Een leaseauto? Zo zit het met jouw schadevrije jaren
Tip een vriend:

Een leaseauto? Zo zit het met jouw schadevrije jaren

Rijd je een leaseauto? Dan staat de autoverzekering vaak op naam van de leasemaatschappij of je werkgever. Je bouwt dan officieel geen schadevrije jaren op. Als je stopt met leasen, kun je dan alsnog korting krijgen op de premie van je nieuwe autoverzekering? En als je een auto gaat leasen, krijg je dan wel een lagere leaseprijs? Independer zocht het voor je uit.

1. Van leaseauto naar eigen auto

Als je een leaseauto rijdt, staat de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij of je werkgever. Officieel bouw je dan geen schadevrije jaren op. Maar als je stopt met leasen, ontvang je wel een leaseverklaring van de maatschappij. Daarin staat hoeveel schades er zijn geclaimd. Ga je na het leasen een eigen auto kopen en verzekeren? Dan kan je nieuwe autoverzekeraar met de leaseverklaring bepalen hoeveel schadevrije jaren hij jou geeft. En dus: of je korting op de premie voor je autoverzekering krijgt. Dit verschilt per autoverzekeraar.

Minder schadevrije jaren dan gedacht

Op je leaseverklaring staan alle schades, die je voor je leaseauto hebt geclaimd. Houd er rekening mee dat een leasemaatschappij voor iedere kras schade claimt. Het kan dus zijn dat je meer schadeclaims op je leaseverklaring hebt staan, dan wanneer je een eigen auto hebt en niet elke schade claimt. Daardoor kan het zijn dat je van je nieuwe verzekeraar minder schadevrije jaren krijgt dan je verwacht. Reken jezelf daarom niet rijk.

2. Van eigen auto naar leaseauto

Ga je een auto leasen? En heb je eerder schadevrije jaren opgebouwd? Bij sommige leasemaatschappijen kun je deze jaren meenemen en bieden ze je een lagere leaseprijs. De leasemaatschappij checkt dit aantal schadevrije jaren in het Roy-data systeem en bepalen aan de hand hiervan jouw leaseprijs.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

14 Antwoorden op “Een leaseauto? Zo zit het met jouw schadevrije jaren”

 1. Erik schreef op 

  En als je een lease wagen rijdt en er privé een auto erbij koopt, wat dan

 2. Beste Erik,
  Als je een privéauto naast de leaseauto gaat rijden, dan kan je geen schadevrije jaren meenemen van je leasecontract. Dit is eigenlijk gelijk aan het hebben van 2 privéauto’s naast elkaar. Ook dan kan je de schadevrije jaren van de ene auto niet gebruiken voor de verzekering van de andere auto. Heb je in de afgelopen 3 jaar eerder een privéauto gehad? Dan heb je daarop wellicht wel schadevrije jaren opgebouwd die je mee kan nemen naar de verzekering van de nieuwe auto.

 3. Spiero schreef op 

  En wat als je nu tijdens je leaseperiode (leaseauto via werkgever) juist WEL schade hebt gereden, en je gaat prive een auto kopen? Moet je dan aangeven dat je de laatste jaren schades hebt gehad, of juist niet?

  1. Beste meneer, mevrouw.

   Terechte vraag, u moet alle schades opgeven die u heeft gehad met een motorrijtuig binnen de 5 jaar. Hieronder vallen ook schades met een lease auto, schades met een motor, scooter quad etc of schades die u rijdt in een geleende auto.

 4. Raymond Voeten schreef op 

  Goedemorgen, Ik ben overgestapt van zakelijk lease (11,5 jaar) naar een prive auto vanwege een andere baan. Ik heb leaseverklaringen op mijn naam als berijder waaruit blijkt dat ik 11,5 jaar geen schades heb gehad die terug te herleiden zijn naar mij. Ik heb nu een auto gekocht en heb deze bij de ANWB verzekerd maar die geven mij 8 commerciële treden i.p.v. 11 schadevrije jaren. Als ik besluit om na 1 jaar mijn verzekering elders onder te brengen heb ik dus maar 1 schadevrij jaar opgebouwd bij de ANWB. Aangezien ik heb begrepen dat leaseverklaringen maar 1 jaar geldig zijn zou ik dus in theorie bij het overstappen naar een nieuwe verzekering met 1 schadevrij jaar ineens een zeer hogere premie moeten betalen terwijl ik feitelijk heb aangetoond dat ik al jaren (eigenlijk zelfs al sinds 1998) schadevrij rij. Ik wordt hier als defensieve rijder dus eigenlijk enorm benadeeld en gedupeerd. Ik heb nu bij een aantal verzekeringsmaatschappijen de vraag neergelegd wat hun beleid is ten aanzien van het “overnemen” van schadevrije leasejaren en wat er dan bij beëindiging van de verzekering in Roy-data wordt gezet. Tot mijn grote verbazing dien ik eerst mijn auto bij de maatschappij te verzekeren alvorens ze mij vertellen wat ze met mijn schadevrije jaren doen. Ik ga toch ook niet eerst een auto kopen alvorens er in gereden te hebben ?? Ik heb alle partijen al op voorhand mijn verklaringen toegestuurd dus ze kunnen precies aan de hand daarvan aangeven wat ze ermee doen. Graag verneem ik van jullie informatie of er verzekeringsmaatschappijen zijn die hier gewoon antwoord op geven i.p.v. dit schimmige gedrag t.o.v. een consument. Ik verbaas mij ten zeerste dat dit zo ingewikkeld blijkt te zijn want er zullen dagelijks veel oud zakelijk leaserijders overstappen van lease naar prive en die lopen hier dan allemaal tegenaan en de regels zouden hierover toch duidelijk moet zijn.

  1. Beste meneer Voeten,

   Ik begrijp de situatie helemaal, goed dat u het even bij ons neerlegd. Er zijn zat verzekeraars waarbij wij op voorhand al kunnen aangeven of zij akkoord gaan met de leaseverklaring. Het is dan wel erg belangrijk dat u geen opzegtermijn heeft bij de ANWB, als u een jaar contract heeft bij hun dan wordt het een stuk lastiger als de leaseverklaring ouder is dan 1 jaar op het moment van overstap. Ik raad u aan telefonisch contact met ons op te nemen zodat we samen met u kunnen kijken welke verzekeraar het beste voor u is i.c.m. die leaseverklaring.

 5. Daphne schreef op 

  Goedemiddag,

  De afgelopen 16 jaar heb ik bij verschillende leasemaatschappijen geleased (en bij verschillende werkgevers). Betekent dit dat ik bij hen allemaal een leaseverklaring kan/moet opvragen om een hogere opbouw van schade vrije jaren te verkrijgen?

  Hartelijke groet Daphne

 6. Zwen schreef op 

  Goedemorgen,

  Een aantal maanden geleden heb ik een aanrijding gehad met een vrachtwagen. Gelukkig ging het tijdens een file, maar ben ik wel schuldig verklaard. Omdat ik nog niet eens één schadevrij jaar had opgebouwd, sta ik op trede 0. Dat betekend een zeer hoge premie. Over twee maanden zou ik een leaseauto via mijn werk kunnen nemen. Als ik na mijn leasecontract over 4 jaar zelf weer een auto zou kopen, zouden verzekeringsmaatschappijen moeilijk kunnen gaan doen, omdat ik nu op trede 0 sta?

  1. Beste Zwen,

   Wat vervelend van de aanrijding! Trede 0 kan van alles betekenen. Als het in uw geval is dat u bent teruggevallen in de min jaren dan blijft deze zogeheten ‘malus’ nog een aantal jaren zichtbaar in RoyData voor verzekeraars. Als u over 4 jaar weer een prive auto neemt dan gaan die min jaren voor op de jaren die u heeft opgebouwd met uw lease auto helaas.

 7. Rob schreef op 

  Dag,

  Onlangs ben ik betrokken geraakt bij een ongeval, kopstaartbotsing. Ik ben de derde persoon van de botsing, en de kans is aanwezig dat ik voor mijn voorganger de schade dien te betalen.
  Ik heb Private lease, en heb mijn schadevrije jaren toentertijd op mijn motorverzekering laten zetten zodat ik ze niet kwijt raak, en verder opbouw.
  Nu loopt mijn lease contract weer bijna af, en wil weer een eigen auto gaan rijden.
  Uiteraard bepaal je de keuze van de auto ook op basis van je schadevrije jaren (ivm korting).

  Dus stel ik beeindig nu mijn private lease contract, en koop een auto. Wat kan ik verwachten?
  Ik wil namelijk de schadevrije jaren van mijn motor weer gebruiken voor mijn toekomstige auto. Voor mijn motor wil ik dan weer een nieuwe verzekering afsluiten.
  Zullen zij mijn schadevrije jaren gaan innemen bij een van de verzekering?

  1. Beste Rob,

   Dat is een erg goeie vraag! De meeste leasebedrijven werken niet met RoyData. De opgebouwde jaren of in uw geval misschien min jaren komen niet in een systeem te staan waar een ‘reguliere’ verzekeraar die kan terug vinden. Maar het is slim om dit goed na te gaan bij uw leasebedrijf. In het geval dat ze niet met RoyData werken dan kan u gewoon de jaren van de motor overzetten naar uw auto, als ze wel werken met RoyData dan gaan de minste schadevrije jaren voor op de meeste schadevrije jaren. Bij vragen bel ons gerust op: 038-6265544

 8. Peter schreef op 

  Goedemiddag, ik bezit een priveauto met ongeveer 20 schadevrije jaren. Ik ga nu hiernaast een privatelease contract aan. In deze wagen ga ik, maar ook mijn vrouw en kinderen rijden. Stel dat er met de privatelease wagen een schade wordt gereden, heeft dat dan invloed op de schadevrije jaren van mijn priveauto, en wat als ik mijn priveauto inruil voor een andere priveauto ? Dank u voor uw antwoord.

 9. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Goedemiddag Peter,

  Dat zijn goede vragen!

  Als u met de leaseauto een schade rijdt, dan heeft dat geen invloed op de schadevrije jaren van uw privé auto.
  Stel u stopt met leasen, dan kan het voorkomen dat de leasemaatschappij een bepaald aantal schadevrije jaren in Roy-data zet. Als u dan een nieuwe auto privé gaat verzekeren, dan kan het wel invloed hebben op de schadevrije jaren. De verzekeraar zal dit altijd beoordelen natuurlijk.

 10. Peter schreef op 

  Dank u voor het duidelijke antwoord.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Omdat ik wel vind dat de overstapprocedure lekker soepel verloopt. "

Meneer Post uit NIEUWEGEIN
3 uur geleden, autoverzekering

"goede vergelijking en je wordt beloont als je via independer afsluit"

Meneer van Doggenaar uit HOOGLAND
4 uur geleden, autoverzekering

"Super gebruiksvriendelijke UI."

Meneer Verkerk uit TER AAR
4 uur geleden, autoverzekering

"Ik heb gehoord dat jullie bedrijf een goed bedrijf is. Gr, Ibrahim"

Meneer Kwara uit GELEEN
7 uur geleden, autoverzekering

"."

Anoniem uit MARSUM
9 uur geleden, autoverzekering

"Snel en makkelijk verzekeren via internet "

Meneer Meijers uit OOSTERHOUT NB
10 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk "

Meneer Sebbar uit ROTTERDAM
19 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijke informatie Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-23, autoverzekering

"Goodkooper"

Meneer Antolak uit VLAARDINGEN
2020-02-23, autoverzekering

"ALLES DUIDELIJK JAREN LANG GEBRUIK IK OM IETS VOOR JEZELF TE VINDEN BEST HANDIG WEBSITE ZEG "

Meneer PLACHIMOWICZ uit ROTTERDAM
2020-02-23, autoverzekering

"Top"

Mevrouw Engel uit ZAANDIJK
2020-02-23, autoverzekering

"duidelijk en overzichtelijk"

Meneer Ackermans uit VELDDRIEL
2020-02-22, autoverzekering

"Alles is top"

Meneer Agovic uit HEEMSTEDE
2020-02-22, autoverzekering

"Gewoon goed."

Anoniem uit HARDENBERG
2020-02-22, autoverzekering

"alles was duidelijk"

Meneer Moonen uit SITTARD
2020-02-22, autoverzekering