Autoverzekering: Roy-data en schadevrije jaren
Tip een vriend:

Autoverzekering: Roy-data en schadevrije jaren

Als je bij je autoverzekering schadevrije jaren hebt opgebouwd, kun je die schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe autoverzekering. Dat levert je korting op je premie op. Maar waar wordt eigenlijk bijgehouden hoeveel schadevrije jaren je hebt?

Roy-data: wat is dat?

Het aantal schadevrije jaren dat je opgebouwd hebt, wordt geregistreerd in Roy-data. Dat is een centrale database waarin je oude autoverzekeraar jouw schadevrije jaren registreert nadat jij je autoverzekering hebt beëindigd. Je nieuwe verzekeraar gebruikt deze database om controleren of het aantal opgegeven schadevrije jaren klopt. Vroeger moest je een schriftelijke verklaring van je oude verzekeraar opsturen naar je nieuwe verzekeraar. Dat is nu dus niet meer nodig. 

Leaseauto, auto van de zaak of buitenlandse verzekeraar

Heb je schadevrije jaren opgebouwd bij een leasemaatschappij, je werkgever of een buitenlandse verzekeraar? Dan worden je schadevrije jaren niet toegevoegd in Roy-data. In die gevallen moet je dus wel een schriftelijke verklaring van je opgebouwde schadevrije jaren aan de verzekeraar kunnen tonen. Verzekeraars nemen vaak niet alle schadevrije jaren over van zulke verklaringen. Ook zijn er verschillen in het aantal schadevrije jaren dat verzekeraars overnemen. Met name werkgeversverklaringen worden zelden geaccepteerd. Het is daarom goed om in dat geval te vragen naar een verklaring van de autoverzekeraar van jouw werkgever. Overigens moet je dan wel de enige bestuurder van de auto geweest zijn om zo’n verklaring te krijgen.

Wil je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt? Bij Independer kun je schadevrije jaren berekenen via ons rekenhulpje. Aan de hand van een paar vragen wordt een globale inschatting gemaakt van het aantal schadevrije jaren dat je hebt.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

74 Antwoorden op “Autoverzekering: Roy-data en schadevrije jaren”

 1. MTG van Hooff schreef op 

  Ik heb mijn autoverzekering bij Intrasurance ( Verzekeruzelf ) beëindigd. Ik had daar laatstelijk trede 16 met 80% no claim. Ik krijg nu bericht dat ik slechts 7 schadevrije jaren zou hebben en dat dit gegeven wordt doorgegeven aan Roy Data. Dat betekend autmatisch elders meer premie betalen. Kan dat zomaar ? Zelf een ” eigen ” formule vaststellen om de schadevrije jaren om te rekenen naar schadevrije Roy Data jaren ? Bovendien, als ik kijk naar het Poy Data gegeven per aanvang van de verzekering en nu is dat wel een groot verschil ?
  Als je dus weg gaat bij een verzekering wordt je gedupeerd door het feit dat er aan het Roy Data systeem een cijfer wordt doorgegeven dat bij een andere verzekering automatisch leidt tot een hogere premie. Kan ik dit inzichtelijk krijgen en hoe en waar kan ik dan in beroep gaan. U geeft aan in uw autoverzekeringen overzicht dat er bij deze verzekering geen minpunten zijn. Ik heb er in ieder geval al een gevonden. Dit zou toch bekend moeten zijn bij u als onafhankelijk vergelijker met name ook op premievoorwaarden ??

  1. Beste MTG van Hooff,

   Als er op uw polisblad staat dat u een korting krijgt van 80% op basis van trede 16, dan betekent dit niet automatisch dat u ook 16 schadevrije jaren hebt. Verzekeraars kennen vaak extra tredes toe, zodat u meer korting krijgt. Uw daadwerkelijke aantal schadevrije jaren staat ook niet altijd op uw polisblad vermeld. Het is dus goed mogelijk dat u bij uw verzekeraar korting kreeg op basis van trede 16 met 7 schadevrije jaren. Mocht u toch van mening zij dat u meer schadevrije jaren behoort te hebben, dan raden wij u aan even contact op te nemen met Verzekeruzelf.nl. Wellicht dat het ergens verkeerd is gegaan met uw schadevrije jaren, of dat zij u een uitleg kunnen geven waarom u 7 schadevrije jaren hebt.

   1. Verzekeruzelf.nl schreef op 

    Beste heer van Hooff,

    Wat bijzonder vervelend dat u een minder goede ervaring met ons heeft gehad. Wij hebben contact met u gehad en u uitgelegd dat er inderdaad met de toekenning van schadevrije jaren iets mis is gegaan. Dit is inmiddels hersteld en doorgegeven aan Roy Data. Wij gaan ervan uit dat we hiermee een passende oplossing hebben geboden.
    Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

    Met vriendelijke groet,
    Verzekeruzelf.nl

    1. Anoniem schreef op 
    2. paul de wit schreef op 

     Hier ook een soort gelijk probleem,
     Ik kom binnen met 27 schadevrije jaren! bij AutoSure via verzekeruzelf.nl , krijg 80% bonus malus/trede 17.

     Mijn verbazing was dan ook groot dat bij opzegging ik een mail krijg met de mededeling dat ik 12 schadevrije jaren heb opgebouwd en deze ook worden doorgegeven aan roy data.

     Vreemde situatie! Heb ze een mail gestuurd, ben benieuwd wat hieruit uit komt.
     Ga zeker kijken welke stappen ik kan ondernemen!

     Gr. Paul

  2. Nicole Hoofs schreef op 

   Dit is mij nu dus ook gebeurd, ben 46 jaar rij vanaf mijn 23e auto. Heb mijn autoverzekering bij Aegon beeindigt en krijg medegedeeld dat ik per oktober 2018 drie !!!!!! schadevrije jaren heb opgebouwd en dat dit aan jullie is doorgegeven. Ik wil dat dit recht gezet wordt!

   1. Natascha Wildschut (Independer.nl) schreef op 

    Beste mevrouw Hoofs,

    Wat een vervelende situatie! Kunt u dit aan ons toesturen per e-mail, met uw postcode en huisnummer/kenteken? Ook is het mogelijk om telefonisch contact met ons op te nemen op 035-6265544. Dan kunnen wij het een en ander uitzoeken.

  3. A-C .Huisinga schreef op 

   Dat valt dus nog mee, ik had meer dan 21 schadevrij jaren maar verzekeruzelf had deze gewoon geblokkeerd mijn nieuwe verzekering kon mij hier door niet anders dan mij op nul jaren inschalen .
   Ik ben terug gegaan verzekeruzelf en kon 15 schade vrij jaren terug krijgen , er zijn er dus 6 verdwenen .
   Ik weet het verschil tussen schadevijejaren en de bonus korting .

 2. Froukje schreef op 

  Jammer dat er maar tot een max aan schadevrije jaren kan worden opgebouwd. Ik rijdt al meer dan 25 jaar schadevrij maar als ik switch neem ik maar max 16 jaar mee en na een schade val je vaak meer dan 8 jaar terug of je moet dit “risico” tegen extra kosten afkopen. Ik vind het jammer dat heel lang schadevrij rijden niet beter beloont wordt.

 3. petra schreef op 

  Beste Michiel,
  Nu blijkt dat er vorig jaar bij het afsluiten van de autoverzekering door de verzekeraar de schadevrije jaren op 5 is geplaatst ipv -4(dit staat ook in roy data en ook in de royementsverklaring van oude verzekeraar).Nu met de aankoop van andere auto is dit naar boven gekomen en nu hebben ze van delta lloyd verzekering zonder enige kennisgeving €1679,05 van onze rekening afgeschreven.Naar hun menig de premie met terug werkende kracht.Kan dit zomaar we hebben de premie zoals staat in polisblad altijd netjes betaald dmv automatische incasso delta lloyd heeft dit grote bedrag dus ook automatisch afgeschreven zonder kennisgeving,helaas kwamen wij er te laat achter zodat storneren niet meer gaat.
  Ik zie graag een reactie met je mening tegemoet.

  1. Beste Petra,

   De verzekeraar mag naar aanleiding van een controle in Roy-data uw schadevrije jaren aanpassen. De -4 schadevrije jaren mogen zij ook met terugwerkende kracht toepassen, waardoor uw meer premie moet betalen. Dat zij de bijbetaling hebben geïncasseerd van uw bankrekening zonder u hierover te informeren is niet netjes. Mocht u nog vragen hebben over de bijbetaling of uw schadevrije jaren dan raad ik u aan contact op te nemen met de verzekeraar.

   1. Eduard Jong schreef op 

    Andersom kan het ook( of niet eigenlijk), mijn schadevrije jaren stonden op-4 ipv +4, ik heb 2 maanden €100 teveel betaald. Dit kan niet meer teruggedraaid worden door de HEMA :-(

    Eduard

 4. Maurice schreef op 

  Let op de kleine lettertjes

  De NO-Claim korting is alleen gebaseerd op uw verzekering, rijdt u toch schade dan behoudt u uw bonus door de no-claim beschermer alleen bij uw huidige verzekeraar.

  U zakt wel aanzienlijk in uw schade vrije jaren, het is uiteraard geen punt als u blijft bij uw huidige verzekeraar maar als u overstapt hanteer de nieuwe verzekeraar de daadwerkelijke schade vrije ongeacht of u nou no-claim beschermen had of niet.

  Zie het een soort verplichte klanten binding op dat moment is overstappen fors duurder.

 5. A.J.M.,van den Nieuwendijk schreef op 

  Hallo ik ben per 1 februari overgestapt naar ditzo verzekeringen ik had 26 schadevrijejaren
  nu kreeg ik bericht dat ik 0 schadevrije jaren en mujn verzekering veel duurder word hoe kan dat nu.
  AJ.M van den Nieuwendijk

  1. Beste A.J.M. van den Nieuwendijk,

   Als u een verzekering beëindigt, worden uw schadevrije jaren door de verzekeraar in Roy-data gezet. Dit is de landelijke databank waarin uw schadevrije jaren worden bewaard. Uw nieuwe verzekeraar Ditzo kan uw schadevrije jaren hieruit overnemen. Als zij uw schadevrije jaren niet kunnen vinden in Roy-data, kunt u het best even bellen met uw vorige verzekeraar om dit te bespreken. Zij hebben uw schadevrije jaren misschien niet goed in Roy-data gezet.

 6. Radj schreef op 

  Mijn vriendin heeft bij Ditzo 3 jaar een autoverzekering gehad, daarna heeft ze de auto verkocht en ruim een jaar (19 maanden) geen auto gehad. Na 19 maanden wilt ze een nieuwe autoverzekering afsluiten en dan blijkt dat Ditzo geen 3 schadevrije jaren in het ROYDATA systeem heeft ingevoerd met als argument, “ja u heeft meer dan een jaar geen autoverzekering gehad, dus u moet weer bij 0 beginnen, dat is de procedure”

  Klopt dat?

  1. Beste Radj,

   Na het beëindigen van een autoverzekering worden uw schadevrije jaren bewaard in Roy-data. Dit is een landelijke databank waarin een nieuwe verzekeraar uw schadevrije jaren ook uit kan overnemen. Veel verzekeraars accepteren uw schadevrije jaren alleen als deze niet ouder zijn dan 1 jaar. In het geval van uw vriendin zijn haar schadevrije jaren 19 maanden oud en voor Ditzo dus niet meer geldig.

   Er zijn echter ook verzekeraar die schadevrije jaren tot drie jaar oud accepteren. Als u wilt weten wat uw mogelijkheden zijn dan kunt u bellen met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op het nummer 035-626 55 44.

 7. Isa schreef op 

  Ik ben van Allsecur voorheen Oriondirect per 01-01-2013 overgestapt naar De Nederlanden Van Nu, tot eind 2012 had ik 6 a 7 jaar noclaim korting tot 80% ,na overstap bij Allsecur is mijn schadevrij jaren in rook opgegaan , terwijl ik tot eind 2012 rond 5 jaar no claim korting kreeg.bij Oriondirect krijg ik te horen dat ik alleen maar 1 jaar schadevrij heb!!

  Ik moet nu bij nieuwe verzekering dubbel betalen ! ik wil gerechtigheid dat kan niet zomaar.

  1. Beste Isa,

   Wij kunnen helaas niet voor u nakijken wat er met uw schadevrije jaren is gebeurd. U kunt het best nog een keer contact opnemen met Oriondirect om te vragen waarom zij maar 1 schadevrije jaar geven in plaats van 5. Misschien dat Allsecur u ook meer duidelijkheid kan geven.

 8. A.J.M.,van den Nieuwendijk schreef op 

  ik had ook geen schadevrije jaren volgens Ditzo maar ik had 28 schadevrije jaren ,ook een paar maanden dubbel betaald,maar na tussenkomst van mijn vroegere verz. is het nu in orde na veel bellen en heeft Ditzo via Roy data alles geregeld en heb ik mijn 28 jaren weer terug en het teveel betaalde van Ditzo terug gekregen.
  Gr.A.J.M. van den nieuwendijk

 9. Bernard schreef op 

  Het zogenaamde Roydata systeem is ingevoerd ten gunste van de verzekeraars. Heb je 10 jaar schadevrij gereden en een jaartje daarna geen auto en autoverzekering gehad dan sta je weer op 0 schadevrije jaren. Echter heb je drie schades in een jaar gehad en je hebt daarna een jaar geen autoverzekering gehad, dan gaan ze wel uit wat in het systeem staat -3 dus.

  Het zijn vooral de prijsvechters die inconsequent van dit systeem gebruik maken en vaak bij independent in de top 3 vergelijking uitkomen. Hou er dus rekening mee want 1 schadegeval kan voor een hoop ergenis zorgen in de toekomst bij alle verzekeraars en dat komt doordat je eenmaal heb gekozen voor de goedkoopste verzekeraar. Wil je zekerheid en geen ergenis voor de toekomst, kies dan een verzekering bij een grote maatschappij en niet voor de budget, bemiddelingsbureautjes of de prijsvechters van de grote maatschappijen.

  Bijv. Onna-onna is van Aegon, kies dan voor Aegon, ietsje duurder maar met een belletje kom je heel wat gunstiger uit.
  En zo zijn er nog veel meer bijv Ditzo, Allshare etc. allemaal marketing companies van de grote jongens. Vergelijkingssites en achterliggende bemiddelingskantoortjes spelen hierop in door de commissies die te verdienen valt, geheel objectief zal het dus niet zijn. Nr 1 tm 10 is waar ZIJ het meeste op verdienen.

 10. JIMMY schreef op 

  verzekering maatschappij zoek alleen meer geld dat is zo!
  ik had 20 schadevrij jaren heb auto verkocht op 8-11-2012 weer nw auto gekocht op 13-11-2013
  krijg ik 0 schadevrij bij verzekeringssit.nl(is toch gek of niet )zo maar doe iedereen zo moeite

  1. Beste Jimmy,

   De meeste verzekeraars accepteren uw schadevrije jaren inderdaad alleen als deze niet ouder zijn dan 1 jaar. Ik uw situatie wordt er echter wel erg streng naar gekeken. Misschien dat het mogelijk is om dit nog te bespreken met uw verzekeraar.

   Er zijn ook verzekeraars die uw schadevrije jaren tot maximaal 3 jaar oud accepteren. Mocht je hier meer informatie over willen hebben, dan kunt u het best even bellen met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op het nummer 035-626 55 44. Wij helpen u graag.

 11. esther schreef op 

  Ik stap over naar een nieuwe verzekering, en rij inmiddels 10 jaar schade vrij. Nu staat de verzekering op naam van mijn man. Ik begrijp dat er geregistreerd wordt op de naam van de verzekeringhouder en niet op de naam van de bestuurder van de auto? Terwijl ik de betreffende auto altijd heb gereden. Dat zou dan betekenen dat mijn schadevrije jaren niet terug te vinden zijn in deze database, terwijl de nieuwe verzekering wel op mijn eigen naam gaat.
  Klopt dit en hoe is dit op te lossen zodat ik mijn opgebouwde no-claim gewoon bij de nieuwe verzekering kan hanteren?

  1. Beste Esther,

   Als de verzekering op naam van uw man stond, dan staan de opgebouwde schadevrije jaren waarschijnlijk ook op zijn naam geregistreerd. Dit kunt u het best even navragen bij de verzekeraar. Als de schadevrije jaren inderdaad op naam van uw man staan, dan zijn er nog wel verzekeraars die de schadevrije jaren accepteren als hij deze aan u overdraagt door middel van een overdrachtsverklaring. Uw man kan deze schadevrije jaren dan niet meer voor een andere verzekering op zijn naam gebruiken en de nieuwe verzekeraar zal de schadevrije jaren in gebruik nemen op de verzekering op uw naam. Wij raden u aan om deze mogelijkheid wel eerste even te bespreken met uw nieuwe verzekeraar.

 12. Pieter Overweg schreef op 

  Na een aantal jaren een leaseauto gereden te hebben heb ik begin dit jaar een eigen auto aangeschaft.

  Via Ditzo heb ik begin februari een autoverzekering afgesloten. Netjes heb ik de leaseverklaring opgestuurd van de vorige leaseauto. Tot mijn grote schrik kreeg ik afgelopen mei een kort mailtje van Ditzo dat mijn verzekering beëindigd zou worden. Toen ik ze opbelde voor een verklaring gaven ze aan dat ze in mijn leaseverklaring zagen dat ik in 2011 met mijn leaseauto 3 schades gereden zou hebben en daarom geen positieve maar negatieve jaren had opgebouwd en dat ze me daarom niet konden verzekeren.

  Ik legde uit dat het hier een leaseauto betrof en dat ik als leaserijder een hele andere positie had als een privé rijders. Ten eerste was ik als leaserijder niet de verzekeringsnemer en ten tweede meld je als leaserijder schades die je vaak als privé rijder nooit zou melden.

  Ditzo nam dit ter kennisgeving aan, maar bleef bij hun besluit dat ze me niet meer wilden verzekeren en me ook met negatieve jaren zouden aanmelden bij Roy Data. Hierdoor betaal ik op dit moment een superhoge verzekeringspremie bij een andere verzekering.

  Kan dit allemaal zomaar? Ik voel me als consument in ieder geval zwaar gepiepeld.

  1. Beste Pieter Overweg,

   Wat een vervelende situatie. Zwart op wit zijn er bij ons helaas geen regels bekend die iets dergelijks verbieden. Wel is het ongebruikelijk dat er op deze manier wordt gehandeld. In de meeste gevallen wordt er bij een leaseverklaring alleen gekeken of u recht heeft op een positief aantal schadevrije jaren. Is dat niet het geval? Dan wordt de leaseverklaring terzijde gelegd en wordt de verzekering aangevraagd op basis van 0 schadevrije jaren. Als een verzekeraar het schadeverloop op basis van een leaseverklaring te hoog vindt, kan deze de aanvraag wel afwijzen of de verzekering beëindigen. Het toekennen van negatieve schadevrije jaren door een leaseverklaring komt vrijwel niet voor. Wij vinden dit rigoureus en niet erg klantvriendelijk. Schadevrije jaren in Roydata worden namelijk door alle verzekeraars overgenomen. Terwijl u zonder deze registratie waarschijnlijk eenvoudig ergens een verzekering af kunt sluiten op basis van 0 schadevrije jaren. Voor de meeste verzekeraars maakt het wel degelijk verschil of de schades met een leaseauto waren of met uw eigen auto. Voor schades in een leaseauto worden in principe geen negatieve schadevrije jaren gerekend. Wij adviseren u om een klacht in te dienen. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering afgesloten? Dan kunt u daar een beroep op doen voor juridische ondersteuning. Wij hopen dat u er op een goede manier uitkomt met Ditzo en dat er een oplossing wordt gevonden.

   1. Pieter schreef op 

    Beste Jeb,

    Dank voor je uitgebreide reactie.

    Heb me inmiddels kunnen verzekeren bij een andere verzekeraar die me wel netjes behandeld en me op basis van 0 schadevrije jaren een premie laat betalen.

    In ieder geval nooit meer Ditzo voor mij!

 13. Hamid S schreef op 

  Beste ,

  Even Vraagje, binnen kort moet ik mijn lease auto inleveren en zelf een auto moet gaan kopen. Ik wil graag weten hoe kan ik van schade vrije jaren dat ik in een leaseauto heb gereden meenemen naar nieuwe verzekering maatschappij.
  in 15 jaar heb 2 keer van de schade formulier ingevuld een keen bij een aanrijding(weet op eindelijk niet wie schuldig was) en keer wat kleine schade door vandalisme ( wat poets werk).
  alvast bedankt

 14. Beste Hamid S,

  Schadevrije jaren die u heeft opgebouwd met een leaseauto, kunt u aantonen met een leaseverklaring. Deze leaseverklaring kunt u opvragen bij de leasemaatschappij. Er zijn verschillende verzekeraars die schadevrije jaren van een leaseverklaring over willen nemen voor een privéverzekering. U kunt de verklaring voor de zekerheid eerst per e-mail naar uw nieuwe privéverzekeraar sturen. Zij kunnen u dan alvast laten weten hoeveel schadevrije jaren u hiervoor krijgt. U krijgt de schadevrije jaren pas op uw privéverzekering als u de originele leaseverklaring per post naar de verzekeraar heeft gestuurd. U krijgt dit document maar één keer, het is dus verstandig om de verklaring aangetekend te versturen.

 15. Leo schreef op 

  Beste,

  In 2014 via independer overgestapt, had 3 schadevrije jaren bij vorige verzekeraar. Ik kwam er gisteren achter dat deze schade vrije jaren niet zijn meegenomen door mijn huidige verzekeraar, waardoor ik +/ 18 maanden 8 euro teveel heb betaald. Verzekeraar heeft dit inmiddels gecorrigeerd.

  De verzekeraar heeft destijds Roy data gecontroleerd, maar blijkbaar had de oude verzekeraar dit op dat moment nog niet verwerkt. De vraag is, hoe zou dit systeem moeten werken (termijnen van beide verzekeraars?) en waarom wordt ik er de dupe van dat het systeem niet heeft gefunctioneerd.

  De verzekeraar is niet bereid om het teveel betaalde terug te storten, misschien moet ik hier nog een telefoontje aan wagen zodra ik de nieuwe polis op papier heb.

 16. Beste Leo,

  Wat vervelend dat de schadevrije jaren niet goed zijn overgedragen van de ene naar de andere verzekeraar. Normaal gesproken registreert uw oude verzekeraar de schadevrije jaren uiterlijk een maand na beëindiging in Roydata. De nieuwe verzekeraar controleert de schadevrije jaren in Roydata over het algemeen gedurende 6 weken vanaf de ingangsdatum. Hierdoor gaat het vrijwel altijd automatisch goed.

  Heeft uw oude verzekeraar ze te laat geregistreerd, of heeft uw nieuwe verzekeraar ze te kort gecontroleerd? Dan kunt u hierover een klacht indienen bij de betreffende verzekeraar. Er zijn echter geen strikte regels over deze termijnen. U wordt als klant vaak zelf verantwoordelijk gehouden voor het controleren van uw polisbladen. Als het aantal schadevrije jaren niet klopt verwachten verzekeraars meestal dat u zelf contact opneemt om dit te laten corrigeren. U kunt het beste dus in overleg met de betrokken verzekeraars kijken wat er mogelijk is.

 17. Leo schreef op 

  FBTO heeft vandaag het teveel betaalde alsnog over gemaakt, terwijl ik er nog niet voor gebeld had. Tnx! Misschien m’n andere verkeringen ook aan deze partij gunnen :D

 18. Tomasz schreef op 

  Hello

  I hope the experienced users or independer can advise me on something.
  I am struggling to understand the principles that govern the data submission to roy data.
  I have had 32 months continuous insurance at inshared.nl with two consecutive cars and one insurance modification but without any interruption of insurance and without any damage claimed.
  Now I moved to FBTO and inshared issued certificate saying I accrued only 1 year of claim free insurance.
  Can somebody explain why is that?
  Does that mean that people who modify insurance during year or change cars often never get to benefit for damage free years???

 19. Dear Thomasz,

  We are sorry, but we can’t help you with this question. The way you explain your situation it seems like you need to have 2 damage free years. When you change to another insurance company you can only bring full damage free years with you, no damage free months. We don’t know why you have 1 damage free year instead of 2 damage free years. We can’t see your insurances because we are not your middleman. We suggest to send your question to info@inshared.nl.

 20. Dhr S.Mirachor schreef op 

  Ik heb in het verleden bij diverse auto verzekering maatschappij en tussen personen me auto laten verzekeren, het alle laatste was bij ANWB, ik rij all jaren zonder schaden , ik had begrijpen dat ik 80 procent no calim had, kunt u aub mij informeren aan de hand van mijn gegevens hoe veel schadevrije jaren heb in uw data sysyteem.
  m.v.g.

 21. Beste S. Mirachor,

  Ik zou u graag willen vertellen hoeveel schadevrije jaren u heeft. Ik heb daardoor helaas geen informatie over uw schadevrije jaren. Ik heb contact voor u opgenomen met uw laatste verzekeraar. Zij weten natuurlijk wel hoeveel schadevrije jaren u heeft. ANWB was zo vriendelijk om mij te vertellen dat u 15 schadevrije jaren heeft. Deze staan alleen vast op uw opgeschorte polis. Als u de opgeschorte polis laat beëindigen kunt u de schadevrije jaren gebruiken voor een nieuwe verzekering. Daarover kunt u contact opnemen met ANWB.

  De privégegevens die u heeft genoteerd in uw bericht heb ik voor uw eigen privacy verwijderd.

 22. Hendrikus schreef op 

  Ik heb 36 schade vrije jaren, heb mezelf verwend met een camper en de verzekeraar geeft mij aan dat ik op de camper 0 schade vrije jaren heb, das raar. Ik rijd of in mijn auto of in mijn camper. In de ene heb ik 36 schade vrije jaren in de andere 0. Ik ben een en dezelfde verzekeringsnemer, ik vind dit heel geel. Worden de regels wel goed geïnterpreteerd ?

 23. Beste Hendrikus,

  Een camper is altijd fijn als de zomer nadert! Hoge premie’s zijn niet fijn. Het vervelende is dat schadevrije jaren maar voor 1 voertuig gebruikt kan worden. Dus u kunt kiezen u of de de auto met schadevrije jaren verzekerd of juist de camper.
  Sommige verzekeraars bieden een tweede autoregeling. Als u beide auto’s bij dezelfde verzekeraar onderbrengt krijgt u voor beide auto’s ook dezelfde korting ook al heeft u maar één setje schadevrije jaren. Wellicht zijn er verzekeraars die dezelfde regeling hebben voor een auto en een camper. Dit zal voor u de beste oplossing zijn.

 24. q de kok schreef op 

  Sinds 1979 rij ik schadevrij en RoyData vermeldt dat niet, hoe kan dat?

 25. Beste Q de Kok,

  Als u een auto op uw eigen naam verzekerd heeft moeten uw schadevrije jaren wel in Roydata komen te staan. Roydata bestaat sinds 2007. Vanaf 2007 worden alle schadevrije jaren daarin geregistreerd wanneer u de autoverzekering laat beëindigen. Om verschillende redenen kan het zijn dat uw schadevrije jaren niet in Roydata staan. Waarom uw schadevrije jaren er niet in staan weet ik helaas niet precies. Dit kunt u het beste navragen bij de verzekeraar(s) waar u voor het laatst verzekerd bent geweest. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het registreren van uw schadevrije jaren.
  Ik hoop dat zij u verder kunnen helpen.

 26. Rob Jongejan schreef op 

  Ik vind het erg onduidelijk, ik ben net als de heer Hendrikus in het bezit van twee auto’s en meerdere motorfietsen. Ik heb laatst een motorfiets verzekerd en kreeg hierop een mailtje dat mijn schade vrije jaren niet bekend zijn bij Roydata,en dat ze er dan maar vanuitgaan dat ze starten bij 0 schade vrije jaren.Hoe zit dat, ik rijdt al jaren lang schadevrij met de auto en heb later mijn rijbewijs gehaald voor de motorfiets, tellen de jaren schade vrij voor de auto niet mee voor de motorfietsverzekeringen.

  met vriendelijke groet Rob Jongejan

 27. Beste Rob Jongejan,

  Ik zal het proberen met een voorbeeld duidelijk te maken. Als u één auto heeft en deze verzekerd, dan begint u voor deze auto schadevrije jaren op te bouwen. Heeft u vijf schadevrije jaren opgebouwd en vervangt u de auto voor een andere auto? Dan kunt u de vijf schadevrije jaren overnemen op de nieuwe auto. Deze komen namelijk vrij omdat u de oude auto weg doet.

  Als u er vervolgens een tweede auto bij koopt, dan begint u met deze auto ook schadevrije jaren op te bouwen, maar vanaf 0. u bouwt dus twee setjes schadevrije jaren op. Na drie jaar heeft de eerste auto dan acht schadevrije jaren en de tweede auto drie schadevrije jaren. Koopt u er vervolgens een motorfiets bij? Dan begint deze ook weer met 0 schadevrije jaren.

  Het komt er op neer dat schadevrije jaren pas vrijkomen als u een verzekering beëindigt. Op dat moment kunt u de schadevrije jaren in gebruik laten nemen bij een niuewe verzekeraar. Een setje schadevrije jaren kan dus maar bij één verzekeraar tegelijk worden gebruikt.

  Gelukkig zijn er verzekeraars die extra korting geven als u meerdere voertuigen bij hen verzekerd. bel ons gerust voor advies op 035-6265544.

 28. Sjors schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een vervelend probleem.
  Ik heb jaren en jaren in een lease auto gereden, ook heb ik vele jaren in het buitenland gewoond.
  Nu kom ik na jaren terug en hebben ze het over een leaseverklaring ( geen idee wat dat is kan me voorstellen een brief waarin ze aangeven dat je geen schade heb gereden).

  De laatste jaren heb ik in Zuid Afrika gewoond, dus ik kan op geen enkele wijze aantonen dat ik sinds midden jaren 80 (1983 of 1984) geen enkele maar dan ook werkelijk geen enkele schade heb gehad.
  Niet door mijn schuld en niet door de schuld van andere ik ben op geen enkele wijze betrokken bij enige schade ( behalve een paaltje in mijn eigen tuin).

  Is er niets waarmee ik niet op nul hoef te beginnen ?
  Ik wil nu ik weer in Nederland woon een auto kopen ( Audi A6) maar de premie is echt enorm als je op nul staat.

  Als iemand me een tip kan geven waar ik heen zou kunnen gaan graag.

  Dank en groeten

  1. Beste Sjors,

   Ik kan mij heel goed voorstellen dat op 0 schadevrije jaren beginnen met een nieuwe verzekering in Nederland niet lekker aanvoelt gezien uw verzekeringsverleden.

   Schadevrije jaren kunnen worden aangetoond door een leaseverklaring, verklaring schadevrij rijden van de vorige (buitenlandse) verzekeraar, een werkgeversverklaring of een vermelding in het Roydata register. Dit laatste is alleen wanneer uw vorige verzekering in Nederland niet langer dan 3 jaar geleden is beëindigd.

   Wat nog een optie zou kunnen zijn om na te vragen of u bij de verzekeraar waar ook de inboedel, aansprakelijkheid en eventuele overige verzekeringen lopen extra korting wordt gegeven voor de auto.

 29. Sjors schreef op 

  Dank voor de snelle reactie, ik heb gevraagd voor een verklaring maar de lease is veel te lang geleden daar is niets meer van, wel mogen ze het bedrijf bellen ( maar weet niet of ze dat doen).

  In Zuid Afrika heb ik geen papier gekregen, als ik ze er na vraag zeggen ze, sorry we hebben bij het beeindigen van de verzekeringen alles verwijderd, dat kan ik niet geloven maar ik kan er ook niets aan doen.
  Ze blijven vol houden dat ze zelfs mijn adres niet meer hebben ( adres in Zuid Afrika is niet het zelfde als een adres in Nederland, de laatste drie huizen hadden geen adres alleen een postbus in het dorp)

  Maar het vreemde is, ik kom dan toch ook niet voor in de Roy-Data daarmee toon in toch ook aan dat ik sinds de oprichting in 2007 geen schade heb gereden ?
  Ok is maar 9 jaar maar dat is beter dan niets.

  Ben nu aan het kijken hoe complex het is dat ik net over de grens ga “wonen” want dit soort dingen zijn echt te gek voor woorden.
  De premie voor een Audi A6 is echt absurd als je 0 jaar hebt.
  Dus ik moet het links of rechts oplossen.

  Ik dacht toen ik in Zuid Afrika woonde dat ik in die jaren soms gek werd van dingen maar hier in NL is het niet echt beter dan daar.

  Logica dat ik er niet in sta en dus in elk geval 9 jaar schadevrij rij is er niet.

  Ik heb (nog) geen inboedel enz, alleen een zorgverzekering en sinds kort een scooter verzekering ( kan me nu in elk geval verplaatsen).

 30. Hendrikus schreef op 

  Zoek bij Roydata niet naar Logica, ik heb twee auto’s en een camper op mijn naam staan allemaal met verschillende schade vrije jaren terwijl ik al 30 jaar geen schade heb gereden.

 31. Sjors schreef op 

  Ben vanmorgen na zoveel frustratie er na een beetje zoeken achter hoe ik legaal in een Duitse auto kan rijden, en kan nu ineens een 4-5 jaar jongere A6 kopen en betaal geen wegenbelasting en veeeeeeel minder verzekering.
  Geen BTW terug enz maar daar heb ik geen moeite mee, ik declareer per km.
  Het is echt te gek voor woorden hoe de Roy-data opgezet is.

  Iemand als ik die werkelijk dik dertig jaar geen schade heeft gereden betaald een boete per maand door de opzet.
  Net als Hendrikus, ik heb een camper (die valt dan wel mee qua bedrag) en wil een trike erbij kopen.
  Ook mijn vrouw zit voor haar auto met het zelfde, de verzekeringen roepen gewoon tja dit heb je bij elke verzekering dus waarom zouden wij je korting geven PUNT

  En tja ze hebben gelijk want Roy-Data geeft hun deze mogelijkheden, als dit niet zou kunnen ( lees eerlijker zou zijn) zou de vrijemarktwerking de prijs bepalen.

  Hoe kan het dat in Duitsland een auto VEEL minder kost om te verzekeren ? Toch niet omdat ze daar zachter rijden denk ik.

 32. Beste Sjors,

  Voor zover bij ons bekend is het zowel in Nederland als in Duitsland verplicht om wegenbelasting te betalen. Misschien is het verstandig om eerst even contact op te nemen met de RDW of deze constructie mogelijk is of dat u dan achteraf ineens een hoge boete riskeert.

  Het kan zijn dat uw premie in Duitsland lager is dan wat u in Nederland zou betalen. Het is echter niet bekend bij ons dat dit voor iedereen geldt. Net als in Nederland kan dit heel erg verschillen. Ik heb helaas geen duidelijke verklaring voor het prijsverschil wat u heeft gevonden.

  1. Sjors schreef op 

   Hallo,

   Klopt deels, de KFZ-Steuer is E 2,= per gr co2 plus E 2,= per 100 cc motorinhoud om het kort te houden een Audi A6 kost in Duitsland per jaar net iets minder dan de zelfde auto in Nederland per kwartaal.

   En wat er dan bovenop komt Duitsland kent geen BPM dus dat is op een nieuwe auto een kleine 30% ( uit mijn hoofd 29% maar de berekening is complexer geworden)

   Die BPM neemt maar met 1% per maand af, met andere woorden een auto van 100 maanden is de BPM nul %

   Let op in de nieuwe berekening is dit niet meer 100 % zo, maar als ik zeg 29% BPM op een nieuwe auto en elke maand gaat er 1% van het totaal bedrag van de BPM af dan komt dat in de nieuwe complexe berekening redelijk uit.

   En laten we eerlijk wezen ook dat is toch te gek, buiten Nederland zijn er niet veel landen met BPM dat maakt het rijden ook zo duur.

   Dus het klopt dat er in Duitsland wel wegenbelasting betaald moet worden ( ik schreef het te kort door de bocht) maar het is in mijn geval 25/30 % van de Nederlandse belasting.

   En ja dan kom je zoals in mijn geval mede en daar ging het om door het Roy-data debacle dat als je 30 jaar OP de grens gewoond hebt op oplossingen die de gemiddelde westerling niet heeft.

   1. Beste Sjors,

    Wat uitzoekwerk kan soms een hoop geld opleveren. Fijn dat u ondanks het Roy-data debacle zo toch een zo voordelig mogelijke situatie heeft weten te creeëren voor uzelf. Een mooi voordeel van op de grens wonen!

 33. AAldrik schreef op 

  bouw je schade vrije jaren op , wanneer je een Oldtimerverzekering hebt ? Trouwens het het Roy-Data systeem moet op de schop. Als ik hier de problemen zo lees ,kan ik daaruit opmaken dat autoverzekeraars nog te veel macht hebben. Want zij zijn toch diegene die jou schade vrije jaren bepalen of kunnen bepalen . Zolang verzekeraars niet een en dezelfde norm hanteren ,blijven er ook problemen………..Verzekeraars zijn een Schande voor de maatschappij !!

 34. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste AAldrik,

  Met een oldtimer verzekering bouwt u, normaal gesproken, geen schadevrije jaren op. De verzekeraar gaat er namelijk vanuit dat de oldtimer niet vaak wordt gebruikt. Sommige verzekeraar stellen zelfs de voorwaarde dat u naast de oldtimer ook een gewone auto heeft. Gebruikt u de oldtimer wel regelmatig? Dan zijn daar speciale semi-oldtimer verzekeringen voor. Daarbij bouwt u vaak wel schadevrije jaren op.
  Sinds januari 2016 hanteert elke verzekeraar hetzelfde schadevrije jaren systeem. Verzekeraars kunnen niet meer zelf beslissen hoeveel schadevrije u terugvalt na een schade. Hoe dit zit kunt u teruglezen op ons weblog: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/schade/bonus-malus-ladder/verandering-2016.aspx

 35. Peter schreef op 

  Mijn ex-vrouw en ik hadden een combipolis ook met autoverzekering(ieder een eigen auto). Deze verzekering is beëindigd.
  Nu blijkt dat RoyData mijn schadevrije jaren niet heeft ontvangen. De oude verzekeringsmaatschappij zegt dat de nieuwe verzekeringsmaatschappij dit kan opvragen bij RoyData, maar de oude heeft niets doorgegeven waardoor ik nu de volle mep moet betalen.
  Ook heeft mijn ex-vrouw een aftstandsverklaring voor de schadevrije jaren opgegeven, maar de nieuwe verzekeraar zegt hier niets mee te kunnen en de oude zegt, wederom hetzelfde.
  Ik kom er niet in uit.

 36. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Peter,

  Heel erg vervelend dat het zo loopt. Vooral omdat u zelf niet kunt zien waar het mis gaat.
  Hoewel beide verzekeraars niet mee lijken te werken bent u wel van hen afhankelijk.

  In dit soort gevallen is er geen beter advies dan om de vorige verzekeraar te vragen op welke gegevens zij de schadevrije jaren hebben geregistreerd. Die gegevens kunt u dan doorgeven aan de nieuwe verzekeraar. Soms wijken die gegevens af. Bijvoorbeeld wanneer u in de tussentijd bent verhuisd.
  De aanhouder wint!

 37. Dennis schreef op 

  Hallo,

  Mijn huidige verzekering geeft aan dat ik een lager aantal schadevrije jaren heb opgebouwd dan daadwerkelijk het geval is. Vanaf 2009 ben ik weer begonnen met opbouwen; daarvoor lease-auto’s gereden, die enkele eenzijdige schadegevallen hebben gehad, die niet mijn schuld waren. Sinds 2009 heb ik geen enkel schadegeval geclaimd, waardoor ik zou zeggen dat ik tot nu toe 7 schadevrije jaren heb opgebouwd.

  Nu wil het geval dat ik in die periode nu toe ben aan m’n derde auto en in die tijd een aantal keer gewisseld ben van verzekeraar.

  Ik heb een inzageverzoek gedaan bij Roy-Data en zij geven aan dat er op mijn naam een tweetal registraties bekend zijn, met elk 3 jaar opgebouwd, namelijk voor de eerdere twee auto’s die ik in bezit heb gehad.

  Bij elkaar opgeteld en gecombineerd met de schadevrije jaren van mijn huidige auto zou ik dan inderdaad op 7 jaar uitkomen. Dit heb ik ook aangegeven bij mijn huidige verzekeraar, echter zij zeggen dat zij volgens de regels maar 1 registratie mogen overnemen, waardoor ik nu op 4 jaar uit zou komen.

  Het hele systeem komt op mij als ontzettend ondoorzichtig over. Ondanks dat er een centraal systeem is, kan ik me niet aan de indruk ontrekken dat de positie van consumenten alsnog verslechtert, omdat overstappen schijnbaar onmogelijk gemaakt wordt, zonder dat er financiële consequenties zijn.

  Hoe zit het nu eigenlijk met de regelgeving hieromtrent? Ik zou het logisch vinden als de registratie op naam gaat, waardoor ik inderdaad op 7 jaar zou uitkomen en niet de 4 jaar zoals de verzekeraar claimt. Kunnen die meerdere registraties anders niet worden samengevoegd?

 38. Hallo,

  Ik begrijp dat het lastig is, maar helaas kunnen de twee setjes niet samen worden gevoegd. Dit geldt ook voor iedere maatschappij.

  Je kan wel aangeven welk setje ze mogen pakken.

  Hopelijk heb ik je zo voldoende geïnformeerd.

 39. G.Klempic schreef op 

  Beste,

  Ik heb 5 schadevrije jaren opgebouwd. Daarna heb ik de auto verkocht en heb 2,5 jaar lang een auto gehad op naam van mijn broer. Heb zelf altijd in de auto gereden. Nou heb ik een andere auto overgekocht en wil ik hem op eigen naam verzekeren. Maar de verzekeraar erkend niet meer de 5 schadevrije jaren die ik al had opgebouwd. Vervallen al je opgespaarde jaren na een tijd? Wat kan ik nu het beste doen?

 40. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

  Goedemiddag,
  Wat ontzettend vervelend dat deze 2,5 jaar schadevrij rijden niet wordt meegerekend door de verzekeraar. Helaas worden schadevrije opgebouwd op de naam van de verzekeringsnemer en niet op de bestuurder(s). Ook kunnen schadevrije jaren vervallen, dit gebeurt bij de meeste verzekeraars pas als u 3 jaar lang geen autoverzekering op uw eigen naam heeft.

 41. Divya Chawla schreef op 

  Dear,

  I have had a car since August 2013, and had only one accident in November 2016. I had Centraal Beheer and I was told my ROY data is -1. Now I shared to insured, but it turns out they don’t accept people with -1 and so have asked me to change again.

  Therefore, I contacted another supplier, and it turns out my ROY data has been changed to -2 now and so my premium went sky rocket high. Can you please help me fix this?

  Thanks,
  Divya

  1. Dear Divya,

   This is an unfortunate situation. I am afraid that we can not help you to get rid of the -2. With a damage your no-claim years will go down by 5 years. This is registered by law. So when you did have 3 no-claim years before the damage and you go down 5 years, you will have an -2. I am sorry, I wish we could help you with this. I am afraid that there is not much we can do.
   Is it possible for you to call us on 035-6265544? This way we can explain the situation better.

 42. Rene schreef op 

  Ik heb onlangs een (extra) eigen auto gekocht, naar de auto welke ik via mijn werkgever bestuur. zo’n twee jaar geleden heeft mijn werkgever mijn schade vrije jaren opgevraagd en ik vermoed gekoppelt aan hun verzekeringspolis.

  Nu loop ik zelf tegen het probleem aan dat mijn schade vrije jaren zijn geclaimed door een andere maatschappij, nu ik mijn eigen auto prive wil verzekeren. Ik blijf naast de prive auto ook nog steeds zakelijk rijden (het is geen lease auto, mijn werkgever koopt zelf de auto’s)..

  Mijn tussenpersoon heeft moeite om de schadevrije jaren te koppelen aan de nieuwe verzekering blijkbaar.. is er iets wat ik kan doen om weer ‘eigenaar’ te worden van mijn eigen schadevrije jaren, zodat ik die aan mijn eigen verzekering kan koppelen?

  (als de zaak meer moet gaan betalen.. vind ik niet mijn probleem)

  1. Beste Rene,

   Wat vervelend dat u hierdoor nu uw eigen schadevrije jaren verloren bent. Het is inderdaad mogelijk dat uw baas de schadevrije jaren gekoppeld heeft aan de zakelijke polis. Hierin is het soms mogelijk dat uw bedrijf afstand doet van de schadevrije jaren en dat dit geregistreerd wordt op uw naam. Dit kunt u bij de verzekeraar van uw bedrijf navragen. Zodra de schadevrije jaren geregistreerd staan op uw naam is het mogelijk de schadevrije jaren te gebruiken.

   1. Rene schreef op 

    dan ga ik dat morgen eens proberen.

    dank je.. (ik laat denk ik nog wel even weten of het gelukt is)

 43. Hans Sebastian schreef op 

  Hallo, Ik heb heb vraag: Volgens mijn eigen gegevens heb ik minimaal 6 schadevrije jaren opgebouwd. Hoe is het mogelijk dat mijn nieuwe verzekeraar geen gegevens van mij kan vinden in Roy Data ??? Ik rij al 40 jaar auto, Wel met verschillende merken, en ook bij verschillende verzekeraars geweest. Maar nu kunnen ze geen gegevens van mij vinden. Dat kan toch niet ????

  1. Beste Hans Sebastian,
   Als de verzekeraar uw schadevrije jaren niet kan terugvinden in Roydata dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Heeft u de schadevrije jaren nog in gebruik op de verzekering van een andere auto? Dan kunt u ze nog niet meenemen voor de verzekering van de nieuwe auto. Zijn de schadevrije jaren opgebouwd op een ander adres of op naam van uw partner, dan kan de verzekeraar ze ook niet terugvinden. Ook kan het zijn dat de laatste autoverzekering die u op uw naam had langer dan 3 jaar geleden is beëindigd. Uw schadevrije jaren zijn in dat geval verlopen. U kunt via http://www.seps.nl inzage vragen in uw eigen Roydata gegevens.

 44. Carina schreef op 

  Hallo,

  Hoe lang blijven schadevrije-jaren inzichtelijk in Roy-data? Ik heb op dit moment 12 schadevrije jaren, maar ga misschien een privatelease auto nemen waarbij de verzekering ook in het leasecontract staat.
  Stel dat ik over 5 jaar weer een eigen auto aanschaf, kan de verzekering dan mijn schadevrije jaren die ik eerder opgebouwd heb overnemen?

  1. Beste Carina,

   Schadevrije jaren blijven tot 3 jaar bruikbaar in RoyData. Na die 3 jaar zijn deze helaas vervallen. Uitzondering op de regel is Inshared, zij kijken tot 4 jaar terug in RoyData. Een 2e optie is de verzekeraar Roxo, zij kijken langer dan 3 jaar terug. Voor elk jaar dat ze verder terug moeten kijken brengen ze wel jaren in mindering. Een voorbeeld:

   Stel u heeft in 2011 voor het laatst een auto verzekerd gehad waarop 6 schadevrije jaren stonden.
   Dan krijgen we de volgende berekening:
   Omdat de registratie 7 jaar oud is krijgen we een aftrek van 4 schadevrije jaren ( het verschil tussen 3 en 7 jaar ).
   In dit geval krijgt u 2 schadevrije jaren ( 6 opgebouwde jaren minus de 4 jaren i.v.m. ouderdom registratie).

 45. Martin schreef op 

  Ik heb een auto verzekering bij FBTO, zij hebben de voorwaarden aangepast een paar jaar geleden en daarmee ging ik van 20 schadevrije jaren terug naar 4, wat eigenlijk buiten proporties is normaal gesproken. kijken alle verzekeraars hetzelfde hiernaar? dus ze nemen de voorwaarden van FBTO over, dat ik nu na 23 jaar pas 1 schade heb? maar toch op trede 6 sta, nu 2 jaar verder?

  1. Beste Martin,

   De gebruikelijke regel is dat je na een schuldschade 5 schadevrije jaren verliest. Als je 15 schadevrije jaren hebt of hoger, val je na 1 schade altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Wij kunnen helaas je polis niet inhoudelijk inzien, wellicht dat FBTO je meer uitleg kan geven over het verloop van je polis en waarom je schadevrije jaren zijn aangepast.

 46. Albert schreef op 

  Hallo,
  Ik heb een vraag over de gegevens in Roydata:

  – Ik heb als eigenaar van een motor 10 schadevrije jaren opgebouwd en deze is verkocht in november, dus in Roydata zou +10 moeten staan.
  – Ik heb als eigenaar van een auto nu -1 schadevrije jaren vanwege een aanrijding 4 jaar geleden.

  Stel ik verkoop de auto. Dan staat er in Roydata op mijn naam een positieve registratie van 10 jaar en een negatieve registratie van -1 jaar. Vervolgens koop ik een andere auto en wil deze verzekeren. Welke registratie wordt dan overgenomen? De negatieve of de positieve?

  1. Beste Albert,

   Dat is een goede vraag. Het puzzelen met de schadevrije jaren blijft vaak lastig. Helaas nemen de meeste verzekeraars de negatieve schadevrije in gebruik. Ik raad je aan om telefonisch contact met ons op te nemen als je een nieuwe auto gaat kopen. Dan kunnen wij voor je zoeken naar een verzekeraar die de positieve jaren overneemt.

 47. Patrick S. schreef op 

  Het geval.
  1 jaar schadeloos gereden daarvoor jaren niet gereden,en dan een klein aanrijding kreeg met mij ford focus met achteruit parkeren,de tegenpartij,die de auto tegen 1 richting verkeer in’ uit wou parkeren,
  Er stond ook vlak voor de tegen partij een DIKE pijl op wegdeck om te zeggen tegen de tegenpartij De andere kant moet rijden’

  Al zal het mij fout zijn,vind ik de tegen partij minst asociaal rijgedrag op na had,omdat zei hoefte dat niet te doen, er staat geen bus stil of uitwijken of iets dergelijk’s
  En vind het eigenlijk dat tegenpartij spookrijder was op dat moment,omdat ik mag achteruit parkeren wetelijk gezien,maar de tegen partij niet tegen 1 richtingverkeer
  in mag rijden wetelijk gezien,maar zei wel belond word met op zijn minst asociaale rijgedrag.

  Dat ik direct in de -5 staat bij de verzerkering BVs of wie dan ook,en dat ik PJP Stapper 3 jaar niet gaat rijden,dan alsnog in 5-min staat… en velen tienduizenden euro’s in die 5 jaren,
  aan Extra premie’s zou moeten betalen,Door een aanrijding waar geen roekeloosheid,drank,verdovende middelen,of letsel of politie,rechter,of voort is geweest en helemaal niks zeg over negatieve rij style of risco voor verzekeringen maatschapijen maar ik wel daar naar word getoets en mag betalen.

  Mij vraag is aan verzekering,of wie dan ook.
  als er naar eerlijkheid naar gekeken word,naar de aard en ernst van de aanrijding,de schade kosten,zou er dan de premie’s niet kunnen verlagen?

  Met Vriendelijke groetjes PJP Stapper.

  1. Beste Patrick,
   Wat een vervelende situatie, helaas ga je inderdaad meer premie betalen als je een schade hebt veroorzaakt. Als je zelf ook schade had, dan kan je die proberen te claimen op de verzekering van de tegenpartij. Een schade expert zoekt dan uit of de tegenpartij ook aansprakelijk was. Verzekeraars houden allemaal vast aan de regel dat 1 schade je 5 schadevrije jaren kost. Wel heb je de optie om zelf de schade terug te betalen aan je verzekeraar. Dan hou je je schadevrije jaren en gaat de premie niet omhoog. Dat kan voordeliger zijn als het om een kleine schade gaat.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Sluit altijd makkelijk en snel een verzekering af .."

Meneer Jansen uit VENLO
18 minuten geleden, autoverzekering

"we hebben net een nieuwe auto verzekering afgesloten,dat ging heel vlot."

Anoniem uit NUMANSDORP
1 uur geleden, autoverzekering

"makkelijk, snel geregeld"

Mevrouw Demir uit AMSTERDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"klaar en duidelijk"

Anoniem uit NAARDEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk in gebruik en overzichtelijk"

Meneer Rodermond uit BILTHOVEN
3 uur geleden, autoverzekering

"4"

Anoniem uit ARNHEM
4 uur geleden, autoverzekering

"Goedkoep"

Meneer Mohmand uit AALSMEER
7 uur geleden, autoverzekering

"Het lijkt allemaal erg gladjes te verlopen!!"

Anoniem uit MARKELO
2020-01-21, autoverzekering

"Correct, betrouwbaar, informatief, klantgericht"

Meneer Jonges uit MUIDERBERG
2020-01-21, autoverzekering

"Makkelijk."

Meneer Swietek uit WADDINXVEEN
2020-01-21, autoverzekering

"Independer, gewoon goed"

Anoniem uit CUIJK
2020-01-21, autoverzekering

"Nog nooit problemen gehad met jullie; klantvriendelijk, snel en correct. Wat wil je nog meer !!!"

Meneer Merk uit VALKENBURG LB
2020-01-21, autoverzekering

"Altijd handige vergelijkingssite "

Mevrouw Molleman uit TILBURG
2020-01-21, autoverzekering

"Zo snel heb ik nog nooit geld bespaard door een andere verzekeraar te nemen."

Meneer Makkus uit ZOETERMEER
2020-01-21, autoverzekering

"Goede voorlichting en toelichting, en ook goede telefonische hulp."

Meneer Wesdorp uit BERKEL EN RODENRIJS
2020-01-21, autoverzekering