Polisvoorwaarden autoverzekering: wat is de opzegtermijn?
Deel met een vriend:

Polisvoorwaarden autoverzekering: wat is de opzegtermijn?

 

UPDATE: Onderstaand bericht is inmiddels verouderd en vervangen door het bericht “Wat is de opzegtermijn van mijn autoverzekering?

De polisvoorwaarden bekijken van je verzekering is geen leuke bezigheid. Maar je wilt bij het kiezen van een autoverzekering wel weten wat je afsluit. In onze vergelijking van autoverzekeringen zie je in één oogopslag de belangrijkste details uit de polisvoorwaarden, die de meeste mensen belangrijk vinden. Zo zie je snel of een verzekering goed bij je past. Maar om goed uit te zoeken wat er nog meer in staat, ben je wel even bezig. En de gemiddelde Nederlander heeft daar natuurlijk geen zin in. Daarom doen wij dat voor je. Van de belangrijkste onderdelen hebben we een overzicht gemaakt. Zo zie je wat er bij elke autoverzekeraar precies wordt vergoed of welke de regels hij hanteert. De komende weken zoeken we iedere keer een onderdeel uit en zetten we alles voor je op een rijtje. We beginnen met de opzegtermijn.

Opzegtermijn

Als je iets wilt opzeggen, kan dat vaak alleen op een vaste datum, bijv. per 1 januari of een jaar nadat je iets hebt gekocht. En meestal moet je voorafgaand aan die datum laten weten dat je wilt opzeggen. Die periode heet de opzegtermijn. Als de vaste datum waarvoor je moet opzeggen 1 januari is, en de opzegtermijn is 2 maanden, dan moet je dus voor 1 november al opzeggen.

Hoe zit dat dan bij autoverzekeringen?

Als je je auto verkoopt, is er niets meer te verzekeren en kun je de verzekering direct opzeggen. Maar wil je overstappen, bijvoorbeeld omdat een andere verzekering beter of goedkoper is? Dan heb je te maken met een opzegtermijn. Sinds vorig jaar is opzeggen een stuk eenvoudiger dan vroeger. Bijna alle verzekeraars hebben afgesproken dat de verzekering na het eerste jaar op ieder moment mag worden opgezegd. De verzekering stopt dan één maand later. Wil je binnen een jaar opzeggen dan heb je nog wel met de opzegtermijn te maken.

Voorbeeld
Je sluit op 1 mei 2010 een verzekering af en wilt 1 november 2011 opzeggen, omdat je een betere verzekering hebt gevonden. Je bent al een jaar klant, dus je mag per 1 november opzeggen. De verzekering stopt per 1 december. Maar wilde je per 1 maart 2011 al weg, dan ben je nog geen jaar klant geweest. Je mag dan pas opzeggen per 1 mei 2011. Dit moet je wel vooraf laten weten. Hoe lang van tevoren hangt van je verzekeraar af. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende opzegtermijnen per autoverzekeraar.

Wat viel ons op?

En zijn drie verzekeraars die nog steeds met de oude regeling werken. De verzekeraars met 2 maanden opzegtermijn springen er niet alleen uit met een lange opzegtermijn. Ook kennen ze nog steeds niet de regeling dat je na het eerste jaar iedere dag mag opzeggen. Jammer, want dat is nou juist een mooi gebaar van de verzekeringswereld richting de klant. Een positieve meevaller is dat er steeds meer verzekeraars geen opzegtermijn meer hebben. Daar mag je gewoon ieder moment, per direct opzeggen.

ABN1 maand
Aegon1 maand
Allianz1 maand
AllsecurGeen
ANWB1 maand
ASR1 maand
Avero1 maand
Bovag1 maand
Bruns ten Brink1 maand (eerste jaar wel volmaken)
Budgio1 maand
Centraal Beheer1 maand (na het eerste jaar, volgens de nieuwe regeling)
CrisperGeen
Nederlanden van NuGeen
De Zeeuwse1 maand
Delta Lloyd1 maand
DitzoGeen
EAG1 maand
FBTO1 maand
First Owners2 maanden
Generali1 maand
Gerust Op WegGeen
Goudse1 maand
InsharedGeen
INGGeen, eerste jaar wel volmaken
InterpolisGeen, eerste jaar wel volmaken
Klaverblad1 maand
Klik & GoGeen
Kruidvat1 maand
Lancyr2 maanden
London1 maand
National Academic2 maanden
Nationale NederlandenGeen, eerste jaar wel volmaken
OHRA1 maand
Onna-onnaGeen
OVZ1 maand
Polis Direct1 maand
Premio1 maand
Proteq1 maand
Queens1 maand
Reaal1 maand
SNS Bank1 maand
Turien1 maand
Unigarant1 maand
Unive1 maand
VVAA1 maand
VVS1 maand
Zelf.nlGeen
ZLMGeen

Bekijk een overzicht met uitleg van de belangrijkste polisvoorwaarden autoverzekering.

Lees meer over: autoverzekering

Geschreven door: Suzan Samson,

Reacties

33 Antwoorden op “Polisvoorwaarden autoverzekering: wat is de opzegtermijn?”

 1. hans geurts schreef op 

  ik ben via een tussenpersoon nl.van den haspel bij voogd & voogd verzekerd in de polis staat london wat is mijn opzegtermijn?

  1. monique schreef op 

   ik ben ook via diemenadviesgroep bij voogd en voogd(asr)…en mijn opzegtermijn is twee maanden zeggen de mensen van diemen adviesgroep??
   terwijl overal op internet staat 1 maand….

   1. @ Monique,
    Als de verzekering nog geen jaar loopt zou dat kunnen. Dan moet je 2 maanden voordat het eerste jaar voorbij is opzeggen. Loopt je verzekering al langer dan één jaar? Dan kun je iedere dag opzeggen met 1 maand opzegtermijn en kun je dus na die maand weg. Dit is een afspraak tussen praktisch alle verzekeraars in Nederland, waaronder ook ASR.

    1. monique schreef op 

     bedankt voor deze reactie….ik zit al heel lang bij ASR.ik heb wel sinds virig jaar een andere auto…..zou het misschien kunnen dat ze dat als nieuwe verzekering zien…(ik ben gewoon van auto gewisseld,met die ander zat ik ook al jaren bij ASR)….

     1. Beste Monique,
      Dat lijkt me niet logisch in ieder geval. Meestal blijft de verzekering dan gewoon doorlopen maar dan met een nieuwe auto. Maar wie weet.. U kunt altijd even rechtstreeks met Voogd en Voogd bellen als u er niet uit komt met uw tussenpersoon. De afspraken binnen het Verbond van Verzekeraars kunt u hier terugvinden.

     2. Berry schreef op 

      Hallo, ik ben al langer dan een jaar verzekerd bij asr via een tussenpersoon nl Verbrugge. Nu wil ik opzeggen en een andere verzekering nemen. 1 maand opzegtermijn is gebruikelijk, ze hebben het alleen ook over royementskosten. Kunt u me daar iets meer over vertellen?

      Mvg Berry

      1. Beste Berry,
       Sommige verzekeraar brengen inderdaad kosten in rekening voor het beëindigen van een polis. Vaak hoeft u deze alleen te betalen als u de verzekering tussentijds beëindigd. Dit is bij de meeste verzekeraars niet meer dan een paar euro, vergelijkbaar met andere administratiekosten die een verzekeraar in rekening brengt.
       Wanneer u de polis beëindigd per de verlengdatum hoeft u deze kosten vaak niet te betalen omdat u de polis niet laat stopzetten. U laat in dat geval enkel de polis niet verlengen.
       Of er royementskosten in rekening worden gebracht en hoe veel dit kost is bij elke verzekeraar weer anders. Laat u dan ook altijd goed informeren over deze kosten om vervelende verrassingen te voorkomen.

 2. C.H. Ief schreef op 

  Kan het aub wat duidlijker mbt tekst en tabel! Bijv.

  *En zijn drie verzekeraars die nog steeds met de oude regeling werken – welke dan?

  *De verzekeraars met 2 maanden opzegtermijn springen er niet alleen uit met een lange opzegtermijn (hoezo lang, waar staat dat?). Ook kennen ze nog steeds niet de regeling dat je na het eerste jaar iedere dag mag opzeggen.

  *en 4x “Geen, eerste jaar wel volmaken”

  1. @ C.H. Lef,
   De verzekeraars met 2 maanden opzegtermijn zijn ook degene die nog steeds met de oude regeling rondom het opzeggen werken. Deze opzegtermijn is lang aangezien alle andere partijen kortere of zelfs geen opzegtermijn hebben. Bij “Geen, eerste jaar wel volmaken” kan na het eerste jaar worden opgezegd zonder opzegtermijn.

 3. Elly schreef op 

  Ik heb een inboedelverzekering bij Reaal met een 5-jarig contract dat pas eindigt in juli 2013; ik heb hen gevraagd om deze per juli 2012 los te laten, maar zij willen hier niet aan meewerken (ook niet in het kader van de nieuwe wet) en verschuilen zich achter de (oude) polisvoorwaarden. Mag dat zomaar of kan ik mij nog ergens op beroepen zodat ze alsnog mee moeten werken aan mijn verzoek ?

  1. @Elly,
   De nieuwe wetgeving geldt niet voor lopende contracten die voor december 2011 zijn afgesloten (ook niet voor meerjarige contracten). Alle contracten die na december 2011 worden afgesloten mogen na een jaar niet meer stilzwijgend verlengd worden. Uw opzegtermijn gaat dus pas in als uw contract verlopen is.

 4. Jack schreef op 

  Polis Direct zit anders in elkaar. Als je je verzekering opzegd om naar een andere verzekeringsmaatschappij over te stappen, dan krijg je een brief in je brievenbus of je ‘alsjeblieft klant wilt blijven’, ‘het is jammer dat u als klant weggaat’, ‘u ontvangt E20 als u toch klant blijft’ blablabla.

  Maar als je je auto verkoopt, en (na jaren) je verzekering opzegt, dan rekenen ze E 20 !

  Gewoon vermijden dat PolisDirect!

 5. Joost schreef op 

  Ik kan bij Univé mijn autoverzekering met 1 maand opzegtermijn opzeggen aangezien ik al langer dan 1 jaar deze verzekering heb. Nu zeg ik de verzekering 3 maanden voor de hoofdvervaldatum op en dan stelt Univé dat ik hun royementskosten (beëindigingskosten) dien te betalen van 16,47 euro, hetgeen overigens ook wel in het reglement staat. Ze stellen ook dat als ik per hoofdvervaldatum zou hebben opgezegd ik deze kosten niet zou hoeven te betalen.

  Maar dan kan ik toch feitelijk niet met 1 maand opzegtermijn opzeggen, zoals hierboven vermeld staat? “Met 1 maand opzegtermijn kunnen\mogen opzeggen” betekent in normaal Nederlands toch dat je dan dezelfde kosten betaalt als dat je zou betalen als je per hoofdvervaldatum opzegt? En als dat kosteloos is dan moet met 1 maand opzegtermijn opzeggen toch ook kosteloos zijn? Anders is die mogelijkheid om met 1 maand opzegtermijn op te zeggen toch een wassen neus?

  Of zie ik iets compleet over het hoofd?

  1. Joost schreef op 

   Dit is overigens hun redenering:

   “Naar aanleiding van uw e-mail bevestig ik u dat waarnaar u verwijst (Independersite) geen relatie heeft tot beeindigingskosten, maar op opzeggingen/opzegtermijnen. Daarbij wil ik u meedelen dat wij bij Univé Regio+ dan ook hanteren dat als een polis langer als één jaar gelopen heeft de polis dan ook dagelijks opzegbaar is met één maand opzegtermijn. Alleen het bij een tussentijdse beeindiging wel zo is dat er een billijke vergoeding wordt ingehouden.( zie bijlage : Algemeen Reglement ALG-5 artikel 11.1)”

   1. Beste Joost,

    Als u een verzekering afsluit, dan geldt hierbij in de meeste gevallen een contractduur van een jaar. Daarna wordt uw verzekering automatisch verlengt met de periode van een jaar, mits u de verzekering beëindigd. Het beëindigen van uw verzekering per hoofdvervaldatum is kosteloos. Veel verzekeraars brengen wel kosten in rekening bij het tussentijds beëindigen van uw verzekering. Het contract dat u dan heeft, wordt ontbonden. Deze kosten kunnen verschillen van een paar euro beëindigingkosten tot soms wel €25 bij enkele verzekeraars.

    1. Joost schreef op 

     Kijk, ik zie het zo:

     Vroeger kon je alleen per jaar kosteloos opzeggen en niet per maand. Als je dat wel deed werden er kosten in rekening gebracht.

     Nu zegt men vrolijk, bij ons kunt u per maand opzeggen, en vervolgens worden er toch kosten in rekening gebracht voor het per maand opzeggen ipv per jaar.

     Er is dan dus feitelijk niks veranderd toch? Het was niet kosteloos en het is nu nog steeds niet kosteloos.

     Ben ik nou gek?

 6. DaIsy schreef op 

  Ik betaal mijn verzekering bij allianz per kwartaal, maar kan ik dan ook per maand opzeggen?

  1. Beste Daisy,

   Waarschijnlijk is dit wel mogelijk. Wat u dan teveel heeft betaald aan premie, krijgt u terug van de verzekeraar. Wij raden u aan om contact op te nemen met de verzekeraar of uw tussenpersoon. Zij kunnen u meer informatie geven over de mogelijkheden en uw opzegtermijn.

 7. Mies schreef op 

  Hai!

  Wij hebben net ee n2e hands autogekochten emigreren over 2 maanden. Ik twijfel tussen schorsen van de auto, of niet.(hebbende auto nu niet nodig) Kan ik wel een verzekering afsluiten voor 2 maanden i.v.m de opzegtermijn?

  1. Beste Mies,

   Als u de auto niet gebruikt en kunt parkeren op privé-terrein, dan kunt u het kenteken laten schorsen bij de RDW. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de RDW. Als u het kenteken niet laat schorsen, bent u verplicht de auto te verzekeren. Als u gaat emigreren en de auto wordt geëxporteerd, dan kunt u de verzekering beëindigen. Ook als dit al na 2 maanden is.

 8. J. de Visser schreef op 

  Het is een mooie tabel met daarachter de opzegtermijnen.Maar als er staat bijvoorbeeld 1 Bijv SNS, Reaqal, Generali maand dan wordt toch bedoeld een maand voor de contractsvervaldatum? dus dan ben je toch ook verplicht het eerste jaar vol te maken? En hoe actueel is de tabel (stamt uit 2011)

  1. Beste J. de Visser,

   Bedankt voor uw reactie. Dit artikel is inderdaad al van enige tijd geleden, waardoor de gegevens in de tabel niet meer actueel zijn. Voor de exacte opzegtermijn van uw verzekering, raden wij u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar. Wij werken op dit moment aan een nieuwe versie van dit artikel en hopen deze binnenkort te kunnen plaatsen.

 9. j.reenis schreef op 

  Ik heb sinds 1 maand mijn 2 auto’s bij fbto verzekerd. Maar ik heb een goedkoper verzekering gevonden. Kan ik dan overstappen, ook al heb ik een contract van 1 jaar?

 10. Beste J. Reenis,

  Als u een jaarcontract hebt, dan kunt u de verzekering niet beëindigen voordat het jaar voorbij is. Annuleren kan uiterlijk binnen twee weken, dus dat is helaas al te laat nu. U kunt dus helaas nog niet overstappen naar een goedkopere verzekeraar.

 11. John Mocnik schreef op 

  Ik heb 2 autoverzekeringen lopen bij Voogd & Voogd Middelharnis. Verzekering loopt al meer dan een jaar en kan die per maand opzeggen. Maar toch rekenen zij een dikke 30 euro per verzekering indien ik opzeg.

  Ik kan dus alleen kosteloos opzeggen per contract vervaldag..!!

  Mooi reclame maken met bij ons per maand op te zeggen, ben dan een vent en zet dan ook in je reclame uitingen dat dat 30 euro kost. Dan ben je open, eerlijk en duidelijk.

  1. Beste John,
   Je autoverzekering opzeggen is de laatste jaren een stuk makkelijker geworden. Sommige verzekeraars brengen wel beëindigingskosten in rekening. De beëindigingskosten wisselen per verzekeraar. Deze kosten zouden terug te vinden moeten zijn in de polisvoorwaarden.

 12. Mario Fober schreef op 

  Hallo…. ik heb een snorfiets verzekering afgesloten via premieheld.nl bij voogd&voogd….er staat bij premieheld op de site….bij tussentijds opzeggen … royementskosten betalen….nu heb ik na 1 jr daar verzekerd te zijn de verzekering opgezegd…..nu moest ik omdat ik redelijk laat was met opzeggen…1 maand extra betalen….daar heb ik vrede mee….maar moet nu ook alsnog die royementskosten betalen…mag en kan dat zomaar??? gr. Mario

 13. Beste Mario Fober,

  Het is inderdaad altijd belangrijk om een beëindiging op tijd door te geven aan de verzekeraar. Anders loopt de verzekeraar nog een narisico en blijft u dus ook verplicht om de premie te betalen. De verzekeraar mag royementskosten rekenen voor de beëindiging van uw verzekering. Als u het daar niet mee eens bent, kunt u het beste schriftelijk een klacht indienen bij uw verzekeraar.

 14. karel sleebos schreef op 

  ik heb meerdere jaren auto verzekering bij UNIVE wil mijn auto die ik nu bezit overzetten naar les auto deze per direct ( naar een andere verzekering maatsch.) is dan mijn opzegtermijn nog 1 mnd???

 15. Beste meneer Sleebos,

  In principe geldt bij Univé inderdaad een opzegtermijn van een maand. Bij Univé is het echter niet mogelijk om uw auto als lesauto te verzekeren. Als u aangeeft dat u de auto per direct als lesauto wilt gaan gebruiken, kunt u waarschijnlijk dus wel eerder opzeggen. Voor de zekerheid kunt u Univé hier het beste even over bellen, zij zijn bereikbaar op 0592-349565 of via info@unive.nl.

 16. Jennier schreef op 

  Verzekeringen wegens o.a premieverhoging opgezegd. Ben een jaar bij deze maatschappij geweest. Nu geven ze aan dat er een maand opzegtermijn is. Dit is toch niet van toepassing als er een premieverhoging plaats vindt?

 17. Beste Jennier,

  Bij een algehele premieverhoging kunt u de verzekering inderdaad per direct opzeggenzonder opzegtermijn. Als de verhoging van te voren wordt aangekondigd kunt u vanaf het moment van verhoging overstappen, niet altijd meteen vanaf het moment van aankondiging. Een premieverhoging door terugval in uw schadevrije jaren geldt niet als een algehele premieverhoging.

  Gaat het om een algehele premieverhoging die per direct ingaat? Dan zou u ook gewoon per direct over moeten kunnen stappen. Als uw verzekeraar daar vanaf wijkt is het verstandig om hierover een klacht in te dienen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Prima site. Duidelijk en makkelijk. Ik ben hier niet zo handig in, maar dit ging prima. "

Mevr. B. Hitijahubessy-adema uit LEEUWARDEN
2017-09-18, autoverzekering

"tevreden"

Dhr. P.P. Padelis uit ROOSENDAAL
2017-09-01, autoverzekering

"duidelijke website ."

Anoniem uit ALMERE
2017-08-31, autoverzekering

"Helder en overzichtelijke website"

Dhr. J.P.A. van der Linden uit SLIEDRECHT
2017-09-25, zorgverzekering

"heel handig om te vergelijking"

Anoniem uit HELMOND
2017-10-11, overlijdensrisicoverzekering

"Wacht op acceptatie "

Anoniem uit PURMEREND
2017-10-12, autoverzekering

"makkelijke website en goedkoper uit dan bij vorige verzekering"

Mevr. J. Hoogland uit LINSCHOTEN
2017-10-04, autoverzekering

"Snel afgehandeld"

Anoniem uit UTRECHT
2017-09-03, overlijdensrisicoverzekering

"Alles was heel duidelijk"

Mevr. N.S. Leoneta uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-13, autoverzekering

"Tevreden"

Mevr. C. Kwant uit HOOGEVEEN
2017-10-14, autoverzekering

"Informatie was duidelijk."

Anoniem uit ROSMALEN
2017-10-15, woonverzekering

"erg"

Dhr. A.J. van Rhee uit ZOETERMEER
2017-09-22, autoverzekering

"goede informatie"

Anoniem uit ALMELO
2017-09-09,

"De eerste keer dat ik iets regel via independer, moet nog even afwachten...."

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-08-31, zorgverzekering

"Het ging gewoon prima en ik ga er vanuit dat ik qua prijs en kwaliteit de beste polis in handen heb"

Dhr. D. Muller uit EMMEN
2017-08-28, autoverzekering