Polisvoorwaarden autoverzekering: met alcohol achter het stuur, verzekerd of niet?
Tip een vriend:

Polisvoorwaarden autoverzekering: met alcohol achter het stuur, verzekerd of niet?

De polisvoorwaarden bekijken van je autoverzekering is geen leuke bezigheid. Maar je wilt bij het kiezen van een autoverzekering wel weten wat je afsluit. In onze vergelijking van autoverzekeringen zie je direct de belangrijkste polisvoorwaarden. Zo zie je snel of een verzekering goed bij je past. Maar om goed uit te zoeken wat er nog meer in staat, ben je wel even bezig. En de gemiddelde Nederlander heeft daar natuurlijk geen zin in. Daarom doen wij dat voor je. Van de belangrijkste onderdelen hebben we een overzicht gemaakt. Zo zie je wat er bij elke autoverzekeraar precies wordt vergoed of welke regels hij hanteert. De komende weken zoeken we iedere keer een onderdeel uit en zetten we alles voor je op een rijtje. Deze week bespreken we hoe het met je autoverzekering zit als je met alcohol op gaat rijden.

Uit de verzekering gezet

Met alcohol op achter het stuur kruipen is natuurlijk niet slim. Als je een flinke schade veroorzaakt, kun je zelf in ieder geval fluiten naar een schadevergoeding van je autoverzekeraar. Ook is de kans redelijk groot dat de verzekeraar je autoverzekering opzegt. Als je als tegenpartij betrokken bent bij zo’n aanrijding is er gelukkig weinig aan de hand. In de wet is namelijk geregeld dat de verzekeraar een tegenpartij altijd zijn of haar schade moet betalen (daar zijn slechts enkele uitzonderingen op). Maar de verzekeraar kan nog wel bij je aankloppen om dat geld vervolgens weer op jou te verhalen. Dat doet lang niet iedere verzekeraar. Want de kosten om het geld te verhalen wegen lang niet altijd op tegen wat er verhaald wordt.

Voorbeeld

Na een gezellige avond kruip je met een drankje teveel op achter het stuur. Je veroorzaakt een aanrijding met een andere auto. Jouw auto is total-loss en de auto van de tegenpartij ook. Je had jouw auto wel WA+Volledig casco verzekerd, maar je krijgt geen vergoeding van de verzekeraar, omdat je met drank op reed. Ook zal de verzekeraar jouw autoverzekering waarschijnlijk beëindigen. En het vinden van een nieuwe verzekeraar is in dat geval heel lastig.
De verzekeraar moet (van de wet) de schade van de tegenpartij wel betalen. Afhankelijk van wat er in de polisvoorwaarden staat, zal de verzekeraar die schade vervolgens op jou gaan verhalen. Hebben ze een uitsluiting voor rijden onder invloed opgenomen voor de WA-dekking? Dan gaan ze die schade op jou verhalen. Als de verzekeraar dat niet heeft gedaan zullen ze dat niet doen.

Wat viel ons op?

Lang niet alle verzekeraars hebben een uitsluiting voor rijden onder invloed opgenomen in hun polisvoorwaarden. Slechts 35% heeft dit gedaan. De overige verzekeraars nemen dus niet de moeite een eventuele schade die ze aan de tegenpartij moeten betalen op jou te verhalen. In onderstaand overzicht zie je terug welke verzekeraars in hun polisvoorwaarden rijden onder invloed uitsluiten.

* Update 28 mei 2015: We hebben inmiddels een nieuwe tabel van verzekeraars die wel en geen uitsluiting in hun polisvoorwaarden hebben.

Bekijk een overzicht met uitleg van de belangrijkste polisvoorwaarden autoverzekering.

Vorige artikelen uit deze serie

Deel 1 : Opzegtermijn
Deel 2: Nieuwwaarderegeling

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

37 Antwoorden op “Polisvoorwaarden autoverzekering: met alcohol achter het stuur, verzekerd of niet?”

 1. Ed schreef op 

  Interessante info!

  Geldt dit ook voor bromfietsverzekeringen in het algemeen en voor Unigraant in het bijzonder?!

  1. @Ed,
   Unigarant sluit rijden onder invloed (alcohol) uit voor de autoverzekering, dus hoogstwaarschijnlijk ook voor de bromfietsverzekering. Dit kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden van uw bromfietsverzekering.

 2. kevin schreef op 

  Als ik dit artikel goed begrijp hoef je bij bijvoorbeeld een WA-verzekering bij REAAL, na een aanrijding (andere auto) met alcohol op, niet de schade van de tegenpartij te betalen? of wel nog het eigen risico?

  mvg.

 3. Beste Kevin,

  Een WA-verzekering heeft nooit een eigen risico. WA schades worden volledig uitbetaald door de verzekeraar. Als rijden onder invloed uitgesloten is zullen verzekeraars je wel achteraf vragen om de schade terug te betalen. Bij REAAL is dat niet het geval, omdat rijden onder invloed niet is uitgesloten.

 4. Eren schreef op 

  Hoi, ik had een verzekering lopen bij Bruns ten Brink.
  Ik heb een aanrijding gehad, ik was toen ook onder invloed van alcohol.
  Ik was toen een jaar mn rijbewijs kwijt, een boete en een taakstraf gehad.
  Hele elende gehad..

  Het is nou 2 jaar verder, en ik heb nog niks gehoord van mn verzekering.
  Ik dacht dat ze al dat schade bij mij zouden verhalen, maar nog niks van gehoord.
  (een vervelend afwachting)

  En nou kom ik uw artikel tegen, dat Bruns ten Brink ook in het lijstje staat,
  met het niet uitsluit over alcohol.
  dus ik heb al die polisvoorwaarden doorgelezen.
  dat is dan: M-ALG-1004 Alg. verzekeringsvoorw.
  M-WA-0909 Rubr 1 aansprakelijkheid
  M-CB-0909 Rubr 2a Casco beperkt.
  M-RB-0909 Rubr 3 Rechtsbijstand
  M-SVI-0909 rUBR 5 Schadeverz. Inzittenden

  Maar ik kwam niet iets duidelijks tegen, over het uitsluiten van alcohol achter het stuur..
  Kunt u me hierbij helpen? In welke artikel dat nou precies wordt duidelijk gemaakt..

  Alvast bedankt.
  mvg

 5. Beste Eren,

  Het gaat om de voorwaarden van uw WA-verzekering, dus rubriek 1. Daarin worden door de verzekeraar een aantal situaties beschreven waarvoor u niet verzekerd bent. Als daarin ook het rijden onder invloed wordt beschreven, dan is dit uitgesloten van uw verzekering. Bij Bruns ten Brink staat dit er inderdaad niet tussen. Dat betekent dat uw verzekeraar de schade aan de tegenpartij vergoed en dat zij u niet zullen vragen om de schade terug te betalen.

  1. Eren schreef op 

   hoi Jen,
   hartstikke bedankt voor je snelle reactie!!
   Ik vond het al raar, dat ik al 2 jaar niks heb gehoord van mn verzekering..
   En mn eigen tussen persoon die zei wel dat al het schade bij mij verhaald zou worden..
   maar die weet er ook niks van af dus..

   nogmaals bedankt!!

   1. Beste Eren,

    Graag gedaan. Wij kunnen ons voorstellen dat uw tussenpersoon dit heeft gezegd. Verzekeraars mogen schades door het gebruik van alcohol namelijk altijd uitsluiten en vaak gebeurt dit ook. Maar verzekeraars moeten dit dan wel in hun polisvoorwaarden vermelden, want het is geen wettelijke uitsluiting. Als u hier niets over kunt vinden in de polisvoorwaarden, zijn WA schades dus gewoon verzekerd.

 6. toffy schreef op 

  5 december is er een persoon met auto tegen mijn huis aan gepletterd hij is verzekerd bij Interpolis maar er was drank in het spel veel schade aan boerderij,ben benieuwd, wordt hij dan toch uit betaald door zijn verzekering?wilde ik gewoon even weten

 7. Beste Toffy,

  Wat vervelend dat er schade is ontstaan aan uw boerderij. Uw schade is verzekerd onder uw opstalverzekering en onder de WA-verzekering van de bestuurder. Als u de schade meldt bij Interpolis, zijn zij wettelijk verplicht om u de schade uit te betalen. Zij mogen dit dan wel verhalen op de bestuurder, omdat zij rijden onder invloed hebben uitgesloten in de polisvoorwaarden. Als u de schade meldt bij uw opstalverzekeraar, moeten zij deze schade aan u uitbetalen. Uw opstalverzekeraar mag de schade vervolgens verhalen op Interpolis en via die route op de bestuurder, maar in de praktijk gebeurt dit meestal niet.

 8. 1.5 promille schreef op 

  Beste ik zit met het volgende op 11 maart ben ik op de A12 tussen Ede en Arnhem op een wegwerkzaamheden weg door een vrachtwagen van achteren aangereden en tegen een pijlbordwagen geduwd mijn auto was total loss. Ik heb het gelukkig overleefd met gebroken ribben en wat kneuzingen en spierpijn. Ik had op dat moment 1.5 promille alcohol in mijn bloed. Ik ben bij Inshared verzekerd en nou krijg ik te horen dat ze niks voor mij kunnen doen ik vind het wel raar want het is niet mijn schuld die vrachtwagen heeft mij van achteren aangereden en mij niet de ruimte gegeven om te kunnen remmen heb ik recht of zie ik dat verkeerd.

  1. Beste 1.5 promille,

   Dat zal wel heel erg schrikken zijn geweest! Wij wensen u heel veel sterkte en een goed herstel toe!

   Normaal gesproken kunt u de schade claimen bij uw eigen allrisk verzekeraar. Uw eigen verzekeraar verhaalt de schade dan eventueel op de aansprakelijke partij. Als uw verzekeraar rijden onder invloed heeft uitgesloten, kunt u de schade daar niet claimen. Ook niet als u zelf niet aansprakelijk was.

   Wel kunt u rechtstreeks uw claim indienen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor uw autoschade en lichamelijk letsel, moeten zij dit aan u uitkeren.

   Mogelijk zal de verzekeraar van de tegenpartij een deel van de aansprakelijkheid bij u leggen, als u bijvoorbeeld door het alcoholgebruik niet geschikt was om aan het verkeer deel te nemen.

   Een verkeersongeval waarbij u letselschade oploopt kan een grote impact hebben. Wilt u hierbij hulp en ondersteuning? Dan kunt u contact opnemen met De Letselschaderaad.

 9. Kiya schreef op 

  Haalt Ditzo de schade die de verzekerde heeft wel achter. Ik ben in dit geval verzekerd bij Ditzo

  1. Beste Kiya,

   In de polisvoorwaarden van Ditzo staat hierover: Je krijgt geen vergoeding voor schade als de bestuurder van de auto op het moment van de gebeurtenis zo onder invloed is van alcohol, geneesmiddelen of drugs dat hij niet meer in staat moet worden egacht de auto behoorlijk te besturen.
   Ditzo zal de schade dus op de bestuurder verhalen als deze onder invloed was tijdens de schade. Zij hebben rijden onder invloed uitgesloten in de polisvoorwaarden.

 10. h.j loef schreef op 

  Geachte heer,
  Bovenstaande mails lezend over alcohol gebruik en schade veroorzakend: Unive vraagt de schade te vergoeden van een geluidsscherm na een aanrijding . Kosten rond de 20.000 euro. In bovenstaande tabel staat echter dat Unive geen verhaal haalt bij de dader! Dit doen ze nu echter wel.Kan ik hiertegen in beroep gaan? Lees graag u reactie!

  1. Beste H.J. Loef,

   In de meest recente polisvoorwaarden van Unive staat dat schade niet verzekerd is als de bestuurder niet mocht rijden. Als voorbeeld wordt ondermeer alcohol genoemd. Unive is verplicht om schade die u aan anderen toebrengt te betalen. In de polisvoorwaarden hebben ze de mogelijkheid opgenomen deze betaling op de verzekerde te verhalen.

 11. Wali persie schreef op 

  Geachte heer,
  Bij een WA + Allrisk verzekering van AON, Na een aanrijding(met andere auto) met alcohol op, ben ik dan verplicht de schade terug te betalen aan de verzekering?
  Ik kan namelijk nergens over het uitsluiten van rijden onder invloed terug vinden op de polisvoorwaarden van AON?

  Alvast bedankt
  Mvg

 12. Diana Gaus (Independer.nl) schreef op 

  Beste Wali Persie,

  Het is voor ons lastig om deze vraag te beantwoorden. Aon werkt met verschillende verzekeraars en dus ook verschillende polisvoorwaarden. Het is ons niet bekend welke voorwaarden er voor jouw verzekering gelden. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met Aon. Zij zijn telefonisch bereikbaar op nummer 071-3643501.

 13. René schreef op 

  Mag een verzekeraar tot beëindiging van de verzekering overgaan in onderstaande situatie

  Bestuurder krijgt eenzijdig ongeval en verlaat de plaats van het ongeval.
  Thuis aangekomen zo verklaart hij “drinkt hij de schrik weg” om daarna naar zijn ouderlijk huis te gaan. Politie houdt bestuurder aldaar aan en constateert een te hoog promillage en spreekt het vermoeden uit van rijden onder invloed.
  Echter in de uiteindelijke ten laste legging wordt bestuurder alleen het verlaten van de plaats van het ongeval verweten.
  Verzekeraar beroept zich bij haar besluit op de overweging dat de beambte zijn vermoeden tot feit heeft gepromoveerd en ondanks het feit dat het rijden onder invloed de uiteindelijke ten laste legging niet heeft gehaald en er in de hele zaak nog geen uitspraak is gedaan.

 14. Beste René,

  Dit is helaas niet in algemene zin te beantwoorden. Het hangt van de precieze situatie en van uw polisvoorwaarden af. Helaas hebben wij onvoldoende inzage in uw dossier om hierover een uitspraak te kunnen doen.

  De bestuurder kan het beste in de polisvoorwaarden van zijn verzekeraar nakijken hoe het zit met het recht van de verzekeraar om de verzekering te beëindigen rondom een schade.

  In elk geval geldt dat wanneer iemand met zijn auto schade toebrengt aan het bezit van een ander, hij dat moet melden. Dit kan hij melden bij de eigenaar of bij de politie als het bijvoorbeeld om een paaltje van de gemeente gaat. De bestuurder mag niet zomaar wegrijden en de schade achterlaten. Ook mag een bestuurder niet onder invloed rijden. Het doorrijden na een ongeval en een vermoeden van rijden onder invloed kunnen daarom redenen zijn voor een verzekeraar om de verzekering te beëindigen.

 15. Dirkjan schreef op 

  Beste Independer,

  Ik ben zon 6 jaar geleden gepakt met alcohol op, nu heb ik inmiddels mijn rijbewijs weer terug (moet wel over 2 en 7 jaar een bloedonderzoek laten doen door laksheid inzake de ema Cursus) en nu zou ik graag weer een auto kopen.

  Nu ben ik benieuwd of ik ook kans maak om bij andere (goedkopere) verzekeraars ook een auto te kunnen verzekeren. heb al wel gelezen dat rialto iedereen accepteert maar ook dat hun heel duur schijnen te zijn.

  Ik hoor graag van u wat mijn mogelijkheden zijn, Alvast bedankt!

  1. Beste Dirkjan,

   Op dit moment kunnen wij u geen verzekering bij een reguliere verzekeraar aanbieden. Dit omdat de rijontzegging nog te recent is voor de verzekeraars.
   Wel kunnen wij een offerte bij Rialto voor u opvragen, sluit u een verzekering bij Rialto via ons, dan zullen wij ieder jaar opnieuw bekijken of er andere mogelijkheden voor u zijn.
   Wilt u hier gebruik van maken? Dan kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen door te bellen naar: 035-6265544 Wij helpen u graag.

 16. Jan schreef op 

  Beste mensen van Indepiender,

  Mijn zoon is verzekerd bij Univé en kreeg in december een aanrijding met iemand die bij Interpolis verzekerd is. De tegenpartij voerde vanaf een drukke weg achteruit rijdend een hele rare inparkeerhandeling uit en is duidelijk de veroorzaker van de aanrijding. Mijn zoon had één biertje te veel op en kreeg een rijverbod van één uur. De schade aan zijn eigen auto bedroeg € 2000,= . Mijn zoon heeft geaccepteerd dat hij dit niet vergoed kreeg vanwege het ( geringe) alcoholgebruik. Nu heeft hij echter een brief van Univé gekregen waarin hem verzocht wordt om de schade van de tegenpartij ten bedrage van 3500 euro even te vergoeden aan Univé. Univé heeft dit bedrag zelf al aan de tegenpartij vergoed.

  Is het met het verkeersrecht werkelijk zo dat je met drankgebruik altijd aansprakelijk bent voor de schade van de tegenpartij? Ook als deze partij zelf nadrukkelijk de fout in gaat? Het lijkt me heel raar..

  Alvast mijn dank voor jullie reactie.

  Met vr. groet, Jan

 17. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

  Beste Jan,

  Een lastige schade waar uiteindelijk wellicht alleen een rechter uitspraak over kan doen.

  We hebben te maken met twee verschillende begrippen namelijk schuld en aansprakelijkheid. Vaak gaan deze twee samen bij een ongeval en is de schuldige ook aansprakelijk. Uitzondering hierop zijn alcohol en drugs in het verkeer, deze twee kunnen de rijvaardigheid sterk beinvloeden. Wie alcohol in het verkeer gebruikt zal vaak aansprakelijk gesteld worden, zelfs als die persoon niet schuldig is. Tenzij je kan bewijzen dat de alcohol of drugs geen invloed hadden op het rijgedrag.

 18. Mich schreef op 

  Beste,

  Zo’n 3,5 jaar geleden heb ik een éénzijdig ongeluk veroorzaakt met te veel alcohol op. Mijn verzekering heeft toen aan de tegenpartij uitgekeerd (schade aan hun stilstaande auto) schade aan mijn auto is niet vergoed en zij hebben mij direct geroyeerd. Verder kreeg ik 500 euro boeten en een rijontzegging van 3 maanden.
  Hierna heb ik geen verzekering meer op mijn naam genomen, omdat ik vrees voor torenhoge premies. Inmiddels heb ik bij het cis mijn gegevens opgevraagd om te zien wat daar genoteerd staat. Hier zie ik alleen ‘geroyeerd wegens niet nakomen contractuele afspraken’. Dit lijkt mij nogal breed van begrip.. Nu wil ik binnenkort een auto verzekeren en is mijn vraag of dit bij een reguliere verzekeraar zou kunnen of dat ik toch bij rialto terecht kom?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Mich

 19. Beste Mich,

  Bij het aanvragen van een verzekering wordt altijd gevraagd of u een rijontzegging heeft gehad, u bent dus verplicht om dit op te geven. De meeste verzekeraars accepteren een aanvraag pas als de rijontzegging minimaal 8 jaar geleden is. Soms is dit vanaf 5 jaar voor te leggen, maar 3,5 jaar is nog erg recent. Ook wordt er in de aanvraag gevraagd naar eventuele opzeggingen door een vorige verzekeraar. Daarbij wordt ook om een toelichting gevraagd. Ook daar zult u de situatie dus moeten uitleggen. Op basis van uw aanvraagformulier zult u waarschijnlijk momenteel alleen nog bij Rialto terecht kunnen.

  Via Independer kunnen wij u helaas nog geen reguliere verzekering aanbieden. Wel kunt u zelf rechtstreeks contact opnemen met verzekeraars om de mogelijkheden te bespreken. Vanaf 5 jaar na de rijontzegging kunnen wij uw aanvraag weer voorleggen bij reguliere verzekeraars, om te zien waar u het voordeligste terecht kunt.

 20. Ekster schreef op 

  Goedendag,

  Enkele weken geleden ben ik aangereden, als fietser. Via de politie begreep ik dat bij de bestuurder alcoholgebruik geconstateerd is. Ik heb veel
  Informatie kunnen terugvinden over de mogelijkheid die verzekeringen hebben om schade al dan niet te verhalen op de verzekerde, maar is het mogelijk dat de verzekering vam de bestuurder weigert uit te keren aan mij, OMDAT er alcohol in het spel was bij hun verzekerde? Of is dit echt een zaak tussen verzekeraar/verzekerde, en heb ik (wettelijk) recht op uitkering door de verzekeraar?

  Alvast bedankt

  1. Beste Ekster,

   Wat vervelend dat u dit is overkomen. U bent als slachtoffer beschermt in de wet op basis van artikel 6 WAM en artikel 11 WAM (Wet Aansprakelijk Motorrijtuigen). Hierin staat dat u de schade rechtstreeks kan vorderen bij de verzekeraar van de tegenpartij. De verzekeraar mag u wettelijk gezien ook geen uitkering weigeren op basis van uitsluitingen in de polis. Het kan zijn dat de verzekeraar de schade vervolgens verhaalt op de verzekerde. Zoals u zelf aangeeft, is dit een zaak tussen de verzekeraar en de verzekerde.

 21. Lisa schreef op 

  Hallo,
  Ik had even een vraag! Maandag kwam ik van uitgaan en ik was met mijn broers auto. Ik had teveel op dus mijn vriendin reed. Toen moesten we langzamer gaan rijden op de snelweg omdat er een file was nou had m’n vriendin gewoon rustig geremd en toen is er een auto keihard tegen ons aangekomen van achter. Achter die auto was we weer een auto gekomen maar niet zo hard. Wij zelf de voorste zijn tegen niemand aangekomen. Kettingbotsing kan je het dus wel noemen. Politie is erbij gekomen mij auto heeft niet heel veel schade maar de auto achter mij wel. Ik wou de schadeformilieren invullen etc. maar de politie kwam en we moesten blazer. Mijn vriendin die reed had dus 1 drankje te veel op. Wij werden toen aangehouden en moesten mee naar het bureau. De auto van mijn broer is dus meegenomen en ik heb de schadeformilieren ingevuld maar heb natuurlijk geen gegevens van de gene die ons heeft aangereden alleen haar kenteken. Maar wie is hier nou de schuldige dan en wordt het door de verzekering vergoed want ik heb het nu via mijn broers verzekering gedaan omdat het natuurlijk zijn auto is. Ik las hierboven dat de verzekering dan je contract opzegt maar is dit bij hem dan ook het geval want hij Waa er helemaal niet bij.

 22. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

  Beste Lisa,

  Als ik het zo lees heeft de verzekering van uw broer hier eigenlijk niets mee te maken. Die hoeft alleen in actie te komen als ze moeten uitkeren bij schuld. Nu zal de auto achter u aansprakelijk gesteld worden voor de schade, tenzij die kunnen aantonen dat uw vriendin door afwijkend rijgedrag toch mede aansprakelijk is. Hoe de verzekering van uw broer hiermee omgaat is niet zomaar in te schatten en verschilt per verzekeraar.

 23. roy schreef op 

  Hoi, mijn vader heeft een verzekering bij Centraal bureau Achmea
  Ik heb een aanrijding gehad in zijn auto, ik was toen ook onder invloed van alcohol.(1.9 promile),
  Ik was toen 4 maanden mijn rijbewijs kwijt en heb volgende maand pas mijn oproeping bij de OM voor een strafbeschikking.

  Het is nou 8 maanden verder, en mijn vader krijgt zojuist bericht van de verzekering. ze hebben het geld bij de tegenpartij uitbetaald en nu vraagt de verzekering van mijn vader als volgt. Graag vernemen wij of dhr …. voor het drankverbruik door de rechter uiteindelijk werd veroordeeld en zo ja graag daarvan uitsluiting sturen dan wel of deze zaak middels een transactievoorstel werd afgedaan.

  Ik dacht dat ze al schade bij mij zouden verhalen, maar nog niks van gehoord.
  (een vervelend afwachting)

  En nou kom ik uw artikel tegen, dat Centraal Bureau Achmea ook in het lijstje staat,
  met het niet uitsluit over alcohol.

  ik kwam niet iets duidelijk tegen, over het uitsluiten van alcohol achter het stuur en dan ook in mijn vaders auto.
  Kunt u me hierbij helpen? In welke artikel dat nou precies wordt duidelijk gemaakt..

  Tevens heb ik zelf een aansprakelijkheidsverzekering bij Klaverblad.

  Alvast bedankt.

 24. Ben van den Brink schreef op 

  ik ben door een dronken bestuurder aan gereden maar omdat hij van rechts kwam moet ik mijn schade en ook van de tegen partij vergoeden terwijl ik stil stond is dat terecht waar je dertig kilometer per uur mocht rijden ik weet dat elke bestuurder die van rechts komt moet ik voorrang verlenen hij zij dat ie me niet gezien had en ree mijn auto aan terwijl ik stil stond maar hij had zoveel gedronken dus werd hij meegenomen naar het politie bureau daar word een verbaal opgemaakt nu krijg ik van de verzekering te horen dat de tegen partij zijn schade vergoed krijg en dat mijn verzekering premie om hoog gaat ik verlies 20 procent en ging ik voor mijn verzekering meer betalen ik vind dat niet terecht ik ben bij Meeus verzekerd kan u mij daar meer over vertellen ik ben ten einde raad ik heb zelf schade aan mijn auto van 1769,44 en moet ruim 800 meer verzekering premie betalen kan u mij vertellen wat ik hier aan kan doen vriendelijke groeten Ben van den Brink vlielandstraat 31 alkmaar

 25. Beste Meneer van den Brink,
  Wat een vervelende situatie. Ik begrijp dat u helemaal aansprakelijk bent gesteld voor de schade. Uw eigen schade komt dan inderdaad voor uw eigen rekening en uw premie gaat omhoog, aangezien u 5 schadevrije jaren terugvalt. Als de schade aan de tegenpartij beperkt is, dan kunt u er eventueel voor kiezen deze schade ook zelf te betalen. U valt dan niet terug in schadevrije jaren en gaat niet meer premie betalen. Als de dronkenschap van de andere bestuurder geen rol speelde in het ongeval, dan heeft dit ook geen invloed op de aansprakelijkheid. U geeft aan dat de tegenpartij van rechts kwam en u eigenlijk voorrang had moeten verlenen. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, dan kunt u deze kwestie daar voorleggen en de schuldvraag laten beoordelen. Ik wens u veel succes met de afhandeling van uw schade.

 26. Arno schreef op 

  Hallo,

  Enige tijd geleden heb ik met alcohol op geen voorrang verleend aan rechts.
  De auto van de tegenpartij heb ik bekeken na de aanrijding en had alleen wat lakschade aan de voorkant, mijn verzekering (ABN) verhaalt deze schade nu op mij omdat ik alcohol gebruikt had. Het bedrag ben ik nogal van geschrokken en is veel hoger is dan ik had verwacht (2500 euro). Is het zinvol om hier tegen in beroep te gaan of verlies ik per definitie omdat ik alcohol gebruikt had? Of zijn er andere stappen die ik beter kan ondernemen?

  Dank u.

  Mvrgroet
  Arno

  1. Beste Arno,

   Dat is een vervelende situatie, helemaal nu u zelf de schade moet betalen. Helaas kan ik u hier geen duidelijk antwoord op geven, omdat dit in elke situatie verschillend is. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? In dat geval raad ik u aan om daar na te vragen of het zin heeft om in hoger beroep te gaan. Mocht u dit niet hebben, dan kunt u advies vragen bij het dichtstbijzijnde juridisch loket. Uw vragen zijn meer juridisch gericht.

 27. Nico schreef op 

  Hallo,

  Ongeveer 2,5 jaar geleden heb ik een aanrijding gemaakt waarbij ik achterop een andere auto reed. Toen de politie ter plaatse kwam wees de test uit dat ik een promillage had van ongeveer 0,6 (op het bureau is dit later bevestigd). Ik kreeg hierna 1 uur rijontzegging en een boete van 300 euro.

  Direct na het ongeluk kreeg ik een brief van mijn verzekeraar waarin ze vermelden dat ze mijn verzekering stopzetten en ze de schade op mij zouden verhalen. Inmiddels is het 2,5 jaar later en heb ik helemaal niets meer gehoord. Nu hoorde ik dat de verzekeraar in een dergelijke situatie moet kunnen aantonen dat de aanrijding is veroorzaakt door het alcoholgebruik. Klopt dit? En zo ja, kan het zijn dat ze hun kans tot bewijzen dermate laag in hebben geschat dat ze de zaak laten vallen?

  Mvgr, Nico

 28. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Nico,

  Hele goede vraag!
  Helaas kan ik geen antwoord geven op uw vraag. Deze situaties kunnen per verzekeraar verschillen. Ik raad u aan om dit rechtsreeks bij de verzekeraar na te vragen die de schade in behandeling heeft gehad. Zij kunnen u meer duidelijkheid geven.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Compleet, goed advies!"

Meneer Vliegenberg uit HELMOND
40 minuten geleden, autoverzekering

"Heel waardevol dat een platform als Independer bestaat. Houdt beide partijen - verzekerden en verzekeraars - scherp en eerlijk. "

Meneer Veerman uit 'S-GRAVENHAGE
4 uur geleden, autoverzekering

"Because of a good and easy way of registration."

Meneer Mohammad Bilal Arsalay uit RIDDERKERK
5 uur geleden, autoverzekering

"Bij vragen altijd prima contact en oplossingen geboden"

Anoniem uit PEIZE
5 uur geleden, autoverzekering

"Zeer goede site"

Meneer Sari uit ALMERE
2019-12-12, autoverzekering

"??"

Mevrouw Al Zabe uit BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
2019-12-12, autoverzekering

"Scheelt bijna € 200,-- met mijn huidige verzekering :)"

Meneer Brands uit AMSTERDAM
2019-12-12, autoverzekering

"250"

Dhr. Alfarhan uit HAARLEM
2019-12-12, autoverzekering

"Goed "

Mevrouw De Groot uit ARNHEM
2019-12-12, autoverzekering

"lekker snel geregeld"

Anoniem uit HELMOND
2019-12-12, autoverzekering

"Altijd een tevreden gevoel gehad bij independer "

Meneer Van Poppel uit OOSTERLAND
2019-12-12, autoverzekering

"Het was heel logisch en eenvoudig advies"

Meneer Babakhani uit ALMERE
2019-12-12, autoverzekering

"Teveel vragen en invul werk"

Anoniem uit BREDA
2019-12-11, autoverzekering

"Erg duidelijk en overzichtelijk. "

Mevrouw Varkraud uit ALMERE
2019-12-11, autoverzekering

"Alles was goed"

Mevrouw Franczak uit UDEN
2019-12-11, autoverzekering