak om te stoppen , nu blijkt dat er toch grote schade is aan de motor. Word dit ook vergoed door de wa verzekering van de autoverzekering ? Of via de persoonlijke wa?
  Bij voorbaat dank

  1. Beste Ben,

   Wat vervelend dat er toch schade is ontstaan aan de motor. Deze schade is helaas niet verzekerd op de WA verzekering van de auto of op je persoonlijke WA. Misschien dat u contact op kunt nemen met de dealer om deze schade te bespreken.

 43. Sare van den berge schreef op 

  Mijn vriendin heeft zonder rijbewijs een stukje in mijn auto gereden. Ik zat naast haar. Ze heeft in dat kleine stukje twee stilstaande auto’s geraakt, er is alleen materiele schade.

  Is zij nu aansprakelijk of kan ik de schade bij mijn verzekering claimen?

  1. Beste Sare van den Berge,

   Voor zover wij de situatie kunnen beoordelen, kan de tegenpartij de schade claimen op uw autoverzekering. De schade is namelijk met uw auto gemaakt.
   Uw verzekeraar zal deze schade in behandeling nemen. De verzekeraar kan besluiten de schade op u als verzekeringsnemer te verhalen. Dit omdat de bestuurster van de auto op het moment van de schade geen geldig rijbewijs had en van u toch in de auto mocht rijden.

 44. Menno E. schreef op 

  Beste independer,

  Wanneer ik mijn auto uitleen aan iemand en die rijdt schade door een paaltje omver te duwen terwijl ik met beperkt casco verzekerd ben, is de geleden schade van mijn auto dan voor mijn eigen rekening of gaat dit op de verzekering van de andere bestuurder (ook al heeft deze bestuurder wél een rijbewijs, rijdt dagelijks grote afstanden in een auto van een ander en heeft zelf geen WA verzekering).
  Alvast bedankt voor uw antwoord

  1. Beste Menno E.,

   Deze schade komt waarschijnlijk voor uw eigen rekening. Met uw WA+ beperkt casco dekking bent u niet voor deze schade verzekerd en de persoon aan wie u uw auto uitleent heeft hier ook geen verzekering voor. Wij raden u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar, om dit nog even bij hen na te vragen.

   1. Menno Effern schreef op 

    Beste Astrid Leek (en alle andere lezers),

    Ik heb er lang overgedaan om het uit te zoeken maar het is als volgt:
    Zodra het voertuig dat WA+ beperkt casco verzekerd is, maakt het niet uit of je zelf de schade veroorzaakt of iemand anders aan wie je de auto uitleent. Je bent altijd zelf de sjaak om te betalen. Je kan proberen om het via de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering te spelen, maar in mijn geval was de persoon in kwestie helemaal niet verzekerd!
    In dit geval heb ik zelf voor de kosten moeten opdraaien.

    1. Beste Menno Effern,

     Bedankt voor het plaatsen van het antwoord dat u heeft gekregen. Wel minder fijn om te horen dat u nu zelf voor de schade moet opdraaien.

 45. Rabia schreef op 

  Beste independer,

  Mijn broer heeft zonder rijbewijs, zonder mijn weten mijn autosleutels gepakt en in mijn auto gereden
  Gevolg is dat mijn broer een ongeluk heeft gekregen waarbij andere twee betrokkenen betrokken waren en mijn broer zelf is komen te overleden. Wat nu met schade van de betrokkenen? Moet het betaalt worden door mijn verzekering of wordt het op mij verhaalt?

  1. Beste Rabia,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van uw broer. Wat een nare gebeurtenis en een vervelende situatie rondom uw verzekering.
   Wat betreft de aansprakelijkheid is dit voor ons moeilijk te beoordelen. Omdat de schade met uw auto is veroorzaakt, kunt u het best even bellen met de schadeafdeling van uw verzekeraar. Zij kunnen u vast meer informatie geven en u verder helpen met deze schade.

   Vriendelijke groet,

   Independer

 46. Jessica G. schreef op 

  Beste independer,

  Mijn vader heeft door een domme fout zichzelf op de zwarte lijst gezet bij de verzekering. Hierdoor kan hij geen verzekeringen meer afsluiten, inclusief een autoverzekering. Zijn eigen auto gaat hij duur verzekeren bij een speciale verzekering voor deze situaties, maar de extra auto waar vooral mijn broertjes in rijden wilt hij graag op iemand anders zijn naam verzekeren. Zijn eerste idee was dit te doen op de naam van 1 van mijn broertjes, maar omdat mijn broertje nog thuis woont bij mijn ouders zou dit betekenen dat mijn vader niet in deze auto mag rijden. Nu heeft hij aan mij gevraagd om de auto op mijn naam te laten zetten, omdat ik daar niet woon.
  Ik ben benieuwd wat precies de gevolgen zijn als mijn vader in deze auto gaat rijden (ingeschreven op mijn naam)? Ik weet dat ik geen hoofdbestuurder ben en eigenlijk de auto niet op mijn naam mag hebben staan, maar ik ben benieuwd naar het punt dat mijn vader onverzekerd is door fraude en in ‘mijn’ auto rijd. Kan ik hier problemen mee krijgen als hij wordt aangehouden/ongeluk krijgt en onverzekerd is? (afgezien van het feit dat ik officieel ook niet de hoofdbestuurder ben).

  1. Beste Jessica,

   Goed dat u hier naar vraagt. Wij raden u af de auto op uw naam te verzekeren. Als u bij een aanvraag voor een verzekering niet de echte hoofdbestuurder opgeeft, dan kan dit problemen veroorzaken. Bij een schade bent u dan niet goed verzekerd en kan een verzekeraar besluiten de schade op u te verhalen.

   De beste optie is dan om de auto te verzekeren op naam van uw broertje, omdat hij wel de hoofdbestuurder is. Zoals u aangeeft zal de verzekeraar er dan waarschijnlijk niet mee akkoord gaan dat uw vader in de auto rijdt.

 47. martin schreef op 

  als ik een auto mijn naam heb staan kenteken en aankoop factuur
  altijd laat ik daar een ander in rijden
  deze persoon verzekerd deze auto mag dat
  wordt er uitgekeerd bij schade
  of is dat mijn probleem

  1. Beste Martin,

   Dit kan wel een probleem zijn. Veel verzekeraars willen namelijk dat de kentekenhouder ook de hoofdbestuurder en verzekeringsnemer is. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij partners die woonachtig zijn op hetzelfde adres) maken zij hier een uitzondering voor, maar dan moet er wel een goede reden zijn. U kunt het best even bellen met de verzekeraar van uw auto, om te bespreken wat de mogelijkheden voor u zijn.

 48. Nika schreef op 

  Mijn baas koopt een auto waarin ik ook (voornamelijk) privé mag rijden. De auto komt op zijn naam, hij betaalt de wegenbelasting en zorgt voor onderhoud. De benzine kosten zijn voor mij rekening. Mag dat? En hoe zit het dan met de verzekering stel dat ik schade maak of bij een ongeluk betrokken ben?

  1. Beste Nika,

   Veel verzekeraars willen graag dat de kentekenhouder ook de verzekeringsnemer en de hoofdbestuurder is. Uit uw verhaal begrijp ik dat de auto op naam van uw baas komt te staan. Als hij ook de verzekeringsnemer is en de hoofdbestuurder, dan mag hij zelf weten aan wie hij de auto uitleent. Zolang hij maar de hoofdbestuurder blijft. U bent dan bij schade verzekerd op zijn verzekering. Als u de hoofdbestuurder wordt, dan moet uw baas dit doorgeven aan de verzekeraar.

 49. Bodil schreef op 

  Hallo,

  Mijn partner heeft in mijn auto gereden en heeft hier schade aan gereden. Nu ben ik zelf WA beperkt casco verzekerd en weet ik dat de schade aan mijn auto niet vergoed zal worden. Kan ik de schade wel op zijn verzekering verhalen? Hoe werkt dat dan precies?

 50. Beste Bodil,

  De schade aan je eigen auto is inderdaad niet verzekerd op je eigen verzekering. Je kunt de schade alleen op een verzekering verhalen als de tegenpartij schuldig is. In die situatie moet je de tegenpartij aansprakelijk stellen voor de schade.

 51. MBD schreef op 

  Beste,

  In 2008 heb ik een accident veroorzaakt met de auto van mijn vader toen ik nog mijn halve rijbewijs had. In 2009 heb ik voor de politierechtbank moeten verschijnen en een boete moeten betalen. Bijna 5 jaar na het ongeval word ik gedagvaard door de tegenpartij en moet ik een schadevergoeding betalen van bijna 4000€. Mijn verzekering houdt vol dat zij niet op de hoogte waren van mijn halve rijbewijs en dat ze dit pas wisten nadat ik voor de politierechtbank was verschenen.
  Wat de verzekering volhoudt klopt niet omdat er wel degelijk gemeld is geweest dat ik een bestuurder was met halve rijbewijs. Hoe kan ik dit bewijzen?
  Hoe kan ik bewijzen dat dit is gemeld? Kan ik de dossier nog gaan opvragen of wat kan ik eventueel doen?

  Mvg

 52. Beste MBD, normaal gesproken moet het dossier van de schade nog beschikbaar zijn je kunt dit dan opvragen. Verder denk ik dat je het beste juridisch advies kunt inwinnen hoe je positie hierin is.

 53. Martine schreef op 

  Een paar maanden geleden zijn mijn schoonzus, nichtje en ik betrokken geraakt bij een kettingbotsing. Wij zaten in de achterste auto. Auto deed het niet meer…..De auto staat op naam van mijn schoonmoeder, all risk verzekerd….. Mijn schoonzusje reed…. Mijn nichtje en ik hebben een schadevergoeding gekregen maar mijn schoonzus niet omdat zij de bestuurder was…Ik vind dit een raar verhaal…..Je bent verzeker maar als bestuurder dus eigenlijk niet….Hoe zit dit?
  Mvg Martine

 54. raymond schreef op 

  Mijn vader kan al een paar jaar niet meer autorijden wegens een hersenbloeding.Mijn broer rijd nu al een tijdje in mijn vaders auto en af en toe ook zijn vriendin en kids.vader is nog steeds verzekerd.Mijn moeder rijd ook niet meer in mijn vaders auto.Wat zijn de gevolgen als er wat gebeurd.

  Raymond

 55. Beste Martine, waarschijnlijk was jullie auto de veroorzaker van de schade, jullie waren Wa+casco(all risk) verzekerd.
  De schade aan jullie eigen auto viel onder het casco deel en is dus ook afgehandeld. Alle andere schade (schade aan derden)die je schoonzus veroorzaakt heeft valt onder het WA deel. Dat is dus schade aan de andere auto`s, en inzittenden daarvan, maar ook schade aan jullie als passagiers. Jullie konden je schoonzus aansprakelijk stellen voor jullie eigen schade door haar veroorzaakt. Probleem is nu dat zij zichzelf niet aansprakelijk kan stellen voor schade die zij gemaakt heeft.
  Haar eigen schade zou te verhalen zijn op een inzittendenverzekering.

  1. Martine schreef op 

   Hoi Eelko

   Bedankt voor je reactie…Er waren totaal 8 auto’s betrokken bij deze kettingbotsing…Wij knalde er als laatste in…De voorste 2 auto’s hadden ruzie met elkaar en een auto is opzettelijk tegen de andere auto aangereden. De bestuurder van deze auto is toen op de rem gaan staan waardoor iedereen erop geknald is…. De andere bestuurder is door gereden… Dit waren de 2 voorste auto’s…Wij waren auto nummer 8…dan zijn wij toch niet de veroorzaker van deze kettingbotsing? Het is toch raar dat je wel all risk verzekerd bent maar zelf als bestuurder ben je niet verzekerd. Volgens mij weet bijna niemand dit en word dat ook zeker niet gemeld als je een verzekering afsluit.
   Gr Martine

 56. Beste Raymond, aangezien je vader niet meer de meest regelmatige bestuurder is klopt de verzekering niet meer. Je kan het beste even contact met de verzekeraar opnemen om die op de hoogte te brengen. Het kan dan wel zijn dat jullie een nieuwe verzekering moeten afsluiten.

 57. Beste Martine, wij kennen de schade natuurlijk niet maar of de bestuurder haar schade ergens kan claimen hangt af van de schuldvraag.
  Een kettingbotsing is wat dat betreft ingewikkeld. Als jullie schade op een ander voertuig verhaald kan worden kan dit ook voor de bestuurder. Als de bestuurder aansprakelijk is voor jullie schade en wellicht de auto daarvoor dan kan de bestuurder dit dus niet verhalen.
  Dit is exact de reden waarvoor de inzittendenverzekering bestaat. Daarmee heb je niets te maken met de soms ingewikkelde schuldvraag.

 58. Yolanda schreef op 

  beste,
  Mijn partner heeft schade gereden aan mijn auto, de verzekering WA beperkt casco staat op mijn naam, nou zou ik willen weten of ik hiervoor verzekerd ben om de schade daar op te verhalen. Of misschien op een andere verzekering van mijn partner.

  1. Beste Yolanda,

   Op basis van uw verhaal ga ik er even vanuit dat uw partner in uw auto reed en toen schade heeft gemaakt. Voor de eventuele schade aan derden is uw partner verzekerd met de WA dekking van uw verzekering. Met de WA+ beperkt casco dekking is uw eigen auto niet verzekerd voor deze schade. Het verhalen van de schade op een verzekering van uw partner wordt ook lastig, omdat dit soort schade vaak is uitgesloten.

 59. Dianne van Bergen schreef op 

  Geldt hetzelfde bij scooters?
  Stel: Je leent je scooter uit. Degene aan wie je de scooter hebt uitgeleend, valt en krijgt schade. Wie is dan aansprakelijk? En wat nu als je geen volledige dekking op je scooter hebt? Kan de tegenpartij dit dan verhalen op zijn scooterverzekering of aansprakelijkheidsverzekering?

  1. Beste Dianne,

   Wij hebben te weinig kennis van scooterverzekeringen om in uw situatie een goed antwoord te geven. U kunt dit dus het best even checken bij uw scooterverzekeraar. Wij gaan er echter wel vanuit dat de regels voor scooterverzekering ongeveer hetzelfde zullen zijn als de regels van een autoverzekering. Het verhalen van de schade op een aansprakelijkheidsverzekering lijkt ons niet mogelijk, omdat schade aan voertuigen vaak is uitgesloten.

 60. Michael schreef op 

  Ik heb een botsing gehad met een auto van iemand anders. Nou wordt door de verzekering het bedrag aan de tegen partij uitgekeerd maar niet aan de auto waar ik mee gereden heb. Moet ik dit uit eigen zak vergoeden of is hier een verzekering voor die ik kan gebruiken?

  1. Beste Michael,

   Wat vervelend dat u een schade heeft gehad. De auto die u heeft geleend was dan waarschijnlijk niet WA+ vollegdig casco verzekerd, waardoor schade aan de eigen auto niet wordt vergoed. De schade van de tegenpartij is wel verzekerd met de WA-dekking van de autoverzekering. De schade aan de auto waarin u reed is helaas niet te verhalen op een andere verzekering.

 61. Jerry schreef op 

  Beste, u zegt in de inleiding op deze site o.a.: Stel dat je je auto uitleent aan je broer om even snel een boodschap te doen. Hij komt terug met een deuk in de bumper, omdat hij een paaltje over het hoofd zag. Wie is er dan aansprakelijk voor de schade? Het antwoord is gelukkig eenvoudig. Als iemand anders in jouw auto rijdt en schade veroorzaakt, kan jij die schade gewoon claimen op jouw autoverzekering. Jouw verzekeraar moet dan de schade afhandelen. Uiteraard heeft een schademelding wel gevolgen voor je no-claim korting. Maar dat geldt ook als jij zelf de schade had veroorzaakt.

  Na val ik even over die laatste zin hierboven omdat eerder iemand heeft aangegeven in deze blogs dat hij -door eigen schuld- (sneeuw enz) tegen een boom is aangereden. Vervolgens is uw antwoord hierop: De schade aan uw eigen auto krijgt u in uw situatie niet vergoed. Deze hoeft u dus ook niet te melden bij uw verzekeraar. Uw no-claimkorting zal hierdoor gelijk blijven.

  In mijn interpretatie maak hieruit dus op -indien je auto WA+ is verzekerd- en je bent zélf de veroorzaker van de schade dat je de deze dus niet kan/hoeft te melden bij je verzekeraar?

  1. Beste Jerry,

   In onze bericht aan Dylan hebben wij inderdaad aangegeven dat hij de schade niet zou hoeven te melden bij zijn verzekeraar, omdat het een eenzijdig ongeluk was. Er was alleen schade aan zijn eigen auto en daarvoor was hij niet verzekerd met zijn WA+ beperkt casco dekking. In dit bericht hebben wij wel aangegeven dat als zijn verzekeraar toch nog een claim zou ontvangen van de wegbeheerder of eigenaar van de betonnen verhoging (waarop enkel wat zwarte lak zat door de aanrijding), dat hij dan wel moest meewerken aan de afhandeling van de schade.

   Dit betekent echter niet dat u een schade nooit hoeft te melden als u zelf de veroorzaker bent van de schade. Als u een WA+ beperkt casco dekking heeft, bent u niet verzekerd voor schade die u zelf (of iemand aan wie u uw auto uitleent) veroorzaakt aan uw eigen auto. Die schade krijgt u dus niet vergoed van uw verzekeraar. Voor de schade die u toebrengt aan derden bent u wel verzekerd op de WA dekking en dit moet u daarom wel melden bij uw verzekeraar. Als uw verzekeraar deze schade moet vergoeden aan de tegenpartij, dan zal dit invloed hebben op uw no-claimkorting en uw schadevrije jaren.

   Als u nu een WA+ volledig casco dekking heeft, is de schade die u zelf veroorzaakt aan uw eigen auto wel meeverzekerd. Als uw verzekeraar deze schade vergoedt, zal dit ook van invloed zijn op uw no-claimkorting en uw schadevrije jaren.

 62. John schreef op 

  Ik heb met de harde storm afgelopen week de auto deur van mijn partner haar auto opengedaan en deze is tegen ons huis gewaaid met als gevolg een druk en lakschade.Waar kunnen we die schade verhalen.Bij mij wettelijke aansprakelijkheid verzekering in ieder geval niet omdat we op hetzelfde adres wonen.Maar waar dan wel… Via haar of mijn verzekering..??

  1. Beste John,

   De schade kunt u waarschijnlijk verhalen op de verzekering van de auto van uw partner. Het is dan wel belangrijk dat de auto WA+ beperkt casco verzekerd is. Dan is de auto namelijk ook verzekerd voor stormschade. U kunt het best contact opnemen met de verzekeraar om de schade met hen te bespreken.

 63. Sliko schreef op 

  Beste,

  Ik heb een auto gekocht maar heb nog geen rijbewijs. Zou ik de auto op mijn naam kunnen zetten en de verzekering op de naam van me broertje kunnen doen die heb wel een rijbewijs en we staan allebei op het zelfde adres ingeschreven.

  Mvg sliko

  1. Beste Sliko,

   Veel verzekeraars willen dat u als verzekeringsnemer een geldig Nederlands rijbewijs heeft. Als u de auto op naam van uw broertje wilt verzekeren, dan zullen de meeste verzekeraars ook willen dat het kenteken op zijn naam staat. Zodra u dan uw rijbewijs heeft, kunt u het kenteken en de verzekering overzetten op uw naam.

 64. Dylan van Dongen schreef op 

  Ik wil graag een nieuwe auto aanschaffen echter mijn zoon rijd er vaak in.
  Maar de premie en kentekenbewijs staan op mijn naam. Kan ik als regelmatige bestuurder de gegevens van mijn zoon invullen of word de premie dan ook meteen hoger? (Zoon is 21)

  Wat kan ik als beste doen?
  En wat word er vergoed als ik het zo doe als boven gesteld?

  Mvg
  Dylan van Dongen

  1. Beste Dylan van Dongen,

   Veel verzekeraar willen vaak dat de hoofdbestuurder van de auto ook de kentekenhouder en de verzekeringsnemer is. Er zijn wel een aantal verzekeraar die hier een uitzondering voor maken en ermee akkoord gaan dat u de verzekeringsnemer en kentekenhouder bent, terwijl uw zoon de hoofdbestuurder is. Dit moet u wel opgeven bij het aanvragen van de verzekering en dit zal ook invloed hebben op de premie. Wij raden u aan om eerst even te bellen met uw verzekeraar om het aanvragen van de verzekering te bespreken. Voor het maken van een offerte kunt ook bellen met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op het nummer 035-626 55 44. Wij helpen u graag.

 65. Carla schreef op 

  Goedemiddag,
  Een goede vriend wil graag met mijn auto en mijn caravan naar Frankrijk. Mijn auto is gewoon verzekerd maar de caravan niet (is een oude caravan dus de dagwaarde is nihil). Maar wat als de vriend nu een aanrijding krijgt in het buitenland? Ik denk zelf dat ik de schade aan de auto bij m’n eigen verzekering moet verhalen, de caravan wordt niks voor vergoed (dat lijkt me logisch) maar hoe zit het met de schade die eventueel aan een andere auto wordt toegebracht? Valt dat dan onder de WA-verzekering van mijn vriend? Of kan ik daar ook problemen mee krijgen?
  Mvg, Carla

  1. Beste Carla,

   Als u uw auto uitleent aan een vriend, dan is hij bij schade verzekerd op uw autoverzekering. Als hij dan schade maakt met uw auto, zal uw verzekeraar de schade in behandeling nemen. De schade aan derden zal worden vergoed op basis van de WA dekking. Als u een WA+ volledig casco dekking heeft, is de schade aan uw eigen auto ook verzekerd. Houdt u er rekening mee dat de schade die is veroorzaakt door uw vriend wel invloed zal hebben op uw schadevrije jaren en no-claimkorting.
   De caravan is ook meeverzekerd op de WA dekking van de auto waaraan deze gekoppeld is. Hierbij geldt dat alleen schade aan derden wordt vergoed. Schade aan de caravan zelf is niet meeverzekerd.

 66. S schreef op 

  Hallo,

  Ik rijd slecht 1x per week ( of minder ) in de auto van mijn partner ( geregistreerd partnerschap ). Hij is als hoofdbestuurder verzekerd.
  Nu wonen wij sinds 1 week in een woning met eigen overdekte parkeerplek en deze parkeerplek staat pal naast een paal.
  Ik ben gisteren bij het uitrijden tegen deze paal geschampt en de auto heeft nu krassen op de auto.
  Onze auto is als volgt verzekerd:
  Inhoud verzekering en de premie

  Dekkingen Eigen Risico (€) Jaarpremie (€)

  Wettelijke Aansprakelijkheid tot maximaal 5.600.000 voor letselschade en tot maximaal 2.500.000 voor materiële schade

  0,00 149,33

  Volledig Casco 230,00 136,76

  Schade van inzittenden tot maximaal 45.000 0,00 24,20

  Assurantiebelasting 0,00 65,16

  Poliskosten 0,00 0,00

  Kan hij de kosten van deze schade terugkrijgen of zijn wij hiervoor zelf verantwoordelijk?

  1. Beste S,

   Zo te zien is de auto volledig casco verzekerd. De schade aan de eigen auto valt dan ook onder de dekking. U kunt deze dan bij uw verzekering indienen. De betaling zal dan zonder een eventueel eigen risico gebeuren. In deze situatie is er meestal ook terugval in schadevrije jaren en korting.

 67. Ron schreef op 

  Hallo, ik heb mijn auto over laten schrijven aan mijn zus. Ik blijf er echter zelf in rijden. Zij betaalt de verzekering en belasting voor mij, maar ik wijzig mijn autverzekering niet. Moet ik mijn verzekering informeren dat ik mijn auto heb verkocht, maar er wel zelf in blijf rijden??

  1. Beste Ron,

   U moet uw verzekering informeren dat de auto verkocht is. U kunt nu problemen bij een schade krijgen met de dekking.
   Het is dan aan de verzekeraar of zij deze constructie accepteren.

 68. Laurent schreef op 

  Hallo ik heb met de bus van mijn werk de buiten spiegel geraakt Van een andere bus en daardoor is hij uit zijn voegen gegaan. Hij is nu wel weer goed op zijn plaats, maar er was wel iets gebroken en die persoon van die andere bus wilt wat regelen met mij, nu is mijn vraag ben ik gedekt met mijn avp verzekering of motorrijtuigenverzekering of helemaal niet?

  1. Beste Laurent,

   Schade met een motorrijtuig is uitgesloten op uw AVP verzekering. De schade van de tegenpartij valt onder de WA dekking van de bus van uw werk.

 69. rowena schreef op 

  Maandagmiddag is er iemand die achter mij reed op mijn auto gebotst omdat de bestuurder te laat remde.
  Aan het eind van diezelfde middag kreeg ik een mail dat de incasso van de verzekering niet gelukt was en dat mijn auto niet meer verzekerd was.
  wat betekent dit nu voor mijn schade en die van de tegenpartij?
  Draai ik daar nu ook voor op?

 70. Beste Rowena,

  Als de tegenpartij aansprakelijk is, wordt uw schade vergoed door zijn verzekeraar. Bent u zelf (deels) aansprakelijk? Dan betaalt u de schade zelf, omdat er geen dekking is.

 71. gilbert schreef op 

  kleinzoon heeft een auto gekocht. Mag hij zich verzekeren op naam van zijn vader als courante bestuurders. Hij is 20 jaar. Een verzekering zeg van wel andere niet

 72. P. de Vlugt schreef op 

  Kan een autoverzekering niet meer op twee namen? Mijn vrouw en ik hebben twee auto’s. Eén met kenteken op haar naam en één met kenteken op mijn naam. Tot nu toe hadden we polissen en groene kaart op en/of. Volgens onze verzekering mag dat niet meer. Klopt dat?

  1. Beste P. de Vlugt,

   Wij hebben geen verzekeraars waarbij het mogelijk is om de verzekering op naam van twee personen te zetten. Het is aan de verzekeraar zelf om te beoordelen of zij hiermee akkoord gaan of niet. Wij raden u aan om direct contact op te nemen met een verzekeraar naar keuze om te vragen of het bij hen mogelijk is de verzekering op naam van u beiden te zetten.

 73. Thomas schreef op 

  Mijn vraag is , als je 2 auto’s op je naam heb staan. En een kennis, die auto A leent , maakt een ongeluk. Mijn eigen verzekeraar draait op voor de kosten. Heeft dit ook invloed op de no- claim/premie van auto B of kijkt de verzekeraar alleen naar het rijgedrag per auto ??

 74. Beste Thomas,

  De schadevrije jaren worden per auto berekend. U bouwt ze dus onafhankelijk van elkaar op. Een schade aan de ene auto heeft geen gevolgen voor de schadevrije jaren van de andere auto.

 75. Sven schreef op 

  Ik had gisteren een ongeluk met de wagen van het werk een klein ongeluk.
  Mijn vraag is nu, heeft dat invloed op de polis/ verzekering van mijn persoonlijke wagen?
  Met dat ik het nummer van mijn rijbewijs moest ingeven bij het invullen van het aanrijdingsformulier.

  Mvg

 76. U bouwt uw no-claim korting per auto op. Een schade op de ene auto, heeft dus geen invloed op de schadevrije jaren van de andere auto.

 77. Hendrik schreef op 

  Ik heb een auto en mijn zoon heeft de auto met toestemming mee voor zijn werk.
  De auto is all risk verzekerd.
  Nu is er een ongeluk gebeurt waar mijn zoon niet schuldig aan is omdat iemand achterop reed.
  Wat gebeurt er nu? Vervalt de all risks?

 78. Beste Hendrik,

  Wat vervelend dat uw zoon een ongeluk heeft gehad.
  Als de tegenpartij schuldig is, dan wordt de schade door de verzekeraar van de tegenpartij vergoed. Dit heeft verder geen consequenties voor uw eigen verzekering.

 79. Kwezeman schreef op 

  Beste,

  Welke invloed heeft het op de premie van de verzekering als de auto op naam van mijn vader staat, hij de auto verzekerd heeft ( 45jr, 18 schadevrije jaren) maar ik (20 jr, 0 schadevrije jaren) de regelmatig bestuurder ben?
  Wordt deze premie dan berekend op mijn vader (16.79) of op mij? (89.52)

  MVG

 80. Beste heer/mevrouw Kwezeman,

  De premie zal worden berekend op basis van uw gegevens. Het is dus aan te raden om de verzekering op uw eigen naam aan te vragen. Op die manier bouwt u zelf uw eigen schadevrije jaren op en dus ook no-claim korting voor de toekomst.

 81. Jean-Paul Duurland schreef op 

  Beste,

  Ik heb een huis in Portugal en ik wil mijn auto daar deze zomer laten staan. Nu heb ik enkele huurders van mijn woning die met mijn auto willen rijden. Zijn deze huurders gedekt door de autoverzekering?

  Dank voor uw reactie.

  Jean-Paul Duurland

 82. Beste Jean-Paul Duurland,

  Als Portugal op uw groene kaart staat, dan is uw verzekering daar geldig. Ook als iemand uw auto daar incidenteel zou lenen. In uw situatie gaat het echter om een langere periode dat de auto in Portugal blijft. Bovendien gaan er in deze periode structureel andere bestuurders in rijden. Het is daarom belangrijk om te bespreken met uw verzekeraar wat de mogelijkheden zijn.

 83. Alex Meijer schreef op 

  Beste,

  ik ben zelf woonachtig in het buitenland en sta niet meer ingeschreven in Nederland. Ik kom vaak wel voor langere periodes terug naar Nederland en wil dan gebruik maken van de motorfiets van een goede vriendin. Ik ben in het bezit van een geldig rijbewijs en de motorfiets is verzekert door de vriendin. Wat gebeurt er als ik schade maak? Wie is er aansprakelijk in zo’n geval?

 84. Beste Alex Meijer,

  Degene die het mototrvoertuig op zijn/haar naam verzekerd heeft, is aansprakelijk voor de schades met dat voertuig. Dat geldt dus ook als er iemand anders mee rijdt. In dit geval zou uw goede vriendin aansprakelijk worden gesteld als u schade maakt.

 85. a.moors schreef op 

  De vriendin (18) van mijn zoon is Poolse en in het bezit van een Pools rijbewijs. Zij komt een week op vakantie in Nederland en wil dan graag gebruik maken van mijn auto. kan dat qua verzekering?

 86. Marielle schreef op 

  Geachte ik heb een vraag ik heb een auto gekocht en mij vriend samenwonend heeft hem verzekerd nu komen we erachter dat hij moterrijtuigenbelasting schuld heeft kunnen ze nu mij auto in beslag nemen als de auto op mij naam staat en hij de verzekering alleen op zijn naam heeft? We wisten dit niet en nu durf ik de weg niet op

  Gr marielle

 87. Beste Marielle,

  Als u een auto op uw naam heeft staan, dan bent u inderdaad verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen en de auto te verzekeren. Doet u dit niet? Dan zitten daar consequenties aan vast. Samenwonende partners mogen de betalingen samen regelen, maar zijn dan ook samen verantwoordelijk. Is de belasting voor uw auto niet betaald? Dan kan uw auto (uiteindelijk) in beslag worden genomen. Het is dus belangrijk om de schuld zo snel mogelijk af te lossen. Kunt u de belastingsschuld niet terug betalen? Neem dan contact op met de belastingdienst. Zij kunnen u meer vertellen over de mogelijkheden. Zo voorkomt u verdere problemen.

 88. Beste mevrouw Moors,

  Als u een auto verzekerd heeft op uw naam, dan is het altijd op eigen risico om de auto uit te lenen. In geval van schade zult u aansprakelijk worden gesteld en zal de schade ook op uw naam worden geregistreerd. Verder is het in uw specifieke situatie verstandig om hierover afspraken te maken met uw verzekeraar. De vriendin van uw zoon is namelijk jonger dan u en heeft dus ook minder rijervaring. Bovendien leent u de auto niet incidenteel uit, maar voor een hele week. Verzekeraars zien dit als een verhoogd risico op schade. Als uw verzekeraar niet op de hoogte is gebracht, betalen zij mogelijk niet het hele bedrag uit. Door hier duidelijke afspraken over te maken, weet u waar u aan toe bent.

 89. Marielle schreef op 

  Beste bedankt voor u antwoord maar het gaat niet om deze auto de schuld die hij heeft is een oude schuld blijkbaar van 2009 heeft dus niks met deze auto te maken ook betalen ikzelf van deze auto de belasting maar de verzekering staat op hem naam omdat we een paket hebben. Maar dan kunnen ze nog mij auto in beslag nemen? Want de auto staat alleen op mij naam gr

 90. Beste Marielle,

  Bedankt voor uw toelichting. Bij een belastingschuld kan de belastingdienst beslag leggen op uw bezittingen. Ook als het gaat om een oude schuld die nog niet terug is betaald. Als samenwonende partner loopt u het risico dat ook uw bezittingen in beslag worden genomen. Het is dus in elk geval verstandig om contact op te nemen met de belastingdienst. Zij kunnen u informatie geven over wat er nodig is om beslaglegging te voorkomen.

 91. Bram schreef op 

  Beste

  Een vriendin van me neemt even de auto om sigaretten te gaan halen en raakt tijdens het achteruit rijden 3 auto’s .De auto is wel all risk verzekerd

 92. Tjerk schreef op 

  Hallo,

  Deze zomer wil ik de auto van een vriend meenemen op vakantie. Hij rijdt meer in de auto dan ik, ik leen hem maar voor een week nl. Normaal gesproken zou hij evt. schade gewoon moeten kunnen claimen bij zijn verzekering dus. Maar wat ik me afvraag, gelden deze voorwaarden zodra je in het buitenland met deze auto rijdt?

 93. Beste Bram,

  Wat een pech, dat is wel heel vervelend. U kunt ervoor kiezen om de schade te laten uitkeren door uw verzekeraar. Houdt er dan wel rekening mee dat dit ten koste gaat van uw no-claim korting. U zult daardoor dan een hogere premie gaan betalen. U kunt er ook voor kiezen om de schade zelf terug te betalen. Op die manier behoudt u de huidige no-claim korting. Bovendien kunt u het schadebedrag dan eenvoudiger verrekenen met de vriendin die de schade heeft veroorzaakt.

 94. Beste Tjerk,

  In principe is het incidenteel uitlenen van een auto altijd meeverzekerd. Wilt u zeker weten dat u goed verzekerd bent in de week dat u de auto leent? Dan kunt u voor de zekerheid even bellen met de verzekeraar, zo weet u precies waar u aan toe bent als er iets gebeurt.

  Waar de verzekering geldig is, kunt u zien op de groene kaart. U kunt samen met uw vriend de voorwaarden van de verzekering bekijken. Op die manier komt u erachter of alles gedekt is wat u belangrijk vindt. Ook kunt u afspraken maken over wie wat betaalt bij eventuele schade. Dat kan vervelende verassingen en conflicten achteraf schelen.

 95. Ruben schreef op 

  Beste,

  Ik heb een auto gekocht op dag x echter kon op moment van aankoop de auto niet op naam worden gezet omdat ik niet aanwezig was . Wij hebben de auto op naam van een kennis gezet en auto op mijn naam verzekerd. 2 dagen later na ontvangst van kentekenbewijs vanuit RDW hebben wij de auto meteen op naam gezet.

  Paar dagen later is er schade ontstaan door vandalisme. Krijg ik nu schadevergoeding ? Verzekeringsmaatschappij vraagt namelijk zich af waarom auto niet op naam stond tijdens aankoop.

 96. Beste Ruben,

  In principe moet degene die de auto op naam heeft staan, ook de verzekering op zijn/haar eigen naam afsluiten. Staat de auto (tijdelijk) op een andere naam dan de verzekering? Dan moet u dit bij de verzekeraar opgeven. Voldoet u niet aan deze vermeldingsplicht, dan loopt u het risico dat uw verzekering niet geldig is. Wij kunnen u geen uitsluitsel geven over of uw verzekeraar een schadevergoeding zal uitkeren of niet. U kunt hierover het beste contact opnemen met uw verzekeraar.

 97. Shar schreef op 

  Hey ik heb een vraag,
  Ik reed op me neefje zijn scooter en ben aangehouden de politie agent was zo bezig met die scooter dat hij is vergeten mijn naam en legitimatie te vragen nu kreeg me neefje een brief als hij niet binnen 48 uur mijn naam geeft word hij aansprakelijk gesteld mag dit?!?!?!

 98. Beste Shar,

  Als eigenaar en verzekeringsnemer van de scooter kan uw neefje ook aansprakelijk worden gesteld voor een overtreding die u heeft begaan. Wij adviseren u daarom aan het verzoek van de politie mee te werken en uw gegevens door te geven.

 99. M.Hussein schreef op 

  Geachte heer
  ik heb mijn auto bij een kennis voor een paar dagen achter gelaten en ik heb met hem afgesproken dat hij mag niet de auto gaan rijd.
  hij heeft wel rijbewijs.
  maar hij heeft toch achter mij rug de auto gerijden
  hij heeft groot schade voor een ander auto veroorzaakt.
  volgens mij hij moet deze schade te betalen
  en ik ben onschuldig
  bedankt

  1. Beste meneer Hussein,

   Wat vervelend dat uw kennis de auto toch heeft gebruikt. Heeft u de sleutel bij hem achter gelaten? Dan zal uw verzekeraar u als bezitter van de auto aansprakelijk stellen voor de schade. Heeft uw kennis de auto opengebroken? Dan is dat natuurlijk een ander verhaal. U kunt het beste aan uw kennis vragen om de schade terug te betalen. Het is inderdaad zijn schuld, dus het is vervelend als hij u daarvoor laat betalen.

 100. simone schreef op 

  Hallo,

  Ik heb mijn auto alleen WA verzekerd, hij is al wat ouder. Stel dat mijn zusje in mijn auto rijdt en zij veroorzaakt een ongeluk. (paaltje, of schade aan anderen) dan dekt de WA verzekering die schade wel, maar de schade aan mijn eigen auto niet, toch?

  Stel dat mijn zusje letsel heeft opgelopen terwijl ze in mijn auto reed, ben ik daar verantwoordelijk voor (dus moet ik dan ook een inzittende verzekering afsluiten?) of is zij daar zelf verantwoordelijk voor?

  1. Beste Simone,

   Als uw zusje met uw auto schade toebrengt aan anderen of aan het bezit van anderen, dan is dit inderdaad verzekerd onder de WA-verzekering van de auto. Het klopt dat de schades aan de eigen auto en de schade aan de bestuurder van de auto nooit verzekerd zijn onder de WA-verzekering.

   Wilt u dat u en andere bestuurders aan wie u de auto uitleent verzekerd zijn voor letselschade en materiële schade? Dan is het inderdaad belangrijk om een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten.

   Uw zusje kan zo’n verzekering niet zelf afsluiten. Wel kan zij bijvoorbeeld zorgen dat ze aanvullend is verzekerd bij haar zorgverzekeraar en een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

 101. daniel schreef op 

  Ik heb een maluspositie van -3 nou kom het voor dat ik af en toe een keer de auto leen vab mijn moeder. Mijn moedet zegt nu dus dat als ik een obgeluk maak zei in de problemen zit omdat ik een maluspositie heb. Wat voor gevolgen kan dit hebben voor mijn moeder stel ik maak een ongeluk?

 102. Beste Daniel,

  Zolang u niet bent uitgesloten op de verzekering van uw moeder, kunt u de auto gewoon af en toe lenen. U bent dan verzekerd ook al heeft u -3 schadevrije jaren. Alleen als er een clausule op het polisblad staat dat u als bestuurder bent uitgesloten van de dekking mag u de auto niet lenen. Uw moeder kan er natuurlijk wel zelf voor kiezen om u niet in de auto te laten rijden. Wanneer u schade zou maken in haar auto, kan zij hierdoor namelijk ook schadevrije jaren verliezen.

 103. Remon van Ginkel schreef op 

  Hallo,

  Ik zit al een tijdje te dubben over iets maar ik heb geen idee hoe dit in elkaar steekt.
  Het zit namelijk zo dat mijn vader vroeg of ik zijn auto op mijn naam wilde zetten. Dat heb ik toen gedaan alleen hij rijd er altijd in en hij zegt dat hij er ook voor is verzekerd en hij betaald de belasting. Mijn moeder vertrouwde dit echter niet helemaal dus ik probeer erachter te komen of dit überhaupt wel mag. Mijn vader en moeder zijn namelijk gescheiden en ik woon niet bij hem. Is er een mogelijkheid dat de regelmatige bestuurder voor dat soort dingen verzekerd is? Of krijg ik alles op mijn dak als mijn vader een keer een overtreding maakt?
  Ik hoop dat jullie mij hier iets meer over kunnen vertellen.

  Met vriendelijke groet,

  Remon van Ginkel

 104. Beste Remon van Ginkel,

  Belangrijk is dat uw vader alle informatie volledig en naar waarheid heeft doorgegeven aan zijn verzekeraar. Heeft hij niet opgegeven dat het kenteken op uw naam staat en dat u op een ander adres woont? Dan heeft hij niet voldaan aan zijn mededelingsplicht. Als zijn verzekeraar daar achter komt hoeven zij niets uit te keren bij schade en mogen zij de verzekering per direct opzeggen.

  Dat is dan een direct probleem voor u, want zolang u een kenteken op uw naam heeft staan bent u verplicht om deze te verzekeren. Met een onverzekerd kenteken op uw naam loopt u risico op een boete van € 400,- van de RDW.

  Heeft hij wel alles opgegeven en is de verzekeraar hiermee akkoord gegaan, dan is hij gewoon verzekerd. In geval van schade handelt de verzekeraar dit met uw vader af. Overtredingen die met de auto worden begaan kunnen inderdaad wel bij u terecht komen als kentekenhouder.

  Als het mogelijk is om het kenteken op uw vaders naam te zetten, dan zouden wij dat adviseren. Het is in de praktijk handiger als de hoofdbestuurder ook zelf het kenteken en de verzekering op eigen naam heeft staan.

 105. Ans schreef op 

  Hallo,

  Binnenkort ben ik van plan mijn auto te verkopen.Mijn partner en ik hebben dan samen een auto. We hebben geregistreerd partnerschap. Kunnen wij samen een autoverzekering afsluiten op ons beider naam en op die manier allebei onze schadevrije jaren behouden ?
  Met vriendelijke groet,
  Ans

 106. Beste Ans,

  Voor zover wij weten zijn er geen verzekeraars waar dit mogelijk is. Via Independer kunt u een verzekering alleen op één naam afsluiten. U kunt via Independer dus ook maar één setje schadevrije jaren in gebruik nemen. Wel mag u als partners op hetzelfde adres gezamenlijk gebruik maken van de auto. Dit hoeft u niet aan uw verzekeraar op te geven.

 107. Annie van Veen schreef op 

  Beste,

  Door een fout, die ik 6,5 jaar geleden in het verkeer begaan heb, heb ik nu moeite met het afsluiten van normale (auto)verzekeringen. Mag ik nu wel (eenmalig) de auto van mijn partner of van iemand anders lenen en zo ja, is deze dan gewoon verzekerd? Ook als hierover niets in de polisvoorwaarden vermeld staat?

 108. Beste Annie van Veen,

  Het is geen probleem als u incidenteel een auto van iemand anders leent. U bent dan gewoon verzekerd, ook als u zelf geen normale verzekering kunt afsluiten. Alleen als u specifiek bent uitgesloten op de verzekering, kan de verzekeraar weigeren om uit te keren als u rijdt. Zo’n uitsluiting staat dan op het polisblad van de verzekering. Het gaat wel om incidenteel lenen. Wanneer u regelmatig een auto van iemand anders wil lenen is dat ter beoordeling van de verzekeraar. Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met de verzekeraar.

 109. jolanda schreef op 

  hallo ik had even een vraagje mijn zoon heeft 3 weken geleden tegen een auto aan gereden met ze fiets en ik ben bij die mensen binnen geweest van wie de auto was ik heb me naam op het schade formelier gezet geen polisnummer want dat had ik toen niet bijtoen ik bij die mensen was en ze moest het nog even na vragen op haar werk want ze had een lease auto van haar werk zouden mij de volgende dag terug bellen hebben ze niet gedaan nu na drie weken bel ze op voor me polisnummer is de schade dan nog geldig wil ik weten want normaal moet je tog je schade melden binne drie dagen groetjes jolanda

 110. Beste Jolanda,

  Dat een schade binnen drie dagen gemeld moet worden is niet wettelijk geregeld. Verzekeraars zetten dit wel vaak in hun polisvoorwaarden. Als u te lang wacht met het melden van een schade, kan de expert de schade mogelijk niet meer goed vaststellen. Het verschilt per verzekeraar en per schade of er nog volledig vergoed zal worden als de melding te laat binnenkomt. De schade kan wel gewoon nog worden gemeld. Uw verzekeraar zal de eigenaar van de auto dan verder informeren hoe de schade wordt afgehandeld.

 111. Mike schreef op 

  Beste,
  Hierbij een vraag met betrekking tot het verzekeren van een auto met CIS registratie op naam (en adres) van een vriend.
  Betrokkene is (vanwege vermeende fraude) uit de verzekering gezet en wordt eigenlijk aangewezen om de auto te verzekeren bij de Rialto (enige optie tot zover wij weten). Echter gaat mijn vriend hiermee niet akkoord vanwege de hoge kosten van de verzekering en bedacht zich de volgende constructie. Auto kenteken en verzekering op de naam zetten van een ander (ander adres), maar vervolgens zelf wel de auto voor de deur hebben en natuurlijk hoofdbestuurder zijn. Ik weet dat bij schade ‘de ander’ (diegene die de verzekering op naam heeft) hiervoor verantwoordelijk is, maar heeft deze constructie ook gevolgen voor hem (ivm de CIS registratie)? Je pleegt volgens mij op deze manier verzekeringsfraude, maar aangezien je de auto wel zo af en toe aan een kennis mag uitlenen, hoe valt dan te bewijzen dat je de hoofdbestuurder bent?
  Graag een advies in deze, bedankt.
  MvG.

 112. Beste Mike,

  Bewust informatie achterhouden voor de verzekeraar is inderdaad verzekeringsfraude. Uw vriend is al eerder betrapt op fraude. Hij zal dus extra goed in de gaten worden gehouden door verzekeraars. Zodra hij in een auto rijdt en er schade plaats vindt zal er extra uitgebreid onderzoek worden gedaan. Als de verzekeraar vermoed of erachter komt dat er weer wordt gefraudeerd zit niet alleen uw vriend in de problemen, maar ook de eigenaar van de auto. Er is altijd een kans dat u ermee weg komt, maar er is zeker ook een reeële kans dat er alleen maar meer mensen in de problemen raken. Wij raden verzekeringsfraude absoluut af.

 113. Onur schreef op 

  Beste,

  Stel je rijdt in een auto waarvan jij en je partner denken, dat de auto verzekerd is. Echter wordt de ene partner door een politie aangehouden met een mededeling, dat de auto niet verzekerd is. Echter ben je amper op de hoogte gebracht van je eigen verzekering maatschappij, dat je verzekering van hun kant is ontbonden. Vervolgens krijgt de bestuurder (op dat moment) dan een boete en de andere partner waar de auto op naam staat krijgt ook een boete opgestuurd.

  Mijn vraag is dan ook: is dit wel wettelijk toegestaan, dat je verzekering maatschappij zonder jouw op de hoogte te stellen je verzekering ontbindt en je twee weken laat rijden zonder autoverzekering. Stel je voor in die twee weken tot de politie je aanhoud een ongeluk maakt/een voetganger aanrijd, wat gebeurd er dan?

  Tevens is het dan ook zo, dat beiden partners dan een boete ontvangen wegens niet verzekerd rijden?

  Alvast bedankt.

 114. Beste Onur,

  Uw verzekeraar moet u altijd op de hoogte brengen als uw verzekering van hun kant wordt ontbonden. Het is echter uw verantwoordelijkheid om te zorgen dat u bereikbaar bent via de opgegeven contactgegevens. Als de verzekeraar heeft laten weten dat uw verzekering is opgezegd, wordt er vanuit gegaan dat u dit weet.

  Als u een auto op naam heeft staan die niet verzekerd is, kunt u een boete krijgen voor het niet voldoen aan de verzekeringsplicht. Als uw partner in de auto rijdt terwijl deze onverzekerd is, kan daarvoor nog een boete worden gegeven voor het rijden in de onverzekerde auto.

  Eventuele schades die u zelf oploopt of toebrengt aan anderen komen voor uw eigen rekening. Indien u aansprakelijk bent voor een schade en het schadebedrag niet (volledig) kunt betalen aan het slachtoffer, kan het slachtoffer terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

 115. Elien schreef op 

  Beste,

  Ik woon als Nederlandse tijdelijk in België en heb hier mijn voorlopig rijbewijs behaald. Dit houdt in dat ik 20 uur rijles heb gehad, en alleen mag autorijden in België. Het praktijkexamen moet ik nog afleggen.
  Indien ik in België rijd (met mijn voorlopige rijbewijs) met een Nederlandse (verzekerde) auto, ben ik dan wel verzekerd in geval van schade? Dit in verband met het feit dat mijn rijbewijs niet in Nederland geldig zou zijn..

  Alvast bedankt voor uw hulp.

  Elien

 116. Beste Elien,

  Als u tijdelijk in België woont kunt u de auto waarschijnlijk ook het beste in België verzekeren. Meestal is het niet mogelijk om uw auto in Nederland te verzekeren als u in het buitenland woont. Bovendien is het bij de meeste Nederlandse verzekeraars alleen mogelijk om uw auto te verzekeren als u een rijbewijs heeft dat in Nederland geldig is. Uw Nederlandse verzekeraar moet in elk geval op de hoogte zijn van uw situatie. Op die manier kunnen zij het risico inschatten en u laten weten wat wel en niet mogelijk is.

  1. Elien schreef op 

   Beste meneer van Horen,

   Dank u wel voor uw reactie. Ik ben in mijn vraag niet helemaal duidelijk geweest: het zou gaan om de auto van iemand anders, die in Nederland woont en een Nederlandse verzekering heeft.
   Ik weet dat schade gereden in België normaal gesproken vergoed wordt, maar is dit ook zo als ik de auto rijd met een voorlopig rijbewijs?

   Mvg, Elien

 117. Beste Elien,

  Dat is een goede vraag. Het ligt er maar net aan hoe de verzekeraar daar mee omgaat. U kunt het beste even contact opnemen met de verzekeraar waar de auto verzekerd is. Er bestaat een kans dat u de auto pas mag lenen zodra u het praktijkexamen heeft gehad. Toch is het in elk geval de moeite waard om te vragen of u de auto nu al mag lenen als u alleen in België rijdt.

 118. Mohcine schreef op 

  Beste heer van Horen,

  Ik heb een tweede auto gekocht voor mijn partner die op hetzelfde woonadres woont. Zou ik deze auto op mijn naam als tweede auto kunnen verzekeren en wat zijn de consequenties voor mijn no-claim korting als onverhoopt mijn partner door haar schuld met de tweede auto schade maakt?

  Met vriendelijke groet,
  Mohcine

 119. Beste Mohcine,

  Als u twee auto’s tegelijkertijd op uw naam verzekert, bouwt u twee setjes schadevrije jaren op. Die van u en die van uw partner. Als uw partner schade maakt heeft dit alleen invloed op het setje schadevrije jaren van haar auto en niet op die van u.

  Pas als u ooit weer terug gaat naar één auto in plaats van twee krijgt u met haar schadevrije jaren te maken. Verzekeraars moeten dan namelijk één setje schadevrije jaren ‘kiezen’. Bij positieve schadevrije jaren krijgt u altijd het hoogste aantal, maar als er negatieve schadevrije jaren zijn krijgen die wel voorrang. Deze moet u dan eerst afbouwen voordat u uw eigen positieve schadevrije jaren kunt gebruiken.

  1. Mohcine schreef op 

   Beste Jen,

   Mijn partner heeft pas haar rijbewijs gehaald en de tweede auto is meer voor haar om zelfstandig meer rijervaring op te doen. De tweede auto staat nu op een aparte polis op haar naam, met nul schadevrije jaren en nul schuldschades. Bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als die van mijn eigen auto met 8 jaar schadevrije jaren en nul schuldschades.

   De tweede auto is meer voor mijn partner om op korte termijn meer zelfstandig rijervaring op te doen (met name bijzondere verrichtingen) en om meer zelfvertrouwen op te bouwen. De bedoeling is om bijvoorbeeld na een jaar weer terug te gaan naar een gezinsauto. Ik heb uit uw reactie begrepen dat bij terug gaan naar een auto rekening wordt gehouden met eventuele schuldschades bij de tweede auto. Dus dat die eventueel consequenties kunnen hebben op de no-claim korting van mijn eerste auto met momenteel 8 jaar schadevrije jaren.

   Is het misschien beter om in mijn situatie de auto van mijn partner met 0 schadevrije jaren en 0 schuldschades gewoon op een aparte polis te laten? Aangezien we op korte termijn toch weer terug gaan naar een gezinsauto. En weet u misschien hoeveel noclaim-korting je terugvalt als je schuldschade maakt?

   Dus ik zit meer met de vraag of het in mijn situatie verzekeringstechnisch verstandiger is om de auto van mijn partner te laten meeliften op de schadevrije jaren van de eerste auto met een hoger risico op schuldschades met de tweede auto. Op de aparte polis van mijn partner waar de tweede auto op verzekerd staat, heb ik momenteel nog bedenktijd.

   Met vriendelijke groet,
   Mohcine

 120. Beste Mohcine,

  Als partners op hetzelfde adres wordt u door verzekeraars beschouwd als één risico. Dat betekent dat het voor de verzekeraar niet uitmaakt op wiens naam u de verzekering aanvraagt. De verzekeraar gaat er in principe altijd vanuit dat u samen gebruik maakt van de auto. Een verzekeraar kijkt dus naar de schadevrije jaren, schades en registraties op uw adres en niet alleen op uw naam.

  Als uw partner nu een verzekering afsluit met 0 schadevrije jaren en zij maakt één schade, dan komt zij al terecht op een negatief aantal schadevrije jaren. Per schade is er gemiddeld een terugval van 4 tot 6 schadevrije jaren. Als zij bijvoorbeeld -4 schadevrije jaren heeft en u weer terug gaat naar één auto, zullen verzekeraars -4 schadevrije jaren in gebruik nemen voor uw verzekering in plaats van 8.

  Er zijn nog twee andere mogelijkheden die u kunt overwegen. U kunt ervoor kiezen om uw partner toch in uw eigen auto te laten rijden. Als zij een schade maakt valt u wel terug in schadevrije jaren, maar niet meteen tot een negatief aantal. Heeft u een te kostbare auto om mee te oefenen? Dan kunt u er ook voor kiezen om inderdaad een tweede, goedkopere auto aan te schaffen.

  Zolang zij geen schades maakt, kunt u na een tijdje zonder zorgen weer terug naar één auto. Maakt zij wel schade? Dan kunt u er alsnog voor kiezen om de tweede auto wat langer te houden. U houdt dan in elk geval gewoon uw korting op basis van 8 schadevrije jaren. Haar premie zal wat duurder worden, maar bij een goedkope auto valt dit relatief mee. Zij kan de schadevrije jaren dan gewoon weer opbouwen door een paar jaar zonder schade te rijden.

  1. Mohcine schreef op 

   Beste Jen,

   Hoe zit het ermee als mijn partner op hetzelfde adres woonachtig haar auto op een aparte polis heeft verzekert? Heeft eventuele schuldschades dan ook consequenties voor mijn schadevrije jaren op mijn eigen polis?

   Met vriendelijke groet,
   Mohcine

 121. Beste Mohcine,

  Zolang haar eigen polis gewoon blijft lopen, hebben eventuele schuldschades geen consequenties voor uw verzekering. Zodra zij haar autoverzekering beëindigt worden haar schadevrije jaren op uw adres geregistreerd. Het maakt voor verzekeraars dan niet uit of de schadevrije jaren van haar polis komen of die van u. Als er een negatief aantal schadevrije wordt geregistreerd op uw adres heeft dit wel consequenties voor u.

 122. Natascha schreef op 

  Even een vraag
  Mijn zoon heeft in mij auto een aanrijding gehad (kopstaart botsing ) ben all risk verzekerd
  Mijn zoon is niet fout maar de andere auto .
  Nou heeft die tijdens het schadeformulier invullen perongeluk mijn roep naam neergezet inplaats van mijn officiële naam ( naam is wel zelfde alleen anders geschreven )
  Achternaam en polisnummer zijn wel goed ingevuld
  En is hij vergeten neertezetten dat hij ook een AM rijbewijs heeft ( B Wel neergezet )
  Schadeformulier is al op de post onderweg naar verzekering ( gisteren avond laat ontdekt )
  Kan het dat de schade hierdoor niet vergoed word ?
  Zit echt in stress nu hele dag al

 123. Beste Natascha,

  Het is voor verzekeraars belangrijk dat u het schadeformulier zo goed mogelijk invult, maar een foutje kan gebeuren. Het gaat er uiteindelijk om dat de verzekeraar de situatie goed kan inschatten en kan vaststellen wie er aansprakelijk is. Een extra AM rijbewijs zal in dit geval weinig veranderen aan de beoordeling van de schade. Verzekeraars werken in het algemeen alleen met uw voorletters en achternaam. Een verkeerd gespelde voornaam zal dus geen probleem zijn. Om te zorgen dat alles wel op de juiste manier verwerkt wordt, kunt u het beste even contact opnemen met uw verzekeraar hierover.

 124. Stella schreef op 

  Ik heb een aanrijding gehad auto is achterop mij gebotst tijdens oranje licht ( ik stond stil op het moment toen hij mij raakte )
  Nou hebben we gezamenlijk de voorkant ingevuld hij kruiste het vakje 8 aan en zei mij het zelfde te doen zodat verhaal zou kloppen (vakje 8 is botste op achterzijde in de zelfde richting en op de zelfde rijstrook rijdend )
  Nou heb ik bij me schade formulier ingevuld dat ik stil stond bij stoplicht.
  Heb ik nu iets fout gedaan?

 125. Beste Stella,

  Zoals u het beschrijft heeft u het schadeformulier op de juiste manier ingevuld. Als u twijfelt of nog vragen of aanvullingen heeft, kunt u hiervoor het beste contact opnemen met uw verzekeraar.

 126. M0rgenstern schreef op 

  ik ga binnenkort een autoverzekering afsluiten. De auto is van mij, staat op mijn naam…alleen mijn vriend zal er de eerste helft van het jaar mee naar zijn stage gaan. Ik zal de auto gebruiken in de avonduren en het weekend. Ik denk dat de verdeling 50/50 is.Kan ik mezelf nu opgeven als hoofdgebruiker?

 127. Beste M0rgenstern,

  Bij partners die op hetzelfde adres wonen werkt dat inderdaad op die manier. Als u de auto dan allebei ongeveer 50% gebruikt, kunt u zelf kiezen wie u opgeeft als hoofdbestuurder.

  Bent u geen partners en/of woont u niet op hetzelfde adres? Dan kunt u ons het beste even bellen voor een persoonlijk advies. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 035-6265544.

 128. Mae schreef op 

  Hallo,
  Wat ik hier niet echt teruglees is hoe het zit als de schade de schuld van een derde is.

  Mijn vriend en ik hebben de auto van mijn zus geleend ( WA verzekerd). Er is een andere auto op ons gebotst ( dus: buiten onze schuld om).

  Ik neem aan dat de verzekering van de ”veroorzaker” onze schade dekt.
  Maar heeft dit invloed op de no-claim van mijn zus?

  Alvast bedankt :-)

 129. Beste Mae,

  De verzekeraar van de veroorzaker moet de schade inderdaad betalen. In deze situatie heeft jullie eigen verzekeraar er dus helemaal niets mee te maken en heeft het geen invloed op de no-claim. Denk er wel aan als jullie de auto langdurig lenen dit even met de verzekering op te nemen. Jullie worden dan immers de regelmatige bestuurders.

 130. Henk Ensing schreef op 

  Goedendag
  We wonen als ingezetenen in Portugal, hebben echter nog een woning in Nederland waarvoor wij zonder problemen een opstal- en inboedelverzekering hebben kunnen afsluiten, maar een auto met een Nederlands kenteken verzekeren blijkt niet tot de mogelijkheden te behoren.
  Heeft u misschien hiervoor een oplossing aan te dragen?
  Alvast bedankt voor uw reactie.

 131. Beste Henk,

  Wij hebben over het algemeen geen mogelijkheden in deze situatie. Dit komt omdat de meeste verzekeraars verplicht stellen dat er een Nederlands vestigingsadres is. Wellicht is het een optie de auto over te schrijven op iemand die wel in Nederland woonachtig is.

 132. Daniel schreef op 

  Op 10 februari 2015 ben ik een jaar uit de verzekering. Ik heb begrepen van de verzekeraar van mijn laatste auto dat hierna al mijn schadevrije jaren op 0 gezet worden. Ik heb er 13 en sta op de bovenste trede van de bonus/malus ladder.
  Ik rijd over het algemeen wat grotere en zwaardere auto’s omdat die (stukken) goedkoper zijn op de tweedehandsmarkt. Dit zijn dan meestal ook auto’s die behoorlijk aan de prijs waren toen ze nieuw waren (> € 35.000), wat je dus ook terugziet in de premie (ook bij WA). Als ik zo’n auto met 0 schadevrije jaren moet verzekeren, is dat een rib uit mijn lijf.
  Ik vind het je reinste oplichting. Net alsof je na een jaar geen autobezit niet meer kunt rijden. Ik heb 23 jaar mijn rijbewijs en in het afgelopen autoloze jaar werkte ik ook nog eens als chauffeur. Dus ik reed nog elke dag auto.
  Kan dit nu niet anders? Ik hen momenteel geen geld voor een andere auto, maar ik wil mijn schadevrije jaren ook niet kwijt.

  1. Beste Daniel,

   Wij zijn het er helemaal mee eens dat het niet eerlijk is als u na een jaar al uw schadevrije jaren verliest. Wij hebben verzekeraars hierop aangesproken en gelukkig heeft een heel aantal verzekeraars hun beleid aangepast. Bij veel verzekeraars worden schadevrije jaren nu na drie jaar gewoon nog overgenomen. Kijk in ons overzicht hoe dit per verzekeraar geregeld is.

 133. Daniel schreef op 

  Maar wat is nu de oplossing? Zolang ik mij geen andere auto kan veroorloven. Interpolis gooit mijn schadevrije jaren weg op 10 februari. Ik kan dan nog wel bewijzen met het laatste polisblad dat ik er 13 heb, maar in RoyData staat dan 0.
  Welke maatschappij is bereid mijn schadevrije jaren te baseren op gegevens van een polisblad? Het feit dat ik 42 ben (en dus niet meer tot de risicogroep behoor) en 23 jaar mijn rijbewijs heb, zou natuurlijk ook mee moeten tellen.

 134. Beste Daniel,

  Schadevrije jaren die in Roydata worden geregistreerd blijven daar nog ongeveer tien jaar geregistreerd staan. Waarschijnlijk bedoelt Interpolis niet dat zij de registratie in Roydata gaan verwijderen, maar dat zij zelf niet verder terug kijken in Roydata dan één jaar. Dat zou betekenen dat als u na een jaar opnieuw bij Interpolis verzekerd wilt worden, u daar weer met 0 schadevrije jaren begint. Er zijn echter ook verzekeraars die wel verder dan een jaar terug willen kijken in Roydata. Een juiste registratie in Roydata is in elk geval belangrijk, want op basis van een polisblad kunt u in principe geen schadevrije jaren krijgen bij een nieuwe verzekeraar.

  1. Daniel schreef op 

   Ongeveer een week geleden heb ik via email (ik ben niet zo’n telefoonmens) bij TWEE verzekeringsmaatschappijen gevraagd hoe ze er mee omgaan, dus of hoever ze terugkijken dus of ze de schadevrije jaren “annuleren” in RoyData.
   Ik vind het wel heel erg typisch dat ik van beiden nog geen antwoord gehad heb.
   Terwijl een ervan normaal gesproken behoorlijk vlug is met antwoorden.
   Waarschijnlijk alleen als er iets te verkopen valt.
   Vragen stellen mbt het schadevrijejarenbeleid is blijkbaar een no-go area…..

 135. steven otten schreef op 

  Ik ben heb van 2001 een rijbewijs. Ik heb wel is een paar keer een verbod gehad voor te rijden. Maar nooit onder invloed. gelitst. Ik heb een antal auto ongelukken gehad. Maar nooit met lichamelijk letsel van een ander ook bij mij zelf niet. In 2004 heb ik een auto ongeluk gehad. Wettelijk was zij in haar recht. Maar dit was voor die wet is recht gezet. Stoppen bij een voorrang was een afgeven voorrang. pratende vrouwtjes. Zij stopt volledig. Net op het het moment dat ik dan vertrek. Dan ertrekt zij ook, zij ziet me. Verschiet en geeft gas draait aan haar stuur en heel mijn linker voorkant pertotal. Dan is ze nog verder tot in de etalage van een winkel. Ik ben niet zeker maar ik denk dat het toen ieder verzekering voor zich was. In 2005 ben ik door de sneeuw op mijn zijkant in gracht geschoven. Mijn auto is een vijftal meter verder geschoven en heeft een electrische paal geraakt met mijn dak. Dak lichtje ingedeukt en zijkant was geschaafd. Maar auto was zo goed als nieuw. Reed nog perfect er was niets aan. Ik had net mijn ominium verzekering 2 weken 1 maand opgzegd. Maar de verzekering verklaard die pertotal voor die deuk in het dak terwijl die perfect kon gemaakt worden. In 2006 heb ik 2 kleine autoongelukjes gemaakt. 1 kleine tits op een parking en een tits tegen auto van achter. Er was niets aan, zelfs geen schram. Er was al schade aan haar wagen. Een barst boven haar zijwiel. Dat terwijl ik haar vanachter heb geraakt. Bij mij geen schram. Zij laat haar hele linker zijkant eruit snijden en een nieuwe steken. Ik ben stom geweest en heb getekend toen op het moment. Ik had toen de politie moeten bellen. Ik heb in 2007 een nieuwere wagen gekocht. Die werd getariffeerd. Ik heb deze verkocht en mijn verzekering opgezegd omdat het niet meer te betalen
  was. Ik heb die in 2009 verkocht. Van die tijd tot die tijd heb ik alleen nog maar voor mijn werk een bedrijfswagen gehad. Nooit een auto ongeluk mee gehad en en ik reed af en toe met mijn vriendin of een vriendin haar auto. Ik heb 6 jaar nog gereden maar niet met mijn wagen en verzekering, deze had ik opgezegd. Het was te duur. Nu is dit 6 jaar later ik ben 33 jaar. Heb ik recht op een terug normale verzekering. Ik heb ook al medische testen en psychelogische testen ooit moeten afleggen die positief waren. Bv een slipcursus of iets volgen of zijn er ander dingen waardoor mijn verzekering kan zaken of dat ik een normale verzekering terug heb. Ik heb van 2009 tot 2005 geen autoongeluk gehad maar ik heb vaak genoeg gereden. Kunt u mij info en uitleg geven. Kan ik een normale verzekering nu krijgen. Ik heb mijn tarivering 5 jaar gelden opgezegd. Auto verkocht. Ik heb met een bedrijfswagen gereden die op mijn naam stond en met auto van vrienden en vriendinnen en mijn vriendin. 5.5 jaar niets voor gehad. Heb ik nu nog geen recht op een normale verzekerig. Ik ben 33 jaar en wil een lichte vrachtt(bestelbusje) aanschaffen. Wat gaat me dit kosten van verzekering ongeveer en als het toch met een gewonde verzekering kan hoeveel zijn dan de prijzen. Correct hoeft niet. Een ruwe schatting voldoet. Het is een 2de hands bestelbusje.

 136. Beste Steven,

  Het is aan verzekeraars om te bepalen wat er nu mogelijk is. Bij schades kijken zij over het algemeen tot 5 jaar terug. Voor overige vermeldingen is dit meestal 8 jaar. Wij raden u aan om voor het bepalen van de premie een vergelijking te maken. Independer heeft overigens geen mogelijkheden voor (kleine) vrachtwagens.

 137. Berry schreef op 

  Mijn vriendin en ik gaan een weekendje naar Engeland. Mijn vriendin is Engels en zou misschien wel een klein stukje willen rijden in mijn auto. Is ze dan verzekerd?

 138. Diana Gaus (Independer.nl) schreef op 

  Beste Berry,

  Als je vriendin in jouw auto rijdt en schade veroorzaakt, is zij verzekerd. Je kunt de schade gewoon claimen op jouw autoverzekering. Jouw verzekeraar moet dan de schade afhandelen. Dit heeft wel gevolgen voor jouw no-claim korting.

 139. w van der ven schreef op 

  Mijn vrouw is overleden,Ik heb geen rijbewijs,maar de verzekering staat wel op mijn naam( laten veranderen bij de rabobank (Interpolis). Mag mijn vriendin in deze auto rijden, of moet ik er altijd bij zijn?

 140. Diana Gaus (Independer.nl) schreef op 

  Beste W van der Ven,

  Wij raden u aan dit met Interpolis te bespreken. De mogelijkheden hiervoor verschillen per verzekeraar.

 141. joël schreurs schreef op 

  Beste,
  Graag had ik het volgende geweten : november 2012 overlijd mijn 25jarige vriendin ten gevolge van een verkeersongeval. Zij was passagier (dus zwakke weggebruiker) in een wagen bestuurd door haar schoonzus. Om niet de hele kwestie uit te leggen, volgende korte vraag eigenlijk : de schadeclaims die ik heb ingediend zou, dacht ik, door de verzekering moeten betaald worden van de wagen waar zij in zat… Klopt dit? Er is nog een proces lopende van dit ongeval waar de schoonzus probeert de schuld op een ander voertuig te steken. Maar ik denk dan dat haar verzekering mij moet uitbetalen en daarna maar moet terugeisen als dit inderdaad de schuld van een ander voertuig was… ik heb, in sé, met dit proces niks te maken daar zij passagier was in het voertuig. Heeft u een antwoord? Alvast bedankt.

  1. Beste Joël,

   Wat een moeilijke situatie waarin u terecht bent gekomen. Uw vriendin kon niks aan het ongeval doen en daarom kunt u gebruik maken van de ‘Schuldloze Derde Regeling’. Deze regeling is er om te zorgen dat u niet hoeft te wachten tot de verzekeraars hebben bepaald wie er aansprakelijk is. Dit betekent dat u zelf mag kiezen welke verzekeraar u moet helpen. Kiest u ervoor om naar de verzekeraar van de schoonzus van uw vriendin te gaan? Dan moeten zij de schade aan u uitbetalen. Kiest u ervoor om naar de verzekeraar van de tegenpartij te gaan? Dan moeten zij de schade aan u uitbetalen.

   U vindt meer informatie hierover in de Bedrijfsregeling 7: Schaderegeling schuldloze derde.

   Wij hopen dat het getouwtrek tussen de verzekeraars zo snel mogelijk tot een einde komt, zodat u dit kunt afronden.

 142. mery schreef op 

  Beste,
  Mijn auto is all risk verzekerd ik had mijn auto aan mijn ex uitgeleend waarvan hij een aanrijding heeft gehad zijn schuld wij hebben de schade formulier ingevuld omdat de auto op mijn naam staat heb ik het op mijn naam ingevuld ik had dit nooit eerder meegemaakt dus dacht dat het goed was. Nu doet mijn verzekering moeilijk omdat ik niet de bestuurder was maar ik ben all risk verzekerd dan zijn ze toch verplicht om de schade af tehandelen ? Ze willen het bij mijn ex verhalen maar hij is spoorloos. .. geen gegevens niets …. Hoe kom ik hieruit ? Het is al een jaar geleden en nog steeds niet afgehandeld!

  1. Beste Mery,

   Wat vervelend dat u hier al een jaar mee bezig bent. Het komt wel vaker voor dat een schadeformulier niet juist wordt ingevuld. Vaak neemt de verzekeraar dan contact op met de eigenaar van de auto om na te vragen wat er precies is gebeurd. De verzekeraar wil dan wel vaak weten wat de reden is dat er tijdens de schade iemand anders in de auto heeft gereden. Als de verzekeraar genoeg informatie heeft betalen ze de schade uit.

   Een verzekeraar kan een uitkering van de schade weigeren als zij het vermoeden hebben dat er iets niet klopt of als zij te weinig informatie hebben. Het is voor ons moeilijk om te zeggen waarom uw verzekeraar de schade niet uitkeert. U kunt het beste contact opnemen met uw verzekeraar. Zij kunnen u meer vertellen over waarom zij de schade niet willen uitbetalen. Komt u er niet uit met de verzekeraar dan kunt u een klacht indienen.

 143. P schreef op 

  Ik heb mijn auto all-risk verzekerd. Nu is mijn auto dit jaar door vandalisme beschadigd (ruim € 2.000) schade. Ik heb aangifte gedaan en de verzekering heeft de schade vergoed. Ga ik er nu in bonus/males tredes op achteruit? Ondanks dat ik niets aan de schade kan doen?

 144. Beste P,

  Wat vervelend dat uw auto door vandalisme is beschadigd. Als niet bekend is wie de schade heeft veroorzaakt, kan uw schade helaas niet op de dader worden verhaald. Dit betekent dat u de schade alleen op uw eigen verzekering kunt claimen. Wanneer u een schade claimt op uw eigen verzekering, gaat dit altijd ten koste van uw no-claim korting. Helaas dus ook als u zelf niets aan de schade kunt doen.

 145. Marieke schreef op 

  Hey,

  Als ik met de auto van mijn zus naar Frankrijk wil en ik krijg een ongeluk. Ben ik dan ook verzekerd? Of geldt dit alleen in Nederland. En als ik in de auto van mijn vader rijdt met mijn dochter achterin, Is het dan verstandig om een inzittende verzekering af te sluiten op zijn verzekering? Ik heb geen eigen auto, maar rij elke week wel een keer in zijn auto om boodschappen te doen.

  Groetjes Marieke

 146. Diana Gaus (Independer.nl) schreef op 

  Beste Marieke,

  Wanneer je de auto van je zus leent, is er ook dekking in het buitenland. Als er schade veroorzaakt wordt, kan dit geclaimd worden op de verzekering van je zus.

  Wanneer je in de auto rijdt van je vader en je veroorzaakt schade, dan kun je eventuele (letsel)schade voor je dochter claimen onder de WA-dekking van de auto. De bestuurder kan dit zelf niet.
  Als de tegenpartij schuldig is aan de schade kom je voor alle schade bij die verzekering uit. Het voordeel van een ongevallen inzittenden verzekering is dat de bestuurder ook meeverzekerd is en dat je niet hoeft te wachten totdat de schuldige aangewezen is.

 147. Gaby schreef op 

  Hey

  De vriendin van mijn vader heeft een auto gekocht als kado voor mijn vader ( staat ook op; haar naam en ze heeft zelf geen rijbewijs ) Mijn vader kan zelf wegens omstandigheden geen auto verzekeren, Nu vroeg ze aan mij of ik de auto op mijn naam wil verzekeren. Wat zijn de nadelen hiervan ? Ik weet dat dat ik mijn schadevrije jaren kan kwijtraken, zijn er verder nog nadelen en kan ik de auto verzekeren ?

  Bedankt !

 148. Beste Gaby,

  Bij de meeste verzekeraars is het alleen mogelijk om een verzekering af te sluiten als de aanvrager van de verzekering ook zelf het kenteken op naam heeft staan en de hoofdbestuurder van de auto is. Als uw vader geen autoverzekering op zijn naam kan afsluiten, is dit waarschijnlijk ook niet mogelijk wanneer u hem opgeeft als hoofdbestuurder. Als u dit niet opgeeft valt dit onder verzwijging en dat kan grote gevolgen voor u hebben. Zolang u alles volledig en juist opgeeft en een verzekeraar de aanvraag accepteert, is het belangrijk om te weten dat wel alle registraties van schades en overtredingen onder uw naam worden geregistreerd.

 149. robert schreef op 

  Vraag ik wil een auto op mijn zoons naam zetten, maar kan ik dan de autoverzekering dan betalen vanwege de no claim die ik heb?

 150. Beste Robert,

  In principe is het alleen mogelijk om een autoverzekering aan te vragen als het kenteken op uw eigen naam staat en u zelf ook de hoofdbestuurder van de auto bent. Als de auto op naam van uw zoon staat en hij erin gaat rijden, kunt u de verzekering beter op zijn naam aanvragen. U moet in de aanvraag altijd opgeven wie de hoofdbestuurder en de kentekenhouder van de auto is. Als dat uw zoon is, kan hij geen gebruik maken van uw no claim korting. De premie zal worden gebaseerd op zijn eigen schadevrije jaren. Wel kunt u in de aanvraag van uw zoon uw eigen rekeningnummer opgeven. Het is geen probleem als u de premie van uw zoon wilt betalen. Heeft u verder vragen? Bel ons dan gerust op 035-6265544.

 151. H.W. Kruise schreef op 

  Onze dochter woont en werkt in italie maar rijdt een auto met NL kenteken. Zij wil haar auto opnieuw verzekeren bij een andere verzekeraar. Heeft u een advies

 152. Beste meneer of mevrouw Kruise,

  Uw dochter kan haar auto helaas niet bij een Nederlandse verzekeraar verzekeren. Dit kan alleen als zij in Nederland staat ingeschreven. Zij kan dus het beste contact opnemen met een verzekeraar in Italië. Een Italiaanse importverzekeraar kan het Nederlandse kenteken tijdens de import verzekeren. Uiteindelijk zal ze het Nederlandse kenteken moeten vervangen door een Italiaans kenteken om de auto daar definitief te kunen verzekeren.

 153. D.Altena schreef op 

  Als ik met een geleende auto met een gehuurde aanhangwagen een geparkeerde auto beschadig met de trailer. Hierbij heeft alleen de geparkeerde auto schade. Degene van wie de auto is heeft maximale no-claim-korting. Hoe kan ik dit het beste oplossen?

 154. Beste meneer of mevrouw Altena,

  De schade aan de geparkeerde auto is gedekt onder de WA-verzekering van de geleende auto. U kunt ervoor kiezen om de schade te claimen, maar dan zal de eigenaar van de geleende auto wel schadevrije jaren verliezen. Wilt u of de eigenaar van de auto dit niet? Dan kunt u ervoor kiezen om de schade zelf te betalen. Als u de schade aan de verzekeraar terug betaalt, verliest de eigenaar van de auto geen schadevrije jaren.

 155. kees schreef op 

  hey,

  ik heb kort geleden een ongeval gehad waarbij de tegenpartij die van links kwam dus bij wie zelf de schuld ligt mij heeft geraakt maar heb door de schrik mijn auto naar rechts bestuurd waar ik tegen een paal ben geknald, dus naast de schade die ik door de tegenpartij heb , heb ik ook daarnaast schade door de paal waar ik tegenaan ben gebotst, nu is mijn vraag vergoedt mijn verzekering ook de schade die door de paaal is ontstaan of alleen de schade die is ontstaan de de tegenpartij, ik heb alleen een WA verzekering,

 156. Beste Kees,

  Dat ligt eraan wie er aansprakelijk wordt gesteld. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor het feit dat u de paal heeft geraakt, dan wordt uw schade door diens WA-verzekeraar vergoed. Als u zelf aansprakelijk bent voor de schade door de aanrijding van de paal, komt deze schade voor uw eigen rekening. Uw WA-verzekering vergoed geen schade aan uw eigen auto.

  1. kees schreef op 

   nee de tegenpartij is aansprakelijk want hij kwam van een weg waar die eerst voorrang moet verlenen, maar mijn vraag is door de schrik van de tegenpartij heb ik naar rechts moeten besturen en daardoor tegen een paal aangebotst, hij heeft met zijn scooter mij van de zijkant geraakt, maar de echte schade is door de paal aangericht, ik heb mijn verzekring gebeld maar die zei we gaan het nog allemaal onderzoeken, dus gaan ze dadelijk niet zeggen wij vergoeden alleen de schade die de scooter heeft aangericht en niet de schade die de paal heeft aangericht

 157. Beste Kees,

  Het is inderdaad gebruikelijk dat er eerst onderzoek wordt gedaan naar wat er precies is gebeurd. Op die manier kan uw verzekeraar bepalen wie waarvoor aansprakelijk is. Het is mogelijk dat u inderdaad allebei deels aansprakelijk wordt gesteld. Bijvoorbeeld dat de tegenpartij de schade vergoedt die door de scooter is aangericht en dat u zelf betaalt voor de vervolgschade van de botsing tegen de paal. Dat verschilt per situatie en hangt dus af van wat er uit het onderzoek komt.

 158. Jos schreef op 

  ik wilde deze zomer mijn auto uit de verzekering/belasting halen, omdat ik een tijd in het buitenland ben. (Schorsen) als ik nu mijn auto wil uitlenen aan iemand anders voor deze periode, is dat verstandig? Kan die persoon mijn auto verzekeren? Zodat áls er een ongeluk gebeurt het op hem verhaald wordt en niet op mij? Of is het verstandig de auto niet uit te lenen?

  1. Beste Jos,

   Als u de auto schorst bij de RDW, dan mag er niet mee gereden worden. Wel kunt u de auto (tijdelijk) overschrijven op naam van iemand anders. Die ander kan de auto dan verzekeren op zijn/haar eigen naam, zodat een eventuele schade op die persoon verhaald wordt en niet op u. Houd er rekening mee dat de auto waarde verliest bij schade. Als u de auto na de vakantie terug schrijft op uw eigen naam, heeft dat dus wel consequenties voor u.

   Het is helemaal aan uzelf of u de auto wel of niet wil uitlenen tijdens uw vakantie. Als u de auto wilt uitlenen is het verstandig om afspraken te maken over eventueel waardeverlies en over het feit dat u de auto weer terug wilt na uw vakantie. Overschrijven betekent namelijk in principe dat de auto niet meer uw eigendom is. Het is dus wel fijn als u zeker weet dat u de auto weer terug krijgt als u dat wilt.

   Wilt u de auto op uw eigen naam laten staan en de auto met uw verzekering aan iemand uitlenen? Lees dan verder in het volgende artikel.

 159. Anton schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een vraagje, mijn neef heeft me opgehaald, en hij zei rij jij maar, dus reed ik en hij zat naast mij. En ik wist niet dat die auto niet verzekerd was anders had ik er nooit in gereden heeft hij me ook niet verteld. dus je raad het, ik heb een ongeluk gemaakt. maar ik had wel een eigen auto voor de deur en ik was netjes verzekerd all risk. eindstand heb ik mijn gegevens ingevuld bij de ongeluk ik wist niet van hoe en wat was m’n eerste keer. Vervolgens krijg ik een brief thuis van de tegenpartij dat ik 710 euro moest betalen omdat de auto niet verzekerd was. dus ik heb met mijn verzekeraar gebeld, die zei we keren het niet uit aan hun, omdat jij alles in orde had en de auto is niet van jou en staat niet op jou naam en hij moet het verzekeren volgens de wet moeten ze het bedrag verhalen op m’n neef klopt dat? want ik heb tegenpartij gebeld en het uitgelegd en hoe het volgens de wet zit, die gaven mij ook gelijk dus hadden ze me later terug gebeld met het tegen partij was via een tussenpersoon bij ons verzekerd en die is daar nu niet meer verzekerd dus we kunnen jou niet verder helpen. ik heb de deurwaarde gebeld die heeft mij ook gelijk gegeven maar ik kan niet geholpen worden omdat de tegenpartij daar niet meer verzekerd is. en ik heb ze duidelijk aangegeven ik heb geen contact meer met mijn neef maar ik kan jullie zijn adres geven. want de brief is na de kantonrechter gegeven nu. bij deze mijn vraag: heb ik gelijk en geeft de kantonrechter mij gelijk. of zit ik fout? want ik weet het allemaal niet meer.

  Alvast Bedankt,

  Anton

 160. Beste Anton,

  De kentekenhouder is verantwoordelijk voor de onverzekerde auto en wordt ook aansprakelijk gesteld voor schades die door een andere bestuurder met zijn auto worden gemaakt. Uitzondering is als de bestuurder de auto zonder toestemming heeft gebruikt, bijvoorbeeld bij diefstal of joyriding. Ook is het een ander verhaal als de kentekenhouder heeft gewaarschuwd dat de auto onverzekerd is. Aangezien u toestemming had om de auto te gebruiken en niet wist dat de auto onverzekerd was, zal uw neef waarschijnlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

 161. Ricardo schreef op 

  Goede dag
  Ik heb een aanrijding gehad was mijn schuld
  ik zag over het hoofd dat ik voorrang moest verlenen
  en een andere bestuurder reed met zijn rechter zijkant
  langs mijn linker voorzijde een hoop schade in ieder geval
  maar nu was het de auto van mijn vriendin en ze is wa+ verzekerd
  krijgt zij de schade vergoed via de verzekering ??

 162. ingrid valckx schreef op 

  Hallo ik heb een vraag ik ben een week geleden aan gereden door een auto en mijn kappen van scooter zijn beschadigt en stuk de kosten vallen eigen lijn nog mee een 565€ om te laten maken kan de tegen party er moeilijk over doen zij waren in fout

 163. Beste Ingrid Valckx,

  Wat vervelend dat u schade heeft opgelopen aan uw scooter. Het is belangrijk dat u samen met de tegenpartij een schadeformulier invult om de schade te melden. Als de tegenpartij niet meewerkt, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de verzekeraar van de tegenpartij. De verzekeraar handelt de schade dan rechtstreeks met u af.

 164. Noor schreef op 

  Ik heb volgende vraag,
  wij hebben een wagen die op mijn moeders naam verzekerd is, zij is hoofdbestuurder.
  ik sta geregistreerd als bijbestuurder bij de verzekering.
  maar als mijn vriend bv. dan eens de wagen gebruikt of bob is en hy krijgt een ongeval, zijn we dan verzekerd aangezien hij niet in het verzekeringscontract vermeld sttaat?

 165. Beste Noor,

  Uw vriend en eventuele andere bestuurders mogen de auto gewoon af en toe lenen. Het uitlenen van de auto valt onder de verzekering. In bijzondere gevallen sluiten verzekeraars wel eens een bestuurder uit van de dekking. Dat staat dan duidelijk op het polisblad vermeld. Uitgesloten bestuurders mogen de auto niet lenen. Zolang uw vriend geen uitgesloten bestuurder is, is er dus niets aan de hand al;s hij de auto leent.

 166. Johan Neve schreef op 

  Mijn ex maakt af en toe gebruik van mijn auto, dat mag uiteraard als ik het goed vind. maar nu gaat ze de auto drie weken gebruiken ivm vakantie.
  mag dat ook van de verzekering of moet ze dan bijverzekeren.

 167. Ingrid schreef op 

  Beste mensen,

  Wat als je een auto leent van een vriend die een lease-auto heeft. Je hoort vaak dat je dan beiden niet verzekerd bent: hoe zit dit? En maakt het verschil of hij zelf wel / niet nog aanwezig is in de auto of hem echt volledig aan een ander/ anderen heeft uitgeleend?

  Ben heel benieuwd naar het antwoord.

 168. Beste Ingrid,

  Dat ligt eraan wat hierover in het leasecontract staat. Wij kunnen daar helaas geen algemeen antwoord op geven. U kunt het beste contact op nemen met de leasemaatschappij waar het leasecontract loopt.

 169. Dennis schreef op 

  Hallo, ik heb een 2e auto aangeschaft voor woon-werk. Nu heeft mijn zoon zijn rijbewijs gehaald en gebruikt hij de auto ook. Hoe kan een verzekering vaststellen bij een schade veroorzaakt door mijn zoon wie de regelmatige bestuurder is?

  1. Beste Dennis,

   Voor de verzekeraar is het belangrijk dat u het doorgeeft als uw zoon hoofdbestuurder van de auto wordt in plaats van u. Op die manier kunnen zij een juiste inschatting maken van het risico op schade en op basis daarvan de premie vaststellen. De verzekeraar gaat er vanuit dat u alle informatie naar waarheid doorgeeft. Het is niet aan de verzekeraar om vast te stellen wie de hoofdbestuurder is, het is de verantwoordelijkheid van de verzekerde om dit goed door te geven. Bij een vermoeden dat de informatie die een verzekerde heeft opgegeven niet klopt, kan de verzekeraar hiervan een registratie maken en een onderzoek starten. Als blijkt dat er informatie is verzwegen, kan dit invloed hebben op de uitkering bij schade. Bovendien mag de verzekeraar in bepaalde gevallen ook de verzekering per direct beëindigen. Na een opzegging door verzwijging wordt het erg lastig om de auto ergens anders weer te verzekeren.

 170. manou coutard schreef op 

  Ik ga in de komende maanden in Nederland wonen (nu nog in België) en ga me inmiddels al een wagen aanschaffen in Nederland. Mijn vriend woont daar inmiddels al en heeft al een eigen wagen. We gaan hem dan inschrijven en verzekeren op zijn naam.
  Ik mag er dan gewoon mee rijden mits ik dit laat weten aan de verzekeraar? Las ook in het artikel dat als ik er het meest mee rij dat de verzekering dan mogelijk lager is. Hoe gaat dit juist in z’n werk?
  Heb je uberhaubt een nederlands rijbewijs nodig om met een nederlandse wagen te rijden? of kan dit ook met een belgisch rijbewijs?

  1. Beste Manou,

   Als u af en toe in de auto van uw vriend rijdt dan hoeft u hier de verzekeraar niet direct van op de hoogte te brengen. Wordt u de regelmatigbestuurder van de auto? Dan moet de verzekeraar hier wel van op de hoogte worden gebracht. Omdat u niet in Nederland ingeschreven staat wordt het lastig om de auto te verzekeren met u als regelmatig bestuurder. De verzekeraar kan het risico niet goed inschatten, omdat zij uw gegevens niet kunnen controleren in de Nederlandse databases. Wij adviseren u dan ook om uzelf in Nederland in te schrijven voordat u een auto probeert te verzekeren. U mag wel met een rijbewijs uit België rijden in een auto met een Nederlands kenteken. U moet dan wel voldoen aan de RDW richtlijnen. Het is moeilijk om van te voren aan te geven of de verzekering goedkoper of duurder is met u als regelmatig bestuurder(zodra u in Nederland bent ingeschreven). U kunt hiervoor het beste een berekening maken via onze website.
   Mochten er toch een aantal zaken niet duidelijk zijn aarzelt u dan niet om telefonisch contact met ons op te nemen. Wij zijn voor u bereikbaar op nummer 035-62 65 544.

 171. William schreef op 

  Mijn dochter rijd een deuk in de auto van een vriend, zij heeft wel een rijbewijs maar geen eigen auto.
  Op wie kunnen we de schade nu verhalen ?
  Op haar eigen WA verzekering ?

  1. Beste William,

   Uw dochter kan de schade niet claimen op haar eigen aansprakelijkheidsverzekering(AVP). Als de eigenaar WA Volledig Casco verzekerd is dan kan hij de schade aan zijn eigen auto claimen bij zijn eigen verzekeraar. De eventuele schade aan derde wordt vergoed op basis van de WA dekking van de eigenaar. Beide uitkeringen hebben gevolgen voor de no-claim van de eigenaar. De eigenaar kan uw dochter vragen om de schade te betalen zodat dit geen gevolgen heeft voor zijn no-claim.

 172. Wim schreef op 

  Stel:

  Mijn vader heeft een auto van z’n werkgever en ik (zijn zoon) leen deze zo nu en dan. Hoe zit dit verzekeringstechnisch ? Wat als ik schade maak of iets dergelijks ? Kan ik mij hier voor laten verzekeren ? (zonder het hebben van een eigen auto ?) Ik hoor ’t graag.

 173. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

  Beste Wim,

  In principe mag iedereen met een geldig rijbewijs en met toestemming van de eigenaar in andermans auto rijden.
  U heeft nu alleen ook te maken met de afspraken in het (lease)contract tussen uw vader en zijn werk. Uw vader kan het beste bij zijn werkgever navragen of het is toegestaan dat ook anderen in de auto rijden.

 174. Viënna schreef op 

  Beste ….,

  Een vriendin van me heeft een ongeluk gehad. De persoon die reed was niet de eigenaar van de auto (de eigenaar van de auto zat wel in de auto).

  De persoon die reed is achterop een auto gereden. Nu heeft deze vriendin die bijrijder was een wiphlash. Op welke verzekering moet zij dit nu verhalen? De WA verzekering van de persoon die reed of de inzittende verzekering van de persoon waar de auto van is? In dit laatste geval kost het dan de persoon die reed no claim? En kan zij dit weigeren om op te geven?

  Groetjes,
  Viënna

 175. Beste Viënna,

  Wat vervelend dat uw vriendin een wiphlash heeft opgelopen. Dit is zowel gedekt onder de WA-verzekering van de eigenaar van de auto, als onder de schadeverzekering voor inzittenden. Uw vriendin kan dus in elk geval terecht bij de verzekeraar van de eigenaar van de auto. Als de eigenaar van de auto hier niet aan mee wil werken, kan uw vriendin de verzekeraar ook rechtstreeks benaderen. Zij zullen haar dan persoonlijk verder helpen.

  De schade die is ontstaan aan de auto ervoor door achterop te rijden, valt alleen onder de WA-verzekering van de eigenaar van de auto. Als deze schade geclaimd wordt, valt de eigenaar sowieso terug in schadevrije jaren. Als de claim voor de wiphlash daarbij komt blijft de terugval in schadevrije jaren gelijk.

  Wordt alleen de wiphlash geclaimd? Dan ligt het eraan of de verzekeraar dit afhandelt als claim op de WA-verzekering of op de schadeverzekering voor inzittenden of er sprake is van terugval in schadevrije jaren. Dit kunt u het beste bij de betreffende verzekeraar navragen.

 176. Axel damen schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een vraag. Mijn moeder heeft een verzekering waarbij er geen bestuurders onder de 24 verzekerd zijn. Nu ven ik 24 maar heb ik nog niet een jaar me rijbewijs. Ik vroeg me af of als ik erin rijd ik verzekerd ben. Ik heb namelijk nog geen jaar me rijbewijs en wil dingen zeker weten.

  Met vriendelijke groet,

  Axel Damen

 177. Beste Axel,

  Dat hangt er vanaf wat hierover in de polisvoorwaarden staat. Als u het niet (duidelijk) terug kunt vinden in de polisvoorwaarden kunt u hier het beste contact over opnemen met de verzekeraar. Zij kunnen u precies uitleggen wat wel en niet gedekt is, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

 178. Anwar schreef op 

  Ik heb een vraag:
  Stel mijn vader koopt een motor voor mij (zoon), maar hij heeft zelf geen motorrijbewijs. De verzekering ga ik zelf betalen. De motor blijft van mijn vader, omdat hij ervoor betaald heeft.
  Dat zou moeten kunnen denk ik? Zo zijn de motor en ik verzekerd, maar is het niet mijn eigendom. Is dit een legale constructie?
  MvG

 179. Beste Anwar,

  Helaas kunnen wij via Independer alleen een motor verzekeren als de kentekenhouder ook de aanvraag doet en zelf op de motor gaat rijden. De motor zou dus op uw eigen naam moeten staan om een verzekering via Independer aan te vragen. U kunt wel rechtstreeks bij verzekeraars de mogelijkheden bespreken voor uw situatie.

 180. Steffiee schreef op 

  Hallo

  ik had even een vraagje ik heb een camper geleend van een vriendin
  nu ben ik met mijn broek achter de klink blijven hangen van de deur.
  deze is er nu af en kan er blijkbaar niet meer op
  hoe kan ik dit nu het beste doen kwa verzekering ben 23 en woon bij mijn vader.
  kan ik dit via haar auto verzekering doen ofniet?
  ze is niet all risk verzekerd

  Mvg steffie

 181. Beste Steffiee,

  Wat vervelend dat dit u is overkomen. Claimen via de autoverzekering is niet mogelijk. Wij adviseren u contact op te nemen met de verzekeraar waar u de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) heeft lopen. Heeft u zelf geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan kunt u waarschijnlijk contact opnemen met de verzekeraar van uw vader. U kunt dan de claim indienen op de aansprakelijkheidsverzekering van het gezin. Wij hopen dat u eruit komt met de verzekeraar en dat de schade wordt gemaakt.

 182. Rick schreef op 

  Een vriendin van mij heeft een auto met een verzekering bestaande uit een zaak- of ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.
  Nu is het geval dat haar vriend onder invloed van alcohol ongevraagd haar auto heeft meegenomen. Vervolgens heeft hij schade veroorzaakt.
  Nu wil de verzekering de schade vergoeden aan de derde partij en dit vervolgens op haar verhalen.
  Is het correct dat zij op zou moeten draaien voor iets dat ongevraagd en zonder haar medeweten heeft plaatsgevonden. Wat kan zij nu het beste doen?

  Mvg

 183. Beste Rick,

  Als er met haar auto schade wordt toegebracht aan een derde, is het inderdaad zo dat haar WA-verzekeraar deze schade aan deze derde uit moet keren. Als blijkt dat de bestuurder onder invloed was en de verzekeraar rijden onder invloed heeft uitgesloten in de polisvoorwaarden, mogen zij de schade vervolgens op haar verhalen. Zij kan aan haar vriend vragen om dit aan haar terug te betalen, aangezien dit zijn fout is geweest en niet die van haar. Mocht het niet mogelijk zijn om dit in goed overleg samen op te lossen en wil zij zich erop beroepen dat de auto zonder haar toestemming en zonder haar medeweten is meegenomen? Dan zal zij hiervan aangifte moeten doen bij de politie.

 184. aniel schreef op 

  ik wil mijn auto op naam van mijn vriendin laten zetten die geen rijbewijs heeft en de autoverzekering op mijn naam laten staan. dit om een parkeervergunning te krijgen bij mijn vriendin die op een andere adres woont. heeft dit gevolgen voor mijn schadevrije jaren ? en als ik het later weer op mijn naam wil zetten heeft dit dan gevolgen ?

  mvg.

 185. Beste Aniel,

  Helaas is het via Independer niet mogelijk om een verzekering af te sluiten als de auto op naam van uw vriendin staat. Als de auto op haar naam staat moet zij deze ook zelf verzekeren en dat is helaas niet mogelijk, omdat ze geen rijbewijs heeft. U kunt dit niet voor haar doen, omdat u niet op hetzelfde adres woont als uw vriendin. Als de auto op uw naam staat en u er in gaat rijden, kunt u wel een verzekering op uw naam afsluiten.

 186. Martijn schreef op 

  Ik mag van kennissen hun auto lenen om twee weken mee op vakantie te gaan naar Frankrijk. Ik heb begrepen dat de verzekering op de auto is afgesloten is en het dus in principe niet toe doet wie er schade rijdt. Echter zullen er bij schade altijd kosten zijn voor de eigenaar van de auto. Bijvoorbeeld gaat zijn no-claimkorting omlaag. Ik heb begrepen dat mijn eigen w.a. verzekering niet geld voor schade aan rijdende motorvoertuigen, is het wel mogelijk om zulke schade te verzekeren. Zelf dacht ik om een huurovereenkomst af te sluiten waarin een eigen risico is opgenomen en deze te verzekeren via een “eigen risico huurauto verzekering”. Kan dat of is er een andere oplossing?

  1. Beste Martijn,

   Bij particuliere autoverzekeringen is verhuur meestal uitgesloten van de dekking. Uw kennissen mogen de auto dus wel aan u uitlenen, maar zij mogen de auto niet verhuren. Helaas valt het risico dat uw kennissen aansprakelijk worden gesteld voor een schade die u veroorzaakt niet te verzekeren. Meer informatie over het lenen van een auto voor vakantie kunt u hier lezen.

 187. johan schreef op 

  stel dat ik mijn auto uitleen aan een vriend van mij die doet zijn deur open en er komt een andere auto langs en mijn deur slaat zijn spiegel er af, een nieuwe spiegel kost 900 euro via de verzekering,

  nou wil ik graag dat het buiten de verzekering om gaat en de nieuwe spiegel in kleur laten spuiten, door mijn vaste garage bedrijf, welke aanzienlijk goedkoper is mag de man die in de auto reed waar de spiegel van af is dit weigeren, als ik dit zelf finacieel wil regelen met de garage waar ik klant bij ben

 188. Beste Johan,

  De tegenpartij mag een claim indienen bij uw WA-verzekering voor de schade die door uw auto is ontstaan aan zijn spiegel. Als uw verzekeraar erkent dat u aansprakelijk bent voor zijn schade, zullen zij zijn schade moeten vergoeden. U kunt natuurlijk aan de tegenpartij vragen of hij dit rechtstreeks met u op wil lossen, maar hier hoeft hij geen gehoor aan te geven. Hij heeft geen toestemming van u nodig om zijn schade bij uw verzekeraar te claimen.

 189. Caitlin van Driel schreef op 

  Ik ben 17 jaar en heb mijn rijbewijs gehaald. Nu willen mijn ouders niet dat ik in hun auto rijd, omdat ik niet verzekerd ben voor de schade die ik kan maken. Maar geldt dat ook wanneer ik af en toe in de auto van mijn ouders rijd? Ik heb niet veel geld om zelf een auto te kunnen betalen. Nu vind ik het heel onlogisch dat ik een paar jaar niet kan rijden omdat ik niet in de auto van mijn ouders mag rijden. Wat is hier de beste oplossing voor? Mijn ouders hebben volgensmij alleen een WA verzekering.

 190. Beste Caitlin van Driel,

  Gefeliciteerd met het behalen van uw rijbewijs!

  Als er een verzekering is afgesloten voor een auto, dan geldt die verzekering in principe ook op het moment dat er af en toe iemand anders in de auto rijdt dan de eigenaar. Alleen als er regelmatig iemand anders dan de eigenaar in de auto gaat rijden is het belangrijk dat de verzekeraar dit weet.

  U geeft aan dat u de auto alleen af en toe wilt lenen. Omdat u nog geen 18 jaar oud bent, mag u nog niet zelfstandig rijden. U bent verplicht om altijd met uw aangewezen begeleider te rijden. Zolang u dat doet bent u gewoon net als uw ouders voor WA-schades verzekerd.
  Rijdt u zonder uw begeleider in de auto? Dan zal de WA-verzekeraar de schade aan de tegenpartij wel betalen, maar vervolgens zullen zij het schadebedrag op u verhalen.

  De beste oplossing die ik u kan aanraden is om met uw ouders af te spreken wat te doen in geval van schade. Met een WA-verzekering zijn niet alle schades gedekt en is het fijn om te weten wie de schade zal betalen als er wat mis gaat. Wanneer u een schade bij een ander veroorzaakt is dat wel verzekerd, maar verliezen uw ouders schadevrije jaren, waardoor de premie hoger wordt. Het is daarom ook handig als u daar afspraken over heeft gemaakt.

 191. Marc schreef op 

  Hi! Ik wil deze zomer mijn auto uitlenen aan Amerikaanse vrienden die naar Nederland komen. Is deze wetgeving dan ook van toepassing? Schade op mijn verzekering?

  En moeten ze nog speciale reisverzekering hebben voor het geval ze iemand aanrijden of een andere claim kunnen krijgen?

  Alvast bedankt!

 192. Beste Marc,

  Autoschade is uitgesloten op een reisverzekering. Vervangend vervoer en pechhulp is wel verzekerd in een reisverzekering. Mochten zij een schade rijden dan zijn de gevolgen voor u. Dit kan dan gevolgen hebben voor uw schadevrije jaren en/of premie. U kunt het beste contact opnemen met uw verzekeraar om te bespreken of het een probleem is dat u uw auto uitleent aan vrienden.

 193. Gait schreef op 

  Hallo mijn zoon heeft met een geleende auto een paaltje geraakt,deze auto is niet all risk verzekerd.
  Kunnen wij deze schade verhalen op onze wa verzekering?

  Alvast bedankt

 194. Beste Gait,

  De WA-verzekering van uw eigen auto keert alleen uit als er met uw eigen auto schade wordt toegebracht aan (het bezit van) een ander. Helaas kunt u de schade daar dus niet op verhalen. Ook de particuliere aansprakelijkheidsverzekering zal de schade niet uitkeren, omdat daarop schades met of door een auto zijn uitgesloten. De schade is dus helaas niet verzekerd en zal voor eigen rekening komen van uw zoon of de eigenaar van de auto.

 195. Ricus schreef op 

  Hallo,

  Mijn vriendin en ik hebben een diesel en een benzine auto. Logischerwijs willen we natuurlijk dat de diesel de meeste kilometers maakt. Omdat zij onregelmatig werkt rijden we dus allebei in beide auto’s en is het maar net afhankelijk van hoe de dag eruit ziet wie welke auto meeneemt. Het is dus niet te stellen wie van ons de regelmatige bestuurder is. Op wiens naam kunnen we dan het beste de auto verzekeren? Als ik hem verzeker is het weliswaar goedkoper, maar zij rijdt er evenzo regelmatig in als ik. Kan dit problemen veroorzaken als zij bij een schadegeval is betrokken of wordt aangehouden (ook ivm keuze tenaamstelling en het kentekenbewijs die de eigenaar draagt).

  Graag verneem ik van jullie advies voor onze situatie.

  Vriendelijke groet.

 196. Beste Ricus,

  Goed dat u het vraagt. Verzekeraars gaan er vanuit dat partners op hetzelfde adres de auto(s) vrijwel altijd samen gebruiken. Het maakt dus niet uit of de een er meer in rijdt dan de ander. U kunt zelf kiezen op wiens naam u de verzekering wilt afsluiten en wie u opgeeft als regelmatige bestuurder. Alleen als er een groot leeftijdsverschil is tussen u en uw vriendin, dan is het verstandig om de jongste bestuurder op te geven als hoofdbestuurder, dan zit u zeker goed. Wilt u hulp bij het afsluiten van de verzekering? Bel ons dan gerust op 035-6265544, wij helpen u graag!

 197. Erick schreef op 

  Hi,
  Mijn moeder heeft een auto maar gezien haar leeftijd en gezondheid kan zij deze niet meer rijden.
  Zij rijdt al meer dan 40 jaar schadevrij en heeft maximale korting.
  Auto is nog in haar bezit maar zij wordt erin rondgereden door familie wanneer dit nodig is.
  Familie woont niet op het huisadres van haar.
  Nou verloopt binnenkort haar rijbewijs en dit zal gezien haar gezondheid niet verlengd worden.
  Vraag is of indien zij geen geldig rijbewijs meer heeft de auto toch (voor bepaalde overgangsperiode tot verkoop auto) verzekerd op haar naam kan blijven en kan worden gereden door familie.
  Daarnaast de vraag of indien de autoverzekering bv wordt overgezet naar haar kleindochter of zij de BM van mijn moeder zou kunnen behouden.

  Graag verneem ik jullie advies in deze.

  Vriendelijke groet.

 198. Beste Erick,

  Dit zijn inderdaad lastige situaties. Of de auto nog verzekerd kan blijven op de huidige polis kunt u bespreken met de verzekeraar. Misschien bieden zij de mogelijkheid om voor een korte periode de polis aan te houden totdat u een nieuwe verzekering heeft kunnen afsluiten die past bij de situatie. Helaas is het best lastig om een verzekeraar te vinden die een auto wil verzekeren die niet wordt bestuurd door de eigenaar van de auto. Gelukkig is het niet onmogelijk. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Dan wil ik u adviseren om contact op te nemen met onze klantenservice. Met hen kunt u uw wensen naast de mogelijkheden van de verzekeraar leggen en kijken wat de beste oplossing is.
  U kunt ons bereiken op telefoonnummer 035-6265544.

 199. Feej Ballari schreef op 

  Beste Independer,

  Ik ben tegen een fietser aangereden met de auto van een vriend van ons. Bij wie moet de fietser schade claimen? is dat onze autoverzekering, de autoverzekering van onze vriend of onze aansprakelijkheidsverzekering? ik was verblind door de zon en botste tegen de fietser op!

 200. Beste Feej,

  Wat vervelend dat u een aanrijding heeft gehad met een fietser. De fietser kan de schade claimen op de WA-verzekering van de auto van uw vriend. De WA-verzekering zal de fietser schadeloos stellen. Uw vriend zal hierdoor wel schadevrije jaren verliezen. Om dit te voorkomen kunt u er voor kiezen om het schadebedrag terug te betalen aan zijn verzekeraar. Helaas kunt u hiervoor geen gebruik maken van uw aansprakelijkheidsverzekering. Daarop zijn schades met en door motorrijtuigen namelijk uitgesloten. We hopen dat de schade meevalt!

 201. Miranda schreef op 

  Hallo,

  Ik woon in Nederland en wil graag rijden (met toestemming uiteraard) in België met de auto van mijn vriend die in België woont. Zijn auto heeft nu nog een Nederlands kenteken, binnenkort zal hij een Belgisch kenteken krijgen. Wij vragen ons af hoe het met verzekeringen zit als ik in zijn auto ga rijden in België en/of Nederland. Het lijkt me zinvol dat we de juiste verzekeringen hebben.
  Ik kijk uit naar uw reactie,
  Groet!

 202. Beste Miranda,

  Nu de auto nog een Nederlands kenteken en verzekering heeft kunt u de auto lenen. U mag alleen niet de hoofdbestuurder van de auto zijn, tenzij dit is besproken en is goedgekeurd door de Nederlandse verzekeraar.
  Omdat de auto binnenkort een Belgisch kenteken krijgt zal er een Belgische verzekering voor de auto moeten worden afgesloten. Over Belgische verzekeringen weet ik helaas te weinig. Doorgaans moet de verzekeringsnemer en de hoofdbestuurder op de polis ook een Belgisch ingezetenen moeten zijn. Of u dan ook de auto mag lenen en hoe vaak u deze mag lenen ligt aan de Belgische verzekeraar. Dit kunt u vast met hen overleggen.

 203. Nora schreef op 

  Beste Independer,

  Mijn auto heb ik aan mijn broertje uitgeleend. Echter heeft mijn broertje zijn vriend in mijn auto laten rijden omdat mijn broertje dronken was. Zijn vriend is 17 en heeft geen rijbewijs
  en heeft schade gemaakt waardoor mijn no claim 5 schade vrije jaren terug valt. Ik heb van mijn verzekering de mogelijkheid schade zelf te betalen. Kan ik dit op hen verhalen, wie is verantwoordelijk? Ik wil at ze beide helft betalen maar vriend van mijn broertje werkt niet mee, wat kan ik doen?

 204. Beste Nora,

  Wat naar dat de vriend van uw broertje zonder rijbewijs in uw auto heeft gereden en schade heeft veroorzaakt. Begrijpelijk dat u het schadebedrag van hen terug wilt hebben, zodat u deze niet hoeft te claimen te koste van uw no-claimkorting. Erg vervelend dat de vriend van uw broertje hier niet aan mee wil werken. Helaas is het enige wat u kunt doen in zo’n geval om een rechtszaak tegen hem te beginnen. Wanneer u aangeeft dat hij zonder rijbewijs en zonder uw toestemming in uw auto heeft gereden, kunt u waarschijnlijk het schadebedrag op die manier bij hem vorderen. U kunt voor meer informatie contact opnemen met het Juridisch Loket. Een rechtszaak is natuurlijk voor niemand prettig, we hopen daarom dat u er toch samen uitkomt!

 205. Hans schreef op 

  Hey goedemorgen,
  Ik heb vannacht de auto van mij vriend geleend, omdat ik moest werken. Echter ben ik uitgegleden omdat het wegdek nat was. Ik heb schade aan de auto veroorzaakt, die ik zelf niet uit me zak kan betalen. Hij is WA verzekerd, kan hij dan de schade bij zijn autoverzekering claimen?

  Met vriendelijke groeten,

  Hans

 206. Beste Hans,

  Een WA-verzekering dekt alleen schades die met de auto aan een andere partij zijn toegebracht. Helaas geen schades aan de auto zelf.

  U kunt het beste met uw vriend bespreken dat u op dit moment geen geld heeft om de schade te betalen. Misschien kan hij het bedrag voorschieten of zijn er andere manieren mogelijk om dit onderling op te lossen. Ik hoop dat u er samen uitkomt!

 207. Anna schreef op 

  Beste
  Mijn moeder heeft een scooter met geel kenteken en ik heb 2 weken geleden mijn autorijbewijs gehaald. Ik ben 20 jaar oud. Mag ik op haar scooter rijden of ben ik daar niet verzekerd voor omdat de scooter op haar naam staat?

  Met vriendelijke groeten,
  Anna

 208. Beste Anna,

  Aller eerst gefeliciteerd met uw rijbewijs!
  Vindt uw moeder het goed dat u de scooter leent? Dan is het geen probleem. De verzekeraar heeft er geen bezwaar tegen als u zo nu en dan de scooter leent.
  Het kan gebeuren dat u een schade rijdt met de scooter. In dat geval zal de verzekeraar de schade in behandeling nemen. De verzekering is namelijk gebonden aan de scooter en niet aan de eigenaar.
  Gaat u de scooter vaker gebruiken dan uw moeder? Bespreek dit dan voor de zekerheid met de verzekeraar.
  Veel plezier!

 209. Anna schreef op 

  Bedankt! Heb de verzekeringspapieren gevonden en het blijkt dat bestuurders onder de 25 jaar niet verzekerd zijn dus ik kan er helaas nog niet op rijden. In ieder geval bedankt voor het snelle antwoord!

 210. Monika schreef op 

  Wij gaan volgende week naar Polen. Wat moet ik doen bij autopech of zo. Auto is allrisk verzekerd ook buitenland pech.

 211. Beste Monika,

  Het is verstandig om uw groene kaart van de autoverzekering mee te nemen. Daarop staan de alarmnummers die u kunt bellen bij een ongeval. Van een pechhulpverzekering krijgt u vaak een pasje of bevestiging waarop de nummers staan voor als u pech krijgt in het buitenland. We hopen natuurlijk dat het allemaal niet nodig zal zijn. Alvast een fijne reis gewenst!

 212. Bert schreef op 

  Als iemand in mijn auto rijdt en hij rijdt iemand invalide door zijn schuld!, hoe zit het dan met de verzekering?
  En dekt mijn autoverzekering dan de volledige schade?
  Mvg, Bert

 213. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Bert,

  Dat zou een heftige situatie zijn! Heeft iemand anders dan uzelf een schade veroorzaakt met uw auto? Dan valt dat onder uw autoverzekering. De tegenpartij zal alle schade vergoedt krijgen. Dit heeft wel invloed op uw no-claim korting. Het is goed om hier rekening mee te houden.

  Niet in elk geval keert uw verzekeraar de schade uit. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de bestuurder onder invloed achter het stuur zat of de bestuurder niet bevoegd was om te rijden. Hoe de verzekeraar hier mee omgaat kan verschillen. U kunt uw verzekeraar vragen hoe dit zit. Ook kunt u hen vragen wat voor gevolgen dit heeft voor uw verzekering. Zij kunnen u een persoonlijk antwoord geven.

 214. Maria schreef op 

  De vriend van mijn dochter wil graag mijn auto lenen voor een keer. Ik ben WA-all-risk verzekerd. Mocht er iets gebeuren dan kan in ieder geval de auto worden gemaakt. Nu is het wel zo dat ik dan terugval in de no-claim en het aantal schadevrije jaren. Hoe kan ik dit financieel aanpakken? Want dat lees ik nergens terug.

 215. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Maria,

  Goed dat u dit vraagt. Zoals u zelf al aangeeft is een eventuele schade of ongeval van invloed op uw schadevrije jaren, ongeacht de bestuurder op dat moment. U kunt in dat geval ook nergens op terug vallen. Uiteraard kan u met de vriend van uw dochter afspreken dat hij de schades zelf betaald. Maar loopt de schade in de duizenden euro’s? Dan kan ik mij voorstellen dat hij de schade niet voor eigen rekening kan of wil nemen. U zal dan de vast zitten aan de verhoogde premie. Leen daarom alleen de auto uit aan personen die u kan vertrouwen met uw auto. Ik hoop dat ik uw vraag heb beantwoord.

 216. Ella schreef op 

  Beste independer,

  Als destijds een ouder de WA autoverzekering voor een gedeelde auto heeft afgesloten (woonachtig op hetzelfde adres), maar de zoon nu gaat verhuizen en kenteken moet omzetten naar zijn naam ivm parkeervergunning op nieuwe adres…kan de ouder in dit geval de verzekeringsnemer/betaler blijven?

 217. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ella,

  Ik ben bang dat dat niet mogelijk is. Is de zoon de regelmatige bestuurder en eigenaar van de auto? Dan zal ook de verzekering op zijn naam afgesloten moeten worden. Het is wel mogelijk dat de ouder de premie blijft betalen. Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering kan je het rekeningnummer van de ouder invullen zolang de ouder daar toestemming voor geeft uiteraard.

 218. Leontine schreef op 

  Hele kleine schade gereden bij een personenauto. De schade is uitpoetsbaar! De tegenpartij wil het via de verzekering oplossen. Ik wil zelf de schade betalen en niet via de verzekering. Wie bepaald hoe het opgelost word. Ik sta toch in mijn recht om het zelf op te lossen omdat de schade nihil is.

 219. Beste Leontine,

  Wat vervelend van de schade! Goed dat u het navraagt.
  De tegenpartij mag de schade indienen bij uw verzekeraar. U heeft uiteraard zelf de keuze om deze schade terug te betalen aan de verzekeraar. Zo valt u niet in premie en scharvrije jaren terug. Hopelijk heb ik u vraag beantwoord.

 220. Eerik schreef op 

  Nice!

 221. Terence van Houten schreef op 

  Ik heb een autoverhuurbedrijf en verhuur dus auto’s. Ik ben WA-verzekerd. Stel dat iemand, de huurder, in 1 van mijn auto’s rijd en hij veroorzaakt een aanrijding tegen een geparkeerde auto, van een derde, en de schade aan de auto van die derde bedraagt 3000 euro. Vergoedt mijn verzekeraar dan de schade? Als de huurder van mijn auto een aandoening heeft, manisch/depressief en hij gebruikt medicijnen(antidepressivum) wordt de schade die mijn verzekeraar betaald aan die derde verhaalt op mij of de huurder die in mijn auto reed?

 222. Wij zijn gespecialiseerd in particuliere autoverzekeringen. Een particuliere WA verzekering biedt geen dekking voor verhuur van de auto. Ik neem dan ook aan dat u een zakelijke verzekering heeft voor uw verhuurauto’s. In dat geval moet ik u toch verwijzen naar de polisvoorwaarden van uw specifieke verzekering. Bij het CBR kunt u verdere informatie krijgen over medicijn gebruik in het verkeer.

 223. Franz schreef op 

  Als ik mijn auto uitleen aan iemand met een Engels rijbewijs, is dat een probleem?

 224. Ronnel Holgado (Independer.nl) schreef op 

  Beste Franz,

  Voor de meeste verzekeraars is het geen probleem, als de auto voor een keer wordt uitgeleend.
  Gaat diegene meer in de auto rijden voor een langere periode? Dan is het belangrijk om dit altijd in overleg met de verzekeraar te doen. Meldt dan ook altijd dat diegene een Engels rijbewijs heeft. Dit is om te voorkomen dat de verzekeraar later moeilijk gaat doen bij een eventuele schade uitkering.
  Het risico is voor de verzekeraar namelijk anders geworden als iemand anders in de auto rijdt dan jezelf.

 225. Carolina schreef op 

  Mijn man is brits (heeft dus een europees rijbewijs) maar staat nog niet geregistreed in Nederland (BRP). Als hij schade maakt aan mijn auto, dekt de verzekering dat? Of is dit weer afhankelijk van wel soort verzekering je hebt?

 226. Carolina schreef op 

  Mijn man is Brits (heeft dus een Europees rijbewijs) maar staat nog niet geregistreerd in Nederland (BRP). Als hij schade maakt aan mijn auto, dekt de verzekering dat? Of is dit weer afhankelijk van wel soort verzekering je hebt?

  1. Beste Carolina,

   Het af en toe uitlenen van uw auto is normaal gesproken geen probleem, mits er uiteraard een in Nederland geldig rijbewijs in bezit is. Als uw man vaker met de auto rijdt en/of voor een langere periode, dan is het wel verstandig om dat met uw verzekeraar te overleggen. Dan kan er geen discussie ontstaan als er een schade is.

 227. Dennis schreef op 

  In februari 2016 heb ik schade gehad aan mijn vorige auto. Dit betrof schade doordat ik een haas had aangereden. Dit werd netjes afgehandeld en koste mij geen no-claim. Ik had destijds een WA+beperkte casco. In mei 2016 heb ik een andere auto gekocht. Deze heb ik all-risk verzekerd. Mijn vriendin rijdt ongeveer 1 keer in de week in mijn auto om boodschappen te doen. Gisteravond heeft mijn vriendin schade gereden aan mijn auto. Binnen de bebouwde kom ter hoogte van een kruising stond alles vast. Hierdoor moest ze een manoeuvre maken, waardoor ze een houten paaltje heeft geraakt (rechtsvoor bij de wielkast en rechterdeur c.q. dorpel) en bij het achteruitrijden heeft ze een stilstaande aanhangwagen geraakt met de achterbumper, waardoor blijkbaar de parkeersensoren niet meer werken. Al met al een blonde vriendin in paniek ;-)

  Ik neem aan dat ik hiervoor gewoon verzekerd ben, maar gaat dit ook van mijn no-claim af aangezien dit de 2 keer in het jaar betreft? En zit hier ook een eigen risico aan vast?

  1. Beste Dennis,
   Je vriendin is gewoon verzekerd als ze een rijbewijs heeft. Een aanrijding met een haas krijg je met beperkt casco vergoedt zonder terugval in schadevrije jaren en de bijbehorende korting.

   De aanrijding van je vriendin is een schade die ze zelf veroorzaakt heeft. Wanneer je dit laat uitbetalen door de verzekeraar heeft dit invloed op de schadevrije jaren en no claim korting. Meer info over schadevrije jaren bij schade, de gevolgen en het afkopen van een schade vind je hier.

 228. Harald schreef op 

  Hallo
  Is mijn auto verzekerd als ik hem uitleen aan mijn zwager uit Roemenie? Hij heeft een Roemeens rijbewijs. alvast, bedankt.

  1. Beste meneer Aalbers,
   U mag uiteraard altijd de auto uitlenen als deze persoon een in een Nederland geldig autorijbewijs heeft. Houd er alleen wel rekening mee dat als uw zwager schade maakt het van invloed zal zijn op uw schadevrije jaren.

 229. karin schreef op 

  Goedemiddag,

  Als ik iemand laat rijden in mijn auto zonder rijbewijs en hij veroorzaakt een ongeluk met zwaar letsel wie draait er dan op voor de kosten?

  1. Beste Karin,

   Op het moment dat u de auto uitleent aan iemand zonder rijbewijs en er gebeurt een ongeval met zwaar letsel dan zal de verzekeraar altijd uitkeren aan de tegenpartij. Want die mag natuurlijk niet de dupe worden van die fout. De schade die dan gemaakt is wordt verhaald op de bestuurder van de auto, uw schade aan de auto wordt niet vergoed. Ook gaat u dan terugvallen in uw schade vrije jaren waardoor de premie hoger gaat worden. Het is natuurlijk niet aan te raden om je auto uit te lenen aan iemand die geen rijbewijs heeft.

 230. Kees schreef op 

  Mijn vrouw en ik zijn geëmigreerd en hebben ons laten uitschrijven uit het bevolkingsregister. Hiermee zijn onze autoverzekeringen beëindigd. Het idee is nu om de auto’s op naam van onze zoon over te schrijven. Maar wij zijn wel degenen die in de auto’s rijden. De verzekeringsmaatschappij moet dat weten. Vraag: zal de verzekeringsmaatschappij de verzekeringsaanvraag weigeren als wij als regelmatige bestuurders niet in Nederland wonen ?

 231. Ronnel Holgado (Independer.nl) schreef op 

  Beste Kees,

  Een hele goede vraag. En ja, het klopt dat de verzekeraar hier van moet weten. Het verschilt wel per verzekeraar hoe ze hier mee omgaan. Hoelang je dan bijvoorbeeld in de auto van je zoon gaat rijden speelt dan een hele belangrijke rol. Verzekeren op jouw naam is in ieder geval niet mogelijk via Independer. Deze aanvraag gaan verzekeraars inderdaad weigeren.
  Je zoon kan het beste de auto verzekeren en overleggen met de verzekeraar hoelang je in de auto mag rijden.

 232. maikel vos schreef op 

  als ik schade heb gemaakt omdat ik in mijn vaders auto reed, dit deed ik niet regelmatig en we willen het claimen op de verzekering van mijn vader, maar ik wil wel regelmatige bestuurder van de auto worden over een niet al te lange tijd. hou ik dan mijn eigen 0 schadevrije jaren of start ik gelijk in de min? ik ben in het bezit van een geldig rijbewijs en ben beginnend bestuurder.

  of zit ik hiervoor niet op de goede forum?
  met vriendelijke groet,

  1. Beste Maikel Vos,

   Wat vervelend van die schade die er is gebeurd! Als de schade geclaimd wordt op de polis van je vader heeft dit invloed op zijn schadevrije jaren.
   Zodra jij een auto gaat verzekeren of wordt regelmatige bestuurder dan begin jij inderdaad op 0 schadevrije jaren. De schade op de verzekering van je vader heeft geen invloed op jouw schadevrije jaren ( jij was niet de verzekeringnemer van de auto)

 233. Robert Jongejans schreef op 

  Ik heb een vraag. Wanneer mijn echtgenote van niet Europese nationaliteit met een niet-Europees rijbewijs (Zij heeft een rijbewijs uit Ecuador) met mijn auto rijdt wordt eventueel door haar veroorzaakte schade normaal vergoed? (via de WA verzekering)

  1. Beste Robert,
   Als haar rijbewijs niet meer geldig is dan kan de verzekeraar de uitgekeerde schade op jullie verhalen. Zeer belangrijk om dit dus goed te controleren voordat ze gaat rijden met de auto. Hier staat meer info over de geldigheid van haar rijbewijs.

 234. TINE MICHILS schreef op 

  Beste,

  Ik bezig voor mijn voorlopig rijbewijs. Na mijn 20 uren wil ik een auto kopen. Mijn man heeft al 1 auto,motto op zijn naam staan.
  Graag zou ik mijn auto op zijn naam verzekeren tot ik definitief rijbewijs heb . Als ik dit heb zou ik verzekering laten veranderen en alles op mijn naam zetten.

  Kan dit en mag dit?

  Mvg,

  Tine

  1. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

   Beste Tine,

   Ik wil je alvast veel succes wensen met het halen van je rijbewijs. Je partner kan de autoverzekering op zijn naam zetten. Houdt er alleen wel rekening mee dat als je partner zijn schadevrije jaar op zijn auto heeft dat hij deze niet voor een andere auto tegelijkertijd kan gebruiken.
   Zodra jij je rijbewijs hebt gehaald kun je alles overzetten op je eigen naam.

 235. Michael schreef op 

  De vriend van mijn dochter wil graag een keer in mijn auto rijden, geen probleem. De auto is WA verzekerd, wat gebeurt er indien de auto total loss is na een aanrijding ? Op wie kan / moet ik dan de schade verhalen ?

 236. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Michael,

  Goede vraag!
  Het ligt aan de situatie.
  Stel er is een aanrijding waarvan de tegenpartij schuld heeft, dan kan u de schade verhalen op de tegenpartij. Ook als de auto total loss is.
  Schade aan uw eigen auto is niet meeverzekerd met een WA dekking. Stel er is een aanrijding waarbij de tegenpartij geen schuld heeft, dan is schade aan uw eigen auto niet meeverzekerd. Total loss is dan ook niet meeverzekerd.

 237. shirley schreef op 

  Neef heeft op mijn naam een auto gekocht. Nu krijg ik af en toe een boete. Moet ik die betalen? Ik vraag dit trouwens namens iemand anders. Hoe komt hij hier vanaf zonder zijn neef te kwetsen.

  1. Beste Shirley,

   Allereerste is het niet verstandig om een auto voor iemand anders te verzekeren, dit kan problemen geven bij een eventuele schade. De kentekenhouder/verzekerde zal alle nadelen ervaren als er iets met de auto gebeurt, dit kan onder andere een boete zijn, maar ook de gevolgen van een schade. Als de verzekeraar ook nog constateert dat de auto anders gebruikt wordt dan waarvoor deze verzekerd is, kunnen zij besluiten om de schade te verhalen op de verzekerde.
   Het beste om dit op te lossen, is de auto op naam te zetten van de neef en dat hij zelf een verzekering regelt.

 238. Inez schreef op 

  Ik zal aankomende zondag in de auto van mijn vriend gaan rijden.
  Ik wil echter niet dat als ik schade rij dat dat consequenties heeft voor hem, maar als ik het goed begrijp gaat het sowieso effect hebben op zijn no-claim. Wat voor bedrag zou ik hem ongeveer moeten betalen om de door hem nu misgelopen korting te vergoeden?

  1. Beste Inez,

   Zodra je een auto leent van iemand en je rijdt een schuldschade dan heeft dit invloed op zijn schadevrije jaren. Als dit een kleine schade is kan je de schade terugbetalen, je vriend heeft dan geen terugval in zijn schadevrije jaren. Wat het verschil in premie wordt kan ik je niet vertellen, dat kan alleen de verzekeraar voor je berekenen. Als je het niet aandurft om de auto te lenen dan kan je hem ook voor 1 dag op jouw eigen naam verzekeren. Als er dan wat gebeurd dan wordt de verzekering van je vriend niet aangesproken. Dat kan via Clixx: http://www.clixx.nu/. Veel rijplezeier aanstaande zondag!

 239. John schreef op 

  Hallo, we willen een tweede auto aanschaffen waar mijn vrouw het meeste in zal rijden. Zij is echter jonger dan 25 jaar; ik ben ouder. Tot nu toe heeft zij nog geen schadevrije jaren opgebouwd (reed voorheen in auto van haar ouders of in onze auto). Haar opgeven als hoofdbestuurder betekent een enorm hogere premie. Wat is het risico/gevolg als zij een schade veroorzaakt zonder dat zij als hoofdbestuurder is aangemerkt? Moet bij een schade veroorzaakt door iemand anders dan de verzekerde aannemelijk gemaakt worden dat de bestuurder geen regelmatige bestuurder is? Grt, John

  1. Beste John,
   Wat leuk dat u een tweede auto gaat aanschaffen!
   Als jullie partners op hetzelfde adres zijn hoeft u uw vrouw niet op te geven als hoofdbestuurder. De verzekeraar gaat er namelijk al vanuit dat jullie in elkaars auto rijden.
   Als jullie geen partners op hetzelfde adres zijn moet je haar wel opgegeven als hoofdbestuurder. Als u dit niet doet en de verzekeraar komt erachter op het moment van schade dat ze de hoofdbestuurder is, kan de verzekeraar er voor kiezen om de schade niet uit te keren.

 240. nancy Reints schreef op 

  wij hebben 2 auto’s , nu hebben mijn zoon en dochter ook een rijbewijs en lenen soms de auto. Als zij schade rijden zijn ze dan wel verzekerd , of tenminste wordt de schade vergoed ?

  1. Beste Nancy,
   Goeie vraag! U mag uw auto natuurlijk altijd uitlenen, ook aan uw zoon of dochter. Uw auto is verzekerd maakt niet uit wie er in de auto rijdt op dat moment. Als uw zoon of dochter meer in de auto zal gaan rijden dan u of uw partner is het belangrijk om dit door te geven aan de verzekeraar.

 241. Amy van Breugel schreef op 

  LS

  Wat gebeurt er als ik mijn auto aan iemand uitleen als ik aangemerkt sta als regelmatige bestuurder of gemachtigde bestuurde bij mijn autoverzekeraar, maar de auto op naam van mijn moeder staat. Dan is het, verzekeringstechnisch gezien zo, dat ik toestemming moet vragen aan mijn moeder om de auto uit te lenen?

  Groetjes, Amy

  1. Beste Amy,

   Verzekeringstechnisch gezien is het niet uw auto. Alleen de eigenaar van de auto heeft zeggenschap aan wie de auto uitgeleend wordt of niet. Als de auto wordt uitgeleend aan een ander persoon en die maakt schade dan wordt dit wel vergoed op de autoverzekering. Maar als het een schuldschade betreft dan heeft dit wel invloed op de premie van uw moeder. Zij valt dan terug in haar schadevrije jaren. Goed om hier duidelijke afspraken over te maken met degene die de auto leent.

 242. Bart schreef op 

  Goedemorgen,

  Zou u mij willen helpen met mijn vrij specifieke vraag?

  Mijn nederlandse vrouw is woonachtig in Nederland en ik ben ook gewoon nederlander, maar woonachtig in het Verenig Koninkrijk en in bezit van een rijbewijs van het VK. Daarnaast ben ik net iets minder dan de helft van de tijd in Nederland. Mag ik dan ook in haar auto rijden als die gewoon normaal verzekerd is?

  Met vriendelijke groet,

  Bart

 243. Karen van Wagensveld (Independer.nl) schreef op 

  Beste Bart,

  Jouw vrouw mag haar auto uitlenen aan een ieder die in het bezit is van een in Nederland geldig autorijbewijs. Dus ook aan u. Zolang zij zelf ook de regelmatige bestuurder blijft is dat voor geen verzekeraar een probleem. Zij blijft wel zelf verantwoordelijk voor eventuele schades.

  1. Bart schreef op 

   Beste Karen,

   Heel hartelijk dank voor je reactie. Erg fijn om de mening van een professional hierover te krijgen. Het heeft duidelijkheid voor mij gecreeerd.

   Met vriendelijke groet,

   Bart

 244. Frank valkenburg schreef op 

  Beste heer / mevrouw,

  Ik heb een vrij specifieke vraag en hopelijk kunt u mij helpen aan een antwoord.

  Mijn vriendin uit Curaçao heeft onlangs haar Curacao’se rijbewijs gehaald. Zij komt hier op vakantie in Nederland en wilt af en toe mijn auto gebruiken.

  Ik heb natuurlijk een auto verzekering. Als zij een ongeluk maakt, is ze/de auto dan nog steeds verzekerd?

  Ik kijk uit naar uw reactie, alvast bedankt.

  Frank.

 245. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Frank,

  Goede vraag! U mag de auto best een keer uitlenen, dat is geen probleem. Stel, zij maakt een ongeluk, dan is de auto gewoon verzekerd.
  Wilt zij voor langere tijd gebruik maken van uw auto, dan raad ik u wel aan om dit door te geven aan de verzekeraar.

 246. Julia schreef op 

  Beste Independer,

  Ik woon op het moment bij mijn ouders, heb zelf een auto maar gebruik vaak de auto van mijn vader om naar het werk te gaan omdat deze zuiniger is en hij gebruikt dan de mijne. Ik heb 2 jaar geleden schade gehad met zijn auto, toen heeft de verzekering hier niet moeilijk over gedaan, maar stel het overkomt me nog een keer.. Moet bij de verzekering vast worden gezet dat ik er ook vaak in rij of is dat vanzelfsprekend bij inwonende kinderen?

  En wanneer ik uit huis ga, is het dan een probleem dat ik de auto blijf lenen? (ik heb zelf +/- 10 schade vrije jaren).

  Met vriendelijke groet,

  Julia

  1. Beste Julia,

   Dat is een hele terechte vraag! Verzekeraars bepalen hun premie op basis ook van de persoon die er het meeste in rijd. Als dit risico opeens afwijkt van wat er eerst is afgesproken dan klopt de verzekeringspremie opeens niet meer. Verzekeraars zijn hier niet blij mee, en hangen daar ook consequenties aan als ze erachter komen ( bijv. d.m.v. een schade). De schade kan dan bijv. op jou worden verhaald i.p.v. dat ze hem gaan vergoeden. Als jij de regelmatige bestuurder bent van de auto, dan moet de verzekeraar hiervan wel op de hoogte worden gesteld.

 247. André Luken schreef op 

  Goedenavond,

  Een complex probleem.
  Mijn vader is vandaag met de auto van mijn onlangs overleden oom naar een garagebedrijf geweest om de auto te laten taxeren voor de verkoop.

  Bij het wegrijden uit de parkeergarage onder het appartement van mijn oom, heeft mn vader de muur geschampt met de bumper.

  Kan deze schade geclaimd en gerepareerd worden op de allrisk autoverzekering van mn oom?

  Met vriendelijke groet,

  André

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Omdat ik wel vind dat de overstapprocedure lekker soepel verloopt. "

Meneer Post uit NIEUWEGEIN
1 uur geleden, autoverzekering

"goede vergelijking en je wordt beloont als je via independer afsluit"

Meneer van Doggenaar uit HOOGLAND
2 uur geleden, autoverzekering

"Super gebruiksvriendelijke UI."

Meneer Verkerk uit TER AAR
2 uur geleden, autoverzekering

"Ik heb gehoord dat jullie bedrijf een goed bedrijf is. Gr, Ibrahim"

Meneer Kwara uit GELEEN
6 uur geleden, autoverzekering

"."

Anoniem uit MARSUM
7 uur geleden, autoverzekering

"Snel en makkelijk verzekeren via internet "

Meneer Meijers uit OOSTERHOUT NB
8 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk "

Meneer Sebbar uit ROTTERDAM
17 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijke informatie Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-23, autoverzekering

"Goodkooper"

Meneer Antolak uit VLAARDINGEN
2020-02-23, autoverzekering

"ALLES DUIDELIJK JAREN LANG GEBRUIK IK OM IETS VOOR JEZELF TE VINDEN BEST HANDIG WEBSITE ZEG "

Meneer PLACHIMOWICZ uit ROTTERDAM
2020-02-23, autoverzekering

"Top"

Mevrouw Engel uit ZAANDIJK
2020-02-23, autoverzekering

"duidelijk en overzichtelijk"

Meneer Ackermans uit VELDDRIEL
2020-02-22, autoverzekering

"Alles is top"

Meneer Agovic uit HEEMSTEDE
2020-02-22, autoverzekering

"Gewoon goed."

Anoniem uit HARDENBERG
2020-02-22, autoverzekering

"alles was duidelijk"

Meneer Moonen uit SITTARD
2020-02-22, autoverzekering