Schadevrije jaren onterecht kwijt? Independer helpt
Tip een vriend:

Schadevrije jaren onterecht kwijt? Independer helpt

Schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars maar één jaar geldig. Heb je een jaar geen auto (en geen autoverzekering) gehad en wil je weer gaan rijden? Dan kun je bij de meeste verzekeraars geen gebruik meer maken van al je eerder opgebouwde schadevrije jaren. En dat betekent dus ook dat je geen recht meer hebt op hoge premiekorting. In plaats daarvan betaal je soms wel drie keer zo veel premie als voor je laatste autoverzekering. Independer vindt dat niet terecht.

Trage opbouw, snelle afbouw schadevrije jaren

Als je veel schadevrije jaren had opgebouwd, duurt het vaak 10 jaar voordat je weer de maximale korting krijgt. Dat kost je vaak duizenden euro’s extra premie. Voor sommige verzekerden loopt dit bedrag zelfs op tot meer dan 10.000 euro. Meer dan 50.000 automobilisten hebben hier momenteel mee te maken en betalen daardoor miljoenen euro’s teveel voor hun autoverzekering.

Systeem schadevrije jaren moet veranderen

Independer vindt het niet eerlijk dat autobezitters op deze manier hun schadevrije jaren in één keer kunnen kwijtraken. Daarom willen we dat het systeem zo snel mogelijk verandert. Lees in ons persbericht hoe wij vinden dat verzekeraars hun beleid moeten aanpassen. Wij zullen verzekeraars in de komende weken stimuleren om hun beleid aan te passen.

Overzicht beleid schadevrije jaren per verzekeraar

Wil je weten hoe de verschillende verzekeraars omgaan met de geldigheid van schadevrije jaren? Bekijk dan dit overzicht.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

36 Antwoorden op “Schadevrije jaren onterecht kwijt? Independer helpt”

 1. Bart schreef op 

  Interessant. Maar hoe zit het met negatieve schadevrije jaren? Zijn die ook gewoon vervallen? Ik heb al jaren geen auto meer (en heb ook geen plannen om er op korte termijn een te kopen) maar ik vroeg me af hoe dat zit. Toen ik mijn laatste auto verkocht, stonden mijn schadevrije jaren op -1, vanwege een paar schadegevallen. Staat dat dan inmiddels weer op 0? Met een negatief getal is het namelijk praktisch onmogelijk om aan een autoverzekering te komen…

  1. rene schreef op 

   Grappig ik heb 4 jaar geleden ong. tegen een paaltje gereden en had 7 schadevrije jaren.
   Door een foutje van indipender ben ik alles kwijt geraakt.
   Na heel veel gedoe heb ik geld voor een jaartje gekregen maar zit nu nog steeds met hele hoge kosten..
   Waarschijnlijk ben ik niet de enige…

 2. Beste Bart,

  Verzekeraars gaan hier verschillend mee om maar ook negatieve jaren blijven jarenlang zichtbaar in Roydata. Veel verzekeraars zullen deze ook na een paar jaar nog overnemen.
  Er is tegenwoordig gelukkig een redelijke keuze in verzekeraars die bijvoorbeeld -1 schadevrij jaar accepteren.

 3. pascal schreef op 

  vlg. mij klopt het bij mij ook niet,
  ik heb meerdere polissen en er is geen goed overzicht, wat RoyData met de gegevens doet en welke verzekeringsmaatschappij, hoeveel en welke gegegevens overneemt uit die Roy Data.
  Waarloos systeem? Verzek. m.ij, vragen ook geen toestemming. Moet anders geregeld worden. Ik vind dat ze een handtekening en toestemming vd. eigenaar moeten krijgen, voordat ze iets uit die Roy Data halen.

  Is het kosteloos om het in orde te maken, via jullie?

  1. Beste Pascal,

   Bedoelt u of het terug vragen van uw schadevrije jaren kosteloos is? Als u via Independer een verzekering heeft afgesloten en daarbij onterecht uw schadevrije jaren bent kwijt geraakt, dan is het kosteloos om deze terug te vragen. We bieden u een verzekering aan waar uw jaren wel geldig zijn, waardoor u minder premie gaat betalen. U kunt dus juist geld terug krijgen als blijkt dat u onterecht teveel premie heeft betaald.

 4. Webbink schreef op 

  Vijf jaar geleden ben ik mijn werk als elektromonteur kwijtgeraakt door problemen in de bouw en dus in de WW beland. Mijn moeder had Alzheimer dementie en heb haar bij mij in huis gehad om haar te verzorgen. Omdat mijn moeder in mijn koopwoning had ontving ik geen Persoon Gebonden Budget. Na 2,5 jaar van WW naar Bijstand uitkering. Toestand van mijn moeder verslechterde en ik moest mijn auto weg doen. Mijn moeder (83) kreeg ook longkanker erbij en is uiteindelijk op 2 augustus 2012 overleden. Ik heb nooit aangeklopt bij de verzekering Unive, nooit een ongeluk gehad of veroorzaakt. Nu ben ik al 3 jaar zonder auto. Ook heb ik geen betaalde werk maar wel veel vrijwilligerswerk. Landelijke SOS Alarm Hulpdienst. en Alpe d`HuZes evenementen organiseren voor kanker onderzoeken. Krijg ik ooit nog eens een betaalde baan en moet er voor rijden dan ben ik al die schade vrij jaren kwijt.

  1. Beste heer Webbink,

   Wat een verdrietig verhaal. U heeft veel meegemaakt.
   Helaas is op dit moment de enige manier om uw schadevrije jaren te behouden, om toch weer een auto te verzekeren op uw naam. Wij werken eraan om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen. Wij vinden het namelijk ook onterecht dat u na jarenlang schadevrij rijden zo snel weer helemaal terugvalt naar 0 schadevrije jaren.

 5. Wolf schreef op 

  Actueel item voor mij! Sinds 1 april mijn auto verkocht ivm auto vd zaak. Ik wilde mijn verzekering bij Univé schorsen. Bij het aangaan van de verzekering was dit Max 3 jaar mogelijk. Nu krijg ik doodleuk te horen dat schorsen bij Univé afgeschaft is.. In mijn geval gaat het om 25 schadevrije jaren(!). Het is zeer klantonvriendelijk dat deze jaren na 1 jaar komen te vervallen!

  1. Beste heer van der Wolf,

   Als u de verzekering bij Univé beëindigt registreren zij uw 25 schadevrije jaren in de landelijke database voor schadevrije jaren (Roydata). Uw jaren blijven daarin voor alle verzekeraars zeker 10 jaar zichtbaar.

   Als u vervolgens een nieuwe autoverzekering wil afsluiten, kijkt uw nieuwe verzekeraar in Roydata. De ene verzekeraar kijkt tot 1 jaar terug, de andere langer. Dit kunt u zien in het overzicht. U kunt dus zelf een keuze maken voor een andere verzekeraar die uw jaren bijvoorbeeld wel tot drie jaar terug accepteert.

 6. Denise schreef op 

  Wat fijn dat jullie dit aankaarten bij de verzekeraars. Ik zit nu een jaar in het buitenland en heb voor mijn vertrek mijn auto verkocht. Als ik terug in Nederland ben wil ik graag weer een nieuwe auto maar moet ik ook weer mijn schadevrije jaren opnieuw opbouwen. Ik was teleurgesteld toen ik dit van de verzekering hoorde, maar heb me er bij neergelegd. Al die jaren heb ik geen schade gereden en zelfs hier heb ik een auto waar ik geen schade mee heb gereden!

  1. Beste Denise,

   Als u één jaar naar het buitenland gaat, kunt u uw schadevrije jaren nog behouden. Er zijn verzekeraars die uw schadevrije jaren tot drie jaar terug accepteren.

 7. Gert schreef op 

  Ik zou zeggen: koop een auto voor € 100 of 200, verzeker WA en schors hem voor de mrb. en houd zo doende je schadevrije jaren in stand. Kost iets, maar als je veel schadevrije jaren hebt verdien je dat weer terug als je een echte auto koopt.

 8. sebok schreef op 

  en hoe zit het met leaserijders die na X jaar weer privé-rijder worden?
  (Zowel die met en die zonder schade in leasetijd)

 9. Beste Sebok,

  De schadevrije jaren die u heeft opgebouwd bij een leasemaatschappij kunt u aantonen met een leaseverklaring. Vrijwel alle verzekeraar accepteren een leaseverklaring, ongeacht of u nu een privé-rijder wordt of niet. Als er geen schades zijn geweest, dan krijgt u daarvoor schadevrije jaren. Zijn er wel schades geweest? Dan beoordeelt de verzekeraar in hoeverre u nog schadevrije jaren kunt krijgen voor de leaseverklaring.

 10. fred de bruijn schreef op 

  krijg vandaag een nieuwe polis binnen van C.Beheer,mijn al op papier staande verzekering voor mijn motor,is opeens in prijs verdubbeld,had 19 schade vrije jaren bij mijn vorige verzekering ,en heb dit op papier,bijCB,om uitleg gevraagd,en ik wil bij geen goede uitleg mijn verzekering z.s.m. bij hen weer opzeggen. fred de bruijn Rosmalen

 11. Beste Fred de Bruijn,

  Mogelijk kan Centraal Beheer Achmea uw schadevrije jaren niet vinden in de landelijke database voor schadevrije jaren (Roydata). In dat geval kunt u het beste contact opnemen met uw vorige verzekeraar, om te vragen of uw jaren wel (goed) geregistreerd zijn. Zodra zij de schadevrije jaren goed registreren zal Centraal Beheer Achmea ze waarschijnlijk wel in gebruik nemen.

 12. carlos houwaard schreef op 

  Independer.nl doet totaal niks voor je !
  Heb zelf de ervaring ondervonden.
  enigste wat je hoort als je een probleem hebt, wij kunnen er niks aan doen het ligt bij de verzekeraar.
  Zelf een jaar lang dubbele premie moeten betalen omdat independer er niets aan doet.
  Moest tenslotte alles zelf regelen (heeft een jaar geduurd voordat verzekering inzag dat het niet mijn fout was, maar garage ze fout was) , met me eigen verzekering (bruns ten brink).
  Dus waarom zal ik independer wel helpen ! doen ze bij jou ook niet 1

 13. Beste Carlos Houwaard,

  Wat vervelend dat we u niet naar wens geholpen hebben in het verleden. Dit is absoluut geen ervaring die wij onze klanten willen geven. Onze excuses daarvoor. Goed om te horen dat uw verzekeraar u uiteindelijk gelijk heeft gegeven. We hopen dat alles nu naar tevredenheid is opgelost. Kunnen wij u nog ergens mee helpen? Dan horen wij dat graag.

 14. Daniël schreef op 

  En nu is dat nieuwe systeem van de bonus/malusladder ingegaan, waarbij alle verzekeringen dezelfde ladder (jaren en treden) moeten hanteren, maar echt positiever is het er niet op geworden. Je knalt na een schuldschade gelijk 4 treden achteruit (als je niet op de bovenste trede staat is dat dus ook gelijk 4 schadevrije jaren), maar krijgt er na 1 jaar schadevrij maar 1 jaar bij.
  Dit zou eerlijker moeten. En dat is dat je na een schuldschade maar 1 jaar terugvalt. Maar dat dit wel vermenigvuldigd mag worden met het aantal schuldschades die je binnen één jaar rijdt, zo dat onverbeterlijke brokkenpiloten toch (hopelijk) eens wat beter gaan opletten.
  Het is toch van de zotte als je 20 jaar schadevrij rijdt en er gebeurt een keer wat, dat je gelijk terug naar 16 jaar gezet wordt.

 15. th jansen/schuurman schreef op 

  ik heb bij mijn invulling M/B ladder te weinig jaren aangegeven daar kwam ik later pas achter in plaats van drie jaren schadeloos rijden zijn het er 8 jaren hoe kan ik dat doorgeven zo betaal k te veel .gr th jansen.

 16. Beste Th Jansen en Schuurman,

  Uw verzekeraars controleert uw schadevrije jaren in een landelijke database Roydata. De jaren worden na een periode aangepast op uw polis en de te veel betaalde premie krijgt u teruggestort. U kunt uiteraard uw verzekeraar ook al op de hoogte brengen voor de controle. U kunt ons een e-mail toesturen zodat wij dit kunnen doorgeven aan de verzekeraar. U mag deze e-mail toesturen naar info@independer.nl.

 17. A Aharchi schreef op 

  Een onbekende Vrouw rijdt mijn auto tegen 2 geparkeerd auto’s zonder toesteming en zij had geen rijbewijs.toen had ik (0) schad vrij jaren. paar maanden later ging mijn premie om hoog door die ongeluk naar ( -6) tog was niet de verschuldigd ook de politie agent als een getuigen en de tegen partij van de twee stil staand autos als eigenaars sinds 2009 tot deze datum 2016 betaal ik hoop geld aan mijn verzekering alleen WA en mag geen ander pakket.ben nog steeds aan het oplossing met mijn eigen adv maar geen succes nog.

 18. Beste meneer of mevrouw Aharchi,

  Wat een ongelooflijk vervelende situatie. Gelukkig waren er getuigen, waaronder een politieagent. Het is in deze situatie heel verstandig dat u hulp heeft gevraagd van een advocaat. U zult namelijk moeten aantonen dat het om joyriding ging en dat is nog niet zo gemakkelijk om te bewijzen. Ik hoop dat uw advocaat u kan helpen met een oplossing, zodat u niet hoeft te betalen voor de schade die door een ander is veroorzaakt. Ik wens u toe dat u snel succes zult hebben in deze zaak.

 19. Rob Zandbergen schreef op 

  Ik heb vorig jaar september mijn auto verkocht en dit is netjes gemeld bij roy data (20 svj). Op mijn motor had ik ook 20 svj deze had ik nog.

  Nu heb ik in november vorig jaar een verzekering aangevraagd per 1-1-2017 voor de auto van mijn vrouw zodat we die noclaim op die auto kregen.

  In januari heb ik mijn motor verzekerd bij een andere verzekeraar en die heeft in februari de gegevens uit ROY Data gelezen.

  Krijg ik vorige week (maart) een berichtje van de verzekering van de auto die al loopt sinds 1-1-2017 dat mijn opgegeven svj niet kloppen en niet in Roy data zijn terug te vinden??

  Hoe kan dit Ik had 20 svj voor zowel mijn auto als mijn motorverzekering en nu dus alleen nog maar voor mijn motor. De verzekering dreigt me nu terug te zetten naar 4 jaar?

  iemand een idee waarom dit zo werkt (of niet).

  Rob Z uit NWH

  1. Beste meneer Zandbergen,

   Als u 20 jaar lang twee voertuigen hebt verzekerd zouden er inderdaad twee “setjes” met schadevrije jaren moeten zijn.
   De oude verzekeraar geeft de schadevrije jaren vrij in de landelijke database Roy-data.
   Helaas kunnen wij niet zien waarom er maar 4 jaar is doorgegeven.
   U kunt het beste contact opnemen met de oude verzekeraar om na te vragen waarom er maar 4 schadevrije jaren zijn doorgegeven.

   1. Rob Zandbergen schreef op 

    Ik heb contact opgenomen met de oude verzekeraar en die zegt dat die zijn gegevens netjes in roy data heeft gezet. ik heb daar ook een bevestiging van dat dat 22 svj zouden zijn op 01-08-2017.

    1. Rob Zandbergen schreef op 

     Ik lees ook reviews van deze verzekeringsmaatschappij dat ze wel meer “fouten”maken met svj en polissen.

 20. Beste meneer Zandbergen,

  Wij zoeken graag voor u uit wat er is gebeurt met uw schadevrije jaren.
  Daar hebben wij wel iets meer gegevens voor nodig.
  Zou u ons kunnen bellen op 035-6265544, of kunnen mailen naar: info@independer.nl?

 21. Diana boers schreef op 

  Hallo
  Gisteravond laat kreeg ik opeens een mail van centraal beheer dat mijn verzekering was gewijzigd..
  Wat bleek..ipv 19 euro per maand moet ik nu 43 euro betalen, vanwege het aantal schadevrije jaren die ik blijkbaar kwijt ben omdat ik gedurende afgelopen 4 jaar geen auto op naam of verzekering heb gehad. Dit was omdat mijn inmiddels expartner mij een auto had gekocht en deze op zijn naam stond en verzekering dus ook. Mijn eigen auto heb ik toen weg moeten doen, ook vanwege hoge reparatiekosten.
  Nu ik sinds een paar maand weer op eigen benen sta en weer een autootje heb en bijna alles weer op orde heb en rond kan komen, komt nu dus dit akkefietje van centraal beheer erbij..
  Ik vind dit niet eerlijk. Ik heb mijn rijbewijs sinds 2004 en nog nooit een ongeluk gehad of aanspraak moeten maken op mijn autoverzekering. In totaal worden er nu dus 15 schadevrije jaren door mijn neus geboord…
  Ik geloof dat mijn eigen laatste autoverzekering ona ona was.
  Is hier nog iets aan te doen?

  1. Beste Diana.

   Dat is inderdaad een vervelende situatie. De meeste verzekeraars kijken maar 3 jaar terug. Er zijn wel enkelen die langer terugkijken. Kunt u ons bellen op 035-6265544? Dan kunnen wij uitzoeken wat in uw geval de voordeligste optie is.

   Groeten Tamara.

 22. Razja schreef op 

  Ook ik heb via independent een verzekering afgesloten. Blijkt dat anwb ook niet terugtelt tot 4 jaar. Nu heb ik mijn lease contract overhandigd en blijkt dat ze enkel de 2 jr van het lease contract tellen. Hoe zit het met de jaren voor het lease contract dat ik elders verzekerd ben? Voel me echt bedrogen en wil overstappen naar wie wel 4 jr terug telt. Allsecur is ook geen optie omdat ze ingevoerde autos niet willen verzekeren (ho4wel de auto al 7 jr geleden ingevoerd is. Ongelofelijk.

  Kunnen jullie mij helpen aan een verzekeraar die 4 jr terugtelt ? Inshared heb ik al bekeken ook maar is qua prijs gelijk aan anwb die 2 jr terug telt.

  1. Beste meneer, mevrouw,

   Wat een vervelende situatie! We helpen u graag verder, u kunt het beste ons bellen op: 035-6265544. Dan kijken we samen naar een passende oplossing.

 23. Debbie schreef op 

  Jaren bij Allianz via tussen persoon
  Nu sinds een jaar allsecure en mijn schade vrije jaren zijn weg
  Tussen persoon he ik niet meer maar wil me op niet verder helpen . Allianz doet niet aan contact met consument dus helpen ook niet en nu?

  1. Beste Debbie,

   Wat vervelend dat uw schadevrije jaren niet meer vindbaar zijn! Wat u kan doen is zelf RoyData raadplegen. Dan kunt u met deze informatie weer aankloppen bij Allsecur. Ik hoop dat de jaren toch gevonden kunnen worden!

 24. Sebastiaan schreef op 

  Vorig jaar december ben ik met mijn motor tijdens het filerijden aangetikt door een auto die naar links uitweek op de snelweg. Ik reed/viel een stukje door en kwam tegen een andere auto tot stilstand. De auto die mij aantikte reed door en aangezien ik een speciale manoeuvre uitvoerde was ik aansprakelijk voor de schade die anderen kregen (ook heb ik geen aangifte gedaan wat stom is achteraf). Gevolg was dat ik 1 maand voor mijn 1e schadevrije jaar 5 jaar terug viel. Aangezien ik een motor niet per se nodig heb en ik op mijn autoverzekering nog nooit schade heb gereden heb ik besloten geen motor te rijden tot de negatieve jaren vervallen. Echter zie ik bij geen enkele verzekering wanneer ze daadwerkelijk vervallen of besluiten deze niet meer uit Roy Data te halen.. Kan dat bijvoorbeeld al na 1, 3 of 5 jaar? Kunnen jullie daarmee helpen?

  1. Beste Sebastiaan,

   Wat een vervelende situatie, en erg jammer dat u geen aangifte heeft gedaan. De andere bestuurder die doorreed was namelijk strafbaar ( doorrijden na een ongeval). Erg onterecht dus dat u daardoor in de problemen komt met uw schadevrije jaren. Het is een erg grijs gebied hoelang verzekeraars terugkijken in RoyData naar die min jaren ( malus). Meestal is dit ongeveer tot 5 jaar terug, maar ik ken ook gevallen dat er langer wordt terug gekeken ( 6/7 jaar).

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Duidelijke uitleg en logische opbouw vragen."

Mevrouw Heilbron uit ROTTERDAM
54 minuten geleden, autoverzekering

"Alles is overzichtelijk en de verzekering is snel geregeld."

Anoniem uit WAPSE
1 uur geleden, autoverzekering

"het ging gemakkelijk "

Meneer Azizi uit NIJMEGEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Goed overzicht"

Meneer Frederiks uit NIJMEGEN
4 uur geleden, autoverzekering

"Perfect"

Meneer Holtuin uit AMSTERDAM
4 uur geleden, autoverzekering

"Ik word altijd heel blij over hoe ik geholpen word bij Independer. Altijd vriendelijk en meedenkend. Zeer tevreden"

Mevr. van Iersel uit EEMNES
4 uur geleden, autoverzekering

"Doe al jaren zaken met Independer en altijd naar volle tevredenheid."

Meneer Beethuizen uit HOUTEN
6 uur geleden, autoverzekering

"Snelle en makkelijke service. alleen zou het betaalgemak wel iets ruimer mogen aangezien mijn verzekering eind februari ingaat maar ik nu al mag aftikken."

Anoniem uit ZEVENHUIZEN ZH
6 uur geleden, autoverzekering

"Goede en correcte hulp. En waren goed op de hoogte van hun vakkennis. "

Mevr. Ronken uit GELEEN
7 uur geleden, autoverzekering

"Goed geholpen"

Meneer Steinbach uit AMSTERDAM
8 uur geleden, autoverzekering

"als antwoord op de vraag"

Anoniem uit SCHIEDAM
8 uur geleden, autoverzekering

"omdat het programma je op een eenvoudige manier door de vragen heen leidt. Alleen als je bij de controle van de gegevens een fout vind dan moet je helemaal terug naar gegevens omdat te herstellen. Dat zou m.i. moeten kunnen in het controlescherm."

Anoniem uit VOORSCHOTEN
8 uur geleden, autoverzekering

"Heb al 2 auto verzekeringen bij U lopen, tot nu zonder schade"

Meneer de Heus uit REUVER
2020-01-22, autoverzekering

"Goeie service"

Anoniem uit WIJK BIJ DUURSTEDE
2020-01-22, autoverzekering

"Snel , kracht en duidelijk "

Meneer Gorski uit ZEVENHUIZEN ZH
2020-01-22, autoverzekering