Lesautoverzekering: hoe werkt het met een lesauto
Tip een vriend:

Lesautoverzekering: hoe werkt het met een lesauto

Stel: je bent rij-instructeur en hebt een rijschool. Dan moet je je lesauto verzekeren. Vergeleken met een gewone autoverzekering moet je op een aantal extra punten goed letten. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over.

Dekking lesauto: dit is belangrijk

 • WA (+ beperkt casco of volledig casco)
  Een lesauto kun je alleen zakelijk verzekeren. Bij een particuliere verzekering is lesgebruik uitgesloten. Net als bij een gewone verzekering kun je qua dekking kiezen tussen een WA-verzekering een WA + Beperkt Casco verzekering of een WA + Volledig Casco verzekering. Alleen een WA-verzekering is verplicht. Maar let op: als je een rijschool hebt ben je voor je inkomen natuurlijk afhankelijk van je auto. Als je zelf schade aan de lesauto krijgt en die niet kunt gebruiken kan dit extra kosten met zich meebrengen. Heb je een wat oudere lesauto? Een WA-dekking kan dan voldoende zijn, maar zorg dus dat je voldoende kapitaal hebt om een nieuwe auto te kopen als dat nodig is. Het zou zonde zijn als je rijschool in de problemen komt.
 • Schadeverzekering voor inzittenden
  Juridisch gezien ben je als instructeur de bestuurder van de auto. Als jouw leerling schade maakt met de auto ben jij dus aansprakelijk. De leerling die in de auto rijdt en een eventuele leerling op de achterbank kunnen daarom aanspraak maken op jouw WA-verzekering. Zelf ben je alleen gedekt voor kosten die onder je zorgverzekering vallen. Het advies is om daarom altijd een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Op die manier zijn jij en je leerlingen allemaal volledig verzekerd voor letselschade en voor materiële schade. Je kunt alle daadwerkelijk geleden schade tot een hoog bedrag terug vragen bij je verzekeraar. Een ongevallenverzekering keert alleen een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit. Een schadeverzekering voor inzittenden is daarom een betere keuze als je een rijschool hebt.
 • Zakelijke rechtsbijstandsverzekering
  Daarnaast is het verstandig om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Je kunt je voorstellen dat er gemakkelijker onduidelijkheid ontstaat rondom aansprakelijkheid als het gaat om een lesauto. Verzekeringstechnisch kan het dan al snel ingewikkeld worden. Je kunt daarom een basisdekking afsluiten voor verkeersrisico’s en verhaalschades en/of een uitgebreide dekking waarbij ook geschillen met klanten en leveranciers worden gedekt. Op die manier kun je altijd juridische hulp krijgen als je er onderling niet uitkomt.
 • Overige verzekeringen
  Er zijn nog een aantal verzekeringen die niet speciaal met de auto te maken hebben zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een ongevallen verzekering en een verzuimverzekering.

Polisvoorwaarden lesauto: let op deze punten

 • Heb je recht op vervangend vervoer?
  Als je autoschade hebt, wil je niet dat je hele rijschool meteen stil ligt. Hoe is het geregeld met vervangend vervoer? Heb je bijvoorbeeld recht op vervangend vervoer met dubbele bediening? Wat wordt precies vergoed en hoe lang?
 • Is het instructierisico gedekt?
  Heb je ook wel eens leerlingen in de auto die al een rijbewijs hebben? Dan zijn zij juridisch gezien zelf de bestuurder en dus aansprakelijke partij in geval van schade. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor mensen die weer wat lessen willen volgen in verband met rijangst of voor mensen die een slipcursus of rijvaardigheidstraining volgen. Toch heb je als rij-instructeur  wel verantwoordelijkheid voor je leerling. Let je niet goed op, of geef je een verkeerde of onduidelijke instructie, dan kan de leerling de schade op jou verhalen. Je bent hier alleen voor verzekerd als je verzekering het instructie risico dekt. Dit valt dus niet onder de WA-verzekering van de auto.
 • Hoe is het geregeld na een examen?
  Je leerling heeft praktijkexamen gehad bij het CBR en is geslaagd. Vaak rijdt  deze dan nog wel met de lesauto naar huis. Dit is geen lessituatie meer, heb je hiervoor wel dekking?
 • Wat is er allemaal meeverzekerd?
  Let op dat je de dubbele bediening misschien extra moet meeverzekeren. Net als bijvoorbeeld de extra spiegels, reclamestickers, het lesbord en eventuele andere extra’s aan de lesauto.
 • Wat krijg je vergoed bij totaal verlies van de auto?
  Is er een nieuwwaarderegeling, een aanschafwaarderegeling of gelijkwaardige autoregeling getroffen? Of krijg je alleen de dagwaarde terug?
 • Is er een dekking af te sluiten voor leerlingen?
  Schade aan de auto kan ook erg vervelend uitpakken voor je leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen die net een tussentijdse toets zouden hebben of zelfs hun praktijkexamen. Bij sommige verzekeraars kan de leerling in zo’n geval een vergoeding ontvangen.

Waar kun je een lesauto verzekeren?

Via Independer kun je helaas je lesauto niet verzekeren. Via Google vind je wel verschillende verzekeraars die lesautoverzekeringen aanbieden. Meestal kun je deze niet meteen via internet afsluiten. Een lesautoverzekering is vaak duurder dan een gewone verzekering omdat er meer met de auto wordt gereden en door ongediplomeerde bestuurders. Het risico op schade is hierdoor groter en dus duurder om te verzekeren.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

3 Antwoorden op “Lesautoverzekering: hoe werkt het met een lesauto”

 1. C van der Heijdeen schreef op 

  Graag de kosten van een les auto verzekeren

 2. C van der Heijdeen schreef op 

  Graag de kosten per maand van een lesauto

 3. Beste C. van der Heijdeen,

  Helaas kunnen wij de premie voor een lesauto niet voor u berekenen, omdat wij geen verzekeringen voor lesauto’s aanbieden. U kunt het beste op internet kijken waar deze verzekeringen wel worden aangeboden en contact met hen opnemen om een offerte op te vragen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Snel en eenvoudig"

Anoniem uit TILBURG
2019-08-23, autoverzekering

"Ja"

Meneer Berhe uit NIEUWEGEIN
2019-08-23, autoverzekering

"Snel"

Meneer Barreto Cantero uit PURMEREND
2019-08-23, autoverzekering

"Independer maakt het makkelijk om door alle termen en gedoe heen te kijken en een veel duidelijker beeld te krijgen bij het maken van een keuze. "

Anoniem uit TILBURG
2019-08-23, autoverzekering

"het ging goed en snel."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-08-23, autoverzekering

"top geregeld"

Mevrouw Kroon-Ros uit ZUID-SCHARWOUDE
2019-08-23, autoverzekering

"Soepel, snel, vriendelijke klantenservice."

Meneer Visser uit DRACHTEN
2019-08-23, autoverzekering

"Simpel"

Meneer Bazghout uit AMSTERDAM
2019-08-23, autoverzekering

"Topsite"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-23, autoverzekering

"Speed, Transparency and Value for Money"

Meneer Barla uit 'S-GRAVENHAGE
2019-08-23, autoverzekering

"snelle administratie"

Mevrouw Darányi-Harkai uit TILBURG
2019-08-23, autoverzekering

"Goede vergelijking van diverse verzekeringen, hele duidelijke en gebruikersvriendelijke website"

Meneer van der Kolk uit LELYSTAD
2019-08-23, autoverzekering

"Snelle doorloop aanvraag"

Meneer Schilperoord uit WOERDEN
2019-08-23, autoverzekering

"Het was heel simpel en duidelijk!"

Anoniem uit MIJDRECHT
2019-08-23, autoverzekering

"helder en klantgericht"

Meneer Sanders uit BEILEN
2019-08-23, autoverzekering