Ik heb schade, gaat de premie van mijn autoverzekering nu omhoog?
Tip een vriend:

Ik heb schade, gaat de premie van mijn autoverzekering nu omhoog?

Niet elke schade aan je auto heeft meteen gevolgen voor de hoogte van je premie. Is de schade jouw schuld en betaalt je verzekeraar een bedrag aan een tegenpartij of aan jezelf? Dan gaat je premie vaak omhoog. Is iemand anders schuldig aan de schade? Maar is die dader bijvoorbeeld onbekend? Ook dan zal je premie vaak omhoog gaan als jouw verzekeraar de schade aan jou betaalt. Je verzekeraar kan dan namelijk het schadebedrag niet verhalen op de schuldige. We leggen je hieronder uit hoe er met schade wordt omgegaan bij de verschillende dekkingen van een autoverzekering

WA schade

Een WA-verzekering vergoedt alleen de schade die jij met je auto bij iemand anders veroorzaakt. Stel: je parkeert achteruit in en daarbij veroorzaak je een deuk bij iemand anders. Jouw verzekeraar zal dan die schade vergoeden aan de eigenaar van de andere auto. Omdat de schade jouw schuld is, zal je premie omhoog gaan. Je verliest door het claimen van de schade namelijk schadevrije jaren en daardoor gaat de korting op je premie omlaag.

WA en beperkt casco schade

Met deze verzekering is ook sommige schade aan je eigen auto gedekt. De meeste beperkt casco schades hebben geen invloed op je premie. Ruitschade, diefstal van je auto, en schade door storm of hagel kan je bijvoorbeeld meestal claimen zonder dat je premie omhoog gaat. Vandalisme valt meestal niet binnen de beperkt casco dekking, dus als je die schade laat herstellen door je verzekeraar zal dat wel gevolgen voor je premie hebben. Tenzij de schuldige bekend is en aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade. Dan kan de schade verhaald worden op zijn verzekering.

WA en volledig casco schade

Een volledig casco verzekering dekt de schade die ontstaat aan jouw eigen auto. Als de schade jouw schuld is en je claimt de schade bij je verzekeraar, dan zal je premie omhoog gaan. Dus als jij tegen een paaltje rijdt en de verzekeraar betaalt het herstel, dan zal je meer premie gaan betalen.

No-claimbeschermer

Sommige verzekeraars bieden een aanvullende verzekering waarmee je één keer per jaar een schade kan claimen zonder dat dit gevolgen heeft voor je no-claim korting. Je premie gaat dan dus niet omhoog. Deze aanvullende verzekering  heet een no-claimbeschermer en wordt door steeds minder verzekeraars aangeboden.

Bonusbescherming

Als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd en op de hoogste kortingstrede staat, kun je soms één keer een schade claimen zonder dat je premie stijgt. Dit is de bonusbescherming. Je kortingstrede en schadevrije jaren dalen dan wel.

Kleine schade zelf betalen?

Omdat bij sommige schades je premie omhoog gaat als je een schade claimt, kan het ook slim zijn om een kleine schade zelf te betalen.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

9 Antwoorden op “Ik heb schade, gaat de premie van mijn autoverzekering nu omhoog?”

 1. cor schreef op 

  ik heb pas een nw. auto gekocht en die is volledig wa casco verzekerd .
  nu heb ik een aanrijding gehad doordat er iemand achterop de caravan gereden is en de caravan is total loss en de auto heeft schade aan bumper en trekhaak .
  de caravan was niet verzekerd maar wij hadden hem een paar jaar geleden gekocht voor 3500 euro.
  is mijn verzekeraar verplicht de schade aan de caravan ook te verhalen bij de tegenpartij.

 2. Beste Cor,

  Wat vervelend dat er iemand bij u achterop is gereden. Zonde van de caravan en de auto. We hopen dat het in elk geval op de terugweg was en dat het niet ten koste van leuke vakantieplannen is gegaan.

  De Allrisk verzekering van uw auto hoeft alleen de schade aan uw auto te vergoeden en te verhalen. Vaak geeft een verzekeraar het wel aan bij de tegenpartij als er naast de schade die zij vergoed hebben nog meer schade is veroorzaakt door de tegenpartij, zoals in dit geval de schade aan uw caravan. U zult echter zelf voor een expert moeten zorgen om de schade te laten berekenen als u wilt weten wat u precies kunt claimen voor de caravan. Dit zal uw autoverzekeraar niet voor u regelen, omdat u hiervoor niet verzekerd was.

  Heeft u een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan kunnen zij u hier mogelijk wel bij helpen.

 3. Lia schreef op 

  Hallo wij hebben twee auto’s
  Met een ervan hebben we een aanrijding gehad. Nu gaat onze premie omhoog omdat wij schuldig waren. Nu is mijn vraag geld die verhoging dan op alle autoverzekeringen of alleen daar waar schade meegemaakt is?
  Gr lia

  1. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

   Beste Lia,

   Vervelend dat u schade heeft gehad. De schade zal alleen invloed hebben op de schadevrije jaren van de auto waarmee u schade heeft gereden. Wel is het mogelijk dat de schade invloed heeft op de premie van beide auto’s, als u deze auto’s bij dezelfde verzekeraar heeft ondergebracht en u daar een tweede auto regeling heeft. Dan maakt u namelijk voor beide auto’s gebruik van dezelfde korting. Als de auto waar u de meeste schadevrije jaren op hebt staan, korting verliest door deze schade, zal de premie voor beide auto’s omhoog gaan.

 4. Dennis schreef op 

  goedemorgen,

  ik heb een all-riskverzekering op mijn nieuwe bestelbus. Nu heb ik onlangs zelf schade veroorzaakt aan mijn bus met een schadepost van 2400 ex btw.
  Na een gesprek met mijn verzekeraar werd mij geadviseerd om dit zelf te betalen omdat mijn maandelijkse premie meer dan verdubbeld zal worden. Nml. van 205 naar 450 euro per maand.
  Nu vraag ik me af wat eigenlijk het nut is van een all-risk verzekering in mijn geval?

  1. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

   Beste Dennis,

   Wat vervelend dat er schade is geweest. Een WA volledig casco verzekering vergoedt schade aan een tegenpartij, maar ook aan uw eigen auto. Bij een WA of WA beperkt casco verzekering bent u niet verzekerd voor eigen schade bij een aanrijding. De volledig casco verzekering vergoedt dus ook de schade als u bijvoorbeeld tegen een paaltje bent gereden.
   Bij elke schade die de verzekeraar niet kan verhalen bij de tegenpartij en u aansprakelijk bent, heeft deze invloed op uw schadevrije jaren. Hierdoor kan uw premie dus ook flink omhoog gaan. Soms is het daarom goedkoper om de schade zelf te betalen in plaats van deze door de verzekeraar te laten regelen.

 5. Margriet schreef op 

  wat is schade zal geregeld worden op een deelschuld 50/50?

  1. Beste Margriet,

   Dat betekend dat de schuld gedeeld wordt door de partijen. De verzekeraars zullen het schadebedrag delen en uitbetalen. Beide klanten verliezen dan 5 schadevrije jaren.

 6. Frank schreef op 

  Ik had een vraag.Ik heb een Toyota uit 2011, en ik heb een allrisk verzekering bij de Unive ( ik heb mijn rijbewijs sinds 2000 en geen schade gehad).
  Nu vertelde iemand mij, dat wanneer ik bijvoorbeeld een paaltje zou raken en een lichte schade zou hebben en dit zou claimen voor herstel bij Unive, dat mijn maandpremie omhoog zou gaan.
  Voor mijn gevoel voelt dit nogal krom, want jarenlang betaal je je blauw ( ook bij vorige auto’s) aan premie en nooit wat gehad tot nu toe en de Unive vangt lekker van mijn geld, en wanneer ik bijvoorbeeld iets zou hebben, moet ik meer gaan betalen.Mijn gevoel zegt :” waar heb ik al die jaren premie voor betaald ?”

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Duidelijk, handig, makkelijk in gebruik en binnen een half uur alles rond."

Anoniem uit RENKUM
7 uur geleden, autoverzekering

"Altijd de goedkoopste "

Anoniem uit HOUTEN
8 uur geleden, autoverzekering

"Goede service, goed bereikbaar"

Mevrouw Winkelmolen uit MAASBRACHT
2019-09-18, autoverzekering

"."

Anoniem uit ZWOLLE
2019-09-18, autoverzekering

"Uitstekende hulp aan klanten"

Meneer Yumerov uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, autoverzekering

"Snel en gemakkelijk vergelijken en een verzekering afsluiten"

Anoniem uit VEGHEL
2019-09-18, autoverzekering

"Omdat ik gewoon tevreden ben met Independer’s dienstverlening. "

Meneer Motshagen uit HOOGLAND
2019-09-18, autoverzekering

"Snel, makkelijk en voordelig een verzekering kunnen afsluiten. "

Meneer Heijkoop uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2019-09-18, autoverzekering

"Top"

Meneer Simons uit ROTTERDAM
2019-09-18, autoverzekering

"Heldere informatie en goed telefonisch bereikbaar."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-09-18, autoverzekering

"Duidelijk"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2019-09-18, autoverzekering

"Snel en goed geregeld en eenvoudig de beste verzekering gevonden."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, autoverzekering

"5 star"

Anoniem uit PURMEREND
2019-09-18, autoverzekering

"heel snel online geregeld. "

Anoniem uit HOENSBROEK
2019-09-18, autoverzekering

"bedank je zijn goede verzekering "

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2019-09-18, autoverzekering