Je bent 18 en je hebt je eerste auto gekocht. Gefeliciteerd, je bent nu een jonge bestuurder! Of anders gezegd: je mag veel premie betalen voor je autoverzekering. Niet leuk, want de premie van een WA-verzekering voor een kleine auto is dan al snel meer dan 50 euro per maand. Veel jonge bestuurders laten hun auto daarom verzekeren door hun ouders. Slim of toch niet?

Jouw auto dus jouw autoverzekering

In de wet staat dat elke autobezitter zelf een autoverzekering met ten minste WA-dekking moet afsluiten. Het is dus niet mogelijk om een auto die op jouw naam staat door iemand anders te laten verzekeren. Daarom besluiten jongeren nog wel eens om hun auto op naam van hun vader of moeder te zetten. Want dan kunnen hun ouders de auto goedkoop verzekeren. Maar een verzekeraar vraagt altijd wie de regelmatige bestuurder is van de auto. Als je opgeeft dat jij dat bent, wordt de premie alsnog berekend op jouw gegevens. En betaal je dus het volle pond.

Goedkoop is duurkoop

Natuurlijk kun je invullen dat je vader of moeder de regelmatige bestuurder is. Maar dan lieg je en dat komt neer op verzekeringsfraude. Misschien komt er nooit iemand achter en bespaar je zo veel premie. Maar komt jouw verzekeraar er wel achter, bijvoorbeeld na een schade? Dan is goedkoop echt duurkoop. Want de verzekeraar verhaalt de schade op jou en het wordt daarna erg moeilijk om je auto tegen een normale premie te verzekeren.

Besparen op autoverzekering

De enige echte optie is dus zelf je auto verzekeren. Wil je niet te veel premie betalen? Koop dan een niet al te snelle auto. Ook een laag gewicht heeft een positief effect op de premie. En kijk kritisch naar de dekking die je nodig hebt. Voor een kleine auto van 10 jaar oud is een WA-dekking meestal voldoende. Rij je weinig kilometers dan is dat goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Je premie wordt bij de meeste verzekeraars onder meer berekend aan de hand van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Weinig rijden scheelt ook in brandstof en slijtage aan de auto.

Ieder jaar minder premie

Ook als jongere ga je ieder jaar minder premie betalen als je schadevrij rijdt. Want voor ieder jaar zonder schade krijgt je één schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting je krijgt op de premie. Vanaf je 24e betaal je bij de meeste verzekeraars dezelfde premie als andere autobezitters. Bij Independer kun je snel je autoverzekering berekenen. Hulp nodig? Onze  experts helpen je graag.

Lees ook:

Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Praat meeÉén reactie op “Jongeren en autoverzekering: mijn auto verzekeren door mijn ouders?”
Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Snel en makkelijk geregel
10