Autoverzekering: wat moet je doen bij ruitschade?
Tip een vriend:

Autoverzekering: wat moet je doen bij ruitschade?

Ruitschade is er in allerlei soorten en maten en wordt in veel gevallen vergoed door je autoverzekering. Van een sterretje in je voorruit door opspattend grind tot een ruit die compleet vervangen moet worden, omdat die is ingeslagen. Heel vervelend, maar je kunt er niet mee blijven rondrijden. Wij leggen je uit wat moet je doen bij ruitschade en waar je op moet letten.

Ruitschade snel laten herstellen

Het is verstandig om ruitschade te laten herstellen, ook al is het maar een sterretje. De kans is niet heel groot, maar een sterretje kan een scheur of barst worden. Een sterretje in je voorruit is eenvoudig te repareren met een harsinjectie. Deze schade kan dus snel worden hersteld.

Dekking ruitschade

Of je ruitschade zelf moet betalen of niet hangt af van de dekking van je autoverzekering. Als je een WA-verzekering met beperkt casco of volledig casco hebt, is ruitschade meestal gedekt. Het claimen van deze schade heeft geen gevolgen voor je no-claimkorting, dus je premie gaat niet omhoog. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die jij met je auto toebrengt aan anderen. Met een WA-verzekering moet je dus zelf de schade betalen.

Als het herstellen van je ruit vanwege een sterretje je niets kost, hoef je meestal ook geen eigen risico te betalen. Moet de autoruit vervangen worden en heb je een verzekering met een eigen risico? Dan betaal je vaak maar 50% van het eigen risico. In de voorwaarden van je autoverzekering staat precies hoe jouw autoverzekeraar met ruitschade omgaat.

Let op waar je ruitschade laat repareren

Je kunt de ruitschade niet bij elk bedrijf laten repareren. Verzekeraars hebben vaak afspraken gemaakt met bepaalde ruitherstellers. Als je je ruit niet bij een aangesloten hersteller laat repareren, kan het zijn dat je verzekeraar de schade niet vergoedt. Of je moet een hoger eigen risico betalen. In de voorwaarden en op de groene kaart van je autoverzekering staat bij welk bedrijf je terecht kunt om de ruit te laten herstellen of vervangen. Er zijn ook herstelbedrijven actief die je aanspreken op een parkeerplaats met de boodschap dat zij gratis je ruit herstellen. Daar kun je beter niet mee in zee gaan. Vaak krijg je dan alsnog een (hoge) rekening gepresenteerd. Let dus op met welk bedrijf je in zee gaat.

Ruitschade direct laten repareren

Je hoeft voor het herstellen van je autoruit geen schadeformulier in te vullen. Je kunt direct een afspraak inplannen bij het herstelbedrijf waarmee je verzekeraar samenwerkt. Zo kun je snel weer veilig de weg op.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

8 Antwoorden op “Autoverzekering: wat moet je doen bij ruitschade?”

 1. Peter Kwakernaak schreef op 

  Kan mijn verzekeraar Zelf.nl weigeren mijn voorruitvervanging te betalen? Ben verzekerd sinds 2-9 bij Zelf.nl en had op 10-9 schade, op de 11-9 geconstateerd en op de 18-9 laten repareren bij een glasgarant aangesloten hersteller. Hersteller belt 27-9 dat verzekering niet betaald omdat ik te kort verzekerd ben… Hierover staat niets in de voorwaarden. Wat kan ik doen? Ik had bij de vorige verzekering ook een WA+ verzekering.

 2. Beste Peter,

  Ruitschade moet bij Zelf.nl wel via samenwerkende garages gerepareerd worden, dit is overigens bij veel verzekeraars zo. Een wachttijd voor ruitvervanging bij een nieuwe verzekering kennen wij niet. Ik raad je aan om nog eens contact op te nemen met Zelf.nl.

 3. Tuub schreef op 

  hoe werkt t precies met verzekering. Mijn verzekering betaald 50 % van de kosten voor ruitvervangen. Betaal ik dan gelijk aan de kassa de helft of is het zo dat ik alles betaal en later krijg.

 4. Beste Tuub,

  Het is gebruikelijk dat u uw eigen deel betaalt aan de kassa bij de garage en dat de rest rechtstreeks door uw verzekeraar aan de garage betaald wordt. Als u zeker wilt weten hoe dit bij uw eigen verzekeraar gaat kunt u het beste contact opnemen met de schadeafdeling van uw verzekeraar.

 5. Rico schreef op 

  Stel ik koop een auto met ruitschade, wordt deze dan nog door de verzekeraar vergoed of moet ik dit zelf betalen. Zelf betalen gaat namelijk al snel richting de 300 euro.

 6. Beste Rico,

  Verzekeraars vergoeden alleen schade die ontstaat tijdens de looptijd van de verzekering. Schade die al aanwezig was toen je de auto kocht wordt helaas niet vergoed.

 7. danielle schreef op 

  Mijn auto is casco beperkt verzekerd morgen een nieuwe ruit er in hoe kan ik zien wat ik bij moet betalen.

 8. Beste Danielle,

  Wanneer u een nieuwe verzekering afsluit of een wijziging doorgeeft voor een lopende verzekering, kunt u op uw polisblad zien wat u precies gaat betalen. U kunt de premie ook navragen bij uw verzekeraar of tussenpersoon. Als uw verzekering via Independer loopt, kunt u de premie na te vragen door ons te bellen op 035-6265544. Wij helpen u graag!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Uitstekend "

Anoniem uit ROTTERDAM
10 uur geleden, autoverzekering

"Overzichtelijk. Waarbij ik goed de verschillen tussen de diverse aanbieders kon vergelijken. "

Anoniem uit AMSTELVEEN
10 uur geleden, autoverzekering

"Wordt goed geholpen met alles."

Anoniem uit VAALS
2020-01-19, autoverzekering

"omdat het makkelijk en betrouwbaar is"

Anoniem uit RUURLO
2020-01-19, autoverzekering

"Zeer snel verzekerd "

Anoniem uit ALMERE
2020-01-19, autoverzekering

"Een goede verzekeraar ! "

Meneer Alouane uit ROTTERDAM
2020-01-19, autoverzekering

"prettige vergelijkingsmogleijkheden. Wel jammer dat niet alle verzekeraars (zoals de mijne) niet meegenomen kon worden. Werd toch weer een stuk handmatig uitzoeken."

Anoniem uit RIJSSEN
2020-01-19, autoverzekering

"Erg blij met fbto"

Mevrouw Wilbers uit HELMOND
2020-01-19, autoverzekering

"Snel en duidelijk"

Mevrouw Engels uit BROEKHUIZEN LB
2020-01-19, autoverzekering

"Afsluiten ging zeer makkelijk. Snel de voordeligste verzekering gevonden. "

Mevrouw Leeflang uit DIEREN
2020-01-18, autoverzekering

"Mooie duidelijke site. Je wordt snel door de zeer transparante aanvraag geleid. "

Anoniem uit DIEREN
2020-01-18, autoverzekering

"Zeer fijn "

Mevrouw Kok uit ROERMOND
2020-01-18, autoverzekering

"ging perfect"

Meneer Pels uit LEUSDEN
2020-01-18, autoverzekering

"Goed"

Meneer Laktit uit UTRECHT
2020-01-18, autoverzekering

"Super in de begeleiding bij de keuze. "

Meneer van Weel uit WOUDRICHEM
2020-01-18, autoverzekering